کشف ناشناختههای طبیعت قطر؛ از تپه های شنی آواز خوان تا صخره های قارچی زکریت
وقتی صحبت از کشورهای بیابانی میشود، بسیاری از مسافران انتظار ندارند که با مناظر طبیعی متنوع و چشمنواز روبهرو شوند. با وجود اینکه برخی از کشورهای همسایه با قطر، تنها تپههای شنی گستردهای دارند که تا افق امتداد یافتهاند؛ اما قطر با تنوع کمنظیر چشماندازهای خود غافلگیرتان میکند.
کشور قطر نهتنها جلوههای گوناگون بیابانی را به نمایش میگذارد، بلکه رنگهایی شگفتانگیز و غیرمنتظره را نیز در دل طبیعت خود جای داده است. در ادامه، برخی از جاذبههای طبیعی شگفتانگیز این کشور را که فراتر از تصور بسیاری از گردشگران هستند به نقل از سایت واندر لاست مگزین، معرفی میکنیم.
خور العدید، دریای داخلی
«دریای داخلی» (Inland Sea) قطر، با مناظری شبیه به تصاویر کارتپستالی از تپههای شنی روان، یکی از جاذبههای طبیعی بینظیر این کشور است که در کنار ورودی خلیج فارس قرار دارد. این منطقه که در فهرست موقت میراث جهانی یونسکو ثبت شده است، در مرز جنوبی قطر و عربستان سعودی قرار دارد و به عنوان آخرین بخش از صحرای «ربع الخالی» (Rub-al-Khali؛ بزرگترین بیابان شنی جهان) شناخته میشود. در قطر، این بیابان با شاخهای از آبهای شور تلاقی مماس میشود که ترکیبی شگفتانگیز از تپههای شنی به رنگ کرم و آبهای فیروزهای را به وجود میآورد.
این منطقه مکانی مطلوب برای تجربه فعالیتهای هیجانانگیز است. میتوانید از سافاری در تپههای شنی با رانندگان حرفهای لذت ببرید، شب را زیر آسمان پرستاره در کمپهای صحرا تجربه کنید و به ورزشهایی همچون غواصی، اسکی روی شن و دیگر فعالیتهای ماجراجویانه بپردازید.
تپه های شنی آواز خوان
«تپههای شنی آوازخوان» (Singing Dunes) قطر با تپههای شنی دریای داخلی تفاوت دارند. این تپهها به شکل هلال ماه هستند و نسبت به دیگر تپهها پراکندگی بیشتری دارند. تپههای آوازخوان، در بیابان سنگی و پرخار مرکز قطر قرار دارند و از شنهای ریز تشکیل شدهاند. برای شنیدن صدای منحصربهفردی که به «آواز» شهرت دارد، باید ابتدا روی این تپهها صعود کنید و سپس از آنها پایین بیایید.
شنیدن یک آواز واقعی از این تپهها بیش از حد انتظار است؛ اما در اینجا صدای خاصی شبیه به یک غرغر کمحجم تولید میشود. این صدا زمانی به گوش میرسد که ذرات ریز شن از وزن شما فشرده میشوند و روی هم میلغزند و برای شما تجربهای خارقالعاده از طبیعت بیابانی را خلق میکنند.
صخره های قارچی زکریت
در سمت مقابل پایتخت «دوحه» (Doha)، شبهجزیرهای کوچک به شکل انگشت شست از شبهجزیره بزرگتر قطر بیرون زده است. در اینجا میتوانید، شکلهای عجیب و غریب سنگی، معروف به صخرههای قارچی زکریت را ببینید که همچون قارچهایی با ساقههای نازک و سطحهای صاف از بیابان مسطح بیرون آمدهاند. این سنگها در طول زمان، توسط نسیم ساحلی و شنهای موجود در هوا فرسایش یافتهاند و شکلی منحصربهفرد پیدا کردهاند.
با وجود مناظر فوقالعاده غیرمعمول این منطقه، شما شاهد حیات وحش جالب و جذابی نیز خواهید بود که در آن غزالهای عربی، غزالهای کوچک و روباههای بیابانی که میان برآمدگیهای سنگی پنهان شدهاند. این حیوانات معمولا در ساعات صبح زود و هنگام غروب آفتاب دیده میشوند.
فلامینگوهای مهاجر
در فصل زمستان، قطر میزبان فلامینگوهای بزرگ مهاجری است که رنگ صورتی خود را به مناظر آبی و شنی این کشور میافزایند. این پرندگان معمولا از اواخر نوامبر به قطر میآیند و در بهار دوباره به مقصد خود باز میگردند.
بیشترین تعداد فلامینگوها در دریای داخلی مشاهده میشود، جایی که دریاچهای به نام دریاچه فلامینگو وجود دارد و گاهی اوقات پر از این پرندگان زیبا میشود. علاوه بر این، میتوان فلامینگوها را در سراسر «منطقه حفاظت شده جنگلهای مانگرو الخور» (Al Khor Mangrove Reserve) و حتی در سواحل شمالی جزیره مصنوعی مروارید، در منطقه مسکونی دوحه نیز مشاهده کرد.
جنگل های مانگرو
منطقه حفاظت شده جنگلهای مانگرو الخور، یکی از معدود واحههای سرسبز قطر است که زیستگاه حدود ۱۵۰ گونه پرنده، از جمله فلامینگوهای مهاجر، محسوب میشود. درختان مانگرو یا حرا، با رشد کم اما گسترده، در چندین جزیره کوچک این منطقه دیده میشوند که از میان آنها «جزیره بنفش» (Purple Island) جایگاه ویژهای دارد. این جزیره که یک مکان تاریخی بهشمار میرود، حدود ۳,۰۰۰ سال پیش به دلیل استخراج رنگ بنفش از حلزونهای دریایی، اهمیت داشت.
برای گشتوگذار در این منطقه، میتوانید، روی مسیرهای چوبی پیادهروی کنید یا با قایق کایاک، از میان جنگلهای حرا عبور کنید. بهترین زمان برای لذت بردن از این مناظر زیبا، اوایل صبح است.
تالاب الکرعانه
در ۶۰ کیلومتری جنوب غربی دوحه، «تالاب الکرعانه» (Al Karaana Lagoon) در تمام طول سال میزبان گونههای مختلف پرندگان است؛ اما در زمستان به پناهگاهی مهم برای پرندگان مهاجر تبدیل میشود که در میان علفزارها و نیزارهای آن استراحت میکنند. این منطقه که روزگاری محل تخلیه فاضلاب بود، اکنون به یک منطقه حفاظتشده طبیعی تبدیل شده و نمونهای الهامبخش از احیای طبیعت با کمک انسان است.
در این تالاب میتوانید گونههایی همچون عقاب ماهیگیر، پیپت تالابی، حواصیل بنفش و گاهی فلامینگوهایی را مشاهده کنید که قبل از متوجه شدن اینکه این تالاب آب شیرین دارد، در آن فرود میآیند.
ساحل فویریت
در شمالشرقی قطر، «ساحل فویریت» (Fuwairit Beach)، با ترکیبی از صخرههای سنگی و مناسب برای غواصی سطحی و سواحل شنی ایدئال برای شنا و «کایت سرفینگ» (kitesurfing)، یکی از زیباترین سواحل قطر محسوب میشود. این ساحل از محبوبیت زیادی برخوردار است و در آخر هفتهها پذیرای کمپینگ و پیکنیک خانوادههای محلی و مهاجران میشود؛ اما در روزهای هفته، فضایی آرام و خلوت دارد و اگر خوششانس باشید، ممکن است حتی دلفینهایی را ببینید که در آبهای اطراف شنا میکنند.
شما هم اگر درباره دیگر شگفتیهای طبیعی قطر اطلاعات جذابی دارید، خوشحال میشویم که دانستههای خود را با مخاطبان کجارو در میان بگذارید.
سوالات متداول
شگفتانگیزترین جاذبههای طبیعی قطر کدامند؟
برخی از شگفتانگیزترین جاذبههای طبیعی قطر شامل خور العدید (دریای داخلی)، تپههای شنی آوازخوان، صخرههای قارچی زکریت، جنگلهای مانگرو و تالاب الکرعانه است. همچنین فلامینگوهای مهاجر و ساحل فویریت با چشماندازهای خاص و حیات وحش متنوع، از دیگر جذابیتهای طبیعی این کشور هستند.
صخرههای قارچی زکریت چگونه به وجود آمدهاند؟
صخرههای قارچی زکریت در اثر فرسایش طولانیمدت ناشی از بادهای ساحلی و شنهای معلق در هوا شکل گرفتهاند. این فرایند باعث شده است که بخشهای پایینی سنگها سریعتر فرسایش یابند و ساختارهایی شبیه به قارچ ایجاد شود.