کجارو من
مجله گردشگری
اخبار
کجارو پلاس

دریاچه مهارلو

شنبه ۲۷ دی ۱۳۹۹ - ۱۴:۵۸
مطالعه 16 دقیقه
آسمان آبی و صاف دریاچه مهارلو
دریاچه صورتی مهارلو از جاهای دیدنی شیراز است و در ۶۰ کیلومتری جاده شیراز به فسا قرار دارد.
تبلیغات
دریاچه مهارلو
  • مدت زمان بازدید از این جاذبه: بین ۲ تا ۳ ساعت
  • بازدید از این جاذبه رایگان است
  • ایران، استان فارس، جنوب شرقی شیراز، حدود ۲۰ کیلومتری جاده شیراز به فسا، نزدیکی روستای مهارلو
آسمان آبی و صاف دریاچه مهارلو
مشاهده روی نقشه
قایق پدالی روی دریاچه مهارلو
پرندگان کوچک دریاچه مهارلو
دریاچه مهارلو شیراز
ترکیب زیبای شن و ماسه، نمک و آب قرمز رنگ دریاچه مهارلو
لایه‌های نمک دریاچه مهارلو
حضور گردشگران در دریاچه مهارلو
قایق‌سواری گردشگران در دریاچه مهارلو
مسیر خاکی دریاچه مهارلو

یکی از جاذبه‌های طبیعی و تماشایی استان فارس و جاهای دیدنی شیراز، تالاب مهارلو یا دریاچه مهارلو است که در حدود ۳۰ کیلومتری جنوب شرقی این شهر قرار دارد. با وجود آنکه دریاچه مهارلو یک دریاچه فصلی ساده به نظر می‌رسد، وجه تمایز آن در ظاهر و رنگ بی‌نظیرش است. دریاچه مزبور به‌عنوان دریاچه صورتی نیز شناخته می‌شود و دلیل صورتی و قرمز بودن این دریاچه، رشد نوعی جلبک در آب آن است. این دریاچه بخشی از منطقه شکار ممنوع مهارلو در شیراز محسوب می‌شود و پناهگاه و زیستگاه پرندگان مهاجری چون فلامینگوها است.

درباره دریاچه مهارلو بیشتر بدانید:

کپی لینک

دریاچه مهارلو کجاست؟

  • آدرس: استان فارس،شهرستان سروستان، بخش کوهنجان، حدود ۳۰ کیلومتری جنوب شرقی شیراز، دهستان و روستای مهارلو (مشاهده روی نقشه)
  • ساعت فعالیت (سال ۱۴۰۳): ۲۴ ساعته
  • هزینه بازدید (سال ۱۴۰۳): رایگان

دریاچه مهارلو از دیدنی های استان فارس محسوب می‌شود که در نزدیکی روستای مهارلو یا دشت گل قرار دارد. فاصله شیراز تا دریاچه مهارلو به حدود ۳۰ کیلومتر (۳۰ دقیقه با خودرو) می‌رسد. این جاذبه در ۴۰ کیلومتری (۴۰ دقیقه با خودرو) جاده شیراز به فسا و ۹۳۰ کیلومتری جنوب تهران (۱۰ ساعت با خودرو) قرار دارد.

منبع عکس: وب‌سایت Farsnews.ir. عکاس: حدیث فقیری

کپی لینک

مسیر دسترسی به دریاچه مهارلو

برای بازدید از دریاچه سرخ مهارلو ابتدا باید به استان فارس و شهر زیبای شیراز سفر کنید. سپس مسیر شیراز به فسا را در پیش بگیرید. پس از طی کردن حدود ۶۰ کیلومتر از مسیر، به روستای مهارلو خواهید رسید؛ از آنجا نیز می‌توانید از طریق جاده خاکی، راهی این دریاچه شوید.

کپی لینک

درباره دریاچه مهارلو

منبع عکس: وب‌سایت Farsnews.ir. عکاس: حدیث فقیری

دریاچه مهارلو جزو منطقه شکار ممنوع مهارلو شیراز محسوب می‌شود

«تالاب مهارلو» که به‌عنوان «دریاچه مهارلو» نیز شناخته می‌شود، بخشی از منطقه شکار ممنوع مهارلو شیراز است و از جمله مقاصد گردشگری در اطراف شیراز محسوب می‌شود. این دریاچه با حدود مساحت ۲۵,۰۰۰ هکتار در ارتفاع ۱۵۶۰ متری از سطح دریا قرار دارد. همچنین بیشترین طول دریاچه مهارلو ۳۱ کیلومتر و حداکثر پهنای آن نیز ۱۱ کیلومتر اندازه‌گیری شده است.

عمق متوسط دریاچه مهارلو ۵۰ سانتی‌متر و عمیق‌ترین نقطه آن در زمان پر آبی، سه متر است. آب این دریاچه از نوع کلرید سدیم- منیزیم و سولفات سدیم است و در فصل‌های خشک سال، یکی از کانسارهای بزرگ نمک ایران محسوب می‌شود.

مهارلو دریاچه‌ای فصلی است که در فصل تابستان، بخش عمده آن خشک و دوباره با بارش باران در فصل پاییز و زمستان آبگیری می‌شود. آب این دریاچه از طریق بارش‌های جوی و رودخانه خشک شیراز، چناراه و سلطان آباد تأمین می‌شود. این رودخانه‌ها سیلاب‌های غرب شیراز را جمع می‌کنند و در نهایت به دریاچه مهارلو می‌ریزند. در حوزه آبریز دریاچه مهارلو همچنین چشمه‌های متعددی وجود دارد که به این دریاچه می‌ریزند.

از فعالیت‌هایی که می‌توان در دریاچه مهارلو انجام داد، می‌توان به عکاسی و تماشای گونه‌های جانوری، پرنده‌نگری، قایق‌ پدالی سواری و اسب‌سواری اشاره کرد.

کپی لینک

وجه تمسیه دریاچه مهارلو

منبع عکس: وب‌سایت Yjc.ir. عکاس: الهه پور حسین

دریاچه مهارلو توسط بومی‌های شهر شیراز، با نام‌های متعددی چون «مهلو»، «مهلویه» و «ماهلویه» خوانده می‌شود و در گذشته به «جنکال» یا «دریاچه نمک» نیز شهرت داشت. نام کنونی دریاچه مهارلو به‌خاطر مجاورتش با روستایی به همین نام است.

«اصطخری» (یکی از جغرافی‌دانان در قرن چهارم هجری قمری) دریاچه مهارلو را «جنکان» می‌نامید. همچنین «ابوالفدا» (تاریخ نگار و جغرافی‌دان اهل سوریه) و «ابن‌بطوطه» (یکی از بزرگ‌ترین جهان‌گردان معروف مراکشی) از آن با عنوان «جمکان» یاد کرده‌اند. در کتاب «فارسنامه» به نویسندگی ابن بلخی و «جغرافیای حمدالله مستوفی» نیز نام این دریاچه ماهلویه نوشته است.

کپی لینک

محیط زیست دریاچه مهارلو

منبع عکس: وب‌سایت Yjc.ir. عکاس: الهه پور حسین

دریاچه مهارلو پناهگاه حیات‌وحش و زیستگاه پرندگان مهاجر به شمار می‌رود. این پرندگان در صورت مساعد بودن شرایط زیست تا اواسط پاییز در مناطق تالابی فارس و دریاچه مهارلو می‌مانند. هر ساله جمعیت فراوانی از فلامینگوها به این منطقه می‌آیند. شور بودن آب دریاچه مهارلو موجب سازگاری این پرنده می‌شود؛ چراکه غذای اصلی فلامینگوها موجودی شور پسند به نام آرتمیا است و در آب مهارلو فراوان یافت می‌شود.

دریاچه مهارلو زیستگاه پرندگان مهاجری چون فلامینگوها است

علاوه بر فلامینگوها پرندگانی چون آنقوت، تنجه، انواع کاکایی، انواع پرندگان کنار آبزی مانند گیلانشاه بزرگ، سلیم کوچک، آبچلیک‌، حواصیل، اردک سرسبز و مرغابی در این تالاب زندگی می‌کنند. در اطراف دریاچه همچنین حیواناتی همچون شغال، گربه وحشی، کفتار و روباه مشاهده می‌شوند.

کپی لینک

اهمیت صنعتی دریاچه مهارلو

منبع عکس: وب‌سایت Mizanonline.ir. عکاس: سهیل ستایش

دریاچه مهارلو گنجی طبیعی و خدادادی است که از نظر تجاری و صنعتی از اهمیت بالایی برخودار است. این دریاچه از مهم‌ترین منابع تأمین کننده نمک خوراکی و صنعتی استان فارس است. همچنین در این دریاچه نوعی جلبک به نام دونالیلا سالینا رشد می‌کنند که در صنعت غذایی، تولید دارو و لوازم آرایشی به‌عنوان رنگ‌دانه قابل استفاده است.

دریاچه مهارلو یکی از منابع مهم جلبک دونالیلا سالینا، میگوی آرتمیا، نمک خوراکی و نمک صنعتی است

جلبک دونالیلا سالینا همچنین غذای نوعی میگو به نام آرتمیا است. آرتمیا موجودی است که در آب‌های شور زندگی می‌کند و در آب دریاچه مهارلو نیز این موجود یافت می‌شود. پرندگانی چون فلامنیگو از آرتمیا تغذیه می‌کنند. آرتمیا در صنعت پرورش ماهی اهمیت بالایی دارد و در پرورش ماهی‌های خاویاری، زینتی و میگو از آن استفاده می‌کنند و در صادرات نیز سود سرشاری از آن به دست می‌آید.

کپی لینک

وضعیت فعلی دریاچه مهارلو

منبع عکس: وب‌سایت Farsnews.ir. عکاس: حدیث فقیری

دریاچه مهارلو مانند بسیاری از تالاب‌ها و دریاچه‌های ایران با تهدیدات زیست‌محیطی متعددی از جمله خشکسالی مواجه است. این دریاچه در متعادل ساختن آب‌وهوای شهر شیراز موثر است و در زمستان از سرمای شدید و در تابستان به‌دلیل رطوبت حاصل از این دریاچه، از گرمای شدید جلوگیری می‌کند؛ اما در دهه‌های اخیر، این دریاچه به‌دلیل بارش کم و خشکسالی به کانون ریزگردها تبدیل شده و موجب آلودگی هوای منطقه می‌شود.

خشک‌سالی، ورود فاضلاب و مواد سمی از عوامل تهدید کننده حیات دریاچه مهارلو به شمار می‌آیند

کم‌آبی و خشکسالی دریاچه مهارلو بر کشاورزی نیز تأثیرگذار است؛ به‌گونه‌ای که اگر دریاچه مهارلو به‌طور کامل خشک شود، با وزش باد، نمک‌های بستر دریاچه برخاسته و خاک‌های اطراف دریاچه جابه‌جا شده و باعث ایجاد مشکلاتی برای کشاورزان و در نهایت شور شدن زمین‌های کشاورزی می‌شود.

تهدید دیگری که گریبان دریاچه مهارلو است، آلودگی این دریاچه با آلاینده‌ها و فلزات سنگینی مانند سرب است که از طریق آب رودخانه‌ها و فاضلاب وارد آب مهارلو می‌شوند. تبخیر آب دریاچه مهارلو در فصل تابستان زیاد است و این موجب افزایش آلاینده‌ها و بیشتر شدن آن‌ها از حد مجاز می‌شود. برداشت‌های بی‌رویه از آب‌های زیرزمینی و حفر چاه‌های غیرمجاز نیز بر اکوسیستم این دریاچه اثر گذاشته و موجب کاهش جمعیت و تنوع پرندگان مهاجر شده است.

کپی لینک

نکات لازم برای سفر به دریاچه مهارلو

  • وضعیت آب و هوا و جاده‌ها را بررسی کنید.
  • به محیط زیست احترام بگذارید و پس از طبیعت‌گردی، چیزی از خود به جا نگذارید.
  • از حیات وحش دریاچه مهارلو مراقبت کنید.
  • از شنا کردن در دریاچه بپرهیزید.
  • حتما کلاه، کرم ضدآفتاب و عینک آفتابی خود را همراه داشته باشید.
  • جلبک‌‌های دونالیلا سالینا هیچ خطری برای سلامتی گردشگران نخواهد داشت.
  • قدم‌زدن در ساحل این دریاچه یکی از تفریحات محبوب آن محسوب می‌شود؛ پس کفش مناسب این فعالیت همراه داشته باشید.
  • به‌دلیل طول زیاد دریاچه مهارلو، امکان نبود بوفه در نزدیکی محل توقف شما است؛ حتما آب‌ آشامیدنی و خوراکی به‌همراه داشته باشید.
  • برخی نقاط جاده خاکی منتهی به دریاچه، ناهموار است؛ هنگام رانندگی دقت لازم را داشته باشید.
کپی لینک

علت صورتی بودن دریاچه مهارلو

منبع عکس: وب‌سایت Farsnews.ir. عکاس: حدیث فقیری

ماده‌ای به نام بتا کارتن عامل صورتی و قرمز رنگ بودن آب دریاچه مهارلو است

در دریاچه مهارلو، به‌دلیل شوری آب و نور فراوان، نوعی جلبک سبز بی‌خطر تک سلولی به نام دونالیلا سالینا رشد می‌کند. این جلبک، خوراک میگوی آب شور یا همان آرتمیای یک سانتی‌متری است که در آب‌های شور مانند مهارلو زندگی می‌کند. جلبک سالینا با افزایش دما و غلظت نمک، نوعی ماده بتاکارتن ایجاد می‌کند که موجب تغییر رنگ آب دریاچه می‌شود؛ بتاکارتن خطر اکولوژیک و زیست‌بوم برای این دریاچه ندارد.

آب دریاچه مهارلو در تابستان بخار می‌شود و در همین بازه زمانی است که رنگ صورتی‌ آب دریاچه مهارلو خود را به‌خوبی نشان می‌دهد.

کپی لینک

بهترین فصل سفر به دریاچه مهارلو

منبع عکس: وب‌سایت Farsnews.ir. عکاس: حدیث فقیری

چنانچه تصمیم گرفتید به دیدن دریاچه صورتی ایران بروید، پیشنهاد می‌دهیم از پاییز تا اواسط اردیبهشت ماه به این دریاچه سفر کنید. در این فصول دریاچه پرآب‌ است و آب‌وهوای دلپذیرتر و خنک‌تری دارد.

نمای دور دریاچه مهارلو
قایق‌سواری گردشگران در دریاچه مهارلو
قایق‌های پدالی دریاچه مهارلو
بلورهای نمک دریاچه مهارلو
دریاچه بهارلو در فصل بهار
لایه‌های نمک دریاچه مهارلو
ترکیب زیبای شن و ماسه، نمک و آب قرمز رنگ دریاچه مهارلو
حضور گردشگران در دریاچه مهارلو

منبع عکس‌های گالری: وب‌سایت ilna.ir (عکاس: علی محمدی راد)، وب‌سایت Irna.ir (عکاس: رضا قادری)، وب‌سایت Iribnews.ir (عکاس: الهه پورحسین) و وب‌سایت Yjc.ir (عکاس: الهه پورحسین)

کپی لینک

جاهای دیدنی اطراف دریاچه مهارلو

کپی لینک

روستای مهارلو

  • آدرس: استان فارس، شهرستان سروستان، بخش کوهنجان، دهستان مهارلو (مشاهده روی نقشه)
  • فاصله دریاچه مهارلو تا روستای مهارلو: حدود ۱۰ کیلومتر (۱۰ دقیقه با خودرو)

«روستای مهارلو» که نام خود را از دریاچه‌ هم‌جوار خود گرفته است، یکی از روستاهای تاریخی شیراز محسوب می‌شود. قدمت این روستا بر اساس آثار به‌جا مانده در محدوده آن، به دوره صفویه نسبت داده شده است. روستای مهارلو به «دشت گل» نیز شهرت دارد و به‌دلیل قرارگیری در ارتفاع و دامنه کوه، دارای آب و هوای بسیار دلپذیری است. در بافت قدیمی این روستا، اغلب خانه‌ها از خشت،گل و چوب با طاق‌های بلند و پنجره‌های قوسی‌شکل هستند؛ ولی امروزه خانه‌ها با سقف مسطح و مصالحی همچون آجر، بلوک سیمانی، آهن و گچ ساخته می‌شوند.

منبع عکس: گوگل‌مپ. عکاس: Reza norouzi

اکثر اهالی روستای مهارلو به زراعت، تولید صنایع دستی و دامداری فعالیت دارند و گندم، جو، انجیر، بادام، پشم گوسفند، انواع لبنیات و قالی‌های ارزشمند دستبافت از مهم‌ترین محصولات آن‌ها هستند. این روستا دارای جاذبه‌های متعددی است که می‌توان از دریاچه مهارلو، کاروان‌سرای شاه عباسی، چشمه آب گوگردی، قلعه شاهرخ (پسر تیمور لنگ)، بقعه بی بی شریفه خاتون، تل شرقی و امامزاده خدیجه بانو نام برد.

کپی لینک

باغ عفیف آباد

  • آدرس: استان فارس، شهرستان شیراز، انتهای خیابان عفیف آباد (مشاهده روی نقشه)
  • شماره تماس: ۳۶۲۶۷۳۴۳ ۰۷۱
  • ساعت بازدید (سال ۱۴۰۳): از ساعت ۹ تا ۲۰
  • هزینه ورودی(سال ۱۴۰۳): ۱۰,۰۰۰ تومان
  • فاصله دریاچه مهارلو تا باغ عفیف آباد: ۴۰ کیلومتر (۴۰ دقیقه با خودرو)

«باغ عفیف آباد» یا «باغ گلشن» از باغ‌ها و جاذبه‌های زیبای شیراز محسوب می‌شود که قدمتی تاریخی دارد. تاریخچه این باغ به دوره صفویه می‌رسد و عمارت دوطبقه آن نیز در دوره قاجار ساخته شده است. این باغ اکنون تحت مالکیت سازمان عقیدتی سیاسی ارتش جمهوری اسلامی قرار دارد و یکی از بزرگ‌ترین موزه‌های نظامی خاورمیانه نیز در آن قرار گرفته است.

منبع عکس: گوگل‌مپ. عکاس: Hosein habibi

باغ عفیف آباد شیراز دارای ۱۲۷,۰۰۰ متر مربع وسعت است و یکی از بزرگ‌ترین باغ‌های ایران محسوب می‌شود. محیط این باغ متشکل از چندین بخش همچون ورودی، فضای سبز، حوض مستطیل‌شکل و عمارت اصلی است. در طبقه اول عمارت باغ عفیف آباد «موزه نظامی» قرار دارد که در آن انواع سلاح‌های گرم، سرد، خودکار و نیمه خودکار، مسلسل و تپانچه‌، شمشیر، تفنگ‌های سرپر و شکاری، زره و کلاهخود، نیزه و سپر به نمایش گذاشته شده است. طبقه دوم عمارت نیز به «موزه عبرت» تعلق دارد که شامل تالاری بزرگ با سقف چوبی می‌شود و از جاذبه‌های آن می‌توان به شومینه‌های سنگی، فرش‌های قیمتی، پنجره‌های چوبی به‌همراه شیشه‌های رنگی، گچ‌بری‌ها و مقرنس‌ای ظریف و پیانوی شخصی شهبانو فرح پهلوی اشاره کرد.

کپی لینک

حافظیه

  • آدرس: استان فارس، شهرستان شیراز، حدفاصل چهارراه ادبیات و چهارراه حافظیه، روبه‌روی ورزشگاه حافظیه (مشاهده روی نقشه)
  • شماره تماس: ۳۲۲۸۴۵۵۲ ۰۷۱
  • ساعت بازدید (سال ۱۴۰۳): از ساعت ۸ تا ۲۱
  • هزینه ورودی(سال ۱۴۰۳): ۳۰,۰۰۰ تومان
  • فاصله دریاچه مهارلو تا حافظیه: ۳۵ کیلومتر (۴۰ دقیقه با خودرو)

«حافظیه» در واقع همان آرامگاه حافظ، پرآوازه‌ترین و محبوب‌ترین شاعر در ادبیات ایران است که در شمال شهر شیراز قرار دارد. این آرامگاه به‌عنوان یکی از مهم‌ترین و دوست‌داشتنی‌ترین جاذبه‌های این شهر شناخته می‌شود؛ به‌طوری که در برخی سال‌ها رکورد دار آمار بازدیدکنندگان بوده است. حافظیه مساحت تقریبی دو هکتار دارد که متشکل از دو صحن شمالی و جنوبی و یک تالار بین آن‌ها می‌شود. این مجموعه همچنین دارای چهار درب ورودی و خرجی است که درب اصلی آن از سمت جنوب، یک درب در شرق و دو درب نیز در غرب حافظیه قرار گرفته‌اند. طراح این بنا معماری فرانسوی و یکی از شرق‌شناسان مشهور به نام «آندره گدار» بوده است.

منبع عکس: گوگل‌مپ. عکاس: Sport sport

قدمت بنای اولیه حافظیه به دوره زندیه می‌رسد. این تالار ۵۶ متر طول و هشت متر عرض دارد، همچنین دارای مجموع ۲۰ ستون سنگی، با ارتفاع پنج متر است. برای تزیینات داخلی گنبد حافظیه، رنگ‌هایی همچون سفید، سرخ ارغوانی، سیاه، آبی فیروزه‌ای، قهوه‌ای سوخته را به‌کار گرفته‌اند.

کپی لینک

سعدیه

  • آدرس: استان فارس، شهرستان شیراز، انتهای خیابان بوستان، جنب باغ دلگشا (مشاهده روی نقشه)
  • شماره تماس: ۳۷۳۰۲۳۰۰ ۰۷۱
  • ساعت بازدید (سال ۱۴۰۳): از ساعت ۷ تا ۲۰
  • هزینه ورودی(سال ۱۴۰۳): ۳۰,۰۰۰ تومان
  • فاصله دریاچه مهارلو تا سعدیه: ۳۵ کیلومتر (۴۰ دقیقه با خودرو)

«سعدیه»، آرامگاه شرف‌الدین مصلح شیرازی، معروف به سعدی شیرازی است که یکی از شاعران و نویسندگان قرن هفتم هجری محسوب می‌شود. قدمت این جاذبه که از جاهای دیدنی و پرطرفدار شیراز به شمار می‌آید، به دوره زندیه بازمی‌گردد. در سال ۱۳۲۷ خورشیدی بنای سعدیه را در معرض آسیب دیدند و برای پیشگیری از تخریب، عملیات احیای آن را شروع کردند. تیم مرمت و احیای سعدیه متشکل از جمعی از طراحان، مهندسان و کارگران بود که اصالت همگی به شیراز می‌رسید. این عملیات در همان سال آغاز شد و تا سال ۱۳۳۰ خورشیدی ادامه داشت.

طراحی بنای سعدیه توسط «محسن فروغی» و با ایده گرفتن از کاخ چهل‌ستون واقع در اصفهان و سبک معماری‌های قدیم و جدید ایرانی انجام شده است. این جاذبه ۷,۷۰۰ متر مربع مساحت دارد و باغ و بنای سعدیه را در دل خود دارد. مهم‌ترین جاذبه سعدیه متعلق به حوض ماهی آن است که در زیر آرامگاه قرار دارد و هشت‌ضلعی طراحی شده است. همچنین در زیرزمین این مجموعه چایخانه‌ای وجود دارد که با منویی متنوع، از گردشگران پذیرایی می‌کند.

منبع عکس: گوگل‌مپ. عکاس: Ashkan

آیا به شهر زیبای شیراز سفر و از دریاچه مهارلو دیدن کرده‌اید؟ لطفا درصورت بازدید، تجربه‌های و نظرات خود را در بخش دیدگاه‌های همین مقاله با ما و دیگر کاربرای عزیز

کجارو

به اشتراک بگذارید.

سوالات متداول

  • دریاچه مهارلو کجاست؟

    دریاچه مهارلو از جاذبه‌های طبیعی استان فارس محسوب می‌شود است که در حدود ۳۰ کیلومتری شهر شیراز (۳۵ دقیقه با خودرو) در شهرستان سروستان قرار دارد. این دریاچه در ۹۳۰ کیلومتری جنوب تهران (۱۰ ساعت با خودرو) واقع شده است.

  • دریاچه مهارلو چه زمانی صورتی است؟

    آب دریاچه مهارلو در تابستان بخار و خیلی کم می‌شود و در همین بازه زمانی است که رنگ صورتی‌ آب دریاچه مهارلو، پررنگ‌تر از سایر ایام سال خودنمایی می‌کند.

مقاله رو دوست داشتی؟
نظرت چیه؟
داغ‌ترین مطالب روز
تبلیغات

نظرات