- مدت زمان بازدید از این جاذبه: بین ۱ تا ۲ ساعت
- ایران، تهران، میدان تجریش، خیابان شهید دربندی (مقصودبیک)، خیابان دکتر حسابی، پلاک ۲۵
باغ موزه هنر ایرانی که آن در گذشته به نام باغ سپهبد تهران شناخته میشد، یکی از جاهای دیدنی تهران در منطقه الهیه است که با گشتوگذار در آن میتوانید با ماکت برترین جاذبههای گردشگری ایران نظیر هشت بهشت، چهل ستون، گنبد قابوس، شمسالعماره، سیوسه پل، کاروانسرای مهیار و... آشنا شوید و از غرفههای صنایع دستی و کتابفروشی این مجموعه بازدید کنید. فضای چشمنواز این باغ محیط مناسبی برای دورهمیهای دوستانه و ثبت تصاویری زیبا و خاطرهانگیز دارد.
هرآنچه باید درباره باغ موزه هنر ایرانی بدانید:
- هرآنچه باید درباره باغ موزه هنر ایرانی بدانید:
- باغ موزه هنر ایرانی کجاست؟
- دسترسی به باغ موزه هنر ایرانی
- معرفی باغ موزه هنر ایرانی
- تاریخچه باغ موزه هنر ایرانی
- بخش های مختلف باغ موزه ایرانی
- گالری پردیس
- غرفه ها
- کارگاه های آموزشی
- کافه رستوران جریان
- آثار باغ موزه هنر ایرانی
- ماکت ها
- آثار نخستین سمپوزیوم بینالمللی مجسمه سازی تهران
- آثار هنرمندان مجسمه ساز معاصر ایرانی
- نکات بازدید از باغ موزه هنر ایرانی
باغ موزه هنر ایرانی کجاست؟
- آدرس: تهران، میدان تجریش، خیابان شهید دربندی (مقصود بیگ)، خیابان دکتر حسابی (نمایش روی نقشه)
- تلفن: ۰۲۱۲۲۶۸۶۰۶۶
- ساعت کاری: از ساعت هشت تا ۲۰
منبع عکس: گوگل مپ (عکاس: معین اشرفالسادات)
باغ موزه هنر ایرانی در شهر تهران و در محله باغ فردوس، میدان تجریش، خیابان شهید دربندی (مقصودبیک)، خیابان دکتر حسابی واقع شده است.
دسترسی به باغ موزه هنر ایرانی
- خودروی شخصی: ابتدا وارد خیابان ولیعصر شوید و به پارک وی بروید؛ سپس به خیابان فرشته (شهید فیاضی) بپیچید. خودروی خود را در خیابان بوسنی و هرزگوین پارک کنید و مسیر باقیمانده را برای چند دقیقه پیاده بروید تا به باغ موزه برسید. توجه داشته باشید که باغ موزه هنر ایرانی دارای پارکینگ نیست و برای پیداکردن جای پارک کمی به زحمت خواهید افتاد.
- حمل و نقل عمومی: با مترو، بی آر تی یا تاکسی نیز میتوانید به باغ موزه هنر ایرانی بروید. برای این منظور کافی است که خود را به میدان تجریش برسانید. از خیابان شهید دربندی، تاکسیهایی به مقصد باغ موزه هنر حرکت میکنند.
معرفی باغ موزه هنر ایرانی
باغ موزه هنر ایرانی، یکی از مقاصد گردشگری شهر تهران است که پس از بازسازیهای سال ۱۳۸۴ جای خود را بین گردشگران باز کرد. این باغ دارای جاذبههایی از جمله نمایشگاه و کارگاههای هنری، فضای سبز و باغ ایرانی و مرکز فروش صنایع دستی و محصولات فرهنگی است. یکی از مهمترین جاذبههای این باغ را میتوان ماکت مکانهای دیدنی و تاریخی ایران دانست که گفته میشود برای جشنهای ۲۵۰۰ ساله شاهنشاهی به هنرمندان ایتالیایی سفارش داده شده بود. علاوه بر این ماکتها، آثار حجمی هنرمندان معاصر ایرانی و چندین غرفه صنایع دستی و کارگاه هنری را نیز میتوان در این محل مشاهده کرد.
فعالیتهای باغ موزه هنر ایرانی عبارتاند از:
- نمایش آثار هنرمندان تراز اول کشور بهصورت ادواری با طرح موضوع
- کارگاههای آموزشی تخصصی (نظام استاد، شاگردی)
- آموزش خوشنویسی به شیوه شکسته نستعلیق
- آموزش نقاشی اصیل ایرانی
- نمایشگاه عکس در فضای باز باغ موزه با امکان نمایش بیست اثر هنری
تاریخچه باغ موزه هنر ایرانی
باغ موزه هنر ایرانی وسعتی کمتر از یک هکتار دارد و قدمت آن به دوره پهلوی اول میرسد. این بنا که طرح اولیه آن با الهام از باغ فین کاشان به اجرا درآمده است، در اصل به توران مهاجر اسلامی، همسر سپهبد احمد میراحمدی، تعلق داشت و در سال ۱۳۱۰ هجری شمسی ساخته شد.
پس از پیروزی انقلاب اسلامی، کاربری این باغ از باغی شخصی بهشکل پارکی عمومی درآمد. این باغ که در گذشته در اختیار خانه سینما بود و به فعالیتهای جنبی آن اختصاص داشت، در سال ۱۳۸۴ مورد بازسازی قرار گرفت و پس از ایجاد فضای سبز، در پنجم خرداد ۱۳۸۶ با تغییر کاربری به باغ موزه هنر ایرانی تبدیل شد. در واقع، طرحی که در آن سالها برای باغ کشیده بودند، هیچ شباهتی به طرح کنونی باغ نداشت و بسیاری از حوضچهها و آبراهها، در سال ۱۳۸۴ به آن اضافه شد.
منبع عکس: گوگل مپ (عکاس: مجید مددی)
سردر باغ موزه با اسکلت و خرپای فلزی بههمراه گچبری سنتی با پوشش نانو (ضدرطوبت) و دیوار ترکیبی از آجرنما و سنگ تراورتن و کاشیکاری، طی پنج ماه در سال ۱۳۹۱ ساخته شد. دو اتاقک نگهبانی نیز در پایین این سردر قرار گرفتهاند.
بخش های مختلف باغ موزه ایرانی
باغ موزه هنر ایرانی دارای بخشهای مختلفی از جمله نگارخانه، بخش فیلم، کارگاههای هنری، فروشگاه محصولات فرهنگی و ارائه آثار حجمی از مجسمه سازان ایرانی است.
گالری پردیس
منبع عکس: ویکی پدیا (عکاس: M.samei)
عمارت اصلی باغ موزه هنر ایرانی با مساحت ۲۷۰ متر مربع در ضلع شمال غربی آن قرار دارد و بنایی آجری با سقفی شیروانی است که در میان انبوهی از درختان کهنسال خودنمایی میکند. در این عمارت نمایشگاههایی از آثار استادان عرصه هنرهای تجسمی برگزار میشود.
غرفه ها
منبع عکس: گوگل مپ (عکاس: شروین رشید تبریزی)
- زیورآلات: طراحی و تولید انواع زیورآلات، سفال و سرامیک ایرانی از محصولات اصلی این غرفه است.
- کهن دیار: مجموعه کهن دیار عرضهکننده انواع آثار قدیمی در زمینه هنرهای تجسمی، صنایع دستی و هنرهای چوبی است. از جمله محصولات این مجموعه میتوان به زیورآلات، قلمزنی، فرش و گلیم عشایری و نقاشی روی چوب اشاره کرد.
- صنایع دستی: از جمله محصولات عمده این غرفه، صنایع دستی تولیدی هنرمندان جوان است.
- کتابفروشی: کتابفروشی جذابی با محیطی گرم و صمیمی است که سبک جدیدی از کتابفروشی را پیش روی شما میگذارد. این غرفه در نزدیکی در ورودی باغ قرار گرفته و کتب نفیس و کمیابی را در خود جای داده است.
- سوغات ایرانی: در غرفهای کوچک در ضلع شرقی باغ موزه، صنایع دستی استانهای همدان، اصفهان، فارس، خراسان و تهران عرضه میشود.
کارگاه های آموزشی
منبع عکس: گوگل مپ (عکاس: حسن آقا سید مهدی)
- نگارگری: بهمنظور ترغیب و تشویق هنرمندان به هنر نقاشی ایرانی، کارگاه نگارگری با حضور استاد اردشیر تاکستانی در باغ موزه برگزار میشود.
- خوشنویسی: یکی دیگر از کارگاههای آموزشی این باغ موزه، خوشنویسی خط نستعلیق با استادی خانم الهه خاتمی است. همچنین دورههای کارگاهی فوق ممتاز نستعلیق استاد قربانی شامل مباحث تئوری و عملی مورد نیاز خوشنویسان سطوح ممتاز و بالاتر بهصورت ترمیک در این کارگاه جریان دارد.
- حافظشناسی: کارگاه تحریر خیال با استادی دکتر سوگل مشایخی هر هفته در باغ موزه برگزار میشود. سرفصلهای آموزشی این کارگاه شامل آشنایی با افکار و شخصیت حضرت حافظ و بررسی مفاهیم ادبی و عرفانی در غزلیات ایشان و بررسی آرایههای ادبی لفظ و معنوی در اشعار حافظ است.
کافه رستوران جریان
منبع عکس: گوگل مپ (عکاس: پیمان صالحی)
یکی از پرطرفدارترین بخشهای باغ موزه قطعا کافه رستوران جریان است؛ چراکه فضای بیرونی کافه محیط بسیار باصفایی برای صرف غذا و نوشیدنی دارد. نهتنها در این کافه میتوانید صبحانههای لذیذی مانند بیف باگت، کراسان بیکن، پنکیک نوتلا، صبحانه انگلیسی، صبحانه ایرانی و... را میل کنید؛ بلکه امکان سفارش انواع پیشغذا، غذای اصلی (مرغ کریسپی، کباب دولماباغچه، پاستا استیک و اسفناج، اکبر جوجه)، برگر و سالاد وجود دارد. ماکتیل، اسموتی، شیک، آیس کافی، اسپرسو، هات بار، تی بار، کیک و دسر نیز سایر بخشهای خوشمزه منوی کافه را تشکیل میدهند.
آثار باغ موزه هنر ایرانی
ماکت ها
منبع عکس: کجارو (عکاس: علیرضا کیخا)
در باغ موزه هنر ایرانی، ماکتهایی از بناهای تاریخی ایران قرار دارند که ساخت آنها توسط فرح پهلوی در دهه ۴۰ شمسی به ایتالیا سفارش شده بود تا در جشنهای ۲۵۰۰ ساله نمایش داده شوند. این ماکتها تا افتتاح موزه در سال ۱۳۸۶ در انبار نگهداری میشدند و فقط ۱۲ عدد از آنها در زمان جشنهای ۲۵۰۰ ساله رونمایی شدند. هماکنون برخی از ماکتهای این بخش عبارتاند از عمارتهای کاخ چهل ستون، هشت بهشت، سی و سه پل، شمسالعماره، برج آزادی تهران، برج گنبد قابوس، باغ فین کاشان، نقش رستم مرودشت، آرامگاه دانیال نبی شهر شوش در استان خوزستان، قره کلیسا در آذربایجان غربی، گنبد سلطانیه شهر زنجان و همچنین ماکتی از برج میلاد، بلندترین برج ایران، که تناسبی با سایر آثار این مجموعه ندارد. ماکت برج میلاد از جنس فایبرگلاس در ایران ساخته شد و به مناسبت افتتاح برج میلاد و همزمانی آن با افتتاح این باغ موزه، در این محل به نمایش درآمد.
ماکتهای باغ موزه هنر ایرانی نهتنها دارای ارزش هنری و تاریخی هستند؛ بلکه سیر تحول تاریخ معماری ایران از پیش از اسلام تا دهه اخیر را بهطور کامل به نمایش میگذارند. ماکتهای این مجموعه از بتن ساخته و ماکتهای هشت بهشت، چهل ستون و شمسالعماره نیز با رنگ روغن نقاشی شدهاند.
منبع عکس: گوگل مپ (عکاس: مانا امانی)
برخی از آثار موزه در گذر زمان دچار آسیب شده بودند که با احداث کارگاهی در باغ موزه، از آنها قالبگیری شد و مورد مرمت قرار گرفتند. بهعنوان مثال، ماکت سی و سه پل بهدلیل قرارگیری روی آب آسیب دیده بود که در کارگاه بهطور کامل ترمیم شد.
آثار نخستین سمپوزیوم بینالمللی مجسمه سازی تهران
علاوه بر آثار نامبرده، آثار برگزیده نخستین سمپوزیوم بینالمللی مجسمهسازی تهران نیز در باغ موزه قرار دارد که در سال ۱۳۸۵ در بوستان چیتگر برگزار شد. آثار هنرمندان اروپایی و آسیایی، از هلند تا عراق و ایران در این مجموعه به نمایش درآمده است.
آثار هنرمندان مجسمه ساز معاصر ایرانی
منبع عکس: گوگل مپ (عکاس: Parham Cz)
به مناسبت گشایش باغ موزه هنر ایرانی در تابستان و پاییز ۱۳۸۷، هنرمندانی همچون جمشید مرادیان، کامران و کامبیز شریف و... بهمدت یک هفته با استفاده از تنه خشکیده درختان آثاری را به زیباترین شکل ممکن به وجود آورند. بهعنوان مثال، جمشید مرادیان از تنه خشکیده درختان چهار اثر با موضوعات افسانهای و اسطورهای به نامهای اسفندیار، ققنوس، سروش و صور اسرافیل خلق کرد.
نکات بازدید از باغ موزه هنر ایرانی
منبع عکس: گوگل مپ (عکاس: مجید مددی)
- برای بازدید از باغ موزه در سال ۱۴۰۱ باید ۵۰۰۰ تومان بپردازید.
- پس از گشتوگذار در باغ موزه هنر ایرانی میتوانید از جاذبههایی مانند موزه دکتر حسابی، موزه موسیقی، بازار تجریش و امامزاده صالح (ع) بازدید کنید که در نزدیکی آن قرار دارند.
- بیشک بهترین زمان برای بازدید از باغ موزه هنر ایرانی، فصل پاییز است. تماشای فضای رنگارنگ و رویایی این پارک حین قدمزدن بر انبوهی از برگهای پاییزی و شنیدن صدای خشخش برگ درختان از لذتهای فراموشنشدنی است که باغ موزه هنر ایرانی در این فصل پیشکش بازدیدکنندگان میکند.
اگر تجربه بازدید از باغ موزه هنر ایرانی را دارید، نظرات خود درباره این موزه را با ما و سایر کاربران
به اشتراک بگذارید.
سوالات متداول
باغ موزه هنر ایرانی کجاست؟
باغ موزه هنر ایرانی در شهر تهران در خیابان شهید دربندی (مقصودبیک)، خیابان دکتر حسابی واقع شده است.
قدمت باغ موزه ایرانی به چه زمانی میرسد؟
دوره پهلوی اول
مهمترین جاذبه باغ موزه ایرانی چیست؟
ماکتهایی از بناهای تاریخی ایران که ساخت آنها توسط فرح پهلوی در دهه ۴۰ شمسی به ایتالیا سفارش شده بود تا در جشنهای ۲۵۰۰ ساله نمایش داده شوند.
باغ موزه هنر ایرانی از چه بخشهایی تشکیل شده است؟
گالری پردیس، غرفههای زیورآلات و کتابفروشی و صنایع دستی، کارگاههای آموزشی، کافه رستوران جریان
نویسندگان: علیرضا کیخا، نیکی قرهگوزلویان/ بازنویسی: صدیقه شجاعی