کجارو من
مجله گردشگری
اخبار
کجارو پلاس

غار علیصدر

پنج‌شنبه ۲۰ مهر ۱۳۹۶ - ۱۱:۴۳
مطالعه 16 دقیقه
زیبایی‌های غار علیصدر همدان؛ منبع عکس: irangard.com؛ عکاس: نامشخص
غار علیصدر از جاهای دیدنی همدان و بزرگ ترین غار آبی جهان است. این غار در فهرست میراث طبیعی ایران به ثبت رسیده است.
تبلیغات
غار علیصدر
  • مدت زمان بازدید از این جاذبه: بین ۱ تا ۲ ساعت
  • ایران، ۷۵ کیلومتری شمال غربی شهر همدان، شهرستان کبودرآهنگ، روستای علیصدر
زیبایی‌های غار علیصدر همدان؛ منبع عکس: irangard.com؛ عکاس: نامشخص
مشاهده روی نقشه
غار علیصدر در همدان؛ منبع عکس: snapptrip.com؛ عکاس: نامشخص
شیر غار علیصدر همدان؛ منبع عکس: alisadr.com؛ عکاس: نامشخص
قندیل‌های غار علیصدر؛ منبع عکس: google maps؛ عکاس: Masoud Oji
استالاکتیت‌ها و استالاگمیت‌های غار علیصدر؛ منبع عکس: google maps؛ عکاس: Masoud Oji
نورپردازی‌های رنگی و جذاب غار علیصدر؛ منبع عکس: snapptrip.com؛ عکاس: نامشخص
مسیرهای قایق‌رانی در غار علیصدر؛ منبع عکس: alisadr.com؛ عکاس: نامشخص
نورپردازی‌های زیبا در میان چکیده‌ها و چکنده‌های غار علیصدر در همدان؛ منبع عکس: rasekhoon.net؛ عکاس: نامشخص

غار علیصدر همدان از بزرگ‌ترین غارهای ایران و از معدود غارهای آبی قابل قایق‌رانی در جهان است که طولانی‌ترین مسیر قایق‌رانی را دارد. این غار که قدمت آن به میلیون‌ها سال پیش بازمی‌گردد، در روستای علیصدر همدان قرار دارد و یکی از شگفت‌انگیزترین جاذبه‌ های طبیعی ایران و جهان است.

با بازدید از غار علیصدر، سوار بر قایق‌های پدالی در مسیر آب از دل دهلیزهای متعدد و دالان‌های پرپیچ‌وخم عبور می‌کنید و هرچه پیش می‌روید، با شگفتی‌های بیشتری مواجه می‌شوید که شما را حیرت‌زده می‌کند. این غار در مجتمع تفريحی توریستی علیصدر قرار گرفته و با امکاناتی نظیر چندین رستوران، سفره‌خانه سنتی و کافی‌شاپ، مرکز خرید، رصدخانه، نمازخانه، آلاچیق چوبی، سرویس بهداشتی، پارکینگ، هتل و سوئیت‌های اقامتی، پذیرای گردشگران است.

فهرست مطالب:

فهرست مطالب
کپی لینک

غار علیصدر کجاست؟

  • آدرس: استان همدان،‌ ۷۵ کیلومتری شمال غربی شهر همدان، شهرستان کبودر آهنگ، بخش گل تپه، روستای علیصدر (مشاهده روی نقشه)
  • تلفن: ۴-۳۵۴۴۴۴۴۱ ۰۸۱

«غار علیصدر» (غار علیصدر به انگلیسی: Ali Sadr Cave) یکی از زیباترین عجایب طبیعی جهان به شمار می‌رود که در دامنه شمالی سلسله جبال زاگرس و در عمق ارتفاعات «ساری‌قیه» واقع شده است. این غار در نزدیکی روستای علیصدر از توابع شهرستان کبودر آهنگ در استان همدان قرار دارد. فاصله غار علیصدر تا تهران، ۳۳۵ کیلومتر (چهار ساعت) است.

نورپردازی‌های زیبا در میان چکیده‌ها و چکنده‌های غار علیصدر در همدان؛ منبع عکس: rasekhoon.net؛ عکاس: نامشخص

منبع عکس: rasekhoon.net؛ عکاس: نامشخص

کپی لینک

مسیر دسترسی به غار علیصدر

  • جاده همدان - بیجار: در بلوار آیت‌الله نجفی همدان به‌سمت غرب برانید و در خروجی جاده همدان - بیجار به راست برانید. در این جاده حرکت کنید و مسیر را به سوی جاده علیصدر در گل تپه ادامه دهید. پس از طی مسافتی در حدود ۵۵ کیلومتر، در میدان به‌سمت خروجی جاده علیصدر برانید؛ در این جاده حدود ۱۳ کیلومتر پیش بروید تا به غار برسید.
  • جاده همدان - صالح آباد: در پل شهید قهاری همدان به‌سمت بلوار ارتش غرب برانید؛ در خروجی دوم میدان کربلا وارد بزرگراه همدان - سنندج شوید. در ادامه مسیر از خروجی دوم میدان بهار، مسیر را در امتداد بزرگراه همدان - سنندج ادامه دهید تا به خروجی جاده روستای کریم آباد در صالح آباد برسید. در این جاده پس از طی مسافتی وارد جاده روستای آغچه خرابه شوید. پس از طی مسافت تقریبی ۲۴ کیلومتر، به میدانی می‌رسید. از خروجی سوم به‌سمت جاده همدان - بیجار حرکت کنید و سپس جاده علیصدر را تا رسیدن به غار علیصدر پیش بروید.
کپی لینک

فاصله غار علیصدر تا همدان

فاصله غار علیصدر تا همدان حدود ۷۵ کیلومتر است. برای دسترسی به این غار شگفت‌انگیز باید نزدیک به ۷۵ دقیقه رانندگی کنید.

کپی لینک

درباره غار علیصدر همدان

غار علیصدر در همدان، تنها غار تالابی ایران و از معدود غارهای آبی قابل قایق‌رانی در جهان است که طولانی‌ترین مسیر قایق‌رانی را دارد. این غار به‌عنوان یکی از بزرگ‌ترین غارهای آبی جهان نیز شناخته می‌شود و قدمت آن به دوره دوم زمین‌شناسی، یعنی دوره ژوراسیک (۱۹۰ تا ۱۳۶ میلیون سال پیش) بازمی‌گردد. غار علیصدر در تاریخ ۱۷ دی ۱۳۸۷ خورشیدی به‌عنوان بیست‌و‌سومین اثر طبیعی در فهرست میراث طبیعی ایران به ثبت رسیده است.

نورپردازی‌های رنگی و جذاب غار علیصدر؛ منبع عکس: snapptrip.com؛ عکاس: نامشخص

منبع عکس: snapptrip.com؛ عکاس: نامشخص

غار علیصدر به‌علت وجود گذرگاه‌های ممتد آبی و دریاچه وسیع و قابل قایق‌رانی گسترده در سراسر غار، یکی از خیره‌کننده‌ترین جاذبه‌های طبیعی ایران و جهان است که نمونه آن را تنها در معدودی از غارهای جهان در کشور فرانسه و استرالیا می‌توان یافت.

غار علیصدر به‌طور کاملا طبیعی تشکیل شده و در ساخت آن هیچ‌گونه دست بشری دخالت نداشته است. در زمینه چگونگی ایجاد غار می‌توان گفت که در نتیجه ترکیب آب حاصل از بارش قطرات باران با گاز دی‌اکسید کربن موجود در هوا، اسید کربنیک ضعیف تشکیل شده و نفوذ آن در زمین‌های آهکی و انجام واکنش شیمیایی، ترکیبی ناپایدار به نام بی‌کربنات کلسیم به وجود آورده است.

از آنجا که بی‌کربنات کلسیم یک ماده محلول در آب است، درون لایه‌های آهکی ضخیم، فضاهای خالی ایجاد می‌کند. این فضاها میلیون‌ها سال گسترش یافته و به‌یکدیگر پیوسته‌اند و بدین ترتیب این شاهکار شگفت‌انگیز هستی، غار علیصدر، در دل زمین ایجاد شده است.

قسمت‌های کشف‌شده غار علیصدر همدان از دالان‌ها، تالارها و راهروهای باریک و پرپیچ‌وخم تشکیل می‌شود. برخی از این راهروها بن‌بست است و برخی به یکدیگر ارتباط می‌یابد. گردشگران با قایق از این راهروها عبور می‌کنند و شگفتی‌های غار را نظاره‌گر می‌شوند.

دریاچه‌ای بزرگ و پرآب در بخش مرکزی غار قرار دارد که تنها با استفاده از قایق می‌توان از آن عبور کرد. آب دریاچه غار از چشمه‌های زیرزمینی و ریزش مداوم آب از دیواره و سقف غار تامین می‌شود که منشا آن‌ها به‌طور کلی از محل ریزش‌های جوی است.

مسیرهای قایق‌رانی در غار علیصدر؛ منبع عکس: alisadr.com؛ عکاس: نامشخص

منبع عکس: alisadr.com؛ عکاس: نامشخص

در بازدید از غار علیصدر با گذر از مسیر آبی توسط قایق، یک مسیر پیاده‌روی پیش روی شما است که در آن جلوه‌های زیبایی از طبیعت را مشاهده می‌کنید و در پایان مسیر پیاده‌روی دوباره به راهی آبی می‌رسید که شما را به محل خروج غار می‌رساند. مسیر بازگشت، باریک‌تر و دارای سقف کوتاه‌تری است؛ اما برای تردد قایق‌ها مانعی ایجاد نمی‌کند.

عمق آب غار علیصدر در قسمت‌های مختلف بین نیم تا ۱۴ متر متغیر است و عمق برخی از حفره‌ای زیرزمینی آن تا ۴۰ متر نیز می‌رسد. طول غار نزدیک به ۱۲ کیلومتر است که به‌دلیل صعب‌العبور بودن مسیر تنها سه کیلومتر از آن قابل دستیابی است.

آب دریاچه غار علیصدر در همدان بدون رنگ‌وبو و مزه آن معمولی است. نتایج آزمایش‌های فیزیکی و شیمیایی روی آب غار نشان می‌دهد که در نقاط مختلف غار ترکیبات شیمیایی آن نزدیک به یکدیگر است و به‌دلیل وجود املاح آهکی فراوان در آب، غیر قابل آشامیدنی است.

مازاد آب غار توسط رشته‌های مختلف به خارج غار هدایت می‌شود؛ بنابراین سطح آب در طی فصول و سال‌های مختلف، به استثنای مواقع کم‌آبی یکنواخت است. در مواقع کم‌آبی سطح آب دارای نوساناتی می‌شود که آثار آن بر دیواره غار به‌خوبی مشهود است.

کپی لینک

شرایط بازدید غار علیصدر

برای بازدید از غار علیصدر بهتر است از ساعت کاری غار و قیمت بلیط آن اطلاع داشته باشید. بلیط غار را می‌توانید به‌صورت حضوری یا از طریق سایت مجموعه گردشگری علیصدر تهیه کنید.

ورودی غار علیصدر همدان؛ منبع عکس: google maps؛ عکاس: Amin Piralilo

منبع عکس: google maps؛ عکاس: Amin Piralilo

کپی لینک

قیمت بلیط غار علیصدر

قیمت بلیط غار علیصدر همدان در سال ۱۴۰۳ خورشیدی به قرار زیر است:

  • قیمت بلیط برای گردشگران داخلی به‌ازای هر نفر: ۱۸۵,۰۰۰ تومان
  • قیمت بلیط برای گردشگران خارجی به‌ازای هر نفر: ۵۰۰,۰۰۰ تومان
کپی لینک

خرید اینترنتی بلیط غار علیصدر

در سایت مجتمع تفریحی توریستی علیصدر، خرید اینترنتی بلیط غار فراهم شده است؛ برای تهیه بلیط می‌توانید به سایت alisadr.com مراجعه کنید، وارد گزینه فروش اینترنتی شوید، تاریخ بازدید، سانس مورد نظر و اطلاعات لازم را وارد کنید، مراحل مورد نیاز را پشت سر بگذارید، هزینه را پرداخت و بلیط خود را ثبت کنید.

هنگام خرید بلیط غار علیصدر همدان به موارد زیر توجه داشته باشید:

  • پس از خرید، امکان استرداد (بازپس‌گرفتن) هزینه بلیط وجود ندارد.
  • برای کودکان بالاتر از پنج سال باید بلیط تهیه کنید.
  • یک ساعت قبل از سانس انتخاب‌شده برای ورود به غار، در مجتمع گردشگری علیصدر حضور داشته باشید.
  • بلیط شما مخصوص سانس انتخاب‌شده است و پس از آن به‌صورت سیستمی باطل می‌شود؛ این بلیط برای سانس‌های دیگر قابل استفاده نیست.
  • کد رهگیری بلیط شما به شماره تلفن همراه ثبت‌شده پیامک می‌شود؛ این کد را به‌همراه داشته باشید.
  • در صورت همراه نداشتن کد رهگیری، امکان ارائه بلیط در زمان حضور در غار وجود ندارد.
  • جهت تایید و دریافت کارت ورود به غار، به گیشه خرید اینترنتی مجموعه مراجعه کنید.
کپی لینک

ساعت کاری غار علیصدر

ساعت کاری غار علیصدر همدان به قرار زیر است:

  • نیمه اول سال: از ساعت هشت تا ۱۸
  • نیمه دوم سال: از ساعت هشت تا ۱۵
کپی لینک

نکات بازدید

  • گرفتن عکس با فلش در غار ممنوع است.
  • کشیدن سیگار در غار ممنوع است.
  • به‌دلیل قرارگیری غار علیصدر در زیر زمین، آنتن‌دهی موبایل وجود ندارد.
کپی لینک

قایق‌رانی در غار علیصدر

از ویژگی‌های جذاب غار علیصدر که آن‌ را از دیگر غارهای آبی جهان متمایز می‌کند، کانال‌های آبی بزرگ درون غار است که امکان قایق‌سواری با قایق‌های معمولی را برای گردشگران فراهم کرده است. با بازدید از این غار سفری هیجان‌انگیز را به اعماق دنیایی ناشناخته تجربه می‌کنید.

قایق‌رانی در غار علیصدر؛ منبع عکس: snapptrip.com؛ عکاس: نامشخص

منبع عکس: snapptrip.com؛ عکاس: نامشخص

بازدید از غار علیصدر شامل عبور از مسیرهای آبی و مسیر خشکی می‌شود. با ورود به غار و طی مسافتی به اسکله قایق‌ها می‌رسید. پس از پوشیدن جلیقه‌های نجات، سوار قایق‌های پدالی می‌شوید و در مسیر دالان‌های متعدد و راهروهای باریک غار به حرکت در می‌آیید و به دریاچه غار می‌رسید. با توضیحات راهنمای قایق، اطلاعات مفید و جذابی درباره غار کسب می‌کنید و شگفتی‌های غار و اعماق آب زلال را نظاره‌گر می‌شوید.

پس از طی مسافتی در حدود یک کیلومتر قایق‌سواری، به خشکی می‌رسید. باید از قایق پیاده شوید و با پای پیاده حرکت کنید. حدود دو کیلومتر نیز در مسیر پیاده‌روی پیش می‌روید. حال به قایق‌هایی می‌رسید که برای برگشت شما در نظر گرفته شده است. این قایق‌ها شما را از مسیری متفاوت با مسیر رفت، به بخش ورودی غار می‌رساند.

در مسیر حرکت قایق‌ها در فضای داخلی غار، نورپردازی‌هایی وجود دارد که بر زیبایی غار افزوده و فضای جذابی را برای گردشگران ایجاد کرده است. در تمام مسیر حرکت، قندیل‌ها (چکیده‌ها و چکنده‌ها) و سنگ‌هایی به اشکال ذهنی عجیب‌وغریب یا شبیه حیوانات مشاهده می‌کنید که قوه تخیل شما به آن‌ها جان می‌بخشد.

کپی لینک

انتهای غار علیصدر کجاست

با وجود گذشت سال‌های طولانی از کشف غار علیصدر، همچنان بخش‌های بسیاری در غار وجود دارد که امکان ورود گردشگران و قایق‌رانی در آن وجود ندارد.

غار علیصدر در همدان؛ منبع عکس: snapptrip.com؛ عکاس: نامشخص

منبع عکس: snapptrip.com؛ عکاس: نامشخص

شاید بپرسید که انتهای غار علیصدر کجاست؟ در حال حاضر اطلاعات مشخصی از انتهای غار علیصدر در دسترس نیست و پاسخی برای این سوال وجود ندارد. این غار بی‌نظیر یکی از شگفتی‌های عالم طبیعت به شمار می‌رود.

کپی لینک

بهترین زمان بازدید از غار علیصدر

همدان شهری سردسیر است و با توجه به سرمای زیاد این منطقه در زمستان، بهتر است فصل‌های گرم و معتدل را برای سفر به این شهر انتخاب کنید؛ همدان در بهار و تابستان آب‌وهوای مطبوعی دارد.

استالاکتیت‌ها در غار علیصدر همدان؛ منبع عکس: alisadr.com؛ عکاس: نامشخص

منبع عکس: alisadr.com؛ عکاس: نامشخص

غار علیصدر به‌عنوان یکی از جاهای دیدنی همدان، مقصدی محبوب برای تعطیلات نوروز و تابستان به شمار می‌رود. البته بازدید از غار علیصدر در سرمای زمستان نیز خالی از لطف نخواهد بود؛ چراکه دمای غار در تمام فصول سال تقریبا ثابت و بین ۱۲ تا ۱۴ درجه سانتی‌گراد است و در هنگام سرمای منطقه، درون غار احساس سرما نخواهید کرد.

کپی لینک

امکانات رفاهی و تفریحی غار علیصدر

غار علیصدر که از زیباترین و شگفت‌انگیزترین جاذبه‌های گردشگری به شمار می‌رود، سالانه میزبانی گردشگران داخلی و خارجی بسیاری را بر عهده دارد؛ ازاین‌رو در محوطه بیرون غار، امکانات رفاهی و تفریحی متنوعی برای استفاده بازدیدکنندگان در نظر گرفته شده است.

رستوران در مجموعه گردشگری علیصدر همدان؛ منبع عکس: google maps؛ عکاس: Ali Emam

منبع عکس: google maps؛ عکاس: Ali Emam

از امکانات مجموعه غار علیصدر می‌توان به شهربازی روباز، چندین رستوران، سفره‌خانه سنتی و کافی‌شاپ، مرکز خرید، رصدخانه، نمازخانه، آلاچیق چوبی، سرویس بهداشتی، پارکینگ، هتل و سوئیت‌های اقامتی اشاره کرد. در مرکز خرید غار علیصدر می‌توانید صنایع دستی همدان و دیگر سوغات این شهر را خریداری کنید و به‌عنوان ارمغان و یادگاری به شهر خود ببرید.

کپی لینک

اقامت در سفر به غار علیصدر

در سفر به غار علیصدر می‌توانید از هتل‌، ویلاهای اقامتی و سوئیت‌های اقامتی مجموعه غار علیصدر استفاده کنید.

کانکس‌های اقامتی در مجموعه گردشگری غار علیصدر؛ منبع عکس: google maps؛ عکاس: Abolfazl Zarei

منبع عکس: google maps؛ عکاس: Abolfazl Zarei

هتل جهانگردی علیصدر در فاصله نزدیکی از غار، از بهترین ‌گزینه‌های انتخابی گردشگران برای اقامت در این مجموعه است. این هتل شامل ۱۰ اتاق چهار تخته، ۱۱ اتاق سه تخته و ۶ اتاق دو تخته می‌شود. این هتل از امکاناتی نظیر کافه‌ رستوران با ظرفیت پذیرایی ۱۳۰ نفر، آسانسور، تهویه مطبوع، روم سرویس ۱۲ ساعته و پارکینگ برخوردار است.

در اطراف غار علیصدر نیز تعدادی ویلا و سوئیت‌های اقامتی در نظر گرفته شده است که گردشگران بنا به سلیقه و بودجه خود می‌توانند در آن‌ها اقامت داشته باشند. تعدادی کانکس فلزی و آلاچیق چوبی نیز برای استراحت و اقامت به چشم می‌خورد. منطقه گردشگری علیصدر کاملا حفاظت‌شده است و امکان چادر زدن در محوطه غار وجود دارد.

کپی لینک

سوئیت در غار علیصدر

یکی از گزینه‌های اقامتی در غار علیصدر، سوئیت‌های این مجموعه در محوطه بیرونی غار است. این سوئیت‌ها از نظر مساحت، تعداد اتاق خواب، امکانات، ظرفیت پذیرش و فاصله با غار علیصدر یکسان نیستند و قیمت آن‌ها با یکدیگر متفاوت است.

کپی لینک

غار علیصدر چگونه کشف شد؟

غار علیصدر در همدان یکی از بزرگترین غارهای ایران است که از نظر زمین‌شناسان، قدمت سنگ‌های این غار به دوره ژوراسیک بازمی‌گردد و شواهد درون غار نشان می‌دهد که این غار در گذشته پناهگاه اهالی روستای علیصدر و روستاهای اطراف آن هنگام هجوم اشرار و قوای دشمن در جنگ‌های داخلی و خارجی بوده است.

استالاکتیت‌ها و استالاگمیت‌های غار علیصدر؛ منبع عکس: google maps؛ عکاس: Masoud Oji

منبع عکس: google maps؛ عکاس: Masoud Oji

اهالی روستا با هدایت مازاد آب نهر سراب به غار علیصدر، از آن به‌عنوان مخزن و سدی برای ذخیره آب در فصل گرما استفاده می‌کردند. همین مسئله باعث شده بود که سطح آب در قسمت شرقی غار تا نزدیکی دهانه غار بالا بیاید و امکان دسترسی به غار را تا سال‌ها غیرممکن کند؛ تا اینکه با وقوع زلزله فارسینج کرمانشاه در آذر ماه ۱۳۳۶ خورشیدی و ایجاد شکاف در کف غار سراب، آب نهر سراب به‌یک‌باره قطع شد و طی ۶ سال، یعنی در حدود سال ۱۳۴۲، سطح آب غار به ارتفاع طبیعی رسید.

کاربری گردشگری غار علیصدر در همدان هیچ‌گاه مورد توجه نبود؛ تا اینکه در پنجم مهر ماه ۱۳۴۲ خورشیدی، گروهی ۱۴ نفره از اعضای هیئت کوهنوردی همدان، این غار را مورد بازدید و کاوش قرار دادند. این گروه با استفاده از وسایل ابتدایی مانند چراغ دستی و تیوب لاستیکی توانستند مسافتی کوتاه درون غار پیشروی کنند.

در سال ۱۳۴۶ خورشیدی با پخش خبر کشف غار شگفت‌انگیز و بی‌انتها در رسانه‌های ملی، سیل عظیمی از محققان، کوهنوردان و علاقه‌مندان به جاذبه‌های طبیعی به‌سوی این غار هجوم آوردند. اولین کاشفان غار علیصدر، آقایان «یوسف نجایی»، «عین‌الله بختیاری»، «عباس رئوفی» و «محمد همایونی» بودند که در ابتدای مسیر ورودی غار، یادبودی از این افراد به چشم می‌خورد.

در دهه ۴۰ خورشیدی دهانه ورودی غار علیصدر همدان قطری حدود ۵۰ سانتی‌متر داشت و ورود و خروج به این غار تنها برای کوهنوردان حرفه‌ای امکان‌پذیر بود؛ تا اینکه در سال ۱۳۵۳ خورشیدی، آقای «عبدالله حاجیلو»، ریاست وقت هیئت کوهنوردی همدان، به‌طور شخصی و به کمک مردم محلی و هیئت کوهنوردی، دهانه غار را به عرض پنج متر و ارتفاع سه متر عریض کرد. این غار از سال ۱۳۵۴، مورد استفاده و بازدید عمومی قرار گرفت. از آن‌ زمان تا امروز، برای سهولت ورود گردشگران، اقدامات زیادی در اطراف و بیرون غار صورت گرفته و علاوه بر افزایش مسیر آبی، مسیر خشکی نیز برای بازدید افزوده شده است.

کپی لینک

علت نام‌گذاری غار علیصدر

اهالی روستای علیصدر و روستاهای اطراف از غار علیصدر به‌عنوان مخزن آب و سد استفاده می‌کردند. نام این روستا در اسناد موجود، «علی سد» ذکر شده است؛ اما در شناسنامه اهالی این ده، نام «علی سرد» دیده می‌شود.

قندیل‌های غار علیصدر؛ منبع عکس: google maps؛ عکاس: Masoud Oji

منبع عکس: google maps؛ عکاس: Masoud Oji

در سال ۱۳۵۰ خورشیدی هنگام احداث جاده‌ای برای رفت‌وآمد به روستا، پیمان‌کار مجری طرح بر تابلوی راهنمای پروژه، نام این جاده را «علی صدر» درج کرد و از آن پس این روستا و غار، نام علیصدر را به خود گرفت. اگرچه امروزه اسم این غار را علیصدر می‌دانند، نام غار به‌دلیل آب‌های سرد که در آن وجود دارد، علی سرد بوده است.

کپی لینک

ویژگی‌های غار علیصدر همدان

نورپردازی‌های زیبا در غار علیصدر همدان؛ منبع عکس: alisadr.com؛ عکاس: نامشخص

منبع عکس: alisadr.com؛ عکاس: نامشخص

از ویژگی‌های غار علیصدر می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • ارتفاع غار علیصدر از سطح دریا ۲,۱۸۰ متر است.
  • تاکنون ۱۲ کیلومتر از دهلیزها و مسیرهای غار شناسایی شده است و به‌دلیل صعب‌العبور بودن تنها حدود سه کیلومتر از آن مورد بازدید گردشگران قرار می‌گیرد.
  • عمق آب غار علیصدر همدان بین نیم متر تا ۱۴ متر در نوسان است.
  • حداکثر ارتفاع غار از سطح آب برابر ۴۰ متر است.
  • حداکثر ارتفاع غار از عمق آب برابر ۵۴ متر است.
  • با وجود اینکه غار در زیر سطح زمین قرار دارد، هیچ‌گونه گاز سمی در آن وجود ندارد و تنگی نفس در غار احساس نمی‌شود.
  • آب دریاچه غار بدون رنگ‌وبو است.
  • هوای داخل غار علیصدر بسیار پاک و لطیف و عاری از هرگونه گردوغبار و آلودگی میکروبی است.
کپی لینک

شگفتی‌های غار علیصدر

شیر غار علیصدر همدان؛ منبع عکس: alisadr.com؛ عکاس: نامشخص

منبع عکس: alisadr.com؛ عکاس: نامشخص

از شگفتی‌های غار علیصدر می‌توان از موارد زیر نام برد:

  • غار علیصدر با عمر چند میلیون ساله غاری زنده و تحکیم‌یافته است که هیچ نوع ریزشی را تجربه نکرده است.
  • غار علیصدر از بزرگ‌ترین غارهای آبی جهان است که به‌سبب وسعت آن به‌راحتی می‌توان با قایق‌های معمولی از درون کانال‌های آبی آن عبور کرد.
  • غار علیصدر به‌دلیل نداشتن نور طبیعی، فاقد هرگونه حیات جانوری است.
  • غار علیصدر به‌دلیل برخورداری از دریچه‌های متعدد سلولی، با وجود هزاران بازدیدکننده در طول روز از هوای مطبوعی برخوردار است و هیچ‌گونه گاز سمی در آن یافت نمی‌شود.
  • دمای غار علیصدر همدان در تمام طول سال ثابت و بین ۱۲ تا ۱۴ درجه سانتی‌گراد است؛ از این‌رو در تمام فصول دمای مطبوعی برای گردشگران دارد. در گرمای تابستان با ورود به غار، هوای خنکی را احساس می‌کنید و با توجه به سرمای منطقه، در زمستان درون غار احساس سرما نخواهید کرد.
  • هوای داخل غار علیصدر بسیار سبک است و حالت سکون مطلق دارد؛ به‌طوری که اگر شمعی در این غار روشن کنید، هیچ‌گونه حرکتی در شعله شمع دیده نمی‌شود.
  • آب دریاچه غار علیصدر به‌قدری زلال و شفاف است که تا عمق ۱۰ متری آن با نور معمولی و چشم غیر مسلح به‌‌خوبی قابل رویت است.
کپی لینک

چکیده‌ها و چکنده‌های غار علیصدر

سقف غار علیصدر که در برخی از قسمت‌ها تا حدود ۱۰ متر از سطح آب ارتفاع دارد، از کربنات کلسیم خالص پوشیده شده و در برخی از قسمت‌ها مخلوط با عناصر دیگر است که در مسیر جریان آب از خارج به داخل غار به وجود آمده‌اند. این رسوبات به‌ شکل‌های مختلف «استالاکتیت‌ها» یا «چکنده‌ها» را تشکیل داده است.

چکیده‌ها و چکنده‌های غار علیصدر همدان؛ منبع عکس: wikipedia.org؛ عکاس: نامشخص

منبع عکس: wikipedia.org؛ عکاس: نامشخص

در کف غار و در قسمت‌هایی که آب وجود ندارد، «استالاگمیت‌ها» یا «چکیده‌ها» با اشکال متنوع و جذاب به‌وفور دیده می‌شود. چکیده‌ها و چکنده‌های غار علیصدر با اشکال خیره‌کننده به‌شکل گل کلمی، سوزنی، نی‌غار، برفکی، چتری و... به چشم می‌خورد.

رنگ‌های زیبای چکیده‌ها و چکنده‌های غار علیصدر،‌ به‌علت وجود املاحی مانند آهن، منیزیم، روی، سرب، مس و... در این ناحیه از پوسته زمین است. این املاح، آب‌ بی‌رنگ را به‌رنگ‌های زرد، قرمز، ارغوانی، قهوه‌ای، سبز و آبی در می‌آورد،‌ با چکیده‌ها و چکنده‌ها ترکیب می‌شود و آن‌ها را رنگی می‌کند.

در تمام مسیر پیمایش غار علیصدر، قندیل‌ها، سنگ‌ها و مجسمه‌هایی به‌شکل‌های عجیب یا شبیه حیوانات به چشم می‌خورد؛ این مجسمه‌های سنگی و طبیعی در اثر فرسایش سنگ‌های آهکی در طول میلیون‌ها سال شکل گرفته است و مانند یک اثر هنری در دل غار جلوه می‌کند. از معروف‌ترین شکل‌هایی که در این غار وجود دارد می‌توان به پنجه اژدها، میدان ستون‌ها، پنجه عقاب، آبشار سنگی، شیر غار، دروازه غار، تخت جمشید و کلمه الله اشاره کرد.

کپی لینک

موجودات غار علیصدر

در غار علیصدر همدان به‌‌دلیل نبود نور طبیعی و شرایط زندگی، هیچ‌گونه موجود زنده جانوری یا گیاهی وجود ندارد.

سخت‌پوست کشف‌شده در غار علیصدر؛ منبع عکس: isna.ir؛ عکاس: نامشخص

منبع عکس: isna.ir؛ عکاس: نامشخص

طبق خبرهای سایت‌های خبری مانند ایسنا در سال ۱۳۹۲ خورشیدی یک تیم غواصی در زمان کاوش آب‌های غار علیصدر در همدان به گونه‌ جانوری سخت‌پوستی برخورد کردند که ناشناخته به‌ نظر می‌رسید. در آن زمان امکان نمونه‌برداری از این جانور برای تیم فراهم نشد. سپس یک گروه دانشجویی جانوری را درون غار مشاهده و از آن نمونه‌برداری کردند و آن را «نیفارگوس علیصدری» نامیدند.

در سال ۱۳۹۴، تیم غواصی مجددا از این سخت‌پوست نادر نمونه‌برداری کردند. طبق بررسی‌ها به غیر از تک‌سلولی‌ها و جلبک‌ها که در اثر رفت‌وآمدهای درون غار به وجود آمده است، هیچ موجود زنده دیگری در غار وجود ندارد. این بررسی‌ها در آب‌های سطحی تا عمق غار انجام شد. در توصیف این سخت‌پوست گفته شده که طول این موجود دو سانتی‌متر است، کور به نظر می‌رسد و نیازی به وجود نور ندارد. این موجود احتمالا از املاح و تک‌سلولی‌های غار تغذیه می‌کرده است.

کپی لینک

عکس غار علیصدر

نمایی از سقف و قندیل‌های غار علیصدر. منبع عکس: گوگل مپ؛ عکاس: محمد گلزاری
نورپردازی‌های سقف غار علیصدر. منبع عکس: گوگل مپ؛ عکاس: محمد گلزاری
انعکاس قندیل‌های سقف در آب در غار علیصدر. منبع عکس: گوگل مپ؛ عکاس: محمد گلزاری
قایق‌های غار علیصدر. منبع عکس: گوگل مپ؛ عکاس: رضا عربی
انعکاس نور زرد بر روی دیواره‌های غار علیصدر. منبع عکس: گوگل مپ؛ عکاس: رضا عربی
استالاگمیت‌های غار علیصدر. منبع عکس: گوگل مپ؛ عکاس: رضا عربی
ورودی غار علیصدر همدان. منبع عکس: گوگل مپ. عکاس: Global.nature
نورهای رنگارنگ آبی و سبز بر دیواره‌های غار علیصدر. منبع عکس: گوگل مپ. عکاس: حسین محمدی
نمایی از سقف غار علیصدر. منبع عکس: گوگل مپ. عکاس: حسین محمدی
قایق سواری در غار علیصدر. منبع عکس: گوگل مپ. عکاس: hesam32Tjdd
قندیل‌ها روی دیواره غار علیصدر. منبع عکس: گوگل مپ. عکاس: علی عبدالهی
نمایی زیبا از قندیل‌های رنگی دیواره غار علیصدر. منبع عکس: گوگل مئ. عکاس: abolfazl ghobadi nezhad

منبع عکس‌ها (از راست به چپ): گوگل مپ؛ عکاس: محمد گلزاری (عکس اول تا سوم)، رضا عربی (عکس چهارم تا ششم)، Global.nature، حسین محمدی (عکس هشتم و نهم)، hesam32 Tjdd، علی عبدالهی، abolfazl ghobadi nezhad

غار آکواریوم گنجنامه در سال ۱۳۹۰ خورشیدی، توسط مهندسان ایرانی و با الهام از غار علیصدر ساخته شده است. این غار دو طبقه، مساحتی در حدود ۱,۰۰۰ متر مربع دارد. آکواریوم‌های شیشه‌ای، داخل دیوارهای صخره‌‌ای و بدنه غار جای گرفته است و در آن مجموعه‌ای از انواع گوناگون آبزیان، ماهی‌‌های آب‌ شور و شیرین، خزندگان، حیوانات نادر، پرندگان زینتی، پروانه‌ها، گیاهان، سنگ‌ها و کانی‌ها در معرض نمایش قرار دارد.

شهربازی مجموعه گنجنامه با مساحت تقریبی ۷۰۰ متر مربع، در طبقه پنجم ساختمان مرکزی قرار دارد. در این شهربازی سرپوشیده، وسایل بازی مانند ترامپولین، استخر توپ دارای سرسره دالانی، ماشین کوبنده، ماشین کامپیوتری، بسکتبال، اسب وسترن، فوتبال‌دستی، ایرهاکی و ده‌ها بازی مهیج دیگر به چشم می‌خورد.

چکیده‌ها و چکنده‌های غار علیصدر در همدان؛ منبع عکس: rasekhoon.net؛ عکاس: نامشخص

منبع عکس: rasekhoon.net؛ عکاس: نامشخص

اگر شما نیز از غار علیصدر همدان و شگفتی‌های آن بازدید کردید، نظرات خود را در بخش دیدگاه‌های مقاله با ما و دیگر کاربران کجارو به اشتراک بگذارید.

منبع عکس کاور: irangard.com؛ عکاس: نامشخص

نویسنده: معصومه صادقپور

سوالات متداول

  • غار علیصدر کجاست؟

    غار علیصدر از جاهای دیدنی استان همدان است که در نزدیکی روستای علیصدر از توابع شهرستان کبودر آهنگ قرار دارد. فاصله غار علیصدر تا تهران به ۳۳۵ کیلومتر و تا همدان به ۷۵ کیلومتر می‌رسد.

  • قیمت بلیط غار علیصدر چند است؟

    قیمت بلیط غار علیصدر همدان در سال ۱۴۰۳ خورشیدی برای گردشگران داخلی به‌ازای هر نفر، ۱۸۵,۰۰۰ تومان است.

مقاله رو دوست داشتی؟
نظرت چیه؟
داغ‌ترین مطالب روز
تبلیغات

نظرات