- مدت زمان بازدید از این جاذبه: نصف روز
- بازدید از این جاذبه رایگان است
- ایران، استان مازندران، بخش دودانگه ساری، منطقه سنگده
طبیعت شمال کشور، بهدلیل موقعیت جغرافیایی خاص، سرشار از مناطق بکر و زیبا است. این مناطق در دل جنگلهای سرسبز پنهان هستند. با کمی جستوجو و دقت میتوانیم با آنها بیشتر آشنا شویم و بهعنوان مقصد سفر خود انتخاب کنیم. آبشار بولا از حیث زیبایی زبانزد است. در ادامه با کجارو همراه باشید تا با آبشار بولا بیشتر آشنا شوید.
منبع عکس: بومسیم
آنچه میخواهید درباره آبشار بولا بدانید:
- آنچه میخواهید درباره آبشار بولا بدانید:
- آبشار بولا کجاست؟
- پوشش گیاهی و جانوری جنگل بولا
- سرچشمه آبشار بولا
- مسیر دسترسی به آبشار بولا
- امکانات مورد نیاز برای سفر به آبشار بولا
- بهترین زمان سفر به آبشار بولا
- در سفر به آبشار بولا کجا اقامت کنیم؟
- تفریحات رایج در اطراف آبشار بولا
- دیدنیهای اطراف آبشار بولا
- جنگل بولا
- پارک ملی کیاسر
- پناهگاه حیات وحش چهاردانگه
- منطقه حفاظت شده پرور
- روستای میانا
- روستای سنگده
آبشار بولا کجاست؟
منبع عکس: تریپ یار
آبشار بولا یا اوبن، نام آبشاری در منطقه محافظت شده بولا و استان مازندران است. این منطقه از سال ۱۳۷۸ تحت حفاظت قرار گرفته است. آبشار بولا در نزدیکی پارک ملی کیاسر و هممرز با پناهگاه حیاتوحش دودانگه و چهاردانگه و منطقه حافظتشده پرور واقع شده است. این آبشار، با مناظر تماشایی در میان جنگلهای انبوه سنگده قرار دارد. منطقه بولا دارای طبیعت کوهستانی و ییلاقی است.
آبشار بولا در نزدیکی جادهای قرار دارد که برای استفاده چوببرها تاسیس شده است
آبشار بولا از جاهای دیدنی ساری است و در بخش دو دانگه، دهستان پشتکوه مهدی شهر، روستای پل سفید و منطقه سنگده قرار دارد. آبشار بولا، مرز طبیعی بین دو استان مازندران و سمنان است. اگر از ارتفاعات بولا به اطراف نگاه کنیم، یک طرف استان سمنان را با اقلیم خشک و فاقد گیاه خواهیم دید و در طرف دیگر استان سرسبز مازندران را میبینیم.
جنگلهای سنگده به خاطر قرارگیری در شمال کشور، بارشهای فراوان، وجود چشمههای زیاد و رودخانههای فراوان، آبشارهای زیادی دارند. آبشار بولا از جاهای دیدنی استان مازندران به شمار میآید و در ۳۵ کیلومتری روستای سنگده و در میان جنگل های هیرکانی، در منطقهای بکر به نام بولا قرار دارد. این آبشار در نزدیکی جادهای قرار دارد که برای استفاده چوببرها تاسیس شده است.
منبع عکس: پینورست
جنگلهای سواد کوه استان مازندران از سرسبزترین بخشهای جنگلهای هیرکانی هستند و در ارتفاعات البرز قرار دارند؛ به همین دلیل هوای شرجی شمال در آنها کمتر احساس میشود. آبشارهای بولا در این منطقه، بهدلیل نزدیکی به جاده زیبای فیروزکوه - ساری، محبوبیت بالایی در میان گردشگران دارند.
فاصله آبشار بولا از تهران ۲۶۰ کیلومتر است. این آبشار در ۶۵ کیلومتری پل سفید قرار دارد. منظره آبشار بولا شبیه آبشار کبودوال استان گلستان است. هر دو آبشار، تمام خزه هستند و از چشمهها تغذیه میشنود. آبشار بولا در چند ستون سرازیر شده است که پایین آبشار، یک رودخانه را تشکیل میدهند.
منبع عکس: ویکی لوک
آبشار بولا عریض و خزهای است و همین ویژگیها آن را خاص میکند. آبشار بولا جزو آبشار های دائمی کشور است و در واقع مجموعهای از چند آبشار است. تماشای گونههای گیاهی متنوع اطراف آبشار و مسیر دسترسی به آن از تفریحات این سفر هستند. مسیر رسیدن به آبشار نسبتا شیبدار و جنگلی خواهد بود. در مسیر، شنیدن صدای ریزش آب، راهنمای رسیدن به آبشار است.
نام دیگر آبشار بولا، اوبن است که در گویش محلی به معنی زیرآب است. این آبشارها از چشمههای بالادست خود تغذیه میشوند. این منابع آبی سبب تشکیل چشمههای فراوان در منطقه میشود. آبشار بولا در ارتفاع ۱,۷۵۰ متری از سطح دریا قرار دارد. این منطقه، از آبوهوایی مرطوب و معتدل برخوردار بوده و دارای شیبهای تند است.
منبع عکس: درنا تریپ
در مسیر رسیدن به آبشار بولا برای ناهار میتوانید از غذاخوریهای روستای سنگده استفاده کنید. بعد از روستا، وارد جاده جنگلی شوید. از سنگده تا آبشار حدود ۳۷ کیلومتر است و چون نمیتوان این مسیر را با سرعت رفت، حدود دو ساعت طول میکشد. در طول راه، مناظر بسیار زیبای طبیعی میبینید که برای عکاسی مناسب هستند.
با خودروی شخصی میتوانید تا نزدیکی آبشار اوبن بروید
در میان راه جاده جنگلی آبشار بولا، به دشت خرمن جینگاه میرسید، که منظره بسیار زیبایی دارد و تماشای کوههای خرونرو از آن بسیار لذتبخش است. در این منطقه میتوانید استراحت کوتاهی کنید و از زیباییهایش لذت فراوان ببرید. کمی بعد از این دشت، کمکم صدای آب به گوشتان خواهد رسید.
با ماشین میتوانید تا نزدیکی آبشار بروید. از جاده تا خود آبشار پیادهروی بسیار کوتاهی در پیش است. مجموعه آبشارهای خزهای بولا در دو طرف جاده جنگلی، با زیبایی تمام در انتظار گردشگران هستند. منطقه محافظت شده بولا بسیار بکر است و به همین دلیل هیچگونه امکانات رفاهی خاصی در آن وجود ندارد.
پوشش گیاهی و جانوری جنگل بولا
منبع عکس: بومسیم
پوشش گیاهی منطقه آبشار بولا بسیار دیدنی است. اطراف این آبشار پوشیده از شمشاد، توسکا، بلندمازو، گلابی وحشی، گیلاس وحشی، آلوچه، ممرز، بوتهها و علفهای بومی است. علاوه بر اینها، جوامع راش توس در منطقه دیده میشوند.
در سفر به جنگل بولا از پختن غذاهایی با بوی زیاد خودداری کنید
گونههای جانوری متنوعی در منطقه بولا زندگی میکنند، که از میان آنها میتوان به خرس قهوهای، پلنگ، گرگ، شغال، شوکا، مرال، بز، پازن، سمور، گراز، روباه، کبک، تشی و سمندر تاجدار، کبک و کبک دری اشاره کرد.
هنگام بازدید از آبشار بولا حتما توجه داشته باشید که به زیستگاه این گیاهان و جانوران آسیب نرسانید. رعایت نکات ایمنی در کمپ زدن هم فراموش نشود. بهتر است با جمعهای بیش از چهار نفر به منطقه سفر کنید و از پختن غذاهایی با بوی زیاد، بهخصوص کباب بپرهیزید؛ چون این بو ممکن است توجه حیوانات وحشی را به سوی شما جلب کند.
سرچشمه آبشار بولا
منبع عکس: بومسیم
معروفترین رود در منطقه حافظتشده بولا و نزدیک روستای سنگده، رودخانه اوبن است که از چشمه اوبن در منطقه جنگلی بولا سرچشمه میگیرد. این رود در مسیر خود آبشارهایی را به وجود آورده است. آبشار خزهای اوبن یا بولا، در فاصله کوتاهی از سرچشمه آن قرار دارد. این رود بهسمت دشت فریم و روستای خوشرودبار جریان مییابد و به سد شهید رجایی یا سلیمان تنگه میریزد.
مسیر دسترسی به آبشار بولا
منبع عکس: امرداد
برای دسترسی به آبشار بولا لازم است اول خود را به سنگده برسانید. بهترین مسیر از تهران، برای رفتن به آبشار بولا جاده فیروزکوه است. در جاده فیروزکوه به پل سفید بعد از گذر از سازمان تامین اجتماعی، در سمت چپ جاده، کنار پمپ بنزین دو راهی وجود دارد که بهسمت سنگده میرود. با ورود به این دوراهی و گذشتن از روستاهای لمزر و بندلا به نگهبانی درکله خواهید رسید که جزو شرکت چوببری است. بعد از این نگهبانی، به سنگده میرسید.
بعد از پاک خودرو حدود پنج دقیقه پیادهروی لازم است تا به آبشار بولا برسید
برای رسیدن به آبشار بولا از سمت ساری، باید از جاده سلیمان تنگه بگذرید. برای کسانی که از سمت ساری راهی منطقه آبشار بولا میشوند این مسیر مناسب است. در این راه با عبور از ساری به محمد آباد یا فریم شهر میرسید؛ سپس باید از روستای مجی و دادکلا و سودکلا عبور کنید تا به سنگده برسید.
پس از روستای سنگده جادهای در سمت چپ وجود دارد که به طرف روستای میانا میرود. با رسیدن به روستای میانا، مسیر فرعی سمت راست را ادامه دهید تا به منطقه بولا برسید. این مسیر خاکی است. در سه راهی اول را بهسمت راست، سه راهی دوم و سوم را بهسمت چپ و سه راهی چهارم را بهسمت راست بپیچید. در انتهای مسیر، خودروی خود را پارک کنید. همان طور که گفتیم از این نقطه حدود پنج دقیقه پیادهروی تا آبشار، پیش روی شما است.
- آدرس: استان مازندران، بخش دودانگه ساری، منطقه سنگده (مشاهده روی نقشه)
امکانات مورد نیاز برای سفر به آبشار بولا
منبع عکس: بومسیم
بهتر است برای سفر به آبشار بولا، فردی که قبلا به منطقه سفر کرده است یا فرد محلی همراه شما باشد. این منطقه در اکثر روزهای سال بارانی و مرطوب است؛ پس از واجبات سفر کفش طبیعتگردی مناسب است. شیبهایی که برای رسیدن به آبشار باید پشت سر بگذارید، اغلب اوقات لیز هستند؛ پس بسیار احتیاط کنید. صبح زود راهی سفر شوید تا بتوانید بیشتر از زیباییهای منطقه استفاده کنید.
تجهیزات خودرو برای سفر به آبشار بولا باید کامل باشد؛ مثل باک بنزین پر، جعبه کمکهای اولیه، لاستیک یدک، برفپاککن و چراغهای سالم. حتما غذا و خوراکی کافی با خود بههمراه ببرید تا با خیال راحت پا در مسیر بگذارید. از جمله وسایلی که باید همراه داشته باشید، آب آشامیدنی، چند دست لباس، لباس گرم، چادر برای کمپینگ، کیسه خواب، پاوربانک، چراغ قوه، کیسه زباله و باتوم است.
بهترین زمان سفر به آبشار بولا
منبع عکس: بومسیم
طبیعت در همه فصول زیباییهای خاصی برای عرضه دارد. آبشار بولا هم از این ویژگی مستثنا نیست. برای عموم مردم، با توجه به اقلیم منطقه بولا، بهترین زمان برای سفر، اردیبهشت تا شهریور ماه است. رفتن به آبشار بولا در فصل پاییز و زمستان سخت میشود.
فصل بهار در منطقه بولا بسیار تماشایی است. زیباییهای این منطقه در فصل بهار به اوج خود میرسند. فصل تابستان با هوای خنک و مطبوع، فصل پختگی طبیعت در منطقه بولا است و حضور در این زمان بسیار دلچسب و فرحبخش است. برای آبتنی در کنار آبشار و فرار از گرمای تابستان، سفر به این آبشار گزینه مناسبی است.
منبع عکس: اقتصاد انلاین
فصل پاییز با رنگهای زیبا و محسورکننده، بسیاری را به منطقه آبشار بولا میکشاند. در فصل زمستان رسیدن به این منطقه سخت است و عاشق واقعی میطلبد؛ اما چهره سفید آبشار در زمستان، زیبایی بسیار خاصی دارد.
اردیبهشت تا شهریور بهترین زمان سفر به آبشار بولا است.
برای حفظ زیبایی طبیعت از ریختن زباله و هرگونه تخریب آن خودداری کنید. بهطور کلی تنها چیزی که باید از ما بعد از گذر از طبیعت باقی بماند، همان رد پایمان است. فقط در این صورت است که میتوانیم این میراث طبیعی را برای نسلهای آینده خود حفظ و حراست کنیم.
در سفر به آبشار بولا کجا اقامت کنیم؟
شبمانی و کمپینگ در کنار آبشار، بهدلیل خطرات منطقه پیشنهاد نمیشود. در صورتی که قصد ماندن کنار آبشار را دارید، حتما نکات ایمنی را رعایت کنید و تجهیزات کافی بههمراه داشته باشید.
تفریحات رایج در اطراف آبشار بولا
منبع عکس: ایران بکر
در سفر به آبشار بولا میتوانید پیکنیک، کوهنوردی، درهنوردی، جنگلپیمایی، عکاسی و آبتنی را تجربه کنید. کوهنوردی در بالادست آبشار بسیار جالب خواهد بود. در این مسیر آبشارهای فراوانی را خواهید دید. البته شیب زیاد منطقه، رطوبت و لغزندگی مسیر میتوانند خطرآفرین باشند.
در پاییندست آبشار و ادامه مسیر رودخانه، آبشارهای متعددی وجود دارند که البته بهدلیل شیب تند، رسیدن به آنها بدون تجهیزات خطرناک به نظر میرسد. جنگلپیمایی در منطقه بولا بسیار جذاب است. این منطقه با پوشش گیاهی متراکم و متنوع، برای پیمایش پیشنهاد میشود. برای گم نشدن در جنگل میتونید نشانهگذاری کنید.
دیدنیهای اطراف آبشار بولا
منبع عکس: آوای خزر
در بازدید از آبشار بولا میتوانید به جاذبههای اطراف آن نیز سری بزنید. در ادامه به چند مورد از دیدنیهای این منطقه اشاره خواهیم کرد
جنگل بولا
جنگل بولا بخشی از جنگلهای باستانی هیرکانی است که تقریبا چهل میلیون سال قدمت دارد و از عصر یخبندان باقی مانده است. این جنگل در مختصات عرض جغرافیایی ۳۵ درجه و ۵۸ دقیقه و ۴۲٫۶ ثانیه تا ۳۶ درجه و ۱۲ دقیقه و ۳۲٫۲ ثانیه قرار دارد. مختصات طول جغرافیایی آن ۵۱ درجه و ۱۲ دقیقه و ۵٫۹ ثانیه تا ۵۳ درجه و ۳۱ دقیقه و ۴۶٫۸ ثانیه است.
جنگل بولا با حیاتوحش کمیاب خود بهتنهایی مقصد گردشگری است. منطقه بولا با دو نوع زیستگاه جنگلی و آبی، مملو از جانوران و چهارپایانی است که در طول روز، در بخشهای متراکم جنگل پنهان میشوند و شبها به چرا و شکار مشغول میشوند.
پارک ملی کیاسر
منبع عکس: تریپ یار
پارک ملی کیاسر، منطقهای کوهستانی، جنگلی و بکر است. در این منطقه گونههای گیاهی همچون بلوط آوری و سرخدار رویش میکنند و زیستگاه جانوران با ارزشی چون مارال، روباه معمولی، شوکا، پلنگ، گربه وحشی، کبوتر جنگلی، راسو، سمور سنگی، تشی، خـرس قهوهای، گراز، شغال، کبک، کوکو، گربـه جنگلی، کرکس، سـارگپه جنگلی و هدهـد است.
پناهگاه حیات وحش چهاردانگه
پناهگاه حیات وحش چاردانگه در نزدیکی پارک ملی کیاسر واقع شده است. برای بازدید از این منطقه نیاز به مجوز دارید. جنگلنوردی و پرندهنگری از تفریحات این منطقه است.
منطقه حفاظت شده پرور
منطقه محافظت شده پرور در دل خود، جنگل، صخره، تپه ماهور و دشت دارد. این منطقه محل تلاقی دو اقلیم است؛ به همین دلیل تنوع گیاهی و جانوری زیادی دارد و شاهکار طبیعت است.
روستای میانا
منبع عکس: mapio
روستای میانا در نزدیکی آبشار بولا قرار دارد و با چشماندازهای زیبای خود، میتواند سفر شما را پربارتر کند. این روستا چشمهای به نام اشک دارد که از زیباترین چشمههای ایران است. میانا تقریبا ناشناخته باقی مانده است.
روستای سنگده
منبع عکس: گوگل مپ (عکاس: مجتبی ظفری)
این روستا در نزدیکی سه شهر ساری، سمنان و تهران قرار گرفته است و چشمههای آب متعددی دارد. چشمانداز کوهستانی و جنگلی، این روستا را خاص کرده است. جنگلهای راش روستای سنگده، بسیار مناسب پیادهروی و عکاسی هستند.
سوالات متداول
آبشار بولا کجاست؟
آبشار بولا یا اوبن، نام آبشاری در منطقه محافظت شده بولا و استان مازندران است.
آبشار بولا مرز طبیعی کدام دو استان است؟
آبشار بولا، مرز طبیعی بین دو استان مازندران و سمنان است.
معنی نام آبشار اوبن چیست؟
اوبن که در گویش محلی به معنی زیرآب است.
بهترین زمان بازدید از آبشار بولا کدام فصل است؟
برای عموم مردم، با توجه به اقلیم منطقه بولا، بهترین زمان برای سفر، اردیبهشت تا شهریور ماه است.
نویسنده: زیبا وکیلی
عکسهای گالری از گوگلمپ (عکاس: حسین ستاری ساروی)