- مدت زمان بازدید از این جاذبه: نصف روز
- بازدید از این جاذبه رایگان است
- ایران، استان مازندران، شهرستان نور، ۱۷ کیلومتری شهر نور، بخش چمستان
شهر چمستان، مرکز شهرستانی به همین نام، منطقهای ییلاقی و زیبا است که از جاهای دیدنی نور در استان مازندران به شمار میرود. این شهر خوشآبوهوا با وجود دیدنیهای طبیعی و تاریخی بسیار چون پارکهای جنگلی، آبشارها، دریاچهها و آبگرمها، هر سال گردشگران و طبیعتگردان بسیاری را بهسمت خود میکشاند. چمستان در احاطه جنگل، دریا و کوهستان قرار دارد؛ موقعیتی استراتژیک که آن را محبوب دل همه کرده است. در ادامه با ما همراه باشید تا شما را با چمستان، تاریخچه و مناطق تفریحی گردشگری آن آشنا کنیم.
هرآنچه باید درباره چمستان بدانید:
- هرآنچه باید درباره چمستان بدانید:
- چمستان کجاست؟
- مسیر دسترسی چمستان
- درباره چمستان بیشتر بدانید
- تاریخچه شهر چمستان
- وجه تسمیه نام چمستان
- مردم چمستان
- سوغات و صنایع دستی چمستان
- غذاهای محلی چمستان
- مناطق تفریحی توریستی چمستان
- روستاهای ییلاقی چمستان
- آبشار آب پری رویان
- دریاچه آویدر
- پارک جنگلی نور
- دریاچه الیمالات
- پارک کشپل
- مقبره آقا شاه بالو زاهد
- آبشار «حرام او»
- اقامت در چمستان
- بهترین فصل سفر به چمستان
منبع عکس: blog.shab.ir. عکاس: ناشناس
چمستان کجاست؟
چمستان، مرکز بخش چمستان در شهرستان نور است که در استان مازندران قرار دارد. فاصله تهران تا چمستان از طریق جاده چالوس، ۲۳۰ کیلومتر (چهار ساعت و ۴۰ دقیقه) و از طریق جاده هراز، ۲۱۴ کیلومتر (چهار ساعت و ۱۰ دقیقه) است. این فاصله از مرکز شهر تهران محاسبه میشود.
جادهای نیمدایرهای شکل، منطقه چمستان را به شهرهای نور و آمل وصل میکند و فاصله این شهر با ساری، نور و آمل بهترتیب، ۹۵ کیلومتر (۱۰۰ دقیقه)، ۱۷ کیلومتر (۲۰ دقیقه) و ۲۵ کیلومتر (۳۵ دقیقه) است. چمستان در جنوب شرق نور و مجاورت شهر آمل قرار دارد. چمستان از شمال به ایزد شهر، از غرب به جتگلهای کشپل، از جنوب به بخش بلده و کوهپایههای البرز مرکزی و از شرق به شهرستان آمل محدود میشود.
مسیر دسترسی چمستان
شهرستان نور بر سر یک مسیر مواصلاتی قرار دارد و از چندین جاده میتوان به آن رسید. برای رسیدن به چمستان از تهران، بهترین و نزدیکترین راه، جاده هراز است. در این جاده پس از عبور از جاجرود، بومهن، رودهن، آبعلی، مشا، پلور، آب اسک، گزنک و... در دو کیلومتری شهر آمل به منطقه هلومسر میرسید. از این نقطه وارد کمربندی جدید امامزاده عبدالله و از آنجا وارد مسیر کمربندی آمل به چمستان شوید تا پس از نیم ساعت به این منطقه زیبا برسید.
مسیر جاده چالوس مناسب افرادی است که غرب تهران یا کرج ساکن هستند
مسیر دسترسی دوم به چمستان از طریق جاده چالوس است. این مسیر بیشتر به افرادی توصیه میشود که در غرب تهران یا کرج ساکن هستند. پس از رسیدن به شهر چالوس و با حرکت بهسمت شرق، بعد از عبور از شهرهای نوشهر و رویان به شهر نور میرسید. از شهرستان نور تنها حدود چند دقیقه رانندگی بهسمت جنوب با چمستان فاصله دارید.
اگر قصد دارید از جاده فیروزکوه به چمستان بروید، باید بدانید که مسیری طولانیتر (مسافتی معادل ۳۳۴ کیلومتر و پنج ساعت رانندگی) در انتظار شما است. در این جاده پس از عبور از پردیس، گیلاوند، امین آباد، فیروزکوه، گدوک، ورسک، دوآب، پل سفید، زیرآب و شیرگاه به شهر زیبای آمل خواهید رسید؛ از کمربندی آمل به چمستان خارج شوید تا به چمستان برسید.
اگر با ماشین شخصی سفر نمیکنید، سوار اتوبوسهای نور و در پایانه اتوبوسرانی چمستان (به آدرس چمستان، جاده آمل- نور، جلوتر از دانشگاه پیام نور چمستان) پیاده شوید.
- آدرس: استان مازندران، شهرستان نور، ۱۷ کیلومتری شهر نور، بخش چمستان (مشاهده روی نقشه)
درباره چمستان بیشتر بدانید
منبع عکس: zoomila.com. عکاس: ناشناس
شهر چمستان مساحتی معادل ۱,۵۴۷ کیلومتر مربع دارد و ارتفاع آن از سطح دریا نسبت به آبادیهای توابع شهرستان چمستان بیشتر است. این شهر با وجود کوچک بودن از مناطق مهم و جاذبه های گردشگری استان مازندران به حساب میآید و معادن بسیاری چون شن، ماسه و زغالسنگ دارد. چمستان دارای ۹۶ پارچه آبادی است. مهمترین کوههای این شهر، میرخمند، واز، لاویج، طارم، رودبارک و گزناسرا هستند؛ شهری که توسط دو رود وازرود و لاویج از دو طرف احاطه شده است.
تاریخچه شهر چمستان
قدمت منطقه چمستان بهدرستی مشخص نیست؛ اما تاریخ شفاهی منطقه حاکی از آن است که قدیمیترین نشانههای تمدن به روستای لاویج از توابع چمستان و به دوره ساسانیان بازمیگردد. قبرهای زرتشتیان (گبریان) در منطقه حصلیمه، سکههای مربوط به دوره ساسانی و بقایای چند آتشکده از جمله دلایل اثبات این فرضیه هستند.
منبع عکس: snapptrip.com. عکاس: ناشناس
از دوره ساسانی تا ورود اسلام به ایران، اطلاعاتی درباره منطقه چمستان در دسترس نیست؛ اما آثار تاریخی بهجا مانده در این منطقه مانند بقعه آقا شاه بالوزاهد نشان میدهند که چمستان در دوره مغولان مسکونی بوده است و مردم در آن زندگی میکردند. بهعلاوه وجود سنگنگاره آهکی در روستای آویچ، نشان از نقش مهم این منطقه در دوره حکومت آل زیار در طبرستان دارد؛ سنگنگارهای که محلیان آن را متعلق به مرداویج زیاری میدانند.
دستنوشتههای چارلز فرانسیس مکنزی، کنسولگر انگلیسی، در کتاب سفرنامه شمال یکی از اولین اسناد مکتوبی است که نام منطقه و توصیفاتی در آن به چشم میخورند؛ البته وی در این کتاب بیشتر به وصف سولده (شهر نور امروزی)، تعداد خانهها، حمامها و دکانها پرداخته است.
وجه تسمیه نام چمستان
نام شهر چمستان در گویش بومی یا همان مازنی، چَماسن یا چَمِستون است. برخی از زبانشناسان بر این باور هستند که نام این منطقه برگرفته از گیاه چماز (سرخس) است؛ گیاهی که در گذشته در این منطقه بهوفور یافت میشد.
مردم چمستان
منبع عکس: zoomila.com. عکاس: ناشناس
بر اساس سرشماری سال ۱۳۹۵، جمعیتی برابر با ۱۱٬۱۹۴ نفر در چمستان زندگی میکنند. بیشتر مردم این شهر را مازندرانیها تشکیل میدهند و یکی از مشهورترین طوایفی که در اینجا زندگی میکنند، کَلاش یا کالاشها هستند؛ قومی که بهطور پراکنده در دیگر شهرهای مازندران و حتی استان کرمانشاه نیز زندگی میکنند. همچنین تغییر کاربری زمینهای زراعی برای ساختوساز ویلا و فروش یا اجاره آنها به گردشگران، خصوصا اهالی پایتخت، باعث شده که امروزه قشر وسیعی از ساکنان چمستان را ویلانشینان تهرانی تشکیل دهند.
مرم چمستان بهطور عمده در دو بخش گردشگری و معادن شن و ماسه مشغول به کار هستند. علاوه بر آن وجود شهرک صنعتی، پرورش ماهی، پرورش مرغ زربال، کشاورزی و شرکت دام دارو نیز راههایی برای کسب درآمد اهالی به شمار میآیند. چمستان یکی از خوشآبوهواترین شهرهای این منطقه است و به همین دلیل اجاره ویلا به مسافران را میتوان بهعنوان مهمترین منبع درآمد مردم شهر در نظر گرفت. مردم چمستان به گویش طبری یا مازندرانی و با لهجه کجوری صحبت میکنند.
سوغات و صنایع دستی چمستان
منبع عکس: caspian24.ir. عکاس: ناشناس
خرید سوغاتی و صنایع دستی از چمستان را فراموش نکنید
خرید محصولات محلی و صنایع دستی بهعنوان سوغات برای عزیزان یا یادگاری، یکی از مهمترین بخشهای هر سفری است. در سفر به چمستان، پس از بازدید از جاهای دیدنی آن، به سراغ خرید محصولات خوشمزهای چون برنج، عسل، تخممرغ محلی، لواشک، ترشک، مربا، کلوچه، کوکی، پشت زیگ و کماج بروید. حصیربافی، صنایع چوبی، نمد مالی و پارچهبافی نیز از صنایع دستی این منطقه به شمار میآیند؛ فراموش نکنید که خرید از محلیان به اقتصاد منطقه و پیشرفت آن کمک شایانی میکند.
غذاهای محلی چمستان
در چمستان نیز مانند دیگر نقاط استان مازندران، غذاهای شمالی لذیذی طبخ میشوند که در میان آنها میتوان به باقلاوابیج، کدو بره مازندران، بورانی بادمجان کبابی، آغوز مسما و... اشاره کرد؛ غذاهایی که طعم آنها را هرگز از یاد نخواهید برد.
کدو بره. منبع عکس: blog.okcs.com. عکاس: ناشناس
مناطق تفریحی توریستی چمستان
روستاهای ییلاقی چمستان
روستای لاویج
- فاصله از مرکز شهر چمستان: ۲۱٫۳ کیلومتر (۳۵ دقیقه)
- آدرس: استان مازندران، شهرستان نور، چمستان (مشاهده روی نقشه)
لاویج از ییلاقهای خوشآبوهوا و زیبای چمستان است که بهدلیل وجود آب گرم، جاذبهها، صنایع دستی، خوراکیهای خوشمزه و طبیعت زیبا در میان گردشگران محبوبیت دارد. این روستا در انتهای جاده جنگلی کشپل در ارتفاع حدود ۷۳۹ متری از سطح دریا واقع شده است و به داشتن جنگلهای سرسبز انبوه راش و پوشش گیاهی متراکم روی تپههای وسیع شهرت دارد. برخی از کارشناسان عقیده دارند که قدمت بخشی از جنگل های هیرکانی این منطقه به میلیونها سال قبل بازمیگردد.
منبع عکس: باشگاه خبرنگاران جوان. عکاس: ناشناس
گردشگران در تمام فصول سال بهخصوص بهار و پاییز به لاویج سفر میکنند؛ روستایی که یک تجربه طبیعتگردی تمام عیار را در اختیار شما قرار میدهد. مشهورترین جاذبه این روستا، مجموعه آبگرمهای آن است که از دامنههای کوهستان به بیرون میجوشند و با وجود املاح معدنی، خواص درمانی دارند. مسافران بسیاری برای تجربه حس آرامش، تسکین امراض پوستی و دردهای مفصلی و کمردرد و پادرد به این آبگرمها میروند؛ اماکنی که مجهز به امکانات کامل بهداشتی و امکانات رفاهی برای رفاه حال مسافران و گردشگران هستند. روستای لاویج چند مجتمع آب معدنی به نام هایفیل سنگ، بی بن او، ایرانزمین و... دارد.
فیل سنگی در قسمت مرکزی روستای لاویج یکی دیگر از جاذبههای مشهور این روستا است؛ قطعه سنگی بزرگ که در اثر فرسایش در طول سالها، بهشکل یک فیل نشسته بر زمین به نظر میرسد. داستانهای متعددی درباره فیل سنگی روایت میشوند که درستی آنها مشخص نیست. برخی روایتها حکایت از آن دارد که امام حسن (ع) در گذشته به روستای لاویج سفر کردهاند؛ دقیقا در زمانی که از هندوستان فیل عظیمالجثهای به روستا آورده بودند؛ فیلی که موجب رعب و وحشت مردم شده بود. امام حسن (ع) نیز برای آن که فیل به مردم روستا آزار و آسیبی نرساند، با عصای امامتش اشارهای به فیل میکند و فیل در همان لحظه به یک تکه سنگ سیاه تبدیل میشود. بعضی مردم روستای لاویج بر این باور هستند که اگر کسی قصد تخریب این سنگواره را داشته باشد، مارها و افعیها به او حمله میکنند. برای بازدید از فیل سنگی لازم است که پس از عبور از آب گرم لاویج حدود ۱۰ دقیقه پیادهروی کنید.
منابع عکسها: وبسایت رهبال آسمان، باشگاه خبرنگاران جوان، سیری در ایران. عکاس عکس چهارم: عنایت کیانی
خرید سوغات بهویژه عسل طبیعی، صنایع دستی، انواع ترشی، لبنیات و خوراکیهای مخصوص از فعالیتهایی است که نباید در روستای لاویج از آن غافل شد. برای دسترسی به لاویج از چمستان لازم است به طرف لاویج، وارد مسیر جنگل کشپل شوید تا پس از طی مسافت حدودا ۲۰ کیلومتری به پارک جنگلی لاویج و آبگرم لاویج برسید.
روستای آهودشت
- فاصله از مرکز شهر چمستان: ۴٫۶ کیلومتر (هفت دقیقه)
- آدرس: استان مازندران، نور، چمستان، دهستان ناتل رستاق (مشاهده روی نقشه)
منبع عکس: zoomila.com. عکاس: ناشناس
روستای آهودشت در نزدیکی چمستان، ییلاقی زیبا و سرسبز است که با فراهم آوردن فضایی بکر و آرام و وجود پوشش گیاهی و طبیعتی بینظیر، شهرت فراوانی بین گردشگران دارد. گفته میشود که در گذشته روستایی تاریخی به نام «پایدشت» در این منطقه وجود داشته؛ روستایی که نام آن بارها در تاریخ محلی تاریخ طبرستان، اثر میر ظهیرالدین مرعشی و کتابهای دیگر ذکر شده است. بنای تاریخی بقعه آقا شاه بالو زاهد نیز در این روستا قرار دارد. این منطقه در گذشته سکونتگاه آهوان بوده است؛ شاید به همین دلیل باشد که نام روستا را آهودشت گذاشتهاند.
روستای میرخمند
- آدرس: استان مازندران، نور، چمستان (مشاهده روی نقشه)
منبع عکس: azbooking.ir. عکاس: ناشناس
روستای میرخمند از دیگر ییلاقهای زیبای منطقه در جنوب چمستان است که با تابستانهایی خنک، مقصدی مناسب برای روزهای گرم سال به شمار میآید. این منطقه از سه طرف توسط کوهها احاطه شده است و از یک طرف هم به دره منتهی میشود. چشمههای فصلی متعدد با آب خنک از جاذبههای روستای میرخمند هستند.
روستای گزناسرا
- فاصله از مرکز شهر چمستان: ۳۶٫۶ کیلومتر (۶۵ دقیقه)
- آدرس: استان مازندران، نور، چمستان، دهستان ناتل رستاق (مشاهده روی نقشه)
منبع عکس: zoomila.com. عکاس: ناشناس
روستای گزناسرا جنگلهایی بکر و فضایی بینظیر برای گذراندن یک تعطیلات بهیادماندنی دارد
روستای گزناسرا یکی از مشهورترین ییلاقهای جنوب چمستان است که با عنوان بهشت گمشده نور نیز شناخته میشود. این روستای خوش آب و هوا در تابستان سکنه بیشتری نسبت به زمستان دارد. بکر بودن جنگلها و فضای زیبای روستای گزنا سرا آن را تبدیل به مقصدی ایدئال برای افرادی میکند که بهدنبال مکانی آرام و به دور از همهمه شهری برای گذراندن تعطیلات هستند. نام روستای گزناسرای چمستان از دو کلمه گزنا یا گزنه (نوعی گیاه وحشی که ماده شیمیایی برگ و ساقه آن موجب تحریک پوست انسان میشود) و سرا (منزل یا خانه) تشکیل شده است و احتمالا بهدلیل رویش زیاد گزنه در این منطقه، این نام را برای روستا انتخاب کردهاند.
قبرستان باستانی لاشکش در ضلع شرقی روستا، پارک تفریحی لاشکش، قلقلک چشمه (چشمهای جوشان که با قلقل از زیر زمین میجوشد)، جنگل و چمنزار سرسبز پنسا، مقبره آقابالا شاه (پارسی) در بالای قله، قله مرتفع گنج کول (گنج کوه) و مرغ حسل (چشمههای زیبا در منطقهای سرسبز) از دیدنیهای روستای گزنا سرا هستند.
روستای جوربند
- فاصله از مرکز شهر چمستان: ۳۸ کیلومتر (۷۰ دقیقه)
- آدرس: استان مازندران، نور، چمستان، دهستان ناتل رستاق (مشاهده روی نقشه)
منبع عکس: travel.mhkarami97.ir. عکاس: ناشناس
روستای جوربند یکی از روستاهای چمستان است که با طبیعت فوقالعاده، گردشگران بسیاری را بهسمت خود میکشاند. این روستا دارای آب آشامیدنی باکیفیتی است که از چشمههای اطراف آن تامین میشود. تمام این چشمهها دارای املاح معدنی هستند و خواص درمانی دارند. از نقاط تفریحی و گردشگری جوربند میتوان به پارک جنگلی جوربند (مجهز به امکانات رفاهی مانند آلاچیقهای مسقف، سرویس بهداشتی، سفرهخانه و رستوران)، امامزاده کیا میثم بن جعفر جوربند، منطقه جنگلی گردشگری برارده جوربند، چشمههای آب سرد، آبشار طبیعی و دریاچه مصنوعی (با وسعت سه هکتار) و مجموعه ورزشی جوربند اشاره کرد.
دسترسی به روستای جوربند از طریق جادهای پیچدرپیچ و خیالانگیز امکانپذیر است؛ جادهای باریک و جنگلی در دامنه کوههای سربهفلککشیده البرز که شما را بهسمت بهشت هدایت میکند. با پیش رفتن در جاده و ارتفاع گرفتن، لحظه به لحظه هوا خنکتر و از رطوبت آن کاسته میشود. در مسیر تماشای آبشارهای خروشان را از دست ندهید.
روستای بهدشت
- فاصله از مرکز شهر چمستان: ۱۵ کیلومتر (۳۵ دقیقه)
- آدرس: استان مازندران، نور، چمستان
منبع عکس: amlakmosavi.com. عکاس: ناشناس
روستای بهدشت از روستاهای معروف چمستان است؛ روستایی جنگلی که در مسیر آمل به چمستان قرار دارد و برای رسیدن به آن ابتدا باید از آهو دشت عبور کنید. این روستا طبیعتی بکر و زیبا دارد و سالانه گردشگران بسیاری را به خود جذب میکند.
روستای واز
- فاصله از مرکز شهر چمستان: ۲۰ کیلومتر (۳۰ دقیقه)
- آدرس: استان مازندران، شهرستان نور، چمستان (مشاهده روی نقشه)
منبع عکس: arga-mag.com. عکاس: ناشناس
روستای واز با وجود جنگلهای متراکم و سرسبز که از جنگلهای هیرکانی است، مقصدی بینظیر برای گذراندن تعطیلات آخر هفته است. درختان این جنگلها بلوط، افرا و راش هستند؛ جنگلی که بهدلیل صعبالعبور بودن جاده آن از مناطق بکر به حساب میآید. دوچرخهسواری و آفرود سواری از محبوبترین فعالیتهای گردشگران در جنگل واز هستند.
آبشار آب پری رویان
- فاصله از مرکز شهر چمستان: ۳۲٫۶ کیلومتر (۴۰ دقیقه)
- آدرس: استان مازندران، پنج کیلومتری نور، در نزدیکی رویان (مشاهده روی نقشه)
منبع عکس: گوگلمپ .عکاس: علی امیری)
آبشار آب پری در منطقهای به همین نام از جاهای دیدنی نور است. در منطقه آب پری (در همسایگی کجور و یوش) درختان با فاصله کمی از یکدیگر روییدهاند و بیشتر مناطق بکر و دستنخورده هستند. این آبشار زیبا در نگاه اول به آبشار شباهت چندانی ندارد؛ زیرا قسمتی از سنگهای کوه در اثر رانش زمین در شیب تند کوه جمع شدهاند و آب کمی از لابهلای این سنگها در جریان است. در مقابل آبشار تعدادی دکه فروش مواد غذایی وجود دارند که میتوانید در آنها انواع خوراکیها از جمله آش، نان محلی، چای و... را تهیه کنید. بهعلاوه آلاچیقهایی برای پیکنیک، سرویس بهداشتی، آب آشامیدنی و وسایل بازی نیز در نزدیکی آبشار آب پری برای رفاه حال گردشگران تعبیه شدهاند.
دریاچه آویدر
- فاصله از مرکز شهر چمستان: ۴۴ کیلومتر (۵۰ دقیقه)
- آدرس: استان مازندران، نوشهر (مشاهده روی نقشه)
منبع عکس: خبرگزاری فارس .عکاس: غلامرضا شمس
ماهیگیری، اسبسواری، دوچرخهسواری، قایقسواری و پیادهروی از تفریحات محبوب در دریاچه آویدر هستند
دریاچه آویدر در پشت سد خاکی آویدر از تفرجگاههای شهر نوشهر محسوب میشود. این دریاچه در ۳۰ کیلومتری شرق شهر نوشهر و نزدیک به پارک جنگلی معروف سیسنگان واقع شده است و حدود پنج کیلومتر با دریا فاصله دارد. سد آویدر یا آبیدر بهمنظور تامین آب موردنیاز کشاورزی زمینهای منطقه در سال ۱۳۷۲ ساخته شده است و ودخانه کجور آب آن را تامین میکند.
دریاچه سد آویدر از سطح دریا ۱۲۵ متر ارتفاع دارد و مساحت آن به حدود ۳۸ هکتار میرسد. در وسط دریاچه، جزیره کوچکی به چشم میخورد که در واقع تپهای کوچک بوده و در اثر ساخت سد به این شکل درآمده است. در این منطقه میتوانید به ماهیگیری، اسبسواری، دوچرخهسواری، قایقسواری، ورزشهای آبی، عکاسی، پیادهروی و تماشای مناظر یا روستاگردی بپردازید. آلاچیق، رستوران، کافیشاپ، سفرهخانه سنتی، عکاسی سنتی، سوپر مارکت، امکانات بهداشتی و... از امکانات اطراف دریاچه آویدر به حساب میآید.
پارک جنگلی نور
- فاصله از مرکز شهر چمستان: ۱۴٫۶ کیلومتر (۲۵ دقیقه)
- آدرس: استان مازندران، نور (مشاهده روی نقشه)
منبع عکس: ویکی پدیا. عکاس: ناشناس
پارک جنگلی نور با ۳,۶۰۰ هکتار وسعت، یکی از بزرگترین پارکهای جنگلی خاورمیانه است. این پارک که از دیدنیهای شهرستان نور به شمار میآید، بهدلیل قرارگیری در کناره دریای خزر، از موقعیتی بسیار استثنایی برخوردار است. بهعلاوه پارک جنگلی نور با وجود ذخیرهگاه ۲۷۰ هکتاری درخت سفيد پلت از بوستانهای شاخص کشور محسوب میشود. از جمله فعالیتهای پرطرفدار در پارک میتوان به اسبسواری، دوچرخهسواری، راندن موتورهای چهارچرخ، پیادهروی و جنگلپیمایی، عکاسی و پرندهنگری اشاره کرد. رستوران، قهوهخانه، آلاچیقهای پیکنیک، محوطه بازی کودکان و مسجد نیز از جمله امکانات پارک جنگلی نور هستند.
دریاچه الیمالات
- فاصله از مرکز شهر چمستان: ۱۱ کیلومتر (۲۳ دقیقه)
- آدرس: استان مازندران، هشت کیلومتری مسیر نور به چمستان، جنوب دو راهی منتهی به روستای کارگرکلا (مشاهده روی نقشه)
منبع عکس: گوگلمپ .عکاس: حسین کرامتی
سد و دریاچه الیمالات از مشهورترین جاهای دیدنی چمستان در جاده نور به چمستان است که مسیر دسترسی آن از جادهای سرسبز و احاطه شده با درختان سرو میگذرد. در این دریاچه، امکان قایقسواری و ماهگیری هم فراهم است. دریاچه الیمالات از جاده اصلی تنها سه کیلومتر فاصله دارد و بسیاری از افراد آن را با نام نگین مازندران میشناسند.
بهار و تابستان با طبیعت سبز و زیبا و پاییز با طبیعتی رنگارنگ، هر سال گردشگران متعددی را بهسمت دریاچه الیمالات روانه میکنند. آب این دریاچه بهقدری شفاف است که میتوان سنگهای درشت کف آن را بهوضوح تماشا کرد. البته برخی اوقات روی سطح آب دریاچه مه مینشیند که اتفاقی نادر است. در اطراف دریاچه امکاناتی چون پارکینگ، رستوران، فروشگاه، سرویس بهداشتی، شهربازی کوچک و آلاچیق وجود دارند.
پارک کشپل
- فاصله از مرکز شهر چمستان: ۱۴٫۸ کیلومتر (۳۵ دقیقه)
- آدرس: استان مازندران، شهرستان نور، چمستان (مشاهده روی نقشه)
منبع عکس: ویکی پدیا. عکاس: ناشناس
پارک جنگلی کشپل در مسیر جاده چمستان به آب گرم لاویج قرار دارد. این پارک جنگلی دارای ۱۰ چشمه جوشان با دبی متوسط سه تا پنج لیتر در ثانیه و درخت های بلوط، توسکا، افرا، لرک، انجیلی و ممرز است و مقصدی مناسب برای سفرهای تابستانی به شمار میآید. پارک جنگلی کشپل ۷٫۲۱ هکتار وسعت دارد و از شرق به جنگلهای چمستان، از غرب به لاویج رود و شهرک صنعتی چمستان، از شمال به جاده چمستان - نور و از جنوب به کوههای لاویج و آب گرم لاویج محدود میشود.
رودخانه لاویج از کنار پارک جنگلی کشپل میگذرد و زیبایی دوچندانی به آن بخشیده است. از امکانات این پارک میتوان به رستوران، آلاچیق، قهوهخانه سنتی، چشمههای آب معدنی، فروشگاه مواد غذایی، تاسیسات روشنایی، راه پلکانی جهت پیادهروی و دسترسی به مناطق بالادست تفریحگاه، سکو برای استقرار چادر مسافرتی، سرویس بهداشتی، نمازخانه، محیط بازی کودکان و تلفن عمومی اشاره کرد. فراموش نکنید که برای جنگلنوردی در کشپل باید لباس و کفش مناسب داشته باشید.
مقبره آقا شاه بالو زاهد
- فاصله از مرکز شهر چمستان: ۴٫۸ کیلومتر (هشت دقیقه)
- آدرس: استان مازندران، شهرستان نور، چمستان، آهودشت (مشاهده روی نقشه)
منبع عکس: ویکی پدیا. عکاس: ناشناس
بقعه آقا شاه بالو زاهد در فهرست آثار ملی ایران قرار دارد
بقعه آقا شاه بالو زاهد در در جاده آمل به چمستان در روستای آهودشت واقع شده است. وی که از عرفای اواخر قرن هفت و اوایل قرن هشت هجری قمری به شمار میآید، در آهودشت به تدریس در مدرسه و کشاورزی (شالیکاری) مشغول بوده است. از جمله شاگردان مشهور آقا شاه بالو زاهد، میتوان به شیخ خلیفه مازندرانی (چهره اصلی عرفانی و مقاومت نهضت سربداران خراسان در عهد حکومت مغولان)، استاد شیخ حسن جوری، اشاره کرد.
مقبره آجری آقا شاه بالو زاهد گنبدی مخروطی و دوپوش و کاشیکاریهای زیبایی دارد و میتوان آن را در زمره آثار مهم تاریخی استان مازندران برشمرد. هر ضلع این بنای هشت وجهی با طاقنماهای بلند و کشیده تزیین شده است. طبق کتیبه موجود در بقعه این عارف بزرگ، معمار این بنا، پاشابن تهمراس بکشاه جمشید است. این بنا در تاریخ ۲۳ اسفند ۱۳۴۶ با شماره ۷۶۸ بهعنوان یکی از آثار ملی ایران به ثبت رسیده است.
آبشار «حرام او»
- فاصله از مرکز شهر چمستان: ۵۵٫۳ کیلومتر (۸۰ دقیقه)
- آدرس: استان مازندران، ۲۵ کیلومتری جاده ییلاقی نور - بلده (مشاهده روی نقشه)
منبع عکس: سایت ویسگون. عکاس: ناشناس
آبشار ««حرام او»» با ۱۵ متر ارتفاع در مسیر جاده چمستان به لاویج، یکی از جاهای دیدنی چمستان به شمار میرود. این آبشار پرآب امکانات رفاهی و تفرجگاه زیبایی دارد که گردشگران را بهسمت خود جلب میکند. آب آبشار از دل زمین بیرون میآید و به نظر میرسد دلیل افزایش ارتفاع آن، ساخت جاده و تراشیدن سنگهای کوههای اطراف باشد. ساکنان منطقه معتقد هستند که آب آبشار «حرام او» خواص درمانی دارد؛ به همین دلیل در بیشتر مواقع قمقمههای خود را از آب آبشار پر میکنند و بههمراه خود میبرند. نام آبشار ««حرام او»» بهدلیل سرازیر شدن آب از ارتفاعات سوردار و از پایین دست حرم امامزاده انتخاب شده است؛ امامزادهای که در آن محل تدفین شده (حرام) است. بهعلاوه کلمه «او» در گویش طبری بهمعنای آب ترجمه میشود.
اقامت در چمستان
منبع عکس: zoomila.com. عکاس: ناشناس
شهر چمستان یکی از مشهورترین مناطق گردشگری شمال کشور است؛ به همین دلیل انواع اقامتگاهها بهخصوص ویلا، سوئیت و خانههای محلی در دسترس گردشگران هستند. اقامتگاه بومگردی کلبه واز نیز گزینهای است که برای تجربه زندگی بومی در این منطقه در اختیار دارید. شما همچنین میتوانید برای تجربه یک اقامت راحتتر به هتلهای شهرهای بزرگتر مانند ایزدشهر، محمودآباد یا نور بروید. برای کسب اطلاعات بیشتر از هتلهای استان مازندران و مقایسه آنها با هم میتوانید مثل همیشه روی کجارو حساب باز کنید.
بهترین فصل سفر به چمستان
چمستان منطقهای کوهستانی، اما نزدیک به دریا است و همین موقعیت جغرافیایی، آب و هوایی خاص و منحصربهفرد به آن میبخشد. آب و هوا در فصل بهار چمستان بهخصوص در فروردین ماه، معتدل و مطلوب، اما بیشتر بارانی است. با پیشروی زمان به فصل تابستان، دمای هوا افزایش مییابد و بارشها نیز کمتر میشوند. هوا در فصل تابستان در چمستان گرم و شرجی است و خبری از بارش باران نیست؛ البته با نزدیک شدن شهریور، هوا خنکتر میشود.
منبع عکس:.ealiya.com عکاس: ناشناس
با آغاز فصل هزار رنگ پاییز، هوا در چمستان رفته رفته سرد و بارشها آغاز میشوند. در فصل زمستان دمای هوا در این منطقه تا یک درجه سانتیگراد نیز پایین میآید و بارش برف آغاز میشود. به شما پیشنهاد میکنیم که در فصل زمستان بهدلیل برفگیر بودن منطقه و جاده پرپیچ و خم برخی روستاها، به چمستان سفر نکنید و در صورت سفر، تجهیزات لازمی چون زنجیر چرخ را بههمراه داشته باشید.
با وجود روستاهای ییلاقی، میتوان اواسط بهار تا اواسط تابستان را بهترین زمان سفر به چمستان معرفی کرد؛ البته برخی گردشگران ترجیح میدهند برای تماشای زیباییهای رنگارنگ و خیرهکننده جنگلهای هیرکانی در فصل پاییز به این منطقه سفر کنند. سفر به چمستان در فصل زمستان نیز بهدلیل وجود آبگرمهای لاویج از محبوبیت خاصی در میان برخی گردشگران برخوردار است. پس در نهایت میتوان گفت که انتخاب زمان سفر به چمستان بسته به اهداف شما از سفر میتواند متغیر باشد.
در صورت سفر به چمستان در فصول بهار و تابستان، آماده سرمای شبانگاهی و بارشهای احتمالی باشید. بههمراه داشتن بارانی، لباس گرم، پتوی اضافه و کفش ضدآب را فراموش کنید.
در سفر به چمستان مراقب محیط زیست باشید و بهعنوان یک گردشگر مسئولیتپذیر کمک کنید تا این منطقه زیبا، طبیعت بکر خود را حفظ کند
اگر به چمستان یا روستاهای ییلاقی آن سفر کردهاید، نظر و تجربه خود را با ما و دیگر کاربران کجارو به اشتراک بگذارید.
نویسنده: نگین توکلی
سوالات متداول
چمستان کجاست؟
شهرستان نور استان مازندران، در ۱۷ کیلومتری شهر نور
فاصله تهران تا چمستان چند کیلومتر است؟
از طریق جاده چالوس، ۲۳۰ کیلومتر (چهار ساعت و ۴۰ دقیقه) و از طریق جاده هراز، ۲۱۴ کیلومتر (چهار ساعت و ۱۰ دقیقه)
بهترین زمان سفر به چمستان کدام فصل است؟
اواسط بهار تا اواسط پاییز
چه جاذبههایی در چمستان وجود دارند؟
روستاهای ییلاقی (میرخمند، لاویج، واز و غیره)، آبشارها، دریاچه و سد الیمالات، پارکهای جنگلی، مقبره آقا شاه بالو زاهد