۴۱ منبر؛ روایتی ۴۰۰ ساله از عشق اصفهانیها به امام حسین (ع)
در هنگامه عزای حسینی، آیینهای مختلفی در سراسر ایران برگزار میشود که هرکدام شکوه و عظمت این واقعه جانسوز را بهگونهای نشان میدهند. یکی از این مراسم، آیین چهل و یک منبر است که در برخی نقاط کشور نظیر شهر اصفهان، با شور و حال خاصی در روز تاسوعا برگزار میشود.
۴۱ منبر در واقع آیینی برای گرامیداشت یاد و خاطره امام حسین (ع) و یاران باوفایش است و منبرها، نمادی از ایستادگی در برابر ظلم و ستم و یادآور مظلومیت خاندان اهل بیت (ع) و سخنرانیهای کوبنده حضرت زینب (س) در بالای منبرهای کوفه و شام هستند. در مراسم ۴۱ منبر، مردم عزادار برای برآوردهشدن حاجات خود، به ۴۰ محل روضهخوانی میروند و شمع روشن میکنند. پخش نقل و شکلات مشکلگشا نیز بخشی از این رسم محسوب میشود. آنها در آخرین منبر، آخرین شمع و شکلات (چهلویکمین) را بهعنوان گرو نگه میدارند تا به مرادشان برسند؛ سپس، نذر خود را در سال بعد ادا میکنند.
برخی معتقدند که ۴۰ منبر نماد چهل منزل و وادی است که خاندان امام حسین (ع) در سفر خود از مدینه به کربلا طی کردند. بر اساس تفسیری دیگر، ۴۰ منبر اشاره به ۴۰ روزی دارد که از واقعه عاشورا تا رسیدن اهل بیت (ع) به سرزمین کربلا در بیستم ماه صفر میگذشت؛ روزهایی مملو از ماتم و اندوه که اسرای کربلا در غم عزیزان خود سوگوار بودند.
مهدی شاهدلی، عکاس اصفهانی، با همشهریهای خود همراه شده و در طول مسیر طوقچی بهسمت مسجد جامع عتیق، امامزاده اسماعیل (ع)، بازارچه حاج آقا شجاع و... تصاویر نابی از رسم ۴۱ منبر شکار کرده است که در صفحه اینستاگرام mehdi.shahdeli@ با استقبال خوبی مواجه شدهاند.
تماشای تصاویر آیین ۴۱ منبر برای شما نیز جالب بود؟ تاکنون در این مراسم تاسوعایی شرکت کردهاید؟ حتما دیدگاه ارزشمند خود را با همراهان کجارو در میان بگذارید.