کجارو من
مجله گردشگری
اخبار
کجارو پلاس

روستای فهرج یزد

چهارشنبه ۲۲ دی ۱۴۰۰ - ۱۵:۱۵
مطالعه 17 دقیقه
آب و هوای فهرج
روستای فهرج یزد یکی از سکونتگاه های قدیمی بشری است و از جاهای دیدنی یزد است.
تبلیغات
روستای فهرج یزد
  • مدت زمان بازدید از این جاذبه: نصف روز
  • بازدید از این جاذبه رایگان است
  • ایران، استان یزد، بخش مرکزی شهرستان یزد، جنوب شرقی شهر یزد، ۲۲ کیلومتری جاده بافق - یزد
آب و هوای فهرج
مشاهده روی نقشه
روستای فهرج یزد
کویرگردی در روستای فهرج یزد
کوچه های روستای فهرج یزد

روستای فهرج یزد یکی از سکونتگاه‌های قدیمی بشری است که قدمت آن را به پیش از اسلام نسبت می‌دهند. این روستا که از جاهای دیدنی یزد به شمار می‌آید، دارای انواع جاذبه‌های تاریخی، فرهنگی و طبیعی و حتی هیجانی است. روستای فهرج با امکانات مناسب در دل کویر، فرصت فوق‌العاده‌ای برای تجربه کویرنوردی است؛ روستایی با خانه‌های خشتی، مردمانی خون‌گرم، غذاهایی لذیذ و آب و هوایی پاکیزه که خاطره اقامت در آن تا سال‌ها در ذهن شما خواهد ماند. در ادامه با ما همراه باشید تا شما را با روستای فهرج یزد، دیدنی‌ها، تفریحات و امکانات آن آشنا کنیم.

کپی لینک

هرآنچه باید درباره روستای فهرج یزد بدانید:

فهرست مطالب
کپی لینک

روستای فهرج یزد کجاست؟

روستای فهرج

منبع عکس: iranhotelonline.com (عکاس: نامشخص)

روستای فهرج در جنوب شرقی شهر یزد در مسیر بزرگراه بافق - یزد در دهستان فهرج قرار دارد. این روستا که در ارتفاع ۱,۲۷۰ متری از سطح دریا واقع شده است، از شمال‌شرقی به کوه چلته می‌رسد. فاصله روستای فهرج تا یزد، حدود ۳۳ کیلومتر (۴۰ دقیقه) است. این روستای کویری در ۴۰ کیلومتری فرودگاه بین‌المللی شهید صدوقی یزد و پایانه مسافربری یزد قرار دارد و تا ایستگاه راه آهن یزد، ۳۴ کیلومتر فاصله دارد. فاصله روستای فهرج تا بافق نیز، حدود ۸۸ کیلومتر (یک ساعت) است.

  • آدرس: استان یزد، بخش مرکزی شهرستان یزد، جنوب شرقی شهر یزد، ۲۲ کیلومتری جاده بافق - یزد (مشاهده روی نقشه)
کپی لینک

مسیر دسترسی روستای فهرج یزد

کویرگردی در روستای فهرج یزد

عکاس: احمد عباسی

مسیر دسترسی به روستای فهرج یزد بسیار آسان است. کافی است خود را از شهرهای دیگر با ماشین شخصی، هواپیما، قطار یا اتوبوس به شهر یزد برسانید. سپس به‌سمت جاده یزد - بافق بروید. ۲۲ کیلومتر در این جاده رانندگی کنید و با توجه به تابلوهای راهنما وارد روستای فهرج شوید. این روستا در سمت راست جاده یزد به‌سمت بافق قرار دارد.

کپی لینک

تاریخچه روستای فهرج

قدمت روستای فهرج یزد به دوره پیش از اسلام بازمی‌گردد و برخی بر این باور هستند که این روستا بیش از پنج هزار سال قدمت دارد

قدمت روستای فهرج یزد به دوره پیش از اسلام می‌رسد و برخی بر این باور هستند که این روستا بیش از پنج هزار سال قدمت دارد. فهرج در گذشته‌های دور، دروازه ايساتيس و يکی از چهار بخش مهم و اصلی شهر تاريخی يزد قديم بوده است. این روستا تا قرن هشتم هجری قمری به‌عنوان یکی از شهرهای مهم یزد مطرح بوده است و ابن بلخی در توصیفات خود از این شهر به جایگاه مهم کشاورزی آن می‌پردازد.

تاریخچه روستای فهرج یزد

منبع عکس: onlineyazd.com (عکاس: نامشخص)

یکی از مهم‌ترین اتفاقات در تاریخچه روستای فهرج، ورود سپاه اسلام به آن است. این سپاهیان که در تعقیب یزدگرد سوم بودند، به دو گروه تقسیم شدند تا پادشاه ایران را به دام بیندازند. یکی از این گروه‌ها در بیابان گم شد و در نهایت به روستای فهرج رسید. به گفته برخی از منابع تاریخی، آن‌ها که قصد مسلمان کردن مردم مناطق مختلف را داشتند، به مردم پیرو دین زرتشت این روستا فرصت دادند تا مسلمان شوند یا به حکومت اسلامی خراج بپردازند؛ در غیر این صورت با سپاه آن‌ها وارد جنگ شوند.

مردم روستای فهرج از سپاهیان مهلت خواستند تا با دو روستای نزدیک خود مشورت و نظر خود را در روز بعد به آن‌ها اعلام کنند. آن‌ها پس از مشورت با روستای «هرفته» و روستای یهودی‌نشین «خویدک» در نهایت تصمیم گرفتند تا به سپاهیان اسلام شبیخون بزنند. آن‌ها همان شب به سپاه حمله کردند و عده‌ای از آن‌ها را از پای درآوردند؛ کشته‌شدگانی که هم‌اکنون مقبره برخی از آن‌ها در زیارتگاه شهدای فهرج به چشم می‌خورد.

در کتاب «یادگارهای یزد» نوشته ایرج افشار درباره این اتفاق چنین آمده است:

متوطنین فهرج و خویدک و فرافتر مجوس (یهودی و زرتشتی) بودند. در زمان عمر بن خطاب که لشکر اسلام به فرموده او طلب یزجرد شهریار... به خراسان می‌رفتند، در میان ریگ شتران که در بیابان طبس است، بعضی از آن لشکری که اکثر صحابه و تابعین بودند راه گم کردند و بعد از تردد و تعب بسیار در حدود فهرج از ریگ بیرون آمدند و مردم فهرج را به اسلام دعوت کردند. آن جماعت مهلت خواستند و نزل و علوفه سرانجام کرده بیرون فرستادند و مردم خویدک و فرافتر را طلبیده به ایشان مشورت کردند و ایشان در قبول اسلام ابا کردند و گفتند ما از دین قدیم برنگردیم و با هم اتفاق کرده شبیخون برلشکر اسلام آوردند و بسیاری از صحابه و تابعین را شهید کردند؛ مثل حویطب بن هانی خواهر زاده حضرت امیرالمؤمنین علی (ع). به جهت این حرکت شنیع خرابی در قریه فرافتر راه یافته به مرور خراب شد. الحال از آن اثری باقی‌نمانده الا بعضی دیوارهای قلعه که جهت عبرت برجاست...
کپی لینک

وجه تسمیه روستای فهرج

کوچه های روستای فهرج یزد

منبع عکس: dadhotel.com. عکاس: کورش عصار

نام روستای فهرج مانند پیشینه آن به دوره قبل از اسلام مربوط است. این روستا در ابتدا با نام «فرافر» شناخته می‌شد؛ اما با گذشت زمان در قرون چهارم و پنجم هجری قمری به «پهره» يا «پهرشت» و پس از آن به «فهرج» تغيير نام يافت.

کپی لینک

معماری روستای فهرج

نقشه روستای فهرج و بیشتر خانه‌ها و بناهای موجود در آن همانند دیگر سکونتگاه‌های استان کویری یزد با معماری سنتی مناطق گرمسیری و بیابانی ایران ساخته شده است؛ خانه‌هایی از خشت، گل، آجر و آهن که شما را به سفری به گذشته دعوت می‌کنند. بافت قدیمی روستا در اطراف مسجد جامع واقع در دل روستای فهرج به‌شکل نیمه‌متمرکز و خطی قرار گرفته است. بافت امروزی روستا نیز دورتادور بافت تاریخی کشیده شده و سازه‌های باستانی روستا را محاصره کرده است.

بافت تاریخی فهرج

منبع عکس: نامشخص (عکاس: نامشخص)

بر فراز بام‌های برخی از خانه‌های اصیل روستای فهرج، بادگیرهایی را خواهید دید که نشانی از هوش ایرانیان برای خنک کردن خانه‌ها در روزهای گرم سال در کویر هستند. با قدم زدن در کوچه پس کوچه‌های این روستا نیز با گذرگاه‌های نیمه پوشیده‌ای به نام سابات (ساباط) روبه‌رو خواهید شد؛ کوچه‌هایی مسقف که نه‌تنها زیبایی معماری شهر را دو چندان کرده‌اند؛ بلکه با فراهم کردن سایه از شدت گرمای هوا می‌کاهند و خستگی عابران را از تن آن‌ها به در می‌کنند.

روستای فهرج یک روستای پرطرفدار کویری است که امکانات مناسبی چون سرویس بهداشتی، کمپ کویری، اقامتگاه، مغازه، مسجد، پمپ بنزین، پست بانک و دیگر امکانات را در اختیار گردشگران قرار می‌دهد.

کپی لینک

مردم روستای فهرج

بر اساس نتایج سرشماری سال ۱۳۸۵، روستای فهرج در حدود ۲,۳۵۰ نفر جمعیت داشته‌ که در سال ۱۳۹۵، به ۲,۹۶۳ نفر افزایش یافته‌ است. مردم روستای فهرج با لهجه یزدی سخن می‌گویند و مسلمان و پيرو مذهب شيعه جعفری هستند. آن‌ها برای امرار معاش و تامین نیازهای خود به مشاغلی چون زراعت، باغداری، دامداری و فعالیت‌های معدنی مشغول هستند. از محصولات کشاورزی این روستا می‌توان به گندم و جو، ارزن، ماش، پسته، انگور، هلو، زردآلو و آلوچه اشاره کرد. هشت حلقه چاه عمیق و نیمه عمیق، آب مورد نیاز برای کشاورزی روستای فهرج را تامین می‌کنند.

گردشگری در روستای فهرج یزد

عکاس: Olivia-Petra Coman

جالب است بدانید که روستای فهرج عنوان شاخص‌ترین روستای استان یزد در خصوص کشت گلخانه‌ای و همچنین قطب‌ تولید خرمای مرغوب مضافتی استان یزد را نیز به خود اختصاص داده است. دامداری نیز در فهرج رایج است و انواع لبنیات و گوشت نیز از محصولات مردم این منطقه به شمار می‌آیند.

نخل گردانی در روز عاشورا از مهم‌ترین آیین‌های روستای فهرج مانند دیگر نقاط استان یزد و مناطق کویری کشور است. در این مراسم که به‌صورت نمادین برای تشییع نمادین پیکر امام حسین (ع) برگزار می‌شود، اتاقكى شبیه به تابوت را در محل‌های برگزاری مراسم عزاداری از جمله مساجد و حسینیه‌ها حمل می‌کنند و آن را در میان جمعیت سیاه‌پوش، از مسیری عبور می‌دهند. این اتاقک پوشش سياهی دارد و مزین به انواع شال‌هاى رنگارنگ و آينه است.موسیقی محلی مردم روستای فهرج، نوای سازهای بادی دهنی و نوعی ساز شبیه سه‌تار است که در مراسم مختلف شادی و غم در روستا نواخته می‌شود. مردان فهرج دستار یزدی بر سر می‌بندند و زنان نیز لباس سنتی (شلوارهای پاچین‌دار و ترمه‌های رنگارنگ) می‌پوشند.

جمعیت با سواد روستا، افزایش مراکز خدماتی و گردشگری از جمله اقامتگاه و کمپ کویری و اقدامات مرمتی در مورد آثار تاریخی، نشان می‌دهند که این منطقه می‌تواند به‌عنوان یک قطب گردشگری مطرح باشد؛ اما متاسفانه کمبود تبلیغات سبب شده است که افراد کمی این روستا را بشناسند و بسیاری از گردشگران نیز به‌طور اتفاقی در مسیر یزد به بافق به فهرج می‌رسند.

قنات‌های روستای فهرج به‌دلیل عدم توجه مسئولان خشک شده‌اند و کسی به خانه‌های روستایی رها شده رسیدگی نمی‌کند؛ عواملی که ممکن است باعث ویرانی این سکونتگاه باستانی شوند و ساکنان را به مهاجرت مجبور کنند. امید می‌رود که مسئولان با توجه و سرمایه‌گذاری در این روستا، به اقتصاد منطقه کمک کنند.

کپی لینک

سوغات و غذای محلی فهرج

سوغات روستای فهرج یزد

منبع عکس: iranhotelonline.com (عکاس: نامشخص)

در گذشته پرورش کرم ابریشم در روستای فهرج رواج داشت و پارچه‌های ابریشمی آن بسیار معروف بودند؛ اما امروزه صنعت قالی‌بافی جای آن را گرفته است ومحصول آن به شهرهای بم و کرمان صادر می‌شود.

در سفر به فهرج خرید سوغات و صنایع دستی را به‌هیچ‌وجه فراموش نکنید. قالی‌های زیبای بافته شده در روستا با نقوش کرمان و خراسان از صنایع دستی اصلی روستا به شمار می‌روند. جالب است بدانید که حدود ۶۰۰ دار قالی در روستای فهرج به بافت محصولاتی رنگارنگ و نفیس مشغول هستند. ریسندگی و بافندگی و مصنوعات تولید شده در کارگاه‌های خانگی روستای فهرج نیز همچون لباس‌ های محلی ساکنان آن پر از طرح‌های زنده و رنگارنگ هستند؛ سوغاتی‌ها و یادگاری‌هایی بی‌نظیر که بی‌شک عزیزانتان را شاد خواهد کرد. به‌علاوه، روستاییان به تولید گونی و برزنت نیز اشتغال دارند. محصولات کشاورزی و باغی فهرج نیز از دیگر سوغاتی‌های آن به شمار می‌آیند.

از غذاهای محلی روستای فهرج می‌توان به انواع آش‌های محلی مانند آش جو، ماش و سوپ اشاره کرد. روستاییان در فصل بهار به جمع‌آوری انواع گیاهان دارویی می‌پردازند که در کوهستان‌های اطراف رشد می‌کنند؛ گیاهانی که می‌توان با آن‌ها دمنوش‌ و نوشیدنی‌هایی خوش‌طعم و سالم همچون شربت شاتره، خاکشیر، چای آویشن و دمنوش چای کوهی درست کرد. در روستای فهرج نوشیدن دمنوشی محلی در محیط روستا را از دست ندهید؛ خاطره‌ای خاص که هیچ‌گاه از یاد نخواهید برد.

کپی لینک

جاهای دیدنی فهرج

فهرج با داشتن ۱۰۲ یادگار تاریخی از دوران هخامنشیان، اشکانیان و ساسانیان، گنجینه‌ای از جلال و شکوه ایران است و از شهرهای تاریخی تراز اول جهان به شمار می‌آید. در ادامه به معرفی برخی از معروف‌ترین دیدنی‌های این روستا می‌پردازیم.

کپی لینک

مسجد جامع فهرج

مسجد روستای فهرج یزد

منبع عکس: iranhotelonline.com (عکاس: نامشخص)

مسجد جامع فهرج جاذبه‌ای مهم و شاخص در این روستا است. قدمت این مسجد که یکی از قدیمی‌ترین مساجد ایران است، به نیمه اول قرن اول هجری باز می‌گردد. مسجد جامع فهرج با نام مسجد امام حسن (ع) نیز مشهور است. این مسجد تنها مسجد جهان اسلام است که با وجود قدمت زیاد، ساختمان آن از ابتدا تا به امروز به همین شکل حفظ شده است. البته باید بدانید که ساختمان اصلی بنا از آتشکده‌های دوره ساسانیان بوده که با ورود اسلام و در اصل در زمان خلافت عمر به مسجد تبدیل شده است.

مسجد جامع فهرج از نوع شبستانی با دو شبستان تابستانی و زمستانی است و ایوان ندارد. بسیاری از کارشناسان، مسجد جامع فهرج را به‌عنوان قدیمی‌ترین مسجد ایران معرفی می‌کنند؛ البته باید بدانید که در برخی منابع، مسجد تاریخانه دامغان، عنوان قدیمی‌ترین مسجد ایران را دارد. با وجود این اختلاف نظر، باز هم تفاوت بزرگی میان این دو مسجد وجود دارد؛ تاریخانه مسجدی است که فقط از گردشگران میزبانی می‌کند؛ اما مسجد جامع فهرج کماکان فعال است و در آن نماز برگزار می‌شود.

ستون‌های مسجد جامع فهرج، بزرگ و مستحکم است و تزیینات معماری مانند ظرافت گچبری‌ها و سقف بلند آن، هر بیننده‌ای را به وجد می‌آورد. این مسجد درب‌های ورودی متعدد دارد و مناره گلی آن بسیار زیبا و چشمگیر است. یکی از نکات جالب در این مسجد نبود عناصری چون محراب، گنبد، کتیبه، کاشی‌کاری و سایر تجملات و تزیینات است؛ مشخصه‌ای که بر جذابیت آن افزوده است. مسجد فهرج در تاریخ ۳۰ آذر ۱۳۴۹ با شماره ثبت ۹۰۶ در فهرست آثار ملی ایران به ثبت رسیده است.

کپی لینک

قلعه باستانی فهرج

قلعه روستای فهرج یزد

منبع عکس: dadhotel.com (عکاس: نامشخص)

قدمت نمای فعلی و تزیینات قلعه باستانی فهرج به قرون ۱۰ و ۱۱ هجری قمری بازمی‌گردد؛ اما طبق آثار و ابنيه موجود در آن، تاریخ‌دانان معتقد هستند که قدمت قلعه به دوره صدر اسلام می‌رسد. قلعه باستانی فهرج برخلاف نمونه‌های مشابه خود ورودی کوچکی دارد. در گذشته‌های دور از این قلعه به‌عنوان مکانی برای سکونت و دفاع در برابر مهاجمان استفاده می‌شد؛ اما امروزه بنایی متروکه از آن باقی مانده است.

قلعه باستانی فهرج پلانی چهارضلعی دارد و بقایای چهار برج مدور در چهار گوشه آن به چشم می‌خورد؛ برج‌هایی دو طبقه که سوراخ‌هایی برای دیده‌بانی و نگهبانی از قلعه دارند. بناهای موجود در قلعه فهرج با طاق‌های ضربی با قوس جناغی شکوه این قلعه در زمانه خود را به ما نشان می‌دهند. سوراخ‌هایی نیز بر بالای دیواره‌ها وجود دارند که به احتمال زیاد برای دیده‌بانی بوده‌اند.

کپی لینک

آب‌انبار حسینیه

آب انبار روستای فهرج یزد

منبع عکس: gardeshgari724.com (عکاس: نامشخص)

آب‌انبار حسینیه یکی دیگر از جاذبه‌های تاریخی روستای فهرج است که قدمت آن به دوره صفوی تا افشار بازمی‌گردد. البته برخی منابع ساخت اولیه این آب‌انبار را به دوران پیش از اسلام نسبت می‌دهند و می‌گویند که حاشیه آن مکانی برای برگزاری مراسم تقدیس آب بوده است. این اثر در تاریخ ۲۷ بهمن ۱۳۸۷ با شماره ۲۴۷۴۷ در فهرست آثار ملی ایران به ثبت رسید. در مدخل ورودی آب‌انبار بر کتیبه‌ای سنگی این نوشته به خط نسخ حک شده است:

بسم الله الرحمن الرحیم وقف کرد توفیق آثار آقا محمد جواد ولد مرحوم آقا ابوتراب بافقی تمامی ۲۵ اصله درخت توت ماکوبی واقعه در قریه فهرج به مقام باغ عمارت که مومنین و مسلمین از آن خورده ثواب آن را به روح کثیرالفتوح شاه نجف و شاه شهید و امام غریب و حضرت عباس قربت کنند.
کپی لینک

مجموعه شهدای فهرج

شهدای فهرج، مجموعه‌ای متعلق به سده ۹ هجری قمری است که در دو کیلومتری فهرج قرار دارد. طبق روایت‌های تاریخی، پیکرهای «ابی عبدالله بن احمد بن ابوالیسر بن عبدالله بن تمیمی»، «حویطب بن هانی» و «عمر بن عاص»، از سرداران سپاه اسلام، در این مکان به خاک سپرده شده‌اند؛ افرادی که در زمان جنگ اهالی یهودی و زرتشتی خویدک و فهرج با سپاه اسلام در زمان یزدگرد، آخرین پادشاه ساسانی، کشته شدند.

مجموعه شهدای روستای فهرج یزد

منبع عکس: toptourist.ir (عکاس: نامشخص)

کف مجموعه شهدای فهرج با ترکیبی از آجرهای شش‌ضلعی و کاشی‌های مثلثی پوشانده شده و ستاره ۶ پری را شکل داده است که زیباترین قسمت بنا محسوب می‌شود

عمارت خشتی و گلی شهدای فهرج در گذشته یک مدرسه بزرگ بود که در طول زمان به خانقاه تبدیل شد. ورودی اصلی بنا، طاق‌های ضربی، ایوان، اتاق گنبدی، طاقچه‌دار بودن اتاق‌ها، قرینه‌وار بودن جبهه شمالی و غیره از مشخصه‌ها و زیبایی‌های این بنای تاریخی به شمار می‌روند. ورودی جنوبی مجموعه، به ایوان و ورودی شرقی آن نیز به حیاط متصل است. کف بنا با ترکیبی از آجرهای شش‌ضلعی و کاشی‌های مثلثی پوشانده شده و ستاره ۶ پری را شکل داده است که زیباترین قسمت بنا محسوب می‌شود. همچنین فضای داخلی و بیرونی آن، مزین به کاشی‌کاری‌های زیبا و کتیبه‌های قرآنی است.

مجموعه شهدای فهرج سه حیاط دارد که در یکی از آن‌ها در گذشته درخت سرو کهنسالی وجود داشت که از آب قنات «مریم‌آباد» تغذیه می‌کرد و پایاب آن هم از حیاط کوچک وسط عمارت می‌گذشت؛ البته متاسفانه این درخت امروزه خشک شده است. در گذشته ورودی یک آب‌انبار نیز در حیاط سرو وجود داشته که تامین‌کننده آب مصرفی اهالی روستا بوده است.

در دو اتاق‌ بزرگ حیاط مجموعه چند قبر دیده می‌شود که آن‌ها را مزار شهدا می‌دانند؛ البته به‌دلیل آسیب‌دیدگی سنگ‌ها، نشانه‌ای از متوفی در آن‌ها نیست. تنها نوشته‌های خوانا شامل نام «مجدالدین حسن نامی» روی یک سنگ باقی مانده مربوط به قرن نهم هجری شمسی و کتیبه «بنت غیاث‌الدین بن نعمت‌الله از نوادگان شاه نعمت‌الله ولی»، متعلق به قرن دهم می‌شود. مجموعه شهدای فهرج در تاریخ ۱۸ آبان ۱۳۷۸ با شماره ۲۴۴۴ در فهرست آثار ملی ایران به ثبت رسیده است.

کپی لینک

کمپ کویری فهرج

کمپ کویری فهرج

منبع عکس: gardeshgari724.com (عکاس: نامشخص)

روستای فهرج با طبیعت کویری و وجود یک کمپ کویری مجهز به نام پارک طبیعت‌گردی خاطره پردیس کویر، فرصتی بی‌نظیر برای کویرنوردی را فراهم می‌کند. این کمپ دارای خدماتی چون شتر سواری، والیبال ساحلی، موتور چهارچرخ و سافاری است و امکاناتی چون پذیرایی با چای آتشی، بوفه تنقلات، اقامت شبانه و سرویس بهداشتی دارد. توجه داشته باشید که هزینه ورودی برای هر ماشین به‌صورت جداگانه دریافت می‌شود.

کپی لینک

چاه چهل دختران

چاه چهل دختران

منبع عکس: iranhotelonline.com (عکاس: نامشخص)

چاه چهل دختران یکی از دیدنیهای روستای فهرج است که داستا‌ن‌های جالبی درباره آن گفته می‌شود. بر اساس روایت‌های تاریخی، ۴۰ دختر و زن با پرت کردن خود به درون این چاه خودکشی کرده‌اند؛ زیرا بیم این را داشتند که اگر به دست سپاهیان دشمن بیفتند، مورد تجاوز قرار بگیرند و به بردگی گرفته شوند. آن‌ها در ابتدا پا به فرار می‌گذارند؛ اما زمانی که در مسیر، دشمن را در پشت سر و نزدیکی خود می‌بینند، برای فرار از ننگ بردگی، خود را در چاه می‌اندازند.

کپی لینک

ویرانه‌های مسجد و تکیه

ویرانه‌های مسجد و تکیه فهرج

عکاس: کورش عصار

تکیه علاقوندی با قدمتی از قرن اول هجری یکی از آثار تاریخی به‌جا مانده در روستای فهرج است؛ البته امروزه چیزی جز یک ویرانه از آن باقی نمانده است. در گوشه دیگری از روستا نیز مسجد علاقوندی (علی قوندی) به چشم می‌خورد که تنها خرابه‌هایی از آن بر جای مانده است؛ البته با کمی دقت می‌توان نشانه‌هایی از گچ‌بری‌های زیبای مسجد را دید.

کپی لینک

تفریحات در فهرج

کویر گردی و قدم زدن روی شن‌های گرم کویر از پرطرفدارترین تفریحات روستای فهرج است؛ البته قدم زدن در میان خانه‌های خشتی روستا، عکاسی از طبیعت کویری و ساختار زیبای روستا و همچنین تماشای آسمان شب نیز نباید در این منطقه فراموش شوند. روستای فهرج به دور از همهمه و آلودگی‌های شهر، آسمانی صاف و پر ستاره دارد و شما می‌توانید با کمی فاصله گرفتن از نورهای روستا، به دیدن کهکشان راه شیری بپردازید.

کپی لینک

اقامت در روستای فهرج

اقامت در روستای فهرج

منبع عکس: نامشخص (عکاس: نامشخص)

کمپینگ، اقامتگاه‌های بومگردی و اجاره خانه‌های محلی از گزینه‌های اقامتی شما در روستای فهرج هستند؛ پس هیچ نیازی به نگرانی برای اقامت شبانه در این روستا ندارید. اقامتگاه خانه فروردین، مجتمع توریستی اقامتی کدخدا و هتل بومگردی پامنار از جمله مکان‌هایی است که می‌توانید در آن‌ها اقامت کنید.

کپی لینک

هزینه و زمان پیشنهادی بازدید از روستای فهرج

بازدید از روستای فهرج هیچ هزینه‌ای برای شما ندارد؛ البته اگر قصد داشته باشید که تفریحاتی چون شتر سواری، سافاری و غیره را تجربه کنید، باید هزینه آن‌ها را به‌طور جداگانه پرداخت کنید. زمان پیشنهادی بازدید از روستای فهرج نیز کاملا وابسته به فصل و علایق شما در سفر است. اگر به بناهای تاریخی و بازدید از آن‌ها علاقه‌مند هستید، حداقل دو روز را برای بازدید از روستای فهرج در نظر بگیرید و اگر برای کمپینگ و تماشای طبیعت کویری به فهرج می‌روید، روی اقامت یک‌روزه حساب باز کنید.

کپی لینک

آب و هوای فهرج

آب و هوای فهرج

عکاس: کورش عصار

آب و هوای روستای فهرج نیمه‌بیابانی است

آب و هوای روستای فهرج نیمه‌بیابانی است؛ به همین دلیل این منطقه دارای تابستان‌هایی به‌شدت گرم و آب و هوای مطبوع در فصول سرد سال است. توجه داشته باشید که در فهرج، اختلاف دما در شب و روز مانند دیگر مناطق کویری زیاد است؛ این موضوع بدان معنا است که حتی در روزهای داغ تابستانی، شبی خنک و دلپذیر در انتظار شما است.

اقلیم روستای فهرج به‌دلیل نزدیکی به یزد، به آن شهر شباهت دارد. حداکثر و حداقل مطلق دمای شهر یزد به ۴۳ و ۱۰- درجه سانتی‌گراد می‌رسد و متوسط دمای آن حدود ۱۹ درجه سانتی‌گراد تخمین زده شده است. متوسط میزان بازندگی در یزد نیز به ۴۸ میلی‌متر در سال می‌رسد.

کپی لینک

بهترین زمان سفر به فهرج

بهترین زمان سفر به فهرج از نظر برخی گردشگران، اوایل بهار، فصل پاییز و اوایل زمستان است؛ البته باید بدانید که فصل پرمسافر فهرج، اواخر زمستان و اوایل بهار (اسفند و فروردین) است و روستا در این ماه‌ها بیشترین میزان گردشگر را به خود می‌بیند.

بهترین زمان سفر به فهرج

عکاس: کورش عصار

بهار روستای فهرج هم‌زمان با نوروز، مصادف با ورود تعداد زیادی از گردشگران است. آب‌ و‌ هوای روستا کماکان مطبوع است و خبری از داغی تابستان نیست؛ اما باید انتظار شلوغی را داشته باشید.

فهرج در میان کویر قرار دارد، به همین دلیل تابستان‌های آن بسیار گرم است. معمولا گردشگران این فصل را برای سفر به فهرج انتخاب نمی‌کنند؛ اما برخی نیز برای تجربه خوابیدن در هوای دلپذیر و خنک شبانه و لذت بردن از سکوت کویر در این زمان از سال به فهرج می‌روند.

همان طور که می‌دانید، پاییز فصل کویرنوردی است و روستای فهرج نیز مانند دیگر مناطق کویری در این زمان از سال، میزبان گردشگران بسیاری است. آب و هوا در روزهای پاییزی مطبوع و دلپذیر است؛ اما سرمای شبانه ممکن است برای برخی از افراد آزاردهنده باشد.

اوایل زمستان کماکان زمان مناسبی برای سفر به روستای فهرج به شمار می‌آید؛ اما باید مراقب سرمای شدید شب‌ها نیز باشید. هوا در اسفندماه بسیار دلپذیر می‌شود و می‌توانید برای سفر به فهرج در این زمان برنامه‌ریزی کنید.

کپی لینک

نکات مهم در زمان بازدید از روستای فهرج

مسجد جامع فهرج

منبع عکس: dadhotel.com (عکاس: نامشخص)

  • در سفر به روستای فهرج به فرهنگ بومی مردم احترام بگذارید و باعث رنجش خاطر آن‌ها نشوید.
  • اگر قصد کویرگردی دارید، مراقب طبیعت و محیط زیست باشید. با وجود بی‌آب‌ و علف و خشک به نظر رسیدن کویر، باید بدانید که جاندارانی در این منطقه زندگی می‌کنند و شما با آسیب زدن به محیط زیست، حیات آن‌ها را به خطر می‌اندازید.
  • در کویر زباله نریزید و چیزی جز ردپا از خود باقی نگذارید.
  • چشمان خود را به‌خصوص در زمان وزش باد بپوشانید تا شن‌های نرم وارد چشم شما نشوند.
  • دوربین عکاسی در معرض شن‌های نرم آسیب می‌بیند؛ پس اگر وسایل حرفه‌ای عکاسی از کویر را ندارید، با گوشی موبایل عکاسی کنید.

نویسنده: نگین توکلی

سوالات متداول

  • قدمت روستای فهرج چقدر است؟

    قدمت روستای فهرج یزد به دوره پیش از اسلام بازمی‌گردد و برخی بر این باور هستند که این روستا بیش از پنج هزار سال قدمت دارد.

  • نام قدیمی روستای فهرج چیست؟

    فرافر

  • مهم‌ترین محصولات کشاورزی روستای فهرج چیست؟

    فهرج قطب‌ تولید خرمای مرغوب مضافتی استان یزد است

  • مشهورترین جاذبه گردشگری روستای فهرج کجاست؟

    مسجد جامع فهرج که برخی آن را قدیمی‌ترین مسجد ایران می‌دانند

مقاله رو دوست داشتی؟
نظرت چیه؟
داغ‌ترین مطالب روز
تبلیغات

نظرات