- مدت زمان بازدید از این جاذبه: بین ۱ تا ۲ ساعت
- ایران، استان خراسان جنوبی، بشرویه، ﺧﻴﺎﺑﺎﻥ ﺣﺴﻴﻨﻴﻪ ﺣﺎﺝ علی ﺍﺷﺮﻑ
موزه خصوصی بشرویه که در اردیبهشت ماه سال ۱۳۸۷ افتتاح شده است، از نخستین موزههای خصوصی ایران و جاهای دیدنی استان خراسان جنوبی است که با همکاری بخش خصوصی در خانه تاریخی ملا عبدالله تونی، واقع در بافت تاریخی شهرستان بشرویه (محله میانده) ایجاد و راهاندازی شده است. این بنا که در فهرست آثار ملی به ثبت رسیده، دارای بیش از ۲ هزار شی تاریخی است.
عکس از: هادی اسدی
تاریخچه
این بنا با معماری اصیل خانههای چهار ایوانی صفویه از جاهای دیدنی بشرویه محسوب میشود و زادگاه یکی از علمای بزرگ ایران در همین دوره به نام ملا عبدالله تونی بشروی بوده است که اجدادشان از اصفهان به بشرویه نقل مکان کرده بودند. ملا عبدالله تونی در این شهر دروس مقدماتی خود را خوانده و سپس به اصفهان بازگشته است. وی در مسیر رفتن به کربلا، در کرمانشاه فوت کرده و در همان جا نیز دفن شده است.
عکس از: هادی اسدی
معماری
با توجه به گفته افراد محلی، بنای موزه خصوصی بشرویه حدود ۴۰۰ سال قدمت دارد و با توجه به تزئینات معماری آن، تقریبا همزمان با بنای مسجد میانده ساخته شده است. ورودی این بنا در انتهای کوچه بنبستی قرار دارد که بازدیدکنندگان پس از ورود به بنا، داخل دالانی طولانی قرار میگیرند و با چرخشی ۴۵ درجه، از گوشه جنوب شرقی به داخل منزل راه پیدا میکنند.
ایوان زمستانی
این ایوان که در ضلع شمالی بنا قرار گرفته، برای استفاده در فصل زمستان طراحی شده و در فصول سرد سال، بسیار آفتابگیر است. سقف آن دارای رسمی بندیهای گچی بسیار زیبا بوده و در ایوان این مکان، ظروف سفالی و چینی متعلق به دوره صفوی و قاجاری نگهداری میشود.
ایوان تابستانی
این ایوان که در ضلع جنوبی بنا قرار گرفته، علاوه بر آن که به طرف جریان باد غالب شهر طراحی شده، اجازه ورود آفتاب به درون بنا را نیز نمیدهد و به همین دلیل، در فصول گرم سال دارای هوایی خنک است. اکنون ایوان تابستانی جایگاهی برای نگهداری لوازم ریسندگی و بافندگی است.
انباری یا خانه کندو
در این اتاق کندوی بزرگی نصب شده که جهت ذخیرهسازی گندم مورد استفاده قرار میگرفته است. اکنون در این اتاق علاوه بر کندو، خمرههای سفالی، ظروف مختلف استحمام و انواع ترازوها به نمایش گذاشته شده است.
نویسنده: نیکی قره گوزلویان