- مدت زمان بازدید از این جاذبه: نصف روز
- بازدید از این جاذبه رایگان است
- ایران، استان هرمزگان، ۲۸ کیلومتری کیش
بسیاری از افراد در سفر به جنوب ایران و خلیج فارس، معمولا جزیره کیش یا قشم را بهعنوان مقصد خود انتخاب میکنند؛ دلیل آن نیز امکانات رفاهی و تفریحی زیاد در این دو جزیره است؛ با این حال، اگر قصد سفری آرامشبخش و به دور از شلوغی به جزیرهای خلوت در خلیج فارس را دارید، بهتر است که جزیره هندورابی را انتخاب کنید که در فاصله اندکی از کیش قرار دارد. جزیره هندورابی، از توابع بخش کیش در شهرستان بندر لنگه به شمار میرود و با قرارگیری در فاصله ۲۸ کیلومتری از جزیره کیش، جزو جاهای دیدنی کیش است. هندورابی، جزیرهای نسبتا کوچک با طبیعت بکر محسوب میشود که برای سالها، در خلیج فارس دستنخورده باقی مانده است و از لحاظ تاریخی نیز دیدنیهای قابلتوجهی دارد و توجه افراد زیادی را با خود جلب میکند.
در مورد جزیره هندورابی بیشتر بدانید:
- در مورد جزیره هندورابی بیشتر بدانید:
- جزیره هندورابی کجاست؟
- مسیرهای دسترسی به جزیره هندورابی
- اکوسیستم هندورابی
- معنی هندورابی
- تاریخچه هندورابی
- جاهای دیدنی جزیره هندورابی
- روستای هندورابی
- قبرستان هندورابی
- مسجد هندورابی
- آبانبار هندورابی
- سواحل هندورابی
- غارهای کنار دریا
- بهترین زمان سفر به جزیره هندورابی
- تفریحات جزیره هندورابی
- اقامت در جزیره هندورابی
- جمعیت و منابع آب جزیره هندورابی
جزیره هندورابی کجاست؟
- آدرس: استان هرمزگان، ۲۸ کیلومتری کیش (مشاهده روی نقشه)
منبع: گوگل مپ؛ عکاس: Vahid_Ansari_Baran
سفر به جزیرههای منزوی و بکر، میتواند گردشی بسیار دلنشین و جذاب برای علاقهمندان به طبیعتگردی باشد. ایران نیز جزیرههای خلوت و کوچکی دارد؛ از جمله آنها میتوان به جزیره هندورابی اشاره کرد که میتواند مقصد گردشگری فوقالعادهای برای شما باشد. هندورابی از توابع بخش کیش شهرستان بندر لنگه استان هرمزگان به شمار میرود. این جزیره حدود ۲۳ کیلومتر مربع مساحت دارد و ارتفاع آن از سطح دریا در بالاترین نقطه خود به حدود ۴۵ متر میرسد؛ هیچگونه بلندی و کوهی در این جزیره مشاهده نمیشود و سطح آن کاملا هموار است. در سال ۱۳۸۹ شمسی، به دستور رئیسجمهوری وقت، جزیره هندورابی به محدوده منطقه آزاد کیش الحاق شد تا گردشگری در آن رونق بیشتری یابد.
مساحت جزیره هندورابی حدود ۲۳ کیلومتر است
مسیرهای دسترسی به جزیره هندورابی
برای رفتن به جزیره هندورابی، بهترین و در دسترسترین راه، سفر دریایی است و از چندین مبدا انجام میپذیرد. نزدیکترین مسیر به هندورابی، از مبدا بندر چیرویه است؛ از چیرویه تا هندورابی را میتوان در مدت زمان ۲۰ دقیقه طی کرد؛ از بندر لنگه و لاوان نیز میتوان با قایق بهسمت هندورابی رفت؛ ولی باید مسافت بیشتری را پیمود. مسیر دیگر رفتن به جزیره هندورابی نیز از کیش است. در کیش، بلیطهای کشتی به مقصد هندورابی در ساعات مختلف در دسترس هستند.
اکوسیستم هندورابی
در آبهای پیرامون جزیره هندورابی، صخرههای مرجانی زیادی وجود دارند؛ از همین رو، موجودات آبزی زیادی در آنجا زندگی میکنند. از جمله ماهیهای اطراف جزیره هندورابی میتوان به جراح ماهی، طوطی ماهی، یونیک، پیکاسو، ملوان و ماهی تن دم زرد اشاره کرد. علاوه بر این، داخل جزیره، در اواخر زمستان و تا ابتدای تابستان، لاکپشتهای زیادی برای تخمگذاری به سواحل هندورابی میآیند که مناظری بسیار تماشایی و شگفتانگیز را ایجاد میکنند. پرندگانی همچون شاهین و باز نیز در هندورابی به چشم میخورند.
معنی هندورابی
منبع: گوگل مپ؛ عکاس: Hamidreza
در اسناد تاریخی دو دلیل برای نامگذاری هندورابی آمده است. در این اسناد، از جزیره هندورابی با نام «ابرون» یاد میشود؛ با این حال، هلندیها در سال ۱۶۴۵ میلادی، نام «هورن» را روی این جزیره گذاشتند؛ از همین رو، احتمال دارد که این دو نام در گویش مردم و در گذر زمان، به «هندورابی» تغییر پیدا کردهاند. از سوی دیگر و بنابر افسانهای قدیمی، عاشق و معشوقی به نام هند و رابی به این جزیره سفر میکنند تا باقی زندگی خود را در آنجا بگذرانند و از آن زمان، این جزیره به نام هندورابی شهرت یافته است.
تاریخچه هندورابی
در حال حاضر، مشخص نیست که دقیقا از چه زمانی انسانها در جزیره هندورابی ساکن شدهاند یا دلیل مهاجرت آنها به این جزیره چه بوده است؛ با این حال، مورخان بر این باور هستند که در زمان استعمار مناطق جنوبی ایران به دست پرتغالیها، یعنی از سال ۱۵۰۲ تا ۱۶۴۸ میلادی، آنها هندورابی را به یکی از پایگاههای نظامی و همچنین بازرگانی مهم خود تبدیل کردند. امروزه میتوان بقایایی از ساختمانهای قدیمی متعلق به پرتغالیها را در بخشهایی از جزیره مشاهده کرد. هنگام جنگ جهانی اول، اقوام مهاجر، هندورابی را بهعنوان قشلاق خود انتخاب کردند؛ آنها در آن زمان زندگی خود را با ماهیگیری و دامداری سپری میکردند. خرابههای روستاهای «الدورات» و «الصراه» از جمله بناهای بهجایمانده از همین اقوام مهاجر است.
جاهای دیدنی جزیره هندورابی
منبع: گوگل مپ؛ عکاس: MAHTA_Hamzei
هندورابی جاذبههای گوناگون طبیعی و تاریخی دارد که هریک با ویژگیهای خاص خود، نظر بازدیدکنندگان را جلب میکنند. از جمله جاهای دیدنی هندورابی میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
روستای هندورابی
روستاهای الدورات و الصراه، از جاهای تاریخی هندورابی هستند
درون جزیره، روستایی به نام هندورابی وجود دارد. اکثر ساکنان روستای هندورابی به زبان عربی صحبت میکنند؛ اما افرادی هستند که به فارسی تسلط دارند و در صورتی که به راهنمایی نیاز داشتید، میتوانید از آنها کمک بگیرید.
ظاهر روستا، سنتی است و خانههای آنها از مرجان، سنگ و گچ ساخته شدهاند و نمایی سفیدرنگ دارند. در نزدیکی روستای هندورابی نیز دو روستای تاریخی «الدورات» و «الصراه» قرار دارند که در روزگار قدیم، پایگاه پرتغالیها بودند.
قبرستان هندورابی
در کنار روستاهای تاریخی «الدورات» و «الصراه»، قبرستانی قدیمی وجود دارد. در این قبرستان علاوه بر ساکنان ایرانی جزیره، پرتغالیها نیز به خاک سپرده شدهاند. به همین دلیل، این قبرستان به نام قبرستان پرتغالیها نیز شهرت دارد. در قبرستان هندورابی، هیچ نام و نشانی روی قبرها به چشم نمیخورد؛ اما از ظاهر قبر، جنسیت فرد داخل آن مشخص میشود؛ روی قبر آقایان یک سنگ و روی قبر بانوان، دو سنگ وجود دارد.
مسجد هندورابی
منبع: barkhat.news؛ عکاس: نامشخص
مسجد هندورابی کوچک، اما زیبا و جالبتوجه است. مصالح به کار رفته در ساختمان این مسجد خاک و سیمان هستند و بافت سنتی آن، مطابق با بافت دیگر مناطق جزیره است. مسجد هندورابی بزرگ نیست و تنها گنجایش ساکنان خود جزیره را دارد.
آبانبار هندورابی
آبانبار هندورابی، آبهای باران را در خود جمع میکند و ساکنان محلی، از آنها برای مصرف خود بهره میگیرند؛ از همین رو، آبانبار اهمیت بسیار بالایی برای آنها دارد. در حقیقت، آبانبار مکمل چاههای آب شیرین جزیره به شمار میرود و در مواقع کمبود آب بسیار کارآمد است.
سواحل هندورابی
منبع: گوگل مپ؛ عکاس: Hamidreza
عمق آب در جزیره هندورابی بین پنج تا ۱۸ متر است
بیتردید، سواحل هندورابی از جمله جاذبههای برجسته آن به شمار میروند؛ سواحل هندورابی بکر و زیبا هستند و آرامش خاصی دارند؛ در این سواحل، میتوان بهراحتی از تفریحات آبی و شنا در آبهای خلیج فارس لذت برد. شنها و ماسههای سواحل نرم هستند و در برخی نقاط میتوان صخرههای مرجانی زیر دریا را مشاهده کرد؛ چراکه آبهای پیرامون جزیره بسیار زلال هستند. عمق آب در بخشهای شمالی جزیره، نسبت به دیگر مناطق کمتر و بین پنج تا هشت متر است؛ با این حال، در سواحل شرقی و جنوبی، عمق آب از هشت متر شروع میشود و در برخی نقاط تا ۱۸ متر میرسد.
غارهای کنار دریا
در بخشهایی از جزیره هندورابی صخرههایی وجود دارند که سر از آب بیرون آوردهاند. این صخرهها محیطی جذاب و تماشایی را ایجاد کردهاند که اسرارآمیز به نظر میرسند؛ از سوی دیگر، فرسایش ناشی از برخورد آب با این صخرهها، سبب ایجاد غارهای کوچک و بزرگی در کنار دریا شده است که ارزش بازدید را دارند.
بهترین زمان سفر به جزیره هندورابی
آذر تا فروردین ماه، بهترین زمان سفر به جزیره هندورابی است
قرارگیری جزیره هندورابی در نزدیکی مدار استوا سبب شده است تا در بیشتر سال، آبوهوای این جزیره علاوه بر گرم بودن، شرجی نیز باشد؛ این موضوع ممکن است سفر به هندورابی را برای برخی افراد ناخوشایند کند؛ البته در فصلهای پاییز و زمستان، از گرما و شرجی بودن آبوهوا کاسته میشود و زمان خوبی برای سفر به هندورابی است؛ بنابراین، بهترین زمان برای لذت بردن از جاهای دیدنی جزیره هندورابی در آبوهوایی مطبوع، از آذر تا فروردین ماه است.
تفریحات جزیره هندورابی
منبع: گوگل مپ؛ عکاس: Sama_Shanit
برای انجام فعالیتها و تفریحات مختلف در هندورابی، بهتر است به کلوپ آبی این جزیره بروید؛ در کلوپ تفریحات آبی هندورابی امکانات مختلفی در دسترس است که میتواند اوقات خوشی را برای شما به ارمغان بیاورند. در این کلوپ میتوانید با کرایه جت اسکی، از سواری روی آبهای خلیج فارس لذت برید؛ علاوه بر این، موتورهای چهارچرخ در این کلوپ وجود دارند که با استفاده از آنها میتوان در پیست موتورسواری یا دور جزیره گردش کرد؛ همچنین امکانات قابلتوجهی برای غواصی در آبهای زلال پیرامون جزیره در دسترس قرار دارند.
جت اسکی، موتورسواری، غواصی و عکاسی از جمله تفریحات جزیره هندورابی محسوب میشوند
طبیعت بکر و تماشایی هندورابی، پر از سوژههای مختلف و زیبا برای عکاسی است؛ پس در سفر به هندورابی، حتما دوربین خود را بههمراه داشته باشید و از مناظر خارقالعاده آن عکاسی کنید؛ علاوه بر این، از نیمه اسفند تا نیمه خرداد، لاکپشتها برای تخمگذاری به سواحل هندورابی میآیند که تماشای آنها میتواند جالبتوجه باشد.
اقامت در جزیره هندورابی
منبع: گوگل مپ؛ عکاس: Navid_Aminaghaee
جزیره هندورابی، از جمله جزیرههای کمتر توسعهیافته و بکر ایران به شمار میرود و خبری از هتلهای کوچک و بزرگ در این جزیره نیست؛ هر چند در سال ۱۳۹۴ میلادی، هتل باران در این جزیره با مساحتی بیش از ۱,۵۶۰ متر مربع و با ۲۰ اتاق احداث شد؛ ولی فعلا فعالیتی ندارد؛ پس بهتر است که محل اقامت خود را در یکی از جزیرهها یا بنادر اطراف انتخاب کنید؛ بهترین گزینه نیز اقامت در کیش است تا بتوانید علاوه بر لذت بردن از جاهای دیدنی کیش، از هندورابی نیز بازدید کنید. البته در سالهای اخیر، اقامتگاههای چادری در جزیره هندورابی احداث شدهاند که میتوان از آنها برای اقامت در این جزیره استفاده کرد.
در هندورابی رستورانی بزرگ وجود دارد که در کنار کلوپ دریایی واقع شده است. در این رستوران، انوع میگو و ماهی سرو میشود که میتوانید در آنجا، گردش خود را با خوردن غذاهای دریایی تکمیل کنید. اگر دوست دارید تا خوارکیهای بیشتر و متنوعتری میل کنید، بهتر است آنها را بههمراه خود بیاورید؛ چراکه در جزیره هندورابی تنها یک سوپرمارکت وجود دارد؛ علاوه بر این، آب آشامیدنی نیز بههمراه خود داشته باشید تا با مشکلی روبهرو نشوید.
جمعیت و منابع آب جزیره هندورابی
منبع: barkhat.news؛ عکاس: نامشخص
بسیاری از افراد بر این باور هستند که هندورابی، جزیرهای خالی از سکنه است؛ اما با توجه به آخرین سرشماریهای صورت گرفته، حدود ۲۰۰ نفر در هندورابی سکونت میکنند که اکثر آنها به ماهیگیری مشغول هستند و علاوه بر فارسی، به زبان عربی نیز مسلطاند. بیشتر خانههایی که در جزیره هندورابی وجود دارند، حالتی قدیمی دارند و از گل، سنگ و گچ ساخته شدهاند؛ در حال حاضر، هتلهای مجلل و مراکز خرید بزرگ در جزیره هندورابی احداث نشدهاند؛ این امر سبب شده است تا ظاهر جزیره بهصورت سنتی حفظ شود و مناظر طبیعی آن دستنخورده باقی بماند؛ هر چند عدم توسعه جزیره باعث شده است تا امکانات رفاهی کمی در دسترس اهالی و همچنین گردشگران قرار داشته باشند؛ از سوی دیگر، منابع آب هندورابی محدود است و ساکنان محلی برای تامین آب آشامیدنی خود، وابسته به آب انبارها و چاهها هستند.
نویسنده: علی محمدپناه
عکسهای گالری از گوگلمپ (عکاسان: Mahyar QelThuzad، حمیدرضا)
سوالات متداول
جزیره هندورابی کجاست؟
جزیره هندورابی در ۲۸ کیلومتری جزیره کیش، بین جزایر کیش و لاوان قرار دارد.
جاهای دیدنی هندورابی کدامند؟
روستای هندورابی، روستای الدورات، روستای الصوره، قبرستان و مسجد جزیره و سواحل زیبای هندورابی.
چه تفریحاتی میتوان در هندورابی انجام داد؟
جت اسکی، قایقسواری، غواصی، موتورسواری و عکاسی.
بهترین زمان سفر به هندورابی کدام فصل است؟
از آذر تا فروردین ماه.