لیست کامل لوازم سفر با دوچرخه؛ تجربهای ایمن و لذتبخش در دل جادهها
سایکل توریسم (گردشگری با دوچرخه) یکی از متفاوتترین شیوههای کشف دنیا است و اگر لوازم سفر با دوچرخه خوبی همراه داشته باشد، به تجربه متفاوتی تبدیل میشود. این نوع سفر ترکیبی از ورزش، ماجراجویی و سادگی است که به شما اجازه میدهد از فاصلهای کمتر، مکانها را لمس کنید، با مردم بومی ارتباط بگیرید و مناظر را با تمام حواس خود تجربه کنید. برخلاف سفرهای سریع و پرهزینه با خودرو یا هواپیما، سفر با دوچرخه شما را به دل جادهها میبرد؛ جایی که مسیر، به اندازه مقصد ارزشمند است. علاوه بر این، هزینههای کم، سلامت جسمی، کاهش آلودگی زیستمحیطی و تجربه عمیقتری از ماجراجویی، باعث شده که سفر با دوچرخه در میان طبیعتگردها و عاشقان سفر، محبوبتر از همیشه شود.
داشتن لوازم سفر با دوچرخه، اصلیترین چالش سایکلتوریستها است؛ زیرا تغییر راحتتر مسیر، پیمودن مسافتهای چالشبرانگیز، انتخاب توقفگاههای دلخواه، کمپ زدن در دل طبیعت یا روستاهای کمتر دیده شده و... وابسته به تجهیزات و وسایلی است که دوچرخهسواران همراه خود دارند. در ادامه فهرستی جامع و کامل از چک لیست لوازم سفر با دوچرخه آمده است. این لیست به شما کمک میکند تا ماجراجوییتان ایمن، سبک و لذتبخشتر شود.
چک لیست لوازم اصلی و ضروری سفر با دوچرخه
چک لیست کامل و کاربردی لوازم سفر با دوچرخه، مناسب انواع سفرهای کوتاهمدت و بلندمدت است؛ اما شما میتوانید با توجه به مقصد سفرتان، فصل و شرایط آب و هوایی، تعداد همسفران و... آن را شخصیسازی کنید.
یادتان نرود سبکبار بودن در سفر با دوچرخه به شما کمک قابل توجهی در پیمودن مسیرهای دلخواه و رکابزنی راحتتر خواهد کرد. لیست را شخصیسازی کنید و فقط چیزهایی را همراه خود بردارید که واقعا لازم است. لوازم و تجهیزات سفر با دوچرخه را منظم داخل خورجینها بچینید تا دسترسی راحت و سریعی به تمامی آنها داشته باشید. در انتها وزن دوچرخهتان را با توجه به توان عضلانی و مسیری که پیش رو دارید بررسی کنید تا در سربالاییها و شیبهای تند، مشکلی برایتان پیش نیاید.
تجهیزات سفر با دوچرخه: دوچرخه تورینگ یا دوچرخه توریستی (مجهز به طوقه قوی، دندههای مناسب، ترمزهای قدرتمند)، ترکبند عقب و جلو (برای نصب خورجین یا باربند)، خورجین دوچرخه ضدآب (پشت یا جلو، حداقل دو عدد)، چراغ جلو و عقب (شارژی یا باطریخور، برای ایمنی در شب)، زنگ دوچرخه یا بوق (برای استفاده در مسافتهای توشهری و شلوغ)، کیلومترشمار یا جیپیاس (GPS) دوچرخه و قفل دوچرخه (ضدسرقت و مقاوم)، وسایلی هستند که بدون شک پایه و اساس لوازم سفر با دوچرخه را تشکیل میدهند.
وسایل تعمیر و نگهداری دوچرخه: تلمبه دستی سبک، کیت پنچرگیری، تیوب یدک (حداقل یک عدد)، چسب پنچرگیری و ابزار جداسازی تایر، آچار همهکاره مخصوص دوچرخه، روغن زنجیر، دستمال پارچهای نرم (برای تمیز کردن دوچرخه و خشک کردن ترمزها) و زنجیر یا قطعات یدکی کوچک (مثل پیچ، پین زنجیر و...)، باید در چک لیست لوازم سفر با دوچرخه قرار بگیرند.
پوشاک و وسایل شخصی: لباس رکابزنی (شلوار و تیشرت پددار)، دستکش دوچرخهسواری، کلاه ایمنی سبک، عینک آفتابی یا عینک مخصوص دوچرخه، بادگیر یا بارانی سبک، لباس گرم (در صورت سرد بودن هوا)، لباس راحتی برای استراحت (این مورد را لازم است با توجه به مقصد سفر، آب و هوا، عرف جامعهای که به آن سفر میکنید و... انتخاب کنید)، لباس زیر و جوراب اضافی (برای ممانعت از چرخیدن مچ پا و جلوگیری از خراشیدگی، نیش حشرات و برخورد با گیاهان خاردار و سمی، بهتر است از جورابهای ساقدار و بلند استفاده کنید) را در سفر با دوچرخه به همراه داشته باشید.
کفش مناسب رکابزنی، صندل یا دمپایی (صندل یا دمپاییهای جلوبسته برای مراقبت از پا در برابر برخورد با اشیای تیز و گیاهان خشک و... گزینه بهتری است) نیز میتواند در چک لیست لوازم سفر با دوچرخه قرار بگیرد. همچنین کلاه آفتابی برای محافظت از چشم و صورت در مقابل آفتاب بهکارتان خواهد آمد. عینک آفتابی دوچرخهسواری یا اسپرت با ویژگی یو وی ۴۰۰ (UV 400) بسیار کاربردی است.
تجهیزات کمپینگ برای سفر چند روزه: چادر سبک کوهنوردی یا دوچرخهسواری، کیسهخواب مناسب فصل، زیرانداز یا فوم (سبک باشد و فضای کمی اشغال کند)، چراغ قوه پیشانی یا چراغ قوه دستی، چاقوی چندکاره یا ابزار همهکاره، طناب نازک، چسب پارچهای، کارابین (قلاب فلزی)، جزو لیست لوازم کاربردی سفر با دوچرخه هستند که برای استراحت و شبمانی در طبیعت لازم دارید.
لوازم آشپزی و تغذیه: اجاق گاز سفری یا الکلسوز کوچک، کپسول گاز یا سوخت مایع، فندک یا کبریت، قابلمه و ماهیتابه کوچک، قاشق، چنگال و چاقوی مسافرتی از جمله لوازم لازم در سفر با دوچرخه هستند. از سایر وسایل ضروری میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- بطری آب یا پک هیدراسیون (کیسه نوشیدنی) با گنجایش حداقل دو لیتر
- مواد غذایی خشک و سبک (آجیل، میوه خشک، نودل، بیسکوییت و...)
- لیوان فلزی یا سبک (از لیوانهای سیلیکونی تاشو نیز میتوانید استفاده کنید)
- ظرف غذا یا جعبه نگهداری خوراکی (میتوانید از ظروف چندکاره و سبک استفاده کنید)
وسایل بهداشتی و شخصی: مسواک و خمیردندان، صابون یا مایع شستوشو چندکاره، دستمال مرطوب و ضدعفونیکننده دست، کرم ضدسوختگی و پماد ضدحساسیت، داروهای ضروری و جعبه کمکهای اولیه، حوله سبک و قابل فشردهسازی و دستمال توالت یا دستمال کاغذی، لوازمی هستند که برای حفظ بهداشت و سلامت در سفر با دوچرخه به آنها احتیاج دارید.
کرم ضدآفتاب با اسپیاف (SPF) مناسب همراه خود داشته باشید و هر سه ساعت آن را تمدید کنید تا دستها و صورتتان دچار آفتابسوختگی نشوند. اسپری یا کرم ضد گزش برای مناطق خاص (مثل جنگلها، مردابها و...) و فصولی که پشه و حشرات زیاد است، بهکارتان خواهد آمد.
وسایل الکترونیکی و مستندسازی: اگر قصد دارید تجربه سفرتان را ثبت کنید یا به مسیرها مسلط باشید، این لیست لوازم سفر با دوچرخه را نیز همراه خود بردارید:
- موبایل و پاوربانک
- نقشه آفلاین مسیرها که روی گوشی یا جیپیاس (GPS) نصب شود.
- دوربین عکاسی و فیلمبرداری کوچک یا دوربینهای ورزشی که روی دسته دوچرخه، میله دوچرخه، کلاه ایمنی و... جای میگیرند (GoPro)
- پایه دوربین یا مونوپاد (پایه موبایل)
- دفترچه یادداشت و خودکار (برای خاطرهنویسی)
لوازم کمپینگ مناسب و لازم برای سفر با دوچرخه
اگر در سفر با دوچرخه قصد کمپ زدن و شبمانی دارید، باید وسایلتان را سبک، کمحجم، مقاوم و چندکاره انتخاب کنید. در ادامه چک لیست لوازم کمپینگ با دوچرخه آمده است. همچنین اگر تجهیزات سفر با دوچرخه شما کامل نیست و قصد دارید برخیها را تهیه کنید، در پایان هر لیست برندهای پیشنهادی نیز آورده شدهاند.
چادر کمپینگ سبک: ویژگیهایی که چادر مناسب کمپ زدن در سفر با دوچرخه لازم است داشته باشد:
- وزنی کمتر از دو کیلوگرم (بهتر است یک تا ۱٫۵ کیلوگرم باشد)
- سایز چادر یک یا دو نفره (بسته به اینکه تنها سفر میکنید یا همسفر دارید)
- جنس چادر (چادر باید ضدآب باشد و در عینحال دریچه خوبی برای تهویه هوا داشته باشد)
- نصب آسان (یکی از موارد قابل توجه در انتخاب چادر کمپینگ، نصب آسان و سریع آن در شرایط مختلف است. چادرهایی که تیرکهای آلومینیومی دارند، اغلب آسان و سریع برپا میشوند و جمع کردنشان نیز راحت و آسان است)
- در حالت جمع، فضای کمی اشغال کند (چادری انتخاب کنید که جمعوجور باشد و فضای کمتری از خورجینتان را بگیرد)
برندهای پیشنهادی برای خرید چادر مسافرتی شامل چادر کمپینگ از برند دکتلون (Decathlion)، بیگ اگنیس (Big Agnes)، اماسآر (MSR) و نیچر هایک (Naturehike) میشود.
کیسه خواب: کیسهخواب که از لوازم کمپینگ با دوچرخه به شمار میرود، باید سبک و کمجا باشد و وزن آن از یک کیلوگرم فراتر نرود. همچنین کیسه خواب باید متناسب با دمای مقصد انتخاب شود (مثلا برای بهار و تابستان، تا منفی پنج یا صفر درجه کافی است). از الیاف مصنوعی یا پر طراحی شده باشد (در انتخاب کیسه خواب لازم است این نکته را درنظر بگیرید که پر سبکتر است؛ اما حساسیت بیشتری به رطوبت دارد).
برندهای پیشنهادی برای خرید کیسه خواب مناسب سفر شامل کیسه خواب برند مارموت (Marmot)، کچوا (Quechua) و نیچر هایک (Naturehike) میشود.
زیرانداز یا فوم خواب: ویژگیهایی که زیراندازهای سفری (Mat) یا فوم خواب (Sleeping Pad) در سفر با دوچرخه لازم است داشته باشند، شامل موارد زیر میشوند:
- عایق حرارتی باشند. (برای جلوگیری از انتقال سرما از زمین در فصول سرد سال یا ساعات سرد روز)
- سبک و قابل باد کردن باشند.
- ضدآب باشند و قابلیت جمع شدن در کیسه کوچک را داشته باشند.
- در انتخاب نوع آن در نظر داشته باشید که فوم رول ساده ارزانتر و مقاومتر است؛ اما مدلهای بادی و نیمهبادی راحتتر و کمی گرانتر هستند.
برندهای پیشنهادی برای خرید زیراندازهای مناسب سفر شامل زیرانداز بادی برند کرویت (Crivit) و برند نیچرهایک (Naturehike) میشود.
چراغ قوه کمپینگ یا چراغ قوه پیشانی: نوردهی مناسب برای شبزندهداری یا آشپزی در شب و طبیعت، از ویژگیهای چراغ قوه های سفری است. این چراغها باید شارژی باشند یا با باتری قابل تعویض روشن شوند. همچنین سبک، ضدآب باشند و قابلیت نصب روی سر یا سقف چادر را داشته باشند.
نوردهی مناسب برای شبزندهداری یا آشپزی در شب و طبیعت، از ویژگیهای چراغ قوه های سفری است
برندهای پیشنهادی خرید چراغ قوه مناسب سفر شامل چراغ کمپینگ برند شیائومی (Xiaomi)، بلک دایموند (Black Diamond) و پتزل (Petzl) میشود.
چاقوی سفری و ابزارهای چندکاره: ویژگیهایی که چاقوی سفری و ابزارهای چندکاره در سفر با دوچرخه لازم است داشته باشند، عبارتاند از:
- انتخاب ابزاری که کاربرد چاقو، دربازکن، پیچگوشتی، قیچی و... را در یک محصول داشته باشد، بهتر است.
- جنس چاقوی سفری و ابزارهای چندکاره حتما باید از استیل ضدزنگ باشد.
- سبک و ایمن باشد و ضامن آن سالم و مطمئن باشد.
برندهای پیشنهادی خرید ابزار چندکاره مناسب سفر شامل برند لدرمن (Leatherman)، گانزو (Ganzo) و ویکتورینوکس (Victorinox) میشود.
طناب، کارابین و چسب پارچهای: طناب باید مقاوم و نایلونی، چسب باید قوی و پارچهای و کارابین باید فلزی و سبک باشد. کاربردهایی که طناب، کارابین (قلاب فلزی) و چسبهای پارچهای (duck tape) در سفر با دوچرخه دارند، عبارتاند از:
- طناب و کارابین برای خشک کردن لباس
- چسب پارچهای برای تعمیرات اضطراری چادر یا لباس
- چسب پارچهای، طناب و کارابین برای آویزان کردن وسایل در کمپ
- کارابین و طناب برای بکسل کردن وسایل و همرکابی که دچار مشکل شده است.
کاور ضدآب یا پوشش بارانی: کاور ضدآبی که برای بارها، چادر یا خورجین استفاده میشود باید سبک باشد و از راه نفوذ آب نداشته باشد تا در صورت بارندگی مشکلی برای تجهیزات سفر با دوچرخه پیش نیاید. کاورها باید سبک و جمعشونده باشند تا در کولهپشتی و خورجینها فضای کمی را اشغال کنند.
طناب، کارابین و چسب پارچهای از وسایل ضروری در سفر با دوچرخه هستند
صندلی تاشو سبک: برداشتن صندلی مناسب کمپینگ به شرطی که تاشو و سبک باشد، اختیاری است. اگر جای کافی دارید، یک صندلی پارچهای که کمتر از یک کیلوگرم وزن داشته باشد، در سفر با دوچرخه بسیار کارآمد است؛ البته درصورت نداشتن صندلی میتوانید از خورجینتان استفاده کنید (درصورتی که مطمئن باشید تجهیزاتتان هنگام نشستن روی خورجین، صدمهای نمیبینند) یا روی زیرانداز بنشینید.
کیسه ضدآب: ویژگیهایی که کیسههای ضدآب یا «درای بگ» (Dry Bag) در سفر با دوچرخه لازم است داشته باشند، شامل موارد زیر میشوند:
- از آنجایی که برای نگهداری وسایل حساس به آب (مثل لباس یا کیسهخواب یا وسایل الکترونیکی و...) استفاده میشوند، لازم است در عین سبک بودن، جلوی نفوذ رطوبت و نم را نیز بهطور کامل بگیرند.
- این کیسهها باید در عین ضدآب بودن، قابل فشردهسازی باشند تا فضای کمی از بار و بندیلتان را اشغال کنند.
- در انتخاب این وسیله در نظر داشته باشید که برای سفر با دوچرخه معمولا سایز ۵ تا ۱۵ لیتری آنها نیازهای شما را به خوبی رفع میکند.
کیف فشردهسازی: در نظمدادن به لباسها و کاهش حجم وسایل کاربرد دارد. همچنین باید کم وزن، زیپدار و از جنس نایلون باشد تا از لباسها در برابر باران و عبور از گذرگاههای رودخانهای و آبی، از لوازم و تجهیزاتتان به خوبی محافظت کند.
از یاد نبرید که حتما لوازم سفر با دوچرخه باید ضدآب باشند تا در مواجه با باران، رد شدن از رودخانه، سفر به مناطق شرجی و مرطوب و... نگران صدمه دیدنشان نباشد. همچنین بهتر است وسایل کمپ و شبمانی در طبیعت، ابزار و لوازم تعمیر، وسایل شخصی از جمله لباسها، ظرف و ظروف و خوراکیها، لوازم بهداشتی و... را در کیسههای تفکیکشده قرار دهید تا علاوه بر اینکه دسترسی به آنها راحتتر و سریعتر باشد، احتمال آسیب دیدن و خراب شدنشان کاهش یابد. اگر سفری چند روزه در پیش دارید، بهتر است تجهیزات کمپ و اقامتتان بیشتر از ۴ تا ۵ کیلوگرم نشود؛ زیرا حمل و جاسازی آنها در بارتان دشوار و طاقتفرسا خواهد شد.
تجهیزات فنی مورد نیاز برای سفر با دوچرخه
لوازم فنی در سفرهای سایکلتوریستی از اهمیت زیادی برخوردار است. در بعضی مواقع دوچرخهسواران کیلومترها از نزدیکترین تعمیرگاه یا حتی آبادی دور هستند؛ در چنین موقعیتی لازم است موارد اولیه و ضروری تعمیر و نگهداری دوچرخه را بدانند و ابزارها و تجهیزات مورد نیاز برای تعمیر دوچرخه را همراه خود داشته باشند. در ادامه چک لیستی کامل و دقیق و کاربردی از لوازم و تجهیزات فنی مورد نیاز برای سفر با دوچرخه آمدهاست. شما میتوانید این لیست را با توجه به نوع دوچرخه و سفری که در پیش دارید، شخصیسازی کنید؛ اما از یاد نبرید که داشتن تجهیزات کافی، بسیار لازم و ضروری است.
- ابزارهای چندکاره مخصوص دوچرخه: آچارهای آلن (در اندازههای مختلف)، پیچگوشتی، آچار زنجیر و... برای تعمیر اولیه چرخ لازم است همراه دوچرخهسوار باشند. همچنین ابزار و تجهیزات فنی باید سبک، کمجا و مقاوم باشند. برندهای پیشنهادی خرید ابزارهای چندکاره مخصوص دوچرخه شامل برند تاپیک (Topeak)، کرنک برادرز (Crankbrothers) و لزین (Lezyne) میشود.
- تلمبه دستی یا ناسوس سبک: باید سبک و جمعوجور باشد و قابلیت اتصال به فریم (تنه) دوچرخه یا قرارگیری در کیف را نیز داشته باشد. تلمبه با سوپاپهای چرختان سازگار باشد و در انتخاب نوع آن توجه داشته باشید که تلمبههای دستی قابل اطمینانتر هستند؛ اما تلمبههای کپسولی سریعتر عمل میکنند.
- لوازم پنچرگیری: این لوازم عبارتاند از چسب مخصوص، وصله، سمباده، اهرم لاستیک.
- تیوب یدکی: لازم است حداقل دو عدد تیوب یدک مطابق سایز لاستیک دوچرخهتان همراهتان باشد. تیوبهای یدک را در کیسههای ضدآب و خشک نگهداری کنید تا مطمئن باشید که سالم میمانند.
- زنجیر یدکی: به کمک زنجیر یدکی در سفرهای سایکل توریستی، در مواقعی که زنجیر چرخ پاره شود، میتوانید آن را بهطور موقت ترمیم کنید.
- آچار پره و تنظیم پره: آچار پره و تنظیم پره برای صاف کردن چرخهای تابدار در مسیر ضروری است و باید همراه دوچرخهسوار باشد.
- روغن زنجیر: از نوع خشک یا تر آن بسته به شرایط مسیر (خاکی، بارانی یا خشک) استفاده کنید. همچنین برای نگهداری و حمل روغن زنجیر از بطری کوچکی که سبک و ضدنشت باشد استفاده کنید.
- نخ نایلونی یا بست کمری: این ابزار برای بستن کابلها یا قطعات شلشده و برای شکستگیهای جزئی به کار میرود.
- چسب برق و چسب پارچهای: چسب برق و چسب پارچهای در سفر با دوچرخه، در تعمیر موقتی ترکها، اتصالات یا پارهشدگیها کاربرد خواهد داشت.
- آچار پدال، آچار ترمز و آچار طبق: اگر مسیر طولانی یا ماجراجویانهای در پیش دارید، همراه داشتن آچارهای تخصصی برای پدال یا طبق بهکارتان خواهد آمد؛ البته ابزارهای چندکارهای هم هستند که در قطعاتشان این آچارها یکجا را دارند.
- لنت ترمز یدکی (برای ترمزهای دیسکی یا لقمهای): لنت ترمز باید مخصوص مدل ترمزی باشد که در چرختان بهکار رفته است باشد (باید بررسی کنید که ترمز دوچرخهتان دیسکی است یا لقمهای). بهتر است یک جفت لنت ترمز یدک در کیف لوازم فنیتان داشته باشید.
- کابل ترمز و دنده یدکی: کابل ترمز و دنده یدک را در صورت پارگی کابلها میتوانید جایگزین کنید؛ مخصوصا در سفرهای چندروزه طبیعتگردی و ماجراجویی.
- پیچ و مهره و گیره یدکی: کاربرد پیچ و مهره و گیره یدکی در جایگزینی پیچهای خورجین، رک و... است.
- چراغ جلو و عقب شارژی (به همراه کابل شارژ): برای دید در شب و ایمنی (چراغهای چشمکزن برای عقب دوچرخه و پشت کلاه جهت ایمنی و هشدار در شب، چراغهای پرنور برای جلو دوچرخه جهت روشناییبخشی و ایمنی) کاربرد دارد. چراغهایی که انتخاب میکنید بهتر است یواسبی (USB) و شارژی باشند.
- کیسه ابزار یا کیف زیر زین: کیسه ابزار یا کیف زیر زین برای نگهداری وسایل فنی و جداسازی آنان از سایر لوازمات ضروری است. این کیف باید سبک و ضدآب باشد.
قبل از سفر حتما چند بار پنچرگیری و تعمیر زنجیر دوچرخهتان را مرور کنید و مطمئن شوید به تنهایی از پس انجام این کارها برمیآیید. همچنین بهتر است ابزارهای چندکاره را انتخاب کنید تا بارتان سبکتر شود. اگر ابزار چندکاره در دسترس ندارید، از ابزارهای معمولی استفاده کنید و مراقب باشید که هیچ قطعهای را جا نگذارید و نگران زیاد شدن تعداد ابزارتان نیز نباشید. از یاد نبرید که این وسایل بسیار ضروری و حیاتی هستند؛ با این اوصاف حتما قبل از سفر از صحت و عدم فرسودگی قطعات دوچرخه، لوازم کمپینگی و ابزار فنی که قرار است با خود همراه کنید، مطمئن شوید.
لوازم ایمنی و شرایط اضطراری برای سفر با دوچرخه
یکی از مهمترین بخشهای سفر با دوچرخه، داشتن لوازم ایمنی کامل برای شرایط مختلف و اضطراری است؛ زیرا سلامت شما و حفاظت از جانتان را برعهده دارد. در ادامه چک لیستی جامع و دقیق از لوازم ایمنی و مایحتاج شرایط اضطراری آورده شده و کاربرد و کارکرد هرکدام نیز به تفکیک بیان شده است:
کلاه ایمنی استاندارد: کلاه ایمنی، از لوازم سفر با دوچرخه است که باید سبک، تهویهدار و دارای استانداردهای جهانی باشد. کلاه باید بازتابدهنده نور باشد یا رنگ روشنی داشته باشد تا در شب واضح و کامل از فاصله دور دیده شود و توجه رانندگان را به خود جلب کند. کلاه ایمنی دوچرخه حتما باید اندازه باشد و بندش محکم بسته شود. برای ایمنی بیشتر یا در صورتی که رنگ کلاهتان مشکی مات است، میتوانید نوارهای برچسبی شبرنگ و شبنما به آن بچسبانید.
کلاه ایمنی دوچرخه باید سبک، تهویهدار و دارای استانداردهای جهانی باشد
چراغ جلو و عقب دوچرخه: چراغ جلو باید نوری قوی برای دیدن مسیر داشته باشد و بهتر است الایدی (LED)، شارژی و دارای کابل یواسبی (USB) باشد. چراغ عقب باید نور قرمز چشمکزن قوی داشته باشد تا در شب و هوای مهآلود، توسط رانندگان موتورسیکلتها و خودروها دیده شود. بهتر است چراغهای ضدآب و باتریدار یدکی هم همراه خود داشته باشید.
جلیقه یا نوارهای شبرنگ: این وسایل برای افزایش دید در شب یا هوای مهآلود به کار میرود. میتوانید از نوارهایی که روی کولهپشتی، کلاه، بدنه و لاستیکهای دوچرخه و نیز دور بازو بسته میشوند هم استفاده کنید تا مطمئن شوید در تاریکی به وضوح دیده میشوید و رانندگان میتوانند در فاصلهای ایمن از کنار شما و دوچرخهتان عبور کنند.
کیف کمکهای اولیه: کیف کمکهای اولیه شامل باند، گاز استریل، چسب زخم، پماد ضدعفونی، قرص مسکن، آنتیهیستامین، پماد نیش حشرات میشود. همچنین داروهای ضروری شخصی (مثل پمادها و قرصهای ضد آلرژی، داروها و اسپریهای مناسب برای آسم و تنگی نفس و...) و پماد سوختگی نیز باید در این کیف باشد.
ابزار صدا مثل زنگ دوچرخه یا سوت نجات: ابزار صدا مثل زنگ دوچرخه یا سوت نجات برای هشدار دادن به عابران پیاده یا درخواست کمک هنگام گمشدن یا زمین خوردن و... بسیار ضروری است.
اپلیکیشنها و وسایل مکانیابی: اپلیکیشنهای مسیریاب مثل گوگلمپ (Google Maps)، کوموت (Komoot) و اپلیکیشن ردیاب مخصوص دوچرخهسواری مثل راید ویت جیپیاس (Ride With GPS) در سفر با دوچرخه کاربردی و ضروری است. به همراه داشتن نقشه کاغذی مسیر برای مواقعی که ممکن است تلفن همراه و سایر وسایل هوشمندتان شارژ نداشته باشد یا بر اثر رطوبت و ضربخوردگی و گرما و... از کار افتاده باشد، بسیار کاربردی است. در سفرهای طولانی و سفر به کشورهای دیگر، از ردیاب و گیرنده موقعیت مکانی (GPS tracker) و نیز موقعیتیابهای ماهوارهای و جیپیاسهای دستی هم میتوانید استفاده کنید.
موبایل با پاوربانک قوی و کابل یدکی: پاوربانک حداقل ۱۰,۰۰۰ میلیآمپری در سفر به دوچرخه برای شارژ کردن لوازم الکترونیکی و چراغقوهها و... بسیار ضروری است. کیف ضدآب برای موبایل، ساعت هوشمند و...، قاب (گارد) محافظ بدنه تلفن همراه و تبلت که ضدضربه باشد، کاور ضدآب و ضدضربه برای سایر وسایل هوشمند و... شما را از آسیب دیدن لوازم ضروریتان نجات خواهد داد.
پتوی نجات: پتوی نجات باید فوقالعاده سبک و کوچک باشد و جای کمی را در کیف و بار و بندیل شما اشغال کند. از آنجایی که پتوی نجات موجب بازتاب حرارت بدن جهت جلوگیری از هیپوترمی (سرمای شدید) میشود، همراه داشتن آن در فصول سرد سال یا هنگام سفر به ارتفاعات و اقلیمهای سرد سیری، ضروری و لازم است. پتوی نجات در سرمای شب و سوز صبحگاهی میتواند جان شما را نجات دهد.
کارت شناسایی و اطلاعات پزشکی ضروری: لازم است که داخل کیف یا کلاه ایمنیتان اسم و شماره تماس اضطراری قرار دهید. آلرژیها و بیماریهای خاصی که دارید را یادداشت کنید و همراه خود داشته باشید. گروه خونیتان را نیز یادداشت کنید و داخل کیفتان در دسترس و در معرض دید قرار دهید یا روی بدنه چرختان بچسبانید. کارت شناسایی نظیر کارت ملی نیز به همراه داشته باشید.
پول نقد و کارت بانکی: برای خرید در مناطق روستایی یا بینراهی که کارت بانکی ممکن است جواب ندهد، لازم است پول نقد به مقدار کافی همراه خود داشته باشید. مقداری پول نقد، جدای از پولی که برای خرجهای دمدستیتان دارید، در جای دیگری از وسایلتان بگذارید یا به همسفرانتان امانت دهید تا هنگام مواجه با رخدادهای غیرمنتظره دچار چالش نشوید.
یادتان نرود تمام پولها، مدارک، کارتهای بانکی و... را در یک کیف و کنار هم قرار ندهید تا درصورت گمشدن، جا ماندن یا به سرقت رفتن، دچار مشکل نشوید. بهتر است پولهای بانکیتان را به دو کارت انتقال دهید و کارتها را در کیفهای جداگانه بگذارید تا درصورت قفل شدن کارت، فراموشی رمز، اتمام انقضا، گیرکردن در دستگاه خودپرداز، گم شدن و... از کارت دیگرتان استفاده کنید.
اسپری فلفل: اسپری فلفل برای محافظت دربرابر حیوانات یا تهدیدات انسانی میتواند مفید باشد؛ اما از یاد نبرید که با توجه به کشور و منطقهای که به آن سفر میکنید، ممکن است استفاده از اسپری فلفل محدودیت قانونی داشته باشد و برای حمل و همراهی آن لازم باشد مجوز قانونی دریافت کنید.
آب و غذای کافی: همیشه لازم است که حداقل یک وعده غذای آماده مثل کنسرو همراه خود داشته باشید و در صورت مصرف شدن، مجدد آن را تهیه کنید. قرص تصفیه آب یا فیلتر قابل حمل نیز به شما در شرایط خاص کمک قابل توجهی خواهد کرد. همچنین نوشیدنی الکترولیتی برای مواجهه با گرمازدگی، افت فشار، تغییرات جسمی در ارتفاعات و... بسیار ضروری است.
اپلیکیشن یا شمارههای اضطراری محلی: شمارههای هلال احمر، پلیس محلی و اورژانس منطقهای که قرار است به آن سفر کنید را بهخاطر بسپارید.
کیسه ضدآب: کیسه ضدآب برای نگهداری مدارک، موبایل، داروها و لباسهای خشک بسیار ضروری و کاربردی است؛ بهشرطی که کاملا ضد نفوذ آب و گرد و غبار باشد.
از یاد نبرید که چک لیستی کامل از لوازم کاربردی سفر با دوچرخه و لوازم ضروری برای سفر با دوچرخه بنویسید و قبل از حرکت آن را مرور کنید تا چیزی از قلم نیفتد. لوازم ایمنیتان را همیشه در دسترس بگذارید (نه ته کیف و زیر سایر وسایل) تا در صورت لزوم بلافاصله آنها را بردارید و استفاده کنید.
برای انتخاب مسیرهای دوچرخه سواری در ایران یا سایر کشورها، برنامه و تجهیزات اضطراری مطلوب داشته باشید (بهعنوان مثال برای سفر در مسیرهای جنگلی، سفرهای شهری، سفرهایی که لازم است از بیابانها و مناطقی که فاصله آبادیها باهم زیاد است تردد کنید و... تجهیزات کافی و مناسب بردارید). همچنین به افرادی که میتوانند در صورت نیاز کمکتان کنند، برنامههای زمانی و مسیر حرکتتان را کامل و دقیق اطلاع دهید و درصورت ایجاد تغییر در سفر، آنها نیز مطلع سازید.
در پایان باید گفت که سفر با دوچرخه تجربهای فراتر از یک ماجراجویی ساده است؛ سفری در دل طبیعت، درون خویش و جادههایی که هر پیچشان درسی برای زندگی دارد. اگر با آمادگی و تجهیزات لازم پا در رکاب شوید، نهتنها از زیباییهای مسیر لذت میبرید، بلکه حس استقلال، آزادی و آرامشی عمیق را تجربه خواهید کرد. دوچرخهای مناسب و سالم انتخاب کنید، سبک سفر کنید و نکات ایمنی را با حساسیتی بیشتر رعایت کنید.
تجربه سفر با دوچرخه را دارید؟ بهنظر شما کدام لوازم سفر با دوچرخه لازم و ضروری است؟ نظراتتان را با ما و دیگر کاربران کجارو به اشتراک بگذارید.
منبع عکس کاور: ursus.it؛ عکاس: نامشخص
سوالات متداول
چک لیست لوازم اصلی و ضروری سفر با دوچرخه چیست؟
تجهیزات اصلی دوچرخه، وسایل تعمیر و نگهداری دوچرخه، پوشاک و وسایل شخصی، تجهیزات کمپینگ برای سفر چندروزه، لوازم آشپزی و تغذیه، وسایل بهداشتی و شخصی، وسایل الکترونیکی، جزو چک لیست لوازم اصلی و ضروری سفر با دوچرخه هستند.
لوازم کمپینگ مناسب و لازم برای سفر با دوچرخه چیست؟
از لوازم کمپینگ مناسب و لازم برای سفر با دوچرخه میتوان به چادر کمپینگ، کیسه خواب، زیرانداز، چراغ قوه، چاقو چندکاره، چسب و طناب و کارابین، کاور ضدآب، صندلی تاشو، کیف ضدآب و کیف فشردهسازی اشاره کرد.