جاهای دیدنی بافت
لیست جاذبهها
عکسهای گالری از ویکیمدیا و گوگل مپ؛ عکاسان: سینا نجم الدینی، علی انجم شعاعی، نامشخص
زیارتگاه شاه ولایت از جاهای دیدنی بافت در استان کرمان است و در دامنه کوهی در روستای خبر قرار دارد.
چهارطاقی ساسانی از جاهای دیدنی بافت در استان کرمان به شمار می رود و قدمت آن به حدود ۱۶۰۰ سال پیش بازمی گردد.
امامزاده سلطان پیرغیب از جاهای دیدنی بافت در استان کرمان است که در روستای قلعه نو در ارزوئیه قرار دارد.
آبشار بنگان از جاهای دیدنی بافت در استان کرمان است و در ۲۰ کیلومتری بافت، درروستای بنگان قرار دارد.
تپه یحیی از جاهای دیدنی استان کرمان در شهرستان ارزوئیه بخش صوغان است که جزو آثار ملی ایران محسوب میشود.
آبشار سه کاسه جهان جان از جاهای دیدنی بافت در استان کرمان به شمار می رود و پس از ریزش از ارتفاع ۱۰ متری، وارد سه کاسه پلکانی می شود.
توضیحات
جاهای دیدنی بافت؛ از آبشار سه کاسه تا درخت کهنسال ترنگ
شهرستان بافت یکی از قدیمیترین شهرستانهای استان کرمان است. این شهرستان در جنوب غربی این استان قرار گرفته و مرکز آن شهر بافت است و تا کلانشهر کرمان ۱۵۶ کیلومتر فاصله دارد.
وجه تسمیه
نام قدیم این شهرستان باخته بوده که بعدها به باخت تبدیل شده و در نهایت اکنون بافت نامیده میشود.
تاریخچه شهر
در قرن اول هجری بافت یکی از حوزههای سیرجان بوده است. این شهر در دورههای مختلف تاریخی جزویی از حکومتهای محلی کرمان بوده و همیشه بخشی از اقطاع حکومتی محسوب میشده است.
جاذبه های گردشگری و تاریخی شهر بافت
سنگ نبشته تخت شاهزاد
سنگنبشتهای موسوم به تخت شاهزاده در ارتفاعات بالای ۴۰۰۰ متری این کوه قرار گرفته است که مربوط به دوره قاجار است. همچنین باید گفت این ارتفاعات یکی از نقاط استثنایی کشور است و به خاطر ارتفاع زیاد از سطح دریا و همچنین برفگیر بودن پتانسیل این را دارد که به قطب گردشگری استان تبدیل شود. حیات وحش این منطقه با توجه به متن سنگنگاره روزگاری زبانزد بوده که با شکار بیرویه بهخصوص در دهه ۶۰ تقریبا تمام شکار این منطقه نابود شد.
آبشار سه کاسه
منبع عکس: سایت سلام نو (عکاس: ناشناس)
این آبشار در یک کیلومتری جنوب روستای جهانجان در ۲۵ کیلومتری شهرستان بافت در مسیر جاده اصلی بافت-کرمان قرار دارد. آبشار سه کاسه پس از ریزش از یک ارتفاع ۱۰ متری سنگی وارد سه کاسه پلکانی میشود و به همین دلیل به این نام مشهور شده است. این آبشار درون تنگه رودخانه جهانجان واقع است. این رودخانه پس از تشکیل آبشار، مسیر خود را بهسمت جنوب در میان دره ادامه میدهد و پس از عبور از بن گود به سد بافت میریزد.
غار شب پره
منبع عکس: ویکی پدیا (عکاس: R.kharazmi)
این غار در شمال پارک ملی خبر در مسیر درهای با همین نام در شهرستان بافت واقع شده است که منتهی الیه این دره به پایین قله چاه برف میرسد. طول این غار تقریبا ۷۰ متر و قطر دهانه آن ۳۰ متر و ارتفاع آن ۱۵ متر است. از زیباییهای داخل غار میتوان به سنگهای آهکی کاملا دگرگون شده اشاره کرد که به مرمر تبدیل شدهاند.
از دیگر زیباییهای این غار وجود قندیلهایی است که در صورت فراوانی بارندگیهای سالانه از سقف غار آب میچکد. در قسمت انتهایی غار چاهی وجود دارد که دستساز و بهدلایل نامعلومی حفر شده است. روی دیواره انتهایی غار لکههای سیاه رنگی وجود دارد که اهالی محل آن را مومیایی مینامند که خاصیت معجزهآسایی در درمان شکستگی استخوان دارد. علت به وجود آمدن آن نفوذ آب در رگههای سنگ آهک و بیرون آمدن آن از سوی دیگر است.
درخت چنار کهنسال ترنگ
این درخت کهنسال در روستای ترنگ از توابع شهرستان بافت در استان کرمان است. بر اساس گمانهزنی صورت گرفته بر تنه درخت و طبق نظر کارشناسان، قدمتی ۱۴۰۰ ساله دارد و جزو قدیمیترین درختان چنار کهنسال کشور محسوب میشود. این درخت مقدس در حال حاضر در روستای ترنگ واقع در بخش خبر شهرستان بافت و در جوار امامزاده احمد و در بستر رود ترنگ واقع شده است.
این درخت بهعنوان یکی از مهمترین ذخایر ژنتیکی گیاهی کشور مطرح است
درخت چنار کهنسال در نزد مردم محلی از تقدس ویژهای برخوردار است بهگونهای که مردم روستا اطراف آن را محصور کرده و از یک شاخه در حال شکستن با نصب ستونی جلوگیری کردهاند. در فاصله صد متری در پایین دست چنار کهنسال ترنگ و در نزدیکی امامزاده احمد دو چنار کهنسال دیگر قد برافراشتهاند که از نظر ارتفاع با درخت مقدس هم ترازند، اما از نظر سن و قطر تنه به گفته کارشناسان سازمان میراث فرهنگی حداقل نیمی از سن درخت مقدس را دارند. قطر تنه این درخت در ارتفاع دو متری از سطح زمین ۴٫۹ متر و قطر آن در پای درخت حدود ۸/۱۵ متر است. قطر تاج درخت حدود ۳۵ متر است.
قلعه تاریخی دشتاب
در بخش دشتاب قلعههایی وجود دارد که مجموعه آنها را بهعنوان قلعه تاریخی دشتاب میشناسند. این قلعهها هرکدام در نواحی مختلفی از منطقه دشتاب واقع شدهاند و میتوان گفت که قریب به ۴ قرن قدمت دارند.
قلعه زهرا خانم
منبع عکس: ویکی پدیا (عکاس: خبرگزاری میراث آریا)
این قلعه در منطقه دشتاب و مقر حکومتی زهرا خانم فرمانفرما و حاکم دشتاب بوده است. زهرا خانم در زمان حکمرانی فردی بسیار سختگیر بوده و روایت میشود با کسانی که از فرمان او سرپیچی میکردند، بهشدت برخورد میکرده و گوش افراد متمرد را با میخ به روی تخته کوبیده و دستور شلاق زدن میداده است. این قلعه با اعتباری بالغ بر ۳۰۰۰ میلیون ریال قرار است که مورد بازسازی و احیا قرار گیرد.
قلعه کرد علی
منبع عکس: گوگل مپ (عکاس: فرض اله عزیزی)
با توجه به موقعیت جغرافیایی خود از قلعههای معتبر حاکمنشین بافت بوده است. قلعه کردعلی در وکیلآباد دشتاب قرار داشته و توسط شخصی به نام کردعلی ساخته شده است. صاحب قلعه برای دفاع از آن، خندق بزرگی در اطراف آن حفر کرده و در روز توسط پل تختهای از روی این خندق رفتوآمد میکردهاند و شبها پل را از روی خندق برمیداشتهاند تا از هجوم غارتگران محفوظ باشند. این قلعه حد واسط قلعه هشون و قلعه مرتضی خبر قرار داشته و در هنگام خطر و درگیری، با روشن کردن آتش و ایجاد دود قلعههای دیگر را برای پشتیبانی خبر میکردهاند.
سد دریاچه بافت
منبع عکس: گوگل مپ (عکاس: Ali Anjomshoae)
سد مخزنی بافت در فاصله ۱۶۰ کیلومتری جنوب غربی کرمان و در فاصله ۴ کیلومتری شمال شرق بافت در منطقه آسیاب جفته واقع شده است. این سد از نوع سد خاکی سنگریزهای با هسته رسی قائم است. دریاچه این سد میتواند ۴۰ میلیون متر مکعب آب را در خود ذخیره کند. این سد بهمنظور تامین آب شرب، مصارف صنعتی و تامین آب کشاورزی شهرهای بافت و بزنجان و همچنین کنترل سیلابها و روانابهای فصلی رودخانه بافت احداث شده است. قرار است در مجاورت این سد، موزه آب بافت راهاندازی شود.
نویسنده: زهرا صالحنژاد