جامائیکا کشوری است جزیرهای در دریای کارائیب. عمده ویژگی این کشور بهواسطهی موقعیت جغرافیایی، جاذبههای طبیعی زیبا و منحصربهفرد آن است. از طرفی با توجه به قدمت این منطقه، جاذبههای تاریخی و فرهنگی آن نیز از اهمیت بالایی برخوردار است. مجموع این موارد جامائیکا را به مقصدی جذاب برای ماجراجوییهای علاقهمندان تبدیل کرده است.
با این مقدمه، به سراغ برخی از ویژگیها و مشخصات جامائیکا میرویم.
معرفی | تاریخ | جغرافیا | جمعیتشناسی | فرهنگ | ورزش | اقتصاد | حمل و نقل | جاذبهها
معرفی
جامائیکا نام کشوری است در قارهی آمریکا. این کشور در نزدیکی استوا و در یکی از جزایر حوزهی کارائیب قرار گرفته است. «کینگستون» (Kingston) پایتخت و بزرگترین شهر آن محسوب میشود. از طرفی جامائیکا با توجه به ویژگیهایش که در ادامه به آنها اشاره میشود، از مهمترین کشورهای منطقه به شمار میرود.
تاریخ
بر اساس مستندات کشف شده قدمت سکونت بشر در جامائیکای امروزی به زمان سرخپوستان و دیگر بومیهای منطقه در قرن ۴ پیش از میلاد مسیح باز میگردد. پس از گذشت قرنهای متمادی در سال ۱۴۹۴ کریستف کلمب اولین غیربومی بود که در این منطقه پا نهاد. در آن زمان سواحل جنوبی جامائیکا با داشتن بالغ بر ۲۰۰ قبیله از جمعیت بیشتری برخوردار بود.
با آغاز قرن ۱۶ و در پی ورود اسپانیاییها، این منطقه به تصرف حکومت اسپانیا درآمد. این حکمرانی تا اواسط قرن ۱۷، سال ۱۶۵۵ ادامه داشت و پس از آن، نوبت به حکومت بریتانیا بر این منطقه رسید.
در طی سالهای تحت تسلط بریتانیا، جامائیکا به پیشرفتهای چشمگیری در زمینههای گوناگون دست یافت. جامائیکا توانست به یکی از بزرگترین صادرکنندههای شکر تبدیل شود. از طرفی احداث خطوط راهآهن و سیستم پستی مدرن از جمله دیگر خدمات نوین در حد فاصل این سالها بود.
در سال ۱۹۶۲ بود که جامائیکا با برقراری نظام پارلمانی به استقلال دست یافت. با این وجود این کشور کماکان ملکهی بریتانیا را بهطور نمادین ملکهی خود میداند. امروزه نیز این کشور به روند رو به رشد خود ادامه داده و به یکی از کشورهای پیشرو در منطقهی خود تبدیل شده است.
جغرافیا
جامائیکا جزیرهای است در دریای کارائیب که سومین جزیرهی بزرگ آن نیز محسوب میشود. این کشور با مساحتی ۱۱ کیلومتر مربعی بهواسطهی موقعیت اقلیمی خود از طبیعت کمنظیری برخوردار است. از ارتفاعات بلند و کوهستانی جامائیکا تا سواحل آرمیده در کنار کارائیب همگی خواستگاه پدیدههای طبیعی شگفتانگیزی هستند. جمع این موارد آب و هوای گرم و با رطوبت بالا را برای این منطقه بههمراه دشته است.
جمعیتشناسی
جمعیت جامائیکا نزدیک به ۳ میلیون نفر است. بیش از ۹۰٪ از این تعداد را سیاهپوستان آفریقایی تشکیل دادهاند؛ در حالی که دورگهها و آسیاییها دیگر نژاد ساکنان این منطقه هستند.
زبان جامائیکایی «پاتویس» (Patois) زبانی است برگرفته از زبان انگلیسی که توسط بسیاری از مردم صحبت میشود. از طرفی زبان انگلیسی زبان رسمی جامائیکا محسوب میشود. همین موضوع، این کشور را به سومین کشور پرجمعیت انگلیسیزبان در قارهی آمریکا تبدیل میکند.
دین غالب مردم جامائیکا مسیحیت است؛ با این وجود ادیان و اعتقادات مذهبی نیز کمامان در این منطقه طرفداران خود را دارند. همچنین یهودیت نیز از دیگر ادیان این مردم به شمار میرود. جالب است بدانید جامائیکا از بیشترین میزان کلیسا به نسبت مساحت در جهان بهرهمند است.
فرهنگ
با توجه به تاریخ این منطقه و سکونت سرخپوستان و بومیها، طبیعتا مردم جامائیکا از فرهنگ منحصربهفرد و ویژهای بهرهمند هستند. اعتقادات، ادیان و مذاهب محلی که در رگهای ساکنان اصلی جامائیکا نهادینه شده و در تکتک آثار فرهنگی و هنری آنها به وضوح قابلمشاهده است.
زمانی که از هنر جامائیکا صحبت میشود، نمیتوان از موسیقی «رگی» (Reggae) که از این کشور شکل گرفت، صحبت نکرد. سبکی که توسط هنرمند بومی این کشور، «باب مارلی» (Bob Marley) به شهرت جهانی دست یافت.
ورزش
پس از استقلال این کشور و حضور هرچه بیشتر در رقابتهای گوناگون، ورزش بخش جدانشدنی از زندگی مردم جامائیکا شده است. همین امر ورزشکاران و قهرمانان بسیاری را در ادوار مختلف برای این کشور به ارمغان آورده است. در دهههای اخیر جامائیکا صدها ورزشکار را در کلاس جهانی در مسابقات گوناگون مانند دو و میدانی، کریکت و بوکس معرفی کرده است.
بهطور کلی شاخصترین رشته برای مردم این کشور، مسابقات مختلف دو و میدانی است. این کشور قهرمانان بسیاری در رقابتهای پرتاب دیسک، پرش و دو داشته است که مشهورترین و پرافتخارترین آنها، «یوسن بولت» (Usain Bolt)، سریعترین مرد جهان است.
اقتصاد
اقتصاد جامائیکا از نهادهای دولتی و خصوصی تشکیل شده است. از طرفی بهواسطهی میزان سالانهی سفر یک میلیون گردشگر به این منطقه، صنعت توریسم از مهمترین منابع درآمد این کشور محسوب میشود. از دیگر صنایع جامائیکا که به رونق اقتصاد این کشور کمک میکنند، میتوان به کشاورزی و معدنکاری اشاره کرد. بهطور کلی جامائیکا از لحاظ اقتصادی در وضعیت مطلوبی در منطقهی خود برخوردار است.
حمل و نقل
همان طور که اشاره شد، به لطف بریتانیا، جامائیکا خیلی زود به سرویسهای خدماتی مانند راهآهن دست پیدا کرد. همین امر شروعی بود برای شرایط خوب این کشور در موضوع حمل و نقل در میان دیگر کشورهای منطقه. امروزه جامائیکا از ۲۱ هزار کیلومتر خطوط جادهای، ۲۷۲ کیلومتر خطوط راهآهن، ۳ فرودگاه بینالمللی و همچنین دهها بندر برای حمل و نقل بهره میبرد.
جاذبهها
همه عوامل ذکر شده جامائیکا را به مقصدی جذاب برای سفرهای گردشی تبدیل میکند. جاذبههای متعددی برای سلایق مختلف در این کشور پیدا میشود. چه علاقهمند به تفریحات ساحلی و آبی باشید و چه اهل سافاری و کوهنوردی، جامائیکا پذیرای ماجراجوییهای هیجانانگیز در زمینههای گوناگون است و تنها کمی کنجکاوی برای سفر به این کشور نیاز است.