- مدت زمان بازدید از این جاذبه: بین ۱ تا ۲ ساعت
- بازدید از این جاذبه رایگان است
- ایران، استان تهران، تهران، خيابان ولی عصر (عج)، بالاتر از تقاطع مولوی (چهارراه مولوی)، مهديه تهران
مهدیه تهران در سال ۱۳۴۷ به دست شیخ احمد کافی تاسیس شد و امروزه برنامههای فرهنگی و مذهبی نظیر سخنرانی، دعای کمیل و ندبه در آن برگزار میشود. این محل که سرشار از حس معنویت و راز و نیاز با معبود است، دو سالن اصلی برای آقایان و بانوان دارد و مجهز به کتابخانه، درمانگاه، دارالقرآن، حوزه علمیه، سايت اينترنتی و فضای اداری است. برای آشنایی بیشتر با مهدیه تهران با این مقاله همراه شوید.
هرآنچه باید درباره مهدیه تهران بدانید:
معرفی مهدیه تهران
پس از تاسیس مهدیه تهران به دست شیخ احمد کافی، سخنرانیهای احمد کافی و مراسمهای مذهبی وی مانند دعای کمیل و ندبه با حضور جمعيت زیادی از علاقهمندان به حضرت ولی عصر (عج) در این محل برگزار میشد. سخنرانیهای جذاب مرحوم کافی در سالهای نخست دلهای بسیاری را جذب میکرد و همین سخنرانیها موجب توبه یا حتی اسلام آوردن برخی از افراد میشد. عده زیادی از علاقهمندان به او، خاطره نوارهای کاست سخنرانیهای شیخ احمد کافی را به یاد دارند که با لحن خاص کافی بر دل مینشست.
منبع عکس: سایت zara.ir
با تبعيد ایشان در سال ۱۳۵۵ به ايلام، برنامههای مهدیه تعطيل شد؛ گرچه یک سال بعد با برگشت شیخ کافی از تبعید، برگزاری جلسهها ادامه یافت. تصادف منجر به فوت ایشان در روز نيمه شعبان سال ۱۳۵۷ نیز مجددا مهديه را برای پنج ماه به تعطیلی کشاند. با درگذشت شیخ احمد کافی، مدیریت مهدیه به دوش حسن کافی، برادر ایشان افتاد.
بازگشایی این محل از آذر سال ۵۷ کلید خورد و این روند بعد از پيروزی انقلاب ادامه یافت؛ بهطوری که در ماه رمضان سال ۱۳۵۸ چهرههای سرشناسی همچون آيت الله شهيد بهشتی، شهيد دکتر چمران، آيت الله هاشمی رفسنجانی و غیره در این محل به سخنرانی پرداختند. مجلس ختم برخی افراد مهم نظیر مراسم چهلم سید مصطفی خمینی در سال ۱۳۶۵ نیز از دیگر رویدادهای تاریخی مهدیه به شمار میرود.
منبع عکس: خبرگزاری تسنیم (عکاس: محمود حسینی)
حسن کافی در سال ۱۳۶۲ از امام خمینی (ره) درخواست میکند تا نمایندهای برای مهدیه معرفی کند و به این ترتیب آیتالله محمد یزدی برای این منظور انتخاب میشود. آیتالله یزدی در همین سال دستور میدهد که هیئت امنای مهدیه انتخاب و اساسنامهای برای آن تدوین شود. در نهایت نیز مهدیه تحت عنوان موسسه مهدیه تهران بهصورت رسمی ثبت میشود و شخصيت حقوقی پيدا میکند. جالب است بدانید که هزینههای مهدیه از طریق کمکهای مردمی تامین میشود.
منبع عکس: خبرگزاری مهر (عکاس: بهنام توفیقی فروهر)، خبرگزاری تسنیم (عکاس: حامد ملک پور)، خبرگزاری تسنیم (عکاس: محمود حسینی)
دارالقرآن مهدیه: دارالقرآن مهدیه تهران به تدریس دروس و مباحث قرآنی اختصاص دارد و به همین منظور کلاسهای آموزش دورههای مختلف قرآن را برگزار میکند. از جمله برنامههای آن میتوان به حفظ قرآن و آموزش مفاهیم قرآنی به کودکان چهار تا ۶ سال اشاره کرد. ضمن اینکه برنامههای دارالقرآن به ردههای سنی گوناگون تقسیمبندی شده و کلاسها و دورههای مربوط به قرآن مجزا شدهاند.
مهدیه تهران کجاست؟
عکاس: رضا خان خوشنویس
مهدیه یکی از مقاصد مذهبی و جاهای دیدنی تهران است که در محدوده خیابان ولیعصر (عج) تهران واقع شده و محل برگزاری برنامههای مذهبی و بهخصوص مراسم شیرخوارگان حسینی است.
- تلفن: ۵۵۳۸۸۰۱۵-۰۲۱
- آدرس: تهران، خيابان ولی عصر (عج)، بالاتر از تقاطع مولوی (چهارراه مولوی)، مهديه تهران (نمایش روی نقشه)
چگونه به مهدیه تهران برویم؟
منبع عکس: خبرگزاری تسنیم (عکاس: محمود حسینی)
مترو: در صورتی که قصد دارید با مترو خود را به مهدیه تهران برسانید، ایستگاه مهدیه در تقاطع خطوط سه و هفت مترو قرار گرفته است که فاصله بسیار کمی با این محل مذهبی دارد. این ایستگاه در تقاطع خیابانهای ولی عصر (عج) و مولوی واقع شده و از آنجا که مهدیه تهران کمی بالاتر از چهارراه در ضلع شمال شرقی است، مترو گزینه مناسبی برای رفتن به این مکان محسوب میشود.
اتوبوس: برای اینکه با اتوبوس به مهدیه تهران بروید، میتوانید از خط دو اتوبوسهای تندرو استفاده کنید که پایانه آزادی را به پایانه خاوران وصل میکند. برای این منظور کافی است در ایستگاه مولوی پیاده شوید که حدود ۲۶ متر با مهدیه فاصله دارد. همچنین میتوانید سوار خط هفت اتوبوسهای تندرو در مسیر میدان راهآهن به پایانه تجریش یا پایانه شهید افشار شده و در ایستگاه مولوی پیاده شوید.
تاکسی: با استفاده از تاکسیهای خطی خیابان ولی عصر (عج) یا چهارراه مولوی نیز دسترسی به مهدیه تهران بهراحتی میسر است.
مهدیه تهران چگونه ساخته شد؟
عکاس: نامشخص
شیخ احمد کافی پیش از تاسیس مهدیه تهران، برنامههای مذهبی را با عنوان «جلسه المهدی» در منزل خود برگزار میکرد و از آنجا که جمعیت زیادی در این برنامهها حاضر میشدند، برخی از همسایگان به این موضوع اعتراض کردند. در نتیجه شیخ احمد کافی تصمیم به تاسیس مهدیه میگیرد و آیتالله مدنی کلنگ آن را به زمین میزند. این طور به نظر میرسد که مهدیه تهران در ابتدای امر بهصورت سقف سولهای بنا میشود.
شیخ احمد کافی با فروش منزل خود و کمک چهار تن از بازاریان تهران و مردم، زمینی به بزرگی ۱۲۰۰ متر مربع را در سال ۱۳۴۷ با قیمتی بالغ بر ۶۰۰ هزار تومان خریداری میکند و بهلطف حمایت تعدادی از بازاریان تهران میتواند مساحت مهدیه را به ۳۰۰۰ متر مربع افزایش دهد. توسعه این محل پس از انقلاب اسلامی نیز ادامه داشت و زمانی که هيئتامنا وقت در سال ۱۳۶۶ به خدمت حضرت امام خمينی (ره) میرسند تا برای بازسازی و توسعه این محل کسب تکلیف کنند، حضرت امام (ره) میفرمایند:
بگذاريد مهديه را بعد از جنگ بسازيد؛ زيرا مهديه بايد عظيم ساخته شود.
پس از این جلسه و با توصيه معظم له، هفت منزل در قسمت شمال مهديه با کمک افراد نیکوکار و خیر به مهديه اضافه میشود و به این ترتیب، مساحت آن به حدود ۵۰۰۰ متر مربع میرسد.
منبع عکس: خبرگزاری مهر (عکاس: بهنام توفیقی فروهر)
تصمیم برای بازسازی مهدیه در سال ۱۳۷۰ گرفته شد و پس از انتخاب نقشه از بین ۶۲ نقشه پیشنهادی، در سال ۱۳۷۲ کار بازسازی آن با پيمانکاری شرکت مترو آغاز شد.
در سال ۱۳۹۳ بیش از ۱۰۰۰ متر مربع زمین خریداری و به مهدیه اضافه شد. در حال حاضر این مرکز مذهبی چند طبقه وسعتی بالغ بر ۱۱,۰۰۰ متر مربع دارد که میتواند پذیرای حدود ۸,۰۰۰ نفر باشد.
برنامههای مهدیه تهران
منبع عکس: خبرگزاری مهر (عکاس: بهنام توفیقی فروهر)
مهدیه تهران از ابتدا برای برگزاری برنامههای مذهبی مثل دعای ندبه و کمیل و سخنرانیهای مذهبی به کار میرفت. در اواسط دهه ۱۳۷۰ به محلی برای جلسههای هیئت رزمندگان اسلام تبدیل شد.
مهدیه در طول سال بیش از ۲۰۰ برنامه مذهبی برای اعیاد، عزا و مناسبتهای ملی برگزار میکند که مهمترین آنها شامل مراسم عزاداری دهه اول محرم و دهه آخر صفر هستند. مراسم قرائت دعای کمیل و دعای ندبه نیز بهصورت هفتگی و ثابت برگزار میشود و تا پیش از شیوع کرونا هرگز تعطیل نشده بود.
منبع عکس: خبرگزاری صدا و سیما (عکاس: زینب حمزه لویی)
«همایش شیرخوارگان حسینی» یکی از برنامههای مهدیه تهران است که بهمناسبت بزرگداشت حضرت علی اصغر (ع) در ماه محرم برگزار میشود. در روزهای محرم و صفر نیز ویژه برنامههایی در این محل جریان دارد؛ نظیر برگزاری نماز جماعت و بيان احکام، عزاداری و مرثيه سرایی که هر سال جمعیت زیادی در آن حضور پیدا میکنند.
قرائت دعاها و مناجات ۳۰ شب ماه رمضان، سخنرانی، قرائت دعای جوشن کبير و مراسم احیا در شبهای ۱۹، ۲۱ و ۲۳ ماه رمضان از جمله برنامههای مهدیه تهران در این ماه است. در حال حاضر صدا و سیما برخی از برنامههای این محل را پخش میکند.
منبع عکس: خبرگزاری صدا و سیما (عکاس: زینب حمزه لویی)، خبرگزاری مهر (عکاس: بهنام توفیقی فروهر)، خبرگزاری تسنیم (عکاس: محمود حسینی)
شیوع ویروس کرونا روی برنامههای این محل نیز تاثیر گذاشته است و سال گذشته (۱۳۹۹) به توصیه مسئولان وزارت بهداشت، پس از حدود نیم قرن، برنامه هفتگی دعای کمیل و ندبه مهدیه تعطیل شد. تا اینکه در روزهای ماه رمضان ۱۳۹۹ برنامه مناجاتخوانی در قالب حسینیه مجازی و شبهای احیای ماه رمضان با رعایت پروتکلهای بهداشتی و فاصلهگذاری اجتماعی برگزار شد.
اگر تاکنون به مهدیه تهران رفتهاید و از برنامههای مذهبی و فرهنگی آن استفاده کردهاید، در پایین این مقاله از کجارو میتوانید نظر و تجربه خود را با مخاطبان ما در میان بگذارید.
نویسنده: صدیقه شجاعی
سوالات متداول
مهدیه تهران کجاست؟
مهدیه در محدوده خیابان ولیعصر (عج) تهران واقع شده و محل برگزاری برنامههای مذهبی و بهخصوص مراسم شیرخوارگان حسینی است.
موسس مهدیه تهران کیست؟
مهدیه تهران توسط شیخ احمد کافی تاسیس شده است.
کدام برنامههای مذهبی در مهدیه تهران اجرا میشود؟
مهدیه در طول سال بیش از ۲۰۰ برنامه مذهبی برای اعیاد، عزا و مناسبتهای ملی برگزار میکند که مهمترین آنها شامل مراسم عزاداری دهه اول محرم و دهه آخر صفر هستند.
آیا امکان دسترسی به مهدیه تهران با مترو وجود دارد؟
در صورتی که قصد دارید با مترو خود را به مهدیه تهران برسانید، ایستگاه مهدیه در تقاطع خطوط سه و هفت مترو قرار گرفته است که فاصله بسیار کمی با این محل مذهبی دارد.