جادوی زیباترین غروب جهان؛ پدیده افسانهای در کوههای ایتالیا
در دولومیتهای ایتالیا، قلههای مرجانی باستانی هنگام طلوع و غروب خورشید، طی یک پدیده طبیعی نادر به نام «انروسادیرا» (Enrosadira)، به رنگ صورتی میدرخشند؛ لحظهای جادویی که اسکی در این منطقه را به تجربهای فراموشنشدنی تبدیل میکند. بیبیسی در گزارشی به این غروب زیبا پرداخته است.
پدیده انروسادیرا در کوههای دولومیت
شاید لذت اسکی کردن زیر صخرههای سر به فلک کشیده و پوشیده از برف، متعلق به دوران ماقبل تاریخ باشد. هرچه که هست، حالوهوای بعد از اسکی، در کوههای دولومیت ایتالیا حسوحال دیگری دارد و پدیده «انروسادیرا» قطعا در این میان بیتاثیر نیست. این پدیده طبیعی نادر، هنگام طلوع و غروب آفتاب، دولومیتها را در بر میگیرد؛ زمانی که پرتوهای خورشید از قلههای ناهموار و صخرهای با رنگهایی رویایی از صورتی تند و قرمز آتشین بازتاب مییابند. برجها و صخرههای شکوهمند روشن میشوند و بازدیدکنندگان را به زمانی میبرند که این کوههای باستانی ثبتشده در فهرست میراث جهانی یونسکو، صخرههای مرجانی سربرآورده از دریا بودند. بهزودی، این غروبهای تماشایی برای تمام جهان به نمایش درخواهند آمد؛ زمانی که دولومیتها میزبان مشترک المپیک و پارالمپیک زمستانی میلان و کورتینا ۲۰۲۶ باشند. تا آن زمان میتوانید این زیبایی طبیعی و سرخفام را بدون ازدحام جمعیت تماشا کنید.
جای تعجب نیست که «انروسادیرا» در زبان «لادین» (Ladin؛ فرهنگی باستانی متعلق به منطقه دولومیت) که آخرین گویش زنده لاتین در جهان به شمار میرود، به معنای «به رنگ صورتی درآمدن» است. مانند بسیاری از سنتهای لادین، افسانههای این کوهها قرنها سینه به سینه نقل شدهاند. طبق افسانههای محلی، این بستر سنگی با رنگهای ارغوانی، کهربایی و بنفش که هر صبح و شام پدیدار میشود، باقیمانده باغ گل سرخ محبوب پادشاه پریان است. طبق افسانهها، پس از آنکه یکی از خواستگاران، دخترپادشاه را با خود برد. پادشاه دلشکسته، طلسمی خواند تا هیچکس دیگر نتواند زیبایی باغ جادوییاش را در روشنایی روز ببیند؛ اما او سپیدهدم و گرگومیش را از طلسم مستثنی کرد.
«نیکول دوریگو» (Nicole Dorigo)، یکی از ساکنان منطقه «آلتا بادیا» (Alta Badia) (بخش جنوبی دره تیرول)، میگوید:
انروسادیرا ریشه عمیقی در سنت لادین دارد و با افسانهها، احساسات و حس تعلق به این سرزمین پیوند خورده است. بازی نور بر روی کوهها، فضایی جادویی و تاثیرگذار خلق میکند و حسی از آرامش و ارتباط با زادگاهمان و زیبایی طبیعی پیرامونمان را القا میکند.
علت علمی انروسادیرا در دولومیت
رنگهای زنده کوههای دولومیت، توضیح علمی دارند. در دهه ۱۷۰۰، «دئودا دولومیو» (Deodat de Dolomieu)، زمینشناس فرانسوی، کشف کرد که قلههای این رشتهکوه، برخلاف تصور رایج آن زمان، از سنگ آهک خالص نیستند. آنها از «دولومیت» ساخته شدهاند؛ سنگی که میلیونها سال پیش در اثر یک برخورد قارهای شکل گرفت؛ برخوردی که صخرههای مرجانی و جزایر بین آفریقا و اروپا را جابهجا کرد. آب دریای غنی از منیزیم، به آهستگی صخرههای سنگ آهکی را به رسوبی خاکستری کمرنگ و قهوهای تبدیل کرد که نور را بیشتر از سنگ آهک معمولی بازتاب میدهد. با توجه به این موضوع، بهوضوح مشخص است که چرا این کوهها اینچنین درخشان و زنده به نظر میرسند.
«آندریا میلانی» (Andrea Milani)، راهنمای کوهنوردی و اسکی در تورهای کوهستانهای دولومیت میگوید:
تمام لایههای دولومیت در دوران باستان زیر آب دریا بودهاند. تمام رسوبات حاصل از ماهیها و گلولای، هنگامی که آب اطراف آنها را فرا گرفت، مانند بتن سفت شدند و اشکال سنگی منحصربهفرد بسیاری را به وجود آوردند. صبحها و عصرها، زمانی که خورشید غروب میکند و آسمان صاف است، کوهها صورتی میشوند.
امروزه این بسترهای دریایی باستانی به یکی از برترین مناطق اسکی جهان تبدیل شدهاند که شامل ۱۲ پیست اسکی متصل به هم در مجموعه «دولومیتی سوپراسکی» (Dolomiti Superski) میشود. بنابراین، پس از یک روز اسکی روی دامنهها، بر فراز قلهها و درههای عمیق و پوشیده از برف، جایی که زمانی صفحات تکتونیکی با هم برخورد کردهاند، یک صندلی راحتی بگذارید و بازتاب پرتوهای خورشید را با رنگهای ارغوانی تند و نارنجی تیره تماشا کنید. برای بهترین منظره، هنگام غروب به سمت غرب یا هنگام طلوع به سمت شرق، زیر آسمانی صاف، بایستید. هرچه خورشید در افق پایینتر باشد، رنگها چشمگیرتر خواهند بود.
آیا تجربه دیدن یک غروب خاص و زیبا را داشتهاید؟ شما کدام منطقه را برای دیدن غروبی زیبا پیشنهاد میکنید؟ لطفا پیشنهادات خود را با مخاطبان کجارو درمیان بگذارید.
منبع عکس کاور: x.com، عکاس: Olive Tree Escapes