- مدت زمان بازدید از این جاذبه: بین ۱ تا ۲ ساعت
- بازدید از این جاذبه رایگان است
- ایران، استان خوزستان، شهر اهواز، محله لشکرآباد، میدان دانشگاه، خیابان انوشه (یا خوشاخلاق)
محله لشکرآباد یکی از پاتوقهای محبوب علاقهمندان به فلافلهای تند است. این محله یکی از قدیمیترین محلههای اهواز محسوب میشود که از دهه هشتاد با شکلگیری مغازههای فلافلفروشی به بازار فلافل اهواز شهرت پیدا کرد.
فلافل یکی از غذاهای محبوب عربی است که در جنوب و استان خوزستان خوشمزهتر از هر جای دیگر پخت و سرو میشود. اگر به شهرهای جنوبی ایران سفر کرده باشید، بعید است طعم خوش این غذای محبوب را در کنار سسهای تند جنوبی نچشیده باشید. جالب است بدانید، خود کلمه فلافل نیز بهمعنای فلفل است و به همین جهت بسیاری از مغازههای فروش این خوراکی، نام فلفل را روی مغازههای خود میگذارند. با کجارو همراه باشید تا بازار فلافل ایران و یکی از محبوبترین محلههای اهواز آشنا شوید.
همه آنچه که باید درباره لشکرآباد اهواز بدانید:
لشکرآباد کجاست؟
- آدرس: استان خوزستان، شهر اهواز، محله لشکرآباد، میدان دانشگاه، خیابان انوشه (یا خوشاخلاق) (مشاهده روی نقشه)
منبع: صفحه اینستاگرام Ahvaz_karoun، عکاس: سعید غلام حسینی
لشکرآباد یکی از قدیمیترین محلههای شهر اهواز است که در ساحل غربی رود کارون قرار دارد. دانشگاه شهید چمران اهواز در فاصله ۵۰۰ متری (پیاده حدود پنج دقیقه) این محله قرار گرفته است. محله لشکرآباد در جنوب شهر اهواز از شمال با خیابان انقلاب، از جنوب با میدان دانشگاه، از غرب با خیابان انوشه و خیابان ابومسلم محدود میشود.
مسیر دسترسی به لشکرآباد
در نزدیکی محله لشکرآباد ایستگاههای متروی «دانشگاه» در فاصله ۴۰۰ متری (کمتر از پنچ دقیقه) و «پارک» در ۷۵۰ متری (با ماشین کمتر از پنچ دقیقه) قرار دارند که شما میتوانید از طریق آنها بهراحتی به این محله بروید. علاوه بر این اگر با تاکسی از هر نقطه شهر اهواز خود را به میدان انقلاب برسانید، میتوانید با پیادهروی کوتاهی از مسیر خیابان کتبی، در کمتر از ۱۰ دقیقه به محله لشکرآباد یا خیابان انوشه بروید.
تاریخچه لشکرآباد اهواز
منبع: صفحه اینستاگرام Ahvaz_lashkarabad
محله لشکرآباد که در گذشته به نام «رفیش» نیز شهرت داشت، یکی از محلات نسبتا قدیمی اهواز محسوب میشود. این محله که از دههها پیش عربنشین بوده، بافت سنتی خود را با خانههای آجری و کوچههای باریک حفظ کرده است. محله لشکرآباد در دهه ۵۰ شمسی ساکنانی از قشر متوسط جامعه داشت؛ اما در دهه ۷۰ بهتدریج شرایط آن تغییر کرد و با تغییر شرایط اقتصادی و فقیرنشین شدن اهالی، آمار ناامنی اجتماعی در این محله بالا رفت.
در اواسط دهه ۸۰ برخی از اهالی محله لشکرآباد برای امرار معاش فلافلهای خانگی خوشمزهای درست کردند و چون آن زمان مغازهای نداشتند، برخی در خانههای خود و برخی در گاریهای سیار به فروش آنها پرداختند. بهتدریج شرایط تغییر کرد و نخستین مغازههای فروش فلافل در این محله شکل گرفتند. در گذر زمان تعداد مغازههایی که این خوراکی خوشمزه را میفروختند زیادتر و خیابان انوشه به بازار فلافل اهواز تبدیل شد.
در سال ۱۳۹۰ زمانی که خیابان انوشه و محله لشکرآباد به یکی از مطرحترین خیابانها و جاهای دیدنی اهواز بدل شد، فلافلفروشیهایی در خیابان گلستان و در نزدیکی دانشگاه چمران تاسیس شدند. به مرور زمان فعالیت مغازههای این محله گسترش پیدا کرد و به فروش شیرینی، قهوه و سایر خوراکهای محلی پرداختند.
علت شهرت لشکرآباد اهواز
منبع: صفحه اینستاگرام Ahvaznama
فلافل به کشورهای عربی تعلق دارد و بنا به گفته مردم جنوب ایران، از کشور لبنان به استان خوزستان وارد شده است. این فلافل به فلافل لبنانی نیز شهرت دارد و یکی از خوراکیهای محبوب اهواز است که گردشگران بسیاری را به خود جذب میکند. گسترش محله لشکرآباد اهواز و محبوبیت آن نیز متاثر از همین خوراکی جذاب است.
بهترین فلافلهای ایران را میتوانید در شهرهای جنوب کشور همچون اهواز، آبادان، شوش و از همه مهمتر در بازار فلافل اهواز پیدا کنید. در این محله در کنار این خوراکی محبوب انواع سسهای تند و مخصوص مثل سس خردل، انبه و سسهای گوجهفرنگی تند خانگی سرو میشود. بیشتر فلافلفروشیهای لشکرآباد اهواز بهصورت سلفسرویس فعالیت میکنند و این امکان وجود دارد که ساندویچ فلافل خود را علاوه بر مخلفات معمول، تا هر اندازه که میخواهید با انواع ترشیهای خوشمزه محلی جنوب کشور پر کنید.
شاید محله لشکرآباد اهواز به فلافلهای خود شهرت بیشتری داشته باشد؛ اما در خیابان انوشه خیلی از مغازهها علاوه بر فلافل، سمبوسه، کپه و حمیس نیز سرو میکنند که از غذاهای سنتی خوزستان است.
حمیس، کپه، قهوه عربی و باقلوا از جمله خوراکیهای خوشمزه دیگری است که میتوانید در بازار فلافل اهواز نوشجان کنید
حمیس در شهرهای مختلف استان خوزستان بهشکلهای مختلفی با ترکیب باقلا، چغندر و گیاهی به اسم پنیرک درست میشود؛ اما حمیسی که در مغازههای محله لشکرآباد در کنار نان سرو میشود، ترکیبی تند با جگر است. علاوه بر این غذاها در بازار فلافل اهواز میتوانید لبوی داغ و کباب خوشمزه این منطقه را نیز امتحان کنید. کپه نیز غذای عربی خیلی دلچسپی است که از ترکیب برنج پخته، پیاز، گوشت چرخ کرده، سیر و سبزیجات (ریحان، جعفری، ترخون) درست میشود.
در کنار تمام غذاهای خوشمزه عربی که میتوانند شبی بهیادماندنی را در اهواز برای شما رقم بزنند، حضور جوانان پر شور اهوازی که قهوه عربی سرو میکنند، محله لشکرآباد را جذابتر کرده است. در خیابان انوشه، قهوهخانهها و غرفههایی وجود دارند که قهوههای خوشطعمی را به مشتریان خود ارائه میدهند. اگر خوششانس باشید، در کنار غرفهها با گروهی از جوانان روبهرو میشوید که با گیتارهای خود آهنگها و ترانههای جذابی را اجرا میکنند.
اگر اهل شیرینی هستید، باید بدانید که در خیابان شلوغ و پر رفتوآمد انوشه باقلواهای لذیذی نیز پخت میشود. خوردن این باقلواهای شیرین در کنار چای و قهوه میتواند دلچسپ باشد و طرفداران زیادی دارد.
آوازه خیابان انوشه و محله لشکرآباد به گوش بسیاری از هنرمندان سینما، فوتبالیستها و سیاستمداران نیز رسیده است و گاهی این محله دوستداشتنی میزبان افراد مشهور نیز میشود.
منبع عکسهای گالری: Bazar photo، عکاس: مهرداد نیکروان
دیدنیهای اطراف لشکرآباد اهواز
پل سفید
- آدرس: رود کارون، حدفاصل میدان شهدا و خیابان فلسطین (روبهروی اداره پست) (مشاهده روی نقشه)
- فاصله از لشکرآباد اهواز: سه کیلومتر (حدود پنج دقیقه)
منبع: صفحه اینستاگرام Ahvaznama
پل سفید، یکی از پلهای معروف ساخته شده روی رود کارون است که به دوره پهلوی اول تعلق دارد و نخستین پل معلق ایران محسوب میشود. ساخت این پل در سال ۱۳۱۲ شمسی آغاز شد؛ تا پیش از آن پل سیاه راهآهن تنها پل ساخته شده روی رود کارون بود. هزینه راهاندازی پل سفید در آن زمان حدود ۵,۷۸۰,۰۰۰ ریال برآورد شد و بانک ملی وظیفه پرداخت آن را به عهده گرفت.
پل سفید در سال ۱۳۷۸ شمسی با شماره ۲۴۹۳ در فهرست آثار ملی قرار گرفت. عمر مفید این پل را در زمان ساخت، ۵۰ سال تخمین زده بودند؛ به همین جهت در سال ۱۳۸۹ شمسی مورد بازسازی و مرمت قرار گرفت. در گذشته با رعایت شرایط خاصی درشکه و ماشین روی پل سفید تردد داشتند. در سال ۱۳۱۵ شمسی پس از افتتاح آن مصوب شد که در زمان عبور، تنها یک ماشین و با سرعت پنج کیلومتر در ساعت از روی این پل عبور کند و چند درشکه نیز بهصورت همزمان روی پل در حرکت نباشند. امروز پل سفید پس از بازسازی، برای عبور پیاده و ماشین بهصورت یکطرفه مورد استفاده قرار میگیرد.
پل سیاه
- آدرس: محله عامری، کنارگذر ساحلی شرقی (مشاهده روی نقشه)
- فاصله از لشکرآباد اهواز: چهار کیلومتر (حدود ۱۰ دقیقه)
منبع: irantripedia، عکاس: نامشخص
پل سیاه اهواز یکی از نخستین سازههای ساختهشده روی رود کارون است که در سال ۱۳۰۸ شمسی همزمان با احداث راهآهن بنا شد. این پل نام «سیاه» را از رنگ بدنه و پایههای خود وام گرفته است. پل سیاه به پل ویکتوری یا پیروزی نیز شهرت دارد؛ چراکه در زمان جنگ جهانی دوم نیروهای نظامی زیادی روی آن تردد میکردند و نقش مهمی در پیروزی متفقین داشت. این پل با ۱,۰۵۰ متر طول و عرض ۶ متر، دو مسیر ریلی و دو مسیر پیادهروی دارد.
پل سیاه اهواز در ۲۷ بهمن سال ۱۳۷۸ شمسی با شماره ۲۵۹۹ در فهرست آثار ملی ایران قرار گرفت. این سازه با هدف اتصال راهآهن بندر خمینی در جنوب استان خوزستان، به راهآهن سراسری ساخته شد. بر طبق برخی اسناد پل سیاه در محل یا در نزدیکی محل پل تاریخی اهواز به نام شادووان بنا شده است که متعلق به دوره ساسانیان بود.
پل سیاه اهواز دو حادثه مهم را پشت سر گذاشته است. این پل یک بار در سال ۱۳۴۴ شمسی دچار حریق شد و بخش میانی آن آسیب دید. در سال ۱۳۸۸ شمسی نیز بخشهایی از این پل بر اثر بمبگذاری تخریب شد؛ اما امروز با وجود مرمتها همچنان پابرجا است.
کلیسای مسروپ مقدس
- آدرس: بلوار شریعتی، خیابان زند، خیابان علم الهدی (مشاهده روی نقشه)
- فاصله از لشکرآباد اهواز: چهار کیلومتر (۱۰ دقیقه)
منبع: ویکی مدیا
کلیسای مسروپ مقدس در مکانی دنج و خلوت بنا شده است تا ارامنه بتوانند در فضایی آرام عبادت کنند. اهواز با وجود تعداد بالای مسیحیان از داشتن چنین فضایی برای عبادت محروم بود. این کلیسا در سال ۱۳۴۷ شمسی توسط شخصی به نام ترداد داویدیان ساخته شد که در شرکت ملی نفت کار میکرد. معماری کلیسای مسروپ مقدس ترکیبی اعجابانگیز از معماری ارمنی و اسلامی است.
کلیسای مسروپ مقدس در گذشته همواره میزبان گردشگران مسلمان و علاقهمندان به این بنای تاریخی بود؛ اما بهدلیل حضور بسیار زیاد مراجعان در طی چند سال گذشته برای رعایت حال عبادتکنندگان مسیحی و تامین هزینههای بنا امکان بازدید از این کلیسا با هماهنگی تورهای گردشگری و پرداخت مبلغ ورودی امکانپذیر است.
بازار عبدالحمید
- آدرس: خیابان نظامی یا نظریپور، بین خیابان نادری و امام خمینی (مشاهده روی نقشه)
- فاصله از لشکرآباد اهواز: چهار کیلومتر (۱۰ دقیقه)
منبع: صفحه اینستاگرام Ahvaz_karoun
بازار عبدالحمید یکی از قدیمیترین بازارهای اهواز است که به بازار عرب نیز شهرت دارد؛ پس میتوانید با پیادهروی در این بازار علاوه بر آشنایی با فرهنگ عربی، تمام خریدهای ریز و درشت خود را انجام دهید. این بازار که به دوره قاجار تعلق دارد، در سال ۱۳۸۲ شمسی در فهرست آثار ملی قرار گرفت.
خانه تاریخی دادرس و کاروانسرای شیخ خزعل در دل بازار تاریخی عبدالحمید قرار گرفته است که در حدود یک قرن قدمت دارد. در دوره قاجار این بازار پاتوقی برای تاجاران و ثروتمندان بود؛ اما امروز یکی از مراکز خرید اصلی شهر اهواز محسوب میشود. احمد محمود، نویسنده معروف ایرانی در کتاب «همسایهها» در توصیف اهواز به بازار عبدالحمید اشاره میکند.
منبع: Bazar photo، عکاس: مهرداد نیکروان
سوالات متداول
لشکرآباد اهواز کجاست؟
لشکرآباد یکی از قدیمیترین محلههای شهر اهواز است که در ساحل غربی رود کارون قرار دارد.
دیدنیهای اطراف لشکرآباد کدامند؟
پل سفید، پل سیاه، کلیسای مسروپ مقدس، بازار عبدالحمید
علت شهرت لشکرآباد چیست؟
فلافلهای خوشمزه
از چه زمانی لشکرآباد اهواز به بازار فلافل اهواز بدل شد؟
دهه ۸۰ شمسی
نویسنده: شقایق وحیدی