کجارو من
مجله گردشگری
اخبار
کجارو پلاس

پارک دانشجو

سه‌شنبه ۱۱ مهر ۱۳۹۶ - ۱۱:۴۳
مطالعه 10 دقیقه
2018-5-702e5e63-186d-480f-a218-14031fddee47
پارک دانشجو در چهارراه ولیعصر از قدیمی ترین و زیباترین پارک های تهران و از جاهای دیدنی تهران است.
تبلیغات
پارک دانشجو
  • مدت زمان بازدید از این جاذبه: بین ۲ تا ۳ ساعت
  • بازدید از این جاذبه رایگان است
  • ایران، استان تهران، تهران، خیابان انقلاب اسلامی، نزدیکی چهارراه ولیعصر
2018-5-702e5e63-186d-480f-a218-14031fddee47
مشاهده روی نقشه
2018-5-fdbc41ec-c5c6-42d5-979a-6829c23bcb46
حوض‌های پارک دانشجو

پارک دانشجو یکی از پارک‌های مشهور و جاذبه های گردشگری تهران است که به‌دلیل قرار داشتن در یکی از تقاطع‌های اصلی مرکز شهر، یعنی چهارراه ولیعصر و نزدیکی آن به ساختمان تئاتر شهر، همواره مکانی برای گردهمایی و ملاقات اهالی هنر و تئاتر محسوب می‌شود. امروزه پارک‌ها و بوستان‌های شهر تهران به مکانی برای پناه بردن به پردیس کوچکی در میان زندگی پرهیاهو و شلوغ شهروندان تبدیل شده‌اند. در این میان برخی از پارک‌های پایتخت همچون پارک دانشجو، قدیمی‌تر از سایر آن‌ها هستند و به‌دلیل واقع شدن در محلی ویژه، از اهمیت بیشتری برخوردارند. پارک دانشجو یکی از زیباترین پارک های پایتخت است که در این مقاله قصد داریم شما را بیشتر با آن آشنا کنیم.

کپی لینک

آنچه درباره پارک دانشجو می‌خوانید:

کپی لینک

پارک دانشجو تهران

2020-11-c21f35a5-cb36-4093-92f3-3c19f9014a16

عکس از سایت هنر و معماری آبگینه

در قلب شهر تهران و در مجاورت ساختمان تئاتر شهر، پارکی زیبا قرار دارد که امروزه آن را با نام پارک دانشجو می‌شناسند. پارک دانشجو یکی از پارک‌های خاطره‌انگیز و قدیمی تهران است که نام پیشین آن پارک پهلوی بوده است. این پارک به‌دلیل وجود تئاتر شهر و کتابخانه تخصصی و مرکز اسناد هنرهای نمایشی در آن و همچنین نزدیک بودن به تالار وحدت در خیابان استاد شهریار و پژوهشکده فرهنگ و هنر در خیابان انقلاب، یکی از مکان‌های محبوب یا به اصطلاح یکی از پاتوق‌های اهالی هنر است و هر روزه افراد زیادی، به‌ویژه جوانان هنرمند و دوست‌داران هنر، در آن گردش می‌کنند.

2020-12-aa7f4755-4a12-493c-8d29-8d2f0c5c9e1b

عکس از سایت فانزی

پارک دانشجو به‌عنوان محلی برای گردهمایی گروه‌های هنری و فرهنگی شناخته می‌شود

پارک دانشجو از دیرباز به‌عنوان مکانی برای استراحت و گذراندن تعطیلات خانواده‌ها بود و اهالی شهر تهران، خاطرات فراوانی با این پارک دارند. شاید امروزه به‌دلیل وجود مشکلات اجتماعی موجود و حواشی بسیار پیرامون این مکان، بوستان دانشجو خوش‌نامی گذشته‌ را نداشته باشد؛ اما این پارک شهری هنوز هم مکانی تماشایی برای استراحتی چند دقیقه‌ای پس از گذر از خیابان‌های شلوغ تهران است.

فواره‌های دیدنی، نیمکت‌هایی که صمیمانه درکنار هم قرار گرفته‌اند، غرفه‌های فروش مواد غذایی و آش‌های محلی خوش‌طعم، همه و همه بوستان دانشجو را به یکی از مراکز تفریحی و دیدنی های پایتخت تبدیل کرده است که با رسیدگی و نظارت بیشتر مسئولان، به محیطی مفرح‌تر و امن‌تر برای گشت‌و‌گذار خانواده‌ها تبدیل می‌شود.

همچنین از فضای ‌باز پارک دانشجو در مقابل ساختمان تئاتر شهر، برای اجرای نمایش و موسیقی خیابانی و البته اجرای تعزیه و اجراهای عروسکی هم استفاده می‌شود. هنردوستان بسیاری از این اجراها استقبال می‌کنند. دانشجو از پارکهای پرتردد تهران است که تمامی اهالی فرهنگ، هنر و دانشجویان مختلف دانشگاه‌های تهران با آن آشنا هستند و در یکی از پر رفت‌وآمدترین مراکز شهر تهران یعنی چهارراه ولیعصر واقع شده است.

کپی لینک

پارک دانشجو تهران کجاست؟

پارک دانشجو در شب

عکس از سایت فانزی

پارک دانشجو در چهارراه ولیعصر، تقاطع دو خیابان معروف تهران، ولیعصر و انقلاب قرار دارد و از شمال به خیابان انقلاب، از غرب به خیابان ولیعصر و از شرق به خیابان رازی محدود می‌شود. این پارک جزو شناخته‌شده‌ترین پارک های تهران است و دسترسی ساده‌ای دارد. خط چهار مترو آسان‌ترین راه برای دسترسی به پارک دانشجو است. به‌منظور رفتن به پارک دانشجو کافی است با مترو خود را به ایستگاه تئاتر شهر برسانید و با حرکت به‌سمت درب خروجی اصلی متروی تئاتر شهر، وارد بوستان شوید.

همچنین می‌توانید از اتوبوس‌های تندروی تهرانپارس‌ - ‌آزادی یا تجریش‌ - ‌راه‌آهن استفاده کنید و در ایستگاه چهارراه ولیعصر پیاده شوید. خطوط تاکسی از نقاط مختلف تهران نیز به مقصد چهارراه ولیعصر وجود دارند که با استفاده از آن‌‌ها قادر خواهید بود به بوستان دانشجو برسید.

کپی لینک

تاریخچه پارک دانشجو

2020-12-45608311-35bd-4da2-a325-f13cd9d9b9fe

عکس از سایت عکاسی

زمینی که پارک دانشجو در آن احداث شده است، در گذشته زمینی مخروبه و محل اسکان زاغه‌نشینان بود که با توجه به سیاست‌‌های حکومت پهلوی در قبال انتقال زاغه‌نشینان به حومه شهر، تصمیم گرفته شد که پارکی در این منطقه از شهر تهران ساخته شود تا امکان پدید آمدن یک مرکز فرهنگی- دانشجویی فراهم شود. بنابراین، با هدف تبدیل یک مرکز ناهمگون با شهر به یک مرکز فرهنگی، پارک دانشجو طراحی و در دو سال ساخته شد. چهار سال پس از بهره‌برداری از پارک، ساختمان تئاتر شهر نیز تکمیل شد تا کم‌کم شریان اصلی برای ایجاد یک منطقه فرهنگی در قلب شهر تهران شکل بگیرد. احداث پارک دانشجو در اواسط دهه ۴۰ خورشیدی، هم‌زمان با شروع پروژه‌هایی مشابه در تهران کلید خورد.

افتتاح پارک دانشجو در سال ۱۳۴۶ و در زمینی به مساحت ۳۲,۰۰۰ متر مربع میسر شد. نام پیشین این بوستان خوش آب‌وهوا، پارک پهلوی بود. بوستان دانشجو پیش از این و در سال‌های قبل از انقلاب نیز یکی از مکان‌های تفریحی مهم مردم تهران به‌شمار می‌رفت. آن هنگام در محوطه این پارک ساختمانی معروف به مهمان‌خانه بلدیه (کافه شهرداری) قرار داشت که در سال ۱۳۰۹ ساخته شده بود و گهگاه در اطراف آن، برنامه‌های گروه‌های شعبده‌بازی و سیرک‌بازان برگزار می‌شد.

کپی لینک

کتابخانه پارک دانشجو

2020-11-c17dd16c-dc3f-4be1-b58e-cab4d9fd4caa

عکس از سایت فانزی

اگر اهل خواندن کتاب هستید، می‌توانید از کتابخانه پارک دانشجو بهره ببرید. ساعت کاری کتابخانه شنبه تا چهارشنبه از ساعت ۷:۳۰ تا ۱۹:۳۰ و پنجشنبه‌ها از ساعت ۷:۳۰ تا ۱۳:۰۰ است. روزهای تعطیل رسمی کتابخانه تعطیل است. این کتابخانه با شرایط خاصی به‌صورت نیم‌بها و رایگان نیز عضو می‌پذیرد. سالن مطالعه کتابخانه روزهای زوج (شنبه، دوشنبه و چهارشنبه) ویژه خانم‌ها و روزهای فرد (یکشنبه، سه‌شنبه و پنجشنبه) ویژه آقایان است. همچنین روزهای دوشنبه جلسات شعرخوانی از ساعت ۱۶ تا ۱۸ در سالن مطالعه کتابخانه برگزار می‌شود.

کپی لینک

طراح پارک دانشجو

2020-11-6eb54bbf-5d9f-429d-9583-dfa446a6c68c

«بیژن صفاری» پارک دانشجو را در اواسط دهه‌ ۴۰ خورشیدی هم‌زمان با شکل‌گیری ساختار کنونی پایتخت طراحی کرد و این پارک پس از دو سال به بهره‌برداری رسید. بیژن صفاری از معماران و نقاشان برجسته‌ آن سال‌ها بود و در دانشکده‌ هنر‌های زیبا تدریس می‌کرد. او از مدیران فرهنگی و هنری دوره پهلوی و از نزدیکان شهبانوی وقت ایران، فرح دیبا بود و در شکل‌گیری بسیاری از فضا‌های فرهنگی آن دوران نقش پراهمیتی داشت. ساخت مجموعه تئاتر شهر در سال ۱۳۴۶ بر اساس طرحی از بیژن انصاری و با نظارت مهندس سردار افخمی آغاز و در تاریخ هشت بهمن ۱۳۵۱ افتتاح شد تا قدمی دیگر در راستای دگرگونی قلب شهر تهران به یک مرکز فرهنگی و هنری برای دانشجویان برداشته شود. ساختمان تئاتر شهر که در مجاورت این پارک قرار دارد، برای مدت‌ها به‌عنوان مدرن‌ترین مرکز نمایشی کشور فعالیت می‌کرد و اکنون نیز یکی از سالن‌های اصلی تئاتر در تهران است.

طراح پارک دانشجو به‌عنوان ایده اصلی از ظاهر باغ‌های ایرانی الهام گرفته است

معماری پارک دانشجو به سبک پست مدرن است. طراح، باغ ایرانی را به‌عنوان ایده‌ اصلی به کار گرفته و آن را با عناصر مدرن تلفیق کرده است. وجود آب و تعریف یک محور اصلی در راستای ورودی، فواره‌های داخل آب‌نما و کاشی‌های آبی داخل جوی‌ها، ردیف درختان در دو سوی مسیر و پلکانی بودن پارک، همگی از عناصر باغ ایرانی هستند.

در سال ۱۳۸۹، شهرداری تهران اقدام به ساخت ایستگاه متروی چهارراه ولی‌عصر در ضلع شمال غربی این پارک کرد. به‌عقیده بسیاری از شهروندان و هنرمندان تهرانی، سازه ایستگاه مترو موجب مخدوش شدن نمای ساختمان تئاتر شهر شده و انتقادهای بسیاری را به‌همراه داشته است.

کپی لینک

امکانات پارک دانشجو

استخرهای موازی و آبنماهای پارک دانشجو

عکس از سایت عصر پاییزی

امروزه پس از گذشت حدود پنجاه سال نقش تئاتر شهر پر‌رنگ‌تر شده است و محوطه اطراف آب‌نمای زیبای پارک دانشجو یکی از مکان‌هایی است که بسیاری از علاقه‌مندان به هنرهای نمایشی پیش از اجرا در آنجا جمع می‌شوند. بوستان دانشجو از تمامی امکانات مورد نیاز یک پارک شهری مدرن برخوردار است که از جمله آن می‌توان به زمین بازی، بوفه و سرویس بهداشتی اشاره کرد. زمین بازی مخصوص کودکان با مساحت ۴۵۰ متر مربع درجنوب شرقی پارک دانشجو قرار دارد؛ این محوطه دارای وسایل بازی به‌همراه کفپوش مخصوص است و محیط امنی را برای بازی کودکان پدید آورده است. همچنین اطراف زمین با پرچین‌های سرسبز محصور شده که علاوه بر پدید آوردن منظره‌ای چشم‌نواز، مکانی را برای نشستن والدین فراهم می‌کند.

در غرب پارک و در مجاورت سالن تئاتر شهر، استخر و آبنمایی با وسعت ۷۰ متر مربع وجود دارد که علاوه بر سازگاری با بنای تئاتر، یکی از مهم‌ترین سوژه‌های عکاسی در پارک دانشجو است. در بخش مرکز پارک نیز دو آبنمای مستطیلی وجود دارد که فواره‌هایی زیبا به‌همراه چند مجسمه کودک در حال بازی، در قسمت میانی آن خودنمایی می‌کند؛ علاوه بر آن در راستای محورهای اصلی و فرعی بوستان جوی‌های آبی وجود دارد که فرصت نوشیدن یک استکان چای را در کنار شنیدن صدای دل‌انگیز آب به‌ شهروندان می‌دهد. از دیگر جاذبه‌های پارک دانشجو می‌توان به آبنمای پلکانی در جنوب شرقی ساختمان تئاتر اشاره کرد.

آبنمای پارک دانشجو

عکس از سایت دانشجو

پوشش گیاهی این پارک که شامل درختان کهن نیز می‌شود، از نارون، اقاقیا، چنار، بلوط، کاج، زیتون و مروارید تشکیل شده است. گیاهان این پارک که به‌صورت منظم کاشته شده‌اند، دانشجو را به یکی از زیباترین جاهای دیدنی تهران به‌لحاظ فضای سبز بدل کرده‌اند. علاوه‌ بر امکان یک پیاده‌روی فرح‌بخش، در کنار این آب‌نماها و جوی آبی که به آن جاری می‌شود، صندلی‌های زیادی نصب شده است که گردشگران بسیاری برای مطالعه، آرامش، گوش فرا دادن به صدای آب و دوری از هیاهوی شهر روی آن‌ها می‌نشینند. آب‌نماها و جوی‌های روان در پارک حس خنکی را به بازدید‌کنندگان القا می‌کنند و نیمکت‌هایی که در کنار این آبراه‌ها نصب شده، شما را به نشستن فرا می‌خوانند. همچنین در صورت نیاز می‌توانید با مراجعه به مدیریت پارک برای افراد کم‌توان و سالمند ویلچر دریافت کنید.

آبنما و مجسمه کودکان در پارک دانشجو
استخر پارک دانشجو
محوطه بازی کودکان و نگهبان پارک دانشجو
2020-12-3ef69ef5-4d54-48e5-a818-6669cbbb5c11

عکس از سایت فوت‌وفن، سفرزون

از رستوران‌های محبوبی که در اطراف پارک دانشجو قرار دارد می‌توان به رستوران اکبرجوجه در خیابان خارک و رستوران غذای سالم در خیابان انقلاب اشاره کرد. شیرینی‌فروشی بامداد هم در ضلع جنوبی پارک و خیابان ولیعصر قرار دارد. در این پارک چای فروشان سیار با چای‌های تازه‌دم‌‌ خود از شما پذیرایی خواهند کرد. بساط آش هم همیشه در پارک به‌راه است و آش‌فروشان سیار از دیگر جاذبه‌های پارک به شمار می‌روند. علاوه بر این، بوفه مواد غذایی هم در پارک آماده پذیرایی از شما است. آیا شما هم از بازدید خود از پارک دانشجو خاطره‌ای دارید؟ می‌توانید در بخش نظرات، آن تجربه را با کجارو و خوانندگان ما در میان بگذارید.

سوالات متداول

  • پارک دانشجو کجاست؟

    پارک دانشجو در چهارراه ولیعصر، تقاطع خیابان‌های ولیعصر و انقلاب قرار دارد.

  • با کدام خط مترو می‌توان به پارک دانشجو رفت؟

    خط چهار مترو آسان‌ترین راه برای دسترسی به پارک دانشجو است.

  • پارک دانشجو چگونه ساخته شد؟

    زمینی که پارک دانشجو در آن احداث شده است، در گذشته زمینی مخروبه و محل اسکان زاغه‌نشینان بود که با توجه به سیاست‌‌های حکومت پهلوی در قبال انتقال زاغه‌نشینان به حومه شهر، تصمیم گرفته شد که پارکی در این منطقه از شهر تهران ساخته شود تا موجب پدید آمدن یک مرکز فرهنگی- دانشجویی شود.

  • آیا پارک دانشجو کتابخانه دارد؟

    بله

مقاله رو دوست داشتی؟
نظرت چیه؟
داغ‌ترین مطالب روز
تبلیغات

نظرات