کجارو من
مجله گردشگری
اخبار
کجارو پلاس

خانه پهلوان رزاز

چهارشنبه ۱ تیر ۱۴۰۱ - ۱۳:۲۰
مطالعه 12 دقیقه
حوض مرکزی خانه پهلوان رزاز
خانه پهلوان رزاز از جاهای دیدنی تهران است و در حال حاضر هتل شده است.
تبلیغات
خانه پهلوان رزاز
  • مدت زمان بازدید از این جاذبه: یک روز کامل
  • ایران، استان تهران، تهران، میدان بهارستان، پایین‌تر از چهارراه سرچشمه، انتهای کوچه افشار، خیابان جاویدی، پلاک ۳۸
حوض مرکزی خانه پهلوان رزاز
مشاهده روی نقشه
ایوان خانه پهلوان رزاز
حیاط خانه پهلوان رزاز

خانه پهلوان رزاز یکی از جاهای دیدنی‌ تهران است که در بافت قدیمی و تاریخی پایتخت قرار دارد. گشت‌وگذار در فضای باصفای این خانه زیبا با معماری جذاب و منحصربه‌فرد خود، گردشگران را وارد فضایی تاریخی و آرامش‌بخش می‌کند. صاحب خانه، پهلوان رزاز از پهلوانان دوره قاجاریه بود. اکنون خانه پهلوان رزاز به هتل تبدیل شده است.

کپی لینک

آنچه باید درباره خانه پهلوان رزاز بدانید:

کپی لینک

خانه پهلوان رزاز کجاست؟

  • آدرس: تهران، خیابان امیر کبیر، خیابان جاویدی، نبش کوچه شجاعت، پلاک ۳۸، خانه تاریخی پهلوان رزاز (مشاهده روی نقشه)
  • تلفن تماس: ۰۲۱۳۶۸۳۳۸۹۲
  • هزینه یک شب اقامت در هتل سنتی پهلوان رزاز: از ۵۰۰,۰۰۰ تومان تا ۱,۱۵۰,۰۰۰ تومان با توجه به نوع اتاق
خانه پهلوان رزاز در خیابان امیرکبیر

منبع عکس: iranhotelonline

خانه پهلوان رزاز از خانه‌های قدیمی و اعیانی در محله میرزا محمود وزیر است. این محله به عودلاجان نیز شهرت دارد و جزو محلات تاریخی پایتخت محسوب می‌شود. کوچه‌های باریک و تنگ این محله، پر از بناهای تاریخی بود و زیباترین خانه‌ های تاریخی تهران در آنجا قرار داشتند. بافت این محله طی سال‌های متمادی به‌دلیل بی‌توجهی شهرداری، تخریب شد و تنها خانه به‌جای‌مانده در این محله که از خطر تخریب در امان ماند، خانه پهلوان رزاز بود.

خانه پهلوان رزاز از خانه‌های قدیمی دوره قاجار در بافت تاریخی تهران است

خانه پهلوان رزاز از بخش‌های مختلفی تشکیل شده و دارای شاه‌نشین، اتاق‌های زاویه، حوض‌خانه، خزینه، مطبخ و بادگیر است. در سال‌های اخیر یکی از فعالان حوزه گردشگری، خانه تاریخی پهلوان رزاز را خریداری و آن را به اقامتگاه سنتی ویژه گردشگران خارجی تبدیل کرد.

کپی لینک

مسیر دسترسی به خانه پهلوان رزاز

2022-6-e66ae098-7229-4297-9bfa-b820a0ec16d2

منبع عکس: balad

دسترسی به خانه تاریخی یا مهمان‌خانه پهلوان رزاز با مترو و اتوبوس امکان‌پذیر است. اگر با مترو به خانه پهلوان رزاز می‌روید، در ایستگاه بهارستان پیاده شوید و بعد از خروج از مترو، سوار اتوبوس‌های بهارستان به شوش شده، در ایستگاه دوم پیاده شوید و به کوچه افشار بروید. مهمان‌خانه پهلوان رزاز در انتهای کوچه افشار و سر نبش کوچه شجاعت است.

اگر با خودروی شخصی به هتل سنتی پهلوان رزاز می‌روید به میدان بهارستان رفته و از آنجا به خیابان مصطفی خمینی و خیابان امیرکبیر بروید. این مهمان‌خانه سنتی در انتهای کوچه افشار و سر نبش کوچه شجاعت قرار دارد

کپی لینک

تاریخچه خانه پهلوان رزاز

نمای دو طبقه خانه پهلوان رزاز

منبع عکس: farsnews

تاریخ ساخت بنای خانه پهلوان رزاز به‌طور دقیق مشخص نیست؛ اما قدمت آن به دوره قاجاریه می‌رسد و معماری بنا، شباهت زیادی به خانه‌هایی دارد که حدود ۲۰۰ سال پیش ساخته شده‌اند. این خانه در سال ۱۲۷۰ به تملک خانواده شجاعت (رزاز) درآمد و در سال ۱۳۲۷ به حاج حسن قمی واگذار شد.

خانه پهلوان رزاز جزو خانه‌های قدیمی تهران است که به‌دلیل سکونت در آن، آسیب کمی دیده است. حاج حسن قمی بیش از ۶۰ سال در خانه اقامت داشت و در این مدت، تغییرات زیادی در خانه ایجاد کرد. او قسمت غربی خانه را خراب و آن را به سبک معماری دوره پهلوی بازسازی کرد. برای نمونه، آشپزخانه بنا به سردخانه مرغ و ماهی تغییر کاربری داد. همچنین، صاحب خانه دیوار زیرزمین و آجرهای قدیمی آن را با سیمان سفید پوشاند.

کپی لینک

معماری خانه پهلوان رزاز

2022-6-875bdb1e-18c5-44c5-ae98-3406aae0699e

منبع عکس: wisgon

خانه پهلوان رزاز در دوره قاجاریه بنا شد؛ اما سبک معماری آن، شاخصه‌های دوره صفویه را دارد. این خانه درب چوبی زیبا و خوش‌رنگی دارد که امروزه بالای آن تابلویی نصب شده و روی آن نوشته شده است:

مهمان‌سرای پهلوان سید حسن رزاز

وارد خانه پهلوان رزاز که بشوید، اولین چیزی که به چشم می‌خورد وسایل ورزش زورخانه‌ایی، کباده، سنگ و میل در راهرو است که نشان از روحیه پهلوانی صاحب‌خانه دارد.

خانه از بخش‌های مختلفی چون بخش بیرونی، بخش اندرونی، چندین درگاه‌، آب‌انبار، مطبخ، خزینه، پنجره‌های ارسی، ایوان، حوض‌های بزرگ حیاط اندرونی و بیرونی، تزیینات گوشواره و آینه‌کاری تشکیل شده است. بین دو بخش اندرونی و بیرونی این خانه تاریخی در حدود ۱۰۰ سال پیش به‌دلایل نامشخص، تیغه کشیده شد و بخش اندرونی خانه در اختیار خانواده‌ای دیگر قرار گرفت. قسمتی از بنا که امروزه تبدیل به هتل شده، بخش بیرونی خانه پهلوان رزاز است.

2022-6-2109830f-2440-42da-9f88-ad49bb7c8568

منبع عکس: tehranimages

خانه پهلوان رزاز دو در چوبی زیبا در جنوب و شرق عمارت دارد. هنگام عبور از در بزرگ و اصلی خانه، با پنجره‌های رنگارنگ بنا که طراحی زیبایی دارند، روبه‌رو خواهید شد؛ سپس وارد یک راهرو می‌شوید. سمت چپ راهرو، پله‌هایی است که شما را به‌سمت پشت بام راهنمایی می‌کند. پشت بام خانه به روف‌گاردن و فضای سبز دنج و زیبایی تبدیل شده است و اتاق‌هایی در بخش غربی آن قرار دارند.

خانه تاریخی پهلوان رزاز از معماری سنتی بسیار زیبا و فوق‌العاده‌ای برخوردار است

وسایل زورخانه‌ای پهلوان رزاز در راهرو قرار دارند. کمی جلوتر که بروید، پله‌هایی هستند که به زیرزمین راه دارند. سمت راست راهرو، اتاق‌هایی با در و پنجره چوبی، پرده‌های سفید و شیشه‌هایی رنگارنگ را می‌بینید که انتهای آن‌ها به حیاط بالکن می‌رسد. این بخش از خانه، جایی است که مسئولان مهمان‌خانه در آن ساکن هستند.

انتهای راهرو، دری است که وقتی از آن عبور کنید به پله‌هایی می‌رسید که به حیاطی باشکوه و کم‌نظیر ختم می‌شود. حیاط بنا سبک معماری دوره قاجار را دارد. خانه سنتی با در و پنجره‌های بزرگ چوبی و شیشه‌های رنگی، حوض فیروزه‌ای با فواره‌های زیبای وسط و گلدان‌های تزيین شده اطراف آن و تلمبه آبی کنار حوض فضایی جذاب و تاریخی را به حیاط خانه می‌دهد.

کپی لینک

کاربری فعلی خانه پهلوان رزاز

بازدید گردشگران از هتل سنتی پهلوان رزاز

منبع عکس: irna عکاس: محسن محمدلو

خانه پهلوان رزاز این روزها به هتل پهلوان رزاز تبدیل شده است و جزو هتل‌های سنتی تهران محسوب می‌شود. تغییر کاربری خانه پهلوان رزاز داستانی جداگانه دارد. علی جعفرنژاد، فعال حوزه گردشگری که سرمایه‌گذار هتل سنتی پهلوان رزاز و از تورگردان‌های باسابقه در ایران است به‌دنبال خانه‌ای برای تغییر کاربری به هاستل برای گردشگران خارجی با هدف معرفی فرهنگ و سبک زندگی ایرانیان قدیم بود. جعفرنژاد بعد از تحقیق و تفحص چندین ساله و بازدید از خانه‌های تاریخی پایتخت، در سال ۱۳۹۵ خانه پهلوان رزاز را که از آسیب به دور مانده بود، برای اهداف خود مناسب دید و آن را خرید. او بعد از کار روی خانه، آن را مرمت و تبدیل به مهمان‌خانه‌ای سنتی کرد که امروز مورد استفاده قرار می‌گیرد.

2022-6-46b49911-8b1b-4149-bc51-1637de0d74e9

منبع عکس: safaraneh

جعفرنژاد در هنگام مرمت خانه پهلوان رزاز، پوشش سیمان سفید خانه را برداشت تا آجرهای ۱۵۰ ساله آن پدیدار شوند. او همچنین در و پنجره‌های بنا را تغییر داد و از در و پنجره‌های چوبی با شیشه‌های رنگارنگ برای خانه استفاده کرد. جعفرنژاد با زدودن غبار زمان از چهره خانه پهلوان رزاز و بازسازی آن، خانه را به تایید میراث فرهنگی رساند. خانه پهلوان رزاز تنها اقامتگاه سنتی است که در قلب شهر تهران قرار دارد؛ سایر اقامتگاه‌های سنتی که تا به امروز در تهران ساخته شده‌اند، خارج از بافت تاریخی شهر قرار دارند.

اقامتگاه سنتی پهلوان رزاز در سال ۱۳۹۷ هجری شمسی آغاز به کار کرد. این اقامتگاه دارای ۱۰ باب اتاق پذیرایی برای استفاده گردشگرانی است که قصد تهران‌گردی و اقامت در آن را دارند. خانه ۴۴ نفر ظرفیت دارد و اتاق‌های آن، ۱۲، هشت، چهار و سه نفره هستند. اتاق‌های هتل به سیستم گرمایشی و سرمایشی (شوفاژ و کولرآبی) مجهز هستند و سرویس بهداشتی فرنگی و حمام اختصاصی دارند؛ اما یخچال و تلویزیون در اتاق‌ها وجود ندارد و یخچال عمومی در آشپزخانه در نظر گرفته شده است.

کپی لینک

بخش‌های مختلف اقامتگاه سنتی پهلوان رزاز تهران

نمایی زیبا از هتل سنتی پهلوان رزاز

منبع عکس: reisen

خانه سنتی پهلوان رزاز ۱۱ اتاق با تخت‌های دو طبقه دارد. سالن غذاخوری و آشپزخانه بنا در زیرزمین آن قرار گرفته‌اند. پشت بام هتل اتاقی سه تخته دارد. در محوطه هتل نیز سرویس بهداشتی ایرانی اشتراکی برای استفاده گردشگران فراهم است.

در گوشه‌ای از زیرزمین شمالی، موزه‌ای کوچک از لوازم سنتی در یک ویترین نمایش داده می‌شود. اتاقی نیز در همان جا وجود دارد که اسباب قدیمی منزل و صندلی‌های سنتی برای نمایش به بازدیدکنندگان در آن چیده شده است.

مهمان‌خانه پهلوان رزاز امکانات مناسبی دارد. در این مهمان‌خانه، صندوق امانات، خدمات باربری و بیدارباش، ترانسفر رفت و برگشت، لابی، پرینتر و خدمات تهیه بلیط و تور برای گردشگران فراهم شده است. این اقامتگاه سنتی، آژانس مسافرتی، خدمات خانه‌داری، اتاق سیگار، پذیرش ۲۴ ساعته و خدمات دیگر را به گردشگران ارائه می‌کند.

نمای زیبای هتل سنتی پهلوان رزاز و حیاط و حوض زیبای بنا

منبع عکس: uspace.ir

اقامتگاه سنتی پهلوان رزاز حیاطی وسیع با حوض آبی بزرگ دارد که برای گردهمایی‌ها و عکاسی، جایی بسیار جذاب و فوق‌العاده‌ است. شربت‌خانه اقامتگاه نیز با دسرها و نوشیدنی‌های منحصربه‌فرد و خوشمزه خود آماده پذیرایی از مهمانان است. اقامتگاه امکانات و قیمتی مناسب دارد و بیشتر مهمانان آن، گردشگران جوانی هستند که با بودجه‌های کم سفر می‌کنند.

پارکینگ عمومی هتل سنتی پهلوان رزاز در ۳۰۰ متری بنا قرار دارد و گردشگران برای پارک خودرو از آن استفاده می‌کنند.

کپی لینک

دیدنی‌های اطراف خانه پهلوان رزاز

اقامتگاه پهلوان رزاز در بافت تاریخی تهران واقع شده است و با دیدنی‌های معروفی چون کاخ گلستان، عمارت مسعودیه و موزه عبرت دو کیلومتر فاصله دارد.

کپی لینک

کاخ گلستان

  • آدرس: تهران، خیابان پانزده خرداد، میدان ارگ، کاخ گلستان (مشاهده روی نقشه)
  • تلفن: ۰۲۱۳۳۱۱۳۳۳۵
  • golestanpalace@gmail.com
  • www.golestanpalace.ir
کاخ گلستان

منبع عکس: irantripedia

کاخ گلستان شامل مجموعه‌ای از بناهای تاریخی در تهران است که در زمان‌های مختلف بنا شده‌اند. کاخ از بخش‌های مختلفی چون ایوان تخت مرمر، تالار آینه، تالار سلام، تالار سفره‌خانه، تالار برلیان، خلوت کریمخانی، کاخ شمس‌العماره، عمارت بادگیر، تالار الماس، کاخ ابیض و تالار برلیان تشکیل می‌شود. خلوت کریمخانی و تخت مرمر از بناهای قدیمی کاخ گلستان هستند که در دوره حکومت کریم‌خان زند ساخته شده‌اند.

این کاخ از لحاظ معماری و ارزش آثار هنری، از بناهای مهم تاریخی در کشور محسوب می‌شود و در فهرست میراث جهانی یونسکو به ثبت رسیده است. مجموعه فرهنگی و تاریخی کاخ گلستان، به‌جز ساختمان‌های مذکور، بخش‌های مختلفی چون مرکز و کتابخانه نسخ خطی، مرکز اسناد تصویری، دفتر امور بین‌الملل، امور فرهنگی، انتشارات، واحد کودک و نوجوان، دفتر فنی و دفتر واحد حقوقی نیز دارد. در اطراف کاخ گلستان می‌توانید از بازار تهران، سبزه میدان، سرای روشن، دارالفنون و قهوه‌خانه حاج علی درویش بازدید کنید.

کپی لینک

عمارت مسعودیه

  • آدرس: تهران، میدان بهارستان، خیابان اکباتان، عمارت مسعودیه (مشاهده روی نقشه)
  • تلفن: ۰۲۱۳۳۹۹۲۰۱۲
عمارت مسعودیه در نزدیکی خانه پهلوان رزاز

منبع عکس: quicktravel

عمارت مسعودیه در بافت مرکزی و میدان بهارستان واقع شده است و گردشگران بسیاری از آن بازدید می‌کنند. عمارت این باغ در سال ۱۲۹۵ هجری قمری ساخته شده است و مساحتی در حدود ۴,۰۰۰ متر مربع دارد. معمار عمارت مسعودیه رضاقلی خان سراج‌الملک بود. عمارت مسعودیه از بخش‌های مختلفی چون سفره‌خانه و حوض‌خانه، حیاط سید جوادی، عمارت سید جوادی، حیاط مشیری، حیاط خلوت، عمارت حیاط خلوت، باغ دیوانخانه، عمارت دیوانخانه، عمارت سردر کالسکه رو و ساختمان یک طبقه به‌همراه زریزمین. تشکیل می‌شود.

مسعودمیرزا ظل‌السلطان در سال ۱۲۸۴ خورشیدی وکالت فروش عمارت مسعودیه را به پسرش داد. همدم‌السلطنه همسر جلال‌الدوله، در سال ۱۳۲۸ عمارت مسعودیه را خریداری کرد. مستوفی‌الممالک، صدراعظم وقت و پدر همدم‌السلطنه، وکیل او در خرید ملک بود.

کپی لینک

موزه عبرت

  • آدرس: تهران، میدان امام خمینی(ره)، ابتدای خیابان فردوسی جنوبی، خیابان کوشک مصری، خیابان شهید یارجانی، پلاک ۱۱، موزه عبرت (مشاهده روی نقشه)
  • تلفن: ۰۲۱۶۶۷۲۲۰۹۶
  • Info@ebratmuseum.ir
  • www.ebratmuseum.ir
  • ساعت بازدید: همه‌روزه. ۶ ماه اول سال از ساعت ۹ تا ۱۳ و از ساعت ۱۴ تا ۱۷؛ ۶ ماه دوم سال از ساعت ۹ صبح تا ۱۲ و از ساعت ۱۳ تا ۱۶
بنای مدور موزه عبرت

منبع عکس: wikipedia

موزه عبرت در میدان مشق قرار گرفته است. این بنا از شکنجه‌گاه‌های مخوف در تهران محسوب می‌شود که بازدیدکنندگان موزه را با گوشه‌ای از تاریخ ایران آشنا می‌کند.

موزه عبرت اولین زندان مدرن در ایران و مخوف‌ترین زندان تهران بود

موزه عبرت، که رضا شاه دستور ساخت آن را در سال ۱۳۱۱ داد، اولین زندان مدرن ایران محسوب می‌شود. این بنای چهار طبقه توسط معماران آلمانی ساخته شده است. مهم‌ترین ویژگی‌های بنا، ضد زلزله بودن ساختمان، شکل مدور و راهروهای تو در توی آن است. دالان‌های تنگ و باریک بنا، دیوارهای بتنی و نرده‌های آهنی آن نیز بنا را مخوف جلوه می‌دهند. این بنا که راهی برای فرار به بیرون ندارد، مکانی برای شکنجه زندانیان محسوب می‌شد.

در دوره پهلوی دوم، از موزه عبرت برای بازداشت و شکنجه زندانیان سیاسی استفاده می‌شد و عنوان مخوف‌ترین زندان تهران را به خود گرفت.

کپی لینک

پهلوان رزاز کیست؟

رژیم غذایی در سریلانکا

منبع عکس: wikipedia

پهلوان حسن شجاعت، زاده تهران در سال ۱۲۵۸ و متوفی ۱۳۲۰ است. او بعد از گذراندن دوره مقدماتی علوم دینی در تهران، به نجف رفت و در محضر آیت‌الله آخوند خراسانی درجه اجتهاد گرفت. حسن شجاعت مامور شد اسناد مهم و محرمانه را به علمای ایرانی برساند. ارتباط او با مشروطه‌خواهان تهران، خشم محمدعلی شاه را برانگیخت و حکم اعدام پهلوان رزاز را صادر کرد؛ اما به‌دلیل محبوبیتی که پهلوان داشت، محمدعلی‌شاه از کشتن وی منصرف شد و پهلوان حسن پس از مدتی تحمل زندان، آزادی خود را بازیافت. او بعد از آزادی از زندان، لباس روحانیت را از تن درآورد و شغل پدر را که برنج فروشی بود در پیش گرفت؛ به این جهت به رزاز (برنج فروش) شهرت یافت.

پهلوان رزاز پهلوان خوشنام دوره قاجار و پهلوی و آخرین پهلوان صاحب زنگ در ایران بود

پهلوان حسن از باستانی‌کارهای دوره قاجار و پهلوی و یکی از خوشنام‌ترین پهلوانان عصر خود بود. خوش نامی او به‌اندازه‌ای بود که افرادی که قصد سفر داشتند، مال و خانواده خود را نزد او به امانت می‌گذاشتند و با خیال راحت به‌دنبال سفر یا کار خود می‌رفتند.

پهلوان رزاز، پهلوان اول دوره خود بود و صدای ضرب، زنگ و کباده از خانه او به گوش می‌رسید. او وارد هر زورخانه‌ای می‌شد، مرشد به احترام او و برای او، زنگ را می‌نواخت. رزاز را پهلوان صاحب زنگ در ایران دانسته‌اند و زندگی نامه او در کتاب «آخرین زنگی زمانه» چاپ شده است.

اگر تجربه بازدید از خانه و هتل سنتی پهلوان رزاز را دارید، آن را با کاربران کجارو به اشتراک بگذارید.

عکس‌های گالری از گوگل‌مپ (عکاسان: فرشید علیمحمدیان، AREN AKGÜL)

سوالات متداول

  • خانه پهلوان رزاز کجاست؟

    محله عودلاجان

  • کاربری خانه پهلوان رزاز چیست؟

    هتل سنتی برای گردشگران خارجی و داخلی

  • مالک مهمان‌خانه سنتی پهلوان رزاز کیست؟

    علی جعفرنژاد

  • پهلوان رزاز کیست؟

    از پهلوان‌های خوشنام عصر قاجار و پهلوی

مقاله رو دوست داشتی؟
نظرت چیه؟
داغ‌ترین مطالب روز

نظرات