تجربه مشاهده مهاجرت بزرگ سالیانه آفریقا در سافاری
هر سال، زمینهای آفریقا به بستری تبدیل میشود که در آن میتوان یکی از هیجان انگیزترین رویدادهای طبیعی حیات وحش را مشاهده کرد. گلههای بسیار زیادی از گوزنهای یالدار آفریقایی، گورخرها و بسیاری از چهارپایان دیگر بهصورت صد هزارتایی سفر خود را از تانزانیا بهسمت کنیا آغاز میکنند، به این امید که به منابع غذایی بهتر و مکانی مناسبتر برای تولید مثل و نگهداری از فرزندان دست یابند. زمان این مهاجرت به بازندگی سالانه بستگی دارد و این مهاجرت را میتوان در برخی از مناطق محافظتشده و برخی از پارکهای ملی در قالب یک سافاری مشاهده کرد.
اولین تجربه از دیدن مهاجرت بزرگ آفریقا
شخصی که توانسته بود این مهاجرت بزرگ را در یک سافاری از نزدیک مشاهده کند، در مورد تجربیاتش از این رویداد اینگونه تعریف میکند:
چند سال پیش، من شانس این را داشتم که بتوانم مهاجرت بزرگ آفریقا را از نزدیک ببینم. من این مهاجرت را زمانی دیدم که گلههای بسیار زیادی در حال گذر از «پارک ملی سرنگتی» بودند. منظرهای که به چشم دیدم، غیرقابل توصیف بود. تعداد چهارپایان و تراکم آنها بهقدری زیاد بود که انگار دریایی از چهارپایان در مقابل چشمانم بود. درست است که در اکثر مواقع از این مهاجرت بهعنوان «مهاجرت بزرگ گوزنهای یالدار» نام میبرند، اما زمانی که من این مهاجرت را دیدم، گلههای بسیار زیاد گوزنهای یالدار با گلههای بسیار زیاد گورخرها ادغام شده بود و این مهاجرت به مهاجرت بزرگ چهارپایان بدل شده بود. شمردن تعداد آنها غیرممکن بود. تنها چیزی که میتوانم بگویم این است که تا پیش از اینچنین ارتباطی را در حیات وحش ندیده بودم!
او در ادامه توضیحاتش گفت:
کمی بعد، یک شیر ماده بهسمت گلهای از گورخرها نزدیک شد. تمام اعضای گله ترسیدند و نظم از بین رفت. اما کمی بعدتر، گورخرهای دیگر بهسمت آنها رفته و یکدیگر را پوشش دادند. از طرفی دیگر شیر ماده حضور تعداد زیادی از انسانها و خودروهای سافاری را هم حس کرد و کمی بعد تسلیم شد و شکاری نکرد. سپس نظم کل گلهها به حالت سابق بازگشت. اتحاد این دو گونه از حیوانات فوقالعاده بود.
بیشتر بخوانید:
اتحاد بین دو گونه
گوزنهای یالدار و گورخرها در این مهاجرت پا به پای یکدیگر جلو میروند و هیچ مرزی بینشان حس نمیشود!
مهاجرت بزرگ آفریقا اتحاد بین دو گونه از چهارپایان را به زیبایی هرچه تمامتر نشان میدهد. گوزنهای یالدار و گورخرها در این مهاجرت پا به پای یکدیگر جلو میروند و هیچ مرزی بینشان حس نمیشود. اما این مسئله دلایل موجهی در پی دارد. این دو گونه چندان هم با یکدیگر صمیمی نیستند، اما هر دو میدانند که حضور در کنار دیگری به نفعشان است. بهعنوان مثال اگر بخواهیم یکی از موارد این سود دو جانبه را مطرح کنیم باید به این نکته اشاره کرد که گوزنهای یالدار آفریقایی دائما از علفهای کوتاه برای چریدن استفاده میکنند.
شکل و مکانیک فک و دهان آنها بهنحوی است که تنها میتوانند از علفهای کوتاه تغذیه کنند. از طرفی دیگر گورخرها از علفهای بلند تغذیه میکنند و دندانهای جلویی آنها برای این کار طراحی شده است. در نتیجه هنگام غذا خوردن در این مهاجرت، ابتدا گورخرها علفهای بلند را همانند یک ماشین چمن زنی کوتاه میکنند و غذای خود را مصرف میکنند؛ سپس زمین برای گوزنهای یالدار آماده میشود و آنها علفهای کوتاه را میخورند. به این ترتیب این دو گونه در حین مهاجرت بههیچوجه رقابت غذایی ندارند و کاملا با یکدیگر کنار خواهند آمد.
از سوی دیگر گورخرها حافظه بهتری دارند و گوزنهای یالدار هم از این مسئله آگاهی دارند. گورخرها نسبت به گوزنها بسیار بهتر و دقیقتر میتوانند مسیر مهاجرتی پارسال خود را به یاد بیاورند و نقاط امن آن را میشناسند و از این خاطراتی که ثبت شده استفاده میکنند. گوزنهای یالدار هم پا به پای آنها حرکت میکنند تا در امان بمانند. از سوی دیگر در زمانی که تمام چهارپایان باید از عرض رودخانه عبور کنند، گورخرها بهتر میتوانند موقعیت کروکودیلها را شناسایی کنند در نتیجه چهارپایان بیش از پیش از خطر شکار شدن در امان خواهند ماند.
گوزنهای یالدار میتوانند موقعیت آب را شناسایی کنند!
از طرفی گوزنهای یالدار میتوانند موقعیت آب را شناسایی کنند و در نتیجه تشنه نخواهند ماند. گورخرها هم از این مسئله آگاه هستند و در نتیجه همراهی آنها با گوزنها منجر میشود که چهارپایان تشنگی را احساس نکنند. در کل هر دو گونه قابلیتهای خاص خود را دارند و از قابلیتهای یکدیگر هم آگاه هستند. این دو گونه با اتحاد بینظیر خود در مهاجرت بزرگ آفریقا میتوانند با کمک یکدیگر به هدف خود برسند و مهاجرت را به پایان برسانند. قطعا مشاهده این رویداد از نزدیک میتواند تجربهای تکرار نشدنی و فوقالعاده باشد.
نظر شما در مورد بزرگترین مهاجرت آفریقا چیست؟ نظرات خود را با ما در میان بگذارید.