- مدت زمان بازدید از این جاذبه: نصف روز
- بازدید از این جاذبه رایگان است
- ایران، استان اردبیل، شهرستان گرمی، بخش مرکزی، روستای خان کندی
ایران بهواسطه برخورداری از جغرافیا و طبیعت چهارفصل، روستاهایی زیبا و منحصربهفرد دارد. این روستاها که در تمام وسعت ایران پراکنده شدهاند، یکی از دیگری تماشاییتر و پرطرفدارتر هستند. طبیعت سرسبز و وجود چشمه و رودخانه در این روستاها، سبب ایجاد چشماندازی بینظیر و آرامشبخش در آنها شده است. با این توضیح به سراغ یکی از کمنظیرترین روستاهای هدف گردشگری ایران، یعنی روستای خانکندی میرویم.
آنچه باید درباره روستای خان کندی بدانید:
- آنچه باید درباره روستای خان کندی بدانید:
- روستای خان کندی کجاست؟
- مسیر دسترسی به روستای خان کندی
- درباره روستای خان کندی
- تاریخچه روستای خان کندی
- پوشش گیاهی و جانوری روستای خان کندی
- جاهای دیدنی روستای خان کندی
- رودخانههای فصلی
- خان بولاغی
- دریاچه فصلی قالغانلو
- تولکی تپه
- ارتفاعات خان کندی
- بهترین زمان سفر به روستای خان کندی
- سوغات روستای خان کندی
- اقامت در روستای خان کندی
- نکات بازدید از روستای خان کندی
روستای خان کندی کجاست؟
- آدرس: استان اردبیل، شهرستان گرمی، بخش مرکزی (مشاهده در نقشه)
عکس از وبسایت Wikipedia | عکاس: Mirisa56
روستای خان کندی یکی از روستاهای زیبای استان اردبیل و از جاهای دیدنی گرمی محسوب میشود. این روستا در بخش مرکزی شهرستان گرمی در مرز ایران و جمهوری آذربایجان و در دامنه کوه قبلهداشی قرار دارد. فاصله اردبیل تا روستای خان کندی حدود ۱۰۰ کیلومتر است.
مسیر دسترسی به روستای خان کندی
برای رسیدن به روستای خان کندی از دو مسیر میتوان استفاده کرد. اگر از سمت اردبیل عازم این روستا شوید، از طریق جاده قدیم اردبیل-گرمی و سپس از مسیر کنگان به روستای تولون خواهید رسید و از آنجا به خانکندی دسترسی مییابید. مسیر دوم، از سمت گرمی مستقیم به تولون و سپس به خانکندی میرسد.
درباره روستای خان کندی
عکس از گوگلمپ | عکاس: mir isa
روستای زیبا و جذاب خان کندی امروزه یکی از پرطرفدارترین روستاهای استان اردبیل محسوب میشود که هرساله گردشگران بسیاری از آن دیدن میکنند. این روستای زیبا، طراوت، سرسبزی و چشمههایی حیاتبخش دارد که از محبوبیت فراوانی برخوردارند. از طبیعت زیبا و چشمانداز بینظیر روستا گرفته تا محصولات طبیعی آن، جاذبههایی است که چشمها را بهسمت خود خیره میکند.
این روستای سرسبز و زیبا دارای مراتعی غنی و پوشیده از انواع رستنیها، گیاهان دارویی، گلهای رنگارنگ، برکهها و چشمههای آب سرد خودجوش است که مسکن اعصاب و روان محسوب میشوند و جویبارهایی جاری دارد؛ بههمین واسطه، همه ساله پذیرای مهمانان و گردشگران اقصی نقاط کشور است که برای گذراندن تعطیلات به خانکندی سفر میکنند.
روستای خانکندی تا چندسال اخیر جمعیتی حدود ۱۵۰ نفر داشت؛ بااینحال در یکیدو سال گذشته بهواسطه مشکلات اقتصادی و معیشتی فراگیر در روستاها، جمعیت آن تا حد چشمگیری کاهش پیدا کرده و به زیر ۲۰ نفر رسیده است. این روستا محلی مناسب برای رشد دامپروری، زنبورداری و کشاورزی دیم محسوب میشود. اکثر ساکنان خان کندی به دامپروری و کشاورزی دیم مشغول هستند و از این طریق امرار معاش و کسب درآمد میکنند. باغداری و کاشت درختان گردو، آلوچه، سیب و گیلاس، بهطور محدود در روستا انجام میشود.
تاریخچه روستای خان کندی
عکس از گوگلمپ | عکاس: Mir isa
تاریخچه خان کندی نشان میدهد که این روستا از ابتدای پیدایش، محل ییلاق کوچنشینان ایل سون بوده است
اگر بخواهیم تاریخچه پیدایش روستای خانکندی را بررسی کنیم، متوجه خواهیم شد که شکلگیری این روستا همزمان با پیدایش روستای تولون بوده است. سنگ بنای اولیه این روستا در دوره حکومت نادرشاه گذاشته شد و قدمت آن به دوره افشاریه میرسد.
خانکندی بهدلیل برخورداری از مراتع ییلاقی فوقالعاده، از زمان پیدایش خود محل ییلاق کوچنشینان ایل سون بوده است. پایهگذار روستای خانکندی، خاندان خلیفهلو از نوادگان و فرزندان عبابگ بوده است و خان کندی بهمنظور ییلاق طایفه علابگلو مورد استفاده قرار میگرفت. نام روستا در ابتدا «خانیوردی» بود و سپس به خانکندی تغییر نام پیدا کرد.
پوشش گیاهی و جانوری روستای خان کندی
عکس از گوگلمپ | عکاس: mir isa
خان کندی تنوع زیستی کم نظیری از حیوانات و گیاهان دارویی دارد
در خانکندی تنوع زیستی کمنظیری وجود دارد. از انواع گونههای زیستی در کوههای خانکندی میتوان به انواع کبک، بلدرچین، اردک، غاز، قرقاول و...اشاره کرد. علاوه بر این، ارتفاعات مجاور خانکندی پوشیده از مراتع سرسبز با انواع گیاهان وحشی خودرو، بهخصوص گون و شبدر کوهی است.
گونهای روستای خان کندی از نوع خاردار با خارهای بلند و پراکنده و گونه دیگر از نوع گون سبز با خارهای درشت به هم فشرده است که اهالی این نوع از گون را گون جوجهتیغی مینامند. در خانکندی گیاهان دارویی بسیاری نیز یافت میشود که از جمله آنها میتوان به گیاه بومادران، گلگاوزبان، پونه و... اشاره کرد. وجود این گیاهان طبیعی پرطرفدار یکی دیگر از خاصیتهای روستا است که موجبات جذب گردشگر را فراهم کرده است.
جاهای دیدنی روستای خان کندی
رودخانههای فصلی
عکس از گوگلمپ | عکاس: mir isa
در روستای خان کندی، رودخانههای زیبایی جریان دارند که فصلی هستند و تا شهرستان گرمی ادامه دارند؛ یکی از این رودخانهها به «گرمی چای» معروف است. این رودخانهها از کوههای روستای خانکندی سرچشمه میگیرند. آب رودخانهها و چشمههایی که از کوههای روستا سرچشمه میگیرند، در خان کندی برای کشاورزی و تامین آب شرب استفاده میشوند.
خان بولاغی
خان بولاغی و دریاچه قالغانلو از مهمترین جاذبههای خان کندی هستند
یکی از منابع آبی و جاذبههای خاص و بینظیر روستای خانکندی، چشمه «خان بولاغی» روستا است که شاید بیشترین سرسبزی این مکان مدیون آن باشد. به گفته اهالی روستا در زمانهای گذشته، خان روستا چشمه را به خود اختصاص داده و اهالی را از دسترسی به آن محروم کرده بود؛ به همین دلیل، چشمه با نام خان بولاغی مشهور شده است.
خان بولاغی در جنوب روستای خانکندی قرار گرفته است. این چشمه در تابستان و زمستان دمای صفر درجه دارد و به گفته اهالی روستا، شفابخش برخی از امراض پوستی است. در سالهای اخیر، آب چشمه بهسمت روستا لولهکشی شده و مورد استفاده اهالی قرار گرفته است.
دریاچه فصلی قالغانلو
عکس از گوگلمپ | عکاس: mir isa
از دیگر جاذبههای دیدنی روستای خانکندی، میتوان دریاچه فصلی «قالغانلو» را نام برد که از ذوب شدن تدریجی برفهای کوه قبلهداشی ایجاد شده است و در فصل بهار، وسعت آن افزایش مییابد. وسعت این دریاچه در فصول خشک سال، بهدلیل افزایش تبخیر سطحی و مصرف آب آن توسط دامها و کشاورزان کم میشود. بررسی اکولوژی طبیعی قالغانلو نشان از وجود یک اکوسیستم با انواع موجودات آبزی در آن دارد. این دریاچه مکان خوبی جهت پرورش انواع ماهیان سردابی است.
تولکی تپه
در شمال شرقی روستای خانکندی تپهای واقع شده است که پیشتر هرمی بود؛ اما در اثر کشت گندم و در نتیجه فرسایش خاک طی سالیان متمادی، بهشکل ذوزنقهای با قاعدهای رو به شمال درآمده است. این تپه با نام تولکیتپه شناخته میشود که در زبان ترکی بهمعنای تپهروباه است. تولکیتپه بهدلیل نزدیکی به روستا و موقعیت ویژهای که داشت، در گذشته پناهگاه بسیاری از روباهها بود. برخی قدمت این تپه را به دوره اشکانیان نسبت میدهند.
ارتفاعات خان کندی
عکس از گوگلمپ | عکاس: mir isa
کوهها و ارتفاعات مجاور خان کندی محل رویش قارچهای چتری و گوشتی است که در اثر بارندگیهای فصل بهار و پاییز ایجاد میشوند. طرفداران قارچهای خان کندی در دوره رویش این محصول جهت چیدن آنها به کوهها و ارتفاعات مجاور خانکندی صعود میکنند و با کولهباری از قارچ سفید برمیگردند.
بهترین زمان سفر به روستای خان کندی
روستای خان کندی آب و هوایی کوهستانی و خنک در تابستان دارد و در فصل زمستان، سرد و برفی است. بیشترین بارش در این روستا در مهرماه و به میزان ۶۸ میلیمتر و کمترین متوسط بارش آن در تیرماه، سه میلیمتر بوده است؛ بنابراین، بهترین زمان سفر به روستای خانکندی اواخر فصل بهار و فصل تابستان به شمار میرود؛ گرچه مناظر و تفریحات پاییزی و زمستانی این روستا نیز علاقهمندان بسیاری دارد.
سوغات روستای خان کندی
در خانکندی مراتع سرسبز و پوشیده از گلهای رنگارنگ وجود دارد که محل مناسبی برای پرورش زنبور و تولید عسل هستند. به همین جهت بهترین و مرغوبترین نوع عسل در منطقه و شهرستان گرمی، در روستای خانکندی تولید میشود و تحت عنوان عسل طبیعی خانکندی در بازارهای شهر گرمی و سایر نقاط به فروش میرسد؛ بنابراین میتوان بهوضوح گفت که سوغات روستای خانکندی، عسل مرغوب آن است.
اقامت در روستای خان کندی
عکس از گوگلمپ | عکاس: mir isa
اگر دوست دارید شبی را به دور از هیاهوی شهر بگذرانید، میتوانید از اهالی روستا، اتاق یا خانه اجاره کنید. اگر هم بهدنبال ماجراجویی هستید، میتوانید در طبیعت اطراف خان کندی چادر خود را برپا کنید. یکی از نقاط محبوب کمپ، پیرامون دریاچه قالغانلو است. در صورت برپایی چادر در طبیعت، رعایت اصول اولیه را در راستای امنیت خود و حفظ طبیعت فراموش نکنید.
نکات بازدید از روستای خان کندی
عکس از گوگلمپ | عکاس: mir isa
- روستای خان کندی در ایام اوج گردشگری، پذیرای مسافران زیادی است.
- مسیر دسترسی به روستای خان کندی خاکی و ناهموار است. برای این منظور، بهتر است از خودروهای دو دیفرانسیل یا شاسیبلند استفاده کرد.
- هنگام بازدید از روستای خان کندی، به فرهنگ بومی منطقه احترام بگذارید.
- با خرید از محصولات متنوع خان کندی، به اقتصاد محلی روستا کمک کنید.
- هنگام بازدید از روستای خان کندی، در حفظ طبیعت کوشا باشید.
- ورود به روستای خان کندی رایگان است.
سوالات متداول
روستای خان کندی کجاست؟
روستای خان کندی در استان اردبیل و بخش مرکزی شهرستان گرمی قرار دارد.
جاهای دیدنی روستای خان کندی کدامند؟
خان بولاغی، دریاچه فصلی قالغانلو، ارتفاعات خان کندی و...
سوغات روستای خان کندی چیست؟
عسل طبیعی
در سفر به روستای خان کندی کجا اقامت کنیم؟
خانههای اجارهای اهالی روستا و برپایی چادر در طبیعت
نویسنده: زهرا آذرنیوش / پوریا محمدی پیوند