- مدت زمان بازدید از این جاذبه: بین ۱ تا ۲ ساعت
- بازدید از این جاذبه رایگان است
- ایران، استان البرز، شهرستان طالقان، روستای ایستا
در دنیای امروز که زندگی همه مردم به تکنولوژی گره خورده است، در گوشهای از ایران و در نزدیکی پایتخت، مردمانی با سبک زندگی سنتی و به دور از هرگونه وسایل و ابزارآلات جدید، در روستایی به نام ایستا زندگی میکنند. روستای ایستا که مردم آن، بر اساس فتوای یک مرجع تقلید، سالها از ارتباط با دیگر انسانها و هرگونه ابزارآلات تکنولوژی و رفتارهای امروزی دوری کردهاند، از دیدنیهای طالقان محسوب میشود. این روستا بهدلیل شیوه زندگی خاص، یکی از عجیبترین روستاهای ایران به شمار میرود. زندگی اهالی روستای ایستا بر طبق اعتقاد آنها، در سبک زندگی دوره قاجاریه به شیوه سنتی و به دور از فضای شهر متوقف شده است.
آنچه باید درباره روستای ایستا بدانید:
- آنچه باید درباره روستای ایستا بدانید:
- روستای ایستا کجاست؟
- چرا نام روستا، ایستا است؟
- ویژگیها و علت شهرت روستای ایستا
- مردم روستای ایستا
- اعتقادات مردم روستای ایستا
- مراسم عروسی و عزا در روستای ایستا طالقان
- تحصیل در روستای ایستا
- راه درآمدی اهالی روستای ایستا
- ازدواج در روستای ایستا
- طبیعت روستای ایستا
- فیلم روستای ایستا
- شرایط بازدید از روستای ایستا طالقان
- بهترین زمان سفر به روستا ایستا طالقان
- اقامت در روستای ایستا
- دیدنیهای اطراف روستای ایستا
- ارژنگ قلعه
- آبشار کرکبود
- روستای دیزان
- روستای اورازان
روستای ایستا کجاست؟
- آدرس: استان البرز، شهرستان طالقان، ۱۵ کیلومتری جاده طالقان، روستای ایستا (مشاهده روی نقشه)
منبع عکس: gardeshban
روستای ایستا، روستایی با دیوارهایی حصار شده در نزدیکی پایتخت است. این روستای عجیب، در منطقه ساوجبلاغ و شهرستان طالقان در استان البرز قرار دارد. روستای ایستا کمجمعیت است و تنها حدود ۹ خانوار در آن زندگی میکنند. شهرداری طالقان روستای ایستا را بهدلیل جمعیت کم، روستا نمیداند و آن را مجموعهای با جمعیت کم نامیده است. طالقان در ۱۲۰ کیلومتری تهران قرار دارد و فاصله آن تا پایتخت دو ساعت است. روستای ایستا نیز در فاصله ۱۵ کیلومتری طالقان قرار دارد.
چرا نام روستا، ایستا است؟
منبع عکس: iraniantours
شیوه زندگی مردم روستا در فرهنگ گذشته آنها متوقف شده است. مردم روستا بر اساس اعتقادات خاصی که دارند، این نوع زندگی را برای خود انتخاب کردهاند و دلیل نامگذاری روستا به «ایستا»، توقف و ایست فرهنگی مردم آن در زمان و فرهنگ گذشته است. البته انتخاب این نام توسط اهالی روستا انجام نشده و برای آنها خوشایند نیست.
مردم روستای ایستا بهدلیل فتوای مرجع تقلید خود، سالها است که در عصر پیش از تکنولوژی توقف کرده و منتظر ظهور ماندهاند. آنها از همراهی با مظاهر مدرنیته دوری میکنند؛ زیرا معتقدند تغییر در نظام آفرینش، سبب شباهت آنها به کفار میشود.
نام «ایستا» را برای اولین بار، یک نویسنده روی روستا گذاشت؛ اهالی ایستا، روستای خود را «کوی منتظران» مینامند
حسین عسگری کتابی را درباره این روستا و فرهنگ مردم آن نوشت و نام کتاب را «ایستا» گذاشت. این نام از آن زمان بر سر زبانها افتاد. بعدها که راز زندگی مردم روستا هویدا شد، بسیاری آنها را اهل توقف نامیدند. روستای اهل توقف، انتظاریون، آخرالزمانیها، کوی منتظران و فانوسآباد نامهای دیگری است که روستای ایستا را به آن میخوانند.
علت نامگذاری روستا به فانوسآباد، اشاره به بیبرقی روستا است. مردم روستا برای روشنایی شب، از فانوس استفاده میکنند. با وجود همه این اسمها، اهالی روستای ایستا محل زندگی خود را به نام «کوی منتظران» میخوانند.
ویژگیها و علت شهرت روستای ایستا
منبع عکس: مجله دلتا
روستای ایستا در منطقهای خوشآبوهوا و در کنار رودخانهای خروشان قرار گرفته است. این روستا بهدلیل خاک حاصلخیز و آب کافی، پوشش گیاهی بسیار خوبی دارد. احشام زیادی در روستا به برکت وجود این گیاهان پرورش مییابند و در زندگی مردم روستا استفاده میشوند. چشمانداز طبیعت روستا، بسیار زیبا و تماشایی است. اگر به طالقان رفتید، بهسمت شرق طالقان،در مناطق کوهستانی پیادهروی کنید و از روی تپه، این روستای زیبا را ببینید. در منظرهای که از روی تپه مشاهده میکنید، ساکنان روستا دیده نمیشوند و گویی هیچکس در روستا زندگی نمیکند.
روستای ایستا، طبیعتی ییلاقی و خوش آب و هوا دارد و چشمانداز آن بسیار زیبا است
روستای ایستا برق، گاز، آب لوله کشی، تلفن و هیچ امکانات دولتی دیگری ندارد. در روستای ایستا، هیچ وسیله نقلیهای نیست. فرغون وسیلهای است که بیشترین استفاده را از آن میکنند و در جلوی درب تمامی خانهها دیده میشود. وسایل نجاری که برای شکستن هیزم استفاده میشود نیز در جلوی تمام خانهها وجود دارد. علت وجود این وسایل، استفاده مردم روستا از هیزم برای پخت غذا، گرم کردن خانه و حمام است. مردم روستا برای کارهای کشاورزی نیز از شیوههای قدیمی بهره میبرند و از وسایل جدید استفاده نمیکنند.
علت شهرت روستای طالقان، دستنخوردگی روستا، شیوه زندگی مردم و فرهنگ عجیب آنها است. مردم روستا تمام نیازهای خود را در درون روستا تامین میکنند و با بیرون از روستا ارتباط نمیگیرند.
مردم روستای ایستا
منبع عکس: iscanews
مردم روستای ایستا فرهنگ و شیوه زندگی گذشتگان خود را بی هیچ کموکاست، در پیش گرفتهاند و خود بر این باور هستند که این نوع زندگی، انتخاب آنها است. خانوادههای روستای ایستا، اصالتی تبریزی دارند و به زبان ترکی صحبت میکنند. به گفته مردم طالقان، اهالی روستا حدود ۳۰ سال پیش از تبریز به این منطقه مهاجرت و نوع خاصی از زندگی را برای خود اختیار کردهاند. مردم این روستا، شناسنامه یا هیچ مدرک و سند دیگری ندارند. اهالی روستا بر این باورند که در هنگام ظهور، نباید هیچ مدرک دولتی داشته باشند؛ ازاینرو، پیش از مهاجرت، همه مدارک شناسایی و ملکی خود را از بین بردهاند.
مردم روستای ایستا، شیوه زندگی خود را بر طبق اعتقادات خود، پایهگذاری کردهاند.
اهالی روستای ایستا، غذایی را که آماده و از بیرون برای آنها بیاورند، استفاده نمیکنند. آنها بر این باور هستند که باید از تمام موادی که در غذا استفاده شده و چگونگی آن مطلع باشند؛ بنابراین، تمام نیازهای غذایی خود را از داخل روستا تهیه میکنند و بیشتر از لبنیات بهره میبرند و کمتر گوشت میخورند. مردم روستا چای نمیخورند؛ اما اگر کسی از نزدیکان آنها بنا به ضرورت به خانه اهالی برود، با چای از او پذیرایی میکنند.
لباس مردان روستا از نخ یا پشم است. آنها لباسهایشان را خودشان میبافند و اغلب، کلاهی پشمی به سر میگذارند. زنان روستا به امورات خانه مشغول هستند و مردان اجازه نمیدهند همسرانشان از منزل بیرون بروند. هیچ کسی زنان و دختران این روستا را ندیده است.
در این روستا از وسایل نقلیه خبری نیست و مردم برای کارهای خود در روستا، از اسب و قاطر استفاده میکنند. مردم روستای ایستا نه روزنامه میخوانند و نه از موبایل استفاده میکنند. آنها اجازه ورود اینترنت به زندگی خود را ندادهاند و مطابق اعتقاداتی که دارند، آن را حرام میدانند. اهالی روستای ایستا، از کسی که با دوربین وارد روستا بشود، استقبال گرمی نمیکنند. آنها از ایستادن مقابل دوربین پرهیز میکنند و اجازه نمیدهند غریبههایی که وارد روستا میشوند از آنها یا شیوه زندگی اهالی عکاسی کنند.
اعتقادات مردم روستای ایستا
منبع عکس: مجله دلتا
مردم روستای ایستا، دین اسلام و مذهب شیعه دارند. آنها از میرزا صادق مجتهد تبریزی، مرجع تقلیدی که ۱۰۰ سال پیش در عصر مشروطه میزیست، تقلید میکنند و زندگی خود را بر اساس گفتههای او بنیان گذاشتهاند. اهالی روستا چون خود را مجاز به استفاده از وسایل نقلیه نمیدانند، بهدلیل مسافت زیاد، به زیارت امامان شیعه نمیروند.
ساکنان روستا، نماز، دعا و عبادتهای دستهجمعی ندارند و هر کسی بهتنهایی عبادت و مناجات خود را به جا میآورد. آنها از تقویم استفاده نمیکنند و اوقات شرعی یا ساعات روز را بر طبق صلاح دید خود و از طریق گردش خورشید در آسمان حساب میکنند.
اهالی روستای ایستا به رویای صادقه باور دارند. آنها برای صحت نوع زندگی که دارند و برای تایید روشی که در پیش گرفتهاند، به خوابهای معنوی که میبینند رجوع و استناد میکنند. اهالی این روستا، اهل فرقهای به نام «توقف» هستند و باور اصلی آنها، بر واقعه ظهور حضرت مهدی (عج) استوار است. ایمان در نگاه اهل توقف از جنس تعبد است؛ از این زاویه، توجه به عقل را تنها در جهت وظیفهشناسی و برای گذران برخی ضرورتها در نظر میگیرند.
مراسم عروسی و عزا در روستای ایستا طالقان
مردم روستای ایستا، مردمانی هستند که مانند یک تابلوی نقاشی از عصر قدیم به عصر ارتباطات پا گذاشتهاند. آنها در دنیای دیگری زندگی میکنند و عصر ارتباطات با آنها غریبه است. مردم روستا، پای تلویزیون نمینشینند و به شبنشینی اعتقاد ندارند. فرهنگ زندگی فردی بر آنها حاکم است؛ اما همه اهالی روستا به یک شیوه زندگی میکنند.
در روستای ایستا عروسی و عزا برگزار نمیشود و برای اهالی روستا مفهومی ندارد
مراسم عروسی و عزاداری از گذشتههای دور در فرهنگ ایرانیان وجود داشت؛ اما عجیب است که مردم روستای ایستا هیچ مراسمی ندارند. آنها با مراسم عروسی و عزا میانهای ندارند و هیچ نوع جشنی هم برگزار نمیکنند. این نوع مراسم برای آنها بی معنی است. اگر یکی از اهالی روستا از دنیا برود، مراسمی برای وی برگزار نمیکنند. وقتی از مردم روستای ایستا درباره عروسی و عزا سوال شد، آنها بر این باور بودند که آیتالله مجتهد تبریزی دراینباره چیزی نگفته است.
تحصیل در روستای ایستا
منبع عکس: iranhotelonline
در روستای ایستا، مدرسهای وجود ندارد و مردم روستا فرزندان خود را برای تحصیل به شهر طالقان هم نمیفرستند. آنها مانند قدیم به سبک مکتب خانهای، درسهای قرآن، فقه، اصول عقاید و خوشنویسی را به فرزندانشان یاد میدهند. در این روستا چندین جلد کتاب مذهبی وجود دارد که شامل قرآن و رساله آیتالله مجتهد تبریزی و چندین کتاب دینی میشود. مردم روستای ایستا به فرزندان خود بعد از رسیدن به سن تکلیف، اختیار میدهند که با آنها بمانند یا به شهر تبریز بازگردند.
راه درآمدی اهالی روستای ایستا
شاید با اولین نگاه به روستای ایستا و وضعیت زندگی اهالی آن، گمان کنید که وضع مالی خوبی ندارند؛ اما اینطور نیست. با تمام دنیای بستهای که آنها به باور و اختیار خود برای زندگی انتخاب کردهاند، بسیار ثروتمند هستند. پدران ساکنان روستای ایستا، از مالکان و زمینداران معروف تبریز بودهاند. آنها زمینهای زیادی از پدران خود به ارث بردهاند و از فروش زمینها، کسب معاش میکنند. به گفته خود این مردم، آنها در تبریز سرشناس هستند و وقتی برای معامله به آنجا میروند، تبریزیها آنها را میشناسند و از آنها سند و شناسنامه طلب نمیکنند.
مردم روستای ایستا از طریق فروش املاک خود در تبریز، درآمد زیادی کسب میکنند
فروش زمینهای اجدادی، تنها منبع درآمد مردم در روستا نیست. آنها زمینهای کشاورزی دارند که دور آنها را با درختان تبریزی حصار کشیدهاند. مردم روستا، مایحتاج و تامین زندگی خود را از طریق زمینهای کشاورزی تامین میکنند. گویا یکی دیگر از منابع درآمد مردم روستای ایستا، پرورش نژاد خاصی از اسب و فروش آن است.
ازدواج در روستای ایستا
مردم روستای ایستا، طبق اصول مذهب شیعه، دختران خود را چند سال بعد از رسیدن به سن تکلیف به خانه بخت میفرستند. طبق گفته اهالی روستا، فرهنگ ازدواج آنها در گذشته و در زمانی که در تبریز بودند، چنین بود که دختران آنها در سن ۱۵ یا ۱۶ سالگی ازدواج میکردند. ازدواج در بین این مردم، بهصورت نسبی و سببی بوده است. آنها با غریبه وصلت نمیکنند و هیچ دختر یا پسری را از بیرون روستا وارد زندگی فرزندان خود نمیکنند.
یکی از اهالی روستای ایستا میگوید:
ازدواجهای ما در تبریز بود. بعد از مهاجرت از تبریز و استقرار در روستای ایستا، هیچ ازدواجی بین ما صورت نگرفته است. در حال حاضر، دختران و پسران روستا در سن ۳۰ سالگی مجرد هستند و در این ۳۰ سال، در بین جوانان روستا ازدواج نداشتهایم.
طبیعت روستای ایستا
منبع عکس: hozehnews
طبیعت روستای ایستا، بکر و سرسبز است. این طبیعت زیبا، جزو دیدنیهای محبوب روستا محسوب میشود و از فاصله دور، چشماندازی خاص و جذاب دارد. اهالی روستای ایستا اهل گشتوگذار در طبیعت نیستند. آنها به تفریح باور ندارند و از طبیعت روستا استفاده نمیکنند. این شیوه زندگی سبب شده است که طبیعت این روستا کاملا دست نخورده باقی بماند.
فیلم روستای ایستا
شرایط بازدید از روستای ایستا طالقان
منبع عکس: ekbatanonline
در روستای ایستا طالقان، شرایط زندگی عادی نیست. اهالی، روستا را ملک خود میدانند و علاقهای به حضور غریبهها در ملک شخصی خود ندارند. هر کسی که برای بازدید از روستا میرود، باید به فرهنگ مردم روستا احترام بگذارد و شرایط آنها را رعایت کند. اگر قصد بازدید از روستا را دارید، باید از اهالی روستا اجازه بگیرید. اگر اجازه دادند، نباید با خودرو وارد روستا شوید. همچنین در نظر داشته باشید که ورود خانمها به روستا ممنوع است.
اگر کسی اجازه ورود به روستا را یافت، نباید تلفن همراه و دوربین با خود به روستا ببرد. جالب است بدانید که در روستای ایستا یا کوی منتظران، عکاسی حرام است. آنها روبهروی دوربین حاضر نمیشوند؛ اما اگر از پشت سر از کارهای روزمره آنها عکس بگیرید، اعتراضی نمیکنند. مردم روستا علاقه ندارند کسی در روستای آنها اقامت کند.
بهترین زمان سفر به روستا ایستا طالقان
منبع عکس: farsnews
روستای ایستا منطقهای ییلاقی است و آبوهوای بسیار خوب و دلپذیری دارد. فصلهای گرم سال، زمانهای مناسبی برای بازدید از روستای ایستا به شمار میروند. فصل بهار و ماه اردیبهشت بهترین زمان بازدید از روستای ایستا است. دشتهای اطراف روستا در اردیبهشت ماه، با گلهای شقایق پوشیده میشوند و جلوهای رویایی به طبیعت منطقه میبخشند.
اقامت در روستای ایستا
منبع عکس: arga-mag
مردم روستای ایستا، روش زندگی خاصی دارند و با غریبهها گرم نمیگیرند. هیچ مسافرخانه، هتل یا اقامتگاهی در روستای ایستا نیست. یکی از اهالی روستای ایستا، از وجود دو خانه خالی در روستا صحبت میکند؛ اما طبق گفتههای او، اهالی روستا، منتظر هیچ فرد یا همسایه جدیدی نیستند و علاقه ندارند آن دو خانه خالی را به هیچ مهمانی بدهند.
دیدنیهای اطراف روستای ایستا
روستای ایستا بسیار به طالقان نزدیک است و دیدنیهای اطراف روستا، شامل طبیعت زیبای طالقان میشود. از این دیدنیهای جذاب میتوان به نمونههای زیر اشاره کرد:
ارژنگ قلعه
- آدرس: استان البرز، شهرستان طالقان، روستای میناوند، ارژنگ قلعه (مشاهده روی نقشه)
عکاس: یونس رضاخانی
ارژنگ قلعه از جاذبههای تاریخی اطراف طالقان است. قلعه در جنوب روستای میناوند قرار دارد و جزو قلاع اسماعیلیه محسوب میشود. این قلعه در دوره کیا بزرگ امید و در سال ۵۴۴ هجری قمری ساخته شد. مهمترین ویژگی قلعه ارژنگ، وجود راهروهای زیرزمینی است که با تونل به هم وصل میشوند. اسماعیلیان از این قلعه در برابر حملات دشمنان استفاده میکردند. بخشهای زیادی از ارژنگ قلعه از بین رفته و امروزه تنها بخشهای کمی از آن باقی مانده است.
آبشار کرکبود
- آدرس: استان البرز، شهرستان طالقان، ۷۰۰ متری شمال روستای کرکبود، آبشار کرکبود (مشاهده روی نقشه)
منبع عکس: wikipedia
آبشار کرکبود و طبیعت زیبای اطراف آن هر گردشگری را جذب خود میکند. این آبشار زیبا در ۷۰۰ متری شمال روستای کرکبود و در درهای عظیم قرار دارد. این آبشار آهکی که به نام روستای نزدیک خود نامیده شده است به رودخانه شاهرود میریزد. آبشار کرکبود زیاد بزرگ نیست و ارتفاع کمی دارد؛ اما زیباییهای آن منحصربهفرد هستند. اگر به طالقان رفتید، تماشای این آبشار زیبا حال و هوای خوب و لذتبخشی به شما میدهد.
روستای دیزان
- آدرس: استان البرز، روستای دیزان (مشاهده روی نقشه)
منبع عکس:luxvila
روستای دیزان در دامنه کوه البرز، از طبیعتی زیبا و سرسبز برخوردار است. طبیعت این روستا برای گردشگران جذابیت خاصی دارد و آنها را مبهوت مناظر خود میکند. نام روستا بهدلیل وجود دژهای زیاد از دوره حکومت اسماعیلیه، در ابتدا دژان بوده و سپس با گذر زمان به دیزان تغییر کرده است. این روستا از طبیعتگردی هیجانانگیزی برخوردار است و کمپینگهای آن برای کسانی که بهصورت جمعی به روستا سفر میکنند، خاطرهانگیز و فراموشنشدنی است.
روستای اورازان
- آدرس: استان البرز، طالقان، روستای اورازان (مشاهده روی نقشه)
منبع عکس: dahmian
روستای اورازان طالقان در دامنه کوه البرز قرار دارد. زیبایی این روستا بهدلیل وجود طبیعت و آبشاری است که آن را به نام روستا، نامگذاری کردهاند. آبشار اورازان در فصلهای گرم سال، بسیار پرآب است و چشمانداز طبیعی زیبایی از خود به نمایش میگذارد.
روستای ایستا، روستای بیزمان است. مردم این روستا برای تعیین زمان، تنها چشم به آسمان دارند. خورشید، عیار آنها برای گذران شب و روز است و تغییرات ماه در آسمان، ماه و سال را به آنها یادآور میشود. تنها ضرورتها و نیازهای مردم است که سبب میشوند فرهنگ اهالی روستا در برخی زمینهها بهسختی تغییر کند؛ برای مثال، اخیرا اهالی روستا بهدلیل ضرورت، یک خودروی نیسان خریداری کردهاند که در مواقع نیاز از آن استفاده کنند. اگر اطلاعات بیشتری از روستای ایستا میدانید، آن را با کاربران کجارو به اشتراک بگذارید.
سوالات متداول
روستای ایستا کجاست؟
۱۵ کیلومتری طالقان و نزدیکی پایتخت
علت نامگذاری روستای ایستا چیست؟
توقف توسعه امکانات و دانش و فرهنگ روستا در گذر زمان
بهترین زمان بازدید از روستای ایستا کدام فصل است؟
فصل بهار و ماه اردیبهشت
شرایط بازدید از روستای ایستا چیست؟
ممنوعیت ورود خانمها، ممنوعیت عکاسی در روستا، ممنوعیت ورود وسایل نقلیه، ممنوعیت اقامت در روستا
نویسنده: زهرا آذرنیوش
عکسهای گالری از باشگاه خبرنگاران جوان (عکاس: نامشخص)