کجارو من
مجله گردشگری
اخبار
کجارو پلاس

موزه جواهرات ملی

سه‌شنبه ۱۱ مهر ۱۳۹۶ - ۱۱:۴۳
مطالعه 13 دقیقه
موزه جواهرات ملی
موزه جواهرات ملی یا خزانه جواهرات سلطنتی از جاهای دیدنی تهران است و در ساختمان بانک مرکزی قرار دارد.
تبلیغات
موزه جواهرات ملی
  • مدت زمان بازدید از این جاذبه: بین ۲ تا ۳ ساعت
  • ایران، استان تهران، تهران، میدان امام خمینی، خيابان فردوسی، نرسیده به چهارراه استانبول، رو‌به‌روی سفارت ترکیه، ساختمان بانک مرکزی ايران، خزانه جواهرات ملی
موزه جواهرات ملی
مشاهده روی نقشه
تاج شاهنشاهی در ویترین موزه جواهرات ملی
تاج و عصای تاریخی در موزه جواهرات ملی
موزه جواهرات ملی
موزه جواهرات ملی

موزه جواهرات ملی ایران، گنجینه‌ای بی‌نظیر و گران‌بها از نفیس‌ترین جواهرات جهان است که تاکنون کسی نتوانسته ارزش واقعی آن‌ را تخمین بزند. گنجینه‌ای شگفت‌انگیز و تماشایی که علاوه بر ارزش مادی، بخشی از تاریخ کهن، فرهنگ و خلاقیت هنرمندان خوش ذوق و چیره‌دست این سرزمین را در دل خود دارد.

کپی لینک

هرآنچه در بازدید از موزه جواهرات ملی باید بدانید:

کپی لینک

تاریخچه موزه ملی جواهرات

تخت طاووس(تخت خورشید) منبع عکس: خبرگزاری ایسنا

موزه ملی جواهرات، یکی از جذاب‌ترین مکان‌های گردشگری تهران به حساب می‌آید که گنجینه‌ای نفیس از جواهرات سلطنتی را تحت عنوان خزانه ملی، حفظ و نگهداری می‌کند. نفایس منحصربه‌فرد و ارزشمندی که امروزه در موزه ملی جواهرات ایران وجود دارند، مجموعه‌ای از تاریخ و هنر اعصار گذشته این سرزمین است. قدمت جواهرات گران‌قیمتی که در این موزه به نمایش درآمده است، به دوران صفویه برمی‌گردد؛ چراکه تا پیش از آن دوران، اقدامی برای جمع‌آوری و حفاظت از جواهرات و سنگ‌های زینتی در ایران صورت نمی‌گرفت.

جمع‌آوری گوهرها و جواهرات گران‌بها از دوره صفویه آغاز شد

سلاطین صفوی از حدود قرن ۹۰۷ تا ۱۱۴۸ هجری قمری، با کمک کارشناسان دولت وقت، جمع‌آوری گوهرها و جواهرات گران‌بها را آغاز کردند. برخی از این نفایس ارزشمند از بازارهای هند، عثمانی و کشورهای اروپایی چون ایتالیا و فرانسه خریداری و به اصفهان (پایتخت حکومت آن زمان) انتقال یافت.

با ورود «محمود افغان» به ایران در پايان سلطنت شاه سلطان حسين صفوی، خزانه دولت توسط مهاجمان افغان غارت و پراکنده شد. در زمان ورود شاه طهماسب دوم به اصفهان با همراهی نادر، برخی از این جواهرات به چنگ نادر افتاد و از خروج آن‌ها از ایران جلوگیری شد. برای بازپس‌گیری سایر جواهراتی که به هندوستان رفته بود نیز نادر نامه‌هایی به دربار هند نوشت که پاسخ مساعدی دریافت نکرد.

در ۱۱۵۸ هجری قمری و پس از لشکرکشی نادر به هندوستان، بخشی از جواهرات و اموال خزانه،‌ توسط محمدشاه به او تسلیم و به ایران بازگردانده شد. نادرشاه افشار، مقداری از این اموال و جواهرات را به امرای ممالک همسایه پیشکش، قسمتی را بین سپاهیان خود تقسیم و بخشی دیگر را به آستان امام رضا (ع) تقدیم کرد. پس از قتل نادر، خزانه او توسط یکی از سرداران با نام «احمد بيک افغان ابدالی» غارت شد و برخی از این نفایس گران‌بها را چون الماس معروف «کوه نور» از ایران خارج کردند.

مجموعه خزائن ملی ایران در دوران قاجار با جمع‌آوری، ضبط و نصب جواهرات جدید گسترش پیدا کرد. تاج کيانی، تخت نادری، کره جواهر نشان و تخت طاووس (تخت خورشيد) از جمله نفایسی هستند که جواهراتی بر آن نصب شده؛ فیروزه نیشابور و مروارید خلیج فارس نیز به‌تدریج به این مجموعه گران‌بها افزوده شد.

این جواهرات سلطنتی و گوهرهای نفیس، در دوره قاجاریه در کاخ گلستان و سپس در زمان پهلوی اول، در زیرزمین کاخ مرمر نگهداری می‌شد. در سال ۱۳۱۶ خورشیدی و پس از تکمیل ساختمان بانک ملی، جواهرات سلطنتی به بانک ملی ایران منتقل و به‌عنوان پشتوانه اسکناس و پول ملی، به حساب آمد.

موزه جواهرات ملی نیز در سال ۱۳۳۴ ساخته شد و با تاسیس بانک مرکزی ایران در سال ۱۳۳۹ افتتاح شد و در اختیار خزانه بانک قرار گرفت. جواهرات ملی ایران، امروزه توسط بانک مرکزی جمهوری اسلامی ايران و به‌عنوان وثیقه بدهی دولت به بانک، حفظ و صیانت می‌شود. این مجموعه نفیس و منحصربه‌فرد، بسیاری از جواهرات سلسله‌های پادشاهی صفویه، ‌افشاریه، قاجاریه و پهلوی را در معرض نمایش عموم قرار داده است.

الماس دریای نور، جقه نادری، تاج فرح پهلوی، تاج کیانی، کره جواهر نشان، تخت طاووس (تخت خورشید) و تخت نادری، تنها بخشی از مهم‌ترین جواهراتی هستند که در این موزه نگهداری می‌شوند. با تکمیل ساخت خزانه جدید بانک مرکزی در تپه‌های عباس‌آباد، موزه جواهرات ملی ایران به این اراضی انتقال خواهد یافت.

کپی لینک

پلان موزه ملی جواهرات

گنجینه جواهرات، سنگ‌های قیمتی و گوهرهای نفیس علاوه بر اینکه به‌منزله پشتوانه ثروت ملی هر کشوری قلمداد می‌شوند، جذابیت بصری بسیاری نیز برای تماشاگران دارند. از این ‌رو، نمایش در محیطی امن و زیبا به‌اندازه حفاظت از آن‌ها، بسیار حائز اهمیت است.

با تکمیل پروژه ساخت موزه جواهرات ملی، این مکان از خیابان فردوسی به اراضی عباس‌آباد منتقل می‌شود

از خزانه و موزه ملی جواهرات کشور، امروزه به‌عنوان یکی از معروف‌ترین و مهم‌ترین جاذبه‌های گردشگری ایران و یکی از جذاب‌ترین جاهای دیدنی تهران یاد می‌شود؛ مکانی که در زیرزمین ساختمان بانک مرکزی ایران قرار گرفته و قرار شده با انتقال به اراضی عباس‌آباد، در محیطی با ضریب امنیت بالاتر و معماری هنری چشم‌نوازتر، درهای خود را برای بازدیدکنندگان بگشاید.

در طراحی جدید این بنای دو طبقه، از فرم و حجم چند ضلعی استفاده شده تا اثری شاخص و در خور توجه باشد. طرح جدید نهایی و پلان موزه جواهرات ملی که در دست ساخت است را در تصاویر زیر مشاهده خواهید کرد.

فضای موزه ملی جواهرات در اراضی عباس آباد
نمای جدید موزه ملی جواهرات ایران
طرح فضای بیرونی موزه ملی جواهرات
پلان خارجی و طبقه اول موزه جواهرات

منبع تصاویر: سایت ارشدکار arshadkar.com

کپی لینک

آدرس موزه ملی جواهرات

منبع عکس: کجارو

  • آدرس موزه ملی جواهرات ایران: تهران، میدان امام خمینی، خيابان فردوسی، نرسیده به چهارراه استانبول، رو‌به‌روی سفارت ترکیه، ساختمان بانک مرکزی ايران، خزانه جواهرات ملی (مشاهده روی نقشه)

اگر قصد دارید با مترو به این موزه بروید، می‌توانید از یکی از ایستگاه‌های نزدیک به موزه جواهرات از قطار پیاده شوید. ایستگاه مترو امام خمینی (توپخانه سابق)، ایستگاه مترو میدان فردوسی و ایستگاه مترو سعدی، سه گزینه‌ای است که پیش روی شما قرار دارد. پس از خروج از ایستگاه مترو، با استفاده از تاکسی و اتوبوس و حتی یک پیاده‌روی کوتاه به مقصد خواهید رسید.

کپی لینک

مسیرهای دسترسی

  • در ایستگاه مترو امام خمینی (قابل دسترسی از خط یک و دو متروی تهران) از خروجی به‌سمت خیابان فردوسی رفته و با تاکسی به‌سمت چهارراه استانبول حرکت کنید. البته پیاده نیز می‌توانید خود را به نزدیکی چهارراه استانبول و موزه جواهرات ملی برسانید.
  • در ایستگاه مترو میدان فردوسی واقع در خط چهار متروی تهران،‌ با اتوبوس‌هایی که در خیابان فردوسی است به چهارراه استانبول خواهید رسید. با کمی پیاده‌روی نیز بعد از تقاطع خیابان فردوسی – جمهوری،‌ می‌توانید به موزه جواهرات ملی برسید.
  • انتخاب ایستگاه مترو سعدی در خط یک متروی تهران، بهترین و نزدیک‌ترین گزینه به موزه ملی جواهرات می‌تواند باشد. از این ایستگاه، با طی مسیری کوتاه و تنها با ۲۰۰ متر پیاده‌روی به‌سمت غرب خیابان جمهوری، به چهارراه استانبول می‌رسید.
کپی لینک

بلیط موزه ملی جواهرات

بلیط موزه ملی جواهرات برای بازدیدکنندگان داخلی ۶ هزار تومان، برای دانش‌آموزان و دانشجویان با ارائه کارت شناسایی سه هزار تومان و برای بازدیدکنندگان خارجی، ۵۰ هزار تومان در نظر گرفته شده است. همچنین تعیین وقت قبلی برای بازدید گروهی بیش از ۱۰ نفر، ضروری بوده و استفاده از خدمات راهنمای موزه برای بازدیدکنندگان رایگان است.

کپی لینک

ساعت بازدید از موزه ملی جواهرات

خزانه جواهرات ملی برای مدت نامشخص تعطیل شده است. بانک مرکزی ایران در اطلاعیه‌ای اعلام کرد که این موزه از روز یک‌شنبه مورخ یکم مهر ماه ۱۴۰۳ تا اطلاع ثانوی امکان خدمت‌رسانی به بازدیدکنندگان را ندارد. برای اطلاعات بیشتر می‌توانید با تلفن‌ گویای ۶۴۴۶۴۷۰۰ ۰۲۱ تماس بگیرید.

کپی لینک

عکس‌های موزه ملی جواهرات

کره جواهرنشان
تخت نادری
ردای تاجگذاری فرح پهلوی
تخت طاووس یا تخت خورشید
تاج کیانی شاهان قاجار
تاج پهلوی
تاج فرح پهلوی
نیم تاج یاقوت فتحعلی‌شاه
الماس دریای نور
جواهر جقه نادری
جقه یا پیش کلاه زرین
جقه(پیش کلاه) فتحعلی‌شاه
شمشیر جواهرنشان
کمربند زرین شاهان
جبه تاجگذاری رضاشاه
کلاه عباس میرزا و جبه امیرکبیر
سپر نادرشاه معروف به سپر نادری
آفتابه و لگن میناکاری
شمعدان سلام عید
کوزه قلیان از تخم شترمرغ

منبع عکس‌ها: ایسنا، مشرق نیوز، ‌همشهری، خبرگزاری میزان، خبرگزاری تسنیم، پینترست

از جاهای دیدنی نزدیک موزه جواهرات ایران می‌توان به موزه اسلامی، تئاتر شهر و موزه تاریخ کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان اشاره کرد.

سوالات متداول

  • موزه جواهرات ایران کجاست؟

    موزه ملی جواهرات، یکی از جذاب‌ترین مکان‌های گردشگری تهران به حساب می‌آید که گنجینه‌ای نفیس از جواهرات سلطنتی را تحت عنوان خزانه ملی، حفظ و نگهداری می‌کند.

  • آیا محدودیت سنی جهت بازدید از موزه جواهرات وجود دارد؟

    بازدید از موزه جواهرات ملی برای افراد زیر ۱۲ سال مجاز نیست. از آنجایی که این مکان با سه ردیف پلکان، فاقد آسانسور و پله برقی است، افرادی با مشکل جسمی حرکتی نیز برای بازدید از آن محدودیت خواهند داشت.

  • آیا امکان عکس‌برداری و فیلمبرداری از اشیا داخل موزه فراهم است؟

    ورود هرگونه وسیله به غیر از کتابچه راهنما، به داخل خزانه ممنوع است و بازدیدکنندگان ملزم هستند باید پیش از ورود، کلیه لوازم شخصی خود اعم از کیف، تلفن همراه، ساعت هوشمند، انواع دوربین، دسته کلید، فندک، سیگار و غیره را به باجه امانات موزه تحویل دهند.

  • چطور با اتوبوس خود را به موزه جواهرات ملی برسانیم؟

    به میدان جمهوری رفته و سوار اتوبوس‌های خط جمهوری - بهارستان شوید. در ایستگاه چهاررراه استانبول از اتوبوس پیاده شده و به‌سمت ساختمان بانک مرکزی ایران بروید.

عکس‌های گالری از گوگل مپ (عکاسان: رضا رستم‌زاد و MA 13790628)

نویسنده: فاطمه حکمت‌شعار

مقاله رو دوست داشتی؟
نظرت چیه؟
داغ‌ترین مطالب روز
تبلیغات

نظرات