کجارو من
مجله گردشگری
اخبار
کجارو پلاس

موزه جهان نما

دوشنبه ۱۰ مهر ۱۳۹۶ - ۱۱:۴۳
مطالعه 17 دقیقه
2018-5-7031a5de-29c7-421f-ab21-a8f17062ace0
موزه جهان ‌نما از جاهای دیدنی تهران و آثار ملی ایران است.
تبلیغات
موزه جهان نما
  • مدت زمان بازدید از این جاذبه: بین ۱ تا ۲ ساعت
  • ایران، استان تهران، تهران، میدان شهید باهنر (نیاوران)، مجموعه فرهنگی تاریخی نیاوران
2018-5-7031a5de-29c7-421f-ab21-a8f17062ace0
مشاهده روی نقشه
تابلوهای موزه جهان نما (چهره هنرمند، اثر پل گوگن، طراحی با مداد)
تابلو کنسرت، اثر والریو آدامی در موزه جهان نما
تابلوهای موزه جهان نما (ٰاثر بدون عنوان از رائول اوباک، تکنیک اثر: لیتوگرافی)
تابلو بدون عنوان از رائول اوباک در موزه جهان نما
تابلوهای موزه جهان نما (اثر بدون عنوان از ویکتور وازارلی، تکنیک اثر: لیتوگرافی)
تابلو گوهرشناس اثر ویکتور وازارلی در موزه جهان نما
تابلوهای موزه جهان نما
تابلو بدون عنوان از یاکف آگام در موزه جهان نما
تابلوهای موزه جهان نما
تابلو منوجهر یکیتایی در موزه جهان نما
تابلوهای موزه جهان نما
تابلوهای موزه جهان نما (اثر بدون عنوان (۱۳۵۶) از لیلی متین دفتری، رنگ روغن روی بوم)
تابلوهای موزه جهان نما
تابلوهای موزه جهان نما (اثر بدون عنوان (۱۹۷۷) از یاکف آگام، چاپ سیلک روی فلز)
تابلوهای موزه جهان نما (اثر بدون عنوان (۱۳۵۱) از فرامرز پیلارام، رنگ روغن روی فیبر)
تابلوهای موزه جهان نما
تابلوهای موزه جهان نما (اثر اردک از ژرژ براک، لیتوگرافی)
تابلوهای موزه جهان نما
هنرهای تجسمی تاریخی - موزه جهان نما (هنر شرق دور، کنده‌کاری روی عاج)
موزه جهان نما - اشیای تاریخی (اثر بدون عنوان از پرویز تناولی، سرامیک و برنز)
موزه جهان نما - اشیای تاریخی (اثر بدون عنوان از چنگیز شهوق، سفال و گچ)
موزه جهان نما - اشیای تاریخی (پیکره برنزی، هنرمند ناشناس از مجموعه کلکسیون فرح پهلوی)
موزه جهان نما - اشیای تاریخی (اثر بدون عنوان از سزار بالداچینی، خمیر شیشه)
موزه جهان نما - اشیای تاریخی (اثر بدون عنوان از سالوادور دالی، خمیر شیشه)
موزه جهان نما - اشیای تاریخی (اثر بدون عنوان از نوولو فینوتی (۱۹۳۹)، برنز قالبی)
موزه جهان نما - اشیای تاریخی (اثر بدون عنوان، تراش روی شیشه، ساخت کارخانه Kosta سوئد)
موزه جهان نما - اشیای تاریخی (اثر بدون عنوان از ویلیام زوراش (۱۹۶۶ - ۱۸۸۷)، برنز)
موزه جهان نما - اشیای تاریخی (اثر بدون عنوان از هارولد استیونسون (۱۹۴۹ میلادی)، شیشه)
موزه جهان نما - اشیای تاریخی (اثر بدون عنوان از رنزو مارگوناری (۱۹۳۷ میلادی)، برنز قالبی)
موزه جهان نما - اشیای تاریخی
موزه جهان نما - اشیای تاریخی
موزه جهان نما - اشیای تاریخی (تمدن لامبایک، شمال پرو (۸۰۰ تا ۱۲۰۰ میلادی))
موزه جهان نما - اشیای تاریخی
موزه جهان نما - اشیای تاریخی
2018-5-d0d661ae-7f6c-4f42-99ec-cc3d93607759
2018-5-b8725427-62e4-44d7-9ee8-2473711b279f
2018-5-ba5c769d-4253-429b-ac22-652d32439637
اثری از تمدن لامبایک، شمال پرو (۸۰۰ تا ۱۲۰۰ میلادی) در موزه جهان نما
اثر پرنده روی شاخه (۱۳۴۹)، بهمن محصص (۱۳۸۹ - ۱۳۰۹) از جنس برنز در موزه جهان نما
سمت چپ: بودای واعظ، کنده‌کاری روی سنگ، اوایل قرن سوم میلادی در موزه جهان نما

مجموعه فرهنگی تاریخی نیاوران یکی از مهم‌ترین جاهای دیدنی تهران محسوب می‌شود. در میان بناهای این مجموعه، موزه جهان‌ نما از اهمیت زیادی برخودار است. با قدمتی که به دوره قاجار بازمی‌گردد، این بنای تاریخی در دوره پهلوی به محلی برای نگهداری اشیا هنری اختصاص داده شد که توسط فرح پهلوی خریداری یا به وی اهدا می‌شدند. کجارو شما را به دیدن این موزه می‌برد.

کپی لینک

هرآنچه باید درباره موزه جهان نما بدانید:

کپی لینک

معرفی موزه جهان نما

جهان‌ نما کامل‌ترین نامی است که می‌توان به محل نمایش آثار اهدایی به خاندان پهلوی یا خریداری شده توسط آنان داد. این مکان در سمت غربی کاخ صاحبقرانیه قرار دارد و در دهه‌ پنجاه از آن برای نگهداری این آثار استفاده می‌شد؛ آثاری که از فرهنگ‌های مختلف جهان در قالب شی تاریخی یا اثری هنری از هنرمندان در زیر سقف آن کنار هم گردآوری شده‌اند.

2021-6-a76d50d4-83d7-466f-88a7-60c4166e3389
کپی لینک

موزه جهان نما کجاست؟

موزه جهان نما در میدان شهید باهنر (نیاوران)، مجموعه فرهنگی تاریخی نیاوران قرار دارد. برای دسترسی می‌توانید از وسایل نقلیه عمومی یا خودروی شخصی استفاده کنید. نزدیک‌ترین ایستگاه مترو، ایستگاه میدان تجریش است که با خط یک می‌توانید خود را به آن برسانید. در میدان قدس، با استفاده از تاکسی‌های خط تجریش-دزاشیب یا تجریش-نیاوران به ورودی اول موزه نیاوران خواهید رسید. علاوه بر تاکسی، مسافت تجریش تا کاخ نیاوران را می‌توانید با یکی از اتوبوس‌های ازگل یا دارآباد یا میدان رسالت در میدان تجریش طی کنید. همه این خطوط روبه‌روی ورودی اول موزه نیاوران ایستگاه دارند. همچنین اتوبوس‌های تندروی (BRT) راه‌آهن-تجریش و راه‌آهن-پارک‌وی و دیگر اتوبوس‌هایی که به میدان تجریش می‌روند، گزینه‌های خوبی برای دسترسی به میدان قدس و از آنجا به موزه نیاوران هستند.

2021-6-6b9b3ef7-d608-4c7e-8b15-194d66572be5

برای دسترسی با خودروی شخصی، باید به اتوبان صدر بروید، از خروجی کامرانیه به‌سمت نیاوران ادامه دهید و پس از رسیدن به خیابان باهنر، مسیر را در جهت شرق پیش بروید تا به میدان نیاوران برسید. کاخ نیاوران در شمال این میدان، در امتداد مسیر خیابان باهنر واقع شده است. همچنین می‌توانید از بزرگراه امام علی استفاده کنید. در جهت جنوب به شمال بزرگراه امام علی به خروجی اتوبان ارتش (غرب) وارد شوید تا در ادامه به خیابان موحد دانش برسید. سپس در انتهای خیابان موحد دانش، به خیابان پاسداران وارد شوید و در جهت شمال خیابان مسیرتان را ادامه دهید تا به میدان نیاوران برسید. (مشاهده روی نقشه)

کپی لینک

تاریخچه موزه جهان نما

باغ نیاوران یکی از باغ‌های ییلاقی شمال تهران است که در اوایل دوره‌ قاجار به دستور فتحعلی شاه ساخته شد. در دوران ناصرالدین شاه بزرگ‌ترین بنای باغ، یعنی کاخ صاحبقرانیه را احداث کردند. آخرین بنایی که در دوران قاجار در باغ نیاوران ساخته شد، مشهور به کوشک احمدشاهی است. در زمان حکومت پهلوی دوم، برخی از بناهای کوچک باغ نیاوران تخریب شدند و کاخ نیاوران با سبکی مدرن جهت سکونت شاه و خانواده‌اش ساخته شد.

2021-6-4ac90ac1-d619-4e9d-9636-409d08cfa31b

فرح دیبا از همان آغاز دهه‌ ۱۳۴۰ به فعالیت‌های فرهنگی روی آورده بود. او علاوه بر خرید آثار هنری در سفرهایش به فرنگ، کارشناس‌هایی تمام‌وقت در پایتخت‌های فرهنگی مهم دنیا گماشت تا برایش از حراجی‌ها خرید کنند. بعدها برای نگهداری این آثار دستور ساخت دو ساختمان جدید در کنار کاخ نیاوران را داد. یکی ساختمانی دو طبقه برای کتابخانه‌ اختصاصی بود و دیگری ساختمانی برای نگهداری اشیای قیمتی اهدایی به فرح. ساختمان مجاور صاحبقرانیه (واقع در ضلع غربی آن) برای این کار انتخاب و در سال‌های اوایل دهه‌ پنجاه دستخوش تغییر و بازسازی شد. این ساختمان در گذشته انباری برای حوضخانه آن بوده است.در سال ۱۳۵۵ شمسی، این ساختمان با چهار سالن در طبقه همکف و یک سالن در زیرزمین برای نگهداری اشیای هنری اهدایی به فرح دیبا یا خریداری شده توسط وی آماده شد و نام قدیمی تالار بزرگ و آینه‌کاری شده‌ کاخ صاحبقرانیه را برای این قسمت انتخاب کردند: «جهان‌ نما»

آیبیس (لک‌لک گرمسیری) از مصر (حدود ۶۰۰ قبل از میلاد) از جنس چوب و مفرق در موزه جهان نما
اثر پرنده روی شاخه (۱۳۴۹)، بهمن محصص (۱۳۸۹ - ۱۳۰۹) از جنس برنز در موزه جهان نما
سمت چپ: بودای واعظ، کنده‌کاری روی سنگ، اوایل قرن سوم میلادی در موزه جهان نما
2021-6-4cc80f38-af86-4eab-b953-958b6c8229d7

پس از پیروزی انقلاب با ملی شدن کاخ‌های سلطنتی نیاوران و سعدآباد و تبدیل آن‌ها به موزه، این بخش نیز تحت عنوان موزه جهان‌ نما در بهمن ۱۳۷۷ گشایش یافت. با توجه به مشکلات محیطی و فقدان امکانات و تجهیزات فنی و همچنین شرایط نامناسب نگهداری آثار، پروژه بازسازی و ساماندهی موزه در پاییز ۱۳۸۳ آغاز و پس از انجام عملیات مرمتی، شامل نوسازی سیستم الکتریکال، طراحی و نصب سیستم نورپردازی ویژه موزه‌ای از نوع فایبراپتیک، ساخت ویترین‌های جدید، موزه برای بازدید عموم تکمیل شد.

کپی لینک

معماری موزه جهان نما

ورودی این ساختمان با یک درب کوچک از حیاط ورودی مجموعه از میدان باهنر تعریف می‌شود. از ویژگی‌های عمده این بنا تزیینات و نمای آجری به کار رفته در سراسر نمای بیرونی آن است. آجرها از نوع منقوش قالبی و با طرح‌های متنوع به رنگ نخودی هستند. علاوه بر این، اگر در زمان قدم زدن در موزه سرتان را بالا بگیرید، می‌توانید سقف زیبای تالار میانی را ببینید که اثر منحصربه‌فردی از نقاشی روی چوب با نقوش گل و مرغ شیراز است. این سالن، بزرگ‌ترین سالن موزه است.

2021-6-b9399303-f6d5-41d0-9c6b-d3243a7879c5
کپی لینک

آثار موزه جهان نما

آثار موجود در این موزه در دو بخش هنر پیش از تاریخ و آثار هنرهای تجسمی معاصر ایران و جهان به نمایش درآمده‌اند و انتخاب آن‌ها با دو معیار تنوع و نفیس بودن آثار هنری و همچنین گستره‌ زمانی خلق آثار است.

موزه‌ جهان‌ نما منتخبی از آثار نخبه موجود در مجموعه کاخ‌های نیاوران را در خود جا داده است تا پنجره‌ای گشوده به جهان پر وسعت هنر باشد، آثاری از تمدن‌های سیلک، حاشیه‌ نیل و خاور دور در کنار نام‌آوران هنر معاصر چون آمادئو مودیلیانی، پابلو پیکاسو، پل گوگن، کامیل پیسارو، لوئی والتا، ادگار دگا، خوان میرو، اوت رنوار، سالوادور دالی، مارک شاگال، آلبرتو جاکومتی، اندی وارهول و پیشگامان هنرنوگرای ایران، حسین زنده رودی، پرویز تناولی، بهمن محصص، پرویز کلانتری، مسعود عربشاهی، سهراب سپهری، ژازه طباطبایی، ناصر اویسی، منوچهر یکتایی، پروانه اعتمادی... .

آثار هنری معاصر در موزه جهان نما (نام اثر: «La Pidaire» گوهرشناس (۱۹۷۲ میلادی)، اثر ویکتور وازارلی، تکنیک اثر: کلاژ کاغذ رنگی روی مقوا)
آثار هنری در موزه جهان نما
اثر گائودی در موزه جهان نما
2021-6-20e2e0be-d990-4bd4-9787-ec2f487659ff

تنگ سفالین مربوط به نیمه‌ دوم هزاره اول پیش از میلاد از املش گیلان به‌همراه پیکره‌های مفرغی لرستان مربوط به هزاره‌ دوم و اول پیش از میلاد، اثری مفرغی «پیکره مرد ایستاده» از آلبرتو جاکومتی و سردیس بودا از سده‌ دوم میلادی و آثاری از هنرهای آیینی پیشاکلمبیایی و تمدن‌های مصر باستان، ویکوس و موشیکایپرو، پیوندی ملموس در کمال‌گرایی دست ساخت‌های بشری، از اعماق تاریخ تا به امروز را به نمایش گذاشته‌اند.

اثری از تمدن لامبایک، شمال پرو (۸۰۰ تا ۱۲۰۰ میلادی) در موزه جهان نما
اثری باستانی در موزه جهان نما
آثار تاریخی و کهن در موزه جهان نما
2021-6-269ebec5-5602-4b55-8be2-934c7ac5c1e4

طبقه‌ زیرین موزه نیز به نمایش ادواری آثار هنری اختصاص یافته است و آثار مختلف، به‌صورت دوره‌ای، در این محل به نمایش در می‌آید. نکته‌ جالب در مورد این موزه جمع و جور اما نه بی‌محتوا، تنوع زیاد اقلام موجود در آن است؛ به‌گونه‌ای که در آن می‌توان اقلام باستانی با قدمت ۳۰۰۰ ساله تا نقاشی‌های معاصر را مشاهده کرد.

کپی لینک

گالری موزه جهان نما

قسمتی از ساختمان جنبی موزه جهان‌نما، در ۲۹ اردیبهشت ماه ۱۳۸۳، هم‌زمان با روز جهانی موزه، تحت عنوان گالری جهان‌ نما کار خود را آغاز کرد. در اسفند ماه سال ۱۳۸۹ برای انجام یک دوره تعمیرات و مرمت بسته شد و از مهرماه سال ۱۳۹۰ فعالیت خود را از سر گرفت. هدف از ایجاد گالری جهان‌ نما، فراهم‌آوری فضایی برای معرفی هنرمندان معاصر و جوان و همچنین هنرهای ملی و سنتی کشور در کنار آثار موزه‌ای بود. این مجموعه موفقیت‌هایی نیز در زمینه برپایی نمایشگاه و فروشگاه در پاریس و پکن به پیشنهاد کشورهای فرانسه و چین داشت.

نمایش آثاری از هنرهای نقاشی، نقاشی خط، زیورآلات ساخته شده از سنگ‌های درمانی قیمتی و نیمه قیمتی و آثار کولاژ از جمله نمایشگاه‌هایی است که در گالری جهان نما، به‌صورت دوره‌ای، برگزار شد. در سال ۱۳۹۴، این گالری را به بخش خصوصی واگذار کردند و تحت عنوان آرت سنتر به فعالیت خود ادامه می‌دهد. گالری آرت سنتر تا ساعت ۲۱ به ارائه خدمات به بازدیدکنندگان می‌پردازد و علاقه‌مندان می‌توانند با تهیه بلیط ورودی مجموعه فرهنگی تاریخی نیاوران از این فضاها و محوطه باغ نیاوران استفاده کنند.

اگر اهل هنر هستید و به هنرهای تجسمی علاقه دارید، پیشنهاد می‌کنیم یکی از همین روزها سری به موزه جهان‌نما بزنید تا بتوانید آثار برتر هنری دنیا را که در دوره‌های مختلف خلق شده‌اند، از نزدیک ببینید.

برای بازدید از موزه جهان نما می‌توانید در نیمه اول سال از ساعت ۹ تا ۱۹ و در نیمه دوم سال از ساعت ۸ تا ۱۷ به آن مراجعه کنید. برای ورودی باغ باید ۵۰۰۰ تومان (۵۰۰۰۰ تومان برای گردشگران خارجی) پرداخت کنید. بهای بلیط موزه جهان نما نیز ۴۰۰۰ تومان برای گردشگران داخلی و ۳۰۰۰۰ تومان برای گردشگران خارجی است.

آثار هنری گوناگون در موزه جهان نما

سوالات متداول

  • موزه جهان نما کجاست؟

    موزه جهان نما در میدان شهید باهنر (نیاوران)، مجموعه فرهنگی تاریخی نیاوران قرار دارد.

  • در موزه جهان نما چه آثاری نگهداری می‌شوند؟

    آثار موجود در این موزه در دو بخش هنر پیش از تاریخ و آثار هنرهای تجسمی معاصر ایران و جهان به نمایش درآمده‌اند.

  • چگونه با مترو به موزه جهان نما برویم؟

    نزدیک‌ترین ایستگاه مترو، ایستگاه میدان تجریش است که با خط یک می‌توانید خود را به آن برسانید. در میدان قدس، با استفاده از تاکسی‌های خط تجریش-دزاشیب یا تجریش-نیاوران به ورودی اول موزه نیاوران خواهید رسید. علاوه بر تاکسی، مسافت تجریش تا کاخ نیاوران را می‌توانید با یکی از اتوبوس‌های ازگل یا دارآباد یا میدان رسالت در میدان تجریش طی کنید. همه این خطوط روبه‌روی ورودی اول موزه نیاوران ایستگاه دارند.

  • بهای بلیط موزه جهان نما چقدر است؟

    برای ورودی باغ باید ۵۰۰۰ تومان (۵۰۰۰۰ تومان برای گردشگران خارجی) پرداخت کنید. بهای بلیط موزه جهان نما نیز ۴۰۰۰ تومان برای گردشگران داخلی و ۳۰۰۰۰ تومان برای گردشگران خارجی است.

عکس‌ها از علیرضا کیخا

نویسنده: زهرا خاقانی

مقاله رو دوست داشتی؟
نظرت چیه؟
داغ‌ترین مطالب روز

نظرات