کجارو من
مجله گردشگری
اخبار
کجارو پلاس

روستای زیارت

سه‌شنبه ۱۸ مهر ۱۳۹۶ - ۱۱:۴۳
مطالعه 43 دقیقه
روستای زیارت. منبع عکس: گوگل مپ. عکاس: Mostafa Ahmadi
روستای زیارت از جاهای دیدنی گرگان در استان گلستان است و تا مرکز شهر گرگان حدود ۱۵ کیلومتر فاصله دارد.
تبلیغات
روستای زیارت
  • مدت زمان بازدید از این جاذبه: نصف روز
  • بازدید از این جاذبه رایگان است
  • ایران، استان گلستان، شهرستان گرگان، بخش مرکزی، دهستان استرآباد جنوبی، روستای زیارت
روستای زیارت. منبع عکس: گوگل مپ. عکاس: Mostafa Ahmadi
مشاهده روی نقشه
مسیر روستای زیارت
خانه‌های روستای زیارت
طبیعت روستای زیارت
چوپانی در روستای زیارت

استان گلستان در شمال کشور، از بکرترین مقاصد گردشگری ایران به شمار می‌آید که هر سال، میزبان خیل عظیمی از علاقه‌مندان به طبیعت است. جاهای دیدنی گرگان از جاذبه‌های طبیعی گرفته تا تاریخی و زیارتی، آن‌قدر متعدد، دلفریب و زیبا هستند که امکان ندارد شما را بارها و بارها به‌سمت خود نکشانند.

روستای ییلاقی زیارت در میان دو دامنه کوهستانی و جنگلی، یکی از مناطق باستانی استان گلستان است که در نزدیکی گرگان و در انتهای جاده جنگلی نهارخوران قرار دارد. این روستا در مجاورت گرگان، همانند لواسان در مجاورت تهران است و بسیاری از اهالی گرگان، تعطیلات خود را در این روستای سرسبز می‌گذرانند. چشمه آبگرم، امامزاده روستای زیارت گرگان، طبیعت چشم‌نواز، مردم مهربان و مهمان‌نواز، چشم‌اندازهای زیبا و بی‌نظیر، خانه‌های روستایی و فرصت کمپینگ در طبیعت، از جمله دلایل محبوبیت این منطقه هستند. در ادامه با ما به سفری در میان این روستای باستانی بیایید تا با فرهنگ، جاذبه‌ها و امکانات آن آشنا شوید.

روستای ییلاقی زیارت

عکاس: نامشخص

کپی لینک

هرآنچه باید درباره روستای زیارت گرگان بدانید:

فهرست مطالب
کپی لینک

روستای زیارت کجاست؟

روستای زیارت کجاست

عکاس: نامشخص

روستای زیارت یکی از مناطق ییلاقی و خوش‌آب‌وهوا و از جاذبه های گردشگری استان گلستان است که در مجاورت شهر گرگان، مرکز این استان قرار دارد. این روستا در حدود ۱۲ کیلومتری جنوب پارک جنگلی ناهارخوران و در یکی از دهستان‌های بخش مرکزی گرگان به نام دهستان استرآباد جنوبی واقع شده است. فاصله روستای زیارت تا مرکز شهر گرگان، ۱۸ کیلومتر و حدود نیم ساعت رانندگی است. این روستا با تهران، ۴۳۰ کیلومتر فاصله دارد و برای رسیدن به آن، باید حدود ۶ ساعت و نیم رانندگی کنید.

اختلاف دمای ۱۰ تا ۱۵ درجه سانتی‌گراد روستای زیارت با شهر گرگان و فاصله کم آن با مرکز شهر، این روستا را تبدیل به منطقه‌ای ییلاقی و گردشگری کرده است. این روستا که در ارتفاع ۱,۵۶۳ متری از سطح دریا واقع شده است، از سمت شمال به جنگل‌های ناهارخوران گرگان و ارتفاعات بندسر، از سمت غرب به کوه های ادیم، مازوکش و کمر سر، از سمت شرق به ارتفاعات خال دره و از سمت جنوب به کوه‌های جنگلی زیارت و آبشار باشکوه آن محدود می‌شود. روستای زیارت در دامنه‌ کوه‌های اطراف گیلان و در مجاورت رودخانه خاصه رود، گسترش یافته است.

  • آدرس روستای زیارت گرگان:استان گلستان، گرگان، جنوب منطقه ناهارخوران (مشاهده روی نقشه)
کپی لینک

مسیر دسترسی روستای زیارت

مسیر دسترسی روستای زیارت

عکاس: نامشخص

مسیر دسترسی به روستای زیارت با وجود رستوران‌ها، کافه‌‌ها و کیوسک‌‌های کنار جاده، خود یکی از جاذبه‌های این روستا است

مسیر دسترسی به روستای زیارت از جاده ناهارخوران شهر گرگان آغاز می‌شود. برای رسیدن به این روستایی ییلاقی، جاده را تا انتها بروید تا به یک میدان برسید. از این میدان، دو مسیر در پیش روی شما است؛ یک مسیر برگشت به ناهار خوران و مرکز گرگان و مسیر روستای زیارت. از میدان، یک جاده هفت کیلومتری در حدود ۲۰ دقیقه شما را به روستای زیارت می‌رساند؛ جاده‌ای جنگلی، زیبا، پرپیچ‌وخم با پیچ‌‌‌های تند و رو به بالا و کمی خطرناک. پس از طی کردن این هفت کیلومتر، به بخشی از جاده می‌رسید که سنگ‌فرش شده است و این دقیقا نشانه ورود شما به روستای زیارت است.

مسیر دسترسی به روستای زیارت با وجود رستوران‌ها، کافه‌‌ها و کیوسک‌‌های کنار جاده، خود یکی از جاذبه‌های این روستا است و رانندگی در آن، لذت سفر را دو چندان می‌کند. جالب است بدانید که برخی از طبیعت گردان این مسیر را با پای پیاده طی می‌کنند؛ اما برای این کار باید سابقه کوهنوردی یا طی کردن مسیر‌‌های سربالایی داشته باشید؛ در غیر این صورت بعید است که از پس آن برآیید. مسیر برگشت از روستای زیارت، سرپایینی است و فشار کمتری به افراد وارد می‌کند؛ برای همین، تازه‌کارها این مسیر را برای برگشت انتخاب می‌کنند.

اگر ماشین شخصی ندارید، برای رسیدن به روستا، سوار تاکسی‌هایی شوید که شما را از ایستگاه سازمان آب گرگان به روستا می‌رسانند. شما همچنین می‌توانید از تاکسی‌های اینترنتی نیز استفاده کنید.

کپی لینک

درباره روستای زیارت بیشتر بدانید

کپی لینک

وجه تسمیه روستای زیارت

زیارت گرگان

عکاس: نامشخص

از نام روستای زیارت این طور برمی‌آید که این روستا، مکانی برای زیارت و عبادت بوده است؛ اما باید بدانید که این روستا علاوه بر جاذبه‌های زیارتی، دارای دیدنی‌های طبیعی و تفریحات بسیاری است. درباره وجه تسمیه نام روستای زیارت، فرضیه‌های متفاوتی وجود دارد. یکی از دلایل این نام‌گذاری، وجود بارگاه امامزاده عبدالله در بافت سنتی این روستا و سفارش ایشان است. البته شواهد به دست آمده از شهر سوخته در سیستان و بلوچستان و روایت‌های تاریخی بوداییان نشان می‌دهند که از گذشته‌های دور، افراد بسیاری به‌دلیل موقعیت جغرافیایی این روستا، برای عبادت به این مکان می‌آمده‌اند.

طبق یکی دیگر از فرضیه‌های موجود، گفته می‌شود در یکی از مناطق این روستا به نام «شهربت»، آتشکده‌ای بزرگ وجود داشته که محل تجمع زرتشتیان، قربانگاه و محل زیارت بوده است. شهربت، نام قدیم این منطقه بوده که در طول سال‌ها به زیارت تبدیل شده است؛ زیرا این روستا، محل حکومت آل زیار بوده است.

روستای زیارت با نام‌های دیگری چون زیارت خاصه رود، زیارت خسرو و زیارات نیز شناخته می‌شود.

کپی لینک

تاریخچه روستای زیارت

تاریخچه روستای زیارت

منبع عکس: blog.rahbal.com

قدمت روستای زیارت به صدها سال قبل برمی‌گردد و در منابع تاریخی، در تاریخ ۹۸۹ هجری قمری به قلعه‌ها و آبادی‌های این منطقه اشاره شده است. اهالی روستای زیارت معتقدند که این روستا بازمانده‌ای از یک شهر بزرگ بوده و مشخص نیست که چرا به این وضعیت درآمده است.

روستای زیارت، یکی از ۱۰ روستای دارای بافت باارزش تاریخی کشور است و بافت سنتی و خانه‌های قدیمی آن به ثبت ملی رسیده‌اند. قدمت حدود ۴۰ خانه از بناهای روستای زیارت به دوران قاجار و پهلوی برمی‌گردد. در ضمن در نزدیکی روستا، سه محوطه تاریخی به نام‌‌های «کفترخوسه»، «شهربَت» و «محوطه پشتلام» در راستای حفظ جلوه های تاریخی این منطقه به ثبت رسیده‌اند.

درباره محوطه‌های تاریخی روستا که دلیل ثبت روستای زیارت در آثار ملی هستند، گفته می‌شود که پس از فتح ایران به دست سپاه اسلام، مردم شهربت برخلاف مردم شهر قدیمی گرگان تسلیم نشدند و تا لحظه آخر جنگیدند. آن‌ها نمی‌خواستند که از دین زرتشتی دست بردارند و به اسلام روی بیاورند؛ به همین دلیل، برخی اعتقاد دارند که مردمان زرتشتی این روستا طلسم شدند و از این منطقه، به‌عنوان شهر طلسم شده یاد می‌کنند.

حادثه به آتش کشیده شدن روستای زیارت

خانه های روستای زیارت

عکاس: سعید فلاح فر

در دوران سلطنت رضا شاه پهلوی، روستای زیارت به بهانه شهرنشین کردن مردم و گوشمالی آن‌ها به آتش کشیده شد

در دوران سلطنت رضا شاه پهلوی، روستای زیارت به بهانه شهرنشین کردن مردم و گوشمالی آن‌ها به آتش کشیده شد، اهالی از روستا اخراج و به جنوب گرگان تبعید شدند. پس از گذشت مدت زمانی کوتاه، گرمای شدید و بیماری وبا، جان تعداد زیادی از اهالی روستای زیارت را گرفت.

پس از این اتفاق، بخشی از مردم زیارت با وجود منع شدید و قوانین سختگیرانه دوباره به روستا کوچ کردند یا به روستاهای مجاور رفتند. روستای زیارت پس از این تاریخ، جانی تازه گرفت و بعد از اصلاح اراضی در سال ۱۳۴۲ شمسی، زمين‌های مردم روستای زيارت دارای سند شدند.

کپی لینک

معماری سنتی روستای زیارت

بناها و خانه‌های روستای زیارت با سبک معماری قابل‌توجهی ساخته شده‌اند. در گذشته برای ساخت‌وساز، در ابتدا در دورتادور بنا، یک پی ۵۰ سانتی‌متر در ۵۰ سانتی‌متر کنده می‌شد تا خاک بکر در دسترس قرار بگیرد. سپس یک چاهک ۱۲۰ سانتی‌متری برای جای ستون‌ها حفر می‌شد و پس از قرار دادن تخته سنگ، آن‌ها را تراز می‌کردند. ستون‌ها در معماری سنتی روستای زیارت دارای کلاهک بودند.

خانه های روستای زیارت گرگان
خیابان سنگفرش روستای زیارت
خانه های پلکانی زیارت
خانه های ویلایی زیارت

عکاس: نامشخص

پس از سرپا شدن ستون‌ها، یک تیر چوبی (دوش‌کش) روی آن‌ها گذاشته می‌شد و سپس آن‌ها را با میخ دوسر (اسکو) محکم می‌کردند. در ادامه کار، نوبت به چوب‌ریزی، تخته‌ریزی و نال‌کوبی (نال به چوب قطور، مکعب مستطیل‌شکل و با کیفیت گفته می‌شد) می‌رسید. پس از پوشاندن چوب‌ها با گل، در ابتدا ستون‌های طبقه بالا سرپا می‌شدند و بین آن‌ها بادبند ضربدری قرار می‌گرفت. آن‌ها بین ستون‌ها، یک ستون کمکی به فاصله ۵۰ سانتی‌متر می‌گذاشتند و روی ستون را با شمیش (شاخه درخت شبیه میله‌گرد ۱۸) می‌بافتند. در ادامه روی ستون را با گل می‌پوشاندند و سپس به ظرافت گچکاری، گلکاری انجام می‌دادند.

در ادامه پس از چوب‌ریزی و تخته‌کوبی سقف، روی سقف نیز گلکاری می‌شد. نوع بام خانه‌های روستای زیارت نیز از نوع خرپای چوبی بود که روی آن با چوب، سفال، حلب یا ایرانیت پوشانده می‌شد. ستون‌ها از چوب درخت سرخدار ساخته می‌شدند و چوب سقف اتاق‌ها نیز اغلب از جنس نرات بود. آشپزخانه و سرویس بهداشتی خانه‌های روستای زیارت در حیاط قرار داشت. نحوه چینش اتاق‌ها و فضاها نیز به این صورت بود که اول ایوان، سپس پذیرایی (میان خانه) و بعد اتاق خواب‌ها؛ اتاق خواب مهمان نیز کنار ایوان قرار داشت. زیرزمین خانه‌های روستای زیارت به کارگاه بافندگی اختصاص داشت و گاهی نیز به‌عنوان آشپزخانه مورد استفاده اهالی خانه قرار می‌گرفت.

پاییز دل انگیز روستای زیارت

عکاس: نامشخص

مناطق مهم روستای زیارت بر اساس قیمت زمین و امکانات به ۹ بخش تقسیم می‌شوند:

  • بافت روستا و قسمتی از کفتر خوسه
  • منطقه میدان و سرخ چشمه
  • کفتر خوسه
  • جاده آبشار و گاو خوسه
  • دلوا و حاجیللم
  • جوزستان و نخود چشمه و ادیم
  • تپه و گرگولو
  • سرتخته
  • شهربت و تول بن
کپی لینک

فرهنگ و مردم زیارت

دامداری در زیارت

عکاس: سید مجید حسینی

گالش‌های زیارت در حال ترک سبک زندگی گله‌داری سنتی هستند و به‌تدریج و در سال‌های اخیر به کارهای کشاورزی و ساخت‌وساز روی آورده‌اند

اهالی روستای زیارت، مسلمان و پیرو مذهب شیعه جعفری هستند. بر اساس سرشماری سال ۱۳۹۵، ۲,۲۸۰ نفر در روستای زیارت زندگی می‌کنند. یکی از مشخصه‌های بارز اهالی روستای زیارت، میانگین بالای عمر آن‌ها است که از دلایل آن می‌توان به شیوه زندگی آن‌ها و استفاده از مواد غذایی جنگلی اشاره کرد. لباس محلی زنان روستا شامل دامن چین‌دار و کوتاه، پیراهن، نیم تنه یا جلیقه با طرح‌ها و رنگ‌های شاد و نیز کلاه (زیر روسری) و روسری رنگارنگ است که با انواع پولک‌های رنگی و زیورآلات تزیین می‌شوند.

مردم ‌روستای زیارت، گالش هستند. گالش‌های طبری از اقوام طبری تبار هستند که در مناطق کوهستانی رودسر در شرق گیلان تا رامسر در غرب مازندران و استان گلستان زندگی می‌کنند و به زبان طبری سخن می‌گویند. گالش یا گاولش (Galeš) در زبان طبری به‌معنای «گاوبان» است و گالش به فردی گفته می‌شود که دامداری می‌کند و گاو گوسفند پرورش می‌دهد. واژه گالش از ریشه سانسکریت «گئورکش» (Gao-rakš) گرفته شده‌ است. «Gao» به معنی گاو و «Rakš» به معنی پاییدن و نگهبانی کردن است. به‌علاوه در زبان طبری، به چوپان گاو، «گالش» (Galeš) و به چوپان گوسفند، «کرد» (kerd) می‌گویند. در متون کهن طبری از کلمه گالش به‌معنای چوپان نیز استفاده شده‌ است. البته باید بدانید که گالش‌های زیارت در حال ترک سبک زندگی گله‌داری سنتی هستند و به‌تدریج و در سال‌های اخیر به کارهای کشاورزی و ساخت‌وساز روی آورده‌اند.

زندگی در روستای زیارت

عکاس: نامشخص

درآمد اکثر مردم روستای زیارت از فعالیت‌های زراعی، باغداری و دامداری تامین می‌شود. گروهی از آن‌ها نیز در بخش خدمات، صنایع دستی و گردشگری اشتغال دارند. از عمده محصولات زراعی مردم روستا می‌توان به گندم، جو، سیب‌زمینی و صیفی‌جات و از مهم‌ترین محصولات باغی و سردرختی، می‌توان به فندق و گردو اشاره کرد.

گالش‌های روستای زیارت، خود را مازندرانی می‌دانند و لهجه و گویش خود را زیارتی یا زبان روستایی (نه گالشی یا مازندرانی و نه حتی گرگانی) معرفی می‌کنند؛ البته جوانترهای روستا ترجیح می‌دهند به فارسی صحبت کنند. اگرچه گونه زبانی روستای زیارت دارای حالت کنایی (ارگتیو) نیست؛ اما بقایایی محدود از وجود یک ساخت کهن کنایی در آن به چشم می‌خورد.

طبیعت روستای زیارت
گردشگران در روستای زیارت
مه در روستای زیارت
عکس های روستای زیارت
خانه های مدرن در روستای زیارت
کوچه های روستای زیارت
ارتفاعات روستای زیارت
دشت سرسبز در روستای زیارت

عکاس‌ها: نامشخص، محمد اخلاقی

لهجه و گویش زیارتی، گونه‌ای از زبان طبری، زیرشاخه طبری استرآبادی و مخلوطی از پهلوی میانه، دیلمی و کتولی و لهجه قدیمی گرگانی است و به‌شدت تحت‌تاثیر زبان فارسی قرار دارد. این تاثیر را می‌توان در تمام سطوح صرفی، نحوی و واژگانی این گویش مشاهده کرد؛ اما هویت مازندرانی و طبری نیز کاملا در آن حس می‌شود. در فرهنگ مردم روستای زیارت، چند اصطلاح بسیار رایج وجود دارد که در ادامه شما را با آن‌ها آشنا خواهیم کرد:

  • یوری (یاوری): این کلمه بخشی از فرهنگ مردم روستای زیارت است. در این روستا، همه اهالی بدون هیچ انتظار و چشم‌داشتی به کمک یکدیگر می‌شتابند. یوری بزرگ روستا در بیش از ۵۰ سال قبل اتفاق افتاد؛ زمانی که کل این محل در یک هفته لوله کشی شد. جالب است بدانید که در حال حاضر نیز از همان سیستم لوله‌کشی استفاده می‌شود.
  • واش به واش: این اصطلاح به نوعی تقسیم زمین در گذشته اشاره دارد؛ تقسیمی که به‌صورت زبانی و بر پایه اعتماد متقابل، حتی بدون در نظر گرفتن متراژ، سند و پلاک زمین صورت می‌گرفت. این روش کماکان در این روستا مورد قبول ساکنان است.
  • چمتا کش: این اصطلاح برای اشاره به فردی به کار می‌رفت که در زمان شکار، همراه شکارچیان بود و وظیفه حمل وسایل آن‌ها و شکار را بر عهده داشت و در نهایت نیز سهمی از گوشت شکار به او داده می‌شد.
  • پلنگ تله: به‌نوعی تله گفته می‌شد که در گذشته از آن برای به دام انداختن پلنگ دزد (پلنگ حمله‌کننده به دام) استفاده می‌کردند. شوکا و خوک، شکار اصلی پلنگ هستند. در حال حاضر از این اصطلاح برای اشاره به نهایت حیله و فریبی استفاده می‌شود که می‌توان آن را برای دشمن و گرفتن دزد به کار گرفت.
  • دله گیری: بیش از ۵۰ سال قبل، دلالان پوست سمور و افرادی سودجو به روستای زیارت آمدند و با پرداخت پول زیادی، مردم را تشویق به شکار راسو کردند. برخی از کشاورزان نیز به‌دلیل درآمد پایین، به دله‌گیری روی آوردند تا پول بیشتری به دست بیاورند. دله‌گیری در حال حاضر، اصطلاحی در میان اهالی روستای زیارت است و زمانی به کار می‌رود که درآمد کاری، به‌صرفه نیست و سبب می‌شود تا فرد، یک شغل فرومایه، مقطعی و پردرآمد را قبول کند.
کپی لینک

مراسم سنتی مردم روستای زیارت

زندگی سنتی در روستای زیارت

عکاس: نامشخص

اهالی روستای زیارت، مردمانی سنتی هستند و مراسم و جشن‌های مخصوص به خودشان را دارند. در ادامه برخی از آن‌ها را به شما معرفی خواهیم کرد:

  • آفتاب کنک: این مراسم در گذشته در زمستان برگزار می شد و هدف آن، بالا آمدن آفتاب و گرم شدن زمین بود.
  • مراسم نوروزی: مردم روستای زیارت، پس از چهارشنبه سوری و دو تا سه روز مانده به عید بر سر مزار عزیزان خود می‌روند و برای درگذشتگان، شمع روشن می‌کنند. در گذشته پس از ساعت تحویل و انجام دید و بازدید در نوروز، مردم به تفریحاتی چون چلیک بازی و تاب بازی نیز می‌پرداختند.
  • عیدی گردشی: ریش سفیدان و افراد میانسال، لحظاتی بعد از ساعت تحویل به‌صورت گروهی راهی منازل افرادی می‌شوند که در سال گذشته از دنیا رفته‌اند. آن‌ها ضمن دلجویی از بازماندگان، عید را تبریک می‌گویند. بچه‌ها نیز به جلوی درب منزل هم روستایی‌های خود می‌روند و در می‌زنند تا تخم‌مرغ، سنجد و شکلات و چیزهای دیگر عیدی بگیرند.
  • جشنواره فرهنگی روستای زیارت: این جشنواره در نوروز در امامزاده عبدالله و با حضور جمعیت زیادی از اهالی و مسافران نوروزی برگزار می‌شود. این جشنواره با نمایش غذاهای سنتی و بازی‌های بومی و موسیقی محلی همراه است.
  • کلنگ بازی (با چوب)، توپ بازی سنتی و گردو بازی از بازی‌ها و ورزش‌های بومی روستا هستند.
کپی لینک

سوغات و صنایع دستی روستای زیارت

بافت صنایع دستی در روستای زیارت
صنایع دستی در روستای زیارت
خرید صنایع دستی در روستای زیارت
صنایع دستی در روستای زیارت گرگان
نان محلی روستای زیارت
پخت نان محلی روستای زیارت
نان خوشمزه روستای زیارت گرگان
محصولات ارگانیک در روستای زیارت

عکاس‌ها: نامشخص

مشهورترین سوغاتی روستا، پنیر لطیف و کم نمک زیارت است؛ پنیری که طعم آن را هیچ‌گاه فراموش نخواهید کرد

برای خرید سوغات و صنایع دستی روستای زیارت می‌توانید به مغازه‌های داخل روستا سر بزنید؛ البته برخی از خانواده‌ها، بخشی از خانه‌های خود را به ارائه این محصولات اختصاص داده‌اند و به شما پیشنهاد می‌کنیم که حتما از آن‌ها خرید کنید. تولیداتی با بافتی شبیه به گلیم و جاجیم به‌شکل کوله، کیف دستی، روفرشی، روتختی، رومیزی، لباس پشمی، شلوار پشمی، ساق بند، شال و کلاه پشمی و غیره از جمله صنایع دستی این روستا هستند.

مشهورترین سوغاتی روستا، پنیر لطیف و کم نمک زیارت است؛ پنیری که طعم آن را هیچ‌گاه فراموش نخواهید کرد. از دیگر محصولات خوشمزه روستای زیارت می‌توان به محصولات ارگانیک و گیاهان دارویی و میوه‌های جنگلی، شیر، کره، پنیر، ماست و کشک، نان، تخم‌مرغ محلی، سبزیجات، کدو، گوجه‌فرنگی، خیار، لوبیا، اسفناج، ترشی آلو کندس، زرشک و گلابی جنگلی به نام تلکا، عسل، رب آلو و غیره نیز اشاره کرد.

کپی لینک

غذاهای محلی روستای زیارت

خرید نان محلی در روستای زیارت

عکاس: نامشخص

لوبیا ته‌چین، شیرخشک، شیربرنج، ماش آش، کدو ماشی، اسفناج ترشک، آش گزنه، پیاز اُ (پیاز آب)، تم پخت با انار دان، ته‌چین اسفناج، ته‌چین کشمش، آش ترشی، ماست شوربا ، قروت اُ (آب قروت)، ترش اُ (ترش آب)، ماش پیتی، کدو قروتی، کدو لقتی، کدوپیازداغی و غیره از جمله غذاهای محلی روستای زیارت هستند که حتما باید آن‌ها را امتحان کنید. در سفر به این روستا به‌هیچ‌وجه از مزه کردن نان محلی زیارت با طعمی متفاوت غافل نشوید. این نان در تنور گلی درست می‌شود و ترکیب آن با پنیر محلی زیارت، بی‌نظیر است.

کپی لینک

امکانات روستای زیارت

در روستای زیارت، مغازه‌ها، کافه‌ها، رستوران‌ها و سفره‌خانه‌های بسیاری برای خدمت‌رسانی به مسافران و گردشگران وجود دارند. در ضمن، هتل و اقامتگاه‌های بومگردی بسیاری نیز برای اقامت مسافران در این روستا ساخته شده است.

کپی لینک

مناطق دیدنی روستای زیارت گرگان

کپی لینک

۱. چشمه آبگرم زیارت

چشمه آبگرم زیارت

منبع عکس: blog.rahbal.com

چشمه آب گرم از جمله جاذبه‌های نادری است که کمتر در طبیعت دیده می‌شود. چشمه آب گرم روستای زیارت که با نام «گرماندو» و «چشمه زیارت» در میان اهالی شناخته می‌شود، در ضلع شرقی رودخانه خاصه‌ رود قرار گرفته است. گفته می‌شود که این چشمه، تنها چشمه آبگرم استان گلستان است. آب چشمه زیارت، شفاف، صاف و زلال است و طعم و بوی تند و خاص ندارد. این چشمه با گرمایی ملایم و مطبوع در میان مردم روستای زیارت از اهمیت ویژه‌ای برخوردار است و آن‌ها برای درمان انواع بیماری‌های پوستی و درد مفاصل از آن بهره می‌جویند.

چشمه آبگرم زیارت، چهار مظهر (محل پدیدار شدن آب) و محل خروجی به فاصله تقریبی ۱۰ تا ۲۰ متر دارد. حجم آب هر چهار رشته، قابل‌توجه است و به حدود ۳۸ سانتی‌متر می‌رسد. اولین مظهر چشمه زیارت، زیر یک تخته سنگ است و روی آن، کتیبه کوچکی با ابعاد ۲۰ در ۱۵ متر با نوشته‌هایی به خط عربی دیده می‌شود که تاریخ ۱۰۳۵ هجری قمری را نشان می‌دهند. مظهر دوم چشمه در ۲۰ متری جنوب مظهر اول واقع شده است و دو مظهر دیگر هر یک با فواصل ۱۵ و ۱۰ متر قابل دسترسی هستند.

جالب است بدانید که در سفرنامه جهانگردان خارجی همچون سفرنامه کلنل لوات و سفرنامه کنسول انگلیس در استرآباد، به وجود یک چشمه آب گوگردی در قریه زیارت اشاره شده است.

کپی لینک

۲. آبشار زیارت

آبشار زیارت

عکاس: H.Farhadian

روستای زیارت، چند آبشار دیدنی و زیبا دارد که تجربه بازدید از هر یک از آن‌ها، خاطره‌ای فراموش‌نشدنی از سفر به این منطقه برای شما رقم خواهد زد. در ادامه با این آبشارها آشنا شوید.

آبشار دوقلو

آبشار دوقلو یا انزوان، یکی از زیباترین جلوه‌های طبیعت در روستای زیارت است. این آبشار در پنج کیلومتری جنوب روستا و در ۱۹ کیلومتری جنوب گرگان قرار دارد. برای دسترسی به آبشار دوقلو باید پس از عبور از کنار امامزاده عبدالله، حدود پنج کیلومتر مسیر خاکی کوهستانی با چشم‌اندازهای زیبا را طی کنید تا به محل پارکینگ خودروها در نزدیکی آبشار برسید. در ادامه یک مسیر ۱۵ دقیقه‌ای (حدود ۲۰۰ متر) را با پای پیاده طی کنید تا پس از عبور از روی سه پل روی دره رودخانه، در انتهای دره به آبشار دو قلوی زیارت برسید.

آبشار دوقلو در مسیر رود آبشار، یکی از شاخه‌های فرعی رودخانه خاصه رود زیارت شکل گرفته است و باشکوه بی‌نظیر، طبیعت گردان بسیاری را به‌سمت خود می‌کشاند. آبشار دوقلو متشکل از دو آبشار است که از ارتفاع ۱۵ متری به داخل یک حوضچه می‌ریزند. در این منطقه ذرات آب در هوا معلق هستند و همین رطوبت سبب شده است تا خزه و گلسنگ، روی تخته سنگ‌ها را بپوشانند. مجموعه آبشار دوقلو در محدوده منطقه حفاظت‌شده قرار دارد؛ اما استفاده دا‌م‌ها از آن و تردد بدون کنترل گردشگران از جمله مشکلاتی هستند که این منطقه تفریحی با آن‌ها روبه‌رو است.

نمایی از آبشار زیارت
آبشار باشکوه زیارت
بالادست آبشار زیارت
آبشار زیارت گرگان

آبشارهای روستای زیارت عکاس: نامشخص

آبشارهای دره تل انبار

در دره تل انبار، ۵۲ آبشار دو تا ۴۰ متری وجود دارد که ارتفاع ۲۰ تای آن‌ها به بیش از ۱۰ متر می‌رسد

دره تل انبار در نزدیکی روستای زیارت و در دامنه شمالی قله واقع شده است و آبشارهای آن از دیگر دیدنی‌های روستای زیارت به شمار می‌آیند. در این دره، ۵۲ آبشار دو تا ۴۰ متری وجود دارد که ارتفاع ۲۰ تای آن‌ها به بیش از ۱۰ متر می‌رسد. برای بازدید از آبشارهای دره تل انبار نیازمند مهارت‌های فنی و تجهیزات فرود هستید. نکته مهم آن است که پس از فرود از آبشار اول این دره، باید مسیر را ادامه داد و راه بازگشت وجود ندارد. بهترین زمان بازدید از این آبشارها و فصل مناسب برای عبور از این دره، از اول تیر تا نیمه اول شهریور است.

آبشار روستای زیارت

آبشاری در روستای زیارت. عکاس: نامشخص

آبشار خال دره

آبشار خال دره که با «نام جل دُره» نیز شناخته می‌شود در شرق روستا و در میان دره‌ای خرم و زیبا قرار دارد. برای بازدید از این آبشار حتما باید با یک راهنمای محلی همراه شوید.

کپی لینک

۳. کوه‌های سرسبز و زیبا

کوه های زیارت

عکاس: علی اباذری

روستای زیارت در میان ارتفاعات قرار گرفته است و از شمال به ارتفاعات «بندسر» و «خمام شهر»، از شرق به ارتفاعات «خال دره» و از غرب به ارتفاعات «ادیم» و «مازوکش» و «کمرسر» محدود می‌شود. از کوه‌های اطراف روستای زیارت می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • سردانسر در جنوب غرب: برای رسیدن به آن باید از وسط روستای زیارت به‌سمت نخود چشمه و سپس به‌سمت چکل پیرزن حرکت کنید تا به دشتی زیبا و سبز برسید.
  • تلمبار در جنوب
  • زبله یا کله قندی بین کلاه گردان و کلیچال در شرق
  • کلیچال در شرق
  • کلاه گردان در شمال شرق
  • زارمنجی در شمال
  • سفید آب و پیرزن چکل در شمال غرب
  • شمسک در شمال شرق
  • تاله (تالو) در جنوب غرب
کپی لینک

۴. جنگل‌های سرسبز، کهن و ارزشمند

جنگل روستای زیارت

عکاس: نامشخص

جنگل‌های ارزشمند هیرکانی در نزدیکی روستای زیارت از منحصربه‌فردترین و قدیمی‌ترین جنگل‌های جهان هستند و بازدید از آن‌ها در سفر به روستای زیارت به‌شدت توصیه می‌شود. سومین ذخیره‌گاه درخت سرخدار جهان در نزدیکی این روستا قرار دارد؛ درختی سوزنی برگ با برگ‌های دائمی و همیشه سبز که چوب داخل آن، قرمز شاه بلوطی است و احتمالا به همین دلیل، نام آن را سرخدار گذاشته‌اند. برای بازدید از این ذخیره‌گاه حتما از یک محلی کمک بگیرید.

ارتفاعات پیرامون روستای زیارت از انواع گیاهان و درخت‌های جنگلی مانند ممرز، راش، افرا، توسکا، ملچ و بلوط پوشیده شده است. جنگل‌های سوزنی برگ ییلاقی تاتوره و درختان انجیلی از دیگر دیدنی‌های روستای زیارت هستند؛ درختانی که به‌دلیل مقاومت و سخت بودن چوبشان با عنوان درخت آهن شناخته می‌شوند و از مفاخر طبیعت ایران به شمار می‌آیند. درختان انجیلی در فصل پاییز به اوج زیبایی خود می‌رسند و چشم هر بیننده‌ای را به خود خیره خواهند کرد. در زمان بازدید از جنگل‌ های هیرکانی به خاطر داشته باشید که این درخت‌ها از دوره‌های کهن زمین باقی مانده‌اند و باید برای حفظ و نگهداری آن‌ها تلاش کرد. پس مراقب محیط زیست باشید، در جنگل، آتش روشن نکنید و به درختان و گیاهان، آسیب نرسانید.

جنگل های زیارت

عکاس: مهران کاشفی

کپی لینک

۵. خانه‌های پلکانی روستای زیارت

هیچ خانه‌ای در روستای زیارت، حیاط مجزا ندارد و سقف هر خانه، حیاط دیگری است؛ درست شبیه به روستای ماسوله در استان گیلان

روستای زیارت با کوچه‌‌های پیچ‌درپیچ و باریک، منطقه‌ای باصفا و فوق‌العاده برای گشت‌وگذار است. خانه‌های دو طبقه روستا به‌شکل پلکانی ساخته و با یک طراحی دقیق، روی هم چیده شده‌اند. هیچ خانه‌ای در روستای زیارت، حیاط مجزا ندارد و سقف هر خانه، حیاط دیگری است؛ درست شبیه به روستای ماسوله در استان گیلان. سنگ و چوب عمده‌ترین مصالح به کار رفته در ساخت خانه‌ها هستند. دیوارها برای جلوگیری از نفوذ رطوبت با کرسی چینی بنا شده‌اند و کف خانه‌‌ها در فاصله نیم تا یک متری از سطح زمین قرار دارند.

خانه های روستای زیارت

عکاس: نامشخص

متاسفانه ساخت‌وساز ویلاها در سال‌های اخیر، چهره زیبای روستای زیارت را مخدوش کرده است و این روستای تاریخی در سایه افراد بی‌مسئولیت در شرف نابودی قرار دارد. شاید باور آن برای شما مشکل باشد؛ اما حدود هفت هزار ویلا در طبیعت روستای زیارت و اطراف آن ساخته شده‌اند و دیگر به‌سختی می‌توان بافت قدیمی یا چشم‌اندازهای طبیعی را از داخل روستا مشاهده کرد.

کپی لینک

۶. امامزاده عبدالله روستای زیارت

امامزاده عبدالله روستای زیارت در نزدیکی چشمه آبگرم زیارت قرار دارد و یکی از جاذبه‌های زیارتی روستای زیارت به شمار می‌آید. ساختمان این امامزاده که از نوادگان امام موسى بن جعفر (علیه السلام) است، در کنارر رودخانه واقع و به همین دلیل، طی سال‌های گذشته بر اثر سیلاب، ویران شده است. اهالی روستای زیارت، یک ساختمان کوچک‌تر برای این امامزاده ساخته‌اند و قطعاتى از صندوقچه چوبى بقعه که از سیلاب به جا مانده بود را در همین مکان نگهداری می‌کنند. درختان سرو کهنسال از دیگر مشخصه‌های این امامزاده هستند.

 امامزاده عبدالله روستای زیارت

عکاس: نامشخص

کپی لینک

۷. گورستان تاریخی امامزاده عبدالله

در اطراف امامزاده عبدالله روستای زیارت، یک گورستان تاریخی وجود دارد که قدمت برخی از سنگ قبرهای آن به بیش از هزار سال پیش برمی‌گردد.

کپی لینک

۸. امامزاده صالح

امامزاده صالح، یکی دیگر از امامزاده‌های روستای زیارت است که درست وسط روستا قرار دارد و بنای آن، توسط مردم بازسازی شده است.

کپی لینک

۹. دیگر امامزاده‌های روستای زیارت

امامزاده عبدالله زیارت گرگان

امامزاده عبدالله. عکاس: نامشخص

  • امامزاده علی ابن موسی ابن جعفر مشهور به عظیم حسینی: این امامزاده در میان طبیعتی سرسبز قرار دارد و پناهگاه و محل زیارت کوهنوردان و طبیعت گردان است.
  • امامزاده بابا قنبرسر: بابا قنبرسر، یکی از مناطق زیارتی روستای زیارت است که در منطقه‌ای به نام کله یزید در یک کیلومتری جنوب شرقی روستا قرار دارد. نشانه این مقبره بلوط کهنسالی است که بر بالای آن قرار دارد و قدمت آن به بیش از هزار سال قبل برمی‌گردد.
کپی لینک

تفریحات در روستای زیارت

گشت‌وگذار در روستای زیارت و تماشای خانه‌های قدیمی، هم صحبتی با مردم محلی از محبوب‌ترین تفریحات در این منطقه هستند. در ادامه با دیگر تفریحات روستای زیارت آشنا شوید.

کپی لینک

کوهنوردی در ارتفاعات روستا

کوهنوردی در ارتفاعات روستا زیارت

عکاس: نامشخص

روستای زیارت در میان ارتفاعات قرار دارد و یکی از مقاصد محبوب کوهنوردان به شمار می‌آید. این روستا در میانه یکی از راه‌‌های قدیمی و محل اتصال شاهرود و فلات مرکزی ایران به دریای خزر واقع شده است؛ مسیری که در گذشته توسط مسافران مورد استفاده قرار می‌گرفت؛ اما با احداث جاده‌های جدید متروکه شد و در حال حاضر، کوهنوردان از آن برای صعود به ارتفاعات استفاده می‌کنند.

کپی لینک

جمع‌آوری گیاهان و میوه‌ها

در روزهای آفتابی و گرم روستای زیارت، مردان و زنان روستا با کوله‌‌هایی قرمز رنگ، پشمی و شبیه گلیم بر پشت به ارتفاعات و مناطق اطراف می‌روند تا گیاهان خاص یا میوه‌‌های جنگلی همچون گلابی جنگلی، آلو جنگلی، توت‌فرنگی، زرشک و غیره را جمع‌آوری کنند. این کار به‌صورت روزانه در روستا انجام می‌شود و به شما پیشنهاد می‌کنیم که به آن‌ها بپیوندید و در لذت جمع‌آوری میوه‌ها سهیم شوید. ازگیل جنگلی یا کندوس و ولیک (نوعی میوه درختی جنگلی سیاه رنگ) نیز از جمله میوه‌هایی هستند که در فصل پاییز جمع‌آوری می‌شوند.

کپی لینک

پیک نیک و عکاسی

عکاسی در روستای زیارت

عکاس: المیرا شاهان

پیک نیک در طبیعت بکر و دست‌نخورده روستای زیارت و تنفس هوای پاک در کنار تماشای چشم‌اندازهای طبیعی از بهترین تفریحاتی است که می‌توان در روستای زیارت به آن پرداخت. فقط به‌همراه بردن وسایل پیک نیک را فراموش نکنید. در سفر به این منطقه می‌توانید از مناظر بی‌بدیل طبیعی عکس بگیرید و خاطره این سفر را برای همیشه ثبت کنید.

کپی لینک

شکم گردی

شکم گردی در روستای زیارت

عکاس: نامشخص

مزه کردن غذاهای محلی، نان محلی و دیگر خوشمزه‌های ارگانیک این روستا را به‌هیچ‌وجه نباید از دست داد. نان محلی این روستا در آتش تنورهای هیزمی چنان بویی به راه می‌اندازد که نمی‌توان در برابر آن مقاومت کرد. این نان، گرم، سفید، گرد و کلفت است و به فطیر شباهت دارد.

کپی لینک

اقامت در روستای زیارت

برای اقامت در روستای زیارت، گزینه‌های متعددی چون هتل روستا، اقامتگاه‌های بومگردی، خانه‌های ویلایی، کلبه های چوبی و کمپینگ در طبیعت وجود دارند. البته شما می‌توانید با اقامت در هتل‌های شهر گرگان، در سفری یک روزه به روستای زیارت بروید.

کپی لینک

هتل زیارت

هتل زیارت

منبع عکس: eghamat24.com

هتل زیارت با مساحت ۲۰۰۰ متر مربع در روستای زیارت در انتهای جاده زیبای ناهارخوران گرگان واقع شده است. از امتیازات این هتل می‌توان به اتاق‌های رو به مناظر زیبای طبیعی و امکان گشت‌های تفریحی اشاره کرد. هتل زیارت در سال ۱۳۸۷ ساخته و در سال ۱۳۹۷ بازسازی شده است. ۲۷ اتاق این هتل در چهار طبقه، امکان پذیرایی از ۸۵ مهمان را دارند. پارکینگ با ظرفیت ۱۸ خودرو و اینترنت در لابی از امکانات هتل زیارت هستند.

  • آدرس: استان گلستان، گرگان، انتهای بلوار ناهارخوران، روستای زیارت گرگان (مشاهده روی نقشه)
کپی لینک

هتل آپارتمان پردیس زیارت

هتل آپارتمان پردیس زیارت

منبع عکس: register724.com

هتل اپارتمان پردیس زیارت در منطقه‌ای ییلاقی و جنگلی واقع شده است و دسترسی مناسبی به جاذبه‌های طبیعی این منطقه دارد. این هتل آپارتمان دارای سوئیت‌های دو، سه، چهار و پنج تخته است. در طبقه آخر این هتل و روی بام آن نیز تعدادی آلاچیق چوبی با چشم‌اندازی زیبا از کوه‌ها و جنگل‌های اطراف وجود دارند که مهمانان می‌توانند از آن‌ها استفاده کنند. از امکانات هتل آپارتمان پردیس زیارت می‌توان به سیستم سرمایشی اسپیلت و گرمایشی شوفاژ، اینترنت رایگان و رستوران موجود در مجموعه اشاره کرد.

  • تلفن: ۵۲۱۳ ۳۲۳۰ ۰۱۷
  • آدرس: استان گلستان، گرگان، انتهای بلوار ناهارخوران، جاده روستای زیارت گرگان (مشاهده روی نقشه)
کپی لینک

هتل جهانگردی نهارخوران

هتل جهانگرید نهارخوران

منبع عکس: eghamat24.com

هتل سه ستاره جهانگردی ناهارخوران در سال ۱۳۵۴ افتتاح و در سال ۱۳۸۹ بازسازی شده است. این هتل فوق‌العاده در بلوار ناهارخوران گرگان در دل جنگل‌های هیرکانی و فاصله هشت کیلومتری از مرکز شهر قرار دارد و از مزایای آن می‌توان به دسترسی آسان به پارک جنگلی النگدره و روستای گردشگری زیارت اشاره کرد. هتل جهانگردی سه طبقه نهارخوران دارای ۱۵۰ باب اتاق، کلبه و سوئیت است و از امکانات آن می‌توان به رستوران با ظرفیت ۱۵۰ نفر، پارکینگ با ظرفیت ۱۰۰ خودرو و اینترنت در لابی اشاره کرد.

  • تلفن: ۰۰۳۴ ۳۲۵۴ ۰۱۷
  • آدرس: استان گلستان، گرگان، بلوار ناهارخوران، پارک جنگلی ناهارخوران گرگان (مشاهده روی نقشه)
کپی لینک

هتل شهاب نهارخوران

ساختمان هتل شهاب

منبع عکس: raheeno.com

هتل چهار طبقه شهاب ناهارخوران گرگان در سال ۱۳۹۳ با ۴۳ اتاق در یکی از بهترین مناطق گرگان افتتاح شد. از امکانات این هتل می‌توان به رستوران با ظرفیت ۷۰ نفر، پارکینگ با ظرفیت ۵۰ خودرو و اینترنت در لابی اشاره کرد.

  • وب‌سایت: hotelshahab.com
  • تلفن: ۴۴۱۹ ۳۲۵۴ ۰۱۷
  • آدرس: استان گلستان، گرگان، بلوار ناهارخوران، ۳۰۰ متر مانده به کلانتری (مشاهده روی نقشه)
کپی لینک

بومگردی های روستای زیارت

کپی لینک

کلبه چوبی خاصه رود (بهرام)

بومگرید خاصه رود
بومگردی بهرام گرگان
تراس اقامتگاه خاصه رود
فضای اقامتگاه خاصه رود

منبع عکس‌ها: uspace.ir

اقامتگاه بوم گردی کلبه چوبی بهرام، یکی از خانه‌های بومی و سنتی روستا است که شامل چهار اتاق خواب با سرویس کف‌خواب می‌شود. تمام امکانات اقامتی نظیر وسایل آشپزی، گاز، تلویزیون، یخچال، تشک و پتو برای ۱۰ نفر، حمام و سرویس بهداشتی و راهنمای تور و همچنین بخاری گازی (سیستم گرمایشی) در این اقامتگاه در دسترس هستند. تراس این خانه روستایی نمایی زیبا و رو به طبیعت سرسبز روستا دارد و با گلدان‌های زیبای شمعدانی تزیین شده است.

  • آدرس: استان گلستان، گرگان، روستای زیارت، سمت راست دو راهی هتل زیارت، کوچه شهید میر احمدی
کپی لینک

اقامتگاه بوم گردی راهدله

اقامتگاه بوم گردی راهدله

منبع عکس: uspace.ir

اقامتگاه بوم گردی راهدله در روستای زیارت، یکی از خانه‌های روستایی است که در سال ۱۳۹۷ مورد بازسازی و مرمت قرار گرفته. این خانه بومی سه طبقه با تراسی زیبا رو به جنگل دارای دو سوئیت به‌صورت یک سوئیت ۹۶ متری و یک سوئیت ۸۵ متری با اتاق خواب، پذیرایی و آشپزخانه مجهز به کابینت ام‌دی‌اف، آبگرمکن و یخچال است که درمجموع می‌تواند از ۲۵ گردشگر میزبانی کند. یکی از سوئیت‌ها دارای یک تخت دو نفره و بقیه دارای سرویس کف‌خواب هستند. سرویس بهداشتی (ایرانی و فرنگی) در داخل سوئیت‌ها و دو سرویس بهداشتی ایرانی در داخل محوطه از دیگر امکانات اقامتگاه بوم گردی راهدله به شمار می‌آیند.

  • آدرس: استان گلستان، گرگان، روستای زیارت
کپی لینک

اقامتگاه بوم گردی البرز

آشپزخانه بومگردی البرز
فضای داخلی بومگردی البرز
بومگردی البرز
اقامتگاه بومگردی البرز

منبع عکس‌ها: uspace.ir

قامتگاه بوم گردی البرز در فروردین ماه سال ۱۳۹۸ در روستای زیارت افتتاح شد. این خانه ۱۴۰ متری در میان باغی سرسبز و دل‌باز به مساحت یک هکتار قرار دارد و فضای دلپذیر و باصفای آن، طبیعت دوستان زیادی را به‌سمت خود می‌کشاند. اقامتگاه بوم گردی البرز دارای دو اتاق خواب با سرویس کف‌خواب، هال پذیرایی، تلویزیون ، یخچال، آشپزخانه با تمامی لوازم و تجهیزات مورد نیاز آشپزی، حمام داخل ساختمان و سرویس بهداشتی (توالت ایرانی) داخل محوطه است که ظرفیت اسکان و پذیرش ۱۰ گردشگر را دارد. یک آلاچیق چوبی سنتی نیز در حیاط این مجموعه قرار دارد که محل مناسبی برای دورهمی، شب‌نشینی و لذت بردن از آب و هوای دلچسب منطقه است.

  • آدرس: استان گلستان، گرگان، روستای زیارت
کپی لینک

اقامتگاه بوم گردی خانه دوست

کافه بومگردی خانه دوست
بومگردی خانه دوست
اتاق های بومگردی خانه دوست
اقامتگاه بومگردی خانه دوست زیارت

منبع عکس‌ها: uspace.ir

اقامتگاه بوم گردی خانه دوست، پس از مرمت و بازسازی خانه‌ای با قدمت حدود ۸۰ سال در سال ۱۳۹۸ در روستای زیارت افتتاح شد

اقامتگاه بوم گردی خانه دوست، پس از مرمت و بازسازی خانه‌ای با قدمت حدود ۸۰ سال در فروردین ماه سال ۱۳۹۸ در روستای زیارت افتتاح شد. این اقامتگاه دو طبقه (کافه در طبقه همکف و اتاق‌ها در طبقه بالا) شامل سه اتاق به‌صورت دو اتاق سه نفره و یک اتاق پنج نفره است. اتاق‌های این خانه قدیمی فاقد سرویس بهداشتی اختصاصی و تختخواب هستند؛ بنابراین مهمانان باید از سرویس بهداشتی (یک توالت ایرانی و یک توالت فرنگی) و یک حمام داخل ساختمان به‌صورت مشترک استفاده کنند؛ البته یکی از اتاق‌های سه نفره دارای حمام اختصاصی است.

پارکینگ غیرمسقف، پرسنل مسلط به زبان انگلیسی جهت راهنمایی مهمانان غیرایرانی، راهنمای محلی تورهای گردشگری، کافه و رستوران سنتی، سیستم گرمایشی بخاری گازی و کرسی از امکانات اقامتگاه بوم گردی خانه دوست هستند. گردشگران در صورت تمایل می‌توانند از انواع دمنوش‌های گیاهی، چای و غذاهای سنتی و محلی کافه سنتی این بوم گردی نظیر پیراشکی، کشک و بادمجان، شامی گرگانی، میرزا قاسمی، آش محلی و غیره نوش جان کنند.

  • تلفن: ۶۸۸۳ ۶۵۵ ۰۹۹۰
  • آدرس: استان گلستان، گرگان، ابتدای روستای زیارت، قبل از کوچه بزمون (مشاهده روی نقشه)
کپی لینک

بومگردی زیارت

بومگردی زیارت

منبع عکس: gorgantamasha.ir

بوم گردی زیارت با نما و دکوراسیون خانه‌های بافت قدیمی روستای زیارت بازسازی شده است و زندگی اصیل روستایی و امکانات دوران قدیم را بازسازی می‌کند. این خانه روستایی با چهار اتاق، دارای سرویس ایرانی است و پارکینگ ندارد. البته از محل پارک خودرو در سر کوچه تا درب ورودی، راه کوتاهی است. تراس ۳۰ متری با منظره زیبا و رو به کوه و حیاط این اقامتگاه از جمله امتیازات این بومگردی هستند که امکان اسکان پنج نفر را دارد.

  • آدرس: استان گلستان، گرگان، ابتدای روستای زیارت
کپی لینک

اقامتگاه نور

اقامتگاه نور در روستای زیارت در زمینی به مساحت ۳۰۰ متر مربع و زیربنای ۹۰ متر مربع به‌صورت همکف بنا شده است و یک اتاق پذیرایی، یک اتاق خواب، آشپزخانه، تراس، سرویس بهداشتی و حمام اختصاصی دارد. این اقامتگاه که ظرفیت اسکان ۶ نفر را دارد، به‌صورت اختصاصی در اختیار مهمانان قرار می‌گیرد.

  • آدرس: استان گلستان، گرگان، ابتدای روستای زیارت
کپی لینک

رستوران های روستای زیارت

در روستای زیارت و جاده منتهی به آن، رستوران، کافه، کافه رستوران و سفره‌خانه‌های بسیاری وجود دارند که در ادامه برخی از آن‌ها را به شما معرفی خواهیم کرد.

کپی لینک

کافه رستوران تمشک گرگان

کافه رستوران تمشک گرگان در فضایی بزرگ در مسیر جنگلی جاده زیارت گرگان قرار دارد و دارای دو تراس در دو طبقه برای نشستن در فضایی با صدای رودخانه و رو به جنگل است. در این کافه رستوران انواع غذاهای فرنگی و نوشیدنی سرو می‌شود.

  • ساعت کار: ۹ صبح تا یک بامداد
  • تلفن: ۱۶۲۶ ۱۷۵ ۰۹۱۰
  • آدرس: گرگان، میدان ناهارخوران، جاده زیارت
کپی لینک

سفره‌خانه تلکا

سفره خانه تلکا

منبع عکس: gorgantamasha.ir

سفره‌خانه سنتی تلکا با ظرفیت ۲۰۰ نفر در اواسط جاده زیارت قرار دارد. این سفره‌خانه با نمای چوبی و سنتی با تعداد زیادی آلاچیق و اتاق‌های کوچک و بزرگ چوبی در حیاطی سرسبز ساخته شده است و نمایی باشکوه از کوه‌های زیارت دارد. لیست کاملی از انواع پیش‌غذا، غذاهای ایرانی و فرنگی و همچنین غذاهایی محلی گرگان در سفره‌خانه سنتی تلکا گرگان سرو می‌شود.

  • ساعت کار: ۹ صبح تا دو بامداد
  • تلفن: ۶۰۲۳ ۳۲۳۰ ۰۱۷
  • آدرس: گرگان، جاده زیارت، کیلومتر چهار، دو کیلومتر قبل از روستای زیارت سمت راست جاده
کپی لینک

کافه رستوران چوچاق روستای زیارت

کافه رستوران چوچاق در روستای زیارت، یکی از بهترین رستوران‌های این منطقه است که با یک طراحی داخلی فوق‌العاده، محبوبیت زیادی دارد

کافه رستوران چوچاق در روستای زیارت، یکی از بهترین رستوران‌های این منطقه است که با یک طراحی داخلی فوق‌العاده، محبوبیت زیادی دارد. طرح زیبای روی در رستوران (زن و مردی با لباس سنتی ایرانی)، حوض فیروزه­‌ای و ماهی، سماور و قوری و استکان و سبزه، تخت‌­های چوبی با بالشتک‌­های مخمل قرمز رنگ، کرسی، ویترینی با انواع پارچه­‌های سوزن­دوزی شده، عروسک‌­های سنتی، چراغ‌­های سفالی و قدیمی، و مهره‌های سنتی از جذابیت‌های داخلی این رستوران هستند.

کافه رستوران چوچاق از دو سالن تشکیل می‌شود که هر سالن دارای دو طبقه است. در هر دو بخش، طبقه اول با یک پلکان چوبی به طبقه دوم متصل می‌شود. میز و صندلی­‌های این رستوران، چوبی و دارای طراحی­‌های سنتی هستند. پرده­‌های سفید رنگ آن نیز با گل‌­های سرخ یا صورتی طرحی سنتی دارند و حال و هوای قدیم را برای مشتریان تداعی می‌کنند. انواع غذاهای سنتی ایرانی مثل کباب، ته­‌چین، کوفته، دیزی، آش رشته، غذاهای سنتی شمال کشور مثل مرغ و ماهی شکم پر، میرزاقاسمی و حتی چکدرمه (غذای مخصوص مردم ترکمن) و عدسی، کله ­پاچه، انواع دمنوش، شیر محلی، پنیر، سرشیر، عسل و غیره برای صبحانه در این رستوران قابل سفارش هستند.

کپی لینک

کافه رستوران کوپال

کافه رستورن کوپال در ابتدای منطقه گردشگری زیارت، یک رستوران مجلل است که انواع غذاهای فرنگی، فست فود، نوشیدنی و صبحانه را سرو می‌کند.

  • ساعت کار: :۹:۳۰ صبح تا دو بامداد
  • تلفن: ۷۴۳۷ ۴۲۵ ۰۹۱۱
  • آدرس: گرگان، ابتدای جاده زیارت
کپی لینک

بهترین زمان سفر به روستای زیارت

بهترین زمان سفر به روستای زیارت

عکاس: نامشخص

روستای زیارت در فصول گرم سال، آب و هوایی خشک، مطبوع و خنک دارد و به همین دلیل، بسیاری از گردشگران، بهترین زمان سفر به این منطقه را فصل تابستان می‌دانند. البته باید بدانید که زیارت، روستایی چهار فصل است و در هر زمانی از سال، بازدید از آن توصیه می‌شود.

بهار در روستای زیارت با چهره‌ای پر از شکوفه روی درختان و علف‌های تازه روی زمین ظاهر می‌شود و شکوهی بی‌نظیر را به رخ بیننده می‌کشد. سرما در فصول پاییز و زمستان در این منطقه کمی آزاردهنده است؛ اما چشم‌اندازهای جادویی و رنگارنگ پاییزی و تن‌پوش سفید زمستانی، از آن دست تجریه‌هایی هستند که بسیاری از طبیعت گردان از آن‌ها نخواهند گذشت.

زمستان در روستای زیارت
زمستان برفی در روستای زیارت
پاییز در روستای زیارت
بهار در روستای زیارت

زمستان، پاییز و بهار در روستای زیارت. عکاس‌ها: نامشخص

کپی لینک

جاذبه‌های اطراف روستای زیارت

کپی لینک

جنگل نهارخوران

جنگل نهارخوران
نهارخوران
نهارخوران گرگان
چشم انداز کوهستانی نهارخوران

منبع عکس‌های اول و دوم: خبرگزاری ایرنا، عکاس: مسعود دلاوری، عکاس: نامشخص

پارک جنگلی ناهارخوران در هشت کیلومتری روستای زیارت، یکی از مشهورترین جاذبه‌های دیدنی استان گلستان و از مناطق تفریحی گرگان است که با مرکز شهر، تنها ۱۷ دقیقه فاصله دارد. این جنگل که از جنگل‌های هیرکانی شمال کشور به شمار می‌آید، در گذشته نیز به‌عنوان منطقه تفریحی و گردشگاهی شناخته می‌شد. ناهارخوران با داشتن آب و هوای مطبوع و خنک به‌‌خصوص در فصول گرم سال، گردشگرلن بسیاری را به سوی خود می‌کشاند.

جنگل ناهارخوران در ارتفاع ۴۰۰ تا ۴۵۰ متر از سطح دریا واقع است و ۳۰۰ هکتار وسعت دارد. رودخانه زیارت در داخل جنگل ناهارخوران جریان دارد. این رودخانه ۴۰ کیلومتر طول دارد و جزو حوضه آبریز قره سو به شمار می‌رود و یکی از منابع اصلی تأمین آب شهر گرگان محسوب می‌شود. به‌علاوه در این جنگل چند چشمه نیز جاری است که معروف‌ترین آن‌ها سفید چشمه نام دارد و در ارتفاعات اطراف ناهارخوران دیده می‌شود.

پیاده‌روی در بلوار ناهارخوران، جنگل‌نوردی و کوهنوردی از جمله تفریحاتی است که می‌توانید در جنگل ناهارخوران انجام دهید. ارتفاعات ناهارخوران با داشتن دره، آبریزها و یال‌های زیاد، محیط مناسب برای طبیعت‌دوستان و علاقه‌مندان به کوهنوردی است. ارتفاعات غرب و جنوب غربی میدان ناهارخوران مسیر اصلی صعود به سفید چشمه و ارتفاعات بالاتر است. از طریق پلکان سنگی و قدیمی موجود در ناهارخوران می‌توانید به این ارتفاعات دسترسی پیدا کنید.

آبشار مصنوعی ناهارخوران با ۱۵ متر ارتفاع، شهربازی نهارخوران در ناحیه پارادایز، تپه باباطاهر، یادمان بتنی شهدای ناهارخوران با ۱۶ متر ارتفاع و الهام گرفته شده از محراب و قالی‌های ترکمن، ایستگاه اتوبوس چتری، سایت ورزشی و رستوران و کافه‌های متعدد از جمله امکانات جنگل نهارخوران هستند.

کپی لینک

کوه تاورنراب

کوه تاورنراب

عکاس: نامشخص

کوه تاورنراب در جنوب شهر گرگان و بالای روستای زیارت قرار دارد. دامنه شمالی این کوه که بر شهر گرگان اشراف دارد، پوشیده از جنگل است. جاده گرگان شاهرود که رشته کوه البرز را قطع می‌کند، از خط الراس این کوه عبور می‌کند. این کوه حدود ۲۹۵۰ متر ارتفاع دارد و سرچشمه رودهای چهار باغ خاصه رود و آب قزاق است.

کپی لینک

جنگل النگدره

النگدره
جنگل النگدره در پاییز
دوچرخه سواری در النگدره
النگدره گرگان

منبع: خبرگزاری مهر (عکاس: Ahmad_Agh)، خبرگزاری مهر (عکاس: هوا احمدی)، خبرگزاری میراث آریا (عکاس: اولیا اصغری)، عکاس: نامشخص

در قسمت شمالی پارک جنگلی النگدره محوطه‌ای تاریخی قرار دارد که قدمت آن به دوران اسلامی برمی‌گردد و در فهرست میراث ملی کشور ثبت شده است

جنگل سرسبز و زیبای النگدره در دامنه جنگل‌های انبوه شمال ایران، در نزدیکی گرگان و در ۱۴ کیلومتری روستای زیارت قرار دارد. این پارک جنگلی که یکی از هفت منطقه نمونه گردشگری کشور است، ۱۸۵ هکتار دارد و یکی از جنگل‌های معروف شمال کشور محسوب می‌شود. هوای پارک جنگلی النگدره، ۱۰ درجه از هوای شهر گرگان خنک‌تر است و در داخل آن آبشار و چشمه‌سارهای متعددی جریان دارند. از وسط جنگل و از قسمت جنوبی تا شمال آن، یک رودخانه به نام ملاشی می‌گذرد و در حوالی آن، سه چشمه جاری هستند. درختانی چون انجیلی، ممرز، توسکا، لرگ، افرا، بلوط، بید، شیردار و خردمندی پوشش گیاهی النگدره را تشکیل می‌دهند.

در قسمت شمالی پارک جنگلی النگدره محوطه‌ای تاریخی قرار دارد که قدمت آن به دوران اسلامی برمی‌گردد و در فهرست میراث ملی کشور ثبت شده است. در پارک جنگلی النگدره، امکانات تفریحی و رفاهی متعددی وجود دارند که در میان آن‌ها می‌توان به جاده سلامتی، مسیر چوبی، ایستگاه دوچرخه‌سواری، زمین بازی کودکان، زمین ورزش بزرگسالان، خودروهای برقی، صندلی، نیمکت، آلاچیق سرویس‌های بهداشتی، نمازخانه، ساختمان نگهبانی و فروشگاه مواد غذایی اشاره کرد.

کپی لینک

دریاچه توشن

دریاچه توشن
توشن در پاییز
دریاچه توشن گرگان
چشم انداز سبز دریاچه توشن

عکاس‌ها: رامین کردبچه، نامشخص، نامشخص، غزاله فغانی

دریاچه و سد خاکی توشن در فاصله ۱۰ کیلومتری گرگان و ۲۱ کیلومتری روستای زیارت، یکی از زیباترین جاذبه‌های گردشگری استان گلستان است که با وجود مراتع و دامنه های سرسبز، شبیه به تصاویر کارت پستالی است. این دریاچه با ارتفاع ۲۵۰ متر از سطح دریا و ۳۰۰ متر طول در حاشیه جنوبی روستای توشن در النگدره واقع شده است.

دریاچه توشن یا آب‌بندان، در واقع یک سد خاکی تاریخی‌ است که آب آن از چشمه دوبرار در نزدیکی جنگل النگدره تامین می‌شود و سه طرف آن‌ را جنگل و مرتع فرا گرفته است. مسیر زیبای دسترسی به جاده، کمپینگ، عکاسی، ماهیگیری و پیک نیک از جمله تفریحات رایج در این منطقه هستند. برای دسترسی به دریاچه توشن باید از طریق خیابان صیاد شیرازی شهرستان گرگان و جاده ارتباطی گرگان به توشن خود را به روستای توشن برسانید. از روستا تا دریاچه نیز، یک مسیر کوتاه خاکی و کمی پیچ‌ در پیچ، در پیش روی شما است.

کپی لینک

روستای قرن آباد

روستای قرن آباد

عکاس: نامشخص

روستای قرن آباد در فاصله ۱۹ کیلومتری شمال شرقی شهرستان گرگان و ۳۳ کیلومتری روستای زیارت در دهستان استرآباد جنوبی واقع شده است. چشم‌اندازهای طبیعی بکر، رودخانه خروشان، جنگل‌های سرسبز و یک دریاچه کوچک از جمله جاذبه‌های این روستا هستند.

منبع عکس کاور: گوگل مپ. عکاس: Mostafa Ahmadi

سوالات متداول

  • روستای زیارت کجاست؟

    روستای زیارت یکی از مناطق ییلاقی استان گلستان است که در مجاورت شهر گرگان، مرکز این استان قرار گرفته است.

  • بهترین زمان سفر به روستای زیارت کدام فصل است؟

    روستای زیارت در فصول گرم سال، آب و هوایی خشک، مطبوع و خنک دارد و به همین دلیل، بسیاری از گردشگران، بهترین زمان سفر به این منطقه را فصل تابستان می‌دانند.

  • در روستای زیارت، کجا اقامت کنیم؟

    هتل، بومگردی، خانه‌های ویلایی، کلبه ها و کمپینگ در طبیعت از جمله گزینه‌هایی هستند که برای اقامت در روستای زیارت در پیش روی گردشگران است.

  • در روستای زیارت، چه تفریحاتی وجود دارد؟

    گشت‌وگذار در روستای زیارت و تماشای خانه‌های قدیمی، هم صحبتی با مردم محلی، کوهنوردی در ارتفاعات روستا، شکم گردی، پیک نیک، عکاسی و جمع‌آوری میوه و گل از تفریحات رایج در روستای زیارت هستند.

نویسنده: نگین توکلی

مقاله رو دوست داشتی؟
نظرت چیه؟
داغ‌ترین مطالب روز
تبلیغات

نظرات