۳۲- کتابخانه خصوصی Jay Walker، آمریکا
وبسایت Priceline.com موسس کتابخانه پرزرقوبرق و چوبی Jay Walker است که بر پایه آثار تاریخی و فرهنگ پاپ ساخته شده و بهعنوان شگفتانگیزترین کتابخانه در جهان شناخته میشود. ساختار پیچدرپیچ این مجموعه بههمراه قفسههایی داستانی چهره جالبی را به آن بخشیده و وجود کتابهای کمیاب در این مجموعه مسحور کننده است. اگر قصد بازدید از این کتابخانه را دارید باید بگوییم که بهسختی خواهید توانست از آن دل بکنید.
۳۳- کتابخانه Harold Washington، آمریکا
Harold Washington یکی از کتابخانههای مدرن در آمریکا است که از سبک جدیدی در ساخت آن استفاده شده و باعث شده که این بنا ساختاری نئوکلاسیک داشته باشد. فضای داخلی این بنا بسیار زیبا و در مقابل جالب است و آجرهای قرمز نیز بهظاهر خارجی این کتابخانه با سقف شیشهای آن که هفت ساختار آلومینویمی بزرگ در آن استفاده شده هماهنگی خاصی بخشیدهاند. بهتر از تمام آنها الهام گرفتن طراحان این مجموعه از ساختمانهای معروف شیکاگو است که این موضوع باعث هماهنگی این بنا با ساختمانهای اطراف شده است.
۳۴- کتابخانه Beinecke Rare Book در دانشگاه Yale، آمریکا
کتابخانه Beinecke Rare Book از بیرون بهدلیل ساختار پنجرهای چندان که باید احساسات را بر نمیانگیزد اما طراحی داخلی این مجموعه واقعا خارقالعاده است و طراحی خاص دیوارها نیز ظاهر بسیار خاصی به آن بخشیدهاند. این بنا در حال حاضر بزرگترین کتابخانه جهان است که بهصورت انحصاری تنها کتابهای کمیاب و خطی در آن نگهداری میشود. در این کتابخانه یکی از ۴۸ نسخه کتاب مقدس Gutenberg نیز نگهداری میشود. از سایر آثار این مجموعه میتوان به پاپیروس باستانی، نقشههای کمیاب، نسخههای قرونوسطایی، روزنامههای آمریکایی و... اشاره کرد.
۳۵- کتابخانه Jose Vasconcelos، مکزیک
عکس از ویکیپدیا (عکاس: Diego Delso)
کتابخانه Jose Vasconcelos که توسط مطبوعات مکزیک به نام مستعار megalibrary شناخته میشود یک کتابخانه بسیار بزرگ است که وسعت این بنا ۴۰۹ هزار متر مربع است و این وسعت بهاندازهای بزرگ است که اسکلت خاکستری رنگ نهنگ که در بخشی از این کتابخانه قرار گرفته کوچک به نظر برسد. بخش خارجی این بنا را نیز یک باغچه گیاه شناسی تشکیل داده که باعث میشود این ساختمان از سر و صدای خیابانهای اطراف دور بماند. بخش داخلی این بنا از ۵۰۰ هزار کتاب تشکیل شده که در قفسههای چند طبقهای شیشهای نگهداری میشوند.
۳۶- کتابخانه Palafoxiana، مکزیک
این بنای زیبا در سال ۱۶۴۶ ساخته شده و این مکان در واقع اولین کتابخانه عمومی مکزیک بوده و برخی استدلالها نیز حاکی از آن هستند که Palafoxiana اولین کتابخانه عمومی آمریکا بوده است. این بنا در یونسکو ثبت جهانی شده و حدود ۴۱ هزار کتاب و نسخه خطی در این مجموعه نگهداری میشود.
۳۷- کتابخانه Armsrong-Browning در دانشگاه Baylor، آمریکا
دکتر A.J. Armstrong که فردی بشر دوست بود تصمیم گرفت که زیباترین ساختمان را در تگزاس بسازد و نتیجه این تلاش کتابخانهای زیبا شد که به سبک رنسانس ایتالیایی ساخته شده است و این شاهکار هنری توسط شیشههای رنگی تزیین شده است. ستونهای عظیم از جنس سنگ مرمر و طراحی پیچیده سقف این کتابخانه باعث شده که ساختمان مذکور بسیار دیدنی باشد. دکتر Armstrong مدعی شده، با وجود اینکه هزینه ساخت این بنا بسیار زیاد بوده اما این موضوع باعث شده که بنایی در حد آثار هنرمندان معروف نظیر دانته، شکسپیر، براونینگ و... ساخته شود.
38- کتابخانه Morgan، آمریکا
کتابخانه Morgan در سال ۱۹۰۶ ساخته شده و بنایی زیبا در نیویورک است که مجموعهای از آثار جمعآوری شده توسط Pierpont Morgan در آن قرار گرفته و شاهد برخی نسخههای خطی، نقاشیها، مصنوعات و نسخههای چاپ شده در این کتابخانه هستیم. بعد از اینکه Pierpont از دنیا رفت، نوه وی با نام J.P. Morgan این کتابخانه را در سال ۱۹۲۴در اختیار عموم قرار داد.
۳۹- کتابخانه عمومی بوستون، آمریکا
کتابخانه عمومی بوستون در واقع یک مدرسه قدیمی است که در سال ۱۸۴۸ ایجاد شده و اولین کتابخانه شهری در سراسر آمریکا به شمار میرود. مکان اولیه این کتابخانه یک مدرسه کوچک ماساچوست بود اما در سال ۱۸۹۵ گسترش یافت. این کتابخانه که با نام کاخی برای مردم شناخته میشود توسط Charles Follen McKim ساخته شده و در میدان Copley قرار دارد. در سال ۱۹۷۲ این کتابخانه گسترش یافت و اکنون بیش از ۸.۹ میلیون کتاب در آن قرار گرفته که برخی از آنها نسخههای خطی، نقشهها، کتابهای موسیقی و محتوای چاپ شده و کمیاب هستند. همچنین در این مکان اولین چاپ شکسپیر و موسیقی اصلی موتزارت نگهداری میشود.
۴۰- کتابخانه Braddock Carnegie، آمریکا
این کتابخانه به سبک قرونوسطایی ساخته شده و طراحی آن توسط William Halsey Wood صورت گرفته که سال ۱۸۸۹ در شهر پنسیلوانیا ساخته شده است. حدود پنج سال بعد از تاسیس این مجموعه، شاهد برخی تغییرات در آن بودیم که سبک لاتین را نیز به این بنا افزود و البته ابعاد ساختمان نیز دو برابر شد. از ویژگیهای این مجموعه میتوان به وجود قابلیتهای سرگرمی اشاره کرد که برای مثال در طبقه اول آن میز بیلیارد قرار داده شده و یک سالن موسیقی در آن وجود دارد؛ ژیمناستیک و استخر شنا نیز از سایر ویژگیهای این مجموعه هستند. در زیر زمین کتابخانه Braddock Carnegie نیز حمام وجود داشت. البته در حال حاضر حمام این مجموعه تبدیل به کارگاه سفالگری شده اما همچنان کاشیکاریهای کف و دیوار، وجود یک حمام را یادآوری میکنند.
۴۱- کتابخانه عمومی Indianapolis، آمریکا
در کتابخانه عمومی Indianapolis سعی شده تلفیقی بین گذشته و شرایط حال ایجاد شود و نتیجه این طراحی نیز یک ساختمان زیبا شده که توجهات بسیاری را به خود جلب میکند. این بنا در سال ۱۹۱۷ تکمیل شده و در سال ۲۰۰۷ نیز یک ساختمان پیچیده و مدرن در بخش پشتی این بنا ساخته شده و این ساختمان به سبک Greel Doric طراحی شده و بهعنوان برجستهترین طراحی کتابخانه در آمریکا شناخته میشود. کتابخانه عمومی Indianapolis زیر بنایی در حدود ۳۹۳ هزار متر مربع دارد که ساختار شیشهای و چوبی آن نیز ظاهر خاصی را به آن بخشیده است.
۴۲- کتابخانه مرکزی لس آنجلس، آمریکا
همانند کتابخانه Indianapolis، کتابخانه مرکزی لس آنجلس نیز ترکیبی از طراحی قدیمی و جدید است. این بنا در سال ۱۹۲۶ تکمیل شده و طراحی آن را میتوان الهام گرفته از طراحی مصری و مدیترانهای دانست که این موضوع در اهرام و موزاییک کاریها بیشتر به چشم میخورد. در سال ۱۹۹۳ بخش جدیدی به این بنا افزوده شد که طراحی مدرنی داشت و از هنرهای زیبا بهره برده بود که در این میان میتوان به وجود ۸ دهلیز و فضای بیشتر برای نگهداری مجموعهها اشاره کرد. در حال حاضر این کتابخانه، سومین کتابخانه بزرگ عمومی در آمریکا به شمار میرود و بهعنوان یک مکان تاریخی ثبت ملی شده است.
۴۳- Hearst Castle Gothic Study، آمریکا
Hearst Castle یکی از معروفترین بناها در کالیفرنیا است اما بسیاری از گروههای گردشگری بازدید از طبقه دوم این بنا را فراموش میکنند و در این بخش کتابخانهای وجود دارد که چندین مبل در آن قرار دارد و کاربران میتوانند کتابی انتخاب کرده و در یک مکان زیبا مطالعه کنند. البته این اتاق نقش مهمی در زندگی Hearst داشته و جلسات مغول در این مکان صورت میگرفت.
۴۴- کتابخانه Skywalker Ranch، آمریکا
اگر به کالیفرنیا سفر کردید حتما از کتابخانه Skywalker Ranch دیدن کنید. این کتابخانه در ارتفاع ۴۰ فوتی خود یک گنبد شیشهای و رنگآمیزی شده دارد که اجازه میدهد تا کارکنان و میهمانان استودیو Lucas بتوانند در یک نور طبیعی کتابهای مختلف این مجموعه را مطالعه کنند.
45- کتابخانه Suzzallo در دانشگاه واشنگتن، آمریکا
این کتابخانه دانشگاهی در سال ۱۹۲۳ تکمیل شده و در این بنا به جزییات توجه ویژهای شده و شاهد چهره ۱۸ شخصیت بزرگ علمی در این مجموعه هستیم که در این بین میتوان به لویی پاستور، دانته، شکسپیر، افلاطون، بنجامین فرانکلین، اسحاق نیوتون، لئوناردو داوینچی، گالیله، گوتنبرگ، بتهوون، داروین و... اشاره کرد. در داخل این مجموعه نیز بسیاری از نشانهای ملی قرار گرفته که از دانشگاههای سراسر جهان جمعآوری شدهاند که در این میان نامهای Yale، آکسفورد، استنفورد و اوپسالا را میتوان مشاهده کرد. البته این کتابخانه از بسیاری از کتابهای نادر نیز میزبانی میکند و با ارزشترین کتاب این کتابخانه نیز یکی از بزرگترین کتابهای عکس Bhutan از Michael Hawley است. کارکنان این مجموعه ماهانه صفحاتی را از این بخش برای علاقهمندان منتشر میکنند که از طریق آن میتوانید با این مکان آشنا شوید.
46- کتابخانه هنر Fisher Fine در دانشگاه پنسیلوانیا، آمریکا
در سال ۱۸۸۸ بسیاری از معماران تمرکز خود را روی سبک معماری رومی گذاشتند که در ساخت آنها نیز از سنگ مرمر و گرانیت استفاده میشد. اما معمار این بنا که Frank Furness نام داشت تصمیم گرفت که سبک معماری این بنا سبک فیلادلفیا را منعکس سازد و در ساخت آن از آجرهای قرمز رنگ استفاده شد. در سالهای بعد این بنا برخی بخشهای جدید را نیز به خود دید و در بخشهایی از آن نیز تغییراتی صورت گرفت و سرانجام در سال ۱۹۶۲ بسیاری از مجموعه مدرسهها به مکان جدید منتقل شدند و مکان اصلی تبدیل به کتابخانه هنر شد.
۴۷- کتابخانه David Sassoon، هند
این بنا در سال ۱۸۷۰ تکمیل شده و کتابخانه David Sassoon یکی از ۱۴۵ بنایی است که توسط دولت هند بهعنوان آثار تاریخی شناخته میشوند و البته این کتابخانه قدیمیترین کتابخانه در بمبئی است. یکی از ویژگیهای مشهور این بنا باغ زیبایی است که در بخش پشتی آن قرار گرفته و این باغ منظره بسیار زیبایی را در منطقه تجاری این شهر به وجود آورده است. کتابخانه و مکانهای مطالعه این مجموعه تماما به مکانیک، عمل و تکنولوژی اختصاص یافتهاند و البته برخی موسسات مالی نیز در این مکان وجود دارند. موسسه مکانیکSassoon مدتی بعد به کتابخانه David Sassoon تغییر نام داد و بخش مطالعه نیز به آن افزوده شد.
48- کتابخانه Raza، هند
کتابخانه Raza سال ۱۹۰۴ در رامپور تکمیل شد. این بنا ساختاری شبیه به کاخ دارد. با وجود اینکه بسیاری از کاخهای خانوادههای سلطنتی فرو ریخت، اما دولت هندوستان از این بنا محافظت کرده و این بنا نیز در واقع یکی دیگر از معدود مکانهایی است که دولت هندوستان از آن بهعنوان یک اثر تاریخی محافظت میکند. در سال ۱۷۷۶ خانواده سلطنتی شروع به جمعآوری مجموعههای نادر برای این کتابخانه کرد که شامل ۱۷ هزار دستنوشته کمیاب، ۲۰۵ دست خط روی برگ نخل و ۵۰۰۰نقاشی مینیاتوری میشود.
۴۹- کتابخانه ملی چین
اگر میخواهید از تاریخ باستانی چین مطلع شوید بدون شک کتابخانه ملی چین که یک بنای تاریخی است میتواند مکان مناسبی برای شروع باشد. در این کتابخانه بسیاری از کتابها و نسخههای خطی در زمینههای تاریخی و باستانی گردآوری شده است. سبک معماری این کتابخانه نیز منعکس کننده سبک معماری قدیم چین است و این بنا در سال ۱۹۸۷ ساخته شده است.
۵۰- کتابخانه Tianyi Pavilion، چین
اگر بهدنبال سبک طراحی اصیل چینی میشد بدون شک کتابخانه Tianyi Pavilion مکان بسیار مناسبی برای شما خواهد بود. شما برای سفر به اولین کتابخانه خصوصی آسیا باید از پکن خارج شده و به شهر Ningbo بروید. این بنا در سال ۱۵۶۰ توسط وزیر بازنشسته سلطنتی ساخته شده و کتابخانه Tianyi Pavilion سومین کتابخانه خصوصی قدیمی در جهان است. همان طور که انتظار دارید مجموعههای این بنا نیز بسیار چشمگیر هستند و شاهد ۳۰۰ هزار کتاب باستانی در این مکان هستیم که برخی از آنها روی چوب حکاکی شدهاند و برخی دیگر نیز دستنوشته هستند.
۵۱- کتابخانه مرکزی بوتان (Bhutan)
این بنا در سال ۱۹۸۴ ساخته شده و سبک و سیاقی شبیه به معبد بودایی دارد و ساختار آن نیز از سه آموزه بودایی تشکیل شده است: مجسمه و نقاشیهای فیزیکی، سخنرانیهایی از کتابها و بلوکهای چاپ شده و هشت کاسه کوچک که در زیارتگاه این بنا وجود دارند. در این کتابخانه حدود ۶۱۰۰ کتاب از تبت و بوتان وجود دارد که برخی از آنها دستنوشته و برخی دیگر از نوع xylographs هستند. علاوه بر این در کتابخانه ملی بوتان ۹۰۰۰ صفحه چاپ شده بههمراه بلوکهای چاپ شده چوبی قرار دارد. با وجود اینکه مجموعه مذکور چندان بزرگ نیست اما یکی از بزرگترین مجموعههای ادبیات بودایی در جهان به حساب میآید.
۵۲- کتابخانه Grand People، کره شمالی
عکس از ویکیپدیا (عکاس: Kok Leng Yeo)
این خانه مطالعه در سال ۱۹۸۲ و همزمان با هفتادمین سالگرد تولد Kim ll-Sung تکمیل شده است و از ویژگیهای آن میتوان به حضور ۶۰۰ اتاق با ظرفیت ۳۰ میلیون کتاب اشاره کرد. البته چون این بنا در کره شمالی قرار گرفته امکان دسترسی به مجلات خارجی نیاز به مجوز ویژهای دارد و با این اوصاف باید تاکنون تمام قفسههای این مجموعه پر شده باشد. جالب است بدانید که قوانین کره شمالی، این کشور را به یکی از منزویترین کشورهای جهان تبدیل کردهاند.
۵۳- کتابخانه Nakanoshima، ژاپن
اگرچه نمیتوان سبک معماری Neo-Baroque را وابسته با ژاپن دانست. در سال ۱۹۰۴ ساخت کتابخانه Nakanoshima در شهر اوساکا به اتمام رسید و در این منطقه تنها چند ساختمان دیگر با سبک معماری مشابه و دیوارهای سنگی وجود داشت. در سقف این ساختمان یک گنبد مسی قرار گرفته و قطعا یکی از ویژگیهای خیرهکننده این مجموعه است.
۵۴- کتابخانه Beitou، تایوان
با وجود اینکه شاید این بنای جذاب بهعنوان زیباترین کتابخانه در این لیست نباشد اما بدون شک یکی از مکانهایی است که توجه ویژهای در آن به محیط زیست شده است (دوستدار محیط زیست). سقف این ساختمان مدرن آب باران و... را جمعآوری میکند و بعد از تصویه در سرویسهای بهداشتی و باغچهها مورد استفاده مجدد قرار میگیرد. علاوه بر این در سقف کتابخانه Beitou پنلهای خورشیدی نصب شده و دیوارها نیز اغلب بهصورت پنجرههای مشبک هستند تا میزان مصرف انرژی کاهش یابد.
۵۵- کتابخانه Victorian State، استرالیا
این کتابخانه برای اولین بار در سال ۱۸۵۶ با ۳۸۰۰ کتاب باز شد و اتاق خمره مانند آن نیز در سال ۱۹۱۳ احداث شد. البته پنجرههای سقفی این بنا در سال ۱۹۵۹ بهدلیل نشت آب با مس پوشانده شد. البته این بنا بازسازی شده و این موضوع باعث شده که دوباره نور طبیعی از طریق پنجرههای سقفی وارد محیط شود. در حال حاضر کتابخانه Victorian State حدود ۲ میلیون کتاب را در خود جای داده که در این بین شاهد برخی مجموعههای تلفیقی کمیاب نظیر خاطرات بنیاگذاران شهر، صفحه کاپیتان James Cook و زره پوش یاغی هستیم.
۵۶- کتابخانه دولتی New South Wales، استرالیا
کتابخانه دولتی New South Wales قدیمیترین کتابخانه در استرالیا است و بهعنوان کتابخانه اشتراک گذاری این کشور در سال ۱۸۲۶ ساخته شده است. البته باید به این نکته توجه داشت که ساختمان فعلی آن در سال ۱۸۴۵ ساخته شده است. یکی از مشهورترین و خیرهکنندهترین بخشهای این کتابخانه، Mitchell Wing است که در سال ۱۹۱۰ تکمیل شد. Wing از نام فردی به اسم David Scott Mitchell گرفته شده که یک مجموعه خارقالعاده از کتابهای قدیمی داشت که در این بین میتوان به نسخه اصلی مجلات James Cook اشاره کرد. این کتابخانه در حال حاضر حدود ۵ میلیون اثر را در خود جای داده که حدود ۲ میلیون از آنها را کتب و ۱.۱ میلیون از آن را تصاویر تشکیل دادهاند.
۵۷- کتابخانه دولتی استرالیا جنوبی
کتابخانه دولتی استرالیا جنوبی بهاندازه سایر کتابخانههای دولتی در استرالیا بزرگ نیست اما وجه تمایز آن مجموعه بزرگی از کتابهای دوستیابی است که توسط اروپاییان نوشته شدهاند و اکنون مجموعهای را تشکیل دادهاند که در جنوب استرالیا قرار گرفته است. این مجموعه در بخش Mortlock Wing قرار دارد و این بخش قدیمیترین و زیباترین قسمت در این بنا است. این ساختمان در سال ۱۸۸۴ ساخته شده و در ابتدا ۲۳ هزار کتاب و ۳ کتابدار داشت و بعد از گذشت زمان این مجموعه گسترش یافت و دو ساختمان بزرگ نیز به این کتابخانه افزوده شد اما با این اوصاف همچنان بخش Mortlock Wing بسیار چشمگیر است.
۵۸- کتابخانه Victorian Parliamentary، استرالیا
ساختمانهای پارلمانی در مراحل مختلفی ساخته شدند و کتابخانه اولین چیزی بود که بعد از تکمیل مجلس قانون گذاری ساخته شد و البته این ساختوساز تا سال ۱۹۲۹ ادامه یافت و طراحی این بنا نیز منعکس کننده سبک رومی است و در این ساختمان همه چیز در کنار یکدیگر قرار گرفته و برخلاف سایر کتابخانههای موجود در این لیست شاهد بخشهای مختلف و بالهای متفاوت در آن نیستیم.
۵۹- کتابخانه Barr Smith در دانشگاه Adelaide، استرالیا
در سال ۱۹۲۷ حدود ۲۰ هزار یورو پول توسط یکی از خانوادههای بشر دوست استرالیا به دانشگاه Adelaide جهت ساخت یک کتابخانه جدید داده شد و کتابخانه مذکور به نام پدر این خانواده، Robert Barr نامگذاری شد. این ساختمان که از آجرهای قرمز ساخته شده در سال ۱۹۳۲ تکمیل شد. دو طرح زینتی نیز در این بنا در جهت بزرگداشت حمایت مالی Barr Smitths طراحی شده است. با وجود اینکه این مجموعه بسیار سریع گسترش یافت، روزبهروز نیز بر منابع این کتابخانه افزوده میشد. در حال حاضر این کتابخانه حدود ۲ میلیون کتاب باارزش را میزبانی میکند که اکنون این ساختمان زیر بنایی در حدود ۲۱ هزار متر مربع دارد.
۶۰- کتابخانه دانشگاه Otago Central، نیوزلند
در دانشگاه Otago Central ده کتابخانه مختلف وجود دارد که اگر بخواهید به سراغ منابع چشمگیر بروید، کتابخانه مرکزی در بالاترین بخش این لیست قرار میگیرد. ساختمان این کتابخانه طراحی مدرنی دارد و بسیار نیز پرزرقوبرق است و از نور طبیعی نیز در این ساختمان استفاده کافی شده است؛ در این بنا حدود ۹ هزار مجموعه از کتابهایی وجود دارد که پیش از سال ۱۸۰۱ چاپ شدهاند. این کتابخانه بیش از ۲ هزار مکان برای مطالعه دانشجویان دارد و بیش از ۵۰۰ هزار کتاب، نشریات دورهای و میکرو فیلم در آن جمعآوری شدهاند.
۶۱- کتابخانه یادبود George Forbes در دانشگاه Lincoln، نیوزلند
دانشگاه Lincoln چندان بزرگ نیست و البته کتابخانه یادبود George Forbes نیز ابعاد بزرگی ندارد، اما بیتوجه بهاندازه آن، طراحان این بنا به زیبایی کتابخانه تمرکز داشتهاند و سالن lvey در سال ۱۸۸۰ باز شده و در حقیقت این کتابخانه یادبود در سال ۱۹۶۰افتتاح شد.
۶۲- کتابخانه Tuggeranong، استرالیا
کتابخانه مرکزی شهر Tuggeranong معماری خاصی دارد و در حقیقت یکی از زیباترین ساختمانهای این شهر به حساب میآيد و این زیبایی با انعکاس تصویر آن در آب دریاچه دو برابر میشود. البته باید به این نکته نیز توجه داشت که در این کتابخانه مجموعههای نادر و کمیاب یافت نمیشود ولی بهدلیل زیباییاش جایگاه خاصی در این لیست دارد. بدون شک در بین هزاران کتابخانهای که در جهان وجود دارند در لیست زیباترین کتابخانههای این مقاله نیز همچنان جای خالی برخی از آنها احساس میشود. پس اگر کتابخانه موردعلاقه شما در این لیست حضور نداشت آن را با کجاروبه اشتراک بگذارید. منبع: mentalfloss