- مدت زمان بازدید از این جاذبه: بین ۱ تا ۲ ساعت
- بازدید از این جاذبه رایگان است
- Mecidiye, Mecidiye Koprusu Sk. No:1 D:1, 34347 Besiktas/Istanbul, Turkey
پادشاهان عثمانی در دوره حکومت خود، بناهای تاریخی و فرهنگی بسیاری را ساختند. مسجد اورتاکوی نیز در دولت عثمانی ساخته شده است. این بنا بهدلیل ظاهر جذاب و زیبا، یکی از دیدنیهای محبوب استانبول برای گردشگران است. تجربه قایقسواری در تنگه بسفر و تماشای ساحلی با مرغهای دریایی در کنار مسجد اورتاکوی، فضایی جذاب را به آن میبخشد.
آنچه باید درباره مسجد اورتاکوی بدانید:
مسجد اورتاکوی کجاست؟
منبع عکس: toryab
مسجد اورتاکوی که با نام مسجد «سلطان عبدالمجید» نیز شناخته میشود، در ناحیه بشیکتاش استانبول و در سمت غرب تنگه بسفر واقع شده است. منابع تاریخی این مسجد زیبا و بزرگ را با نام مسجد بزرگ سلطان عبدالمجید میشناسند. از مسجد کنار پل بغاز به این دلیل با نام اورتاکوی یاد میکنند که در کنار اسکلهای به همین نام قرار گرفته است. مسجد بزرگ و زیبای اورتاکوی بهمدت دو سال از سال ۱۸۵۴ تا سال ۱۸۵۶ توسط سلطان عبدالمجید اول بنا شد که سیویکمین پادشاه عثمانی بود.
مسجد اورتاکوی هنگام صبح به رنگ سفید، عصر صورتی و شبها به رنگ زرد درمیآید
تغییر رنگ در نمای بیرونی مسجد و معماری منحصربهفرد مسجد اورتاکوی آن را به یکی از جذابترین مساجد استانبول تبدیل میکند. مسجد اورتاکوی به مسجد هزارچهره نیز شهرت دارد. علت این نامگذاری به این جهت است که مسجد اورتاکوی در طول شبانهروز به رنگهای مختلفی درمیآید. این مسجد زیبا در هنگام صبح، سفید رنگ است؛ اما در نزدیکی غروب به رنگ صورتی تغییر چهره میدهد و وقتی شب شد، با روشن شدن چراغهای اطراف، ظاهر بنا به رنگ زرد در میآید. توصیف زیبایی تغییر رنگ مسجد اورتاکوی در نوشتار نمیگنجد و تنها با مشاهده آن امکانپذیر است. گردشگران از دیدن جذابیت ظاهر مسجد اورتاکوی به وجد میآیند.
منبع عکس: istock
مسیر دسترسی به مسجد اورتاکوی
اگر در سفر به استانبول علاقهمند به بازدید از مسجد اورتاکوی بودید، ابتدا باید به ناحیه بشیکتاش و به قسمت غرب تنگه بسفر بروید. این مسجد جزو جاهای دیدنی استانبول به شمار میرود و برای رسیدن به آن، امکانات حمل و نقل در نظر گرفته شده است. برای رفتن به مسجد اورتاکوی، هر وسیله نقلیهای که بخواهید از اتوبوس، مترو و تاکسی در دسترس شما خواهد بود.
تجربه نشان میدهد که طی مسیر با اتوبوس برای بازدید از مسجد، بهترین انتخاب است. برای استفاده از اتوبوس به میدان تقسیم بروید و سوار خط اتوبوس ۴۰Tیا۴۲T بشوید تا شما را به مسجد اورتاکوی ببرد. در مسیر رسیدن به مسجد اورتاکوی، پل باشکوه بسفر با معماری جذاب و مدرنی که دارد، خودنمایی میکند. با تماشای یک صحنه جذاب، میتوانید تصویری از معماری کلاسیک و مدرن را در کنار هم در یک قاب ببینید و لذت ببرید.
- آدرس: استانبول، منطقه بشیکتاش، محله مجیدیه، میدان اسکله اورتاکوی (مشاهده نقشه)
تاریخچه مسجد اورتاکوی
منبع عکس: ortakoyneighborhood
مسجد اورتاکوی با نام رسمی مسجد بزرگ سلطان عبدالمجید یکم شناخته میشود. سلطان عبدالمجید در سال ۱۸۵۴ میلادی، به معماران ارمنی که در دربار بودند، دستور ساخت مسجد را داد. محل ساخت مسجد را، کنار پل بغاز و نزدیک تنگه بسفر در نظر گرفتند. مسجد در کنار اسکلهای با نام اورتاکوی بنا شد و بعدها به نام اسلکه شهرت یافت.
به گفته منابع تاریخی، در حدود بیش از ۱۳۰ سال پیش از ساخت مسجد اورتاکوی، داماد ابراهیم پاشا (وزیر سلطان سلیمان قانونی) مسجدی را در آن حوالی ساخته بود. این مسجد که معماری آن را محمود آقا به عهده داشت، در پی شورش پاترونا خلیل در سال ۱۷۳۰، بهطور کامل از بین رفت. بعد از آن، پس از گذشت ۱۳۰ سال، سلطان عبدالمجید اول، مسجد اورتاکوی را بهجای آن مسجد بنا کرد.
منبع عکس:ortakoyneighborhood
معمار بنای مسجد اورتاکوی، فردی به نام میکونوس بالیان بود که با اعضای خانواده خود در استانبول زندگی میکرد و جزو معماران عثمانی شناخته میشد. ویژگیهای معماری مسجد اورتاکوی با کاخ دلمه باغچه، اشتراکاتی دارد که نشان میدهد معماران این دو بنا یکی بودهاند. ساخت بنای مسجد اورتاکوی دو سال طول کشید. این مسجد بعدها در اثر بلایایی چون زلزله و آتشسوزی آسیب دید. آتشسوزی در سال ۱۹۸۴ میلادی رخ داد و سبب شد بنای مسجد اورتاکوی بهطور کامل تخریب شود و از بین برود. بنا بعد از آن مرمت شد و پس از بازسازی، جلوه پیشین خود را دوباره به دست آورد.
معماری مسجد اورتاکوی به سبک نئوباروک ساخته شده و معمار آن بالیان بود
مسجد اورتاکوی با سبک معماری نئوباروک بنا شد. سبک نئوباروک برای بار اول در فرانسه شکل گرفت. باروک نوعی از هنر تلقی میشود که در آن حس هنرمند بر تناسب هنر غالب است. این نوع هنر که عنصر اصلی آن را جنبش و تحرک تشکیل میدهد، از سبک کلاسیک فاصله بسیار میگیرد.
چشمانداز مسجد اورتاکوی بسیار زیبا است و به جرئت میتوان گفت بر تمامی مساجد استانبول برتری دارد. اولین چیزی که در این مسجد خودنمایی میکند، سنگهای مرمر این بنای جذاب هستند. وقتی نزدیک مسجد بشوید، نقشهای برجسته آن، چشمان شما را جلا میدهند و از دیدن زیباییهای آن شگفتزده میشوید.
مسجد اورتاکوی مانند دیگر مساجد بازمانده از دوره عثمانی، دارای گنبد و مناره است. این مسجد، پنجرههایی بزرگ دارد که نور را به درون آن، منعکس میکنند. مسجد اورتاکوی علاوه بر معماری جذاب، در مکانی خاص نیز بنا شده است و همین موقعیت مکانی سبب میشود که گردشگران از حضور در آنجا و تماشای زیباییهای اطراف مسجد، لذت ببرند.
بخشهای مختلف مسجد اورتاکوی
منبع عکس: plainpicture
سبک معاری نئوباروک در مسجد اورتاکوی سبب شده است که مسجد از فرمی استوار و خاص برخوردار شود و نمایی جذاب از خود به نمایش بگذارد. مسجد اورتاکوی در طول زمان آسیبهای بسیار دید و دوباره مرمت شد؛ اما تلاش زیادی انجام شده است تا بنا از شکل و فرم اصلی خود دور نشود. فضای بیرونی مسجد و چشمانداز آن از بیرون، جذابیتهای خود را دارد و تزیینات داخلی بنا نیز بر شکوه داخل آن میافزاید.
نمای بیرونی مسجد اوتاکوری
منبع عکس: istock
نمای بیرونی مسجد اورتاکوی با سنگهای مرمر سفید کار شده است. در بخشهای دیگر بنا، کاربرد موزاییک و سنگهای آذرین هم دیده میشود. سنگهای مرمر، جلوهای خاص و جذاب را به بخش بیرونی بنا بخشیدهاند. پنجرههای بزرگ مسجد اورتاکوی که بهسمت بسفر گذاشته شدهاند، نور را بهسمت مسجد جذب میکنند و فضایی معنوی را به مسجد میبخشند. ترکیب سنگهای مرمر با کاشیهای رنگی سبب میشود انحنای گنبد و گلدسته، قالبی سهبعدی به خود بگیرد و منظرهای زیبا از مسجد را به نمایش بگذارد. مسجد اورتاکوی دو مناره دارد که هر یک از آنها یک شرفه دارند (به قسمت بالای مناره که مکان ایستادن موذن است، شرفه میگویند). فرورفتگی منارههای مسجد نیز با موزاييک و سنگ مرمر و تزیین شده و جلوهای زیبا به آن میبخشد.
چشمانداز اندرونی مسجد اورتاکوی
منبع عکس: istanbultourstadio
اگر قصد داشتید به درون مسجد بروید، بهتر است بدانید که برای داخل شدن به مسجد، برای خانمها و آقایان مسیرهایی جداگانه در نظر گرفته شده است. برای رسیدن به صحن اصلی مسجد، باید چند پله را بالا رفت. چشماندازی که از بالای پلهها دیده میشود، برای گردشگران و نمازگزاران بسیار دیدنی است. محل نماز خانمها، چشمانداز رویایی به تنگه بسفر دارد. بعد از محل نماز خانمها، میتوانید به تماشای سالن بزرگ مسجد که زیباترین جای آن است بروید.
زیباترین بخش مسجد اورتاکوی، سالن اصلی و تزیینات سقف و دیوارهای آن است
سالن بزرگ مسجد، بخش اصلی فضای داخلی مسجد محسوب میشود. این سالن بزرگ، ظاهری سلطنتی و جذاب دارد. در این سالن بزرگ، لوسترهایی زیبا و باشکوه را مشاهده میکنید که برای نورانی کردن، جلوه دادن و جذابیت بیشتر سالن در شب، از سقف آویزان شدهاند. معماری پنجرههای مسجد اورتاکوی بهصورت هلالی شکل است. این پنجرههای بزرگ با محافظهای فلزی زیبا تزیین شدهاند. سقف بنا زیبایی خاص خود را دارد و نقاشیهای روی آن توجه زیادی را به خود جلب میکنند. دیوارهای سالن، تزیینات خاص خود را دارند. تزیینات دیوارهای بنا نیز شامل نقاشی و خطاطیهایی با خط نستعلیق هستند.
منبع عکس: plainpicture
کتیبههای سنگی در مسجد قرار دارند که روی آنها نوشتههایی عربی دیده میشود. موضوع خطاطیها، نام خداوند و اسامی خلفای راشدین در مذهب اسلام را شامل میشود. برخی از منابع بر این عقیدهاند که نوشتههای نستعلیق مسجد اورتاکوی را سلطان عبدالمجید نوشته شده است. این قسمت، مکانی است که آقایان در آن نماز میگذارند.
گردشگران بر این نظر هستند که جذابیت و زیبایی بیرونی مسجد اورتاکوی از زیبایی فضای داخلی بنا بسیار بیشتر است. همین زیبایی، سبب شده مسجد اورتاکوی بهعنوان یکی از نمادهای استانبول مطرح شود. چشمانداز زیبای معماری مسجد از بیرون و تزیینات جذاب و سلطنتی درون بنا سبب میشود که مسجد اورتاکوی به یکی از دیدنیهای محبوب و مورد احترام گردشگران داخلی و خارجی ترکیه تبدیل شود.
آداب و رسوم بازدید از مسجد اورتاکوی
منبع عکس: istock
مسجد اورتاکوی استانبول بهعنوان یکی از جاذبههای تاریخی و مذهبی این شهر، گردشگران بسیاری را به خود جذب میکند؛ اما گردشگران پیش از ورود به مسجد و بازدید از آن، باید بدانند که ورود به مسجد، آداب و رسوم خاص خود را دارد. برای ورود به مسجد اورتاکوی، باید پوشش اسلامی رعایت شود. پوشیدن حجاب برای آقایان و خانمها ضروری است. ورود افراد غیرمسلمان به مسجد مجاز است؛ اما باید حجاب خود را تا جای ممکن رعایت کنند.
در جلوی درب ورودی مسجد، پوششهایی به رنگهای مختلف دیده میشود. این پوششها به این منظور تهیه شدهاند که اگر گردشگری به هر دلیل حجاب نداشت، برای ورود به مسجد از این پوششها استفاده کند.
خانمها و آقایان باید هنگام ورود به مسجد اورتاکوی، حجاب خود را رعایت کنند
اگر برای بازدید از مسجد اورتاکوی رفتید و هنگام اذان ظهر به مسجد رسیدید، بهتر است حوصله کنید و فضای اطراف مسجد را بگردید و از دیدن زیباییهای ساحل استانبول، لذت ببرید؛ زیرا هنگامی که صدای اذان از مسجد پخش میشود، ساعت بازدید گردشگران به اتمام رسیده است و آنها تا بعد از پایان نماز نمیتوانند وارد مسجد شوند.
مسجد اورتاکوی همانند دیگر مساجد استانبول، در هنگام اذان صبح باز میشود و بعد از اقامه نماز صبح، تا ساعت ۹ صبح بسته است. ورودی مسجد اورتاکوی برای بازدید گردشگران رایگان است. صندوقهای خیریه در مسجد اورتاکوی برای گردشگران فراهم شده است تا در صورت تمایل، مبالغی جهت کمک به مسجد پرداخت کنند.
ساعت بازدید از مسجد اورتاکوی
منبع عکس: plainpicture
بازدید از مسجد اورتاکوی استانبول همهروزه برای گردشگران امکانپذیر است. بازدید از این مکان تاریخی و مذهبی رایگان است؛ اما در همه ساعات روز نمیتوانید از آن بازدید کنید. بازدید از مسجد در ساعات اذان و نماز امکانپذیر نیست.
- ساعت بازدید: مسجد اورتاکوی از ساعت ۹ صبح تا ۶ عصر، بهجز در هنگام نماز برای بازدید گردشگران باز است.
- بهترین زمان برای بازدید از مسجد اورتاکوی، از ساعت ۹ تا ۱۱:۳۰ دقیقه ظهر است. بازدید از مسجد در روزهای جمعه نیز بعد از نمازجمعه امکانپذیر است.
منبع عکس:istanbultourstadio
مسجد کنار پل بغاز که به مسجد اورتاکوی شهرت دارد، یکی از جاذبههای تاریخی و مذهبی و یکی از شکوهمندترین بناهای معماری استانبول است. موقعیت خاص مسجد و قرار گرفتن آن در کنار تنگه بسفر، جذابیت و زیبایی فضای اطراف مسجد را چندین برابر میکند. گردشگران از مسجد اورتاکوی و فضای اطراف آن با عنوان بهشت عکاسان یاد میکنند. غذا دادن به مرغهای دریایی، عکاسی و نوشیدن قهوه در این مکان، یکی از سرگرمیهایی است که گردشگران با استفاده از آن، لحظات بهیادماندنی را در این مکان برای خود رقم میزنند. اگر تجربه بازدید از مسجد اورتاکوی نصیب شما شده است و از گذران اوقات در تنگه بسفر و تماشای آن لذت بردهاید، شما هم تجربه و نظر خود را دراینباره، با کاربران کجارو به اشتراک بگذارید.
نویسنده: زهرا آذرنیوش
عکسهای گالری از ویکیمدیا (عکاسان: Ank Kumar، A.Savin، acizane nacizane، Phia)
سوالات متداول
مسجد اورتاکوی کجاست؟
مسجد اورتاکوی در منطقه بشیکتاش و در غرب تنگه بسفر است.
مسجد اورتاکوی در کدام دوره ساخته شده است؟
مسجد اورتاکوی در دوره شاهی سلطان عبدالمجید عثمانی ساخته شده است.
در کدام ساعتها میتوان از مسجد اورتاکوی بازدید کرد؟
بهترین ساعت بازدید از مسجد اورتاکوی از ساعت ۹ صبح تا ۱۱:۳۰ دقیقه ظهر است.
آداب ورود به مسجد اورتاکوی چیست؟
آقایان و خانمها هنگام ورود به مسجد اورتاکوی باید حجاب داشته باشند.