روایت تصویری تخریب تاریخ لنگرود | عمارت مدیری باید بازسازی شود
عمارتی تاریخی سالها پشت دیوارهای بلند و درختان قدیمی بافت تاریخی شهر لنگرود پنهان شده بود؛ بنایی که حالا در طمع تجاریسازی تخریب شده است؛ اما مسئولان وعده حفظش را میدهند.
روزهای زیادی اهالی شهر لنگرود از کنار دیوار بلندی منتهی به بازار این شهر گذر میکردند و در خاطراتشان بود که پشت این دیوار بلند یکی از معروفترین عمارتهای تاریخی شهر به قدمت قجری، مربوط به خاندان مدیری قرار دارد. افراد کنجکاو زیادی طی این سالها از پیادهرو تلاش کردند تا تصویری از این بنا ثبت کنند؛ عمارتی بزرگ با آرایههای معماری گیلانی که ابهتش با وجود سالها بیتوجهی همچنان چشمگیر بود.
اواخر تیرماه امسال و در میانه روزهای تعطیل، صاحبان فعلی این بنای تاریخی به طمع ساختوساز و بدون دریافت مجوزهای لازم با لودر به این بنای تاریخی حمله کردند تا چشم تاریخ لنگرود را کور کنند. طمعکاران پس از مطلع شدن اهالی، درختان کهنسال و سرزنده این عمارت را هم به تیغ تیز تبرها سپردند تا عزم خود را در تخریب میراث لنگرود به نمایش بگذارند.
ولی جهانی، مدیرکل میراث فرهنگی گیلان، پس از تخریب نیمی از بنا بهدلیل ثبت ملی نبودن و غلفت مدیران میراث این استان از عین به عینسازی بنا گفته است:
پیرو استعلام صدور پروانه ساختمانی برای ملک موردنظر از سوی شهرداری در اسفندماه سال ۱۴۰۲ در پاسخ بهصراحت عنوان شده است که ساختمان در جرگه بناهای واجد ارزش بوده؛ بنابراین هرگونه تخریب ساختمان ممنوع است و حفظ بنا با تثبیت وضعیت موجود اجتنابناپذیر است. بنای واجد ارزش مدیری لنگرود واقع در شرق استان باید عین به عین بازسازی شود.
پس از این اظهارات بود که مالکان در تخلف دیگری حتی درختان محوطه را زدند تا هرچه بیشتر به تخریب کامل نزدیک شوند. بهتازگی نیز جلسهای با حضور دادستان، میراث فرهنگی و مالکان بنا برگزار شده است. ولی جهانی پس از این جلسه گفته است:
در جلسه مقرر شد مالک ساختمان مدیری بنا را با نظارت کارشناسان فنی ادارهکل میراث فرهنگی استان مرمت و بازسازی کند و همچنین به دستور دادستان، هرگونه عملیات خاکبرداری در محدوده ساختمان مدیری تا اطلاع ثانوی و تعیین تکلیف بنا ممنوع شد.
هرچند میراث فرهنگی گیلان سالها در ثبت ملی این چشم تاریخی لنگرود غفلت کرده، حالا در تلاش برای حفظ آن است. تلاشی که باید دید نتیجه دارد یا مانند موارد مشابه با تغییر مدیران به دست فراموشی سپرده میشود تا سودجویان در تعطیلات دیگری، باقیمانده تاریخ خانه مدیری را با خاک یکسان کنند.
خانه تاریخی مدیری در خاطره جمعی مردم شهر لنگرود جا داشت.
عمارت مدیری با درختان کهنسالش چشم تاریخی شهر لنگرود بود.
خانه مدیری همیشه مورد توجه رهگذران کنجکاو بود. عکس: احسان رستمیپور
رهگذران بسیاری از این خانه که هنوز شکوه گذشتهاش برجا بود، عکس گرفتهاند. عکس: احسان رستمیپور
این عمارت تاریخی هرچند در فهرست آثار ملی ثبت نشده بود، در بافت تاریخی شهر قرار داشت. عکس: احسان رستمیپور
قدمت خانه مدیری لنگرود به اواخر دوره قاجار برمیگردد. عکس از توییتر یاسین نمکچیان
خانهای با وجود ارزشهای فراوان با غفلت مدیران ثبت ملی نشده است تا زمینه تخریبش ایجاد شود. عکس از توییتر یاسین نمکچیان
عکسهایی که حدود ده سال قبل از این بنا ثبت شده است، جزییات معماری و ارزشهای این عمارت را نشان میدهد. عکس: کیارش میلانی
خانه سالها حالت نیمه متروک داشت تا برای تخریب آماده شود. عکس: کیارش میلانی
این خانه گچبریهایی زیبا داشت و گفته میشود برخی از این گچبریها در طول تاریخ از این بنا خارج شدند. عکس: کیارش میلانی
اواخر تیرماه سال ۱۴۰۳ مالکان با سواستفاده از ایام تعطیل بدون دریافت مجوز به جان این خانه تاریخی افتادند. عکس: پوررجبی
مالکان با قصد قبلی در چشم برهم زدنی بخش عظیمی از خانه را تخریب کردند. عکس: پوررجبی
خانهای که زمینی وسیع دارد و همه اهالی شهر حالا میدانند این ملک با ارزش به قصد ساختوساز تجاری و سودجویی مالکان تخریب شده است. عکس: پوررجبی
تمام تزیینات و درهای بنا پیش از تخریب جدا شدند. عکس: پوررجبی
میراث فرهنگی گیلان میگوید به شهرداری لنگرود اعلام کرده بود که این بنا نباید تخریب شود؛ با این وجود بنا را ثبت ملی نکردند.
در حالی که مسئولان میراث وعده توقف تخریب را میدادند، سودجیان در تخلفی دیگر درختان کهنسال بنا را قطع کردند.
محوطه خانه تاریخی مدیری پر از درختان قدیمی و سرزنده بود؛ آنها نیز مانعی برای تجاریسازی بودند.
حالا هم نیمی از بنا تخریب شده است و هم درختانش قطع شدند. سودجویان با وجود مخالفتها بهجای این بنا «مال» یا پاساژی خواهند ساخت؛ اما خاطره خانه مدیری و مسببان تخریبش در لنگرود برجا میماند.