کجارو من
مجله گردشگری
اخبار
کجارو پلاس

قلعه پرتغالی ها هرمز

سه‌شنبه ۱۸ آبان ۱۴۰۰ - ۱۰:۴۱
مطالعه 10 دقیقه
زنان محلی در قلعه هرمز
قلعه پرتغالی ها یا قلعه هرمز از جاهای دیدنی جزیره هرمز در استان هرمزگان و از آثار ملی ایران است.
تبلیغات
قلعه پرتغالی ها هرمز
  • مدت زمان بازدید از این جاذبه: بین ۱ تا ۲ ساعت
  • ایران، استان هرمزگان، جزیره هرمز، یک کیلومتری اسکله اصلی
زنان محلی در قلعه هرمز
مشاهده روی نقشه
بناهای قلعه هرمز
2021-11-4554e48e-5be6-4325-b6c7-3baffcae5855
توپ بیرونی قلعه هرمز
2021-11-74f4e9f8-737e-4150-80e7-bf0c63579d39
توپ قلعه پرتغالی‌های هرمز
کلسیای قلعه پرتغالی‌های هرمز
سازه‌ای در حیاط قلعه هرمز
ورودی قلعه هرمز
گردشگر قلعه هرمز

قلعه پرتغالی‌ها یا قلعه هرمز یکی از جاذبه‌های تاریخی استان هرمزگان و جزیره زیبا و سحرانگیز هرمز است که در ضلع شمالی این جزیره و مشرف به آب‌های نیلگون خلیج فارس قرار دارد. قدمت قلعه هرمز به عصر صفوی می‌رسد. این قلعه که در زمان تسلط و حضور استعمارگران پرتغالی در مناطق و سواحلی جنوبی کشور ساخته شده است و از مهم‌ترین و سالم‌ترین قلعه‌های این دوره به حساب می‌آید. قلعه پرتغالی‌های هرمز توسط یکی از دریانوران پرتغالی به نام آلفونسو آلبرکرک ساخته شد و مکانی نظامی و مسکونی محسوب می‌شد. این قلعه در زمان شاه عباس فتح شد.

در سفر به سواحل جنوبی و جزیره سرخ رنگ هرمز همراه کجارو باشید تا به اتفاق هم، از قلعه پرتغالی‌ها دیدن کنیم و با این بنای تاریخی بیشتر آشنا شویم.

کپی لینک

با قلعه پرتغالی‌های هرمز آشنا شوید:

کپی لینک

قلعه پرتغالی‌های هرمز کجاست؟

منبع عکس: خبرگزاری ایلنا (عکاس: مصطفی صفری)

قلعه پرتغالی‌ها از جمله جاهای دیدنی هرمز است که در ضلع شمالی این جزیره زیبا و در یک کیلومتری از اسکله اصلی در ساحل و مشرف به آب‌های نیلگون همیشه خلیج فارس قرار دارد. این قلعه به‌دلیل قرار گرفتن در این جزیره سرخ رنگ و رویایی به‌عنوان قلعه هرمز نیز شناخته می‌شود.

قلعه هرمز، یادگاری از دوران اشغال مناطق جنوبی ایران توسط پرتغالی‌ها است

قلعه هرمز یکی از قلعه‌های پرتغالی‌ها در سواحل خلیج فارس و مهم‌ترین آن‌ها به شمار می‌رود و یادگار دوران تسلط پرتغالی‌ها بر سواحل جنوبی کشور است. این قلعه که نماد استعمار و شجاعت سربازان ایرانی برای آزادسازی جزیره هرمز محسوب می‌شود، در سال ۱۳۷۷ با شماره ثبتی ۱۹۹۸ در فهرست میراث ملی کشور قرار گرفت.

قلعه پرتغالی‌های هرمز یکی از چندین قلعه‌ای است که به همین نام در جنوب ایران توسط پرتغالی‌ها ساخته شده است. پرتغالی‌ها در زمان اشغال ایران این ساختمان‌ها را برای اسکان نظامیان و اغلب در فاصله‌ای کوتاه از بندرگاه‌های اصلی می‌ساختند.

کپی لینک

مسیر دسترسی

بناهای قلعه هرمز

منبع عکس: خبرگزاری ایلنا (عکاس: مصطفی صفری)

قلعه پرتغالی‌ های هرمز از جاهای دیدنی استان هرمزگان است که برای دیدن آن باید راهی جزیره هرمز شوید. از بندرگاه به‌سمت شمال جزیره بروید. با کمی پیاده‌روی می‌توانید به این قلعه برسید. اگر مایل باشید؛ می‌توانید با کرایه سه چرخه خودتان را به این محل برسانید.

کپی لینک

تاریخچه قلعه پرتغالی‌های هرمز

حیاط قلعه پرتغالی‌های هرمز

منبع عکس: باشگاه خبرنگاران جوان (محمد حسن صلواتی)

قلعه هرمز، یکی از مهم‌ترین و سالم‌ترین قلعه‌های پرتغالی‌ها در سواحل جنوبی کشور است

قلعه ۵۰۰ ساله پرتغالی‌های هرمز یکی از قلعه‌های باقی‌مانده از دوران اشغال سواحل خلیج فارس توسط پرتغالی‌ها مسحوب می‌شود که قدمت آن به عصر صفوی برمی‌گردد. این قلعه یکی از سالم‌ترین قلعه‌های این دوران به شمار می‌آید که در منطقه استراتژیک و مهم هرمز احداث شده است. علاوه بر این جزیره، در مناطقی چون قشم، کنگ، عمان و راس الخیمه قلعه‌هایی در این دوره احداث شده است. پرتغالی‌ها این قلعه‌ها را برای اسکان نظامیان و اغلب در فاصله‌ای کوتاه از بندرگاه‌های اصلی ساختند.

قلعه پرتغالی‌های هرمز بعد از فتح این جزیره توسط پرتغالی‌ها در سال ۱۵۰۷ میلادی به دستور آلفونسو آلبرکرک دریانورد پرتغالی و در طی ۳۰ سال ساخته شد. این قلعه به‌منظور حفظ و حراست از متصرفات پرتغالی‌ها در اقیانوس هند و خلیج فارس بنا شده و علاه‌ بر کارکرد نظامی محل سکونت خانواده‌های آن‌ها بوده است. گفته می‌شود سه تا پنج هزار نفر پرتغالی در این قلعه حضور داشتند.

در دوره صفویه و در زمان شاه عباس اول صفوی که به استعمار پرتغالی‌های در مناطق جنوبی کشور پایان داده شد؛ قلعه هرمز نیز به مانند سایر مکان‌ها فتح شد. این قلعه در سال ۱۶۲۲ میلادی و پس از ۱۱۵ سال حضور بیگانگان، امام قلی خان از سرداران شاه عباس آن را فتح کرد.

کپی لینک

معماری قلعه پرتغالی‌ها

برج قلعه هرمز

منبع عکس: خبرگزاری ایلنا (عکاس: مصطفی صفری)

قلعه پرتغالی‌های هرمز ۲۰ هزار متر مربع مساحت داشت که اکنون ۱۵ هزار متر مربع آن باقی مانده و پنج هزار متر مربع آن نیز در طول زمان از بین رفته است. سبک معماری قلعه هرمز از قلعه‌ها و دژهای قرون‌وسطا اروپا و معماری ایرانی الهام گرفته است. پلان قلعه پرتغالی‌ها به‌شکل چند ضلعی نامنظم است و دیوارهای قطور به قطر ۳٫۵ و ارتفاع ۱۴ متر دارد. ارتفاع برج‌ها نیز به ۱۲ متر می‌رسد.

در ساخت این قلعه از سنگ‌های اسفنجی استفاده شده که از مرغوبیت و استحکام خوبی برخوردار هستند. این سنگ‌ها در ساختمان‌های قلعه، آب‌انبارها و برکه‌های آب موجود در قلعه به کار رفته‌اند. این نوع سنگ‌ها به تصفیه آب کمک می‌کنند و در نتیجه پرتغالی‌ها می‌توانستند آب را در آب‌انبارها برای یکسال ذخیره کنند.

کپی لینک

بخش‌های قلعه پرتغالی‌های هرمز

کلسیای قلعه پرتغالی‌های هرمز

منبع عکس: خبرگزاری ایلنا (عکاس: مصطفی صفری)

قلعه پرتغالی‌های هرمز از بخش‌های مختلفی تشکیل شده و شامل چندین ورودی، برج‌ها، انبارهای تسلیحات، آب‌انبار بزرگ، سربازخانه، زندان، کلیسا، مقر فرماندهی، تالار و اتاق‌های اسکان با سقف هلالی، سیاه‌چال و انباری است.

قلعه هرمز دارای حیاط نیم‌دایره‌ای است و در آن دو توپ بزرگ مشاهده می‌شود که از دوران حضور پرتغالی‌ها باقی مانده است. در بیرون از بنا نیز توپ‌‌هایی سر پر و معروف به توپ‌های نادری قرار دارند. پشت‌بام این قلعه چشم‌انداز زیبا و تماشایی به آب‌های نیلگون خلیج فارس دارد.

در مرکز حیاط قلعه پرتغالی‌های هرمز یک کلیسای زیرزمینی قرار دارد. در این کلیسا دو ردیف ستون سنگی و دایره‌ای با قوس‌های زیبا وجود دارد که از سنگ‌های مرجانی ساخته شده‌اند. این ستون‌ها که الهام‌بخش نخل‌های جنوب هستند ترکیبی از معماری پرتغالی و ایرانی را نشان می‌دهند. بعد از مدتی از ساخت این کلیسا در اثر بارش باران و نفوذ به داخل، این بنا به آب‌انبار تغییر کاربری داد و اجرای مراسم مذهبی و مناسبات را در داخل دالان‌ها برپا می‌کردند.

کپی لینک

وسایل و تجهیزات لازم برای بازدید از قلعه پرتغالیهای هرمز

توپ قلعه پرتغالی‌های هرمز

منبع عکس: خبرگزاری ایلنا (عکاس: مصطفی صفری)

با توجه به گرم بودن هوا و آفتابی بودن جزیره هرمز، توصیه می‌کنیم در سفر به این جزیره و بازدید از قلعه وسایلی چون عینک آفتابی، کرم ضدآفتاب و کلاه نقاب‌دار به‌همراه داشته باشید.

کپی لینک

شرایط بازدید از قلعه پرتغالی‌ها

سازه‌های فروریخته قلعه هرمز

منبع عکس: خبرگزاری ایلنا (عکاس: مصطفی صفری)

  • ساعت بازدید: از ساعت هشت صبح تا ساعت پنج عصر بعداز ظهر است.
  • قیمت بلیط(بهار ۱۴۰۲) : پنج هزار تومان
کپی لینک

بهترین زمان بازدید از قلعه پرتغالی‌ها

توپ بیرونی قلعه هرمز

منبع عکس: باشگاه خبرنگاران جوان (عکاس: محمد حسن صلواتی)

بهترین زمان سفر به جزیره هرمز و دیدن قلعه پرتغالی‌ها فصل‌های پاییز و زمستان است. چنانچه قصد سفر به این منطقه را داشتید در این زمان راهی سفر شوید.

چشم‌‌‌انداز خلیج فارس از قلعه هرمز
نمایی زیبا از قلعه هرمز به آب‌های خلیج‌فارس
کلیسای قلعه هرمز
سربازخانه قلعه هرمز
ورودی قلعه هرمز
زنان محلی در قلعه هرمز
گردشگر قلعه هرمز
سازه‌ای در حیاط قلعه هرمز

منبع عکس: خبرگزاری ایلنا (عکاس: مصطفی صفری)، باشگاه خبرنگاران جوان (عکاس: محمد حسن صلواتی) و خبرگزاری ایرنا

کپی لینک

دیدنی‌های اطراف قلعه پرتغالی‌ها

گوشه‌به‌گوشه جزیره هرمز سراسر مملو از زیبایی و شگفتی است. علاوه بر بازدید از قلعه پرتغالی‌ها، می‌توانید از سایر دیدنی‌های این جزیره دیدن کنید. دره مجسمه‌ها یکی از مکان‌های اعجاب‌آور این جزیره به شمار می‌رود که با صخره‌هایی به اشکال عجیب و غریب شما را حیرت‌زده می‌کند. غار الهه یا دره نمک تبرزن با تپه‌ها و کوه‌های رنگارنگ و آرامشی وصف‌ناپذیر از دیگر جاهای دیدنی این جزیره است.

علاوه بر این، از دره رنگین کمان با خاک‌های رنگارنگ، ساحل سرخ و پرتگاه غروب نیز می‌توانید بازدید کنید و در موزه خصوصی دکتر نادعلیان با فرهنگ بومی این منطقه زیبا آشنا شوید.

سوالات متداول

  • قلعه پرتغالی‌ها کجاست؟

    این قلعه در استان هرمزگان و جزیره هرمز قرار دارد.

  • چرا قلعه هرمز مهمترین قلعه باقی‌مانده پرتغالی‌ها است؟

    قلعه هرمز یکی از سالم‌ترین قلعه‌های باقی‌مانده از دوران تسلط پرتغالی‌های بر مناطق جنوبی کشور است و در منطقه استراتژیک و نظامی تنگه هرمز قرار دارد. این قلعه به‌ نوعی تنها بنای تاریخی جزیره به شمار می‌رود.

  • بهترین فصل بازدید از قلعه پرتغالی‌ها کدام فصل است؟

    فصل‌های پاییز و زمستان بهترین زمان بازدید از قلعه پرتغالی‌ها است.

  • قلعه پرتغالی‌های هرمز چه بخش‌هایی دارد؟

    ‌برج‌ها، انبارهای تسلیحات، آب‌انبار، سربازخانه، زندان، کلیسا، مقر فرماندهی، تالار و اتاق‌ها، سیاه‌چال و انباری از بخش‌های این قلعه هستند.

نویسنده: اکرم زمانی‌نوری

مقاله رو دوست داشتی؟
نظرت چیه؟
داغ‌ترین مطالب روز
تبلیغات

نظرات