کجارو من
مجله گردشگری
اخبار
کجارو پلاس

طولانی‌ترین رودهای جهان: جاده‌های طویل آبی بر پهنه کره خاکی

پنج‌شنبه ۲۴ آبان ۱۴۰۳ - ۱۴:۰۶
مطالعه 12 دقیقه
رودخانه طویل. منبع: bbc، عکاس: نامشخص
رودخانه‌ها و آبراهه‌های بسیاری روی زمین جاری‌اند. برخی از آن‌ها بسیار طویل هستند و تا چندین هزار کیلومتر طول دارند. هرکدام از آن‌ها یک جاذبه طبیعی جذاب‌اند.
تبلیغات

طولانی ترین رودهای جهان، در واقع طولانی‌ترین جریان‌های طبیعی آب هستند که در یک بستر یا کانال مشخص حرکت می‌کنند. این رودخانه‌ها معمولا دارای سیستم گسترده و شاخه‌های فرعی مختلف هستند که همگی به این رودخانه‌ها می‌ریزند و جریان آب آن‌ها را بیشتر می‌کنند. اندازه‌گیری دقیق رودخانه‌ها به سبب کم و زیاد شدن حجم و اندازه آب و همچنین استانداردهای مختلف اندازه‌گیری در کشورها کمی سخت است. در حالی که رود نیل طولانی‌ترین رودخانه جهان شناخته می‌شود، رود آمازون بزرگترین رودخانه جهان است

کپی لینک

طولانی‌ ترین رودهای جهان به‌ ترتیب:

کپی لینک

۱. رود نیل

  • موقعیت: بخش‌هایی از تانزانیا، رواندا، جمهوری کنگو، کنیا، اوگاندا، اتیوپی، سودان جنوبی، بروندی و مصر
  • طول: ۶,۶۶۰ کیلومتر

رودخانه نیل، طولانی‌ترین رودخانه جهان و پدر رودخانه‌های آفریقا نامیده می‌شود. این رودخانه از جنوب استوا و دریاچه ویکتوریا سرچشمه می‌گیرد و از شمال شرقی آفریقا به‌سمت شمال جریان می‌گیرد تا به دریای مدیترانه بریزد. طول رود نیل حدود ۶,۶۵۰ کیلومتر تخمین زده می‌شود. رود نیل از سه نهر اصلی تشکیل شده است. «نیل آبی»، «اتبارا» که از ارتفاعات اتیوپی سرازیر می‌شود و «نیل سفید» که سرچشمه‌های آن به دریاچه‌های «ویکتوریا» و «آلبرت» می‌ریزد.

نام نیل از کلمه یونانی «نیلوس» منشا می‌گیرد که به نظر از ریشه سامی «نحل»، به‌معنای دره الهام گرفته است. رودخانه نیل دو ویژگی خاص دارد که از گذشته برای مصریان و یونانیان باستان معما بود. یکی از این ویژگی‌ها، جهت‌گیری جنوب به شمال این رود محسوب می‌شود که این ویژگی، برخلاف موقعیت قرارگیری و جریان دیگر رودخانه‌های بزرگ دنیا است. ویژگی دیگر، طغیان این رودخانه در گرم‌ترین ماه‌های سال بود. بقیه رودخانه‌ها در ماه‌های گرم، جریان آب کمتری داشتند؛ اما این رودخانه در همین فصول گاهی طغیان می‌کرد. نکته جالب‌توجه دیگر درمورد رودخانه نیل، رسوبات سیاه آن است که از همان زمان‌های قدیم افسانه‌ها و نام‌گذاری‌های خاصی درباره آن روایت می‌شد.

رودخانه نیل. منبع: tamborcruise.، عکاس: نامشخص

منبع عکس:tamborcruise؛ عکاس: نامشخص

کپی لینک

۲. رود آمازون

  • موقعیت: بخش‌هایی از کشورهای برزیل، بولیوی، ونزوئلا، گویان، پرو و برزیل
  • طول: ۶,۴۰۰ کیلومتر

رود آمازون، بزرگترین رودخانه آمریکای جنوبی محسوب می‌شود. این رود، بزرگترین سیستم زهکشی جهان از نظر حجم جریان و مساحت حوضه است؛ یعنی می‌توان آن را بزرگترین رودخانه جهان از نظر حجم آب در نظر گرفت. به‌طور کلی، مناقشه‌هایی بر سر اینکه رود آمازون طولانی‌ترین رود جهان محسوب می‌شود یا خیر، وجود دارد؛ زیرا نیل در حال حاضر در بسیاری از منابع رتبه اول را از آن خود کرده است. این اختلافات بر سر تعیین منشا رود آمازون به وجود آمده بود.

منشا و سرچشمه رودخانه آمازون را می‌توان رود «آپوریماک»دانست که در جنوب پرو دیده می‌شود. برخی اختلاف نظر درباره سرچشمه رود آمازون را دلیل تفاوت در رتبه‌دهی به آن می‌دانند. یکی از منا بع و سرچشمه‌های غربی رود آمازون، در ارتفاعات کوه‌های آند قرار گرفته است و کمی با اقیانوس آرام فاصله دارد، دهانه آن در اقیانوس اطلس، جایی در سواحل شمال شرقی برزیل، دیده می‌شود. تقریبا دوسوم جریان اصلی آمازون و بزرگترین بخش حوضه آن در برزیل قرار دارد. تخمین زده می‌شود که حدود یک‌پنجم از کل آب‌هایی که از سطح زمین جاری می‌شوند، توسط آمازون حمل می‌شود.

رودخانه آمازون. منبع: treehugger عکاس: Ricardo Lima

منبع عکس:treehugger؛ عکاس: Ricardo Lima

کپی لینک

۳. رود یانگ تسه

  • موقعیت: چین
  • طول: ۶,۳۰۰ کیلومتر

رودخانه «یانگ تسه» (Yangtze) را می‌توان طولاتی‌ترین رودخانه آسیا برشمرد. همچنین این رودخانه، لقب سومین رودخانه طولانی جهان را نیز یدک می‌کشد. طول رودخانه یانگ تسه چیزی حدود ۶,۳۰۰ کیلومتر تخمین زده می‌شود. یک‌سوم از جمعیت بسیار زیاد چین در حوضه رودخانه یانگ تسه زندگی می‌کنند و بیش از سه‌چهارم مسیر رودخانه نیز از دل کوه‌ها می‌گذرد. از قدیم دولت چین شاخه «توتو» (Tuotuo) را که در کوه‌های «تانگولا» (Tanggula) قرار دارد، به‌عنوان منبع رودخانه می‌شناسد. با این‌حال داده‌های جدید سرچشمه این رود را جایی در تپه «جاری» (Jari) می‌دانند.

رودخانه یانگ تسه از محل تلاقی چند نهر با یکدیگر ایجاد می‌شود و از دره‌ای کم‌عمق و وسیع به‌سمت شرق می‌رود. مسیر این رود بین شهرهای «ییبین» (Yibin) در استان «سیچوان» (Sichuan) و «ییچانگ» (Yichang) در استان «هوبی» (huby) امتداد دارد. آب و هوا در مسیر این رود با تابستان‌های گرم و زمستان‌های نسبتا معتدل جریان دارد؛ زیرا کوه‌های مرتفع در غرب، منطقه را از وزش بادهای سرد شمالی و غربی محافظت می‌کنند.

رود یانگ تسه کیانگ، منبع: tripadvisor، عکاس: نامشخص

منبع عکس:tripadvisor؛ عکاس: نامشخص

کپی لینک

۴. رود می‌سی‌سی‌پی

  • موقعیت: درصد بسیار زیادی در آمریکا و مقدار کمی در کانادا
  • طول: ۳,۷۶۶ کیلومتر

رودخانه می‌سی‌سی‌پی را می‌توان طولانی‌ترین رودخانه آمریکای شمالی دانست. این رودخانه بزرگ، یک‌هشتم کل قاره آمریکا را می‌پیماید. حدود ۹۸ درصد از طول رودخانه می‌سی‌سی‌پی در آمریکا قرار دارد که حدودا تمام یا بخشی از ۳۱ ایالت آن را شامل می‌شود. علاوه بر آن در مسیر خود، از دو استان کانادا نیز عبور می‌کند. رودخانه می‌سی‌سی‌پی از شمال «مینه‌سوتا» (Minnesota) سرچشمه می‌گیرد؛ به شکلی که می‌توان دریاچه «ایتاسکا» (Itasca) را سرچشمه رودخانه دانست. رودخانه پس از طی مسافتی پر فرازونشیب در خلیج مکزیک آرام می‌گیرد.

رودخانه می‌سی‌سی‌پی دو شاخه اصلی به نام‌های «میسوری» و «اوهایو» دارد که بخش عظیمی از آب این رودخانه از آنان جاری می‌شود. این رودخانه آب آشامیدنی میلیون‌ها نفر را تامین می‌کند و در صنعت کشتیرانی نیز نقش اساسی دارد. از گذشته‌های دور، یکی از بزرگ‌ترین بزرگراه‌های آبی روی زمین، همین رودخانه بوده است و در حال حاضر نیز نقش کلیدی در تجارت و غذا برای کل دنیا ایفا می‌کند. علاوه بر مزایای صنعتی، رودخانه می‌سی‌سی‌پی تفریحات مختلف آبی زیادی دارد و همچنین با ویژگی‌های خود جزو جاذبه‌های مهم گردشگری است.

رودخانه می سی سی پی، منبع: yourweathe. عکاس: نامشخص

منبع عکس:yourweathe.؛ عکاس: نامشخص

کپی لینک

۵. رود ینی سئی

  • موقعیت: روسیه و مغولستان
  • طول: ۵,۵۳۹ کیلومتر

رودخانه «ینی‌سئی» (Yenisei) از مغولستان جریان می‌گیرد و مسیر خود را به‌سمت شمال می‌پیماید. از منطقه وسیعی در سیبری گذر می‌کند و سرانجام از خلیج ینی سئی به دریای «کارا» (Kara) در اقیانوس منجمد شمالی سرازیر می‌شود. ینی‌سئی در نزدیکی شهر «کریزیل» (Kryzyl) روسیه، با تلاقی در محل شاخه‌های آن ایجاد می‌شود. دو عدد از مهم‌ترین این شاخه‌ها «بی خم» (By-Khem) که و « کا خم» (Ka-Khem) است؛ که یکی از کوه‌های سایان شرقی جریان داردو دیگری از مغولستان سرچشمه می‌گیرد. از زمان تلاقی این شاخه‌ها تا زمانی که این رودخانه به دریا بریزد، حدود ۵,۵۳۹ کیلومتر را می‌پیماید.

قبل از به وجود آمدن روسیه کنونی و حتی قبل از ورود روس‌ها به این منطقه، قبایل باستانی در حاشیه رودخانه ینی سئی ساکن بودند. همچنین یافته‌ها نشان می‌دهد که در قرن یازدهم بین بومیان این منطقه و بازرگانانی که از این رودخانه عبور می‌کردند؛ مقداری تجارت کالا نیز وجود داشته است. در حال حاضر نیز انواع ذخایر معدنی از حوضه این رودخانه استخراج می‌شود. زغال‌سنگ، مس و نیکل از جمله این مواد معدنی هستند. از طریق این رودخانه الوار، زغال‌سنگ، غلات، فرآورده‌های نفتی و... بین بنادر حمل و جابه‌جا می‌شوند.

رودخانه ینی سئی، منبع عکس:ویکی مدیا، عکاس: Igrsan

منبع عکس:ویکی مدیا؛ عکاس: Igrsan

کپی لینک

۶. رود زرد

  • موقعیت: چین
  • طول: ۵,۴۶۴ کیلومتر

رودخانه زرد از جنوب استان «چینگ‌های» (Qinghai) چین سرچشمه می‌گیرد. این استان در فلات تبت واقع شده است. در مسیر خود به‌سمت خلیج «چیهلی» (Chihli)، از ۶ استان دیگر کشور چین عبور می‌کند. به‌طور نسبی جریان آب در پایین دست رودخانه متلاطم‌تر و پر از رسوب است، به شکلی که سیلاب‌های زیادی در آن قسمت ایجاد می‌کند.

نام دیگر این رودخانه به زبان چینی «هوانگ» (huang) شناخته می‌شود. به‌دلیل طغیان‌های این رودخانه و خرابی‌هایی که به بار می‌آورد چینی‌ها در زبان خود به آن «مصیبت چین» نیز می‌گویند. از طرفی به‌دلیل اینکه حوزه آبخیز آن در شمال چین، باعث به وجود آمدن تمدن غنی شمال این کشور بوده است، به آن لقب سرچشمه تمدن نیز اعطا کرده‌اند. به‌طور کلی این رودخانه هم باعث ایجاد آبادانی و پیشرفت بوده و هم در برخی مناطق سیلاب‌های آن برای مردم دردسرساز بوده و هست.

رودخانه زرد از بالا، منبع: inbo-news، عکاس: نامشخص

منبع عکس:inbo-news؛ عکاس:نامشخص

کپی لینک

۷. رود اوب

  • موقعیت: روسیه، قزاقستان، چین و مغولستان
  • طول: ۳,۳۶۴ کیلومتر

رودخانه «اوب» (Ob) یکی از رودخانه‌های مهم روسیه به شمار می‌آید. این رودخانه طولانی و زیبا در سیبری غربی واقع شده است و به‌همراه یکی از مهم‌ترین شاخه‌های خود، یعنی رود «ایرتیش» (Irtysh)، لقب هفتمین رودخانه طولانی جهان را از آن خود کرده‌اند. رودخانه اوب به‌سمت اقیانوس منجمد شمالی سرازیر می‌شود. سومین شهر مهم روسیه با نام « نووسیبیرسک» (Novosibirsk) در ساحل این رودخانه قرار دارد.

خود رودخانه اوب در روسیه قرار گرفته است، اما شاخه‌های آن به‌سمت گوشه غربی کشور چین، قزاقستان و بخش کوچکی از غرب مغولستان جریان دارد. نام این رودخانه بر اساس نام بین‌المللی آن یعنی همان اوب شناخته می‌شود که به نظر می‌رسد ریشه آن هند و ایرانی باشد. در این زمینه به اسم «آب» دقت کنید که به نظر بسیار شبیه به نام این رودخانه است. از رود اوب برای آب آشامیدنی، انرژی برق آبی، ماهیگیری، آبیاری و انواع دیگر فعالیت‌های مختلف استفاده می‌شود. رودخانه اوب بیش از ۵۰ گونه ماهی را در خود جای داده است و همچنین در امتداد آن چند نیروگاه برق‌آبی دیده می‌شود.

رودخانه اوب، منبع عکس: freepic عکاس:olinchuk

منبع عکس:freepic؛ عکاس: olinchuk

کپی لینک

۸. رود پارانا

  • موقعیت: برزیل، آرژانتین، پاراگوئه، بولیوی، اوروگوئه
  • طول: ۴,۸۸۰ کیلومتر

دومین رود طویل قاره آمریکا «پارانا» (Paraná) است که از کشورهای مختلفی مثل برزیل، پاراگوئه و آرژانتین عبور می‌کند. این رودخانه به‌سمت جنوب شرق جریان دارد و مرز بین برزیل و پاراگوئه را نیز تشکیل می‌دهد؛ پس از آن به‌سمت غرب می‌رود و مرزی بین پاراگوئه و آرژانتین ایجاد می‌کند. این رود در نهایت با شاخه اروگوئه متحد می‌شود و خلیج بزرگ «ریو دلا پلاتا» (Río de la Plata) را در اقیانوس اطلس شکل می‌دهد.

سال ۲۰۲۱ بود که خشکسالی رود پارانا را تحت‌تاثیر قرار داد و سطح رودخانه به پایین‌ترین اندازه خود در حدود ۸۰ سال گذشته رسید. در شرق آمریکای جنوبی، نام تعداد زیادی از رودخانه‌ها دارای کلمه «para» هستند. پارانا و شاخه‌های مختلف آن منبع درآمد و امرار معاش روزانه ماهیگیرانی‌ است که در کنار سواحل آن زندگی می‌کنند. برخی از گونه‌های این ماهی‌ها از نظر تجاری بسیار مهم هستند و از آن‌ها برای صادرات و تجارت استفاده می‌شود. دلتای رودخانه پارانا یکی از بزرگترین مقاصد برای تماشای پرندگان است.

رودخانه پارانا، منبع عکس: bookaway. ، عکاس: نامشخص

منبع عکس:bookaway؛ عکاس: نامشخص

کپی لینک

۹. رود کنگو

  • موقعیت: کنگو، آنگولا، تانزانیا، کامرون، زامیبیا و برونئی
  • طول: ۴,۷۰۰ کیلومتر

رودخانه «کنگو» (Congo) دومین رودخانه طولانی آفریقا پس از نیل محسوب می‌شود.این رودخانه از نظر جریان آب نیز، پس از آمازون در رتبه دوم قرار دارد. بیشتر حوضه این رودخانه شامل جمهوری دموکراتیک کنگو است و علاوه بر آن، از پنج کشور همسایه نیز می‌گذرد. رودخانه کنگو از قرن‌ها پیش یک راه حیاتی محسوب می‌شود که از کوهستان‌های مرتفع «ریفت» (rift) سرچشمه می‌گیرد. دسترسی به مکان‌هایی که از طریق جاده به‌راحتی نمی‌توان به آن‌ها رسید، توسط این رودخانه فراهم می‌شود.

رودخانه کنگو همانند هر رودخانه بزرگ دیگری، تنوع زیستی عظیمی دارد. حدود ۷۰۰ گونه ماهی در این رودخانه زندگی می‌کنند و همچنین دومین جنگل بارانی بزرگ جهان از این رودخانه تغذیه می‌کند. هنگامی که در اواخر قرن پانزدهم این رودخانه برای اروپایی‌ها شناخته شد، آن را «زئیر» (Zaire) نامیدند؛ اما با شکل‌گیری جمهوری کنگو، نام آن به کنگو تغییر کرد.

رود کنگو، منبع عکس: sputnikglobe، عکاس: نامشخص

منبع عکس:sputnikglobe؛ عکاس: نامشخص

کپی لینک

۱۰. رود آمور

  • موقعیت: روسیه، چین و مغولستان
  • طول:۴,۴۴۴ کیلومتر

رود «آمور» (Amur)، رودخانه‌ای در شرق آسیا محسوب می‌شود. این رودخانه را می‌توان بعد از یانگ تسه و رودخانه زرد، در میان طولانی‌ترین رودخانه‌های چین قرار داد. سرچشمه‌های این در روسیه و مغولستان قرار دارد. جریان و مسیر رودخانه اصلی به‌سمت شرق و جنوب شرق است که از تلاقی رودخانه و شاخه‌های «شیلکا» (Shilka) و «آرگون» (Argun) به وجود می‌آید.

برخی چینی‌ها به رودخانه آمور «اژدهای سیاه» نیز می‌گویند. استان آمور در چین نام خود را از این رودخانه وام گرفت. آب و هوای حوضه آمور تحت‌تاثیر موقعیتی که در عرض‌های جغرافیایی شمالی دارد، در معرض وزش بادهای موسمی قرار می‌گیرد که همواره آب و هوای شرق آسیا را شکل می‌دهد. در فصل‌های زمستان توده‌های هوای خشک و یخبندان و در تابستان توده‌های هوای نیمه گرمسیری دریایی غالب می‌شود.

رودخانه آمور، منبع عکس: ویکی مدیا، عکاس: DNSokol

منبع عکس:ویکی مدیا؛ عکاس: DNSokol

کپی لینک

۱۱. رود لنا

  • موقعیت: روسیه
  • طول: ۴,۴۰۰ کیلومتر

رودخانه «لنا» (Lena) رودخانه‌ای در خاور دور روسیه است که شرقی‌ترین رودخانه از بین سه رود بزرگ سیبری، یعنی «اوب» و «ینی‌سئی» محسوب می‌شود. لقب یازدهمین رودخانه طولانی در جهان به رودخانه لنا تعلق دارد. طبق داستان‌های عامیانه‌ای که گفته می‌شده است، در گذشته گروهی از شکارچیان خز که از آن منطقه می‌گذشتند، لنا را کشف کردند. رود لنا در مسیر خود دلتایی را به وجود آورده است که به تعداد زیادی جزیره مسطح تقسیم می‌شود.

بیش از ۹۵ درصد از آب رودخانه لنا در اثر ذوب شدن برف و همچنین آب باران به وجود می‌آید. جدا از این موارد، در طول سال آب‌های زیرزمینی جریان آب این رودخانه را تامین می‌کنند. گاهی ممکن است با یخ زدن پایین دست رودخانه، جریان آب متوقف شود. پس از این یخ‌زدگی، شکسته شدن یخ در بهار آسیب زیادی به سواحل وارد می‌کند. یخ‌ها می‌توانند سنگ‌ها را خرد و بخش‌هایی از سواحل را در خود حل کنند. در تابستان شدت جریان آب به حدی زیاد می‌شود که می‌تواند سیلاب‌های ناگهانی و زیاد به وجود آورد.

رودخانه لنا، منبع عکس: ویکی مدیا، عکاس: Vasiliy Tatarinov

منبع عکس:ویکی مدیا؛ عکاس: Vasiliy Tatarinov

کپی لینک

۱۲. رود مکونگ

  • موقعیت: چین، میانمار، تایلند و ویتنام
  • طول: ۴,۳۵۰ کیلومتر

رودخانه «مکونگ» (Mekong) را می‌توان یکی از جاذبه‌های زیبای طبیعی دانست. طول رودخانه مکونگ حدود ۴,۳۵۰ کیلومتر تخمین زده می‌شود و عنوان دوازدهمین رودخانه طولانی جهان را با خود یدک می‌کشد. این رودخانه فرامرزی از کشورهای زیبای آسیایی چون چین، ویتنام، کامبوج، لائوس، میانمار و تایلند عبور می‌کند. عبور مکونگ از این کشورها حاصلخیزی و طبیعت بسیار زیبایی برای آن‌ها آفرید. امکان قایق‌سواری روی این رودخانه و لذت بردن از طبیعت آن نیز برای علاقه‌مندان فراهم است.

دهکده‌هایی که در اطراف رودخانه مکونگ قرار گرفته‌اند شغل کشاورزی و ماهیگیری دارند. در برخی مناطق این رودخانه با تغییرات آب و هوایی زیادی که در فصول مختلف شاهد آن هستیم، جریان‌های تند آبی و آبشارها می‌توانند رفت و آمد را روی این رودخانه با دشواری روبه رو سازند. در دهه‌های اخیر، سدهایی روی این رودخانه ایجاد شد تا به‌وسیله آن برق تولید شود؛ اما همین سدها باعث تشدید خشکسالی و تغییر اکوسیستم زیبای این منطقه شده‌اند.

رود مکونگ، منبع عکس: baolau ، عکاس: نامشخص

منبع عکس: baolau؛ عکاس: نامشخص

کپی لینک

۱۳. رود مکنزی

  • موقعیت: کانادا
  • طول: ۴,۲۴۱ کیلومتر

رودخانه بزرگ «مکنزی» (Mackenzie)، سیزدهمین رودخانه طویل جهان در جنگل‌های شمال کانادا قرار گرفته است. مناطق اطراف مکنزی تنوع زیستی بی‌نظیری دارند و جنگل‌های تایگا (جنگل‌های مخروطیان شمالی) و مناطق توندرا (مناطق بدون درخت و درختچه‌) در این محدوده بسیار دیده می‌شود. این رودخانه با طول ۴,۲۴۱ کیلومتر از بخش‌های شمالی کشور جریان پیدا می‌کند تا به دریای «بوفورت» (Beaufort) سرازیر می‌شود. مکنزی را می‌توان به‌عنوان یکی از مهم‌ترین راه‌های آبی این منطقه نقش اساسی در تامین منابع طبیعی و حمل و نقل می‌آفریند.

رودخانه مکنزی نه‌تنها نقش مهمی در محیط زیست و اقتصاد دارد، بلکه دارای اهمیت تاریخی و فرهنگی نیز است. از گذشته‌های دور، این رودخانه مسیری حیاتی برای مردم بومی منطقه کانادا و مهاجران محسوب می‌شد و فرصت‌های تجاری و تعاملات فرهنگی بسیاری را سبب شده بود. اکنون نیز این رودخانه نقش اساسی در گردشگری، ماهیگیری، جمل و نقل و... ایفا می‌کند.

رودخانه مکنزی، منبع عکس: oregonisforadventure، عکاس: نامشخص

منبع عکس: oregonisforadventure؛ عکاس: نامشخص

کپی لینک

۱۴. رود نیجر

  • موقعیت: الجزایر، نیجریه، کامرون، بورکینافاسو، ساحل عاج، چاد، مالی و...
  • طول: ۴,۲۰۰ کیلومتر

رودخانه «نیجر» (Niger) به‌عنوان یکی از بزرگ‌ترین رودخانه‌های آفریقا، از ارتفاعات گینه در غرب قاره آفریقا سرچشمه می‌گیرد. این رود با عبور از کشورهای مختلفی مثل نیجریه، مالی، چاد، غنا و... در انتهای مسیر خود به خلیج گینه سرازیر می‌شود همچنین رودخانه نیجر دارای یک منحنی معروف است که به‌شکل یک قوس دیده می‌شود. این رود در بین راه خود به‌سمت دریا، جاذبه‌های مهیج و منحصر به‌فردی خلق کرده است. در کنار رودخانه نیجر، مزارع و نخلستان‌های زیادی قرار دارد که محصولاتی مثل نیشکر، ذرت و برنج تولید می‌کنند.

رودخانه نیجر از گذشته‌های دور، همواره محل تجمع و تلاقی فرهنگ‌ها و اقوام مختلف بود. این رودخانه افسانه‌ها و داستان‌های زیبایی از گذشته‌های دور در دل خود جای داده است. انواع مراسم و جشن‌های محلی بی‌شماری در امتداد این رودخانه برگزار می‌شود که سبب زنده ماندن این میراث و انتقال آنان به آیندگان می‌شود. طبیعت جانوری و گیاهی این منطقه و حوالی این رودخانه نیز بسیار چشم‌نواز و زیبا به نظر می‌رسد.

رود نیجر، منبع عکس: forum ، عکاس: نامشخص

منبع عکس:forum؛ عکاس: نامشخص

کپی لینک

۱۵.رود ولگا

  • موقعیت: روسیه
  • طول: ۳,۵۳۰ کیلومتر

رودخانه «ولگا» (Volga) را می‌توان طولانی‌ترین رودخانه قاره اروپا دانست. این رودخانه طویل، آبراه اصلی غرب روسیه و مهد تاریخی دولت روسیه بوده است. رود ولگا از تپه‌های والدای در شمال غربی مسکو به‌سمت دریای خزر می‌ریزد. در بین این مسیر حدود ۲۰۰ شاخه فرعی به این رودخانه ملحق می‌شوند. رودخانه ولگا از سه راه تغذیه می‌شود تا به عظمت امروزه خود برسد. حدود ۶۰ درصد از آن توسط آب شدن برف ارتفاعات، ۳۰ درصد از آن از طریق آب‌های زیرزمینی و حدود ۱۰ درصد آن با آب باران تامین می‌شود.

آب‌وهوای رود ولگا از شمال تا جنوب آن بسیار متفاوت است. از سرچشمه تا قسمت میانی آن تحت‌تاثیر زمستان‌های بسیار سرد قرار دارد. در قسمت‌های پایین‌دست رودخانه دما افزایش می‌یابد و دما بین ۱۷ تا ۱۹ درجه سانتی‌گراد متغیر خواهد بود. در حال حاضرتعداد زیادی سد روی رود ولگا ساخته شده‌اند که که شامل نیروگاه‌های برق هستند. این موضوع سبب تبدیل شدن قسمت‌هایی از این رودخانه به دریاچه شده است.

رود ولگا، منبع: بریتانیکا، عکاس: نامشخص

منبع عکس:بریتانیکا؛ عکاس: نامشخص

در این فهرست تلاش کردیم تعدادی از طولانی‌ترین رودخانه‌ها را به شما معرفی کنیم. به نظر شما کدام‌یک از این رودها جذابیت بیشتری دارند و بیشتر شما را تحت‌تاثیر قرار دادند؟ شما دوست دارید به کدام‌یک از آن‌ها سفر کنید؟

عکس کاور: رود آمازون؛ منبع عکس:bbc؛ عکاس:نامشخص

سوالات متداول

  • طولانی‌ ترین رود جهان چیست و کجاست؟

    رودخانه نیل، طولانی‌ترین رودخانه جهان و پدر رودخانه‌های آفریقا محسوب می‌شود. موقعیت قرارگیری آن در بخش‌هایی از تانزانیا، رواندا، جمهوری کنگو، کنیا، اوگاندا، اتیوپی، سودان جنوبی، بروندی و مصر است.

  • رود آمازون چقدر طول دارد؟

    طول رودخانه آمازون ۶۴۰۰ کیلومتر است که بزرگترین رودخانه آمریکای جنوبی محسوب می‌شود. بر سر اینکه رود آمازون طویل‌تر است یا رود نیل مناقشه‌هایی وجود دارد.

مقاله رو دوست داشتی؟
نظرت چیه؟
داغ‌ترین مطالب روز

نظرات