پوشش در روم و یونان باستان؛ ترکیبی از سادگی و ظرافت
در روم و یونان باستان، پوشش نهتنها نیازی عملی و روزمره بود، بلکه نقش مهمی در تعیین جایگاه اجتماعی و بیان هویت فرهنگی افراد ایفا میکرد. لباسها و پوشاک در روم و یونان باستان به وضوح، تفاوتهای فرهنگی و اجتماعی را به نمایش میگذاشتند. با وجود تشابهها، لباس مردان و زنان با یکدیگر تفاوت داشت. پوشاک در مراسم مذهبی، جشنها و فعالیتهای روزانه نقش حیاتی داشت و اغلب با جواهرات و لوازم جانبی دیگری تزیین میشد تا جلوه بهتری داشته باشد. در این مقاله، بیشتر با پوشش در روم و یونان باستان آشنا خواهید شد.
دانستنیها درباره پوشش در روم و یونان باستان:
دوخت لباس در روم و یونان باستان
یونانیان و رومیان باستان لباسهای مشابهی میپوشیدند که معمولا در خانهها دوخته میشد. بافندگی یکی از شغلهای اصلی زنان در جوامع باستانی بود. زنان با استفاده از پشم یا کتان، برای خانواده خود لباس میدوختند؛ البته خانوادههای ثروتمند میتوانستند ابریشم و پنبه بخرند و لباسهایی از آن جنس بپوشند. پارچهها اغلب طرحدار بودند و رنگهای روشنی داشتند.
در کل، زنان لباسها را در قطعات مربع و مستطیل میدوختند که کاربریهای متعددی میتوانست داشته باشد. از این قطعات میشد بهعنوان پوشش، پتو یا حتی کفن استفاده کرد. نوزادان و کودکان خردسال معمولا برهنه بودند. لباس یونانی-رومی برای زنان و مردان از دو جامه اصلی تونیک و ردا تشکیل میشد. زنان و مردان هر دو صندل، دمپایی، کفشهای نرم یا چکمه میپوشیدند و در خانه نیز معمولا پابرهنه بودند.
منبع عکس: SewGuide، پدیدآورنده: نامشخص
تونیک، ردا و روپوش
رداهای رومی از پارچههای پشمی سفید به طول ۳٫۶ متر و عرض ۱٫۸ متر دوخته میشدند. این رداها را روی تونیکهایی از جنس کتان میپوشیدند و با آن، شانهها و بدن خود را میپوشاندند. بچهها و مردم عادی رداهای طبیعی و مایل به سفید میپوشیدند؛ اما ردای سناتورهای رومی روشنتر بود. راهراههای رنگی روی رداها، شغل یا موقعیت خاصی را نشان میداد؛ مثلا، ردای دادرسان راهراه بود و لبههای بنفش داشت. رداها نسبتا سنگین و پوشیدن آنها سخت بود؛ به همین دلیل، مردم معمولا برای مراسم رسمی یا جشنها آنها را میپوشیدند.
مردم عادی رداهای مایل به سفید میپوشیدند؛ اما ردای سناتورهای رومی روشنتر بود
اغلب افراد شاغل برای امور روزمره، نیازمند لباس راحتتری بودند؛ به همین خاطر، بیشتر مردم عصر باستان یک یا دو تونیک بزرگ در ابعاد مستطیلشکل میپوشیدند که به آنها «پپلوس» (peplos) و «خیتون» (chiton؛ قبای کوتاه) گفته میشد. پپلوسها سنگینتر از خیتون بودند و بهجای دوخت، سنجاق میشدند. خیتونها تقریبا دو برابر اندازه پپلوس و از پارچهای سبکتر بودند که معمولا آن را میدوختند. تونیک لباس اصلی بود و گاه از آن بهعنوان زیر پوش نیز استفاده میکردند.
برخی از زنان رومی بهجای ردا، لباس چیندار بلندی میپوشیدند که بلندیاش تا قوزک پا میرسید. به این لباس «استولا» (stola) میگفتند که آستینهای بلندی داشت و با گیرهای به نام «فیبولا» (fibula) به شانه وصل میشد. استولاها را روی تونیک و زیر ردای ظریفی به نام «پالا» (palla) میپوشیدند.
منبع عکس: Thoughtco، پدیدآورنده: duncan1890
پوشش لایهای
زنان لباسی به نام «استروفیون» (strophion) را زیر لباسهای دیگر میپوشیدند. استروفیون نوار نرمی بود که دور بخش میانی بدن میبستند. روی استروفیون، همان پپلوس یا پارچه سنگین بزرگ مستطیلشکل را میپوشیدند که لبه بالای آن تا میشد تا دو لایه ایجاد شود. لبه بالایی پپلوس به کمر میرسید. پپلوس روی شانهها بسته میشد، حفرههایی برای عبور دستها در دو طرف داشت و گاه کمربند نیز روی آن قرار میگرفت.
طول لباسها آنقدر بلند بود که میشد بخشی از آن را بالای کمربند جمع کرد
زنان گاه بهجای پپلوس، از خیتون نیز استفاده میکردند. خیتون معمولا از کتان وارداتی شفاف بافته میشد که سبکتر از پپلوس بود. اندازه پارچههای به کار رفته در خیتونها دو برابر پارچه پپلوس بود. خیتون آنقدر بزرگ بود که میشد با سنجاق یا دکمه، آستینهای آن را به بالای بازوها بست. خیتون و پپلوس هر دو بلند بودند و طول آنها به زمین میرسید. طول این لباسها آنقدر بلند بود که میشد بخشی از آن را بالای کمربند جمع کرد.
روی تونیک، نوعی روپوش میپوشیدند. این نوع روپوشها از روی بازوی چپ رد میشد و به زیر بازوی راست میرفت. یونانیان به این روپوشهای مستطیلشکل «هیماتیون» (himation) و رومیان به آن «پالیوم» (pallium) یا «پالا» (palla) میگفتند. مردان رومی بهجای این روپوشها، گاه ردا یا شال بلندی در قطعات مستطیلی یا نیمدایره میپوشیدند که به شانه راست یا جلوی بدن سنجاق میشد.
منبع عکس: World4، پدیدآورنده: K. H. Fischer
جبه و لباس بیرونی
رومیان، در آب و هوای نامساعد یا برای زیبایی، نوعی لباس بیرونی میپوشیدند که عموما جبه یا شنلی متصل به شانه بود. این لباسها از جلو بسته یا روی سر کشیده میشد. پشم رایجترین ماده مورد استفاده برای بافندگی بود؛ اما گاه از چرم نیز استفاده میکردند. کشفها و صندلها معمولا از چرم تهیه میشد؛ هر چند نمد پشمی نیز برای ساخت کفش به کار میرفت.
در طول دوران عصر مفرغ و آهن، لباس و پوشش زنان و مردان بسیار تغییر کرد. در یونان، ابتدا لباس پپلوس رواج یافت؛ سپس، در قرن ششم قبل از میلاد، خیتون پدیدار شد. خیتون تا قرن پنجم میلادی رواج داشت و از آن به بعد از مد افتاد.
منبع عکس: Wikimedia، پدیدآورنده: Albert Kretschmer
تصور شما از پوشش در روم و یونان باستان چیست؟ دیدگاه خود را با ما و دیگر همراهان کجارو در میان بگذارید.
منبع عکس کاور: Thoughtco، عکاس: Tim Graham
سوالات متداول
لباس در روم و یونان باستان چه نقشی داشت؟
در روم و یونان باستان، پوشش نهتنها نیازی عملی و روزمره بود، بلکه نقش مهمی در تعیین جایگاه اجتماعی و بیان هویت فرهنگی افراد ایفا میکرد. لباسها و پوشاک در روم و یونان باستان به وضوح، تفاوتهای فرهنگی و اجتماعی را به نمایش میگذاشتند.
بخشهای اصلی لباس یونانی-رومی برای زنان و مردان چه بود؟
لباس یونانی-رومی برای زنان و مردان از دو جامه اصلی تونیک و ردا تشکیل میشد. زنان و مردان هر دو صندل، دمپایی، کفشهای نرم یا چکمه میپوشیدند و در خانه نیز معمولا پابرهنه بودند.