جاهای دیدنی نوشهر
لیست جاذبهها
عکسهای گالری از گوگل مپ؛ عکاسان: پویان آذرنیا، علی بختیاری، مهدی طاهریان
روستای چلندر از جاهای دیدنی نوشهر در مازندران است و با نوشهر ۲۰ کیلومتر و با نور ۳۰ کیلومتر فاصله دارد.
پارک جنگلی خانیکان یا جنگل نیرنگ از جاهای دیدنی نوشهر به شمار می رود و در فاصله پنج کیلومتری شهرستان نوشهر، در حوالی جاده نیرنگ قرار گرفته است.
موزه مردم شناسی روستای کوشکسرا از جاهای دیدنی نوشهر است و با مجموعه ای از لباس های محلی، ابزار آلات بومی و... در روستای کوشکسرا قرار دارد.
تنگ دار از جاهای دیدنی نوشهر در مازندران است و در در نزدیکی روستای کشکسرا قرار دارد.
چشمه گردوک یا چشمه گردو از جاهای دیدنی نوشهر در روستای سنگ تجن است و پرآب ترین چشمه در منطقه غربی استان مازندران به شمار می رود.
موزه دریایی نوشهر از جاهای دیدنی نوشهر به شمار می رود و با ۱۰۰ متر مربع وسعت، نخستین موزه تخصصی دریایی در شمال کشور است.
توضیحات
جاهای دیدنی نوشهر؛ از تالاب ارواح تا دیو چشمه
نوشهر از شمال به دریای خزر، از جنوب به رشته کوههای البرز، از شرق به شهرستان نور و از غرب به شهرستان چالوس متصل است. این شهرستان زیبای شمال کشور هر ساله مقصد خیل عظیم گردشگران داخلی و خارجی است. در این مقاله با شماری از مهمترین جاذبههای گردشگری و تفریحی این شهرستان همچون آبشارهای انگاس و دریاچه یا تالاب ارواح و دیو چشمه آشنا میشویم.
روستای انگاس
منبع عکس: گوگل مپ (عکاس: مهدی اکبری)
روستای انگاس در ۹ کیلومتری جنوب بخش کجور از توابع شهرستان نوشهر قرار دارد. این روستا در ارتفاع حدود ۱۹۰۰ متری از سطح دریا آزاد و در دامنه کوههای سر به فلک کشیده سلسله جبال البرز همچون کنگلو (کنگر لو) در سمت جنوب به ارتفاع ۳۶۰۰ متر و شاهکوه در سمت شمال غرب به ارتفاع ۲۹۷۴ متر وردشتان در سمت شرق به ارتفاع ۲۹۱۳ متر و گته چال در سمت جنوب به ارتفاع ۲۸۰۵ متر و حمزهچال در سمت شمال غرب به ارتفاع ۲۸۹۵ متر قرار دارد که همچون دیواری عظیم او را احاطه کرده است. از چشمههای زیبای این منطقه که آبی گورارا دارند همچون آبشار جناب، آبشار پنجاه چم، آبشار چشمه موزیا، آبشار اوسیاره و بز چشمه میتوان نام برد.
تالاب ارواح
منبع عکس: گوگل مپ (عکاس: H.N.K.I)
این دریاچه که به تالاب ارواح نیز شهرت دارد، در ۵ کیلومتری شمال روستای چلندر از توابع نوشهر واقع است. دریاچه در میان جنگل انبوه پهنبرگ در منطقه ملا کلا قرار گرفته است. طول دریاچه در حدود ۷۰۰ متر و عرض آن ۳۰۰ متر است. در درون دریاچه درختان خشکشدهای قرار دارند که منظره جالبی ایجاد کردهاند. برای دسترسی به این دریاچه در کیلومتر ۱۲ مسیر نور به نوشهر پس از جاده ونوش، باید وارد جاده فرعی روستای چلندر و صلاحالدین کلای سفلی شد و بعد از عبور از روستا به محیط بانی خواهید رسید.
بعد از انجام اقدامات اداری لازم در محیطبانی جاده شمالی را به طول ۱۰ کیلومتر ادامه دهید. پس از مشاهده تابلوی دشت و بند ممرز وارد جاده فرعی شوید. این جاده فرعی شما را به دریاچه بند ممرز (تالاب ارواح) خواهد رساند. توجه داشته باشید عبور از جاده فرعی نیاز به خودروهای کمکدار دارد و بهدلیل بکر بودن منطقه امکان مواجهه با حیات وحش بسیار زیاد است.
سد آویدر
منبع عکس: گوگل مپ (عکاس: آریان اللهیاری)
سد خاکی آویدر در فاصله ۳۰ کیلومتری شرق شهر نوشهر و در نزدیکی پارک جنگلی سیسنگان در استان مازندران قرار دارد. این سد و دریاچه پشت آن دریاچه در فاصلهای دور از دریا و در دل کوهستان قرار دارد که این امر سبب کاهش رطوبت هوا در این منطقه شده است. سد خاکی آویدر در حقیقت متعلق به اداره آبیاری منطقه است و دریاچه پشت سد نیز جهت تامین آب مورد نیاز زمینهای زراعتی منطقه ایجاد شده است.
پارک جنگلی سی سنگان
منبع عکس: گوگل مپ (عکاس: Amirabar)
این پارک علاوه بر جاذبههای گردشگری و توریستی، سیاست حفظ و حراست از گونههای نادر و حفاظتشده گیاه شمشاد را بهطور جدی دنبال میکند. این پارک یک جنگل نمونه و طبیعی از جنگلهای جلگهای شمال ایران است که ترکیب و تنوع گونههای درختی آن جذابیت دارد. در این پارک جنگلی درختان بلوط با قطر بیش از دو متر و همچنین گونههای شمشاد و افرا دیده میشود و مساحت قابلتوجه و در کنار دریا بودن، به آن زیبایی کمنظیری داده است. تنوع گونهای و طبیعی بودن در پارک جنگلی سیسنگان، در مقایسه با پارک جنگلی نور و موارد مشابه بیشتر است و اشکوب بندی بالاتری دارد.
این پارک که در ۲۷ کیلومتری جاده نوشهر به نور قرار دارد، از شمال به دریای خزر، از جنوب به سلسله جبال البرز، از غرب به روستای توسکاتک و از شرق به روستای صلاحالدین کلا محدود میشود. مساحت این پارک در حدود ۶۰۲ هکتار است و زیستگاه انواع گونههای درختی، درختچهای خشبی و علفی و جانوری است. پارک جنگلی سیسنگان در نوشهر واقع است و از نظر پوشش گیاهی و جذب گردشگر، از پارکهای شاخص کشور محسوب میشود. این پارک دارای آبوهوای مرطوب، با زمستان ملایم و میانگین بارندگی سالانه ۱۱۰۰ میلیمتر است. پارک جنگلی سیسنگان یکی از بهترین و با ارزشترین پارکهای جنگلی شمال کشور است که بخشی از آن ذخیرهگاه و بخش دیگر تفرجگاه در نظر گرفته شده است. قسمت جنوبی این پارک بکرتر است و هیچ نوع مداخله پرورشی و قطع درخت در آن انجام نشده است. بهطور کلی محوطه پارک از نظر توزیع گیاهی به سه بخش ساحلی، جنوبی و غربی تقسیم میشود.
دیو چشمه
منبع عکس: سایت kamalvilla.ir (عکاس: ناشناس)
عمق چشمه نیم متر، طول آن پنج متر و عرض چشمه حدود سه متر است و کمی پایینتر از چشمه، سنگفرش منقش و زیبا بهصورت پلکانی موزائیککاری شده که جلوه این چشمه را دو چندان کرده است. این چشمه زیبا و پرجاذبه بهدلیل آب بسیار فراوان و گوارا، اهالي منطقه از دیرباز، ديو چشمه یا چشمه بزرگ نامیدند. برای رسیدن به این چشمه بزرگ پس از طی ۲۴ كيلومتر از ابتدای دو راهی چالوس (دوب آب) به کجور در حاشیه راست جاده ییلاقی بخش کجور این چشمه زیبا و دیدنی رخ مینمایاند. آب چشمه در فاصله حدود یکصد متری از طریق یک نهر سنگ چین شده بهسمت توربینی هدایت و آن را به حرکت در میآورد.
منبع عکس: گوگل مپ (عکاس: احمد اسدی)
این دریاچه در شمال شهرستان نوشهر و در میان جنگل قرار گرفته و بنا به اعتقاد بومیان دارای تقدس مذهبی است. وسعت آن کمتر از نیم هکتار، عمق آن حدود ۵ متر و آب آن شیرین است. از آنجایی که این دریاچه از عوامل تخریب انسانی دور مانده و در محدوده حفاظت شده البرز مرکزی قرار گرفته است، مامن انواع پرندگان و انواع جانوران وحشی این ناحیه شده است که معمولا برای غذا و آب به سوی این دریاچه میآیند. بهلحاظ ویژگیهای فوقالذکر و فضای بسیار طبیعی، چشماندازهای زیبا، دلنواز و فرحبخشی دارد که هر بینندهای را بهویژه در ایام بهار و تابستان و پاییز شیفته خود میسازد.
نویسنده: عماد جعفری