کجارو من
مجله گردشگری
اخبار
کجارو پلاس

روستای هرانده

چهارشنبه ۱ دی ۱۴۰۰ - ۱۳:۳۵
مطالعه 13 دقیقه
هرانده
روستای هرانده از جاهای دیدنی فیروزکوه در استان تهران است و در ۲۰ کیلومتری جنوب فیروزکوه قرار دارد.
تبلیغات
روستای هرانده
  • مدت زمان بازدید از این جاذبه: نصف روز
  • بازدید از این جاذبه رایگان است
  • ایران، استان تهران، شهرستان فیروزکوه، بخش مرکزی، روستای هرانده
هرانده
مشاهده روی نقشه
هرانده
هرانده

شهر تهران به‌دلیل قرارگیری در دامنه رشته کوه‌های البرز، در نزدیکی خود روستاهای بسیاری دارد که با هوای تمیز و دلچسب و جاذبه‌های فراوان تاریخی، طبیعی و فرهنگی، میزبان گردشگران مشتاق و خسته از روزمرگی‌ها هستند. هرانده از جاذبه‌های بکر اطراف تهران و از جاهای دیدنی فیروزکوه محسوب می‌شود.

2021-12-8f4390f3-4ae1-4377-a763-4e6e9ed35e88
روستای هرانده

منبع عکس: خبرگزاری صدا و سیما

هرانده نام یکی از روستاهای زیبا، خوش آب‌و‌هوا و ییلاقی تهران است. روستای هرانده در فاصله ۱۳۱ کیلومتری شرق شهر تهران قرار دارد. این روستا از توابع بخش مرکزی شهرستان فیروزکوه به شمار می‌رود و در ۱۹ کیلومتری جنوب آن واقع شده است. سفر به هرانده از فیروزکوه حدود ۲۰ دقیقه زمان می‌برد.

روستای هرانده به‌دلیل طبیعت سرسبز و بکر و قرار گرفتن غار بورنیک در نزدیکی آن، به یکی از پرطرفدارترین جاذبه‌ های گردشگری اطراف تهران تبدیل شده است. این روستا یکی از بهترین و مناسب‌ترین گزینه‌های سفر برای گردشگران و طبیعت‌گردان به شمار می‌رود.

روستای زیبای هرانده

منبع عکس:پینورست

روستای هرانده روی شیب دامنه کوهستانی استقرار دارد و محل عبور و اتراق‌گاه ایل «الیکایی» و ایل «اصانلو» در فصل تابستان است. رودخانه‌های «نمرود» و «قزقان چای»، از رودهای اطراف تهران، از این روستا عبور می‌کنند. رودخانه نمرود از شاخه‌های اصلی حبله رود به شمار می‌رود. روستای هرانده با نهرها و رودهای پرآب، درختان بلند تبریزی، کوچه‌باغ‌های باصفا و چشم‌اندازهای دیدنی از دشت و کوه‌های اطرف، دارای جاذبه‌های طبیعت‌گردی و گردشگری بسیاری است.

گشت‌وگذار در روستای هرانده بسیار لذت‌بخش است. کوچه‌باغ‌های خاص این روستا، با درختان سیب سرخ آن‌ها بسیار تماشایی هستند و خاطرات خوش به‌جای می‌گذارند. عکاسی از مناظر بی‌بدیل پاییزی در این روستا نیز بسیار جذاب است. غار بورنیک در نزدیکی روستای هرانده از دیدنی‌های اصلی منطقه به شمار می‌رود.

روستای هرانده
روستای هرانده
روستای هرانده
روستای هرانده

منبع عکس‌ها: نشاط آوران، irantravelx

درخت‌کاری در حاشیه رودخانه نمرود و کوچه‌های سنتی روستای هرانده، چشم‌انداز عمومی آن را بسیار سرسبز و جالب‌توجه کرده است. روستای هرانده بافت مسکونی متمرکز و متراکم دارد. بر اساس آخرین سرشماری مرکز آمار، جمعیت ثابت این روستا ۴۱۵ نفر است و حدود ۱۲۰ خانوار در آن سکونت دارند. مردم روستای هرانده به زبان گیلکی صحبت می‌کنند و سال‌ها است که میزبانی از گردشگران به‌خوبی بر عهده دارند.

کپی لینک

شغل ساکنان روستای هرانده

هرانده

منبع عکس: ouriranphotos

جریان رودخانه خروشان نمرود بستر لازم برای باغ‌داری و کشاورزی در روستای هرانده را پدید آورده است. برخی دیگر از ساکنان این روستا به شغل‌های دام‌داری و کارگری مشغول هستند. گروهی نیز در امور خدمات و صنایع دستی اشتغال دارند. علاوه بر این‌، پرورش انواع گل و پرورش ماهی قزل‌آلا در روستای هرانده رواج دارد.

روستای هرانده باغ‌های سیب فراوانی دارد. عمده محصولات این روستا سیب‌زمینی، زردآلو، سیب و گلابی هستند. انواع لبنیات مانند پنیر، کره و ماست در روستا تولید می‌شوند. بنابراین اگر به هرانده سفر کردید، حتما سوغاتی‌هایی از محصولات محلی آن تهیه فرمایید.

کپی لینک

مسیر دسترسی به روستای هرانده

هرانده فیروزکوه

منبع عکس: irantravelx

برای رفتن به روستای هرانده از تهران، با ورود به جاده دماوند، مسیر فیروزکوه را در پیش بگیرید. در ادامه وارد اتوبان بابایی شرق شوید و مسیر را تا آزادراه جدید تهران-پردیس ادامه دهید. بین رودهن و بومهن، وارد جاده فیروزکوه شوید. ۱۲ کیلومتر مانده به فیروزکوه، تابلوی فرعی روستای هرانده در سمت راست، شما را به این روستا هدایت می‌کند. از ابتدای جاده فرعی تا روستا حدود یک کیلومتر مسیر پیش‌روی شما است. دسترسی به هرانده از تهران حدود دو ساعت زمان می‌برد.

با وسایل نقلیه عمومی نیز می‌توان به روستای هرانده سفر کرد. در ترمینال شرق تهران، مینی‌بوس‌های فیروزکوه‌ شما را تا سر فرعی جاده هرانده می‌رسانند. می‌توانید از این نقطه تا روستای هرانده پیاده‌روی کنید.

پیاده‌روی هرانده به خمده از تفریحات سفر به این منطقه است

روستای خمده در جنوب روستای هرانده قرار دارد و پیمایش مسیر هرانده به خمده بسیار لذت‌بخش خواهد بود. مسیر هرانده به خمده از جاده فیروزکوه به زین دشت، با خودرو حدود ۳۶ کیلومتر است و پیمودن آن حدود ۳۰ دقیقه زمان می‌برد. بیشتر گردشگران به هرانده سفر می‌کنند تا مسیر هرانده به خمده را پیاده‌روی کنند و از زیبایی‌های طبیعی این مسیر لذت ببرند. تمام مسیر هرانده به خمده پاکوب و مشخص است؛ به‌گونه‌ای که نیاز به راهنما نخواهید داشت. این مسیر از کنار رودخانه نمرود می‌گذرد و حدود سه ساعت با پای پیاده زمان می‌برد.

کپی لینک

تاریخچه روستای هرانده

بورنیک

منبع عکس: sabahlar

آثار تاریخی به جاماده در روستای زیبای هرانده گواه قدمت این منطقه هستند و سابقه طولانی سکونت انسان در آن را نشان می‌دهند. این آثار تاریخی به قرن پنجم و ششم هجری قمری بازمی‌گردند. با گذشت سال‌ها هنوز روستای هرانده بافت سنتی و قدیمی خود را حفظ کرده است. زاغه‌های باقی‌مانده از گذشته در بافت قدیمی روستا، از مصالح بومی نظیر لاشه سنگ، گل، کاه‌گل و چوب ساخته شده‌اند و دری با قدمت بیشتر از ۳۰۰ سال در روستا وجود دارد.

کپی لینک

آب و هوای روستای هرانده

هرانده زیبا

منبع عکس: irantravelx

ارتفاع روستای هرانده از سطح دریا ۱,۷۸۵ متر است. این روستا در دامنه کوه قرار دارد و همین امر سبب آب و هوای عالی و ییلاقی در روستا شده است. کوهستانی بودن منطقه سبب شده است که آب و هوای روستای هرانده در زمستان سرد و در بهار و تابستانی مطبوع باشد. رودخانه خروشان نمرود از میان روستای هرانده می‌گذرد و فضایی خوش آب‌وهوا و مناسب برای پیک‌نیک و تفریحات تابستانی ایجاد می‌کند.

کپی لینک

بهترین زمان سفر به روستای هرانده

پاییز هرانده

منبع عکس: برخط نیوز

برخی معتقدند که بهترین زمان سفر به هرانده فصل پاییز است. در این فصل طبیعت پردرخت هرانده ظاهری بی‌نظیر به خود می‌گیرد. به‌طورکلی این روستا در همه فصل‌ها جذابیت‌های بسیاری دارد و فصل‌های بهار، تابستان نیز برای سفر مناسب هستند. در زمستان رفت‌وآمد به روستای هرانده کمی سخت می‌شود؛ اما طبیعت منطقه بسیار زیبا است.

کپی لینک

تجهیزات مورد نیاز برای سفر به روستای هرانده

هرانده

منبع عکس: our iran photos

برای سفر به روستای هرانده و بازدید از دیدنی‌های آن به کفش پیاده‌روی و دوربین عکاسی مناسب نیاز خواهید داشت. همچنین به‌منظور بازدید از غار بورنیک، به لباس گرم، هدلایت و تجهیزات غارپیمایی نیاز است. اگر قصد چادر زدن در منطقه و شب‌مانی داشته باشید، به‌همراه بردن کیسه خواب، چراغ قوه و تجهیزات پخت‌و‌پز ضروری به نظر می‌رسد.

کپی لینک

اقامت در روستای هرانده

در روستای هرانده چند اتاق البته با امکانات اندک در چند باغ وجود دارند که اهالی روستا به گردشگران اجاره می‌دهند. امکان کمپ در کنار رودخانه وجود دارد؛ البته باید اصول ایمنی و فاصله مناسب از رودخانه رعایت شود. کمپینگ در فصول سرد سال توصیه نمی‌شود.

در میانه مسیر پیاده‌روی از هرانده به غار بورنیک استراحتگاهی وجود دارد که مسافران می‌توانند در آن اقامت کنند. این مکان با نام استراحتگاه غار بورنیک توسط «اکبر هراندهی» مدیریت می‌شود.

کپی لینک

جاهای دیدنی روستای هرانده

روستای هرانده دارای جاذبه‌های بسیاری از جمله غارهای متعدد و رودخانه‌های خروشان و دره‌های زیبا است. دشت بورنیک و مزارع منطقه نیز از زیبایی‌های روستای هرانده به شمار می‌روند. در ادامه به معرفی این دیدنی‌ها می‌پردازیم.

کپی لینک

غار بورنیک

غار بورنیک

منیع عکس: irantravelx

غار بورنیک در جنوب روستای هرانده و ۶ کیلومتری آن قرار دارد. بورنیک طولانی‌ترین غار استان تهران و چهارمین غار طولانی ایران است. ارزش‌های تاریخی و باستان‌شناسی غار بورنیک بر ارزش‌های زمین‌شناسی و تفریحی آن افزوده شده‌اند و غار بورنیک را به سرمایه‌ای ملی و ماندگار تبدیل کرده‌اند؛ همین امر سبب شده است تا این غار در هفت مهر ۱۳۸۱ با شماره ثبت ۶۳۳۷ در فهرست آثار ملی ایران قرار بگیرد.

نام غار بورنیک از دو کلمه «بور» و «نیک» تشکیل شده است. بور، تغییر یافته کلمه بار، به‌معنای ساحل، کنار و جای امن است و بورنیک در اینجا «محل امن و خوب» معنی می‌دهد. به‌دلیل موقعیت خاص و پنهان بودن دهانه غار بورنیک، این محل جای امنی برای زندگی و پناه گرفتن در دوره غارنشینی بوده است و از غارهای ماقبل تاریخ به شمار می‌رود.

غار بورنیک هرانده

منبع عکس: امرداد

برای رسیدن به دهانه غار بورنیک باید از دشت وسیع و زیبای بورنیک عبور کرد. این مسیر از کنار رودخانه نمرود، درخت‌های زالزالک وحشی و زرشک می‌گذرد. گردشگران با حدود ۳۰ دقیقه پیاده‌روی در مسیر سرسبز حاشیه رودخانه و حدود ۹۰ دقیقه کوه‌پیمایی نه چندان ساده، به دهانه غار بونیک می‌رسند. غار بونیک در تمام طول سال به‌خصوص در فصل پاییز، مملو از گردشگر است؛ زیرا منطقه هرانده در این فصل سوژه‌های عالی برای عکاسی دارد.

غار بورنیک شباهت‌هایی به غار علیصدر دارد

دهانه مثلثی شکل غار بورنیک با ۱۸ متر ارتفاع، ۶۰ متر عرض، یکی از بزرگ‌ترین دهانه‌های غار در ایران است. در ورودی دهانه غار، از همان ابتدا، شیب نسبتا تندی به‌سمت پایین وجود دارد. برای دسترسی آسان به بخش اصلی غار ۱۴۸ پله تعبیه شده است و این پله‌ها گردشگران را به اعماق غار می‌رسانند. طول غار حدود ۳۵۰۰ متر تخمین زده می‌شود.

غار بورنیک

منبع عکس: seebland

غار بورنیک از لحاظ ساختاری، غاری تکتونیکی است و شباهت‌های بسیاری به غار علیصدر دارد. این غار از سه تالار بزرگ طاقدیسی تشکیل شده است. طول شعبه اصلی غار حدود ۵۰۰ متر ذکر می‌شود و در انتهای مسیر خفاش‌های کوچک و بزرگ زندگی می‌کنند.

وجود تخته سنگ‌های عظیم در کف تالارهای اول و سوم غار بورنیک که روی بعضی از آن‌ها پوشیده از لایه‌های خاک رس مرطوب و لغزنده است، از ویژگی‌های غار بورنیک به شمار می‌رود؛ این ویژگی در سایر غارهای ایران کمتر دیده می‌شود. ستون‌های آهکی زیبای استالاگتیت و استالاگمیت به رنگ نخودی در غار خودنمایی می‌کنند.

غار بورنیک
غار بورنیک
غار بورنیک
غار بورنیک

منبع عکس‌ها: ویکی پدیا، irantravelx ،golvani

برای پیش‌روی در داخل غار بورنیک باید به تجهیزات غارنوردی مجهز بود. بهتر است برای بازدید از غار بورنیک به‌صورت گروهی و در قالب تورهای گردشگری و طبیعت‌گردی به منطقه بکر هرانده سفر کنید. رفتن به غار بورنیک در زمستان برای غارنوردان حرفه‌ای جذاب است؛ ولی اگر حرفه‌ای نیستید، این زمان را انتخاب نکنید.

کپی لینک

امامزاده یحیی

امامزاده یحیی

منبع عکس: irantravelx

امامزاده یحیی در بخش جنوبی روستای هرانده و روی تپه‌ای به ارتفاع دو متر واقع شده است. این امام‌زاره از جایگاه بالایی در میان اهالی روستا دارد. بنای امامزاده یحیی به‌شکل برج سنگی مدور و استوانه‌ای ساخته شده و از جنس سنگ، گچ و ساروج است. داخل امامزاده هشت قبر وجود دارد که همه متعلق به نزدیکان امامزاده هستند. کتیبه‌ای به خط کوفی و مربوط به دوره ایلخانی در این امامزاده وجود دارد. این اثر تاریخی مربوط به قرن هفت هجری قمری بوده و به ثبت ملی رسیده است.

کپی لینک

تپه باستانی شیر دره

هرانده

منبع عکس: irantravelx

در جنوب شرقی روستای هرانده تپه‌ای باستانی بنام شیر دره با خاک سرخ وجود دارد. حفاری‌ها در این دره سبب کشف تعدادی سفال و بقایای ابزار شده است. در بخش شمال شرقی تپه شیر دره، یک برج دیدبانی معروف وجود دارد که برای محافظت و نگهبانی کاربرد داشته است. قدمت این برج به حدود دوره اسلامی و قرن چهارم و پنجم هجری قمری بازمی‌گردد.

کپی لینک

پیاده‌روی از هرانده تا خمده

هرانده

منبع عکس: mapio

مسیر پیاده‌روی بین دو روستای هرانده و خمده یکی از اهداف گردشگری منطقه هرانده است. گردشگران در برنامه سفر یک روزه خود، وارد روستای هرانده شده، به غار بورنیک می‌روند و در انتها، مسیر روستای خمده را پیش می‌گیرند. در این مسیر زیبایی‌های فراوانی همچون درختان چنار، رودخانه و میوه‌های ریز و درشت خودنمایی می‌کنند.

اگر تاکنون از روستای تاریخی هرانده بازدید کرده‌اید، تجربه خود را در بخش دیدگاه‌ها با ما و سایر همراهان کجارو به اشتراک بگذارید.

سوالات متداول

  • روستای هرانده کجاست؟

    روستای هرانده در فاصله ۱۳۱ کیلومتری شرق شهر تهران قرار دارد.

  • بهترین زمان سفر به روستای هرانده کدام فصل است؟

    بهترین زمان سفر به هرانده فصل پاییز است. فصل‌های بهار، تابستان نیز برای سفر مناسب هستند.

  • کدام غار در نزدیکی هرانده قرار دارد؟

    غار بورنیک در جنوب روستای هرانده و ۶ کیلومتری آن قرار دارد.

  • از هرانده به کدام روستا می‌توان پیاده رفت؟

    پیاده‌روی هرانده به خمده از تفریحات سفر به این منطقه است.

نویسنده: زیبا وکیلی

مقاله رو دوست داشتی؟
نظرت چیه؟
داغ‌ترین مطالب روز
تبلیغات

نظرات