کجارو من
مجله گردشگری
اخبار
کجارو پلاس

کوه خضر نبی قم

سه‌شنبه ۱۸ مهر ۱۳۹۶ - ۱۱:۴۳
مطالعه 7 دقیقه
منظره غروب افتاب در کوه خضر
کوه خضر نبی قم یا کوه سفید از جاهای دیدنی قم است و قدمتی بالغ بر سه هزار سال دارد.
تبلیغات
کوه خضر نبی قم
  • مدت زمان بازدید از این جاذبه: بین ۱ تا ۲ ساعت
  • بازدید از این جاذبه رایگان است
  • ایران، استان قم، ۶ کیلومتری مرکز شهرستان قم به سمت جنوب، در نزدیکی شهرک ایثار
منظره غروب افتاب در کوه خضر
مشاهده روی نقشه
دورنمای کوه خضر نبی
مسجدی برفراز کوه خضر نبی
منظره شبانه کوه خضر
منظره ارتفاعات کوه خضر

استان قم به‌دلیل پیشینه‌ بلند تاریخی، آثار مذهبی و عمارت‌های قدیمی بسیاری دارد که هر یک، عظمت، هویت و اصالت تمدن و فرهنگ ایرانی را در قالب هنر و معماری نشان می‌دهند. کوه خضر نبی یکی از جاهای دیدنی قم است که تلاقی طبیعت، مذهب و چشم‌اندازهای زیبای شهری را به گردشگران عرضه می‌کند.

کپی لینک

آنچه باید درباره کوه خضر نبی بدانید:

کپی لینک

کوه خضر نبی کجاست؟

  • آدرس: استان قم، ۶ کیلومتری جنوب شهر قم، نزدیکی شهرک ایثار (مشاهده در نقشه)
دورنمای کوه خضر نبی

عکس‌ از گوگل‌مپ | عکاس:‌ مصطفی معراجی

کوه خضر نبی یکی از جاذبه‌های قم است که در ۶ کیلومتری مرکز شهرستان قم به‌سمت جنوب و در نزدیکی شهرک ایثار قرار دارد. یکی دیگر از مراکز تاریخی و مهمی که در نزدیکی این مکان زیبا و روحانی واقع شده است، مسجد مقدس جمکران محسوب می‌شود. در سال‌های اخیر، مسیری مستقیم بین این دو جاذبه مذهبی ایجاد شده است.

کپی لینک

مسیر دسترسی به کوه خضر نبی

برای دسترسی به کوه خضر نبی از مرکز شهر قم، خود را از طریق بزرگراه پیامبر اعظم به جمکران برسانید. در خروجی بلوار خدیجه (س) به‌سمت راست و به طرف میدان مرجعیت حرکت کنید. از خروجی جنوبی این میدان وارد بلوار آیت‌الله بهجت شوید و سپس با ادامه این مسیر، به جاده جمکران-کوه خضر ورود کنید. کوه خضر در انتهای این جاده واقع شده است.

کپی لینک

درباره کوه خضر نبی

کوه خضر نبی یکی از اماکن مقدس و پاربازدید شهر قم است که در حوالی جمکران قرار دارد. این مکان که منظره‌ای چشم‌نواز از شهر قم را به بازدیدکنندگان ارائه می‌دهد، در سال‌های اخیر رونق زیادی یافته است. در حدیث معتبر دیگری از حضرت علی (ع)، به احداث مسجدی در جوار کوه خضر نبی اشاره شده که مکانی برای یاران خاصه‌ حضرت مهدی (عج) است. در کتاب انوار المشعشعین، جلد یک، صفحه‌ ۴۵۴، فصل دهم، نور سوم، می‌توان توضیح کاملی را در مورد این حدیث دریافت کرد.

در جایی دیگر نقل می‌شود:

زمانی که آیت‌الله مجتهدی در شهر مقدس قم زندگی می‌کردند، مسجد واقع در کوه خضر به‌صورت اولیه‌ خود و بسیار ساده و معنوی بود و ایشان با این مکان و مسجد مقدس جمکران، انس و الفتی مثال‌زدنی داشتند؛ به‌گونه‌ای که این عالم بزرگوار اوقات بسیاری را در این مکان جهت عبادت و راز و نیاز با معبود خویش می‌گذراند.

در روایات اسلامی نیز از کوه خضر نبی به‌عنوان کوهی سفید در اطراف قم و نزدیکی روستایی قدیمی در نزدیکی مسجد جمکران، سخنان متعددی به یادگار مانده است. برخی از راویان معتقدند که هنگام ظهور حضرت حجت (عج)، پرچم ایشان را بر فراز این کوه برافراشته می‌کنند. همچنین، طبق روایت یکی از نشانه‌های نزدیک شدن ظهور حضرت مهدی (عج)، رونق یافتن این مکان روحانی خواهد بود.

کپی لینک

تاریخچه‌ کوه خضر نبی

مسجدی برفراز کوه خضر نبی

عکس‌ از گوگل‌مپ | عکاس:‌ مصطفی معراجی

طبق اظهار نظر مورخان و باستان‌شناسان، به نظر می‌رسد که در حدود ۳,۰۰۰ سال پیش، در قله‌ کوه خضر غاری وجود داشت که احتمالا محل نیایش و عبادت حضرت خضر نبی (ع) محسوب می‌شد؛ غاری که امروزه به مسجدی کوچک تبدیل شده است. در دورانی که هنوز شهرستان قم گسترش نیافته بود، بسیاری از عارفان، زاهدان و سالکان از این غار به‌عنوان مکانی امن و خلوتگاهی روحانی برای انجام عبادات خود بهره می‌بردند.

کپی لینک

وجه تسمیه کوه خضر نبی

کوه جمکران یا کوه سفید، به‌دلیل اینکه محل عبادت حضرت خضر نبی (ع) بوده، به این نام شهرت یافته است و در سراسر ایران آن را به نام کوه خضر نبی می‌شناسند.

سخنان گوهربار فراوانی از ائمه‌ معصوم (ع) در مورد حضرت خضر (ع) ثبت شده است. به‌عنوان نمونه، حضرت امام صادق (ع) ایشان را از پیامبران الهی برمی‌شمرند و از معجزات وی به سبزی و خرمی زمین‌های خشک و بی‌آب‌و‌علف، پس از حضور و نشستن ایشان در آن مکان‌ها اشاره کرده‌اند؛ به همین دلیل است که نام آن بزرگوار به خضر یعنی سبز و خرم، شهرت یافته است. نام اصلی حضرت خضر (ع) «تالیا بن ملکان بن عامر بن ارفخشید بن سام بن نوح (ع)» بیان می‌شود.

در سخن دیگری از امام صادق (ع)، خضر (ع) عالم الهی معرفی شده‌اند که حضرت موسی (ع) به زیارت ایشان شتافت. در آیات قرآن کریم نیز بدون اینکه نامی از این پیام‌آور الهی ذکر شود، از وی با عباراتی زیبا و ستودنی، مدح و تمجید به عمل آمده است. همچنین اشاراتی به همراهی حضرت خضر نبی با حضرت موسی (ع) نیز دیده می‌شود.

غروب خورشید در کوه خضر نبی

عکس‌ از وب‌سایت Wikipedia | عکاس:‌مصطفی معراجی

عمر طولانی و نامیرایی حضرت خضر نبی (ع) تا دمیده شدن در صور، از مهم‌ترین ویژگی‌های ایشان است که در برخی از احادیث ائمه‌ اطهار، نقل قول‌ها و صحبت‌های عالمان دینی و مذهبی مشاهده می‌شود. همچنین طبق مندرجات برجای‌مانده در کتاب‌های حدیث، به نظر می‌رسد که وی در مراسم عید غدیر خم، در مجالس سوگواری حضرت پیامبر اکرم (ص) و در هنگام شهادت امیرالمومنین حضرت علی (ع) حضور یافته است. امام رضا (ع) نیز در باب ایشان می‌فرمایند:

حضرت خضر (ع) از آب حیات نوشیده و زنده است و تا زمانی که در صور دمیده شود، از دنیا نخواهد رفت. او نزد ما می‌آید و به ما سلام و درود می‌فرستد؛ به‌گونه‌ای که تنها صدایش را می‌شنویم و چهره‌اش را نمی‌بینیم. همچنین این پیامبر الهی در مراسم حج حضور دارد و تمامی مناسک آن را انجام می‌دهد. در روز عرفه نیز در سرزمین عرفات می‌ایستد و برای برآورده شدن دعای مومنان آمین می‌گوید.
کپی لینک

ویژگی‌های کوه خضر نبی

منظره شبانه کوه خضر

عکس‌ از گوگل‌مپ | عکاس:‌مصطفی معراجی

ارتفاع کوه خضر نبی از سطح دریا تقریبا ۱,۰۹۰ متر برآورد شده است. برای تسهیل در رفت و آمد زائران و بازدیدکنندگان این اثر تاریخی، مسیری پله‌مانند طراحی شده است. کوه سفید ارتفاع زیادی ندارد و از مهم‌ترین ویژگی‌های آن می‌توان به اشراف کامل به شهر هنگام حضور برفراز قله اشاره کرد.

ناهمواری‌های بسیاری به‌دلیل وجود سنگ‌های تیز در پیرامون و پیکره‌ کوه خضر وجود دارد که نمایی قابل‌توجه را برای آن به ارمغان می‌آورد. در گذشته، بالا رفتن از کوه امری مشکل و بسیار خطرناک بود؛ ولی امروزه با وجود مسیرهای عبور و مرور، بازدید از این بنا تسهیل شده است.

طبق اظهار نظر مدیرکل حفظ آثار و نشر ارزش‌های دفاع مقدس استان قم، کوه خضر نبی آرامگاه بیشترین تعداد شهید گمنام در سراسر کشور است که به افزایش فضای معنوی این محوطه می‌انجامد.

منظره غروب افتاب در کوه خضر

عکس‌ از وب‌سایت Wikipedia | عکاس:‌مصطفی معراجی

به‌دلیل موقعیت جغرافیایی کوه خضر و ارتفاع آن از سطح زمین، بازدیدکنندگان دمایی متفاوت و مطلوب‌تر از شهرستان قم را در این مکان تجربه خواهند کرد. همچنین، این منطقه آب و هوایی خنک در تابستان و سرمایی شدید در زمستان دارد. در بخش‌های جنوبی قله‌ کوه، پرتگاهی مهیب دیده می‌شود که دره‌هایی با شیب زیاد دارد. همچنین ارتفاع ناهمواری‌های موجود در کوه از نواحی شمالی دامنه به‌سمت جنوبی آن، افزوده می‌شود که همین امر از دلایل حضور پرتگاه و دره‌های متعدد در این ناحیه است.

روستایی بدون سکنه و تقریبا مخروبه در دامنه‌ کوه خضر مشاهده می‌شود که طبق اظهارات مسئولان استان، دلیل آن استخراج اندک مس از معدن واقع در آن ناحیه است. علاوه بر این، به‌دلیل قرارگیری کوه در ناحیه‌ خاص جغرافیایی، می‌توان آن را از تمامی کمربندی‌ها و گلوگاه‌های شهر قم مشاهده کرد.

کپی لینک

نکات بازدید از کوه خضر نبی

منظره ارتفاعات کوه خضر

عکس‌ از گوگل‌مپ | عکاس: عمر المبارک

  • کوه خضر نبی دارای امکانات رفاهی و فروشگاهی، آب شرب، نورپردازی، پارکینگ با ظرفیت محدود و سرویس بهداشتی است.
  • روزانه اتوبوس‌های متعددی از شهر قم و مسجد جمکران راهی کوه خضر نبی می‌شوند.
  • بازدید از کوه خضر نبی به‌واسطه پله‌های متعدد و پیاده‌روی طولانی برای سالمندان، توان‌یابان و کودکان مناسب نیست.
  • برای بازدید از کوه خضر نبی نیازمند به پوشش اسلامی خواهید بود.
  • هنگام بازدید از کوه خضر نبی احترام و آداب حضور در اماکن مذهبی را در نظر داشته باشید.
  • مسیرهایی برای پیاده‌روی و دوچرخه‌سواری در دامنه کوه خضر وجود دارد.
  • بازدید از کوه خضر نبی رایگان است.
کپی لینک

جاهای دیدنی اطراف کوه خضر نبی

کپی لینک

کاروانسرای پاسنگان

  • آدرس:استان قم، شهرستان قم، کیلومتر ۲۰ جاده قدیم قم-کاشان، دهستان جنت‌آباد، روستای زنبورک (مشاهده در نقشه)

کاروانسرای پاسنگان واقع در دهستان جنت‌آباد استان قم، یکی از آثار تاریخی به‌جای‌مانده از دوره صفوی است. اقامتگاه، سفره‌خانه، پایگاه رصد ستارگان و مرکز برگزاری جشن و اعیاد، از جمله کاربری‌های کنونی کاروانسرای پاسنگان محسوب می‌شود. اقامتگاه بوم‌گردی پاسنگان واقع در این کاروان‌سرا، یکی از اقامتگاه‌های اقتصادی استان قم است.

کپی لینک

مسجد اعظم

  • آدرس:استان قم، شهر قم، خیابان ارم،‌ ضلع غربی آستان مقدس حضرت معصومه (س) (نمایش روی نقشه)

سوالات متداول

  • پرسش‌های متداول

    مسجد اعظم قم واقع در ضلع غربی آستان مقدس حضرت معصومه (س)، در فاصله سال‌های ۱۳۳۳ تا ۱۳۳۹ هجری شمسی ساخته شده است. احداث این مسجد به دستور آیت‌الله العظمی حاج آقا حسین طباطبایی بروجردی آغاز شد و به هنر دست استاد حسین لرزاده به اتمام رسید.

    کوه خضر نبی در استان قم، ۶ کیلومتری جنوب شهر قم، نزدیکی شهرک ایثار قرار دارد.

    کوه جمکران یا کوه سفید، به‌دلیل اینکه محل عبادت حضرت خضر نبی (ع) بوده، به این نام شهرت یافته است.

    پلکان، مسیر پیاده‌روی، فروشگاهی، آب شرب، نورپردازی، پارکینگ با ظرفیت محدود و سرویس بهداشتی

    بازدید از کوه خضر نبی رایگان است.

  • کوه خضر نبی کجاست؟

    کوه خضر نبی در استان قم، ۶ کیلومتری جنوب شهر قم، نزدیکی شهرک ایثار قرار دارد.

  • وجه تسمیه نام کوه خضر نبی چیست؟

    کوه جمکران یا کوه سفید، به‌دلیل اینکه محل عبادت حضرت خضر نبی (ع) بوده، به این نام شهرت یافته است.

  • امکانات کوه خضر نبی چیست؟

    پلکان، مسیر پیاده‌روی، فروشگاهی، آب شرب، نورپردازی، پارکینگ با ظرفیت محدود و سرویس بهداشتی

  • هزینه بازدید از کوه خضر چقدر است؟

    بازدید از کوه خضر نبی رایگان است.

مقاله رو دوست داشتی؟
نظرت چیه؟
داغ‌ترین مطالب روز
تبلیغات

نظرات