جاهای دیدنی خمین
لیست جاذبهها
سنگ نگاره های روستای جوباده یا سنگ نگاره های روستای جباده از جاهای دیدنی خمین در استان مرکزی به شمار می رود و در فهرست آثار ملی ایران به ثبت رسیده ...
دستکند رباط آغاج از جاهای دیدنی خمین در استان مرکزی به شمار می رود و قدمت آن را قرون میانی اسلامی (قرن ۶ و ۷ هجری قمری) تخمین می زنند.
شهر زیرزمینی تهیق از جاهای دیدنی خمین در استان مرکزی به شمار می رود و در فهرست آثار ملی ایران به ثبت رسیده است.
روستا و سنگ نگاره های سرکوبه از جاهای دیدنی خمین در استان مرکزی به شمار می رود و در فهرست آثار ملی ایران ثبت شده است.
مسجد جامع خمین مربوط به دوره قاجار است و در حومه شهر از جمله ابنیه مذهبی و تاریخی خمین است.
ارگ میشیجان از جاهای دیدنی خمین است که قدمت آن به دوره قاجاریه باز می گردد.
امامزاده ابوطالب خمین بنایی باشکوه و تاریخی از دوران صفویان است که میان اهالی خمین به شاهزاده ابوطالب نیز شهرت دارد.
توضیحات
جاهای دیدنی خمین؛ از بیت امام خمینی تا کبوترخانه های خمین
خمین یکی از شهرهای جنوبی استان مرکزی است که در دشتی نسبتا هموار واقع شده و کوههای اطراف، آن را در برگرفتهاند. برخی خمین را عربی شده «همایون» میدانند که برطبق اسطوره های ایرانی به دست «همای» دختر «بهمن» ساخته شده است. برخی دیگر نام این شهر را بر گرفته از واژه «خمیهن» که واژهای زرتشتی است و از ترکیب دو کلمه «خوی» و «میهن» تشکیل شده است، قلمداد میکنند.
در این دیار تاریخی، میراث کهن و گنجینههای ارزشمند زیادی از جمله قلعههای باستانی فراوان، شهرهای زیرزمینی و دستکندهای بیشمار و امامزاده و کبوترخانههای بسیار از ادوار مختلف به یادگار مانده که هویت بومی و فرهنگی این سرزمین را نشان میدهد. در این مطلب مهمترین جاهای دیدنی خمین، این شهر زیبا و باستانی را به شما معرفی میکنیم.
دستکندها و شهرهای زیرزمینی و تاریخی
منبع عکس: سایت جاذبهها (عکاس: ناشناس)
دستکندها و شهرهای زیرزمینی و تاریخی این شهر، نمونه کمنظیر و بیهمتایی از نبوغ مردمان این دیار در حوزه دفاعی و پدافند غیرعامل هستند که قدمت آنها به دوران سلجوقیان و ایلخانان باز میشود. این شهرهای زیرزمینی با معماری کهن و ماهرانه و دالانهای تو در توی اسرارآمیز و حیرت آور از جاذبههای دیدنی شهر خمین هستند. نمونه جذاب این دستکندها و شهرهای زیرزمینی، «گوردخمه» روستای سرکوبه است که به ثبت آثار ملی ایران نیز رسیده است.
موزه و قلعه سالار محتشم (موزه مردم شناسی خمین)
منبع عکس: گوگل مپ (عکاس: Rojyar Ghavami)
قلعه سالار محتشم یکی از دیدنی های پرطرفدار و معروف خمین است که در اواخر دوره قاجاریه به دست «میرزا علی خان سالار محتشم» ساخته شده است. این روزها این قلعه تغییر کاربری داده و مردم آن را بهعنوان «موزه مردمشناسی خمین» میشناسند که لوازم و ابزار معیشتی مردم خمین را در معرض عموم به نمایش گذاشته است.
- آدرس: شهرستان خمین، بلوار شهید منتظری، کوچه حکمت (مشاهده در نقشه)
مجموعه تاریخی بیت امام خمینی
منبع عکس: گوگل مپ (عکاس: علی حاجی حسینی)
این بنای تاریخی منزل پدری «امام خمینی» است که از دوران قاجاریه در بافت تاریخی شهر خمین در محلهای به نام «سه پل» در شمال رودخانه خمین بهجای مانده است. این عمارت بینظیر حدود ۲۵۰۰ متر مربع مساحت دارد و نزدیک به ۱۷۵ سال عمر کرده است. مجموعه تاریخی بیت امام، عمارتی چهارهستهای است که از پنج خانه بزرگ و یک خانه کوچک تشکیل میشود و برخلاف معماریهای سنتی ایرانی، در این عمارت هیچکدام از حیاطها نقش حیاط مرکزی را ندارند.
- آدرس: خمین، خیابان امام خمینی (مشاهده در نقشه)
سنگ نگاره های تیمره
منبع عکس: گوگل مپ (عکاس: Kat Phase)
تیمره، منطقهای باستانی و صخرهای در شهر خمین است که ۲۱ هزار سنگنگاره اسرارآمیز و شگفتانگیز را در دل خود جای داده است. سنگنگارههای تیمره خمین، با نقوش منحصر به فرد، ۴۰ هزار سال تاریخ کشور را روایت میکنند و حرفهای زیادی برای گفتن به گردشگران دارند. کهنترین خط کشفشده در ایران نیز متعلق به سنگنگارههای تیمره است. همچنین یک سوم الگوی کتیبههای خطی و تصویری موجود در باغ کتیبههای «کاخ نیاوران تهران» نیز متعلق به تیمره هستند.
امامزاده ابوطالب
منبع عکس: سایت avaparsi (عکاس: ناشناس)
این بقعه، بنایی باشکوه و تاریخی از دوران صفویان است که میان اهالی خمین به «شاهزاده ابوطالب» نیز شهرت دارد. بنای این بقعه شامل ایوان، گنبد، حرم، ضریح و صحن میشود.
- آدرس: خمین, استان مرکزی, ایران (مشاهده در نقشه)
مجموعه تفریحی کوه بوجه
منبع عکس: گوگل مپ (عکاس: فرشته توکلی)
کوه بوجه یکی از کوههای جنوبی خمین است که بهشکل یک زنگوله در وسط دشت خمین قرار گرفته است و از نظر فیزیکی کوه کوچکی به شمار میرود. این کوه که با نام «بوجه سلطان» نیز شناخته میشود، علاوه بر اینکه یکی از نمادهای فرهنگی خمین و از جاهای دیدنی استان مرکزی است، یکی از تفرجگاههای ساکنان شهر خمین و روستاهای اطراف نیز محسوب میشود. بخشی از دامنه این کوه، اکنون بهصورت پارک فضاسازی شده و امکانات تفریحی برای مردم فراهم شده است.
- آدرس: مرکز دشت خمین (مشاهده در نقشه)
دریاچه خان آباد خمین
منبع عکس: گوگل مپ (عکاس: No Name)
دریاچه خانآباد خمین در ۲۷ کیلومتری شهر خمین قرار دارد. آب این دریاچه از چشمه تامین میشود و در کنار آن امکانات تفریحی نظیر قایقسواری برای گردشگران فراهم شده است. همچنین باغات فراوانی در نزدیکی این دریاچه قرار گرفتهاند.
- آدرس: شهرستان خمین، روستای خان آباد (مشاهده در نقشه)
قلعه باستانی روستای چنار
منبع عکس: سایت خبرگزاری مهر (عکاس: ناشناس)
قلعهای باستانی و شگفتانگیزی در روستای چنار قرار گرفته که از جاذبههای تاریخی و بینظیر شهر خمین به حساب میآید.
- آدرس: خمین، روستای چنار
عمارت امیر مفخم بختیاری (عمارت باغ خسروانی)
عمارت امیر مفخم بختیاری در فهرست آثار ملی ایران به ثبت رسیده است
«عمارت امیر مفخم بختیاری» که با نام «عمارت باغ خسروانی» شناخته میشود از بناهای تاریخی دوره قاجار در روستای شهابیه شهر خمین است. این بنا در تاریخ ۲۰ اسفند سال ۱۳۸۵ بهعنوان یکی از آثار ملی ایران به ثبت رسیده است.
- آدرس: روستای شهابیه، شهر خمین
کبوترخانه های خمین
منبع عکس: گوگل مپ (عکاس: محمد مجیدی)
در روستاهای خمین، کبوترخانههای زیادی قرار گرفتهاند. این کبوترخانهها، بناهای کنگرهداری هستند که نوار سفیدی از گچ در چهار طرف دیوارها و کنگرههای اطراف سقف آنها کشیده شده و از هنر معماری خاصی برخوردار هستند. موقعیت این کبوترخانههای بهگونهای است که از هر نظر امنیت کبوتران را تامین و دسترسی به آب و دانه را برای آنان آسانتر میکند.
امامزاده اسماعیل خمین
منبع عکس: گوگل مپ (عکاس: فرید ب)
امامزاده اسماعیل، بقعهای در ۱۰ کیلومتری شمالغربی شهر خمین در روستای یوجان است که بهصورت چهارضلعی بنا شده است. تاریخ ساخت این بنا به سال ۱۰۲۲ هجری قمری باز میشود.
- آدرس: ۱۰ کیلومتری شمالغربی شهر خمین
دشت خمین
منبع عکس: گوگل مپ (عکاس: راین فضلاللهنژاد)
دشت خمین نزدیک به ۶۵ درصد مساحت شهر خمین را شامل میشود و محل استقرار بسیاری از روستاهای شهر خمین است. بخشی از این دشت زیبا در اوایل فصل بهار، مملو از گلهای شقایق شده و زیبایی حیرتآوری پدید میآورد.
قلعه روستای مزاین
منبع عکس: سایت avaparsi (عکاس: ناشناس)
این قلعه دیدنی و جذاب در روستایی از توابع بخش مرکزی شهر خمین قرار گرفته است. تاریخ دقیقی از ساخت این بنا در دست نیست و امروزه تنها ویرانهای از آن بهجای مانده است.
- آدرس: شهرستان خمین، دهستان گلهزن، روستای مزاین
غار کوه گره خان آباد
منبع عکس: سایت iranview.ir (عکاس: ناشناس)
غار کوه گره خانآباد، در مسیر جاده خمین به شازند قرار گرفته است و یکی از عمیقترین چاه غارهای طبیعی ایران محسوب میشود. پیمایش این غار نیازمند در اختیار داشتن ابزارهای فنی و حرفهای غارنوردی است.
- آدرس: جاده خمین به شازند (مشاهده روستای خان آباد در نقشه)
گورستان ارامنه لیلیان
منبع عکس: گوگل مپ (عکاس: Alireza Mf)
گورستان ارامنه لیلیان از دوره قاجار و پهلوی در روستای لیلیان خمین به یادگار مانده است. گفته میشود ارمنیان خمین عمدتا در سالهای پس از جنگ جهانی دوم، به تهران و ارمنستان مهاجرت کردند. کلیسایی نیز در این روستا قرار گرفته که دیدن آن خالی از لطف نیست.
- آدرس: خمین، لیلیان (مشاهده در نقشه)
یخچال نیمور
منبع عکس: سایت جاذبهها (عکاس: ناشناس)
یخچال نیمور تنهای بنای باقیمانده از یخچالهاى موجود در محور خمین - دلیجان - محلات محسوب میشود که همچنان پا بر جا مانده است. نمای بیرونی یخچال بهشکل گنبدی مخروطی و نمای داخلی آن آجرکاری شده و شکل هندسی جالب و قابلتوجهی دارد. این بنا در حال حاضر کارکرد اصلی خود را از دست داده است.
قلعه قنات (کاروانسرای گلماگرد)
منبع عکس: سایت avaparsi (عکاس: ناشناس)
بنای تاریخی قلعه قنات که به نامهای «قلعه مهستان» و «کاروانسرای گلماگرد» نیز معروف است در یک کیلومتری شمالشرقی روستای جلمارود در فاصله ۳۰۰ متری شرق جاده آسفالتهای که از شهر خمین به روستای جلماجرد میرسد، قرار گرفته است. این بنای تاریخی دارای نقشه مربع شکل است و با مصالحی چون خشت و گل ساخته شده است.
- آدرس: ۳۰۰ متری شرق جاده آسفالته شهر خمین به روستای جلماجرد
نظرها و تجربیات خود را درباره جاذبههای گردشگری خمین با ما و سایر کاربران کجاروبه اشتراک بگذارید.
نویسنده: شیدا خرمشاهی