- مدت زمان بازدید از این جاذبه: کمتر از یک ساعت
- بازدید از این جاذبه رایگان است
- ایران، همدان، ابتدای خیابان شریعتی، کوچه استر
اگر از داستانهای تاریخی لذت میبرید، احتمالا تابهحال داستان استر و مردخای و خشایارشاه را شنیده باشید؛ داستانی که نقطه عطف مهمی در تاریخ روابط ایرانیان و یهودیان است. آرامگاه استر و مردخای یکی از مکانهای تاریخی و مهم کشور و از جاهای دیدنی همدان است که باید حتما از آن دیدن کنید. این مکان که در مرکز شهر همدان واقع شده است، برای یهودیان ایرانی اهمیت زیادی دارد. دو مقبره داخل بنای تاریخی، همسر خشایارشاه هخامنشی، استر و عمویش مردخای را در خود جای داده است. با کجارو همراه باشید تا درباره مقبره استر و مردخای، از آثار ملی ایران، اطلاعات بیشتری ارائه کنیم.
درباره آرامگاه استر و مردخای بیشتر بدانید:
- آرامگاه استر و مردخای کجاست؟
- مسیر دسترسی به آرامگاه استر و مردخای
- معرفی آرامگاه استر و مردخای
- تلفظ استر و مردخای
- شرایط بازدید از آرامگاه استر و مردخای
- ساعت بازدید آرامگاه استر و مردخای
- استر و مردخای چه کسانی هستند؟
- خنثی شدن توطئه علیه یهودیان
- تاریخچه آرامگاه استر و مردخای در همدان
- معماری و بخشهای مختلف آرامگاه استر و مردخای
- دیدنیهای اطراف آرامگاه استر و مردخای
- دهکده توریستی گنجنامه
- آرامگاه ابوعلی سینا
- غار علیصدر
- تپه هگمتانه
آرامگاه استر و مردخای کجاست؟
- آدرس آرامگاه: همدان، خیابان شریعتی، کوچه استر (مشاهده روی نقشه)
- شماره تماس: ۳۲۵۲۲۲۸۵ ۰۸۱
«آرامگاه استر و مردخای» در مرکز شهر همدان، در ضلع جنوب غربی پیادهراه امام خمینی و در ابتدای خیابان شریعتی قرار دارد. این مکان بهعنوان محل دفن استر و مردخای، شخصیتهای مهم در تاریخ قوم یهود، شناخته میشود.
آرامگاه استر و مردخای با فرودگاه همدان حدود ۱۰ کیلومتر (۱۵ دقیقه با خودرو)، راه آهن همدان حدود ۲۰ کیلومتر (۳۰ دقیقه با خودرو) و با پایانه مسافربری همدان حدود پنج کیلومتر (۱۰ دقیقه با خودرو) فاصله دارد.
منبع عکس: wikimedia.org؛ عکاس: م.منفرد
مسیر دسترسی به آرامگاه استر و مردخای
از آنجایی که مقبره استر و مردخای در مرکز شهر همدان واقع شده است، بهراحتی میتوان به آن دسترسی پیدا کرد. همچنین، پارکینگهای متعددی در اطراف آرامگاه وجود دارد که میتوانید از آنها استفاده کنید.
- خودروی شخصی: برای دسترسی به آرامگاه از هر نقطه شهر که هستید، بهسمت میدان پیادهراه امام خمینی برانید. به خیابان شریعتی واقع در ضلع جنوبی این میدان بروید و در سمت راست به داخل کوچه استر بپیچید. درست روبهروی حوزه علمیه زنگنه، گنبد آجری این آرامگاه را خواهید دید.
- اتوبوس: ایستگاه اتوبوس اعتمادیه را میتوان نزدیکترین ایستگاه به آرامگاه استر و مردخای دانست که حدود ۵۰۰ متر (۱۰ دقیقه پیادهروی) با آن فاصله دارد.
- تاکسی: با استفاده از تاکسی نیز میتوانید خود را به میدان امام خمینی برسانید که در فاصله ۱۵۰ متری مقبره قرار دارد.
معرفی آرامگاه استر و مردخای
آرامگاه استر و مردخای که بهعنوان یکی از معتبرترین زیارتگاههای یهودیان در ایران و سراسر جهان از اهمیت فراوانی برخوردار است، در تاریخ ۲۹ آذر ۱۳۱۶ هجری خورشیدی در فهرست آثار ملی ایران به ثبت رسید. روایتهای متعددی درباره این مکان وجود دارد که گمان میرود پیکرهای شخصیتهای مهم یهودیان، یعنی «استر» و «مردخای» را در خود جای داده است. استر و مردخای که منجیان قوم یهود شناخته میشوند، بهعنوان شخصیتهایی اسطورهای در حافظه جمعی یهودیان حک شدهاند و نقشی محوری در شکلدهی و تداوم حضور جامعه یهودی در ایران، بهویژه همدان، ایفا میکنند.
منبع عکس: وبسایت wikimedia.org؛ عکاس: Yuen Yan
بازدید از مقبره استر و مردخای تنها یک گشتوگذار ساده نیست؛ سفری به اعماق تاریخ و معنویت است. قرار گرفتن این بنا در همدان، یکی از قدیمیترین شهرهای ایران و پایتخت سابق امپراتوری مادها، اهمیت گردشگری و تاریخی آن را نشان میدهد. مقبره استر و مردخای نمونهای خیرهکننده از معماری ایرانی است و کتیبههای چوبی به زبان عبری در این آرامگاه قرار دارد که حس کنجکاوی بینندگان را برمیانگیزند.
طبق مستندات تاریخی، ۵۰,۰۰۰ یهودی در زمان دفن استر و مردخای در این مکان، در همدان ساکن بودند. این زیارتگاه دلیلی بر تداوم حضور یهودیان در همدان بوده است. در پایان هر سال، زائران یهودی در این مقبره جمع میشوند تا جشن پوریم (۱۴ ماه آدار، دوازدهمین ماه از سال دینی در تقویم عبری) را جشن بگیرند. هدف اصلی این جشن، بزرگداشت روزی است که اجداد آنها از قتل عام ویرانگر توسط استر و عمویش مردخای نجات یافتند.
منبع عکس: wikimedia.org عکاس: NYPL
تلفظ استر و مردخای
استر نامی عبری است که بهصورت «اِستِر» یا «Ester» تلفظ میشود و در لغت به معنی «پوشانده شدن» است. درباره ریشه این اسم دیدگاههای متفاوتی وجود دارد؛ برخی استر را نام پارسی و از ریشه ستاره میدانند
مردخای نیز مانند استر، نامی عبری است که «بنده مردوک» یا «مرد کوچک» معنا میدهد و بهصورت «مُردَخای» یا «Mordekhay» تلفظ میشود.
منبع عکس: wikimedia.org؛ عکاس: علی حسینی
شرایط بازدید از آرامگاه استر و مردخای
موردی که باید حتما به آن توجه کنید این است که عکاسی داخل آرامگاه استر و مردخای ممنوع است و شما تنها میتوانید از محوطه بیرونی مقبره عکس بگیرید. متصدی آرامگاه درباره این بنا به شما توضیحاتی ارائه میدهد. هنگام ورود به محوطه داخلی بنا، بهسمت در کوچک و سنگی آرامگاه هدایت میشوید، این در کوتاه است و باید بهصورت خمیده و با حالت احترام به داخل بروید. مانند بیشتر مکانهای مذهبی در کشور باید قبل از ورود کفشهایتان را دربیاورید.
آرامگاه استر و مردخای ورودی ندارد؛ اما در صورت تمایل میتوانید مبلغی را تحت عنوان هدیه به مقبره، تقدیم متصدی کنید.
منبع عکس: wikimedia.org؛ عکاس: Giorgio Montersino
ساعت بازدید آرامگاه استر و مردخای
در آثار به دست آمده در مقبره استر و مردخای، نوشتههایی از ده فرمان منسوب به حضرت موسی (ع) یافت شده است که بر اساس این متون، روز شنبه، بهعنوان روزی مقدس و مهم برای جامعه یهودیان محسوب میشود؛ به همین دلیل، مقبره در روزهای شنبه تعطیل است. بازدیدکنندگان میتوانند همهروزه بهجز شنبهها و برخی تعطیلات ملی، از آرامگاه استر و مردخای دیدن کنند. ساعت بازدید از آن در روزهای هفته از ساعت ۸ تا ۱۲ و ۱۵ تا ۱۸، در روزهای جمعه فقط از ساعت ۱۵ تا ۱۸ است.
منبع عکس: گوگل مپ؛ عکاس: سعید کمالیفر
استر و مردخای چه کسانی هستند؟
بر اساس اسناد تاریخی و شواهد موجود، مهاجرت اولیه یهودیان به ایران در سال ۵۳۹ قبل از میلاد و در پی فروپاشی امپراتوری بابل تحت حکومت کوروش کبیر صورت گرفت. یهودیان برای نخستین بار به مناطق شمالی، غربی و مرکزی ایران مهاجرت کردند و در شهرهای شوش، اصفهان و همدان سکونت گزیدند.
منبع عکس: wikimedia.org؛ عکاس: Javier Perez Montes
اطلاعات دقیقی در مورد تعداد و زمان ورود یهودیان به ایران وجود ندارد؛اما غیرقابل انکار است که یهودیان ایرانی در مقایسه با سایر یهودیانی که به سایر نقاط جهان مهاجرت کردهاند، میراث تاریخی و اصالت فرهنگی مهمتری دارند. برخی از آنها ریشه تاریخی خود را به قبیله شمعون (از نوادگان یعقوب) نسبت میدهند؛در حالی که برخی دیگر نسب خود را از داوود نبی (ع)، پدر حضرت سلیمان میدانند.
در زمان پادشاهان ایران و هخامنشی، شهر همدان که به اکباتان نیز شهرت دارد، ییلاقی محبوب بود؛ در نتیجه این شهر به یکی از پرجمعیتترین مراکز یهودی در ایران تبدیل شد. تجمع یهودیان در همدان بهاندازهای بود که بازار همدان به بازار کلیمیان نیز شهرت یافت.
استر دختری از میان مهاجران یهودی بود که در زمان پادشاهی اخشوروش (خشایارشا) در شوش زندگی میکرد. نام اصلی او بهدلیل زیبایی بینظیرش «هدسه»، «هدسا» یا «هداسا» (Hadassah)، بهمعنای ستاره، بود. پس از مرگ والدینش، عمویش مردخای سرپرست او شد. عموی استر بهعنوان نگهبان دربار هخامنشیان در شوش خدمت میکرد. بر طبق روایات، مردخای متوجه توطئه دو نگهبان علیه شاه میشود و این موضوع را به اطلاع وی میرساند. بدینگونه جان پادشاه را نجات میدهد. آن دو نگهبان اعدام شده و نام مردخای در دفترچه خاطرات سلطنتی درج میشود.
خنثی شدن توطئه علیه یهودیان
محققان در متون مذهبی یهودی بهویژه «مگیلا» (کتاب استر) و نوشتههای مورخان یونانی که حماسه استر و مردخای را به تفصیل شرح میدهند، بررسیهایی انجام داده و یافتههای مهمی به دست آوردهاند. در ایران باستان، جشنی بزرگ توسط خشایارشا برپا شد. شاه، به ملکه خود «وشتی» دستور داد تا در انظار عمومی ظاهر شود و زیبایی خود را به نمایش بگذارد. ملکه از این فرمان پادشاه سرپیچی کرد و بهعنوان مجازات از مقام خود عزل شد. شاه بهدنبال ملکه جدیدی بود. هدسا نیز در میان دیگر دختران به دربار آورده شد. او نام و نشان و ریشه یهودی خود را از پادشاه مخفی نگاه داشت و خود را استر معرفی کرد. هدسا که توسط عمویش مردخای آماده شده و آموزش دیده بود، در به دست آوردن قلب پادشاه پیروز و بهعنوان ملکه انتخاب شد.
منبع عکس: wikimedia.org؛ عکاس: David Holt
بعدها هامان، وزیر خشایارشا، نقشهای شوم برای کشتار یهودیان طراحی کرد؛ اما قبل از اینکه این نقشه اجرا شود، مردخای از آن باخبر شد. آنها با استفاده از نفوذ استر در دربار خشایارشا این توطئه را خنثی کردند و از پادشاه خواستند تا وزیر را اعدام کند. از آن زمان، استر و مردخای به نجاتدهندگان معروف یهودیان تبدیل شدند و جشن یهودی پوریم را پایهگذاری کردند. داستان آنها در عهد عتیق به تفصیل آمده است.
برای قرنها، یهودیان در سراسر جهان پوریم را با رسوم گوناگونی پاس میدارند و جشن میگیرند. واژه پوریم در زبان فارسی از ریشه «پور» بهمعنای «قرعه» گرفته شده است و اشاره به قرعهای دارد که هامان برای مشخص کردن مناسبترین روز و ماه برای نابودی یهودیان انجام داد. مرسوم است که در روز سیزدهم ماه آدار، یک روز روزه بگیرند تا ادای احترامی باشد به سه روز روزهای که یهودیان در آن زمان تحمل کردند. در غروب روز سیزدهم و چهاردهم آدار، جشنهای پوریم آغاز میشود. توجه داشته باشید که این داستان فاقد اعتبار تاریخی و بر اساس کتاب استر است.
تاریخچه آرامگاه استر و مردخای در همدان
در مورد داستان استر و محل دفن او، بحثهای بسیاری وجود دارد. یهودیان ایرانی معتقدند که استر و عمویش مردخای، آخرین سالهای زندگی خود را در همدان، پایتخت تابستانی امپراتوری هخامنشی، گذراندند. پس از مرگ آنها را در مقابل کنیسه دفن کردند؛ با این حال، تاریخ دقیق ساخت مقبره استر و مردخای مشخص نیست.
منبع عکس: wikimedia.org؛ عکاس: سپیده صدفی
آرامگاه فعلی استر و مردخای در قرن هفتم هجری قمری (در زمان ایلخانیان) در زمان حکومت سعدالدوله، با سنگ و آجر روی عمارتی قدیمیتر مربوط به قرن سوم هجری قمری ساخته شد. برای قرنها، زمینهای اطراف این آرامگاه قبرستان یهودیان بود. در دوره قاجار بخشی از این قبرستان به تصرف یکی از مالکان بزرگ شهر درآمد. در پی شکایت مردم، ناصرالدین شاه دخالت کرد و زمین دیگری برای قبرستان در آن سوی آرامگاه به جامعه یهودی همدان اختصاص داد. در دوره پهلوی اول (زمان رضاشاه) این قبرستان بهمنظور اجرای طرح خیابانبندی محدود و بیشتر آن به پارک تبدیل شد.
طبق اسناد و مدارک یهودی، مقبره استر و مردخای بهعنوان مکان باشکوه و زیارتگاه اولیه یهودیان در ایران شناخته میشود. امروزه این مکان نهتنها گردشگران را به خود جذب میکند، بلکه اولین مقصد زیارتی مهم اقلیت یهودیان در ایران است.
معماری و بخشهای مختلف آرامگاه استر و مردخای
فضای داخلی آرامگاه استر و مردخای، دارای یک اتاق ورودی و اتاقی مربعشکل با سقف گنبدی است که دو قبر در آن قرار دارند. معماری بنا شبیه به سبک معماری یک امامزاده است. این مقبره یهودی، برخلاف مقبرههای اسلامی، طراحی سادهای دارد و نمای بیرونی آن عمدتا از سنگ و آجر است. این سازه رو به شرق بهسمت بیتالمقدس قرار دارد و قدمت آن به قرن سیزدهم میلادی (قرن هفتم هجری قمری) بازمیگردد.
منبع عکس: wikimedia.org؛ عکاس: Adam Jones
با عبور از دروازهای سنگی، وارد آرامگاه استر و مردخای میشوید و به اتاق اول با سقفی کوتاه قدم خواهید گذاشت. گچکاریهای روی دیوارها یکی از جنبههای قابلتوجه بنا هستند و کتیبههای روی دیوارها نامهای اجداد استر و مردخای را روایت میکنند. در سمت راست این اتاق تعدادی صندلی قرار گرفته است که از آنها برای نماز استفاده میشود. چند پله پایینتر، وارد قدیمیترین قسمت ساختمان خواهید شد که بخش اصلی مقبره استر و مردخای است. اتاقی مربعیشکل با سقف گنبدی به ارتفاع ۱۲ متر را خواهید دید که دو صندوق از جنس بلوط را در خود جای داده است. سقف گنبدیشکل دقیقا روی دو مقبره قرار دارد. صندوق واقع در ضلع جنوبی اتاق که قدیمیتر و دارای منبتکاریهای بیشتر است، متعلق به استر و دیگری را متعلق به مردخای میدانند. منبتکاریهایی به خط عبری و نقوش هندسی این تابوتها را زینت میبخشند. منبتکاری روی صندوق مردخای را به «عنایتالله ابن حضرت قلی تویسرکانی» از منبتکاران برجسته قرن هشتم و نهم نسبت میدهند.
کندهکاریهای روی تابوت استر به قرن چهاردهم میلادی بازمیگردد. همچنین نام افرادی که در سال ۱۳۰۹ میلادی دستور مرمت مقبره را دادهاند، روی تابوتها حک شدهاند. مقبرهها با پارچههایی پوشانده شده است؛ این پارچهها را یهودیان برای ادای نذر و تحقق دعاهای خود به مقبرهها هدیه کردهاند. کتیبهای از ده فرمان به زبان عبری نیز روی دیوار بالای مقبرهها قابلمشاهده است.
دیدنیهای اطراف آرامگاه استر و مردخای
دهکده توریستی گنجنامه
- آدرس: همدان، میدان عباسآباد، خیابان گنجنامه، ضلع شرقی میدان گنجنامه (مشاهده روی نقشه)
- ساعت بازدید (سال ۱۴۰۳): در نیمه اول سال از ۸ تا ۲۲؛ در نیمه دوم سال از ۱۰ تا ۲۰
- قیمت بلیط بازدید (سال ۱۴۰۳): ورود به دهکده رایگان (تفریحات شامل هزینه میشود.)
- فاصله تا آرامگاه استر و مردخای: حدود ۱۰ کیلومتر (۲۰ دقیقه با خودرو)
دهکده توریستی گنجنامه همدان که در دامنه شمالی کوه سربهفلککشیده الوند واقع شده است، مناظر خیرهکننده و محیطی آرامی دارد که آن را به مکانی ایدئال برای دوستداران طبیعت و تفرجگاهی برای گردشگران تبدیل کرده است. این منطقه جاذبهها و تفریحات مختلفی مانند تلهکابین، سورتمه ریلی، تیرول، غار آکواریوم، بانجی جامپینگ و پارکهای تفریحی دارد. اقامتگاههای این دهکده شامل ویلاهای کوهستانی راحت و سوئیتهای روستایی میشود.
منبع عکس: گوگل مپ؛ عکاس: مرتضی شایگان
در اطراف دهکده توریستی گنجنامه کتیبههای سنگی باستانی، آبشار گنجنامه، دشت عباسآباد و دشت میشان را میتوان یافت که همگی ارزش دیدن دارند. کتیبه گنجنامه یکی از جاذبههای مهم منطقه است که قدمت آن به دوره هخامنشیان میرسد. این محوطه باستانی دارای کتیبههایی به سه زبان فارسی باستان، ایلامی و بابلی است که یادبود دستاوردهای داریوش بزرگ است. بازدیدکنندگان میتوانند ضمن لذت بردن از تماشای مناظر زیبای کوههای مجاور، این آثار تاریخی را مشاهده کنند.
دهکده گنجنامه علاوه بر اهمیت تاریخی، میزبان جشنوارههای فصلی و رویدادهای فرهنگی همدان است تا بازدیدکنندگان با سنتها، غذاهای محلی و صنایع دستی همدان آشنا شوند.
آرامگاه ابوعلی سینا
- آدرس: همدان، میدان ابوعلی سینا (مشاهده روی نقشه)
- تلفن: ۳۸۲۶۱۰۰۸ ۰۸۱
- ساعت بازدید (سال ۱۴۰۳): در نیمه اول سال از ۸:۳۰ تا ۲۰؛ در نیمه دوم سال از ۸:۳۰ تا ۱۷
- قیمت بلیط بازدید (سال ۱۴۰۳): ۲۵,۰۰۰ تومان
- فاصله تا آرامگاه استر و مردخای: حدود ۲ کیلومتر (۵ دقیقه با خودرو)
ابوعلی سینا، پزشک، شاعر و فیلسوف سرشناس ایرانی، در دوران طلایی اسلامی بهخاطر کمکهایش در پزشکی، فلسفه و علم مورد تحسین قرار گرفت. آرامگاه او در شهر همدان، بهعنوان ادای احترام به این دانشمند وارسته طراحی و ساخته شد. معماری ساختمان این مقبره، هم محققان و هم گردشگران را به خود جذب میکند.
منبع عکس: wikimedia.org؛ عکاس: Afshar 1118421
آرامگاه، ابن سینا در میدانی زیبا با درختان چنار کهنسال و آبنماهایی چشمنواز قرار دارد که تندیسی از ابوعلی سینا با کتابی در دست در ضلع شرقی میدان به چشم میخورد. طراحی و معماری ساختمان مقبره از برج گنبد قابوس اقتباس شده است. تالار جنوبی آرامگاه بهعنوان موزه، مجموعهای از سکهها، سفالها و آثار باستانی مربوط به هزارههای قبل از میلاد و قدیمیترین نسخه کتاب خطی «قانون» بوعلی سینا را در خود جای داده است؛ همچنین، در کتابخانه تالار شمالی مجموعهای نفیس از نسخههای خطی و آثار بوعلی سینا نگهداری میشود.
آرامگاه ابوعلی سینا علاوه بر اهمیتی که از نظر یک جاذبه تاریخ دارد، بهعنوان مرکزی فرهنگی، میزبان رویدادها و گردهماییهای مختلفی برای بزرگداشت روز پزشک و اهمیت فلسفه ایرانی است.
غار علیصدر
- آدرس: ۷۵ کیلومتری شمال غربی شهر همدان، شهرستان کبودر آهنگ، بخش گل تپه، روستای علیصدر (مشاهده روی نقشه)
- تلفن: ۴-۳۵۴۴۴۴۴۱ ۰۸۱
- ساعت بازدید (سال ۱۴۰۳): در نیمه اول سال از ۸ تا ۱۷؛ در نیمه دوم سال از ۸ تا ۱۵
- قیمت بلیط بازدید (سال ۱۴۰۳): برای گردشگران داخلی۱۸۵,۰۰۰ تومان؛ برای گردشگران خارجی ۵۰۰,۰۰۰ تومان
- فاصله تا آرامگاه استر و مردخای: حدود ۷۵ کیلومتر (حدود ۱ ساعت و نیم با خودرو)
غار علیصدر که در نزدیکی همدان قرار دارد، یکی از بزرگترین و جذابترین غارهای آبی جهان است که طولانیترین مسیر قایقرانی را دارد. قدمت این غار شگفتانگیز به دوره دوم زمینشناسی، یعنی دوره ژوراسیک میرسد.
منبع عکس: wikimedia.org؛ عکاس: Ar Mohammadian
غار علیصدر نزدیک به ۱۲ کیلومتر امتداد دارد که بهدلیل صعبالعبور بودن مسیر، تنها سه کیلومتر از آن قابل بازدید است. این غار شامل سیستم پیچیدهای از رودخانهها و دریاچههای زیرزمینی میشود. عمق آب غار علیصدر در قسمتهای مختلف بین نیم تا ۱۴ متر تغییر میکند. شکلهای زمینشناسی منحصربهفرد غار، از جمله استالاکتیتها و استالاگمیتها، در طی میلیونها سال به وجود آمده و محیطی مسحورکننده در غار ایجاد کردهاند که هم زمینشناسان و هم گردشگران را به خود جذب میکند.
غار علیصدر که در سال ۱۳۸۷ بهعنوان بیست و سومین اثر، در فهرست میراث طبیعی ایران به ثبت رسید، در ارتفاع ۲,۱۰۰ متری از سطح دریا واقع شده است. این غار، راهروها و دهلیزهای پرپیچوخم متعددی دارد و بازدیدکنندگان میتوانند با قایق این غار شگفتانگیز را کشف کنند. دمای این غار در طول سال ۲۰ درجه سانتیگراد ثابت است.
تپه هگمتانه
- آدرس: همدان، انتهای خیابان اکباتان، میدان اکباتان، پایگاه ملی میراث فرهنگی و گردشگری هگمتانه (مشاهده روی نقشه)
- شماره تلفن: ۳۲۵۲۸۰۶۷ ۰۸۱
- ساعت بازدید (سال ۱۴۰۳): نیمه اول سال از ۸ تا ۱۹؛ نیمه دوم سال از ۹ تا ۱۷
- قیمت بلیط بازدید (سال ۱۴۰۳): ۳۰,۰۰۰ تومان
- فاصله تا آرامگاه استر و مردخای: حدود ۲ کیلومتر (۵ دقیقه با خودرو)
تپه هگمتانه، مکان باستانی و تاریخی مهمی است که نگاهی اجمالی به گذشته باستانی شهر همدان دارد. گمان میرود این تپه بقایای شهر باستانی اکباتان باشد که پایتخت تابستانی امپراتوری مادها بوده و بعدها در دوره هخامنشیان، اشکانیان و ساسانیان به شهر مهمی تبدیل شده است.
منبع عکس: wikimedia.org؛ عکاس: Behzad 39
شهر باستانی هگمتانه، اولین پایتخت ایران بوده و در کنار شهرهای باستانی جهانی آتن در یونان، رم در ایتالیا و شوش در خوزستان، این شهر تاریخی برای قرنها اهمیت خود را حفظ کرده است. یکی از جنبههای قابلتوجه این شهر باستانی را میتوان شبکه آبرسانی پیشرفته آن دانست. همچنین در کاوشهای این منطقه، بقایایی از سازهها، بناهای کاخ و آثار مختلف نشاندهنده تمدن و دستاوردهای فرهنگی هنری آن زمان به دست آمده است. از آثار ارزشمند و اشیای کشفشده در حفاریهای هگمتانه میتوان به لوح زرین ارشام، لوح زرین اریارمنه، لوح داریوش دوم، جام زرین (ریتون طلایی)، کاسه سیمین، جام نقره اردشیر یکم و پایه ستون سنگی مربوط به اردشیر دوم هخامنشی حاوی کتیبهای مزین به خط میخی اشاره کرد. موزه هگمتانه بهعنوان بخشی از مجموعه تاریخی تپه هگمتانه به دو بخش تاریخی و اسلامی تقسیم میشود که با یک سالن اصلی، یک سرسرا و دو راهرو به نمایش ۲۰۰ شیء اختصاص دارد؛ این اشیا از طریق کاوش در تپه هگمتانه، خرید، اهدا یا توقیف به دست آمدهاند.
تپه هگمتانه که در میراث جهانی یونسکو به ثبت رسیده، علاوه بر اهمیت باستانشناسی، منطقه تفریحی محبوبی برای مردم محلی و بازدیدکنندگان است. زیبایی طبیعت این منطقه، همراه با بافت تاریخی پراهمیتی که دارد، آن را به مکانی ایدئال برای گشتوگذار تبدیل کرده است. پارک اطراف این تپه، محیطی آرام برای پیکنیک و استراحت خانوادهها به شمار میرود.
منبع عکس: گوگل مپ؛ عکاس: سینا حسنپور
در صورتی که تجربه بازدید از آرامگاه استر و مردخای را دارید، نظرات خود را با ما و دیگر همراهان کجارو به اشتراک بگذارید.
منبع عکس کاور: ویکی مدیا ؛ عکاس: علیرضا سالمیان
نویسنده: صابره براتی
سوالات متداول
آرامگاه استر و مردخای کجاست؟
آرامگاه استر و مردخای در مرکز شهر همدان قرار دارد. این آرامگاه در ضلع جنوب غربی میدان پیادهراه امام خمینی در خیابان شریعتی، کوچه استر واقع شده است.
ساعت بازدید آرامگاه استر و مردخای چه زمانی است؟
بازدیدکنندگان همهروزه بهجز شنبه میتوانند از آرامگاه استر و مردخای بازدید کنند. ساعت بازدید در روزهای هفته از ساعت ۸ تا ۱۲ و ۱۵ تا ۱۸، در روزهای جمعه فقط از ساعت ۱۵ تا ۱۸ است. این مقبره در روزهای شنبه فعالیت نمیکند.