کجارو من
مجله گردشگری
اخبار
کجارو پلاس

موزه رضا عباسی

دوشنبه ۱۰ مهر ۱۳۹۶ - ۱۱:۴۳
مطالعه 16 دقیقه
اشیای ارزشمند موزه رضا عباسی
موزه رضا عباسی از دیدنی های تهران که در خیابان شریعتی واقع شده است.
تبلیغات
موزه رضا عباسی
  • مدت زمان بازدید از این جاذبه: بین ۲ تا ۳ ساعت
  • ایران، استان تهران، تهران، خیابان شریعتی، نرسیده به پل سیدخندان، شماره ۸۹۲
اشیای ارزشمند موزه رضا عباسی
مشاهده روی نقشه
ویترین‌های موزه رضا عباسی
ورودی موزه رضا عباسی
سردیس اشکانی در موزه رضا عباسی

موزه رضا عباسی یکی از بهترین موزه های تهران محسوب می‌شود که به نام رضا عباسی، مشهورترین نقاش عصر صفوی نام‌گذاری شده است. با بازدید از این موزه با تاریخ و فرهنگ ایران از هزاره‌‌‌ اول پیش از میلاد تا عصر قاجار آشنا می‌شوید. می‌توانید از این موزه در خیابان شریعتی، نرسیده به پل سید خندان دیدن کنید.

کپی لینک

موزه رضا عباسی را بیشتر بشناسید:

کپی لینک

معرفی موزه رضا عباسی

ورودی موزه رضا عباسی

منبع عکس: خبرگزاری ایرنا

اگر از حوالی پل سید خندان عبور کرده یا دانشجوی دانشکده برق دانشگاه خواجه نصیر بوده باشید، بدون شک موزه رضا عباسی را دیده‌اید‌ یا حتی از داخل آن بازدید کرده‌اید. موزه عباسی یکی از غنی‌ترین و ارزشمندترین موزه‌های شهر تهران به شمار می‌رود که گنجینه‌ای بی‌نظیر از تاریخ و فرهنگ ایران‌زمین را در خود جای داده است.

طراح نشان‌واره موزه عباسی تهران استاد ممیز، پدر گرافیک نوین ایران است

وقتی به این موزه برسید، شاید نخستین چیزی که نظرتان را جلب کند، نشان‌واره‌ای باشد که بر تابلوی بالای سردر این موزه و روی دیوار آن حک شده است. این نشان‌واره‌ که به زیبایی تمام اجرا شده توسط مرتضی ممیز، پدر گرافیک معاصر ایران، در سال ۱۳۵۵ طراحی شده است. استاد ممیز درباره طراحی این نشان‌واره می‌گوید:

برای طراحی نشانه موزه رضا عباسی فرصت مغتنمی برایم پیش آمد؛ زیرا این نقاش جد بزرگ خانواده من است. این بود که مشتاقانه دست به کار شدم و کنار دست محمد احصایی نشستم و از صبوری او استفاده کردم و دایم پیچ‌وخم‌ها را به قلم و دست او دادم تا ترکیب نوشته به دست آمد و بعد در آتلیه‌ام مفصل روی ترکیب‌بندی‌ها کار کردم. آیدین آغداشلو هم روی گل اسلیمی اصلاحاتی انجام داد.

موزه رضا عباسی ابتدا در مهرماه سال ۱۳۵۶ افتتاح شد؛ اما این موزه یک سال بعد، در آبان ماه سال ۱۳۵۷ تعطیل شد. از آن زمان تا ۱۳۵۸، مدیریت موزه بر عهده آیدین آغداشلو بود. در پایان سال ۱۳۵۸ بار دیگر این موزه پس از تغییراتی در فضای داخلی و گسترش فضای نمایشگاهی بازگشایی شد. در سال ۱۳۶۳ به‌دلیل مشکلات داخلی کار موزه بار دیگر به تعطیلی کشید و یک سال بعد دوباره بازگشایی شد؛ اما این بازگشایی دوام چندانی نداشت و موزه یک بار دیگر در همان سال تعطیل شد، تا سرانجام در ۱۵ بهمن سال ۱۳۷۹ برای پنجمین بار و پس از انجام بازسازی دوباره آغاز به کار کرد. در حال حاضر موزه عباسی تهران زیر نظر وزارت میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری اداره می‌شود و به‌عنوان یکی از جاهای دیدنی تهران، میزبان گردشگران است.

نشان‌واره موزه رضا عباسی
ویترین ریتو طلایی موزه رضا عباسی
ویترین سفال موزه رضا عباسی
بازدیدکنندگان موزه رضا عباسی
تالار خوش‌نویسی موزه رضا عباسی
تالار اسلامی موزه رضا عباسی
سفال‌های فیروزه‌ای موزه رضا عباسی
نسخه‌های موزه رضا عباسی

منبع عکس: خبرگزاری مهر‌ (عکاس: محمدرضا عباسی) و آژانس عکس تهران (عکاس: Ahmad Aghasiani)

کپی لینک

موزه رضا عباسی کجاست؟

ریتون موزه رضا عباسی

منبع عکس: آژانس عکس تهران (عکاس: Ahmad Aghasiani)

موزه رضا عباسی در منطقه هفت پایتخت قرار دارد. این موزه در خیابان شریعتی، نرسیده به پل سیدخندان، روبه‌روی دانشکده برق دانشگاه صنعتی خواجه نصیرالدین طوسی قرار دارد.

  • آدرس موزه رضا عباسی: خیابان شریعتی، نرسیده به پل سیدخندان، شماره ۸۹۲ (مشاهده روی نقشه)
کپی لینک

آثار موزه رضا عباسی

سفال‌های موزه رضا عباسی

منبع عکس: آژانس عکس تهران (عکاس: Ahmad Aghasiani)

موزه رضا عباسی از ساختمانی چهار طبقه تشکیل شده است و اشیای نفیس آن در پنج تالار به‌ترتیب زمانی به نمایش گذاشته شده‌اند.

کپی لینک

تالار پیش از اسلام

در این تالار آثاری از هزاره اول پیش از میلاد و دوره‌هایی تاریخی چون دوره هخامنشی، اشکانی و ساسانی در معرض نمایش قرار دارد. در این تالار سفالینه‌ها و فلزهایی با شکل‌ها و طرح‌های ساده و دلپذیر و اکثرا الهام گرفته از طبیعت قرار دارد که هرکدام از آن‌ها در یکی از مناطق ایران مثل آذربایجان، شوش و لرستان یافت شده‌اند. در راهنمای این بخش از موزه آمده است که کشف و دستیابی به مواد و مصالح، پیشرفت دانش و مهارت فنی، ساخت آثاری را موجب شد که غلبه بر طبیعت سخت را برای انسان امکان‌پذیر کرد.

بشقاب سیمین با نقش طاووس، دوره ساسانی، سده سوم میلادی در تالار پیش از اسلام موزه رضا عباسی
گردنبند زرین مزین به سنگ لاجورد، دوره ساسانی، سده ۵ تا ۶ قبل از میلاد در تالار پیش از اسلام موزه رضا عباسی
تکوک (جام) زرین به شکل سر اسب، دوره ساسانی، سده ۶ تا ۷ میلادی در تالار پیش از اسلام موزه رضا عباسی
سمت راست: قلاب کمر زرین، دوره ساسانی، سده ۵ تا ۶ میلادی - سمت چپ: قطعات تزیینی زرین، دوره ساسانی، سده ۳ تا ۴ میلادی در تالار پیش از اسلام موزه رضا عباسی
بشقاب زرین، دوره هخامنشی، سده ۴ تا ۵ قبل از میلاد در تالار پیش از اسلام موزه رضا عباسی
دهانه اسب مفرغین به شکل بز کوهی بالدار که شیری بر پشت آن پریده است، لرستان، سده ۷ تا ۸ قبل از میلاد در تالار پیش از اسلام موزه رضا عباسی
دهانه اسب مفرغین بدون میله عرضی به شکل بز بالدار، لرستان، سده ۷ تا ۸ قبل از میلاد در تالار پیش از اسلام موزه رضا عباسی
پیکرک‌های مفرغین، لرستان، سده ۸ تا ۹ قبل از میلاد در تالار پیش از اسلام موزه رضا عباسی

ظروف مفرغی در یکی از ویترین‌های موزه رضا عباسی به نمایش درآمده‌اند. شاید برایتان جالب باشد که بدانید مفرغ یا برنز اولین آلیاژی است که انسان توانست به تکنولوژی ساخت آن دست یابد. این آلیاژ از مس و قلع تهیه می‌شود و به‌وسیله آن ابزار آلات و ظروف و وسایل دیگر ساخته می‌شود. صنعت برنز در ایران پیشینه‌ای بسیار طولانی دارد؛ تا جایی که آثاری مربوط به هزاره پنجم پیش از میلاد در مناطق مختلفی از ایران مثل استان‌های قزوین و کرمان یافت شده است.

در تاریخ، عصر برنز، دومین عصر از عصرهای فلزات، پس از عصر مس به حساب می‌آید. قدیمی‌ترین آثار برنزی به دست آمده در دنیا در کشورمان ایران یافت شده‌اند که همان طور که اشاره شده مربوط به پنج هزار سال پیش از میلاد مسیح (ع) هستند. بنابراین می‌توان گفت ایرانی‌ها اولین یا از اولین مردمانی بودند که با ترکیب قلع و مس توانستند برنز را تهیه کنند. در کشورهای دیگر هم آثار زیادی یافت شده است که قدیمی‌تر از این تاریخ نیستند.

کپی لینک

تالار اسلامی یک

ظروف سفالین، اشیای فلزی، عناصر معماری، جواهرات و منسوجات دوره‌های سلجوقی، تیموری و صفوی در دو تالار اسلامی موزه به نمایش گذاشته شده‌اند. آثار دوره قاجار نیز در این بخش به‌وسیله قلمدان‌ها و جلدهای کتاب و جعبه‌های روغنی معرفی شده است.

کپی لینک

تالار نگارگری

در این تالار نقاشی‌های دوره‌های مختلف اسلامی به نمایش گذاشته شده است و بازدیدکنندگان را با مراحل تحول و رشد این هنر تا قرن ۱۴ هجری قمری آشنا می‌کند. اثر شاخصی که در این بخش وجود دارد، کهن‌ترین نمونه برگی از شاهنامه دموت مربوط به اواسط قرن هشت هجری قمری است. همچنین، از سده‌های اولیه دوره اسلامی (قبل از قرن ششم هجری قمری) آثار معدودی از نگاره‌ها به‌جای مانده است.

تالار نگارگری - موزه رضا عباسی
تالار نگارگری - موزه رضا عباسی
تالار نگارگری - موزه رضا عباسی
تالار نگارگری - موزه رضا عباسی
موزه رضا عباسی - نگارگری
موزه رضا عباسی - نگارگری
موزه رضا عباسی - نگارگری
موزه رضا عباسی - نگارگری

علاوه بر این، آثاری از رضا عباسی، نام‌آوری که شیوه و سبک او، جایگاه وی را به‌گونه‌ای دیگر رقم زده است و نام پر افتخارش را بر این موزه نیز قرین ساخته است، همراه با نگاره‌های تنی چند از شاگردانش مجموعه دوره صفویه را تکمیل می‌کنند.

کپی لینک

تالار خوش‌نویسی

در این تالار می‌توان مراحل مختلف تحول خطاطی را از خلال نسخه‌هایی که به خطوط ثلث، محقق، نسخ و نستعلیق است، مشاهده کرد و با هنر خوش‌نویسی و نسخه‌نویسی اسلامی آشنا شد. آثار این تالار با خوشنویسی و کتابت در ایران، با نام و کلام خدا آغاز می‌شود. دست‌نوشته‌هایی به خطوط کوفی بر پوست آهو (قرن سوم هجری قمری)، نسخ و ثلث، ریحان و رقاغ بر صفحاتی مذهب از قرآن کریم و سایر کتاب‌ها، نمونه‌هایی از شیوه‌های نخستین نگارش در دوره اسلامی را در تالار خوشنویسی موزه رضا عباسی به نمایش گذاشته است.

کتابت قرآن - موزه عباسی
کتابت قرآن - موزه عباسی
کتابت قرآن - موزه عباسی
کتابت قرآن - موزه عباسی
کتابت قرآن - موزه عباسی
کتابت قرآن - موزه عباسی
کتابت قرآن - موزه عباسی
کتابت قرآن - موزه عباسی

این مجموعه با آثاری نگاشته شده به شیوه‌های نستعلیق و شکسته با قلم و رقم از بزرگان خطاطی ایران‌زمین، مجموعه‌ای بسیار با ارزش به شمار می‌رود. از جمله این بزرگان می‌توان به میرعماد، میرزا غلامرضا و عبدالمجید درویش اشاره کرد. مشاهده سیر تحول ساختن و پرداختن کتاب هم با نمایش نمونه‌هایی از نسخه‌های خطی متعلق به قرن نهم تا پایان سده سیزدهم هجری قمری فراهم می‌شود.

کپی لینک

ساعت بازدید موزه رضا عباسی

سفال عصر آهن موزه رضا عباسی

منبع عکس: خبرگزاری مهر (عکاس: محمدرضا عباسی)

برای بازدید از موزه رضا عباسی می‌توانید همه‌روزه در ۶ ماهه اول سال از ساعت ۹ صبح تا ۱۹ و ۶ ماهه دوم سال از ساعت ۹ صبح تا ۱۷ مراجعه کنید.

کپی لینک

قیمت بلیط موزه رضا عباسی

کاسه‌های سفالی موزه رضا عباسی

منبع عکس: خبرگزاری مهر (عکاس: محمدرضا عباسی)

قیمت بلیط موزه رضا عباسی: برای بازدیدکنندگان داخلی پنج هزار تومان و برای بازدیدکنندگان خارجی: ۵۰ هزار تومان است. (توجه فرمایید ممکن است در زمانی که برای بازدید مراجعه می‌کنید قیمت بلیط افزایش پیدا کرده باشد.)

شماره تلفن موزه رضا عباسی: ۳-۸۸۵۱۳۰۰۳-۰۲۱

کپی لینک

کتابخانه موزه رضا عباسی

سردیس اشکانی موزه رضا عباسی

منبع عکس: خبرگزاری مهر (عکاس: محمدرضا عباسی)

کتابخانه موزه رضا عباسی در طبقه سوم قرار دارد و به نام مرحوم بتول احمدی، موزه‌دار همین موزه نام‌گذاری شده است. این مجموعه شامل بیش از ۱۰ هزار جلد كتاب به زبان‌های فارسی، انگليسی، فرانسه و آلمانی در زمينه‌هایی چون تاريخ هنر، باستان‌شناسی، نقاشی و كلاسیک می‌شود. علاوه بر این بیش از ۵۰ عنوان دوره كامل مجلات فارسی، ۶۰ عنوان دوره مجلات لاتين و حدود ۹۰ عنوان دوره روزنامه‌های قدیمی نیز در این کتابخانه نگهداری می‌شود.

دانشجویان، پژوهشگران و کارکنان وزارت میراث فرهنگی می‌توانند رایگان از منابع کتابخانه موزه عباسی استفاده کنند

کتابخانه موزه عباسی همچنین دارای مجموعه ارزشمندی شامل ۴۰۰ کتاب چاپ سنگی در زمينه متون ادبی است که قدمت برخی از آن‌ها به بيش از ۲۰۰ سال می‌رسد. از ويژگی‌های مهم اين کتابخانه می‌توان به وجود سفرنامه‌های معتبر و يادداشت‌های موجود که توسط اهداکنندگان نوشته و امضا شده و به کتاب‌ها ارزش معنوی و تاريخی بخشيده است،‌ اشاره کرد.

  • ساعت كار كتابخانه رضا عباسی: کتابخانه موزه رضا عباسی همه‌روزه به غیر از روزهای پنجشنبه و جمعه از ساعت ۹ صبح تا ۱۵:۳۰ باز است. کارکنان وزارت ميراث فرهنگی و گردشگری، دانشجويان و پژوهشگران می‌توانند از منابع این کتابخانه استفاده کنند.
کپی لینک

سایر بخش‌های موزه رضا عباسی

مجسمه‌های موزه رضا عباسی

منبع عکس: آژانس عکس تهران (عکاس: Ahmad Aghasiani)

موزه رضا عباسی علاوه بر تالارهای نمایش اشیا و کتابخانه، دارای بخش‌هایی چون آزمایشگاه و نمایشگاه نیز است. بخش مرمت و نگهداری موزه با دو آزمایشگاه و کارگاه به مرمت و بازسازی نقاشی‌ها، اشیای فلزی و کتاب‌های خطی اختصاص دارد و یکی از پیشرفته‌ترین کارگاه‌های مرمت در کشور است.

این کارگاه نه‌تنها به مرمت اشیای موجود در موزه رضا عباسی می‌پردازد، بلکه ترمیم آثار ارسالی از موزه‌های دیگر کشور را نیز به عهده دارد. نمایشگاه موقت نیز در طبقه همکف واقع شده است و به‌صورت دوره‌ای به نمایش آثار معاصر می‌پردازد.

کلاهخود موزه رضا عباسی
چاقوهای موزه رضا عباسی
کاشی موزه رضا عباسی
تفنگچه‌های موزه رضا عباسی
شمعدانی‌های موزه رضا عباسی
آبگینه‌های موزه رضا عباسی
نیم‌تنه بز کوهی در موزه رضا عباسی
اشیای فلزی موزه رضا عباسی

منبع عکس: آژانس عکس تهران (عکاس: Ahmad Aghasiani) و خبرگزاری مهر (عکاس: محمدرضا عباسی)

سوالات متداول

  • موزه رضا عباسی کجاست؟

    موزه رضا عباسی در خیابان شریعتی، نرسیده به پل سیدخندان، شماره ۸۹۲ واقع است.

  • ساعت بازدید موزه رضا عباسی چگونه است؟

    ۶ ماهه اول سال از ساعت ۹ صبح لغايت ۱۹ و ۶ ماهه دوم سال از ساعت ۹ صبح لغايت ۱۷

  • قیمت بلیط موزه رضا عباسی چقدر است؟

    قیمت بلیط برای بازدیدکنندگان داخلی پنج هزار تومان و برای بازدیدکنندگان خارجی ۵۰ هزار تومان است.

  • طراح لوگوی موزه رضا عباسی کیست؟

    طراح نشان‌واره موزه عباسی تهران، استاد ممیز، پدر گرافیک نوین ایران است

مقاله رو دوست داشتی؟
نظرت چیه؟
داغ‌ترین مطالب روز
تبلیغات

نظرات