راهنمای پرداخت عوارض خروج از کشور ۱۴۰۳
عوارض خروج از کشور نخستین بار در لایحه بودجه سال ۱۳۶۴ در مجلس شورای اسلامی تعیین شد و بر اساس آن مسافران ایرانی در سفر به خارج از مرزهای کشور، موظف به پرداخت مبلغی به صندوق دولت شدند. در این فاصله زمانی، از نخستین زمان دریافت عوارض خروج از کشور تاکنون، مبلغ این عوارض از ۵,۰۰۰ تومان به بیش از ۵۰۰,۰۰۰ تومان رسیده است.
پرداخت عوارض خروج از کشور زمینی تفاوتی با سفرهای هوایی ندارد و مسافران با گذرنامههای ایرانی در همه سفرهای سیاحتی خود ملزم به پرداخت عوارض خروجی مصوب از سوی مجلس هستند. عوارض خروج از کشور عتبات عالیات و برخی سفرهای خاص در طول سال برای افراد مشخص، شامل قوانینی مجزا است و معافیت و تخفیفهای عمومی نیز بهشکل سالانه مشخص میشوند. در این مقاله اطلاعات جامعی از آنچه باید درباره عوارض خروج از کشور ۱۴۰۳ بدانید، به شما ارائه خواهیم کرد.
عوارض خروج از کشور در سال ۱۴۰۳ چقدر است و چه زمانی باید آن را پرداخت کنید؟
- عوارض خروج از کشور چیست؟
- عوارض خروج از کشور ۱۴۰۳
- روشهای پرداخت عوارض خروج از کشور ۱۴۰۳
- پرداخت عوارض خروج از کشور در فرودگاه و پایانه های مرزی
- پرداخت عوارض خروج از کشور در شعب بانک
- پرداخت عوارض خروج از کشور آنلاین
- پرداخت عوارض خروج از کشور با اپلیکیشن ها
- مدارک لازم برای پرداخت عوارض خروج از کشور ۱۴۰۳
- زمان پرداخت عوارض خروج از کشور ۱۴۰۳
- عوارض خروج از کشور کودکان
- عوارض خروج از کشور ۱۴۰۳ چقدر اعتبار دارد؟
- استعلام عوارض خروج از کشور با کد ملی
- استرداد عوارض خروج از کشور ۱۴۰۳
- تخفیف عوارض خروج از کشور ۱۴۰۳ شامل چه کسانی میشود؟
- معافیت عوارض خروج از کشور ۱۴۰۳
عوارض خروج از کشور چیست؟
عوارض خروج از کشور مبلغی است که هر گردشگر و مسافر با گذرنامه ایرانی، پیش از خروج از مرزهای زمینی، دریایی و هوایی کشور، باید به صندوق دولت واریز کند. این مبلغ در واقع مالیاتی است که متقاضیان سفرهای خارجی از ایران باید آن را بپردازند. عوارض خروج از کشور همه سفرهای خارجی از مرزهای مختلف را شامل میشود و مقدار آن با توجه به نوع، نوبت و سبک سفر تغییر میکند.
منبع عکس: خبرگزاری برنا، عکاس: نامشخص
مبلغ عوارض خروج از کشور بهصورت سالانه تعیین میشود و مورد مصرف آن، توسعه گردشگری در کشور است. بخشی از این مبلغ در اختیار سازمان بازسازی روستاهای مرزی قرار میگیرد و بخش کوچکی از آن نیز به حساب سازمان گردشگری کشور واریز میشود؛ اما مبلغ اصلی در اختیار صندوق دولت قرار دارد. پرداخت عوارض خروج از کشور برای همه مسافران سفرهای خارجی از مقصد ایران چه در سفرهای کاری و چه تفریحی ضروری است و مبلغ آن تنها برای برخی مقاصد مذهبی تفاوت دارد.
ارائه فیش پرداخت عوارض خروج از کشور برای عبور از گیت ورودی به هواپیما در فرودگاهها و همچنین مرزهای زمینی ضروری است و بدون ارائه این فیش امکان خروج از کشور را نخواهید داشت. با توجه بهمدت زمان لازم برای ثبت پرداختی شما در سیستم بانکی، پرداخت عوارض خروجی خود را به واپسین لحظههای پیش از سفر موکول نکنید تا در زمان عبور از مرز مشکلی برای شما پیش نیاید.
عوارض خروج از کشور ۱۴۰۳
مبلغ عوارض خروج از کشور هر سال، همزمان با تصویب لایحه بودجه کشور در مجلس شورای اسلامی تعیین میشود و بهصورت پلکانی برای سفرهای در طول یک سال افزایش دارد. این افزایش قیمت تا سه سفر در یک سال اعمال میشود و از سفر سوم به بعد میزان آن ثابت میماند.
مبلغ عوارض خروج از کشور در سال ۱۴۰۳ نسبت به سال ۱۴۰۲، افزایش ۳۰ درصدی داشته است. این افزایش سفرهای اول، دوم و سوم را شامل میشود.
مبلغ عوارض خروج از کشور در سال ۱۴۰۳ در تمامی مرزهای کشور به شرح زیر است:
نوع سفر | سفر نخست (تومان) | سفر دوم (تومان) | سفر سوم به بعد (تومان) |
---|---|---|---|
سیاحتی | ۵۲۰,۰۰۰ | ۷۸۰,۰۰۰ | ۱,۰۴۰,۰۰۰ |
حج تمتع و عمره | ۱۷۲,۰۰۰ | ۱۷۲,۰۰۰ | ۱۷۲,۰۰۰ |
عتبات عالیات در سفر هوایی | ۴۵,۰۰۰ | ۴۵,۰۰۰ | ۴۵,۰۰۰ |
عتبات عالیات در سفر زمینی | ۱۵,۰۰۰ | ۱۵,۰۰۰ | ۱۵,۰۰۰ |
مرزنشینان در سفر هوایی | ۷۵,۰۰۰ | ۶۰۰,۰۰۰ | ۸۰۰,۰۰۰ |
مرزنشینان در سفر زمینی و دریایی | ۲۵,۰۰۰ | ۶۰۰,۰۰۰ | ۸۰۰,۰۰۰ |
ورزشکاران تیم ملی با مجوز وزارت ورزش و جوانان | ۲۶۴,۰۰۰ | ۲۶۴,۰۰۰ | ۲۶۴,۰۰۰ |
عوارض خروج از کشور در سال ۱۴۰۳ خورشیدی
روشهای پرداخت عوارض خروج از کشور ۱۴۰۳
از سال ۱۳۶۴ خورشیدی که پرداخت عوارض خروج از کشور برای تمامی مسافران ایرانی تصویب شد تا سالهای طولانی پس از آن، مسافران برای پرداخت عوارض، صفهای طولانی در فرودگاهها و مرزهای زمینی را تحمل میکردند. پرداخت عوارض در شعب بانک ملی ایران نیز از دیگر راههای گردشگران و مسافران بود. با راهاندازی دولت الکترونیک و امکان پرداخت مالیات خروجی مسافران از سامانه پرداخت عوارض خروج از کشور، مسافران بهسادگی عوارض سفر خود را در زمان مناسب پرداخت میکنند. در ادامه راههای پرداخت عوارض خروج از کشور ۱۴۰۳ را بررسی میکنیم.
پرداخت عوارض خروج از کشور در فرودگاه و پایانه های مرزی
یکی از سادهترین راهها برای پرداخت عوارض خروج از کشور، مراجعه به دستگاههای پرداخت الکترونیک عوارض در فرودگاهها و پایانههای مرزی است. این خودپردازها شباهت بالایی با خودپردازهای بانکی دارند و مراحل کار با آنها پیچیده نیست.
منبع عکس: سایت راه پرداخت، عکاس: نامشخص
در حال حاضر (تابستان ۱۴۰۳) فرودگاههای دارای پروازهای خارجی در ایران و پایانههای مرز زمینی در گرداگرد کشور مجهز به خودپردازهای مالیاتی برای پرداخت عوارض خروج از کشور هستند و در طول سال نیز این دستگاهها بررسی و بهروزرسانی میشوند. اگر تمایل به پرداخت عوارض خروج از کشور در پایانههای مرزی و فرودگاهها با دستگاههای ایتیام (ATM) را دارید، حداقل نیم ساعت پیش از اقدام به خروج از مرز یا گیت، عوارض خروج خود را پرداخت کنید.
پرداخت عوارض خروج از کشور در شعب بانک
روش پرداخت عوارض خروج از کشور در شعب بانک ملی در گذشته تنها شیوه پرداختی برای مسافران پروازهای خارجی بود؛ اما امروزه این روش غیرمتداولترین روش در پرداخت عوارض خروج است. اگر به هر دلیلی تمایل به پرداخت آنلاین عوارض خروج از کشور ندارید، امکان واریز حضوری این مبلغ در شعب منتخب بانک ملی برای شما وجود دارد.
پرداخت عوارض خروج از کشور در شعب بانک ملی در زمان قطعی اینترنت و عدم دسترسی به پرداخت آنلاین نیز گزینهای مناسب است. پس از پرداخت عوارض در شعب بانک، رسید پرداختی خود را نگه دارید تا در زمان خروج از کشور به ماموران گمرکی ارائه دهید. در این شیوه پرداختی، استعلام پرداخت و دریافت رسید دوباره در صورت مفقودی رسید اصلی، چندان ساده نیست.
پرداخت عوارض خروج از کشور آنلاین
متداولترین شیوه برای پرداخت عوارض سفر خارجی، ورود به سامانه پرداخت عوارض خروج از کشور و پرداخت آنلاین آن است. سامانه پرداخت الکترونیکی سداد، امکان پرداخت آنلاین عوارض خروجی مسافران ایرانی را فراهم میکند.
منبع عکس: سایت سداد
برای پرداخت عوارض در سامانه سداد محدودیت زمانی ندارید و کافی است تا نیم ساعت پیش از اقدام به خروج از مرز، عوارض را بهصورت آنلاین پرداخت کنید. این سامانه امکان پرداختهای الکترونیک مختلفی در حوزههای دولتی را دارد.
پس از ورود به سامانه پرداخت الکترونیک سداد، گزینه «پرداخت عوارض خروج» در پایین صفحه را انتخاب کنید؛ اما با انتخاب آدرس sadadpsp.ir/Tollpayment در جستوجوی اینترنتی، مستقیم به صفحه پرداخت عوارض خروج از کشور وارد خواهید شد. در این صفحه باید اطلاعاتی مانند کد ملی مسافر، شماره تلفن همراه مسافر، شماره تلفن همراه پرداختکننده و نوع سفر را وارد کنید.
اطلاعات پرداخت و پیگیری عوارض خروج از کشور به شماره تلفن همراه مسافر پیامک میشود و در صورت ارائه آدرس ایمیل اختیاری، اطلاعات مربوطه به آدرس ایمیل نیز ارسال میشوند. پس از پرداخت وجه امکان تغییر اطلاعات وجود ندارد. برای سهولت در ارائه اطلاعات پرداختی عوارض خود پیش از سفر، از صفحه رسید پرینت بگیرید یا رسید را در گالری گوشی خود ذخیره کنید.
پرداخت عوارض خروج از کشور با اپلیکیشن ها
در حال حاضر بسیاری از اپلیکیشنهای متعلق به بانکهای مختلف و شرکتهای خصوصی، امکان پرداخت عوارض خروج از کشور بهصورت آنلاین را دارند. اپلیکیشنهایی مانند بله، ایوا و بام از معتبرترین برنامهها برای واریز آنلاین عوارض هستند. در صفحه اصلی این اپلیکیشنها در بخش پرداخت قبوض، گزینه پرداخت عوارض خروج از کشور وجود دارد که با ورود به آن، امکان پرداخت عوارض خروج از کشور آنلاین را خواهید داشت.
منبع عکس: خبرگزاری ایمنا، عکاس: نامشخص
یکی از اپلیکیشنهای پرطرفدار میان کاربران ایرانی اپلیکیشن «آپ» است؛ اما متاسفانه پرداخت عوارض خروج از کشور با آپ در حال حاضر (تیر ۱۴۰۳) امکانپذیر نیست و این گزینه در پرداخت قبوض آپ وجود ندارد.
مدارک لازم برای پرداخت عوارض خروج از کشور ۱۴۰۳
برای پرداخت عوارض خروج از کشور ۱۴۰۳، ارائه اطلاعات شخصی شما الزامی است و نیاز به مدرک خاصی ندارید. در هر یک از روشهای پرداختی عوارض خروج از کشور باید نام، نام خانوادگی، کد ملی، شماره تماس معتبر و یک آدرس ایمیل (اختیاری) در فرم مربوط به پرداخت عوارض وارد کنید.
منبع عکس: روزنامه دنیای اقتصاد، عکاس: نامشخص
پرداخت عوارض خروج از کشور با هر کارت شتابی امکانپذیر است؛ اما مبلغ پرداختی برای هر کد ملی، تنها برای شخص مورد نظر معتبر خواهد بود. برای تسریع مراحل کنترل مدارک در زمان خروج از هر یک از مرزهای کشور، میتوانید پرینت رسید پرداختی عوارض خروجی خود را تهیه کنید.
زمان پرداخت عوارض خروج از کشور ۱۴۰۳
برای پرداخت عوارض خروج از کشور محدودیت زمانی خاصی وجود ندارد و تا ۳۰ دقیقه قبل از پرواز یا خروج از هر یک از پایانههای مرزی، امکان پرداخت عوارض خروجی خود را خواهید داشت.
منبع عکس: سایت راه پرداخت، عکاس: نامشخص
نکته حائز اهمیت در پرداخت عوارض خروج از کشور توجه به احتمال قطعی اینترنت در ایران و هر نوع اختلالی در شبکه پرداخت سراسری است. برای جلوگیری از استرس ناشی از این موارد، بعد از تهیه بلیط و انجام کارهای مقدماتی سفر، در زمان مناسب و با فراغ خاطر عوارض خروج از کشور را پرداخت کنید.
رسید پرداختی عوارض در هر سال تا پایان همان سال اعتبار دارد و در صورت کنسلی سفر شما، تا قبل از پایان سال در دیگر سفرها قابل استفاده خواهد بود.
عوارض خروج از کشور کودکان
عوارض خروج از کشور کودکان در سال ۱۴۰۳ خورشیدی تفاوتی با هزینه عوارض پرداختی برای بزرگسالان ندارد. به عبارتی هر شخص حقیقی با کد ملی مشخص، برای خروج از کشور از هر یک از مسیرهای زمینی، دریایی و هوایی، باید عوارض خروجی پرداخت کند.
در سالهای نه چندان دور، مقررات متفاوتی بهشکل سالانه برای دریافت عوارض خروج از کشور کودکان وضع میشد که در برخی موارد آنها را معاف از پرداخت میکرد؛ اما در حال حاضر (سال ۱۴۰۳) مبلغ واریزی عوارض خروج از کشور برای کودکان و حتی نوزادان، تفاوتی با افراد بزرگسال ندارد.
عوارض خروج از کشور ۱۴۰۳ چقدر اعتبار دارد؟
پرداخت عوارض خروج از کشور زمینی و هوایی در سال ۱۴۰۳، باید پیش از آغاز سفر انجام شود؛ ولی پس از پرداخت این مبلغ، تا پایان سال ۱۴۰۳ امکان استفاده از فیشهای پرداخت عوارض برای شخص مورد نظر وجود دارد.
منبع عکس: باشگاه خبرنگاران جوان، عکاس: نامشخص
این نکته به معنی امکان استفاده از فیشهای پرداخت عوارض خروج از کشور در سال برای یک سفر است. اگر به هر دلیلی پس از پرداخت عوارض خروج، موفق به انجام سفر نشدید، این فیش برای سفر خارجی بعدی شما در سال ۱۴۰۳ اعتبار دارد؛ اما پس از پایان این سال فاقد اعتبار خواهد شد.
چنانچه پس از پرداخت عوارض خروج، سفر خارجی شما در سال ۱۴۰۳ به تاریخ دیگری در این سال موکول شد، فیش واریزی عوارض خروج را نگه دارید. همچنین اگر از جابهجایی تاریخ سفر اطمینان ندارید یا احتمال لغو سفر خود را میدهید، برای استرداد عوارض خروج از کشور اقدام کنید.
استعلام عوارض خروج از کشور با کد ملی
چنانچه عوارض خروج از کشور را بهصورت آنلاین پرداخت کنید، امکان پیگیری و دریافت استعلام پرداختی خود با کد ملی را خواهید داشت. برای این منظور باید نخست به سامانه پرداخت عوارض خروج از کشور یا همان سامانه سداد مراجعه کنید. در صفحه اصلی این سامانه در قسمت بالا سه گزینه به چشم میخورد که سومین گزینه، «پیگیری پرداخت» است.
با انتخاب گزینه پیگیری پرداخت، صفحه جدیدی مقابل شما باز میشود که باید کد ملی خود و یکی از گزینههای شماره کارت یا شماره مرجع پرداخت را در آن وارد کنید. با تکمیل گزینه کد امنیتی و پس از آن انتخاب موتور جستوجو، استعلام عوارض خروج از کشور با کد ملی را خواهید دید.
استرداد عوارض خروج از کشور ۱۴۰۳
اگر پس از پرداخت عوارض خروج از کشور ۱۴۰۳ به هر دلیلی سفر شما انجام نشد، امکان استرداد وجه پرداختی خود را خواهید داشت. مراحل دریافت عوارض خروج از کشور کمی زمانبر است. تنها در صورت اطمینان از عدم استفاده خود از فیش پرداختی در سال جاری، اقدام به استرداد مبلغ عوارض خروجی کنید.
منبع عکس: خبرگزاری ایلنا، عکاس: نامشخص
برای ثبت درخواست استرداد عوارض خروجی از کشور باید به سایت سازمان امور مالیاتی وارد شوید و گزینه «پرداخت و درخواست استرداد وجوه خروج از کشور» را انتخاب کنید. پس از ورود به صفحه مورد نظر، گزینه «ثبت درخواست استرداد» را بزنید تا فرم مربوط به این درخواست برای شما باز شود.
در فرم استرداد، اطلاعات کامل شخصی برای هر فیش پرداختی را وارد و به انطباق کامل موارد موجود با مشخصات ثبتشده در حساب بانکی خود توجه کنید. بهترین راه برای سهولت در استرداد مبلغ عوارض، ارائه شماره شبای معتبر به نام صاحب کد ملی است. استرداد وجه تنها به حساب شخصی صاحب فیش انجام میشود؛ پس از وارد کردن شماره حساب دیگران اجتناب کنید. با ثبت شماره تلفن خود نیز، با پیامک از مراحل استرداد عوارض خروج از کشور مطلع خواهید شد.
پس از ثبت درخواست شما، فیش پرداختی عوارض باطل میشود و سامانه مالیاتی کد پیگیری درخواست به شما ارائه میکند. پیگیری روند استرداد وجه عوارض خروجی، تنها با ارائه این کد پیگیری امکانپذیر است. استرداد وجه از این سامانه نیز فقط برای پرداختهای آنلاین عوارض خروج از کشور ۱۴۰۳ ممکن خواهد بود.
تخفیف عوارض خروج از کشور ۱۴۰۳ شامل چه کسانی میشود؟
برخی افراد بهدلیل شرایط خاص کار و زندگی یا سفر برای مقاصد ملی و زیارتی، از تخفیف عوارض خروج از کشور ۱۴۰۳ بهرهمند میشوند. ورزشکاران تیمهای ملی در اعزام به مسابقات جهانی در گوشه و کنار جهان، یکی از گروههای شامل تخفیف عوارض خروج از کشور هستند.
منبع عکس: ویکی مدیا، عکاس: مصطفی معراجی
گردشگران عازم به سفرهای زیارتی نیز عوارض خروج از کشور کمتری در مقایسه با گردشگران سیاحتی پرداخت میکنند. دیگر گروه شامل تخفیف مرزنشینان هستند که عوارض تردد به خارج از مرزهای کشور برای آنها کمتر از مسافران عادی است. در برخی بازههای زمانی در طول سالهای گذشته، مرزنشینان از پرداخت عوارض معاف شدند. تصمیمگیری برای این دسته از معافیتها بهصورت مقطعی انجام میشود و قوانین آن دائمی نیستند.
همراهان جانبازان و بیماران خاص نیز، در سفرهای درمانی به خارج از کشور با ارائه مجوز شورای پزشکی وزارت بهداشت، بین ۴۰ تا ۶۰ درصد تخفیف در عوارض خروجی از کشور دریافت میکنند.
معافیت عوارض خروج از کشور ۱۴۰۳
هطور کلی افرادی با موقعیت شغلی خاص یا ساکنان خارج از کشور، شامل معافیت عوارض خروج از کشور ۱۴۰۳ هستند. در سایر موارد این معافیت برای افراد دارای مجوزهای درمانی یا کاری خاص صادر میشود.
معافان از پرداخت عوارض خروج از کشور ۱۴۰۳ شامل گروههای زیر است:
- خدمه پرواز و کشتیهای تجاری و مسافربری
- بیماران و جانبازان دارای مجوز شورای پزشکی برای سفرهای درمانی به خارج از کشور
- دانشجویان دارای ویزای تحصیلی و مجوز تحصیل در خارج از کشور (با فاصله زمانی تردد حداقل سه ماه به ایران و کشور مقصد)
- زائران پیادهروی اربعین (وضع قوانین معافیت بهصورت سالانه در تاریخ مشخص)
- دارندگان گذرنامههای سیاسی یا شاغلان در سفارتخانههای ایرانی خارج از کشور با مجوز وزارت کار و امور اجتماعی
- ایرانیان مقیم کشورهای خارجی دارای کارنامه شغلی از وزارت کار و رفاه اجتماعی
منبع عکس: اقتصاد نیوز، عکاس: نامشخص
برای سفرهای خارجی در سال ۱۴۰۳ پرداخت عوارض خروج از کشور بر اساس نرخ مصوب و پس از اعمال تغییر آن، پیش از آغاز سفر ضروری است. در صورت تمایل تجربههای خود از پرداخت عوارض خروجی کشور بهصورت آنلاین، در فرودگاه یا سایر پایانههای مرزی کشور را با ما و دیگر کاربران کجارو در میان بگذارید.
عکس کاور: متروی فرودگاه امام خمینی؛ منبع عکس: وبسايت فرودگاه امام خمینی؛ عکاس نامشخص
سوالات متداول
هزینه عوارض خروج از کشور ۱۴۰۳ چقدر است؟
عوارض خروج از کشور ۱۴۰۳ برای سفرهای سیاحتی در سفر نخست ۵۲۰,۰۰۰ تومان، در سفر دوم ۷۸۰,۰۰۰ تومان و در سفر سوم به بعد ۱,۰۴۰,۰۰۰ تومان تعیین شده است.
سامانه پرداخت عوارض خروج از کشور چیست؟
برای پرداخت عوارض خروج از کشور آنلاین باید به سامانه پرداخت الکترونیک سداد به نشانی sadadpsp.ir/tollpayment، مراجعه کنید.