کجارو من
مجله گردشگری
اخبار
کجارو پلاس

موزه نقشه تهران

شنبه ۲۷ آبان ۱۴۰۲ - ۰۸:۴۳
مطالعه 19 دقیقه
ساختمان موزه نقشه تهران؛ منبع عکس: Mapmuseum.tehran.ir؛ عکاس: نامشخص
موزه نقشه تهران از جاهای دیدنی تهران است و نقشه‌ هایی قدیمی و اصیل از شهر تهران، دیگر شهرها، ایران و جهان در آن نگهداری می‌ شود.
تبلیغات
موزه نقشه تهران
  • مدت زمان بازدید از این جاذبه: بین ۱ تا ۲ ساعت
  • ایران، استان تهران، تهران، انتهای اتوبان امام علی، منطقه کاشانک، بعد از میدان ارتش، خیابان موحد دانش، تقاطع بدیعی، پلاک ۴۰
ساختمان موزه نقشه تهران؛ منبع عکس: Mapmuseum.tehran.ir؛ عکاس: نامشخص
مشاهده روی نقشه
سالن تجهیزات نقشه برداری موزه نقشه تهران؛ منبع عکس: گوگل مپ؛ عکاس: Muhammad Derogar
تصاویر تهران قدیم؛ منبع عکس: گوگل مپ؛ عکاس: Behrad Moudi
نقشه‌های موزه نقشه تهران؛ منبع عکس: Mapmuseum.tehran.ir؛ عکاس: نامشخص
سالن همکف موزه؛ منبع عکس: گوگل مپ؛ عکاس: Muhammad Derogar

موزه نقشه تهران، یکی از موزه های تهران است که نقشه‌هایی قدیمی و اصیل از شهر تهران، دیگر شهرها، ایران و جهان در آن نگهداری می‌شود.

موزه نقشه تهران با هدف حفظ و نگهداری اسناد تاریخی شهر تهران ایجاد شده است و زیر نظر شهرداری پایتخت فعالیت می‌کند. آثاری که در این موزه نگهداری می‌شوند شامل نقشه‌ها و مستندات قدیمی، کتاب‌های مربوط به نقشه‌خوانی و نقشه‌برداری، تابلوهایی از تهران قدیم و وسایل و ابزار نقشه‌خوانی است.

موزه نقشه تهران برای علاقه‌مندان به سفر در تاریخ، مکانی رویایی است؛ زیرا با مشاهدات نقشه‌ها و وسایل موجود در آن می‌توانند به عمق تاریخ و جغرافیا سفر کنند. همچنین دوستداران شهر تهران می‌توانند از تابلوهایی دیدن کنند که نمایان‌گر قدیم این شهر هستند و با حال‌وهوای روزگار تهران قدیم آشنا شوند.

اگر به تاریخ، نقشه، جغرافیا و مشاهده اوراق و ادوات قدیمی و جدید سفر علاقه دارید، موزه نقشه تهران بهترین مکان برای شما است. با ما همراه باشید تا بیشتر در مورد این موزه اطلاعات کسب کنید.

کپی لینک

هرآنچه باید درباره موزه نقشه تهران بدانید:

فهرست مطالب
بازدید از موزه نقشه تهران؛ منبع عکس: Mapmuseum.tehran.ir؛ عکاس: نامشخص

منبع عکس: وب‌سایت Mapmuseum.tehran.ir. عکاس: نامشخص

کپی لینک

موزه نقشه تهران کجاست؟

  • آدرس: شهر تهران، انتهای اتوبان امام علی، منطقه کاشانک، بعد از میدان ارتش، خیابان موحد دانش، تقاطع بدیعی، پلاک ۴۰ (مشاهده روی نقشه)
  • شماره تماس موزه نقشه تهران: ۰۲۱۸۴۱۶۹۱۰۹
  • وب‌سایت: mapmuseum.tehran.ir
  • اینستاگرام : mapmuseum@

مجموعه موزه نقشه در شمال شهر تهران واقع شده است و یکی از جاهای دیدنی تهران محسوب می‌شود. این موزه در مجاورت خیابان بدیعی قرار گرفته است و با اتوبان‌های امام علی و صدر فاصله کمی دارد.

فاصله موزه نقشه تهران با میدان نوبنیاد حدود دو کیلومتر (۱۰ دقیقه با ماشین، ۲۰ دقیقه پیاده)، با میدان تجریش و بازار تجریش ۶ کیلومتر (۲۰ دقیقه) و با میدان آزادی ۲۵ کیلومتر (۴۰ دقیقه) است.

ورودی موزه نقشه تهران؛ منبع عکس: گوگل مپ؛ عکاس: MOHAMMAD SADEGHI (mHs)

منبع عکس: گوگل‌مپ. عکاس: MOHAMMAD SADEGHI (mHs)

کپی لینک

مسیر دسترسی به موزه نقشه تهران

مسیر دسترسی از طریق مترو

نزدیک‌ترین ایستگاه مترو به موزه نقشه تهران، ایستگاه «اقدسیه» است که در خط سه مترو تهران قرار دارد. این خط از ایستگاه آزادگان شروع و به ایستگاه قائم (از جنوب غرب به شمال شرق تهران)، منتهی می‌شود. برای رسیدن به این موزه مهم نیست از چه خط مترویی استفاده می‌کنید؛ زیرا با کمی دقت در مسیریابی نقشه مترو تهران می‌توانید خود را به مقصد برسانید.

خط سه مترو شهر تهران با خط «هفت» در ایستگاه «مهدیه تهران»، با خط «چهار» در ایستگاه «تئاتر شهر»، با خط «۶» در ایستگاه «میدان حضرت ولی عصر (عج)» و با خط «یک» در ایستگاه «شهید بهشتی» تقاطع دارد؛ بنابراین می‌توانید از طریق ایستگاه‌های معرفی شده به خط سه تغییر مسیر دهید. ایستگاه اقدسیه با موزه نقشه تهران حدود ۲۲۰ متر (مسافتی معادل سه دقیقه پیاده‌روی) فاصله دارد.

2023-11-6a62c8ac-471f-4c6e-b740-b34da9b2f3ce

منبع عکس: وب‌سایت Ilna.ir. عکاس: نامشخص

مسیر دسترسی از طریق BRT (سامانه اتوبوس‌های تندرو شهری)

اگر قصد دارید با اتوبوس به موزه نقشه تهران بروید، نزدیک‌ترین ایستگاه به این موزه، ایستگاه میدان آراج است که در خط ۹ پایانه جوانمرد قصاب به‌سمت پایانه لاله قرار دارد. پس از رسیدن به این ایستگاه، کافی است حدود ۲۰۰ متر، معادل پنج دقیقه پیاده‌روی داشته باشید تا به موزه نقشه برسید.

ایستگاه اتوبوس نارنجستان هفتم نیز در نزدیکی موزه نقشه تهران در خیابان موحد دانش قرار دارد.

مسیر دسترسی با خودروی شخصی

برای دسترسی به موزه نقشه تهران با خودروی شخصی ابتدا خود را به میدان نوبنیاد برسانید و در خیابان لنگری حدود ۱٫۵ کیلومتر (پنج دقیقه) برانید تا به میدان آراج برسید. در میدان آراج خروجی سمت چپ را خارج و وارد خیابان موحد دانش شوید. کمی بعد از تقاطع خیابان بدیعی، ساختمان و تابلوی موزه نقشه تهران را مشاهده خواهید کرد.

نقشه‌های موزه نقشه تهران؛ منبع عکس: Mapmuseum.tehran.ir؛ عکاس: نامشخص

منبع عکس: وب‌سایت Mapmuseum.tehran.ir. عکاس: نامشخص

کپی لینک

درباره موزه نقشه تهران

موزه نقشه تهران، یکی از موزه‌ های تهران و بخش‌های مرکز آمار و رصد شهری است که زیر نظر سازمان فناوری اطلاعات و ارتباطات شهرداری این شهر فعالیت دارد.

مجموعه موزه نقشه با هدف حفظ و نگهداری اوراق و اسناد تاریخی تهران بنیان‌گذاری شد؛ زیرا یکی از وظایف و رسالت‌ مهم شهرداری در نقش مسئول و سیاست‌گذار حوزه شهری، حفظ اسناد تاریخی و احیا و صیانت و معرفی آن‌ها به‌عنوان هویت شهر است. موزه نقشه تهران همواره تلاش می‌کند تا علاوه بر حفظ اسناد از جمله نقشه‌های قدیمی، نسبت به مرمت و رعایت شرایط نگهداری استاندارد آن‌ها نیز بکوشد و در معرض دید علاقه‌مندان قرار دهد.

مرمت نقشه‌ها و آثار در موزه نقشه تهران؛ منبع عکس: Mapmuseum.tehran.ir؛ عکاس: نامشخص

منبع عکس: وب‌سایت Mapmuseum.tehran.ir. عکاس: نامشخص

موزه نقشه تهران که به‌عنوان گنجینه نقشه نیز از آن یاد می‌شود، پایتخت کنونی ایران را از دو قرن پیش تا امروز به نمایش گذاشته است. این موزه بیش از ۳,۰۰۰ نقشه قدیمی، به‌خصوص نقشه‌های تهران را از نقاط مختلف دنیا خریداری و تهیه کرده و در این مکان به نمایش درآورده است. تاکنون نیز همین تعداد نقشه مورد بررسی قرار گرفتند و اصالت آن‌ها تایید شده است.

موزه نقشه تهران در حال حاضر با مدیریت «آقای حسین امیدوار» در حال فعالیت است.

حضور موزه نقشه تهران در رویداد میدان موزه‌ها؛ منبع عکس: Mapmuseum.tehran.ir؛ عکاس: نامشخص

منبع عکس: وب‌سایت Mapmuseum.tehran.ir. عکاس: نامشخص

موزه نقشه تهران علاوه بر نگهداری و احیای نقشه‌های قدیمی و حال حاضر در شرایط استاندارد، اهداف دیگری نیز در جهت ارتقای سطح علمی و پژوهشی دارد. از اهداف این موزه می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • ایجاد مرکز و مکانی جهت جمع‌آوری اسناد و مستندات شهر تهران و یک‌پارچه‌سازی محل نگهداری از آن‌ها در شرایط استاندارد به‌عنوان حافظه شهرداری و پایتخت ایران با تاکید بر هوشمندسازی آن‌ها در آینده نزدیک
  • فرهنگ‌سازی بین اقشار مختلف جامعه در زمینه تهران‌‌شناسی و نقشه‌خوانی
  • ایجاد مرکزی علمی- پژوهشی با حضور دانشجویان و نخبگان کشور و ارتباط متقابل و مستمر با دانشگاه‌ها
  • آماده‌سازی بستری تخصصی به‌منظور در اختیار قرار دادن اطلاعات پایتخت کنونی به علاقه‌مندان
  • ایجاد دروازه گردشگری تهران و مرکز تهران‌‌شناسی
  • حفظ و نگهداری نقشه‌ها، اسناد و تجهیزات قدیمی و کنونی تحت شرایط اصولی و طبق استانداردهای بین‌المللی
  • فروش محصولات مرتبط با حوزه فعالیت موزه نقشه
  • ایجاد ارتباط با نهادهای فرهنگی و علمی داخل و خارج از کشور
  • تلاش برای ارتقاء و به‌روزرسانی اوراق، نقشه‌ها و تجهیزات موزه
بازدید گروه خبری رادیو و تلویزیون ملی ژاپن NHK از موزه نقشه تهران؛ منبع عکس: Mapmuseum.tehran.ir؛ عکاس: نامشخص

منبع عکس: وب‌سایت Mapmuseum.tehran.ir. عکاس: نامشخص

کپی لینک

شرایط بازدید از موزه نقشه تهران

  • ساعت کاری موزه نقشه تهران (سال ۱۴۰۲): شنبه تا سه‌شنبه از هشت تا ۱۶:۴۵ و چهارشنبه از هشت تا ۱۵:۳۰؛ پنجشنبه و جمعه و تعطیلات رسمی مجموعه تعطیل است.
  • هزینه بازدید از موزه نقشه تهران (سال ۱۴۰۲): هر نفر بازدیدکننده ایرانی ۲۵,۰۰۰ تومان و هر نفر بازدیدکننده خارجی ۱۰۰,۰۰۰ تومان

برای بازدید از موزه نقشه تهران، چنانچه کارت دانش‌آموزی یا دانشجویی داشته باشید مشمول تخفیف در هزینه بازدید خواهید شد. همچنین اگر به‌صورت گروهی یا دسته‌جمعی از سمت شرکت یا سازمان مراجعه کنید، بلیط ورودی با احتساب تخفیف ویژه محاسبه خواهد شد. برای خرید بلیط به‌صورت اینترنتی می‌توانید به وب‌سایت شهرداری تهران مراجعه کنید.

از دیگر نکات بازدید از موزه نقشه تهران می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • قبل از ورود به سالن موزه، تلفن همراه خود را در حالت بی صدا قرار دهید.
  • لطفا در مسیر بازدید از آثار موزه، آلودگی صوتی نظیر بلند صحبت کردن با دیگران یا تلفن همراه، ایجاد نکنید.
  • فاصله ایمنی از ویترین‌های مخصوص نمایش آثار و اشیای باستانی و تاریخی را حفظ کنید و تحت هیچ شرایطی به آن‌ها دست نزنید.
  • اگر کیف یا وسایل غیرضروری دارید، به بخش مربوطه ارائه دهید تا بازدید از موزه راحت‌تر انجام شود.
  • درصورت مواجهه با هرگونه مشکل یا مشاهده موارد امنیتی، سریعا به واحد حفاظت و امنیت موزه اطلاع دهید.
  • به کودکان همراه خود از قبل، آداب بازدید از موزه را آموزش دهید و در حین گردش در محیط موزه رعایت سکوت و نظم را به آن‌ها یادآور شوید.
  • چنانچه در هر مورد از بخش‌های موزه احتیاج به اطلاعات بیشتر داشتید، کارشناسان، راهنمایان، ماموران حفاظت و امنیت موزه با کارت شناسایی و پوشش مخصوص، آماده خدمت‌رسانی هستند.
  • از افراد ناآگاه و ناآشنا به آثار موجود و قوانین بازدیدی موزه هیچ‌گونه اطلاعاتی دریافت نکنید؛ چون ممکن است با قوانین و اطلاعات دقیق، مغایرت داشته باشد.
  • تمامی آثار تحت حفاظت موزه نقشه تهران به‌نوعی میراث مردم و کشور ایران هستند و همه ما موظف به حراست از آن‌ها هستیم؛ بنابراین در حفظ میراث گذشتگان و امانت آیندگان، مسئولان موزه را یاری دهید و به قوانین بازدید احترام بگذارید.
سالن تجهیزات نقشه برداری موزه نقشه تهران؛ منبع عکس: گوگل مپ؛ عکاس: Muhammad Derogar

منبع عکس: گوگل‌مپ. عکاس: محمد دروگر

کپی لینک

تاریخچه موزه نقشه تهران

موزه نقشه تهران، به پیشنهاد و همت متخصصان و اساتید حوزه جغرافیا، معماری و نقشه‌برداری پایه‌گذاری، تاسیس و افتتاح شد

موزه نقشه تهران مجموعه‌ای از نقشه‌های شهر تهران، دیگر شهرها، کشور ایران و جهان است که علاوه بر آن، اسناد تاریخی، کتب و تجهیزات نقشه‌برداری نیز در این موزه نگهداری می‌شوند.

موزه نقشه تهران به پیشنهاد متخصصان و اساتید حوزه جغرافیا، معماری و نقشه‌برداری در سال ۱۳۷۷ شمسی در دوطبقه با زیربنای ۸۰۰ متر مربع در ساختمان مرکز اطلاعات جغرافیایی شهر تهران افتتاح شد و آغاز به کار کرد.

در سال ۱۳۹۰ شمسی، سازمان فناوری اطلاعات و ارتباطات شهرداری تهران مسئولیت بازسازی و احیای موزه نقشه تهران را به‌عهده گرفت و در سال ۱۳۹۶ این مجموعه بازگشایی شد.

سالن همکف موزه؛ منبع عکس: گوگل مپ؛ عکاس: Muhammad Derogar

منبع عکس: گوگل‌مپ. عکاس: محمد دروگر

کپی لینک

موسسان و بنیان‌گذاران موزه نقشه تهران

  • مرحوم پروفسور محمد حسن گنجی (استاد سرشناس جغرافیا در دانشگاه تهران و دارنده جایزه علمی سال ۲۰۰۱ از سوی سازمان هواشناسی جهانی): از ایشان به‌عنوان بنیان‌گذار دانش جغرافیای نوین یاد می‌شود. پروفسور گنجی همچنین از سال ۱۳۳۵ تا ۱۳۴۷ شمسی مدیریت کل هواشناسی کشور را بر عهده داشت و در واقع بنیان‌گذار این سازمان در ایران است.
  • مرحوم مهندس عباس سحاف(استاد مشهور جغرافیا و یکی از نقشه‌نگاران صاحب سبک در دنیا): وی در سن ۱۳ سالگی موفق به ترسیم نقشه کشور فرانسه شد که در حال حاضر در آرشیو موسسه جغرافیایی و کارتوگرافی سحاف نگهداری می‌شود. ایشان در سال ۱۳۳۴ شمسی به همکاری یک موسسه آلمانی، موفق به تولید اولین کره جغرافیایی به خط و زبان فارسی شد.
  • مرحوم مهندس محمد پور کمال (کارشناس فنی سازمان ملل متحد در سال‌های ۱۹۶۵ و ۱۹۶۶): ایشان با مدرک تحصیلی نقشه‌برداری هوایی و تخصص کارتوگرافی از کشور هلند، اولین مهندس ایرانی بود که در سال‌های ۱۳۴۴ و ۱۳۴۵ شمسی از میان نامزدهای کشورهایی همچون آمریکا، کانادا و چندین کشور اروپایی، انتخاب و جهت راه‌اندازی سازمان نقشه‌برداری عربستان به ریاض اعزام شد.
  • دکتر جواد صفی نژاد(یکی از اساتید دانشگاه مونیخ آلمان در بخش شرق و ایران‌شناسی): ایشان در سال ۱۳۷۰ به‌مدت یک‌سال با موسسه شرق‌شناسی دانشگاه مونیخ همکاری داشت و در آن دانشگاه نیز تدریس می‌کرد. نتیجه این فعالیت، مجموعه‌ای متشکل از ۶۰ سند تاریخی با موضوع کشاورزی سنتی ایران است که با همکاری آقای کامران هاشمی تهیه شد.
موسسین موزه در نشست موزه نقشه تهران؛ منبع عکس: Mapmuseum.tehran.ir؛ عکاس: نامشخص

منبع عکس: وب‌سایت Mapmuseum.Tehran.ir. عکاس: نامشخص

  • دکتر کیانوش کیانی هفت لنگ(مدیر عامل و رئیس هیئت مدیره موسسه فرهنگی تاریخی شفاهی گنج پنهان): ایشان دارای مدرک دکتری در رشته جغرافیای انسانی هستند. علاوه بر سوابق شغلی درج شده برای ایشان، می‌توان به مدیریت دانشنامه تاریخ و فرهنگ قوم لر و عضو کمیته فرهنگی شورای راهبردی توسعه مدیریت بنیاد شهید و امور ایثارگران نیز اشاره کرد.
  • مهندس غلامرضا سحاب: مدرک تحصیلی ایشان در رشته تاریخ است. همچنین مهندس غلامرضا سحاب به‌طور متناوب از سال ۱۳۴۲ تا ۱۳۸۴ شمسی کارشناس کارتوگرافی، مدیر تولید، عضو هیئت مدیره، رئیس هیئت مدیره و مدیر عامل موسسه جغرافیایی و کارتوگرافی سحاب بودند.
  • دکتر مسعود مهدوی حاجیلویی: مدرک دکترای ایشان از دانشگاه دورهام انگلستان و در رشته جغرافیا، اقتصاد و برنامه‌ریزی روستایی است. از سوابق اجرایی دکتر حاجیلویی می‌توان به رئیس مرکز تحقیقات مناطق کویری و بیابانی ایران، معاون پژوهشی دانشکده جغرافیای دانشگاه تهران، مدیر گروه دوره‌های شبانه گروه جغرافیا، سردبیر مجله پژوهش‌های جغرافیایی، عضو هیئت تحریریه سه مجله علمی و پژوهشی، عضو مجامع علمی داخل و خارج کشور و عضو هیئت علمی وابسته به گروه آموزشی توسعه روستایی دانشکده علوم انسانی دانشگاه تهران اشاره کرد.
  • مهندس کامران صفامنش: ایشان دارای مدارک تحصیلی کاربرد کامپیوتر در معماری و مهندسی طراحی و معماری شهری از دانشگاه‌های کالیفرنیا و برکلی هستند. مهندس صفامنش هم‌زمان با انقلاب اسلامی ایران به کشور بازگشت، مدت‌ها با دانشگاه‌های علم و صنعت، تهران، آزاد اسلامی تهران مرکز و آکسفورد انگلستان همکاری داشت و بیش از ۴۰ مقاله در زمینه معماری، طراحی شهری و مرمت تالیف کرد.
موسسین موزه در حال بررسی آثار؛ منبع عکس: Mapmuseum.tehran.ir؛ عکاس: نامشخص

منبع عکس: وب‌سایت Mapmuseum.Tehran.ir. عکاس: نامشخص

کپی لینک

بخش‌های مختلف موزه نقشه تهران

موزه نقشه تهران متشکل از دو طبقه است که مساحتی معادل ۸۰۰ متر مربع دارد.

کپی لینک

طبقه همکف موزه

مجموعه آثاری که در طبقه همکف موزه نقشه تهران نگهداری می‌شوند به شرح زیر است:

  • نمایشگاه عکس تهران قدیم
  • نقشه‌های قدیمی شهر تهران
  • نقشه‌های قدیمی جهان‌نما
  • نقشه‌های قدیمی ایران
  • نقشه‌های قدیمی شهرها
  • نقشه قدیمی دارالخلافه ناصری یا نقشه عبدالغفار
تصاویر تهران قدیم؛ منبع عکس: گوگل مپ؛ عکاس: Behrad Moudi

منبع عکس: گوگل‌مپ. عکاس: Behrad Moudi

کپی لینک

طبقه زیرین ساختمان موزه نقشه تهران

طبقه زیرین ساختمان موزه نقشه تهران به تجهیزات و اسنادی اختصاص دارد که به آن‌ها اشاره می‌شود:

  • تجهیزات نقشه‌برداری
  • مجلات قدیمی مربوط به بلدیه شهر تهران
  • اسناد
  • اطلس‌ها
  • توسعه کالبدی شهر تهران (مسیر تکامل شهر تهران)
نقشه های توسعه کالبدی تهران؛ منبع عکس: گوگل مپ؛ عکاس: Behrad Moudi

منبع عکس: وب‌سایت Mapmuseum.Tehran.ir. عکاس: نامشخص

کپی لینک

سالن آمفی‌تئاتر ساختان موزه نقشه

در سالن آمفی‌تئاتر ساختمان موزه نقشه با ظرفیت ۵۰ نفر، کلاس‌های آموزشی متناسب با رده‌های سنی مختلف، همایش‌ها و سمینارهای تخصصی، کلاس‌های تهران‌شناسی، فرهنگ‌سازی برای دانش‌آموزان و نشست تخصصی با اساتید مرتبط در حوزه نقشه‌های مختلف تاریخی برگزار می‌شود. همچنین در این سالن به‌صورت دوره‌ای از نقشه‌های مختلف و اسناد تاریخی رونمایی خواهد شد.

مراسم رونمایی از اطلس تهران قديم؛ منبع عکس: Mapmuseum.tehran.ir؛ عکاس: نامشخص

منبع عکس: وب‌سایت Mapmuseum.Tehran.ir. عکاس: نامشخص

کپی لینک

مخزن موزه نقشه

سازمان فناوری اطلاعات و ارتباطات شهرداری تهران، به‌منظور حفظ و نگهداری اسناد، نقشه‌ها و اموال موزه نقشه تهران، اقدام به ساخت مخزن با گنجایش بیش از ۲,۰۰۰ شیت نقشه با رعایت استانداردهای بین‌المللی، از جمله کنترل دما و رطوبت، اعلام اطفای حریق و PH سنجی اسناد، زیر نظر اساتید مجرب و صاحب نظر کرده است.

مخزن نگه‌داری اوراق و نقشه ها؛ منبع عکس: Mapmuseum.tehran.ir؛ عکاس: نامشخص

منبع عکس: وب‌سایت Mapmuseum.Tehran.ir. عکاس: نامشخص

کپی لینک

آثار موزه نقشه تهران

کپی لینک

عکس‌های تهران قدیم

در این قسمت از موزه نقشه که به روایت طهران معروف است، گالری بی‌نظیری از عکس‌های قدیمی تهران، با موضوعات گوناگون و جذابی ایجاد شده است:

  • ارسال اولین تلگراف
  • تاسیس اداره پست در تهران
  • بلدیه تهران
  • نخستین شهردار تهران
  • ساخت سردر دانشگاه تهران
  • شهر فرنگ در دوران مظفرالدین شاه قاجار
  • اولین جعل اسکناس
  • تاریخچه گراند هتل
  • کارت دعوت از ناصرالدین شاه جهت افتتاح برج ایفل
  • خیابان ناصر خسرو در دوره قاجار
گرند هتل؛ منبع عکس: Mapmuseum.tehran.ir؛ عکاس: نامشخص

منبع عکس: وب‌سایت Mapmuseum.Tehran.ir. عکاس: نامشخص

دیگر آثار تصویری موزه نقشه تهران شامل تشکیل نظمیه تهران، تلفن همگانی و صف طولانی مردم، مدرسه سن‌‌لویی، کالج امریکایی‌ها، ایستگاه درشکه در تهران قدیم، مدرسه دارالفنون، اتوبوس‌های دوطبقه در تهران قدیم، عمارت قزاق‌خانه، پمپ بنزین دروازه دولت، بیمارستان سینا، سینما امپایر، دروازه اسب‌دوانی تهران، کارخانه سیمان شهرری، لوکوموتیو قدیمی، ملاقات ناصرالدین شاه با لوئی پاستور در پاریس، چگونه تهران پایتخت شد، اولین‌های کتب درسی در دارالفنون، تاسیس بیمارستان در دارالفنون، مغازه سنگ‌تراشی در دوره قاجار و تلفن همگانی هستند.

اولین گواهینامه در تهران، تفنگداران قاجار در دوره سلطنت ناصرالدین شاه، نقاره‌زن‌ها با ساز‌هایشان، فروشنده دوره‌گرد مرغ و خروس، کارگاه پیله ابریشم‌ریسی در دوره قاجار، مراسم سلام در کاخ گلستان، وجوه مالیاتی در حضور ناصرالدین شاه قاجار، تخت طاووس قاجاری، اولین بستنی‌فروشی تهران سال ۱۲۸۰، مغازه پارچه‌فروشی در دوره قاجار تهران، مغازه میوه‌فروشی در شهرری تهران در سال ۱۳۰۸، عمارت سردار اسعد بختیاری، عطاری در دوره قاجار، مغازه خواروبارفروشی دوره مظفرالدین شاه قاجار و تاریخچه سفارتخانه انگلیس در تهران، تصاویر دیگر موجود در بخش عکس‌های تهران قدیم موزه نقشه هستند.

تاسیس بیمارستان در دارالفنون؛ منبع عکس: Mapmuseum.tehran.ir؛ عکاس: نامشخص

منبع عکس: وب‌سایت Mapmuseum.Tehran.ir. عکاس: نامشخص

از دیگر آثار گالری طهران می‌توان به روزنامه وقایع‌ اتفاقیه، مراسم آش‌پزان، اولین گرامافون، حکیم‌باشی و شاگردانش در حال طبابت، اعلامیه حمل مسافر در عصر ناصری، شب‌های قدر در دوره قاجار، مالیات وسایل نقلیه نظیر درشکه، کالسکه، برج ساعت، توپ مروارید تهران، تماشاخانه در دارالفنون، کشتی در دوره ناصرالدین شاه، عمارت ییلاقی در دوره ناصرالدین شاه، بیمارستان وزیری تهران، عمارت اتابک، پارک امین‌الدوله (نخستین پارک تهران)، اولین روزنامه در تهران، کاخ یاقوت یا کاخ سرخ حصار و کارگران ساختمانی در دوره قاجار اشاره کرد.

تصویری از دلاک در حمام عمومی در دوره قاجار، عمارت باغ شاه، نمایش خیمه‌شب‌بازی در دوره قاجار، عکس یادگاری روس‌ها با اولین کامیون روسی، عمارت بادگیر، دلقک‌های دوره قاجار، کارگاه قلم‌زنی در دوره ناصرالدین‌شاه قاجار، جیگرکی‌های تهران قدیم، درویش تهران قدیم در دوره قاجار، خیابان کارگر جنوبی در سال ۱۳۳۹، عتیقه‌فروشان تهران قدیم در دوره سلطنت قاجار و بازار شاه عبدالعظیم شهرری دیگر آثار و تصاویر از تهران و ایران قدیم هستند که در قاب‌های نصب شده روی دیوار موزه نقشه تهران خودنمایی می‌کنند.

نقشه شاه‌عبدالعظیم؛ منبع عکس: Neshan.org؛ عکاس: نامشخص

منبع عکس: وب‌سایت Neshan.org. عکاس: نامشخص

کپی لینک

نقشه‌های جهان نما

  • نقشه آسیای جنوب غربی: این نقشه در سال ۱۹۲۹ میلادی به زبان انگلیسی به چاپ رسیده است. ابعاد نقشه آسیای جنوب غربی ۶۴ سانتی‌متر در ۹۰ سانتی‌متر با مقیاس ۱:۲,۰۰۰,۰۰۰ است.
  • نقشه قسمتی از آسیای جنوب غربی: این نقشه در سال ۱۹۵۱ میلادی و به زبان ترکی چاپ شده است. این نقشه ابعاد معادل ۷۳ سانتی‌متر در ۵۶ سانتی‌متر و مقیاس ۱:۲۵۰,۰۰۰ را دارد. نقشه قسمتی از آسیای جنوب غربی توسط سرویس نقشه ارتش آمریکا آماده و گردآوری شده است .
  • نقشه آسیای غربی: این نقشه در سال ۱۸۵۵ میلادی به زبان آلمانی به چاپ رسیده است. نقشه آسیای غربی ۵۱ سانتی‌متر در ۴۳ سانتی‌متر ابعاد دارد و با مقیاس ۱:۹,۷۰۰,۰۰۰ است.
  • نقشه مصور اروپا: اطلاعات روشن و دقیقی از زمان چاپ این نقشه در دسترس نیست. نقشه مصور اروپا به زبان فرانسوی چاپ شده است و ابعاد ۶۲ سانتی‌متر در ۴۵ سانتی‌متر دارد. مقیاس آن نیز مشخص نیست.
  • نقشه مصور آمریکا: این نقشه توسط نشریه وزارت خارجه کشور آمریکا با ابعاد ۶۱ سانتی‌متر در ۸۰ سانتی‌متر به چاپ رسیده است.
  • نقشه کره زمین: این نقشه توسط «زکریابن ‌محمد‌بن محمود المکمونی قزوینی» ملقب به زکریای قزوینی (جغرافی‌دان، دانشمند، تاریخ‌نویس و فیلسوف قرن هفتم هجری قمری)، با ابعاد ۶۰ سانتی‌متر در ۶۲ سانتی‌متر ترسیم شده است.
  • نقشه قاره آسیا: این نقشه توسط سازمان جغرافیایی کشور و به زبان انگلیسی به چاپ رسیده است و ابعاد ۶۵ سانتی‌متر در ۵۰ سانتی‌متر دارد.
  • شناسنامه نقشه (Persicvm Regnvm Sive): این شناسنامه، ماهیت سندی تاریخی دارد که با زبان لاتین و در ابعاد ۵۳ سانتی‌متر در ۴۲ سانتی‌متر به نگارش درآمده است.
نقشه کره زمین؛ منبع عکس: گوگل مپ؛ عکاس: Behrad Moudi

منبع عکس‌: گوگل‌مپ. عکاس‌: Behrad Moudi

کپی لینک

نقشه‌های ایران

  • نقشه عمومی و مفصل کشور ایران: این نقشه در سال ۱۳۳۵ شمسی توسط موسسه جغرافیایی سحاب با ابعاد ۱۰۰ سانتی‌متر در ۷۰ سانتی‌متر با مقیاس ۱:۳,۵۰۰,۰۰۰ منتشر شده است.
  • نقشه ایران برگ سه: این نقشه توسط سازمان نقشه‌برداری کشور به زبان انگلیسی و مقیاس ۱:۱,۵۰۰,۰۰۰ تهیه شده است. نقشه ایران برگ سه، ابعادی معادل ۶۹ سانتی‌متر در ۹۹ سانتی‌متر دارد.
  • نقشه ایران: این نقشه در سال ۱۳۴۶ شمسی توسط سازمان نقشه‌برداری کشور به زبان فارسی و مقیاس ۱:۱,۵۰۰,۰۰۰ به چاپ رسیده است. این نقشه ابعاد ۶۵ سانتی‌متر در ۸۰ سانتی‌متر دارد.
  • برگ ج نقشه ایران: این نقشه در سال ۱۳۴۶ شمسی به زبان فارسی و در مقیاس ۱:۱,۵۰۰,۰۰۰ منتشر شده است. برگ ج ابعادی معادل ۶۰ سانتی‌متر در ۸۱ سانتی‌متر دارد.
  • برگ د نقشه ایران: این نقشه در سال ۱۳۴۶ شمسی به زبان فارسی، با مقیاس ۱:۱,۵۰۰,۰۰۰ و ابعاد ۶۶ سانتی‌متر در ۸۱ سانتی‌متر چاپ شده است.
  • نقشه وضعیت خطوط طرق و شوارع ایران: این نقشه در سال ۱۳۱۵ با ابعاد ۶۸ سانتی‌متر در ۶۵ سانتی‌متر و مقیاس ۱:۳,۷۵۰,۰۰۰ به چاپ رسیده است.
نقشه ایران در موزه نقشه تهران؛ منبع عکس: visit.tehranimages.com؛ عکاس: احسان رفعتی دریان

منبع عکس: وب‌سایت Visit.Tehranimages.com. عکاس: احسان رفعتی دریان

کپی لینک

نقشه‌های تهران

  • نقشه دارالخلافه ناصری یا عبدالغفار: نقشه عبدالغفار در ابعاد ۱۳۹ سانتی‌متر در ۱۴۲ سانتی‌متر و با مقیاس ۱:۲,۰۰۰، در سال ۱۳۰۵ شمسی به چاپ رسیده است. این نقشه یکی از مهم‌ترین نقشه‌هایی است که در موزه نقشه تهران نگهداری می‌شود.

در سال ۱۲۸۵ هجری قمری که وسعت شهر تهران از اطراف گسترده و اطراف آن قلعه ساخته شده بود، ناصرالدین شاه به «میرزا عبدالغفارخان نجم‌الملک» (معلم ریاضی مدرسه دارالفنون)، دستور داد تا با کمک جمعی از مهندسان مدرسه دارالفنون، اولین آمارگیری همه‌جانبه را در تهران انجام دهند و نقشه‌های اطراف شهر را تهیه کنند. عبدالغفارخان نجم‌الملک نیز به دستیاری «محمد حسین خان» (سرتیپ اول ناظم مدرسه) و به همراهی ۲۰ نفر از شاگردان، به‌مدت یک‌سال همه‌روزه، صبح تا شب تمامی محلات و اطراف تهران را می‌گشتند و شب تا صبح نیز با مقیاس یک دوهزارم نقشه‌ها را رسم می‌کردند.

نقشه عبدالغفار چنان دقیق است که می‌توان خانه‌ها و املاک را با کمال دقت مشاهده و اندازه کرد. در آن زمان شهر تهران به‌صورت هشت‌‌ضلعی طراحی شده بود. اطراف این شهر ۱۲ دروازه و ۱۱۴ برج و بارو قرار داشت. همچنین دورتادور تهران خندق‌هایی حفر شده بود. به‌طور کلی تهران متشکل از چهار محله عودلاجان، چاله میدان، سنگلج و بازار بوده است.

نقشه عبدالغفار؛ منبع عکس: Tehranshenasi.com؛ عکاس: نامشخص

منبع عکس: وب‌سایت Tehranshenasi.com. عکاس: نامشخص

  • نقشه جمشیدیه تهران: این نقشه در سال ۱۳۳۳ شمسی به زبان فارسی و در مقیاس ۱:۱۰,۰۰۰ توسط دایره چاپخانه ارتش منتشر شده است. نقشه جمشیدیه تهران ابعاد ۷۹ سانتی‌متر در ۵۳ سانتی‌متر دارد.
  • نقشه منطقه باختری تجریش اوین درکه ونک: این نقشه در سال ۱۳۲۵ شمسی به زبان فارسی و در مقیاس ۱:۱۰,۰۰۰ توسط دایره جغرافیایی ستاد ارتش تهیه شده و به چاپ رسیده است و ابعاد ۷۰ سانتی‌متر در ۹۰ سانتی‌متر دارد.
  • نقشه دوشان تپه: این نقشه در سال ۱۳۳۲ شمسی، توسط دایره چاپخانه ستاد ارتش با مقیاس ۱:۱۰,۰۰۰ در ابعاد ۷۲ سانتی‌متر در ۴۵ سانتی‌متر منتشر شده است.
  • نقشه یافت آباد: این نقشه در سال ۱۳۲۹ شمسی با مقیاس ۱:۱۰,۰۰۰ و ابعاد ۷۵ سانتی‌متر در ۴۷ سانتی‌متر توسط دایره چاپخانه ارتش به چاپ رسیده است.
  • نقشه دماوند: مقیاس این نقشه ۱:۲۵۳,۴۴۰، در ابعاد ۶۶ سانتی‌متر در ۴۴ سانتی‌متر است.
  • نقشه نازی آباد: این نقشه ابعادی معادل ۷۳ سانتی‌متر در ۴۶ سانتی‌متر با مقیاس ۱:۱۰,۰۰۰ دارد.
  • نقشه جدید شمیران: این نقشه در سال ۱۳۳۷ شمسی، با اندازه‌های ۷۷ سانتی‌متر در ۴۹ سانتی‌متر به چاپ رسیده است.
  • نقشه تجریش: این نقشه در مقیاس ۱:۱۰,۰۰۰ و ابعاد ۷۳ سانتی‌متر در ۴۲ سانتی‌متر، توسط دایره جغرافیایی ستاد ارتش منتشر شده است.
  • نقشه چیتگر: این نقشه در سال ۱۳۳۲ شمسی، توسط دایره جغرافیایی ستاد ارتش در مقیاس ۱:۱۰,۰۰۰ و ابعاد ۷۲ سانتی‌متر در ۴۷ سانتی‌متر به چاپ رسیده است.
  • نقشه عظیم آباد: این نقشه در سال ۱۳۳۲ شمسی، در ابعاد ۶۰ سانتی‌متر در ۴۴ سانتی‌متر و مقیاس ۱:۱۰,۰۰۰، توسط دایره جغرافیایی ستاد ارتش چاپ شده است.
نقشه مصور در موزه نقشه تهران؛ منبع عکس: visit.tehranimages.com؛ عکاس: احسان رفعتی دریان

منبع عکس: وب‌سایت Visit.Tehranimages.com. عکاس: احسان رفعتی دریان

کپی لینک

نقشه‌های شهرهای ایران

  • نقشه قراجه داغی یا نقشه دارالسلطنه تبریز: این نقشه در سال ۱۲۵۹ شمسی، به زبان فارسی توسط مهندس «قراجه داغی» تهیه شده است. نقشه دارالسلطنه تبریز مقیاس خطی دارد و ابعاد آن ۱۳۵ سانتی‌متر در ۱۱۰ سانتی‌متر است.
  • نقشه قزوین، بلوک خرقان، قریه حصار ارمنی: این نقشه در سال ۱۳۳۸ شمسی توسط مهندس «الهیار خان»، با مقیاس ۱:۱۰,۰۰۰ در ابعاد ۷۱ سانتی‌متر در ۵۶ سانتی‌متر تهیه شده است.
  • نقشه شیراز: این نقشه در سال ۱۳۳۴ شمسی با همکاری ارتش کشور‌های ایران و آمریکا و به روش فتوگرافی تهیه شده است. نقشه شیراز مقیاس ۱:۵۰,۰۰۰ را دارد. این نقشه به زبان فارسی و با ابعاد ۵۶ سانتی‌متر در ۷۴ سانتی‌متر منتشر شده است.
  • نقشه کرمان: این نقشه در سال ۱۳۳۷ شمسی به زبان فارسی، با مقیاس ۱:۱,۰۰۰,۰۰۰ و به ابعاد ۴۴ سانتی‌متر در ۵۸ سانتی‌متر به چاپ رسیده است.
2023-11-384af9c6-2f13-4197-ad84-a139baca9b28

منبع عکس: وب‌سایت Mapmuseum.Tehran.ir. عکاس: نامشخص

کپی لینک

آثار کالکی

  • نقشه اعیانی‌های کرج: این نقشه توسط اداره نقشه‌برداری «بنگاه خالصجات»، «یوسف فردی»، در سال ۱۳۴۰ شمسی منتشر شده است.
  • نقشه زمین پلاک ۳۵۲ شاه آباد شمیران: این نقشه در مقیاس ۱:۱,۰۰۰ توسط فردی به نام «هاشم حیدری» گردآوری شده است.
  • نقشه باغ دخیل محمد زارع: این نقشه در سال ۱۳۳۹ شمسی توسط اداره نقشه‌برداری بنگاه خالصجات، یوسف فردی چاپ شده است.
  • نقشه قطعه باغی از اعیانی‌های خالصجات کرج: این نقشه با همکاری اداره نقشه‌برداری وزارت کشاورزی و بنگاه خالصجات، یوسف فردی در سال ۱۳۴۲ شمسی تهیه شده است.
  • نقشه قطعه‌ای از اعیانی‌های حالصه حیدر آباد: این نقشه در سال ۱۳۴۳ شمسی توسط اداره نقشه‌برداری بنگاه خالصجات، یوسف فردی منتشر شده است.
  • نقشه باغات شهر کرج: این نقشه توسط اداره نقشه‌برداری وزارت جهاد کشاورزی در سال ۱۳۳۹ شمسی به چاپ رسیده است.
  • نقشه خانه سید جلال‌الدین قریشی: این نقشه در سال ۱۳۴۱ شمسی به‌وسیله بنگاه خالصجات، یوسف فردی منتشر شده است.
  • نقشه قطعه ۲۴۳ باغات کرج: این نقشه در مقیاس ۱:۵۰۰ توسط اداره نقشه‌برداری وزارت کشاورزی به چاپ رسیده است.
  • نقشه یک باب خانه از اعیانی‌های خالصه شهر کرج: این نقشه توسط اداره نقشه‌برداری بنگاه خالصجات در سال ۱۳۴۱ شمسی منتشر شده است.
  • نقشه یک باب اعیانی‌های خالصه کرج: این نقشه در مقیاس ۱:۵۰۰ و در سال ۱۳۴۱ شمسی توسط اداره نقشه‌برداری بنگاه خالصجات تهیه شده است.
نقشه خانه سید جلال قریشی؛ منبع عکس: Mapmuseum.tehran.ir؛ عکاس: نامشخص
نقشه شاه آباد شمیران؛ منبع عکس: Mapmuseum.tehran.ir؛ عکاس: نامشخص
نقشه یک باب خاصه کرج؛ منبع عکس: Mapmuseum.tehran.ir؛ عکاس: نامشخص
نقشه یک قطعه باغ از اعیانی های خالصجات کرج؛ منبع عکس: Mapmuseum.tehran.ir؛ عکاس: نامشخص

منابع عکس‌های گالری (از راست به چپ): وب‌سایت Mapmuseum.Tehran.ir. عکاس: نامشخص

کپی لینک

اسناد و مستندات موزه نقشه تهران

در بخش اسناد و مستندات موزه نقشه تهران، اسناد قدیمی نگهداری می‌شوند که به‌نوعی با گذشته شهر تهران رقم خورده‌اند.

  • سند بلدیه تهران: این سند در سال ۱۳۱۰ شمسی به زبان فارسی و ابعاد ۶۱ سانتی‌متر در ۴۵ سانتی‌متر با هدف اشاره به وظایف قانونی مالکان و متولیان مستغلات چاپ شده است.
  • یک نسخه مجله بلدیه: این مجله نیز در این موزه نگهداری می‌شود که عنوان شماره یک-سال ششم را دارد و در سال ۱۳۰۶ شمسی و به زبان فارسی منتشر شده است.
  • سند قرارداد مربوط به استخدام در موسسه بلدیه تهران: این سند با زبان فارسی در ابعاد ۲۱ سانتی‌متر در ۳۰ سانتی‌متر و در سال ۱۳۰۷ شمسی به چاپ رسیده است.
  • سند بیانیه ریاست وزرا تشکیلات بلدیه تهران: این سند در سال ۱۳۰۰ شمسی به زبان فارسی و در ابعاد ۵۰ سانتی‌متر در ۴۰ سانتی‌متر تهیه شده است.
  • سند شماره پنج: این سند با زبان فارسی و ابعاد ۲۷ سانتی‌متر در ۳۴ سانتی‌متر و در سال ۱۳۳۲ شمسی، تهیه شده است.
نقشه ایران؛ منبع عکس: Tehranimages.com؛ عکاس: احسان رفعتی دریان

منبع عکس: وب‌سایت Tehranimages.com. عکاس:‌ احسان رفعتی دریان

کپی لینک

تجهیزات موزه نقشه‌برداری

بخش دیگری از موزه نقشه تهران به تجهیزات و وسایل تصویربرداری و نقشه‌برداری اختصاص دارد.

  • دستگاه آنتن گیرنده و فرستنده دستگاه فاصله‌ یاب DI ۵۰: این دستگاه دارای دو واحد مجزای گیرنده- فرستنده و واحد محاسبه است که این دو واحد به‌وسیله کابل مخصوص به یکدیگر متصل شدند. در صفحه دستگاه فاصله‌یاب، واحد گیرنده- فرستنده نمایش داده می‌شود.
  • دستگاه دوربین فاصله یاب F.T.۲۷: دوربین فاصله‌یاب (Rangefinder) ابزاری نوری است که برای اندازه‌گیری فاصله دقیق تا هدف مورد نظر مورد استفاده قرار می‌گیرد. این دستگاه اغلب در محیط‌های نظامی به‌خصوص نیروی دریایی کاربرد دارد. قدمت ساخت این دوربین به سال ۱۸۹۲ میلادی و کشور اسکاتلند بازمی‌گردد. در سال‌های قبل از جنگ جهانی دوم وسیله‌ای پرکاربرد بود که با اختراع رادار در دوره جنگ جهانی دوم، کم‌کم از رده خارج و منسوخ شد. شرکت سازنده این دستگاه «Barr and Stroud» است.
  • تئودولیت To: این دستگاه نوعی تلسکوپ است که توانایی بزرگ‌نمایی هدف تا ۲۰ برابر بزرگ‌تر را دارد. قدمت ساخت تئودولیت به سال ۱۹۷۳ میلادی در کشور سوئیس بازمی‌گردد. شرکت سازنده این دستگاه نیز «Wild Heerbrugg» است.
  • فاصله‌ یاب AGA: دستگاه ژئودی‌متر، یک نوع ابزار نقشه‌‌برداری است که قابلیت اندازه‌گیری فاصله بین دو نقطه با تعیین تغییر فاز پرتوی نوری در هنگام بازگشت به دستگاه از نقطه مورد نظر را دارد. این دستگاه جزو دستگاه‌های الکترونیک- اپتیکال محسوب می‌شود. ژئودیمتر، ترانزیستوری است که اپتیک‌های نوری و ترنسیمتر روی آن نصب شده‌اند. دقت استاندارد این فاصله‌یاب یک تا پنج میلی‌متر در کیلومتر است. همچنین این ابزار در روشنایی روز بین یک تا دو مایل (۱٫۶ تا ۳٫۲ کیلومتر) و در تاریکی ۱۰ مایل (۱۶ کیلومتر) برد دارد. دستگاه موجود در موزه نقشه تهران در سال ۱۹۶۵ میلادی توسط شرکت AGA و کشور سوئد ساخته شده است.
سالن زیرین موزه؛ منبع عکس: گوگل مپ؛ عکاس: Behrad Moudi

منبع عکس: گوگل‌مپ. عکاس: Behrad Moudi

کپی لینک

دیدنی‌های اطراف موزه نقشه تهران

کپی لینک

مرکز خرید آوا پلت (آوا سنتر)

  • آدرس: شهر تهران، اقدسیه، خیابان موحد دانش، نبش خیابان فیروزبخش (مشاهده روی نقشه)
  • فاصله تقریبی تا موزه نقشه تهران: ۶۵۰ متر (۱۰ دقیقه پیاده)
  • شماره تماس: ۰۲۱۹۱۰۲۶۶۰۲
  • ساعت کاری: همه‌روزه به‌جز تعطیلات رسمی سال از ساعت ۹ تا ۲۳
  • وب‌سایت:avaplatt.com
  • اینستاگرام:avacenteria@

مجتمع تجاری- اداری آوا پلت یا آوا سنتر مرکز خریدی ۱۶ طبقه با مساحت تقریبی ۲,۵۰۰ متر مربع، زیربنای ۳۲,۵۰۰ متر مربع و ارتفاع حدودی ۴۰ متر است که در فواصل سال‌های ۱۳۹۱ تا ۱۳۹۶ شمسی در شمال شرق تهران ساخته شد. این مرکز خرید یکی از خاص‌ترین و لوکس‌ترین‌ مراکز پایتخت به شمار می‌آید. همچنین به‌دلیل داشتن معماری و طراحی به‌خصوص و چشم‌نواز، توجه بازدیدکنندگان را به خود جلب می‌کند. معماری آوا سنتر در سال ۲۰۱۸ میلادی جایزه ساختمان تجاری سال را در مسابقه بین‌المللی معمار خاورمیانه (Architecture Master Prize) از آن خود کرد.

آوا سنتر؛ منبع عکس: گوگل مپ؛ عکاس: MOHAMMAD SADEGHI (mHs)

منبع عکس: گوگل‌مپ. عکاس: MOHAMMAD SADEGHI (mHs)

امکانات رفاهی، هنری و تفریحی مرکز خرید آوا شامل فودکورت، رستوران، کافی‌شاپ، بوک‌لند، آوا مارکت، آرت‌سنتر، خشکشویی، کارواش، آرایشگاه، خدمات ماساژ (اسپا)، خیاطی، کفاشی، ۱۰ طبقه پارکینگ، نمازخانه و سرویس بهداشتی است. همچنین حدود ۹۰ واحد تجاری در این مرکز وجود دارند که در حوزه‌های متفاوت همچون پوشاک، کیف و کفش، طلا و جواهر، آرایشی و بهداشتی، شیرینی و شکلات فعالیت می‌کنند.

کپی لینک

مرکز خرید اطلس مال

  • آدرس: شهر تهران، خیابان پاسداران، ضلع جنوبی پارک نیاوران (مشاهده روی نقشه)
  • فاصله تقریبی تا موزه نقشه تهران: ۱٫۲ کیلومتر (۲۰ دقیقه پیاده)
  • شماره تماس: ۰۲۱۲۲۸۱۰۱۹۹
  • ساعت کاری: همه‌روزه به‌جز تعطیلات رسمی سال از ساعت ۷:۳۰ تا ۱۷:۳۰
  • اینستاگرام:atlasmall_niavaran@

مجتمع تجاری- اداری اطلس مال، مرکز خریدی ۱۹ طبقه با مساحتی حدود ۱۱,۳۵۰ متر مربع و زیربنای تقریبی ۱۴۰,۰۰۰ متر مربع، در منطقه نیاوران و شمال شهر تهران واقع شده است؛ مرکز خریدی که به‌دلیل نزدیکی به منطقه نیاوران همواره مورد توجه گردشگران قرار می‌گیرد. استفاده از نمای شیشه و فضای سبز در ترکیب سازه این مرکز، موارد دیگری هستند که جذابیت و زیبایی اطلس مال را دوچندان کرده است.

اطلس مال؛ منبع عکس: safarmarket.com؛ عکاس: نامشخص

منبع عکس: وب‌سایت safarmarket.com. عکاس: نامشخص

از امکانات مرکز خرید اطلس مال، از بهترین مراکز خرید تهران، می‌توان به فروشگاه‌های لوکس از برندهای خارجی و ایرانی در زمینه پوشاک، کیف و کفش، عطر و ادکلن، آژانس‌های مهاجرتی و مسافرتی، فودکورت، خانه بازی کودکان، گیم‌سنتر، هایپرمارکت، غرفه‌های صنایع دستی، کارواش، پارکینگ، آسانسورهای پانوراما و سرویس بهداشتی اشاره کرد.

کپی لینک

پارک نیاوران

  • آدرس: شهر تهران، میدان شهید باهنر یا نیاوران، انتهای خیابان پاسداران شمالی (مشاهده روی نقشه)
  • فاصله تقریبی تا موزه نقشه تهران: ۱٫۵ کیلومتر (پنج دقیقه)
  • شماره تماس: ۰۲۱۲۲۸۱۰۵۸
  • ساعت کاری: ۲۴ ساعته
  • هزینه بازدید از پارک نیاوران (سال ۱۴۰۲): رایگان

پارک نیاوران در منطقه خوش‌آب‌وهوای شمال شرق پایتخت و شمال کاخ نیاوران قرار گرفته است. مساحت این پارک ۶۲,۰۰۰ متر مربع است که از این وسعت حدود ۸,۰۰۰ متر مربع به گل‌کاری، ۲۰,۰۰۰ متر مربع به چمن‌کاری و ۳,۳۲۰ متر مربع دیگر نیز به آب‌نماهای بزرگ و زیبا اختصاص دارد. احداث این پارک به سال ۱۳۴۸ و دوره پهلوی دوم بازمی‌گردد.

پارک نیاوران یکی از بهترین پارک‌ های تهران با آمار بازدید بسیار بالا به شمار می‌رود. این پارک دارای سه ورودی از جهات شمال، جنوب و غرب است. درختان و گیاهانی همچون چنار، کاج نوئل، سدروس، بید مجنون، کاج، اقاقیا، بید فری، مگنولیا، آیلکس، کورنوس، گیلاس، سیب‌گل، میخک هندی و چرم لیفه یا غار گیلاسی پوشش گیاهی پارک نیاوران را تشکیل می‌دهند.

پارک نیاوران؛ منبع عکس: saednews.com؛ عکاس: نامشخص

منبع عکس: وب‌سایت Saednews.com. عکاس: نامشخص

به‌عنوان دیدنی‌های پارک نیاوران می‌توان به درخت چنار قدیمی با قدمتی ۱۵۰ ساله، درخت تنومند درب غربی از جنس خردمندی، طبقات و چیدمان پله‌های خاص، آب‌نماها و حوض‌های بزرگ پر از آب اشاره کرد. همچنین تفریحات این پارک شامل مجموعه ورزشی شهدای نیاوران، آکادمی زبان ایران، آمفی‌تئاتر، کتابخانه، باشگاه تیراندازی، زمین اسکیت، آموزش اسکیت، اجاره تجهیزات مورد نیاز برای ورزش اسکیت، میزهای تنیس روی میز، میزهای شطرنج، وسایل متنوع بدن‌سازی، برگزاری ورزش صبحگاهی، زمین بازی کودکان، آلاچیق، سرویس بهداشتی‌، نمازخانه و کافه پارک نیاوران هستند.

کپی لینک

مجموعه کاخ نیاوران

  • آدرس: شهر تهران، میدان شهید باهنر یا نیاوران، خیابان دارآباد (مشاهده روی نقشه)
  • فاصله تقریبی تا موزه نقشه تهران: دو کیلومتر (پنج دقیقه)
  • شماره تماس: ۰۲۱۲۲۲۸۲۰۱۳
  • ساعت بازدید: فصول بهار و تابستان از ساعت ۹ تا ۱۹ و فصول پاییز و زمستان از هشت تا ۱۷
  • وب‌سایت: niavaranmu.ir
  • اینستاگرام: niavaran.mu@
  • هزینه ورودی کاخ نیاوران (سال ۱۴۰۲): برای گردشگران ایرانی ۵,۰۰۰ تومان و گردشگران خارجی ۱۰۰,۰۰۰ تومان؛ هزینه بازدید از موزه‌های نیاوران: بلیط هر موزه برای گردشگران ایرانی بین ۴,۰۰۰ تا ۵,۰۰۰ تومان و برای گردشگران خارجی بین ۵۰,۰۰۰ تا ۱۰۰,۰۰۰ تومان (موزه کاخ صاحبقرانیه و موزه حوضخانه در حال حاضر تعطیل هستند)
  • آثار ملی ایران
کاخ نیاوران؛ منبع عکس: گوگل مپ؛ عکاس: Zanyar Abubakir

منبع عکس: گوگل‌مپ. عکاس: Zanyar Abubakir

مجموعه کاخ نیاوران در منطقه شمیرانات تهران و در قسمت شمال شرقی باغ نیاوران واقع شده است. این مجموعه جزو آخرین اقامتگاه‌های پادشاهی ایران به حساب می‌آید. کاخ نیاوران حدود ۱۱,۰۰۰ متر مربع مساحت دارد و بنای قدیمی آن متعلق به فتحعلی شاه قاجار بوده است. در سال ۱۳۳۷ شمسی کاخ قدیمی به دستور محمدرضا شاه پهلوی تخریب و بنای امروزی در آن ساخته شد. تا قبل از انقلاب اسلامی ایران، مجموعه نیاوران، ییلاق محمدرضا شاه پهلوی و خانواده‌ وی بود؛ بعد از انقلاب کاربری مجموعه تغییر یافت و به موزه‌ای تاریخی بدل شد.

در موزه نیاوران، آثاری از فرهنگ و هنر تمدن‌های مختلف جهان از جمله سردیس‌های سنگی بودا از سده دوم میلادی، سفالینه‌های فرهنگ و تمدن منطقه آند، آثاری از تمدن مصر باستان و ظروف سفالی مناطق باستانی ایران نگهداری می‌شود که به هزاره دوم قبل از میلاد تعلق دارد. همچنین از هنرمندان صاحب سبک ایرانی نظیر «سهراب سپهری»، «بهمن محصص»، «پرویز تناولی» و «فرامرز پیلارم» و هنرمندان مطرح قرن بیستم میلادی همچون «پیکاسو»، «رنوار»، «گوگن» و «دالی» نیز آثاری بی‌نظیر در این موزه نگهداری می‌شود. موزه جهان نما جهت نگهداری و نمایش این آثار به خاندان پهلوی آماده و طراحی شد.

یکی از اتاق‌های کاخ نیاوران؛ منبع عکس: گوگل مپ؛ عکاس: Milad Rafat

منبع عکس: گوگل‌مپ. عکاس: Milad Rafat

اگر شما نیز از مجموعه موزه نقشه تهران بازدید داشته‌اید، لطفا اطلاعات و تجربه‌های خود را با ما و دیگر کاربران محترم کجارو به اشتراک بگذارید.

سوالات متداول

  • موزه نقشه تهران کجاست؟

    موزه نقشه تهران، در انتهای اتوبان امام علی (محور جنوب به شمال)، بعد از میدان ارتش و در محله کاشانک قرار گرفته است.

  • ساعت بازدید از موزه نقشه تهران چگونه است؟

    ساعت بازدید از موزه نقشه تهران شنبه تا سه‌شنبه از هشت تا ۱۶:۴۵ و چهارشنبه از هشت تا ۱۳:۳۰ است؛ پنجشنبه و جمعه و تعطیلات رسمی امکان بازدید از مجموعه وجود ندارد.

  • هزینه بلیط موزه نقشه تهران چقدر است؟

    هزینه بازدید از موزه نقشه تهران (در سال ۱۴۰۲) برای هر نفر بازدیدکننده ایرانی ۲۵,۰۰۰ تومان و هر نفر بازدیدکننده خارجی ۱۰۰,۰۰۰ تومان است.

منبع عکس کاور: وب‌سایت Mapmuseum.tehran.ir. عکاس: نامشخص

مقاله رو دوست داشتی؟
نظرت چیه؟
داغ‌ترین مطالب روز
تبلیغات

نظرات