راهنمای سفر زمینی به ارمنستان؛ از ایران تا ایروان در جادهها
ایروان پایتخت کشور ارمنستان در شمال غربی ایران است که بهدلیل وجود مرز زمینی، هزینه مناسب سفر و جاذبهها و مراکز خرید متعدد، یکی از مقاصد خارجی محبوب میان ایرانیان به شمار میرود. سفر زمینی با اتوبوس، تورهای مسافرتی و سفر با ماشین شخصی، گزینههای مختلف برای سفر از مسیرهای جادهای به ارمنستان هستند. در سفر زمینی به ایروان، امکان بازدید از زیباترین جاهای دیدنی ارمنستان نیز وجود دارد.
برای انتخاب هرکدام از گزینههای سفر زمینی به ارمنستان، آشنایی با بایدها و نبایدها و اطلاع از قوانین ورود به این کشور، سفری دلپذیر برای شما به یادگار میگذارد. چنانچه قصد سفر به ایروان از مسیرهای زمینی را دارید، در ادامه ما اطلاعاتی کامل از سفر زمینی به ارمنستان با انواع وسایل نقلیه زمینی را ارائه خواهیم کرد.
درباره سفر زمینی به ارمنستان بیشتر بدانید:
- ایروان کجاست؟
- انواع سفر زمینی به ایروان
- سفر زمینی به ایروان با اتوبوس از تهران
- سفر به ارمنستان با اتوبوس از تبریز
- سفر زمینی به ایروان با ماشین شخصی
- سفر زمینی به ایروان با قطار
- سفر زمینی به ایروان با تورهای زمینی
- مسیرهای زمینی از نوردوز تا ایروان
- هزینه سفر زمینی به ارمنستان ۱۴۰۳
- هزینه سفر زمینی به ارمنستان با اتوبوس ۱۴۰۳
- هزینه تور زمینی ایروان ۱۴۰۳
- هزینه سفر زمینی به ایروان با ماشین شخصی ۱۴۰۳
- هزینه سفر زمینی به ایروان با قطار ۱۴۰۳
- هزینه اقامت، غذا و بازدید از جاهای دیدنی در ایروان
- مدارک لازم برای سفر زمینی به ارمنستان
- مشکلات سفر زمینی به ایروان
ایروان کجاست؟
ایروان پایتخت کشور ارمنستان در همسایگی شمال غربی ایران است و از مقاصد گردشگری پرتردد ایرانیان در طول سال به شمار میرود. این شهر در دامنه کوهستان آرارات و منطقه قفقاز قرار دارد و رودخانه «هرازدان» از میان آن عبور میکند. ایروان در جنوب کشور ارمنستان واقع شده است.
میدان جمهوری ایروان، منبع عکس: ویکی مدیا، عکاس: Serouj Ourishian
آثار تاریخی و باستانی موجود در ایروان قدمت چند هزار ساله این شهر را مشخص میکنند. ایروان در میان کوههای آتشفشانی خاموش قرار دارد و جاذبههای طبیعی متعددی اطراف آن به چشم میخورند. راههای سفر به این شهر برای گردشگران خارجی شامل مسیرهای زمینی جادهای و سفر هوایی میشود.
انواع سفر زمینی به ایروان
سفر زمینی به ارمنستان تنها از طریق مرز زمینی نوردوز (در بخش سیه رود شهرستان جلفا) امکانپذیر است. نزدیکترین مسافت از تهران تا ایروان در حدود ۱,۱۰۰ کیلومتر و کوتاهتر از مسافت بسیاری از شهرهای جنوبی ایران تا تهران است. این مسیر در شمال غربی ایران، از جوار رودخانه ارس و زیباترین مناظر طبیعی میگذرد. نزدیکی به شهرهای مرکزی و شمال غربی کشور و دسترسی به انواع وسیله نقلیه زمینی، ایروان را به یکی از گزینههای محبوب سفر به خارج از مرزهای ایران برای گردشگران تبدیل کرده است. در ادامه برخی از راه های سفر زمینی به ایروان را بررسی خواهیم کرد.
سفر زمینی به ایروان با اتوبوس از تهران
برای سفر به ایروان با اتوبوس از تهران باید به یکی از پایانههای اتوبوسرانی غرب (آزادی) یا بیهقی (آرژانتین) مراجعه و بلیط سفر به ایروان در تاریخ مورد نظر خود را از باجههای بلیطفروشی خریداری کنید. در صورت تمایل میتوانید بلیط ارمنستان را بهطور غیرحضوری، از سایتهای معتبر و بهصورت آنلاین نیز تهیه کنید.
منبع عکس: همشهری آنلاین، عکاس: نامشخص
در پایانههای اتوبوسرانی تهران شرکتهای مسافربری مختلفی فعالیت میکنند که قیمت بلیط اتوبوسهای آنها در مسیرهای مشترک یکسان است؛ اما با مراجعه به صفحات مجازی این شرکتها و بررسی نظر کاربران، انتخاب مناسبتری برای سفر طولانی خود با اتوبوس به ایروان خواهید داشت.
تعداد اتوبوسهای اعزامی به مقصد ایروان از پایانه بیهقی کمتر از اتوبوسهای پایانه آزادی است؛ اما در هر دو پایانه اتوبوسها صبح هنگام بهسمت ارمنستان حرکت میکنند. گرچه امکان خرید بلیط اتوبوس به مقصد ایروان بهصورت غیرحضوری نیز وجود دارد، در صورت بیتجربگی در این زمینه، بهترین راه تهیه بلیط بهصورت حضوری است؛ به این ترتیب بررسی شرایط اتوبوسها و امکانات آنها برای شما راحت خواهد بود.
سفر به ارمنستان با اتوبوس از مرز زمینی نوردوز، طی مسافتی در حدود ۱,۱۰۰ کیلومتر است. در حالت عادی بدون توقفهای طولانی، طی این فاصله زمانی بین ۱۵ تا ۱۶ ساعت طول میکشد؛ اما بهدلیل عبور از پایانه مرزی در این سفر، ملزم به توقفی به نسبت طولانی در مرز نوردوز خواهید بود.
منبع عکس: ویکی مدیا، عکاس: Diego Delso
در سفرهای زمینی به مقصد کشورهای خارجی، تشریفات گمرکی و کنترل مسافران و بارهای آنها در نقطه سفر مرزی انجام میشود. این تشریفات دو مرحله دارد که یکی مربوط به بخش مرز داخلی است و کنترل بعدی در بخش گمرک کشور مقصد (ارمنستان) صورت میگیرد. بررسی مسافران و بار آنها، مجزا از اتوبوسها است و در فاصله زمانی ورود به گمرک شما باید همراه با وسایل خود از اتوبوس پیاده شوید.
اتوبوسهایی که از تهران به مقصد ایروان حرکت میکنند، بیش از ۷۵۰ کیلومتر مسافت تا مرز نوردوز پیش رو دارند که طی آن در حدود ۹ ساعت زمان میبرد. با توجه به زمان حرکت اتوبوسها از پایانههای تهران به مقصد ایروان، در ساعتهای نخست شب به مرز نوردوز میرسید.
میزان توقف اتوبوسها برای انجام تشریفات گمرکی در مرز نوردوز، به عوامل مختلفی مانند ترافیک مرز، همکاری رانندگان اتوبوس در طول مراحل بازرسی با ماموران گمرک و میزان بار مسافران بستگی دارد. برای توقف در مرز زمینی نوردوز باید زمانی چند ساعته در نظر بگیرید و وسایل نسبی استراحت همراه داشته باشید.
پایانه آزادی، منبع عکس: نشان، عکاس: نامشخص
پس از اتمام مراحل گمرکی در مرز نوردوز و دریافت مجوز ورود به ارمنستان برای گردشگران و اتوبوسها، مسیری در حدود ۴۰۰ کیلومتر تا ایروان پیش روی شما قرار دارد که طی آن نزدیک به هفت ساعت طول میکشد. بهطور کلی میتوان زمان سفر زمینی به ایروان با اتوبوس را زمانی بین ۲۰ ساعت تا یک شبانهروز کامل در نظر گرفت.
یک پیشنهاد مناسب برای خانوادهها برای جلوگیری از توقف شبانه در مرز نوردوز، سفر با تاکسی یا ون به مقصد ایروان است. به این ترتیب که مسیر تهران تا تبریز را با اتوبوس طی کنید و پس از اقامت شبانه در این شهر، صبح زود با تاکسی خود را به مرز نوردوز برسانید. در نخستین ساعتهای روز، ترافیک مسافران در مرز کمتر است و انجام تشریفات گمرکی زمان کمتری طول میکشد؛ از طرفی مشکلات توقف و نبود امکانات استراحت شبانه نیز برای گردشگران وجود ندارد.
پس از ورود به خاک ارمنستان نیز امکان تردد به شهر ایروان با ونهای مسافربری وجود دارد. گرچه هزینه جابهجایی در این مسیرها بیشتر از اتوبوسهای تهران به ایروان خواهد بود، با کاهش زمان توقف از میزان خستگی گردشگران کاسته میشود.
سفر به ارمنستان با اتوبوس از تبریز
برای سفر به ایروان با اتوبوس از تبریز مسافتی در حدود ۵۰۰ کیلومتر پیش رو خواهید داشت؛ البته در صورت تردد اتوبوسها در مسیر جلفا و تغییر مسیر بهسمت نوردوز، در حدود ۱۰۰ کیلومتر مسیر شما طولانیتر میشود. برای تهیه بلیط اتوبوس تبریز به ایروان باید به پایانه مرکزی اتوبوسرانی تبریز در جنوب غربی شهر بروید.
جاده کوهستانی ارمنستان، منبع عکس: ویکی مدیا، عکاس: Soghomon Matevosyan
اتوبوسهای تبریز به ایروان، عصر هنگام مسافران را سوار میکنند. در واقع بیشتر اتوبوسها در این مسیر، اتوبوسهای تهران به ایروان هستند که با توقف در تبریز ظرفیت خود را تکمیل میکنند و دلیل زمانبندی حرکت بعداز ظهر از تبریز بهسمت ایروان نیز فاصله زمانی تهران تا تبریز است.
فاصله تبریز تا مرز نوردوز حدود ۱۴۰ کیلومتر است؛ طی این مسیر با اتوبوس حدود دو ساعت و نیم به طول میانجامد. طول سفر زمینی تبریز به ایروان با اتوبوس بدون محاسبه زمان توقفها در حدود ۹ ساعت است که با توجه به میزان توقف در مرز و استراحتگاههای مسیر، این زمان افزایش مییابد. جاده کوهستانی و پرپیچوخم نوردوز به ایروان، زمان رسیدن به این شهر را در داخل خاک ارمنستان افزایش میدهد.
سفر زمینی به ایروان با ماشین شخصی
یکی از راههای سفر زمینی به ایروان، استفاده از ماشین شخصی است. این گزینه برای خانوادهها و سفر دستهجمعی، نسبت به سفر با اتوبوس مزیتهای بیشتری دارد. برای سفر زمینی به ایروان با ماشین شخصی در قدم نخست باید از سلامت فنی ماشین خود اطمینان داشته باشید.
منبع عکس: ویکی مدیا، عکاس: Sebastian Wallroth
در سفر زمینی به ایروان از تهران مسافتی در حدود ۱,۱۰۰ کیلومتر در پیش دارید که این مسیر تا مرز نوردوز با مسیر تردد اتوبوسها یکسان است. سفر به ایروان با ماشین شخصی نیز حدود ۲۰ ساعت طول میکشد. تفاوت این سفر با سفر اتوبوسی بهسمت ایروان در زمانهای اختیاری توقف و میزان انتظار در گمرک است.
در سفر با ماشین شخصی شما آزادی عمل بیشتری برای توقف میان مسیر خواهید داشت و میتوانید زمان ورود به مرز را برنامهریزی کنید. برای این منظور ساعتهای نخست روز را برای ورود به پایانه مرزی انتخاب کنید تا تشریفات گمرکی برای شما راحتتر انجام شود. در حالت کلی میزان توقف ماشینهای شخصی برای کنترل مرزی، کمتر از اتوبوسها است و سفر زمینی شما مدت زمان کمتری طول خواهد کشید.
سفر زمینی به ایروان با ماشین شخصی از تبریز نیز تفاوت مسیری و زمانی خاصی با سفر اتوبوسی به ایروان ندارد. ساکنان دیگر شهرهای ایران میتوانند برای سفر به ایروان با ماشین شخصی نخست به تبریز بروند و شب را در این شهر سپری کنند. مسافت تبریز تا مرز نوردوز در حدود ۱۴۰ کیلومتر است.
برای دسترسی به مرز نوردوز از تبریز میتوانید نخست بهسمت جلفا بروید و پس از آن با عبور از روستاهای خوش آب و هوا در کرانه رود ارس، به نوردوز برسید. این مسیر (۲۴۰ کیلومتر) در حدود ۱۰۰ کیلومتر از مسیر مستقیم تبریز به نوردوز دورتر است؛ اما عبور از کرانه رود ارس و تماشای زیباییهای طبیعی این مسیر برای گردشگران لطف دوچندان دارد.
سفر زمینی به ایروان با قطار
سفر با قطار از محبوبترین انواع سفر میان گردشگران است و مسیرهای ریلی در سراسر جهان طرفداران بسیاری دارند. متاسفانه در حال حاضر (سال ۱۴۰۳)، سیستم حمل و نقل ریلی ارمنستان در خارج از مرزهای این کشور فعال نیست و گردشگران امکان سفر به ایروان با قطار را ندارند؛ اما گردشگران ایرانی میتوانند در صورت امکان مسیر شهر مبدا خود تا تبریز را با استفاده از قطار طی کنند.
قطار تهران - تبریز از راه آهن تهران در فاصله زمانی بعداز ظهر تا شب حرکت میکند و در فاصله صبح تا پیش از ظهر روز بعد حرکت، به تبریز میرسد. در تبریز امکان ادامه مسیر تا مرز نوردوز با ون و تاکسی را خواهید داشت. مسافت مرز تا ایروان در خاک ارمنستان را نیز باید با ون یا تاکسی طی کنید.
سفر زمینی به ایروان با تورهای زمینی
سفر به ایروان با تور گزینهای محبوب میان بسیاری از گردشگران به شمار میرود. این سبک از سفر برای گردشگران تنها و گروهی مناسب است و بخشی از مسئولیتهای سفر زمینی را از دوش شما بر میدارد.
میدان جمهوری ایروان، منبع عکس: ویکی مدیا، عکاس: Vyacheslav Argenberg
برای سفر زمینی به ایروان با تور، کافی است سری به آژانسهای مسافرتی معتبر در تهران، تبریز یا دیگر شهرها بزنید و انواع تورهای پیشنهادی آنها را بررسی کنید. استعلام آنلاین از صفحات مجازی نیز، اطلاعات مناسبی به شما برای انتخاب تور زمینی ارمنستان خواهد داد.
مسیر و مدت زمان حرکت تورهای زمینی ارمنستان از تهران و تبریز، تفاوتی با سفر به ایروان با اتوبوس ندارد و تشریفات گمرکی نیز به همان شکل انجام میشود؛ با این تفاوت که در سفر با تور شما از مزایای اقامت در هتل، گشت شهری، تردد در مسیر رفت و برگشت و بیمه مسافرتی بهرهمند خواهید شد.
مسیرهای زمینی از نوردوز تا ایروان
فاصله زمینی تهران تا ایروان در حدود ۱,۱۰۰ کیلومتر است که بیش از نیمی از آن داخل ایران قرار دارد و از آزادراهها میگذرد. برخلاف مسیرهای آزادراهی داخل ایران، جادههای داخلی ارمنستان پیچوخمهای زیادی دارند و عبور از مسیرهای نوردوز به ایروان بین ۶ تا هشت ساعت طول میکشد. جاده نوردوز به ایروان کوهستانی است و از میان طبیعت بکر و زیبا عبور میکند.
منبع عکس: پایگاه خبری صاحب خبر، عکاس: نامشخص
مسیرهای زمینی از نوردوز تا ایروان در کوتاهترین مسیر در حدود ۳۸۰ کیلومتر (هفت تا هشت ساعت رانندگی) است. مسیر طولانیتر بهسمت ایروان از نوردوز، از جوار دریاچه سوان میگذرد و در حدود ۴۴۰ کیلومتر (هشت تا ۹ ساعت رانندگی) است.
در مسیر زمینی کوتاه، پس از عبور از مرز نوردوز و ورود به ارمنستان از شهرهای «مغری» (Meghri) ، «لهواز» (Lehvaz)، «لرنادزور» (Lernadzor)، «کاپان» (Kapan)، «اغوانی» (Aghvani) و «آرپی» (Arpi) عبور میکنید تا به ایروان برسید. این مسیر جادهای کوهستانی و پرپیچوخم است که در آن باید با سرعت مناسب حرکت کنید. در مسیر دوم، نیمی از راه مشابه مسیر قبلی است و پس از شهر اغوانی با گذر از شهرهای «وایک» (Vayk)، «شاتین» (Shatin)، «گغوویت» (Geghhovit) و «لاشن» (Lchashen) به ایروان میرسید؛ دریاچه سوان در مسیر گغوویت به لاشن قرار دارد.
هزینه سفر زمینی به ارمنستان ۱۴۰۳
در سفر زمینی به ارمنستان با برآورد هزینهها، برنامهریزی مناسبی برای سفر خواهید داشت. مهمترین هزینه در سفر زمینی با اتوبوس یا تور زمینی ایروان، هزینه بلیط یا پکیج تور شما است.
در انواع سفر زمینی به ارمنستان باید عوارض خروج از کشور را پیش از ورود به خاک ارمنستان بپردازید. در سال ۱۴۰۳ خورشیدی، مبلغ عوارض خروجی برای هر نفر در سفر اول برابر با ۵۲۰,۰۰۰ تومان، در سفر دوم ۷۸۰,۰۰۰ تومان و سفر سوم به بعد، برابر با ۱,۰۴۰,۰۰۰ تومان تعیین شده است.
در سفرهای زمینی مستقل، نیاز به خرید بیمه مسافرتی در خارج از ایران نیز خواهید داشت. مبلغ این بیمهها با توجه به کشور مقصد، مدت سفر، سن گردشگر و سقف تعهدات بیمه مورد نظر تعیین میشود و حداقل هزینه بیمه در سفر ارمنستان در حدود ۱۳,۰۰۰ تومان برای یک نفر بزرگسال در سفر کمتر از یک هفته است.
هزینه سفر زمینی به ارمنستان با اتوبوس ۱۴۰۳
در سفر با اتوبوس از مقصد تهران به ایروان در سال ۱۴۰۳، باید برای هر صندلی هزینهای معادل ۲,۰۰۰,۰۰۰ تومان بپردازید. این مبلغ برای سفر با اتوبوس از تبریز به ایروان کمتر و در حدود ۱,۵۰۰,۰۰۰ تومان است.
جاده کوهستانی ارمنستان، منبع عکس: ویکی مدیا، عکاس: Vyacheslav Argenberg
هزینه تور زمینی ایروان ۱۴۰۳
هزینه تور زمینی ایروان از تهران و تبریز با توجه به عواملی مانند کیفیت هتل، مدت سفر و خدمات آژانس هواپیمایی در ایروان تعیین میشود. در قبال این هزینه شما خدماتی مانند رفت و برگشت با اتوبوس، گشت شهری، اقامت در هتل، بیمه مسافرتی و در برخی موارد صرف صبحانه را دریافت خواهید کرد. بهطور متوسط هزینههای تور زمینی ایروان از تهران در تابستان ۱۴۰۳، از حدود قیمت ۷,۵۰۰,۰۰۰ تومان برای سه شب اقامت آغاز میشود. این هزینه برای سفر از تبریز و دیگر شهرها با کمی نوسان تغییر میکند. بدیهی است با انتخاب هتل پنج ستاره و مجلل، هزینههایی به مراتب بیشتر باید بپردازید.
هزینه سفر زمینی به ایروان با ماشین شخصی ۱۴۰۳
در سفر زمینی با ماشین شخصی با توجه به مسافت پیش رو هزینه سوخت خود را در نظر بگیرید. هزینه بنزین با سهمیه دولتی در ایران در سال ۱۴۰۳، لیتری ۱,۵۰۰ تومان و برای بنزین آزاد هر لیتر ۳,۰۰۰ تومان است؛ در حالی که مصرف هر لیتر بنزین در کشور ارمنستان در سال ۱۴۰۳ (۲۰۲۴ میلادی) معادل ۵۳۰ درام ارمنستان هزینه دارد.
در حال حاضر (سال ۱۴۰۳)، هر ۱۰۰ درام ارمنستان در حدود ۱۵,۰۰۰ تومان ارزش دارد. به این ترتیب هزینه هر لیتر بنزین در ارمنستان برای گردشگران ایرانی نزدیک به ۸۰,۰۰۰ تومان خواهد بود. با توجه به مسافت تهران تا نوردوز و نوردوز تا ایروان، در حدود ۱,۵۰۰ کیلومتر از مسیرهای رفت و برگشت از داخل خاک ایران و ۷۵۰ کیلومتر از داخل خاک ارمنستان میگذرد.
بهطور متوسط میتوان هزینه بنزین را در سفر با ماشین شخصی به ایروان از تهران در سال ۱۴۰۳، برای مصرف متوسط یک ماشین سواری (هر ۱۰۰ کیلومتر، ۱۰ لیتر)، معادل ۴۵۰,۰۰۰ تومان در خاک ایران و حدود ۶,۰۰۰,۰۰۰ تومان در خاک ارمنستان برآورد کرد. هزینه بنزین در ایروان نیز با توجه به میزان تردد در خاک ارمنستان به هزینهها افزوده میشود.
در سفر با ماشین شخصی به ایروان بهجز هزینههای حمل و نقل، هزینههای دیگری برای دریافت مجوزهای کاپوتاژ ماشین، پلاک و گواهینامه بینالمللی نیز باید بپردازید. این هزینهها در سال ۱۴۰۳ به شرح زیر است:
- ترجمه گواهینامه رانندگی خودرو یک ساله: ۵۲۰,۰۰۰ تومان
- ترجمه گواهینامه رانندگی خودرو سه ساله: ۱,۴۷۰,۰۰۰ تومان
- دفترچه مالکیت خودرو: ۴۸۵,۰۰۰ تومان
- پلاک تزانزیت: ۱,۵۸۰۰,۰۰۰ تومان
- کارت عضویت در کانون اتومبیلرانی و جهانگردی: ۲۳۰,۰۰۰ تومان
- برچسبهای CD و IR برای تردد در خارج از کشور: ۲۰,۰۰۰ تومان
میدان جمهوری ایروان، منبع عکس: ویکی مدیا، عکاس: Vyacheslav Argenberg
هزینه سفر زمینی به ایروان با قطار ۱۴۰۳
در حال حاضر (سال ۱۴۰۳)، گردشگران امکان سفر به ایروان با قطار را ندارند؛ در صورت تمایل به سفر با قطار تا تبریز باید برای هر نفر هزینه بلیط قطار، کرایه تاکسی تا مرز نوردوز و هزینه اتوبوس یا ون در داخل خاک ارمنستان از مرز نوردوز تا ایروان را در نظر بگیرید. بلیط قطار تهران به تبریز برای هر نفر از حدود ۲۰۰,۰۰۰ تومان به بالا است. هزینه تاکسیهای دربستی از تبریز تا مرز نوردوز نیز در حدود ۱,۰۰۰,۰۰۰ تومان است. ونها و اتوبوسهای داخل ارمنستان کرایههایی بین ۱۰ تا ۱۵ دلار (حدود ۴,۰۰۰ تا ۶,۰۰۰ درام؛ ۶۰۰,۰۰۰ تا ۹۰۰,۰۰۰ تومان) برای هر نفر در مسیر نوردوز تا ایروان دریافت میکنند.
هزینه اقامت، غذا و بازدید از جاهای دیدنی در ایروان
بخشی از هزینههای سفر زمینی به ارمنستان به خورد و خوراک در مقصد، محل اقامت و بازدید از جاهای دیدنی اختصاص دارد؛ این هزینهها در سفر زمینی تفاوتی با سفر هوایی ندارد و با توجه به بودجه و سلیقه افراد متفاوت است. در ایروان میتوان در آپارتمان، هاستل و هتلهای دو تا پنج ستاره اقامت گزید. هزینه اقامت در ایروان برای یک شب از ۴۵ دلار (حدود ۱۸,۰۰۰ درام؛ اتاق دو تخته هتل سه ستاره) تا ۵۵۰ دلار (۲۲۰,۰۰۰ درام؛ اتاق سوپریور هتل پنج ستاره) متغیر است.
هزینه هر وعده غذا در در یک رستوران ارزان در ایروان حدود هفت دلار، در رستوران متوسط بین ۱۵ تا ۲۰ دلار و در یک رستوران لوکس از ۳۰ دلار به بالا است. درمجموع میتوان متوسط هزینههای اقامت و غذا در ایروان را برای هر گردشگر، روزانه از ۳۵ دلار (حدود ۱۴,۰۰۰ درام؛ ۲,۱۰۰,۰۰۰ تومان) به بالا در نظر گرفت.
از معروفترین جاهای دیدنی ارمنستان میتوان از «مسجد کبود ایروان» (Blue Mosque)، «مجسمه مادر ارمنستان» (Mother Armenia) در «پارک پیروزی ایروان»، «باغوحش ایروان» (Yerevan Zoo)، «میدان جمهوری ایروان» ( Republic Square)، «پارک آبی دنیای آب» (Water World)، «موزه هنرهای مدرن» (Modern Art Museum) و «کاسکاد ایروان» (Yerevan Cascade؛ هزار پله ایروان) نام برد.
برخی از جاذبه های گردشگری ایروان رایگان است؛ اما برای بازدید بسیاری از آنها باید هزینه پرداخت کنید؛ بهعنوان مثال، قیمت بلیط در سال ۲۰۲۴ میلادی برای بازدید از باغوحش ایروان ۱,۰۰۰ درام، موزه هنرهای مدرن ۱,۵۰۰ درام و پارک آبی واتر ورلد ۵,۰۰۰ درام است.
مدارک لازم برای سفر زمینی به ارمنستان
در سفر زمینی به خارج از مرزهای ایران مانند سفر با هواپیما به دیگر کشورها، ارائه کارتهای شناسایی و مدارکی مانند ویزا در پایانههای مرزی ایران و کشور مقصد ضروری است. در پایانه نوردوز نیز در دو مرحله از گمرک ایران و ارمنستان عبور خواهید کرد که در هر بخش مدارک شما کنترل میشوند.
منبع عکس: پایگاه خبری الف، عکاس: نامشخص
شناسنامه، کارت ملی، گذرنامه (با اعتبار حداقل ۶ ماه) و فیش پرداختی عوارض خروج از کشور، مهمترین مدارک فردی هستند که هر شخص در سفر زمینی به ارمنستان باید همراه داشته باشد. ارمنستان در دسته کشورهای بدون ویزا برای ایرانیان قرار گرفته است و هر گردشگر ایرانی اجازه اقامت موقت در این کشور بهمدت ۱۸۰ روز در سال را دارد.
برای تردد با وسیله نقلیه شخصی به ارمنستان باید مدارکی مجزا در پایانه مرزی ارائه کنید. این مدارک شامل کاپوتاژ ماشین، دفترچه بینالمللی مالکیت خودرو و گواهینامه بینالمللی میشوند. کاپوتاژ مجوز لازم برای خروج وسیله نقلیه شما از مرزهای ایران است و گواهینامه و پلاک بینالمللی خودرو نیز هویت شما و وسیله نقلیه شما را برای دیگر کشورها مشخص میکنند.
برای دریافت مجوز کاپوتاژ ماشین باید به نزدیکترین اداره گمرک در نزدیکی محل سکونت خود بروید و با ارائه مدارک خودرو و پرداخت هزینههای متداول، مجوز خود را دریافت کنید. گواهینامه بینالمللی و دفترچه بینالمللی خودرو نیز در کانون جهانگردی و اتوموبیلرانی صادر میشوند. با گواهینامه بینالمللی شما اجازه رانندگی در دیگر نقاط جهان را خواهید داشت و در دفترچه بینالمللی خودرو نیز اطلاعات کامل وسیله نقلیه شما همراه با شناسه منحصربهفرد، به هفت زبان دنیا ثبت میشود. در صورت فقدان هرکدام از مدارک بالا، اجازه ورود به خاک ارمنستان با ماشین شخصی را نخواهید داشت.
مشکلات سفر زمینی به ایروان
سفر زمینی به ایروان بهدلیل صرفهجویی در هزینهها و لذت از مسیر بهخصوص برای گردشگران گروهی، گزینهای محبوب برای سفر به ارمنستان است؛ اما در کنار مزایای آن، مشکلاتی نیز وجود دارد. آگاهی از مشکلات سفر زمینی به ایروان، آمادگی شما در برخورد با شرایط سخت و در نتیجه کیفیت سفر را بالا میبرد.
منبع عکس: مجله فرادید، عکاس: نامشخص
مهمترین مشکل در سفرهای زمینی به مقاصد خارجی، مسیر طولانی این سفرها است. در سفر زمینی شما مدت زمانی بیشتری را در وسایل نقلیه میگذرانید و در صورت سفر با اتوبوس امکان توقف در مکانهای دلخواه در طول مسیر را ندارید. این مشکل در سفر با خودروی شخصی به ارمنستان کمتر احساس میشود؛ زیرا امکان توقف و اتراق در طول مسیر برای شما مهیا است.
حدود دو روز کامل از زمان سفر زمینی شما به ارمنستان در جادهها میگذرد که سبب خستگی دوچندان گردشگران و بهخصوص راننده خواهد شد. این خستگی بر کیفیت روزهای نخست سفر شما تاثیر میگذارد.
در سفر با اتوبوس به ایروان شما با افراد متفاوتی همسفر خواهید بود که سلایق و فرهنگهای متفاوتی دارند. این سبک سفرها برای علاقهمندان به محیطهای دنج و خلوت چندان مناسب نیست. در سفر اتوبوسی محدودیت در حمل بار دارید که این مشکل نیز در سفر با ماشین شخصی کمتر احساس میشود.
منبع عکس: سایت armenpress، عکاس: نامشخص
از دیگر چالشهای سفر زمینی به ارمنستان میتوان به احتمال وقوع خرابی در وسایل نقلیه، سوانح جادهای و دغدغه تامین سوخت در طول مسیر اشاره کرد. از طرفی مسافران در سفر زمینی به ارمنستان، توقف طولانی در مرز نوردوز دارند که در صورت همزمانی با شب، سختی بیشتری برای گردشگران ایجاد میکند. برای رهایی از این مشکل تا جای ممکن در ساعتهای نخست روز به پایانه مرزی وارد شوید. در فصل شلوغ گردشگری انتظار شما در صف بازرسی مرزی طولانیتر خواهد بود و باید صبورتر باشید.
در کنار مشکلات سفر زمینی به ارمنستان، مزایای قابلتوجهی نیز در این سبک سفر به چشم میخورد. در سفر زمینی به ایروان بهخصوص با ماشین شخصی، شما تجربههایی دلپذیر از گشتوگذار در کشوری دیگر به دست خواهید آورد. در این سبک سفر امکان بازدید از جاهای دیدنی مسیر و آشنایی با شهرها، روستاها و فرهنگ مردم بومی ارمنستان نیز وجود دارد. از طرفی در سفر زمینی شما صرفهجویی قابلتوجهی در هزینهها خواهید کرد و در صورت تردد با ماشین شخصی، مشکل تردد در مقصد نیز نخواهید داشت.
پل آزادی ایروان، منبع عکس: ویکی مدیا، عکاس: Vyacheslav Argenberg
در این مقاله راههای سفر زمینی به ارمنستان و هزینههای این سفر در سال ۱۴۰۳ را بررسی کردیم. اگر علاقهمند به ماجراجویی در سفرهای زمینی هستید یا قصد سفر زمینی به ایروان را دارید، تجربهها و نظرات خود را در ادامه با ما و دیگر کاربران کجارو به اشتراک بگذارید.
عکس کاور از وبسايت ویکی مدیا، عکاس: Vyacheslav Argenberg
سوالات متداول
سفر تبریز به ارمنستان زمینی چگونه است؟
برای سفر زمینی از تبریز به ارمنستان میتوانید از دو مسیر تبریز به نوردوز یا تبریز به جلفا و سپس نوردوز، به پایانه مرزی برسید و پس از ورود به ارمنستان مسیر خود را تا ایروان ادامه دهید.
هزینه سفر زمینی به ارمنستان ۱۴۰۳ چقدر است؟
متوسط هزینه سفر زمینی به ارمنستان در سال ۱۴۰۳، برای هر نفر با اتوبوس حدود ۲,۵۰۰,۰۰۰ تومان و با ماشین شخصی حدود ۳,۵۰۰,۰۰۰ تومان است که شامل هزینه خوراک و اقامت نمیشود. کمترین هزینه تور زمینی ارمنستان در سال ۱۴۰۳ حدود ۷,۰۰۰,۰۰۰ تومان است.