- مدت زمان بازدید از این جاذبه: یک روز کامل
- بازدید از این جاذبه رایگان است
- ایران، استان گیلان، شهرستان تالش، بخش کرگانرود، سوباتان
ییلاق سوباتان از جاهای دیدنی تالش است و در شمال غرب شهرستان تالش قرار دارد. این ییلاق پوشیده از چمنزار و گلزار و مملو از چشمههای گوارا و دامها و اسبهایی است که حس حضور در طبیعت را برایتان دوچندان میکنند. کلبههای قدیمی با پنجرههای چوبیشان منظره بینظیری به وجود آوردهاند که تصور چنین منطقه بکری در ایران شاید دور از ذهن باشد؛ بهخصوص که در آن خبری از دکل برق و آنتنهای موبایل و آلودگی صوتی نیست. از دیگر جاذبههای این منطقه میتوان به تشکیل اقیانوس ابر اشاره کرد که چشماندازی رویایی خلق میکند. با کجارو همراه شوید تا سفری کوتاه به یکی از بهترین ییلاقات گیلان داشته باشید.
درباره سوباتان بیشتر بدانید:
- سوباتان کجاست؟
- مسیر دسترسی به ییلاق سوباتان
- معرفی ییلاق سوباتان تالش
- پوشش گیاهی و جانوری سوباتان
- نکات سفر به سوباتان
- در سوباتان کجا اقامت کنیم و چی بخوریم؟
- بهترین زمان سفر به ییلاق سوباتان
- جاهای دیدنی ییلاق سوباتان
- دریاچه نئور
- چشمههای آب طبیعی سوباتان
- دشت های شقایق
- ییلاق شکردشت
- روستا و آبشار ورزان
- پارک جنگلی آلچالق
- غار گنج خانه
- پدیده اقیانوس ابر
- دریاچه سراگاه
- جاذبه های فرهنگی و تاریخی ییلاق سوباتان
- قلعه سلسال
- موزه مردم شناسی عشایری سوباتان
- خانههای چوبی
- آتشکده اسپی مزگت
سوباتان کجاست؟
- آدرس: استان گیلان، شهرستان تالش، بخش گرگانرود (مشاهده روی نقشه)
سوباتان در شهرستان تالش قرار دارد و یکی از جاهای دیدنی گیلان به حساب میآید که در ۵۶ کیلومتری شهر لیسار و ۲۰ کیلومتری شهر تالش واقع شده است. این ییلاق از شمال به رودخانه لیسار، از شرق به جنگلهای تالش، از جنوب به ییلاقهای آسبومار جوکندان و از غرب به دریاچه نئور منتهی میشود. فاصله رشت تا سوباتان به حدود ۱۴۰ کیلومتر (سه ساعت و ۴۰ دقیقه با خودرو) میرسد.
منبع عکس: وبسایت Asanbegard.com. عکاس: نامشخص
مسیر دسترسی به ییلاق سوباتان
اگر قصد رفتن به ییلاق سوباتان با ماشین شخصی را دارید چند گزینه و مسیر را پیش رو دارید.
- مسیر تالش به سوباتان: یکی از جادههایی که به سوباتان منتهی میشود، جاده تالش است که حدود ۳۶ کیلومتر تا سوباتان فاصله دارد و قسمتهایی از آن خاکی است و در صورت بارش باران ممکن است خودروی شخصی شما با مشکل مواجه شود. پس بهجای این روش، میتوانید از تالش، یک نیسان یا پاترول به این ییلاق بگیرید و بدون اینکه نگران در راه ماندن باشید، به سوباتان زیبا بروید.
منبع عکس: گوگلمپ. عکاس: جعفر پناهی
- مسیر اردبیل به سوباتان: در صورتی که از تهران حرکت میکنید، از ترمینال آزادی سوار اتوبوسهای اردبیل شده و مطمئن شوید که اتوبوس از جاده سرچم میگذرد. در ادامه در روستای بودالالو پیاده شوید و با کمک وانتهای متعدد موجود در این منطقه بهسمت سوباتان راه بیفتید که در میانه راه از دریاچه نئور هم عبور میکند. بهتر است ۱۳ کیلومتر پرفرازونشیب تا دریاچه را با وانت یا ماشینهای مخصوص بروید. این مسیر خیلی بهتر و باصفاتر از مسیر اول است و در عین حال میتوانید بازدیدی هم از دریاچه نئور داشته باشید. بعد از گشتوگذار در پیرامون دریاچه و کوههای زیبای اطراف آن، با ۱۸ کیلومتر کوهپیمایی و حرکت از میان ابرها و تماشای مناظر طبیعی و رمههای منطقه به روستای سوباتان خواهید رسید. بهدلیل ییلاقی بودن مسیر، چشمههای آب آشامیدنی و همچنین رودخانه و آبشار نیز در طول راه وجود دارند که تجربه این سفر را هیجانانگیزتر میکند.
- مسیر تالش - آق اولر - سوباتان: جاده آسفالت تالش تا منطقه آق اولر تقریبا ۴۰ کیلومتر است و در اینجا جنگل جای خود را به مراتع سبز و پر از گل میدهد. در ادامه، جاده آق اولر به سوباتان را پیش رو دارید که خاکی است و امکان تردد در آن فقط با خودروهای شاسیبلند و نیسان وجود دارد.
- مسیر لیسار به سوباتان: فاصله بین لیسار تا ییلاق سوباتان حدود ۵۶ کیلومتر است که بهدلیل سختی راه، استفاده از آن به گردشگران غیرحرفهای توصیه نمیشود و افراد حرفهای هم پس از انتخاب این مسیر، بهتر است از راهنمای محلی ماهر کمک بگیرند.
معرفی ییلاق سوباتان تالش
منبع عکس: گوگلمپ. عکاس: MOHAMMADREZA YAGHOUBI SHAVAKI
سوباتان در ارتفاع ۱,۹۰۰ تا ۲,۵۰۰ متری از سطح دریا قرار گرفته است؛ به همین دلیل، زمستانهایی بسیار سرد دارد و حتی در تابستانها هم در برخی نقاط مرتفع هنوز لکههای برف به چشم میخورد. این روستا به دشتهای شقایقش نیز شهرت دارد.
در وجه تسمیه سوباتان چنین می گویند که «سو» در زبان تالشی به معنی «گلپر» و «وتون» به معنی «روییدن» است و از آنجا که گلپر در قسمتهای مختلف این ییلاق میروید، نام آن را «سووتون» گذاشتهاند که به مرور زمان به سوباتان تغییر کرده است. در روایت دیگری آمده است که در زبان ترکی «سو» به معنی آب و «باتان» به معنی محل فرو رفتن است، پس سوباتان، محل فرو رفتن آب میشود. در سوباتان چشمهای وجود داشته که آب آن پس از جوشیدن از دل خاک، دوباره در زمین فرومیرفته است.
منبع عکس: وبسایت Farsnews.ir. عکاس: Ali shafiee koli
منطقه ییلاقی سوباتان، برق و گاز ندارد و همچنان صدها خانوار دامدار و عشایر بهشکل سنتی در سیاه چادرها و خانههای کاهگلی و چوبی زندگی میکنند. خانههای چوبی بخش جذاب و مهمی از بافت سنتی سوباتان را تشکیل میدهند که زیبایی این طبیعت بینظیر و کوههای سربهفلککشیده و سرسبز را دوچندان میکنند.
سوپرمارکتها با لبنیات محلی تازه و غذاخوریهای محلی با گوشت گوسفندی تازه، برای صرف شام و ناهار مهیا است و اگر اهل کباب هستید، حتما کباب بازارچه سنتی را امتحان کنید. در رستورانهای آن، ميز و صندلیهایی از چوب درختان جنگلی گذاشته شده است و میتوانید غذاهای محلی هم سفارش دهید. سوجا دیله (ساج ایچی)، قورتماج، سیرجینه، گوزلی بریان (بره بریان)، جزلق، قورما، سوجا نون (ساج چورگی) و کته نون (نان سنگی) از جمله غذاها و خوراکیهای محلی این منطقه هستند که چشیدن طعم آنها برای هر گردشگری جزو واجبات است. پندیره ویسوج یا پنیر سرخشده، یکی دیگر از غذاهای خوشمزهی این منطقه به شمار میرود که پنیر تازه جوشاندهشده را در روغن سرخ کرده و با برنج میل میکنند.
پوشش گیاهی و جانوری سوباتان
در سوباتان گیاهان دارویی زیادی رشد میکنند که از مهمترین آنها میتوان به گلپر اشاره کرد. بابونه، خشخاش، گزنه، بومادران، بولاغ اوتی، سیب کال، ازگیل کوهی، آویشن، علف چای، خار مریم و... از دیگر گیاهان دارویی این منطقه هستند.
از پوشش جانوری این منطقه که بیشتر به چشم میآید، میتوان به اسبهای وحشی و گاو اشاره کرد. البته اینجا بهدلیل بکربودن و نداشتن صداهای مزاحم، پر از پرندههایی است که هرروز آواز جدیدی برای خواندن دارند.
نکات سفر به سوباتان
منبع عکس: Soubatan.ir. عکاس: نامشخص
- از آنجا که فقط بالای یکی از تپههای سوباتان، موبایل آنتن میدهد، حتما پول نقد بهاندازه کافی همراهتان باشد؛ زیرا دستگاه کارتخوان در این منطقه کار نمیکند.
- حتما در سفر به ییلاق سوباتان، پانچو یا بارانی مناسب همراه خود ببرید؛ چراکه هوا معمولا بارانی است و در صورت بارندگی، حسابی خیس میشوید.
- یادتان باشد که هیچوقت به گلهها نزدیک نشوید و فکر عکس گرفتن با گوسفندهایی که پشمهای آنها را با حالت خاصی زدهاند، از سر بیرون کنید؛ زیرا احتمال حمله سگهای گله به شما وجود دارد.
در سوباتان کجا اقامت کنیم و چی بخوریم؟
منبع عکس: سایت مکانچی
اجاره کلبه در سوباتان، از بهترین گزینهها برای اقامت در این منطقه است که از ییلاقات گیلان به شمار میرود. بسیاری از گردشگران نیز برای کمپینگ در طبیعت، به سوباتان میآیند و با تجهیزات کامل رهسپار این ییلاق میشوند. علاوه بر این، امکان اجاره ویلا و سوئیت در این منطقه نیز وجود دارد.
منبع عکسهای گالری: وبسایتهای Tasnimnews.com و Dalahoo.com. عکاسها: خدیجه نادری و احسان محمدی
بهترین زمان سفر به ییلاق سوباتان
بهترین زمان سفر به سوباتان، از نیمه دوم اردیبهشتماه تا اواسط تابستان است؛ در نظر داشته باشید که در تعطیلات نیمه خرداد، جمعیت بسیاری روانه این ییلاق میشوند؛ پس برای اینکه از سفر خود نهایت لذت را ببرید، در هفتههای قبل و بعد از این تعطیلات، عازم سوباتان شوید. این منطقه کوهستانی، تابستانهای خنکی دارد و از همین رو مقصد سفرهای تابستانی گردشگران بسیاری است.
اگر در فصل بهار، بهخصوص اواخر اردیبهشت و اوایل خرداد به این منطقه سفر کنید، با دشتهای مملو از گلهای وحشی و شقایق مواجه خواهید شد که هوش از سرتان میبرد.
منبع عکس: گوگلمپ. عکاس: جعفر پناهی
جاهای دیدنی ییلاق سوباتان
اگر گذرتان به سوباتان افتاد، از دیگر جاهای دیدنی تالش دیدن کنید که در اطراف این منطقه قرار دارند؛ جاذبههایی که هر یک در نوع خود زیبا و منحصربه فرد هستند. بازارچه سنتی سوباتان، آبشار ماهار واقع در روستای ماهار، سیاه چادرهای عشایری اطراف سوباتان، چمنزار وسیع بیدهدشت (اسبهای وحشی در آن اینسو و آنسو میدوند)، باغداگول (معروف به بهشت گلها)، صخره گنجنامه (برای تماشای طلوع و غروب خورشید) و... از جمله جاذبههای ییلاق سوباتان هستند. بازدیدی هم از قوری دره داشته باشید که بهخاطر گورستانهای تاریخیاش، از جاهای دیدنی سوباتان است. در ادامه به اختصار به تعدادی از جاذبههای معروف سوباتان اشاره میکنیم تا بازدید از آنها را نیز در برنامه سفر خود بگنجانید.
منبع عکس: گوگلمپ. عکاس: Faeze safari
دریاچه نئور
- آدرس: مرز بین استانهای گیلان و اردبیل، ۴۰ کیلومتری جنوب شرقی اردبیل (مشاهده روی نقشه)
دریاچه نئور در غرب ییلاق سوباتان و در ارتفاع ۲,۵۰۰ متری از سطح دریا قرار گرفته است و مابین شهرستان تالش و خلخال و در مرز بین استان گیلان و اردبیل قرار دارد.
منبع عکس:وبسایت Mehrnews.com. عکاس: بهنام یوسفی
نئور مرتفعترین دریاچه یخچالی بازمانده از دوران باستان به شمار میرود و چنانچه به ماهیگیری علاقهمند هستید، میتوانید قزلآلای رنگین کمانی بگیرید. برای اینکه از سوباتان به دریاچه نئور بروید، باید حدود ۲۵ کیلومتر پیادهروی کنید یا با نیسانهای محلی خود را به این دریاچه برسانید. دورتادور دریاچه محل کمپ گردشگران است و افراد از نقاط دور و نزدیک برای دیدن طبیعتی زیبا و بکر، خود را به این منطقه میرسانند.
چشمههای آب طبیعی سوباتان
منبع عکس: گوگل مپ. عکاس: Saeed Gheisari Hasnijeh
سوباتان همچون اکثر ییلاقات ایران دارای چشمههای آب طبیعی است که آب خنک و گوارای آنها در فصول گرم سال، یکی از عوامل جذب گردشگران به حساب میآید. از چشمههای آب سوباتان میتوان به سید بلاغی، نظیری بلاغی، نومندان بلاغی، ورزان بلاغی، ساری بلاغ، قار بلاغ، سردابا، باتمان بلاغ، چشمه کلیه سویی با خاصیت درمانی برای بیماریهای کلیوی و... اشاره کرد.
دشت های شقایق
منبع عکس: وبسایت Kanoon.ir. عکاس: نامشخص
گل شقایق سرخ یکی از جاذبههای طبیعی ییلاقات تالش نظیر سوباتان هستند که در اواخر اردیبهشت و اوایل خرداد باعث زیبایی دوچندان این مناطق میشوند. در این فواصل زمانی در منطقه باتمان بلاغ دشتهای بسیاری را خواهید دید که به گلهای شقایق با رنگهای قرمز، زرد، بنفش و آبی مزین شدهاند. همچنین بهدلیل سردسیر بودن مناطق بالادست سوباتان، روستاهایی همچون ساری بلاغ، چم چمی، ورزان و باقداگول کمی دیرتر از مناطق پایینی پرگل میشوند. تنوع رنگهای شقایق این منطقه شهرتی خاص دارد.
ییلاق شکردشت
- آدرس: استان گیلان، شهرستان تالش، حدود ۱۵ کیلومتری شمال غرب تالش، روستای پیر کری شکردشت (مشاهده روی نقشه)
منبع عکس: گوگل مپ. عکاس: Marziyeh Salehinasab
با توجه به اینکه فاصله بین ییلاق شکردشت تا سوباتان حدود ۲۷ کیلومتر است، در مدت زمان کوتاهی میتوانید یکی دیگر از جاذبههای طبیعی تالش را به نظاره بنشینید. شکردشت که به آن شکردشت سوباتان نیز میگویند، به دشتهای شقایقش معروف است که با خلق منظرهای زیبا، حیرت و شگفتی گردشگران را در پی دارند. علاوه بر این، بهدلیل کوهستانی بودن این منطقه، دریایی از ابر در ارتفاعات سرسبز آن، زیر پای شما شکل میگیرد که احساس قدمزدن روی ابرها را در گردشگران القا میکند.
روستا و آبشار ورزان
منبع عکس: گوگلمپ. عکاس: Saleh Abravesh
آبشار ورزان واقع در چهار کیلومتری غرب سوباتان، از دیگر جاذبههایی است که بازدید از آن را نباید از دست بدهید. آب رودخانه ورزان از شاخههای اصلی رودخانه لیسار است که در طول مسیرش، آبشاری مرتفع یجاد میکند. این آبشار در روستای ورزان قرار دارد که بازدید از آن خالی از لطف نخواهد بود.
پارک جنگلی آلچالق
- آدرس: استان گیلان، شهرستان تالش، شرق ییلاق سوباتان (مشاهده روی نقشه)
بوتههای درهم تنیده در پارک جنگلی آلچالیق؛ منبع عکس: گوگلمپ. عکاس: Mohammad Ghaednodoomi
پارک طبیعی جنگلی آلچالق که در ضلع شرقی سوباتان واقع شده، دارای بوتههای کمارتفاع و پرپشت درختچههای آلوچه، سیب کال و قره گیله است و در میان این درختچهها، چمنزار سبز و وسیعی قرار دارد که برای هر گردشگری جذاب هستند.
غار گنج خانه
- آدرس: استان گیلان، شهرستان تالش، ضلع شمال شرقی ییلاق سوباتان (مشاهده روی نقشه)
منبع عکس: گوگل مپ. عکاس: Mahbantour.com
غار سوباتان در ضلع شمال شرقی منطقه بکر و سرسبز سوباتان واقع شده که به گنجخانه معروف است. برای دسترسی به این غار به راهنما نیاز دارید. از آنجا که دهانه غار سوباتان باریک است، پیمایش آن برای طبیعتگردان مناسب نیست و تنها غارنوردان ماز پس آن برمیآیند. مردم منطقه از قدیم اعتقاد دارند که در درون این غار، گنج عظیمی نهفته است و بهدلیل طلسم و جادویی که دارد، تاکنون کسی نتوانسته است، وارد غار شود و راز آن را کشف کند؛ بنابراین اطلاع دقیقی از طول و ارتفاع داخل غار وجود ندارد.
پدیده اقیانوس ابر
منبع عکس: گوگل مپ. عکاس: Zohre Darbani
سوباتان از مکانهای مشاهده اقیانوس ابر در ایران محسوب میشود که یکی از دلایل شکلگیری این پدیده را میتوان کوهستانی بودن منطقه دانست. این پدیده در بسیاری از نقاط کشور قابلمشاهده است و هنگامی رخ میدهد که سطح ابرها پایینار از سطح زمین قرار بگیرد. این شرایط به اقلیم یک منطقه نیز بستگی دارد و عواملی همچون رطوبت هوا، وجود کوهها، ارتفاع زیاد از سطح دریا نیز در رخ دادن اقیانوس ابر موثر هستند. از دیگر مناطقی که اقیانوس ابر در آنها شکل میگیرد میتوان به اولسبلنگاه در ماسال، فیلبند در بابل، جواهردشت در رودسر، داماش در رودبار، جواهرده در رامسر و... اشاره کرد.
دریاچه سراگاه
- آدرس: استان گیلان، شهرستان تالش، ۴۵ کیلومتری جنوب شرق سوباتان، روستای سراگاه (مشاهده روی نقشه)
منبع عکس: گوگل مپ. عکاس: Amin Hezarjaribi
دریاچه سراگاه در روستایی به همین نام قرار دارد و در واقع آبگیری کوچک است که مردم محلی به آن سد خاکی نیز میگویند. اهالی روستای سراگاه در این آبگیر ماهی پرورش میدهند و بهنوعی منبع درآمد بسیاری از آنها است. آب دریاچه سراگاه از طریق چشمه های زیرزمینی واقع در بستر آن تامین میشود و بسیار شفاف و زلال است.
جاذبه های فرهنگی و تاریخی ییلاق سوباتان
منطقه ییلاقی سوباتان دارای قدمت تاریخی است؛ ازاینرو جاذبههای قدیمی و فرهنگی متعددی دارد که در ادامه به آنها میپردازیم.
قلعه سلسال
- آدرس: استان گیلان، شهرستان تالش، شهر لیسار، ۵۵ کیلومتری شرق سوباتان (مشاهده روی نقشه)
منبع عکس: گوگل مپ. عکاس: Amir Kamranfar
قلعه سلسال (صلصال) بر فراز کوه در یک کیلومتری لیسار قرار دارد. قدمت بنای اولیه این قلعه به دوره ساسانیان و قبل از اسلام بازمیگردد؛ ولی در دوره صفوی مورد بازسازی قرار گرفت. قلعه صلصال ابعادی حدود ۴۰ متر در ۵۰ متر مربع دارد و از دو قسمت خارجی و داخلی تشکیل شده است. قسمت داخلی شامل ارگ قلعه، آبانبار، جایگاه نگهبانی، اقامتگاه فرمانروایی، شبکه آبرسانی، درگاه اصلی و سرویسهای بهداشتی میشود. بخش خارجی قلعه سلسال نیز فضای وسیعی دارد و از سنگهای رودخانهای برای ساخت آن استفاده شده است.
موزه مردم شناسی عشایری سوباتان
- آدرس: استان گیلان، شهرستان تالش، سوباتان (مشاهده روی نقشه)
- هزینه بازدید (سال ۱۴۰۳): رایگان
منبع عکس: گوگل مپ. عکاس: Morteza jalili
موزه مردم شناسی عشایر، در سال ۱۳۹۲ خورشیدی، توسط یک معلم بازنشسته تالشی برای حفظ فرهنگ مردم این منطقه تاسیس شده است. در این موزه بیش از ۲۵۰ قلم از وسایل زندگی عشایر وجود دارد. انواع ظروف مسی، برنجی، سفالی و ساج، چراغهای خوراکپزی، آسیابهای دستی، چادرهای بافته شده از موی بز، وسایل کشاورزی و دامداری، وسایل ساخته شده از پوست درختان گیلاس جنگلی، لباسهای محلی همچون کلاه، چاروق، شال، جلیقه و شلوار پشمی از مواردی هستند که در موزه عشایر در معرض عموم بازدیدکنندگان قرار گرفته است.
خانههای چوبی
منبع عکس: گوگل مپ. عکاس: کیهان صنعت
خانههای چوبی که در سوباتان قرار دارند، در حقیقت یکی از جاذبههای فرهنگی و تاریخی این منطقه محسوب میشود. این کلبهها همچنین یکی از گزینههای اقامتی در سوباتان هستند. پس اگر به این منطقه سفر کردید؛ ولی لوازم و تجهیزات کمپینگ همراه نداشتید، میتوانید با هزینه منطقی شب را در این خانههای چوبی خنک به صبح برسانید.
آتشکده اسپی مزگت
- آدرس: استان گیلان، شهرستان رضوانشهر، بخش پره سر، دهستان دیناچال (مشاهده روی نقشه)
آتشکده اسپی مزگت که امروزه به مسجد تبدیل شده است، در ۴۰ کیلومتری جنوب شرق شهر تالش قرار دارد. این بنا را به مسجد سفید نیز میشناسند و بهلحاظ تاریخی از اهمیت ویژهای برخوردار است. قدمت اسپی مزگت به دوران قبل از اسلام بازمیگردد؛ ولی برخی نیز بر این باورند که بنای این آتشکده در دوره ساسانیان ساخته شده است. این مکان در گذشته آتشکدهای بزرگ متعلق به زرتشتیان بود؛ ولی پس از اسلام بدون هیچ تغییری به مسجدی دون محراب تبدیل شد.
منبع عکس: گوگل مپ . عکاس: Fereshteh Akbari
آیا تابهحال از ییلاق سوباتان دیدن کردهاید؟ لطفا نظر و تجربه خود را در دیدگاههای همین مقاله با ما و دیگر کاربرای کجارو به اشتراک بگذارید.
نویسنده: صدیقه شجاعی
سوالات متداول
سوباتان کجاست؟
سوباتان، یکی از زیباترین مناطق ییلاقی کشور در استان گیلان و از جاهای دیدنی تالش است که در ۵۶ کیلومتری شهر لیسار و ۲۰ کیلومتری شهر تالش قرار دارد. فاصله رشت تا سوباتان به حدود ۱۴۰ کیلومتر (سه ساعت و ۴۰ دقیقه با خودرو) میرسد.
بهترین زمان سفر به سوباتان کدام فصل است؟
بهترین زمان سفر به سوباتان، از نیمه دوم اردیبهشتماه تا نیمه تابستان است. این منطقه کوهستانی، تابستانهای خنکی دارد و در فصل بهار، بهخصوص اواخر اردیبهشت و اوایل خرداد، دشتهای آن مملو از گلهای وحشی و شقایق میشود.