جاهای دیدنی فریدونکنار
لیست جاذبهها
بازار روز فریدونکنار از جاهای دیدنی فریدونکنار در استان مازندران است و در مرکز شهر در حاشیه رودخانه فریدونکنار قرار دارد.
پارک ساحلی لاله از جاهای دیدنی فریدونکنار در استان مازندران است و در خیابان چمران در مرکز شهر قرار دارد.
عکسهای گالری از گوگل مپ و Unsplash؛ عکاسان: محمد علیزاده، صبا خانشان، میلاد برنایی
تالاب فریدونکنار از جاهای دیدنی فریدونکنار، یکی از غنی ترین اکوسیستم های تالابی شمال کشور است.
باغ پرندگان فریدونکنار در پارک لاله فریدونکنار واقع شده است که از جاهای دیدنی فریدونکنار است.
توضیحات
در سفر به فریدونکنار از کجا دیدن کنیم؟
فریدونکنار مرکز شهرستانی به همین نام و یکی از شهرهای ساحلی استان مازندران است که شهرهای بابلسر در شرق و محمودآباد در غرب آن قرار دارند. فریدونکنار یا «فری کنار» از گذشته بهعنوان بندرگاه و گذرگاهی برای کشتیهای بزرگ باری کاربرد داشته است. زمان احداث و پیدایش این شهر ساحلی به دوره مفرغ میرسد. بر اساس مطالب درج شده در کتاب «وجه تسمیه شهرهای ایران»، فریدونکنار را «فریدون» بنا نهاده است؛ ممکن است مقصود از فریدون، حاکمی باشد که در منطقه فرمانروایی میکرده یا «فریدون» پادشاه باستانی ایران است که ضحاک را در بند کرده بود.
فریدونکنار بعد از چالوس، دومین شهر گردشگرپذیر مازندران است. آبوهوای مطلوب بهویژه در فصل بهار و پاییز، مناظر و جاذبههای طبیعی متعدد، بازارهای محلی خوشآبورنگ، شالیزارهای سرسبزی که در فصل مهاجرت به پناهگاه پرندگان وحشی تبدیل میشوند و امکانات رفاهی و اقامتی مطلوب از دلایل حضور پررنگ مسافران در شهر فریدونکنار هستند. برنج، ماهی، خاویار، مرکبات، گلیم، حصیر و جاجیمبافی، قلاب و سوزندوزی از سوغات و صنایع دستی این شهر به شمار میروند.
پناهگاه حیات وحش فریدونکنار
منبع عکس: khazarnama
پناهگاه حیات وحش فریدونکنار در شرق این شهر و در جنوب شرقی دریای خزر قرار دارد. این منطقه از سال ۱۳۵۴ با وسعت ۴۷ هکتار بهعنوان پناهگاه به ثبت رسیده است؛ اما امروزه بهدلیل تجاوز به عرصه آن حدود ۳۵ هکتار وسعت دارد. پناهگاه حیات وحش فریدونکنار در واقع اراضی زراعی و ماندابی جلگهای است که بخشی از آنهابهصورت آبگیرهای طبیعی و تالابهایی با گیاهان آبزی متنوع درآمدهاند و زیستگاه مناسبی برای پرندگان مهاجر زمستانگذران فراهم کردهاند.
گیاهان ممرز، لور، زبان گنجشک، لرگ، مرغ، اویارسلام و سوروف پوشش گیاهی غالب پناهگاه حیات وحش فریدونکنار را تشکیل میدهند. پرندگانی چون اردک سرسبز، خوتکا، نوک پهن، غار خاکستری، درنای سیبری و گیلاز در این منطقه زندگی میکنند. پناهگاه حیات وحش فریدونکنار محل مناسبی برای دوستداران پرندهنگری است. این منطقه امکانات رفاهی خاصی ندارد و تنها بههمراه محیطبان و حین گشت مامور منطقه میتوان از آن بازدید کرد.
تالاب فریدونکنار یا دامگاه پرندگان
منبع عکس: خبرگزاری تسنیم
مجموعه تالابهای بینالمللی فریدونکنار یا دامگاه با وسعت حدود ۵,۴۰۰ هکتار در جنوب شرقی این شهر قرار دارند. سه جاده سرخرود به آمل، جاده گاز و جاده اجاکسر امکان دسترسی به این جاذبه گردشگری را فراهم میکنند. شالیزارهای این منطقه در اواخر پاییز و فصل زمستان پرآب میشوند. در این زمان از سال که برنجها برداشت شدهاند، شالیکاران زمینهای خود را به حالت آیش رها میکنند و منطقه تبدیل به مردابهای مصنوعی میشود. شالیکاران با نی و علف محدودههایی به نام پرچین درست میکنند تا پرندگان با حضور مردم هراسان نشوند. صاحبان دامگاه در این پرچینها اردکهای تربیت شده خود را رها میکنند. پرندگان وحشی متعدد و مختلف که در حال مهاجرت و یافتن مکانی برای زمستانگذرانی هستند این زمینها را مناسب تصور میکنند و روی آنها فرود میآیند.
از آذر تا ماه اسفند بهترین زمان برای پرندهنگری در تالاب فریدونکنار است
حضور پرندگان زمستانگذران و شکار آنها منبع درآمدی برای دامگاهداران محسوب میشود. هرسال آخرین بازمانده از گونه زیبا، نادر و در حال انقراض درنای سیبری، معروف به درنای سیبری در دامگاههای فریدونکنار زمستانگذرانی میکند. پرندگان دیگری چون چنگر، غاز وحشی، عقاب شاهی، حواصیل، مرغابی، باکلان، مرغ سقا، قره غاز، قو و شاهین، ماهیهایی چون لایماهی، سیاه ماهی و کپور، پستاندارانی چون راسو، شنگ و شغال، خزندگان و دوزیستان متعدد، دیگر ساکنان این دامگاهها هستند.
سازمان محیط زیست برای حفاظت از پرندگان مهاجر، پست نگهبانی در تالاب فریدونکنار برقرار میکند؛ با این وجود، هرساله تعداد بسیاری از اینگونههای کمیاب بهدلیل قیمت بالا شکار و در بازار به فروش میرسند. گردشگران میتوانند در نیمه دوم سال، از دور و با دوربینها دوچشمی به تماشای این پرندگان زیبا بنشینند.
پارک ساحلی لاله
منبع عکس: سایت شهرداری فریدونکنار
پارک لاله در انتهای بلوار بسیج از جاهای دیدنی و شناخته شده فریدونکنار محسوب میشود. این پارک در جوار ساحل دریای خزر واقع شده و از امکانات مناسبی همچون آلاچیقهای متعدد، سرویس بهداشتی، نمازخانه، آبخوری، فضای سبز، بوفه، کافه، رستوران، وسایل ورزشی و فضای بازی کودکان برخوردار است. در این پارک شهری اجازه چادر زدن و کمپ شبانه داده میشود. برپایی چادر در آلاچیقهای پارک لاله فریدونکنار به مسافران این امکان را میدهد که در آرامش از زیباییهای شب و تماشای طلوع و غروب آفتاب ساحل لذت ببرند. باغ پرندگان یکی از بخشهای پارک لاله است.
باغ پرندگان فریدونکنار
منبع عکس: سایت شهرداری فریدونکنار
باغ پرندگان فریدونکنار اولین باغ پرندگان شمال کشور به شمار میرود. این باغ پرندگان در پارک لاله فریدونکنار و نزدیک به ساحل ماسهای احداث شده است. مجموعهای متنوع از پرندگان بومی منطقه و پرندگان وحشی مهاجر در باغ پرندگان فریدونکنار نگهداری میشوند. بسیاری از گردشگران به شوق دیدن گونههای کمیاب پرندگان از این مجموعه دیدن میکنند.
قوی وحشی، خوتکا، غاز وحشی، مرغابی، پلیکان، طوطی، طاووس و پرندگان مهاجر منطقه سیبری همچون درنا در باغ پرندگان فریدونکنار نگهداری میشوند. این مجموعه مساحت زیادی ندارد، دنج و آرام است و بسیاری از پرندگان آن در قفس نگهداری نمیشوند؛ بههمین جهات میتوان حیوانات را از نزدیک دید و به آنها دانه داد. باغ پرندگان فریدونکنار همهروزه از ساعت هشت تا ۱۹ برای بازدید عموم فعال است.
ساحل آزاد فریدونکنار
منبع عکس: سایت دلگرم
فریدونکنار از شهرهای ساحلی دریای خزر است و حدود هشت کیلومتر ساحل ماسهای دارد. بستر شنی و نرم، شیب ملایم و عمق کم تا فاصله زیاد، سواحل این شهر را برای تفریح و شنا بسیار مناسب کردهاند. دو موج شکن، پلاژ آقایان و بانوان، تعدادی کافه و رستوران و پارک ساحلی از جمله امکانات سواحل فریدونکنار هستند. شنا، بازیهای ساحلی، قایقسواری، ساخت مجسههای شنی و تماشای طلوع و غروب خورشید از جمله تفریحات سواحل شمالی کشور به شمار میروند.
تالاب شیرا
منبع عکس: ایران بوم گردی
تالاب شیرا در روستای حسین آباد (شیرا) از توابع بخش دهفری شهرستان فریدونکنار است و در جنوب غربی شهر فرویدونکنار قرار دارد. جاده شهید نامجو و کنارگذر فریدونکنار دو مسیر دسترسی به این تالاب زیبا هستند. اطراف تالاب درخت و سایه چندانی به چشم نمیخورد؛ ولی فضای آن بسیار دنج، آرام و دلنشین است. گونههای گیاهی و جانوری متعددی در تالاب شیرا زندگی میکنند و این تالاب محل مناسبی برای صرف صبحانه و نوشیدن چای در دامان طبیعت به شمار میرود.
بندر فریدونکنار
منبع عکس: شرکت راهبران بندر فریدونکنار
فریدونکنار بهدلیل مجاورت با دریای خزر و داشتن بندرگاه به یکی از مراکز مبادلات تجاری شمال کشور تبدیل شده است. بندرگاه فریدونکنار اولین بندر خصوصی کشور و از بخشهای مهم اقتصادی و جاهای دیدنی این شهر محسوب میشود که با تکمیل موجشکنها و اسکلهها در سال ۱۳۸۱ ساخت آن به پایان رسید. این بندرگاه یکی از مسیرهای آبی ایران برای تجارت با همسایگان شمالی کشور به شمار میرود و یکی از مناطق اصلی ماهیگیری فریدونکنار و مهمترین منبع اقتصادی این شهر است که رونق بالایی دارد.
بازارهای فریدونکنار
منبع عکس: سایت شهرداری فریدونکنار
یکی از جاذبههای شهرهای شمالی روزبازارها و بازارهای سنتی آنها هستند. فریدونکنار نیز بازارهای متعدد و خوشآبورنگی دارد که بازدید از آنها در طول سفر خالی از لطف نیست.
بازار سنتی فریدونکنار: بازار سنتی یا محلی فریدونکنار در مجاورت رودخانه و در خیابان امام خمینی این شهر قرار دارد و یکی از قدیمیترین بازارهای استان مازندران به شمار میرود. محصولات دامی، باغی و کشاورزی بسیار تازه و ارگانیک، صنایع دستی فریدونکنار با قیمت مناسب، پوشاک و عطر در این بازار به فروش میرسند. بازار سنتی فریدونکنار محل مناسبی برای تهیه سوغاتی است.
بازار ماهی فروشان: بازار ماهی فروشان از بازارهای قدیمی و پررونق فریدونکنار به شمار میرود و همهروزه از ساعت هفت تا ۲۱ فعال است. انواع ماهیهای استخوانی دریای خزر همچون سفید، آزاد، کپور، کفال و سوف در این بازار عرضه میشود.
شنبه بازار: شنبه بازار از بازارهای سنتی و جذاب فریدونکنار است و محلی مناسب برای خرید بهصرفه محسوب میشود. این بازار از نظر موقعیت مکانی در انتهای بلوار سردار فدایی قرار دارد. هر هفته بیش از ۵۰۰ دستفروش از نقاط مختلف و اطراف فریدونکنار در این بازار اجناس و محصولات خود را عرضه میکنند. شنبه بازار به جاذبههای ساحل آزاد، بندرگاه، پارک لاله و باغ پرندگان فریدون کنار نزدیک است.
پل فلزی فریدونکنار
پل تاریخی فلزی فریدونکنار در فهرست آثار ملی ایران به ثبت رسیده است
پل فلزی فریدونکنار بهعنوان اولین پل ماشینرو در ایران معرفی میشود و هنوز پرتردد است. ساخت این پل به دوران رضاخان و سال ۱۳۱۳ (پیش از آغاز جنگ جهانی دوم) باز میگردد. پل فلزی از عرض رودخانه شهر فریدوندونکنار گذر میکند و با ۸۰ متر طول، ۱۶ متر ارتفاع و ۸ متر عرض به نمادی برای این شهر زیبا تبدیل شده است. ظاهر باشکوه، معماری زیبا و مهندسی دقیق و حسابشده از ویژگیهای این اثر تاریخی است.
پل فلزی فریدونکنار توسط مهندسهای سوئدی و آلمانی طراحی شده است و بهعنوان مسیر ارتباطی بابلسر به فریدونکنار و بخشی از شاهراه شرق به غرب مازندران شناخته میشود. این پل فلزی در ۹ بهمن سال ۱۳۸۶ در فهرست آثار ملی کشور به ثبت رسید.
مرکز محافظت شده پرندگان سرخ رود
منبع عکس: ایرنا
مرکز محافظتشده پرندگان سرخ رود یا تالاب سرخرود در منطقه وزا محله سرخرود و ۶ کیلومتری غرب فریدونکنار قرار دارد. این تالاب مصنوعی و انسانساخت است و از سال ۱۳۸۶، در اواخر پاییز و فصل زمستان از پرندگان مهاجر منطقه سیبری میزبانی میکند. انبوهی از قوهای مهاجر پرسروصدا که به قوهای آوازخوان یا فریادکش معروف هستند در این تالاب دیده میشوند. چنگر، غاز خاکستری، غازهای کوچک، فلامینگو، درنا، کفچه، قوی گنگ، قوی کوچک، اگرت بزرگ سفید و مرغابیهای وحشی، ساکنان زمستانی تالاب سرخرود هستند.
در تالاب سرخرود، تجربهای عالی از تماشای حیاتوحش و پرندهنگری برای گردشگران رقم میخورد. پرواز دستهجمعی این پرندگان بر فراز تالاب و آسمان شهر سرخرود بسیار باشکوه است. علاقهمندان به حیاتوحش باید در هنگام بازدید از این تالاب، حریم پرندگان را رعایت کنند و از ایجاد سروصدا و هراسان کردن پرندگان بپرهیزند.
پارک جنگلی سوته
منبع عکس: بلاغ نیوز
پارک جنگلی سوته در جنوب غربی فریدونکنار از جاهای دیدنی این شهر محسوب میشود. دسترسی به این پارک از طریق کنارگذر فریدونکنار و جاده فریدونکنار به آمل امکانپذیر است. جادهای خاکی، صاف و بدون شیب که از میان شالیزارهای متراکم میگذرد گردشگران را به جنگل سوته میرساند. امکانات رفاهی خاصی در این پارک جنگلی وجود ندارد و همین موضوع سبب ایجاد فضای بکر، دنج و آرام آن شده است.
نویسنده: زیبا وکیلی