- مدت زمان بازدید از این جاذبه: بین ۲ تا ۳ ساعت
- بازدید از این جاذبه رایگان است
- ایران، استان تهران، تهران، خیابان پانزده خرداد، بازار بزرگ تهران، ورودی پله نوروزخان، جنب مسجد امام
بازار بینالحرمین یکی از راستههای معروف بازار بزرگ و تاریخی تهران است که در آن لوازمالتحریر اعم از دفتر، خودکار و مداد، مدادرنگی و سایر نوشتافزار و لوازمالتحریر اداری مثل سررسید به فروش میرسد. با نزدیکشدن به آغاز سال تحصیلی جدید، مردم به این بازار میآیند تا وسایل مورد نیاز خود را بهصورت یکجا خریداری کنند. این بازار که از جاهای دیدنی تهران به شمار میرود، در نزدیکی مسجد امام (مسجد شاه سابق) قرار دارد.
هرآنچه باید درباره بازار بین الحرمین بدانید:
بازار بین الحرمین کجاست؟
- آدرس: تهران، خیابان پانزده خرداد، سبزه میدان، بازار بزرگ تهران (نمایش روی نقشه)
بازار بینالحرمین در بازار بزرگ تهران قرار دارد. بازار بزرگ تهران در منطقه ۱۲ پایتخت در استان تهران قرار دارد و از جنوب به خیابان مولوی، از شرق به خیابان مصطفی خمینی (سیروس)، از شمال به خیابان پانزده خرداد و از غرب به خیابان خیام منتهی میشود.
دسترسی به بازار بین الحرمین
- مترو: بهترین راه برای دسترسی به بازار بینالحرمین، استفاده از مترو است. برای این منظور در خط یک متروی تهران و در ایستگاه مترو ۱۵ خرداد از قطار پیاده شوید. در ادامه از خیابان ۱۵ خرداد راهی پله نوروزخان شوید و از ورودی مسجد امام بهسمت چپ بروید. پس از رسیدن به اولین دوراهی به راست حرکت کنید تا به بازار بینالحرمین برسید. ضمنا تابلوهای راهنما در این قسمت از بازار تهران نصب شده است تا راحتتر بتوانید مسیر خود را پیدا کنید.
- تاکسی: از نقاط مختلف شهر مانند پایانه تاکسی میدان آزادی به چهارراه گلوبندک تاکسی تردد میکند که میتوانید از آنها استفاده کنید. سپس بهسمت شرق حرکت کنید تا پس از عبور از سبزهمیدان و بازار زرگرها به پله نوروز خان برسید.
معرفی بازار بین الحرمین
بازار بینالحرمین واقع در بازار تهران به فروش لوازمالتحریر اختصاص دارد. این بازار پیش از سال شروع سال تحصیلی بسیار شلوغ میشود و اگر از جمعیت زیاد و سروصدای بازار خاطره خوبی ندارید، بهتر است بعد از خوابیدن تبوتاب خرید لوازمالتحریر در شهریور و مهر به آن سر بزنید.
قیمتهای این بازار اغلب مناسبتر از مغازههای لوازمالتحریر در سایر مناطق شهر است. پس اگر میخواهید تنوع بالاتری از محصولات را در یک محل ببینید و از بین آنها انتخاب کنید یا همه لوازم مورد نیاز خود را یکجا بخرید، به این بازار سر بزنید.
تاریخچه بازار بین الحرمین
روزگاری که تهران مساحت کمی داشت و بخش اعظم آن در منطقه ۱۲ فعلی قرار گرفته بود، خیابان و بازاری در حوالی خیابان ۱۵ خرداد فعلی شکل گرفت که به «بینالحرمین» مشهور شد. این بازار از چهارراه مسجد جامع تهران شروع و به مسجد امام خمینی (ره) ختم میشود که در قدیم به آن مسجد شاه میگفتند. در حقیقت بازار بین این مسجدها قرار دارد و به همین خاطر بین کسبه و قدیمیها به بینالحرمین شهرت یافت.
خانههای قدیمی این محدوده در گذر زمان به مغازه، پاساژ و تیمچه تبدیل شدند و این بازار در دوره محمدشاه قاجار به بازار بزرگ اضافه شد. در واقع، همه این مغازهها، خانههای ویلایی مردم بودند که اکثر آنها دکان کوچکی داشتند و اغلب، صاحب خانه در آن مشغول کاسبی بود. مشاغل مختلفی از بقالی تا قصابی، نانوایی و عطاری در بینالحرمین وجود داشت. اهالی محل عصرها از این دکان به آن دکان میرفتند و در عرض چند دقیقه، همه مایحتاج شام و خانه خود را تهیه میکردند. بعدها کاسبها در مغازههای بازار بینالحرمین، به ساختن ظروف حلبی پرداختند و مثل بازار مسگرها، صبح تا شب صدای چکش در این بازار شنیده میشد و حلبیسازها مشغول کار بودند. در نهایت بازار مزبور به راسته لوازمالتحریر تبدیل شد و حلبیسازها از اینجا رفتند.
بخش های مختلف بازار بین الحرمین
در راسته بازار، مسجدی به نام «بینالحرمین» و حسینیهای به نام «صدرالعلما» وجود دارد که قدمت حسینیه به سال ۱۳۲۶ بر میگردد. فردی به نام صدرالعلما سجادیان خانهاش را وقف کرد و حاج عباس معمار (عصار) متولی ساخت حسینیه شد و با کمک بازاریها آن را ساخت. او کسی بود که این بازار را به بینالحرمین نامگذاری کرد و بین مردم جا افتاد. حسینیه با نام خرپاکوبها و حلبیسازها نیز شناخته میشد؛ زیرا این راسته محل کسب و کار شیروانیکوبها، خرپاکوبها و حلبیسازها بود و همانها اقدام به ساخت آن کردند.
در بازار بینالحرمین، سقاخانهای قدیمی نیز وجود دارد که افراد زیادی برای روشنکردن شمع و نذر و نیاز به آن مراجعه میکنند. این محل به سقاخانه بینالحرمین معروف است و گفته میشود بانی آن مرحوم حاج حسین آقا ملک بود و دخترش حفاظت از آن را بر عهده داشت. سقاخانه مزبور از مشهورترین سقاخانههای بازار بزرگ تهران است که روبهروی پاساژ مهتاج و جنب بازار کویتیها قرار دارد و بهصورت دکانی در دو طبقه ساخته شده است. اتاقک طبقه بالای سقاخانه تا چند سال پیش محل اقامت پیرمردی بود که از آن نگهداری میکرد. البته در رسیدگی به این سقاخانه، کسبه محل تلاش زیادی کرده و ضمن آینهکاری سقف و کاشیکاری دیوارها، آبسردکن در آن نصب کردهاند.
عکس های بازار بین الحرمین تهران
نکات بازدید از بازار بین الحرمین
- در بازار بینالحرمین اغذیهفروشی و سوپرمارکت وجود ندارد و اگر در روزهای گرم آخر شهریور و آغاز مهر به این بازار مراجعه میکنید و خرید شما طول میکشد، با خود آب معدنی و خوراکی ببرید تا انرژی لازم را برای گشتوگذار در بازار داشته باشید.
- ساعت کار بازار در روزهای شنبه تا چهارشنبه از ساعت ۹ تا ۱۷ و در روزهای پنجشنبه از ساعت ۹ تا ۱۴ است. بازار در روزهای جمعه و ایام تعطیل فعالیتی ندارد.
سوالات متداول
بازار بین الحرمین کجاست؟
بازار بین الحرمین در بازار بزرگ تهران قرار دارد.
ساعت کار بازار بین الحرمین چه زمانی است؟
روزهای شنبه تا چهارشنبه از ساعت ۹ تا ۱۷، روزهای پنجشنبه از ساعت ۹ تا ۱۴ و روزهای جمعه و ایام تعطیل فعالیتی ندارد.
بازار بین الحرمین به فروش چه کالایی اختصاص دارد؟
لوازمالتحریر
علت نامگذاری بازار بین الحرمین چیست؟
این بازار در فاصله بین مسجد جامع تهران و مسجد امام خمینی (ره) قرار دارد و به همین دلیل به بینالحرمین معروف است.
نویسنده: علیرضا کیخا/ بازنویسی: صدیقه شجاعی