- مدت زمان بازدید از این جاذبه: نصف روز
- بازدید از این جاذبه رایگان است
- ایران، استان سیستان و بلوچستان، شهرستان زاهدان، ۲۵ کیلومتری جنوب غرب میرجاوه، مسیر میرجاوه به تمین
روستای لادیز یکی از جاهای دیدنی میرجاوه در استان سیستان و بلوچستان به شمار میرود و از همین رو، بسیاری از گردشگران در فصول بهار، پاییز و زمستان از آن بازدید میکنند. این روستا جاذبههای مختلفی را در خود جای داده است که از آن جمله میتوان به آبشار لادیز، غار لادیز، کوه تفتان و رودخانههای فصلی اشاره کرد. در سفر به این روستا از غذاهای محلی نظیر کباب تنورچه، کشک زرد و... غافل نشوید و صنایع دستی معروف منطقه مانند سوزندوزی، قالیبافی، گلیم و غیره را برای سوغاتی تهیه کنید.
هرآنچه باید درباره روستای لادیز بدانید:
روستای لادیز کجاست؟
- آدرس: استان سیستان و بلوچستان، شهرستان زاهدان، ۲۵ کیلومتری جنوب غرب میرجاوه، مسیر میرجاوه به تمین (نمایش روی نقشه)
روستای لادیز از توابع بخش میرجاوه شهرستان زاهدان، در ۲۵ کیلومتری جنوب غربی شهر میر جاوه و در مسیر میرجاوه به تمین قرار گرفته است. این روستا از جنوب به کوه شاه چنار محدود میشود.
معرفی روستای لادیز
منبع عکس: گوگل مپ (عکاس: علی زالی)
روستای لادیز قدمت چندانی ندارد و بهعنوان ییلاق عشایر بلوچ استفاده میشد که طی یک قرن اخیر به سکونتگاهی دائمی تبدیل شده است. این روستا در دشتی وسیع قرار دارد و از بافت مسکونی متراکمی برخوردار است. خانههای روستاییان عمدتا با خشت و گل و چوب بنا شدهاند و سقفهای مسطحی دارند. در برخی خانهها نیز مصالح آجر، آهن و گچ به چشم میخورد.
مردم روستای لادیز به زبان بلوچی صحبت میکنند و اغلب لباس محلی بلوچی بر تن دارند. استفاده از زیورآلات و پوشاک رنگارنگ، دو ویژگی شاخص لباسهای زنان و دختران این روستا است. بهرهگیری از موسیقی محلی و بلوچی در مراسمهای مختلف در میان مردم رواج دارد. هفتسنگ، بازی رایج و محلی این روستا به حساب میآید. از غذاهای رایج لادیز باید از تباهک، شیلانج، کباب تنورچه، شلو، حلوا خرما و کشک زرد نام برد.
اقتصاد روستای لادیز بر پایه فعالیتهای زراعی، دامداری و تولید صنایع دستی است. از محصولات عمده زراعی روستا میتوان به گندم، جو و علوفه اشاره کرد. انار، گلابی و هلو از محصولات سردرختی آن به شمار میرود و عمدتا به کشورهای همجوار (پاکستان و افغانستان) صادر میشود. دامداری نیز در روستا رونق دارد و انواع فرآوردههای لبنی و گوشت قرمز از تولیدات دامی آن است. مهمترین صنایع دستی لادیز شامل سوزندوزی، قالیبافی و گلیمبافی است که توسط زنان و دختران هنرمند روستا با نقوش سنتی و قدیمی تولید میشود. انواع زیورآلات زنانه، لباسهای بلوچی، لباسها و پارچههای سکهدوزی و سوزندوزی، قالی، گلیم و... جزو سوغاتیهای روستا به شمار میآیند.
جاهای دیدنی روستای لادیز
منبع عکس: گوگل مپ (عکاس: صفا دانشور)
آبشار لادیز
آبشار لادیز که از جاذبه های گردشگری استان سیستان و بلوچستان به حساب میآید، در فاصله کمی از غار آبی لادیز قرار دارد؛ بهطوری که میتوان با پای پیاده این مسافت را طی کرد. وجود دو پدیده طبیعی «آبشار» و «غار» در این منطقه باعث شده است که برخی خانوادههای زاهدانی برای اوقات فراغت و گذران ایام تعطیل به روستای لادیز بروند.
رودخانه های فصلی لادیز
حواشی رودخانههای فصلی لادیز بهویژه در فصول بهار و تابستان چشمانداز بسیار زیبایی دارند و مکان مناسبی برای استفاده از طبیعت بکر هستند.
غار لادیز
منبع عکس: گوگل مپ (عکاس: مصطفی امتی)
غار لادیز در ۱۰ کیلومتری شهر میرجاوه قرار گرفته است و قدمت آن دوران پیش از تاریخ تخمین زده میشود. این غار که ۱۵ کیلومتر طول دارد، از مناظر طبیعی و جذاب شهرستان زاهدان به شمار میرود و با وجود خشکسالیهای چند سال گذشته همواره جریان آب در آن دیده شده است. در تمام طول سال از قطرات درشت آب از سقف و اطراف آن، یک جریان آب دائمی در کف غار تشکیل میشود و انعکاس صدای آب، حس شگفتانگیزی را برای بازدیدکنندگان به وجود میآورد.
اطراف دهانه ورودی غار از پوشش گیاهی زیبایی برخوردار است و درختان پده، گز و انواع گیاهان علفی جذابیت خاصی به آن دادهاند. زیباییهای منحصربهفرد این غار در منطقهای کویری و در جوار چهارمین قله مرتفع ایران از قابلیتهای فراوان آن برای جذب طبیعتگردان و گردشگران داخلی و خارجی حکایت دارند. در گرمای بالای ۴۰ درجه فصل تابستان این منطقه، گویی در میان غار لادیز باران میبارد و بوی نم، سبزه و گل در دشت مقابل آن، روح و تن آدمی را نوازش میدهد.
بقایای تاریخی فرهنگ لادیزیان
در سالهای ۱۹۶۶-۱۹۶۷ میلادی، هیئتی از دانشگاه «گاری هیوم» بررسیهایی در منطقه «لادیز» و «مشکید» بلوچستان انجام داد و در نتیجه این تحقیقات، آثار و نمونه ابزارهای سنگی از عهد پارینهسنگی به دست آمد که روی آنها نام «فرهنگ لادیزیان» گذاشته شد. این یافتهها نشان میداد، جنوب شرقی ایران در عصر پارینهسنگی یعنی در حدود ۸۰,۰۰۰ تا ۱۰۰,۰۰۰ پیش زیستگاه انسانها بوده است.
کوه تفتان
منبع عکس: گوگل مپ (عکاس: صفا دانشور)
کوه تفتان در مجاورت روستای لادیز واقع شده و از بلندترین قلههای جنوب ایران است که در ردیف آتشفشانهای فعال جهان قرار دارد. قله آتشفشانی این کوه برای آخرین بار حدود ۷,۰۰۰ سال پیش فوران کرد و پس از آن خاموش شد.
کوه تفتان بهدلیل قرارگیری در منطقهای با اقلیم گرم و خشک، در دورههای کوتاهی از سال پوشیده از برف و یخ میشود. پوشش گیاهی دامنههای کوه شامل درختچههای کوهی، ارژن، بادام کوهی، گز، سیه چوب و بوتههایی مانند آویشن، کاسنی، ریواس و پونه است. گرگ و شغال نیز از حیوانهای این منطقه هستند. رودخانههای مختلفی از جمله «لادیز» و «گزد» از این کوه سرچشمه میگیرند.
بهترین زمان سفر به روستای لادیز
منبع عکس: گوگل مپ (عکاس: امیر کرد)
روستای لادیز در ارتفاع ۱۲۰۰ متری از سطح دریا واقع شده و از همین رو اقلیم آن گرم و خشک است. آب و هوای روستا در فصول پاییز، زمستان و اوایل بهار مطبوع و دلپذیر و در تابستانها گرم است. با این اوصاف برای اینکه تجربهای بهیادماندنی از این روستا داشته باشید، زمان سفرتان را هر فصلی بهغیر از تابستان قرار دهید.
در سفر به روستای لادیز کجا اقامت کنیم؟
در سفر به لادیز میتوانید از اهالی روستا پرسوجو کنید که آیا امکان اجاره اتاق یا کمپینگ در طبیعت اطراف روستا وجود دارد یا خیر. علاوه بر این، روستای لادیز در فاصله کمی از میرجاوه واقع شده و مهمانسرای جهانگردی میرجاوه بهترین گزینه پیش روی شما برای اقامت است.
نکات بازدید از روستای لادیز
منبع عکس: گوگل مپ (عکاس: ارشیا پیردادی ریگی)
- در بازدید از روستای لادیز به فرهنگ مردم بومی احترام بگذارید.
- متاسفانه دیوارهای غار لادیز پر از یادگاری و بستر رودخانه آن مملو از زباله است؛ موضوعی که اغلب به دست گردشگران رقم میخورد. برای اینکه دیگران نیز از این پدیدههای طبیعی لذت ببرند، از ریختن زباله و نوشتن یادگاری بپرهیزید.
- بازدید از آبشار و غار لادیز حتی در فصل تابستان نیز لذتبخش است.
سوالات متداول
روستای لادیز کجاست؟
روستای لادیز در شهرستان زاهدان در ۲۵ کیلومتری جنوب غربی شهر میر جاوه و در مسیر میر جاوه به تمین قرار گرفته است.
جاهای دیدنی روستای لادیز کدامند؟
آبشار لادیز، غار لادیز، رودخانههای فصلی و کوه تفتان
بهترین زمان سفر به روستای لادیز چه فصلی است؟
بهار، پاییز و زمستان
روستای لادیز چه صنایع دستی دارد؟
سوزندوزی، قالیبافی، گلیمبافی، انواع زیورآلات زنانه، لباسهای بلوچی، لباسها و پارچههای سکهدوزی
نویسنده: زهرا صالحنژاد/ بازنویسی: صدیقه شجاعی