کجارو من
مجله گردشگری
اخبار
کجارو پلاس

تالاب گمیشان

سه‌شنبه ۱۸ مهر ۱۳۹۶ - ۱۱:۴۳
مطالعه 10 دقیقه
پرواز پرندگان در تالاب گمیشان
تالاب گمیشان از جاهای دیدنی بندرترکمن در استان گلستان به شمار می رود و بخش شمالی آن در فهرست تالاب ‌های بین ‌المللی در کنوانسیون رامسر قرار گرفته است.
تبلیغات
تالاب گمیشان
  • مدت زمان بازدید از این جاذبه: بین ۲ تا ۳ ساعت
  • بازدید از این جاذبه رایگان است
  • ایران، استان گلستان، ۲۴ کیلومتری بندرترکمن
پرواز پرندگان در تالاب گمیشان
مشاهده روی نقشه
آسمان آبی تالاب گمیشان؛ منبع عکس سایت میراث فرهنگی استان گلستان
درختان اطراف تالاب گمیشان؛ منبع عکس: گوگل مپ؛ نام عکاس: احمد بیات
دو پرنده در تالاب گمیشان

تالاب گمیشان یکی از تالاب‌های زیبا و تماشایی استان گلستان به شمار می‌رود که در نزدیکی بندر ترکمن قرار دارد. این تالاب از جمله زیستگاه‌های مهم حیات‌وحش به شمار می‌رود و گونه‌های مختلف جانوری در آن زندگی می‌کنند. تالاب گمیشان از کانون‌های پرنده‌نگری منطقه نیز محسوب می‌شود و هرساله در فصل‌های پاییز و زمستان میزبان پرندگان مهاجر است. این تالاب در سال ۱۳۸۰ در فهرست کنوانسیون جهانی رامسر به ثبت رسید و تحت حفاظت و نظارت قرار گرفت. با کجارو همراه باشید تا با تالاب گمیشان بیشتر آشنا شوید.

درباره تالاب گمیشان بیشتر بدانید:

کپی لینک

تالاب گمیشان کجاست؟

  • آدرس: استان گلستان، حدود ۲۷ کیلومتری بندر ترکمن، شمال غربی شهر گمیشان (گمیش تپه) (لوکیشن تالاب گمیشان)

تالاب گمیشان در استان گلستان قرار دارد و از توابع بندر ترکمن محسوب می‌شود. این تالاب در نزدیکی مرز ایران با ترکمنستان و حدود ۲۷ کیلومتری بندر ترکمن واقع شده است. زیستگاه طبیعی گمیشان در امتداد سواحل شرقی دریای خزر جای دارد و تا حدود هفت کیلومتر در داخل خاک ترکمستان ادامه می‌یابد. تالاب گمیشان از سمت جنوب به مصب رود گرگان و از شمال به مصب رود اترک منتهی می‌شود. جبهه غربی این تالاب نیز به تپه‌های شنی می‌رسد که این محل را از دریای خزر جدا می‌کند.

درختان اطراف تالاب گمیشان؛ منبع عکس: گوگل مپ؛ نام عکاس: احمد بیات

منبع عکس: گوگل مپ؛ عکاس: احمد بیات

کپی لینک

مسیر دسترسی به تالاب گمیشان

برای دیدن تالاب تماشایی گمیشان باید به استان گلستان و بندر ترکمن سفر و بعد از آن به‌سمت گمیش تپه (گوموش تپه؛ تپه نقره‌ای) حرکت کنید. سپس مسیرتان را تا حدود ۱۰ کیلومتری شمال این منطقه ادامه دهید تا به محیط‌بانی این تالاب زیبا برسید.

فاصله گرگان تا تالاب گمیشان حدود ۷۰ کیلومتر (۷۵ دقیقه رانندگی) است. همچنین تالاب گمیشان تا گنبد کاووس حدود ۱۴۰ کیلومتر (دو ساعت و ۱۵ دقیقه رانندگی) و تا تهران حدود ۴۰۰ کیلومتر (هفت ساعت رانندگی) فاصله دارد.

کپی لینک

درباره تالاب گمیشان

تالاب گمیشان از جمله جاهای دیدنی استان گلستان و از زیستگاهای مهم طبیعی و حیات‌وحش کشور به شمار می‌رود. این تالاب به‌دلیل انباشت شن در اثر برخورد امواج با نوار ساحلی و ورود آب دریای خزر به آن شکل گرفته است. طول تالاب گمیشان حدود ۲۰ کیلومتر و عرض آن به بیش از یک کیلومتر می‌رسد. این زیستگاه وسعتی بین ۱۷,۰۰۰ تا ۲۰,۰۰۰ هکتار دارد و یکی از وسیع‌ترین تالاب‌های جهان محسوب می‌شود.

تالاب گمیشان در فهرست کنوانسیون بین‌المللی رامسر به ثبت رسیده است

تالاب گمیشان در سال ۱۳۸۰ شمسی در فهرست کنوانسیون بین‌المللی رامسر به ثبت رسیده و در طبقه‌بندی تالاب‌های دریایی-ساحلی قرار گرفته است. عمق این تالاب در بخش‌های جنوبی به یک متر و در بعضی نقاط به دو متر می‌رسد. تالاب گمیشان نقش مهمی در کنترل سیلاب دارد و رودهای گرگانرود و شاخه جنوبی اترک در مواقع سیلابی وارد تالاب می‌شوند.

حدود ۱۴,۰۰۰ هکتار از این زیستگاه در سال ۱۳۷۴ به‌عنوان منطقه شکار ممنوع اعلام شد و تحت کنترل و نظارت سازمان محیط‌زیست کشور قرار گرفت. این تالاب همچنین از سوی سازمان بین‌المللی حیات پرندگان به‌عنوان یکی از زیستگاه‌های مهم پرندگان شناخته می‌شود.

آسمان آبی تالاب گمیشان؛ منبع عکس سایت میراث فرهنگی استان گلستان

منبع عکس: سایت میراث فرهنگی استان گلستان؛ عکاس: نامشخص

تالاب گمیشان علاوه بر ارزش اکولوژیکی به‌لحاظ اقتصادی نیز اهمیت دارد. این زیستگاه از دیرباز نقش مهمی در اقتصاد مردمان منطقه داشته است. فعالیت‌هایی چون ماهیگیری بخشی از درآمد ساکنان این منطقه را تشکیل می‌دهد.

کپی لینک

وضعیت زیست‌محیطی تالاب گمیشان

متاسفانه در سال‌های اخیر عواملی چون عقب‌نشینی آب دریای خزر و آلودگی نفتی آن، حفر چاه‌های متعدد مجاز و غیرمجاز کشاورزی در حاشیه تالاب، ریزش پساب‌های کشاورزی، شهری و صنعتی، شکار پرندگان و پرورش گونه‌های غیربومی، محیط‌زیست تالاب گمیشان را با تهدید مواجه کرده ‌و بخش وسیعی از این زیستگاه خشک و به نمکزار تبدیل شده است.

این روزها تالاب گمیشان به مانند دیگر تالاب‌ها و زیستگاه‌های طبیعی کشور حال و هوای خوبی ندارد. سعی کنیم در بازدید از این تالاب از ریختن زباله، ایجاد سروصدا و هر اقدامی که آرامش و اکوسیستم این منطقه را برهم می‌زند خودداری کنیم.

کپی لینک

وجه تسمیه تالاب گمیشان

نام تالاب گمیشان برگرفته از نام شهری است که در نزدیکی آن قرار دارد. «کوموش» به ترکمنی «نقره» معنی می‌دهد و «گمیش تپه» یا «کوموش‌دپه» به معنی «تپه نقره‌ای» است. همچنین گفته می‌شود در گذشته از این منطقه اشیای قدیمی، به‌ویژه مسکوکات نقره‌ای پیدا شده است؛ به همین دلیل به این اسم نامیده می‌شود. علاوه بر این، نمکزار بودن این منطقه و بازتاب نور آفتاب و ماه بر سطح آن ممکن است موجب این نام‌گذاری باشد.

قو سفید در تالاب گمیشان؛ منبع عکس سایت میراث فرهنگی استان گلستان

منبع: سایت میراث فرهنگی استان گلستان؛ عکاس: نامشخص

کپی لینک

تاریخچه شکل‌گیری تالاب گمیشان

از قدمت تالاب گمیشان اطلاعات دقیقی در دسترس نیست. عوامل متعدد زمین‌شناسی، اقلیمی و نوسانات سطح آب دریای خزر در شکل‌گیری تالاب گمیشان موثر بوده‌اند. کاهش تدریجی سطح آب دریا و پسروی آن تا قبل از سال ۱۳۵۶ و نزدیک شدن خط ساحلی به راس دلتای گرگانرود موجب رسوب‌‌ گذاری در شمال دهانه گرگانرود و تشکیل پشته‌ یا زبانه ماسه‌ای گمیشان شده است. با به وجود آمدن تدریجی زبانه ماسه‌ای به‌همراه افزایش سطح آب دریای خزر از سال ۱۳۵۶ به بعد تالاب گمیشان شکل گرفته است.

قسمت خشک تالاب گمیشان؛ منبع عکس: گوگل مپ؛ عکاس: حمیدرضا الماسی

منبع عکس: گوگل مپ؛ عکاس: حمیدرضا الماسی

کپی لینک

بهترین زمان بازدید از تالاب گمیشان

بهترین زمان سفر به شهرهای شمالی کشور، فصل‌های بهار و تابستان است؛ البته شرجی و رطوبت هوای تابستان می‌تواند برای برخی آزارنده باشد. بازدید از تالاب گمیشان در هر فصلی صفای خاص خود را دارد؛ اما فصل پاییز و زمستان (از آبان‌ماه تا اواخر اسفندماه) می‌تواند بهترین زمان بازدید از تالاب گمیشان باشد؛ چراکه در این بازه زمانی می‌توانید نظاره‌گر منظره زیبا و تماشایی پرندگان مهاجر باشید.

یک پرنده در تالاب گمیشان؛ منبع عکس: گوگل مپ؛ عکاس: احمد بیات

منبع عکس: گوگل مپ؛ عکاس: احمد بیات

کپی لینک

اقامت در سفر به تالاب گمیشان

در سفر به تالاب گمیشان برای اقامت می‌توانید به اقامتگاه‌های بومگردی و خانه‌های سنتی در شهر گمیشان بروید و خاطرات خوبی را رقم بزنید و لحظات شیرین و به‌یادماندنی را تجربه کنید. از جمله اقامتگاه‌های منطقه می‌توان به اقامتگاه بومگردی اسحاق و اقامتگاه بومگردی شیرمحمدی در گمیش تپه اشاره کرد که با فضایی سنتی و محلی، از مسافران میزبانی می‌کنند. همچنین به‌دلیل نزدیکی می‌توانید در بندر ترکمن اقامت کنید و با طی مسافتی کوتاه، به تالاب بروید.

پرندگان تالاب گمیشان؛ منبع عکس: سایت میراث فرهنگی استان گلستان

منبع عکس: سایت میراث فرهنگی استان گلستان؛ عکاس: نامشخص

کپی لینک

پوشش گیاهی و جانوری تالاب گمیشان

پوشش گیاهی تالاب گمیشان را بیشتر گیاهان تالابی و شورپسند تشکیل می‌دهند. گیاهان بن‌آبزی مانند نی، گیاهان آبزی غوطه‌ور مثل چنگال آبی و بارهنگ آبی‌شانه‌ای و گیاهان حواشی تالاب مانند علف شور، جارو ترکمنی و چمن وحشی از جمله گیاهان این تالاب به شمار می‌روند.

دو فلامینگو در تالاب گمیشان؛ منبع عکس: گوگل مپ؛ نام عکاس: احمد بیات

منبع عکس: گوگل مپ؛ عکاس: احمد بیات

تالاب گمیشان از جمله زیستگاه‌های پرندگان مهاجر به شمار می‌‌رود

تالاب گمیشان یکی از مقاصد پرنده‌ نگری در ایران محسوب می‌شود. این تالاب هرساله در فصل پاییز و زمستان پناهگاه و میزبان پرندگان مهاجر و غیرمهاجر و همچین تخم‌ریزی و جوجه‌آوری آن‌ها است. فلامینگو، چنگر، عقاب شاهی، حواصیل، قو، پرلا، سار، مرغابی سر حنایی، مرغابی سر سبز، گیلانشاه خال دار، آبچلیک، کوکر، خوتکا، کاکایی، لک‌لک، پلیکان، چکاوک، غاز خاکستری و پرستوی دریایی از جمله پرندگان زیبای گمیشان هستند.

ماهیان، سخت‌پوستان، نرم‌تنان و دوزیستان نیز از دیگر جاندارانی هستند که در اکوسیستم کم‌نظیر گمیشان زندگی می‌کنند. کپورماهی، کفال، کلمه، ماهی سفید، ماهی نه‌خاره و سه‌خاره، نی‌ماهی، شگ‌ماهی، گاو ماهی، شیشه ماهی، گامبوزیا و سوف ماهیانی هستند که در این تالاب تغذیه، تخم‌ریزی و زمستان‌گذرانی می‌کنند. قورباغه مردابی و وزغ سبز هم از دوزیستان گمیشان به شمار می‌روند.

گراز، روباه، شغال و فک دریای خزر از پستاندارانی هستند که در حاشیه تالاب گمیشان زندگی می‌کنند. لاک‌‌پشت برکه‌ای، لاک‌‌پشت برکه‌ای خزری، جکوی خزری، آگامای سفید، مارآبی، مار آتشی، کورمار، لوس‌مار، مار خالدار، مار درفشی، افعی، تیرمار، مار شتری، گوندمار و کفچه مار از جمله گونه‌های شناخته‌شده خزندگان این منطقه هستند.

کپی لینک

تصاویر تالاب گمیشان

قایق در تالاب گمیشان؛ منبع عکس: اینستاگرام؛ عکاس: رضا کریمی
غروب تالاب گمیشان؛ منبع عکس: اینستاگرام؛ عکاس: رضا کریمی
قایق چوبی در تالاب گمیشان؛ قایق در تالاب گمیشان؛ منبع عکس: اینستاگرام؛ عکاس: mgh3228@
دو پرنده در تالاب گمیشان

منبع عکس: اینستاگرام؛ عکاس‌ها: @reza.karimi9308 و mgh3228@

کپی لینک

جاهای دیدنی گمیشان

در منطقه گمیشان و اطراف آن جاهای دیدنی جذابی وجود دارند که بهتر است پس از بازدید از تالاب گمیشان به‌ آن‌ها نیز سری بزنید. در ادامه تعدادی را معرفی کنیم.

کپی لینک

گلفشان نفتلیجه گمیشان

  • آدرس: ۱۵ کلیومتری گمیش تپه (مشاهده روی نقشه)
  • فاصله تا تالاب گمیشان: حدود ۲۲ کیلومتر (۳۵ دقیقه رانندگی)

در کنار بازدید از تالاب گمیشان از گلفشان نفتلیجه یا تالاب صورتی گمیشان نیز دیدن کنید. این گلفشان پدیده‌ای طبیعی و زمین‌شناسی محسوب می‌شود که از دهانه‌های آتش‌فشانی ساخته شده است. به‌دلیل وجود فشار بخار آب زیر گلفشان، از دهانه‌ها گل و لجن به‌همراه گاز بیرون می‌زند.

گلفشان گمیشان به‌دلیل مواد معدنی موجود گاهی به رنگ بنفش و صورتی در می‌آید و بسیار دیدنی و تماشایی می‌شود. این گلفشان خاصیت درمانی نیز دارد و در درمان بیماری‌های مفاصل و ستون فقرات مفید است.

گلفشان صورتی نفتلیجه؛ منبع عکس: گوگل مپ؛ عکاس: حارث قرنجیک

منبع عکس: گوگل مپ؛ عکاس: حارث قرنجیک

کپی لینک

اسکله تفریحی بندر ترکمن

  • آدرس: غرب بندر ترکمن (مشاهده روی نقشه)
  • فاصله تا تالاب گمیشان: حدود ۳۰ کیلومتر (۴۵ دقیقه رانندگی)

اسکله بندر ترکمن در غرب این شهر قرار دارد. در این اسکله می‌توانید قایق‌های پدالی یا موتوری سوار شوید و به تماشایی غروب خورشید در بندر بنشینید. علاوه بر آن، سری به بازارچه ساحلی بندر ترکمن بزنید و در کنار گشت‌وگذار به خرید شال‌های معروف و سوغات و خوراکی‌های محلی بپردازید.

دوشنبه بازار بندر ترکمن نیز برای علاقه‌مندان صنایع دستی مکان مناسبی است. از این بازار می‌توانید انواع صنایع دستی ترکمنی مانند پشتی، قالی، محصولات نمدی و سوزن‌دوزی را به‌عنوان سوغات خریداری کنید.

قایق سواری در اسکله بندر ترکمن؛ منبع عکس: گوگل مپ؛ عکاس: بیژن مسعودی

منبع عکس: گوگل مپ؛ عکاس: بیژن مسعودی

کپی لینک

روستای قره قاشلی

  • آدرس: شهرستان ترکمن، بخش مرکزی، ۱۰ کیلومتری بندر ترکمن (مشاهده روی نقشه)
  • فاصله تا تالاب گمیشان: حدود ۴۰ کیلومتر (۵۰ دقیقه رانندگی)

اگر به سوارکاری و دیدن اسب‌های اصیل و زیبا علاقه‌مند هستید، حتما سری به روستای قره قاشلی بزنید. این روستا از مراکز پرورش اسب اصیل ترکمن است. در دشت‌های سرسبز و تماشایی این روستا هم می‌توانید چرای اسب‌های وحشی را تماشا کنید.

سوارکار اسب

منبع عکس: سایت میراث فرهنگی استان گلستان؛ عکاس: نامشخص

کپی لینک

جزیره آشوراده

  • آدرس: شهرستان ترکمن، بخش مرکزی، ۱۰ کیلومتری بندر ترکمن، شبه‌جزیره میانکاله (مشاهده روی نقشه)
  • فاصله تا تالاب گمیشان: حدود ۳۰ کیلومتر تا اسکله بندر ترکمن (۴۵ دقیقه رانندگی) و حدود ۱۰ دقیقه قایق‌سواری

در سفر به تالاب گمیشان، بازدید از جزیره آشوراده را فراموش نکنید. این جزیره در مرکز شبه‌جزیره میانکاله قرار دارد و بزرگ‌ترین جزیره ایرانی دریای خزر است. از اسکله بندر ترکمن به‌راحتی و با قایق موتوری در مدت زمان ۱۰ دقیقه‌ای به جزیره آشوراده می‌رسید. در این جزیره می‌توانید از قلعه مثلثی روس‌ها، دژهای صفوی، پل چوبی، موزه ماهیان خاویاری و بافت روستایی دیدن کنید و از تماشای مناظر بی‌نظیر غروب خورشید، سواحل ماسه‌ای، اسب‌های وحشی و پرندگان مهاجر لذت ببرید.

بنای تاریخی اشوراده

منبع عکس: گوگل مپ؛ عکاس: گودرز طالبی

چنانچه تجربه بازدید از تالاب گمیشان را دارید، نظرات خود را با ما و همراهان کجارو به اشتراک بگذارید.

منبع عکس کاور: میراث فرهنگی استان گلستان؛ عکاس: نامشخص

نویسنده: اکرم نوری زمانی

سوالات متداول

  • تالاب گمیشان کجاست؟

    تالاب گمیشان در استان گلستان، شهرستان گمیشان و شهر گمیشان (گمیش تپه) قرار دارد. فاصله گرگان تا تالاب گمیشان حدود ۷۰ کیلومتر است.

  • مسیر تالاب گمیشان چگونه است؟

    برای دیدن تالاب گمیشان باید به استان گلستان و بندر ترکمن سفر و بعد از آن سمت به گمیشان حرکت کنید. سپس مسیرتان را تا حدود ۱۰ کیلومتری شمال این منطقه ادامه دهید تا به محیط‌بانی این تالاب زیبا برسید.

مقاله رو دوست داشتی؟
نظرت چیه؟
داغ‌ترین مطالب روز
تبلیغات

نظرات