- مدت زمان بازدید از این جاذبه: نصف روز
- بازدید از این جاذبه رایگان است
- ایران، استان گیلان، شهرستان رودسر، بخش رحیم آباد
استان گیلان با برخورداری از جاذبههای طبیعی بکر و دستنخورده و چشماندازهای زیبا، یکی از بهترین مقاصد طبیعت گردی در ایران است. ییلاق اِشکِوَرات، یکی از بهترین جاهای دیدنی استان گیلان است که در شهرستان رودسر و در مرز استان مازندران واقع شده است. اشکورات که به سرزمین عجایب گیلان شهرت دارد، با بهرهمندی از طبیعتی منحصربهفرد و آثار باستانی و تاریخی، هر سال، گردشگران بسیاری را بهسمت خود میکشاند.
ییلاق اشکورات گیلان از جاذبه های گردشگری رودسر محسوب می شود و با وجود عجایب هفتگانه، چشمهسارها، دریاچههای طبیعی، چشمههای آب معدنی، رودخانههای زلال، باغهای گردو و فندق، مزارع گندم و جو و غارهای فراوان و همین طور هوای مطبوع و پاک، مقصدی بینظیر بهخصوص در روزهای گرم سال است. پس در این مقاله با کجارو همراه شوید تا شما را به سفری در ییلاق تاریخی اشکورات با آب و هوایی خنک ببریم و شما را با جاهای دیدنی و فرهنگ این منطقه آشنا کنیم.
منبع عکس: وبسایت ویرگول
هرآنچه باید درباره ییلاق اشکورات رودسر بدانید:
- هرآنچه باید درباره ییلاق اشکورات رودسر بدانید:
- اشکورات رودسر کجاست؟
- مسیر رفتن به اشکورات
- با محدوده اشکور بیشتر آشنا شوید
- تاریخ اشکورات
- محلههای قديمی اشکور
- پوشش گیاهی اشکور
- صنایع دستی اشکور
- مردم اشکور
- جشن نوروزبل در اشکور
- رودخانه اشکورات
- مناطق دیدنی اشکورات
- عجایب هفتگانه اشکورات
- جاذبههای زیارتی و بقاع متبرکه ییلاق اشکورات
- روستای گره گوابر
- غار سجیران
- آبشار میلاش
- گورستان تله سر
- گورستانهای اشکور
- تپههای باستانی در اشکور
- قلعه گردن طول لات
- بهترین زمان سفر به ییلاق اشکورات
- اقامت در ییلاق اشکورات
اشکورات رودسر کجاست؟
منبع عکس اول و دوم: gardeshgari724.com. منبع عکس سوم: persia.ir
شهرستان رودسر در منتهیالیه شرق استان گیلان، سومین شهرستان بزرگ این استان است و در مرز استان مازندران قرار دارد. این شهرستان با وجود بلندترین قله گیلان (سماموس)، پوشش گیاهی جنگل های هیرکانی، باغهای چای، مزارع برنج، بیش از ۳۰ کیلومتر خط ساحلی و سواحل بکر ماسهای، یکی از قطبهای گردشگری در شمال کشور است. شهرستان رودسر از شمال به دریای کاسیپین و از جنوب به رشتهکوه البرز منتهی میشود. این شهرستان از چهار بخش شهر رودسر، کلاچای، چابکسر و رحیم آباد تشکیل شده است و در کل، ۱۰ دهستان و ۴۰۱ آبادی دارد.
ییلاق اشکورات رودسر، بخشی از رحیم آباد شهرستان رودسر است و در جنوب شهر کلاچای بهسمت رحیم آباد قرار گرفته است؛ اما اشکورات یا اشکور به شهرستان رودسر محدود نمیشود. محدوده اشکور در امتداد سلسله کوههای البرز قرار دارد. این منطقه در واقع از جنوبیترین نقطه شهرستان رودسر آغاز میشود و تا جنوبیترین نقطه شهرستان رامسر ادامه پیدا میکند. این محدوده از جنوب به استان قزوین، از غرب به شهرستان املش، شهرستان سیاهکل و بخش رودبار الموت، از شرق به بخش کوهستانی رامسر و شهرستان تنکابن و از شمال به دامنههای کوهستانی بخش رحیم آباد و شهرستان رامسر محدود میشود.
منبع ۶ عکس اول: خبرگزاری صدا و سیما. منبع عکس هفتم: shahrak_arash.com. عکاس عکس هشتم: امید رجبی پور کشایه
محدوده اشکور بر اساس تقسیمات جغرافیایی در ۶ دهستان، سه شهرستان رودسر، املش و رامسر و دو استان گیلان و مازندران واقع شده است. از این ۶ دهستان، سه دهستان اشکور سفلی به مرکزیت زیاز، سیارستاق ییلاقی (اشکور علیا) به مرکزیت ارکم و شوئیل به مرکزیت شوییل در رودسر قرار دارند؛ در حالی که دهستان سمام و کجید در املش و اشکور (بالا اشکور) به مرکزیت تمل در رامسر واقع شدهاند.
مسیر رفتن به اشکورات
برای دسترسی به منطقه اشکورات از تهران، سه مسیر وجود دارد که در ادامه آنها را به شما شرح خواهیم داد.
منبع عکس: gardeshgari724.com
مسیر اول: راه شما از آزادراه کرج - قزوین و قزوین- رشت آغاز میشود. قبل از رسیدن به رشت، وارد جاده سراوان - سنگر - سیاهکل شوید. پس از عبور از لاهیجان، لنگرود و رودسر، قبل از کلاچای به بخش رحیم آباد و منطقه سرسبز اشکورات میرسید. پس از ورود به جاده اشکورات، زمان متوقف میشود و شما خود را در حصار جنگلهای بکری میبینید که در مسیری پرپیچ و خم، شما را بهسمت روستاها هدایت میکنند.
مسیر دوم: از جاده چالوس بهسمت مازندران راهی شوید تا با عبور از شهرهای چالوس، نمک آبرود، تنکابن، رامسر، چابکسر و کلاچای به جاده پرپیچ و خم ییلاق اشکورات برسید.
منبع عکس: گروه طبیعت گردی افرا
جاده اشکورات به قزوین یکی از زیباترین جادههای ایران به طول ۱۸۰ کیلومتر است
مسیر سوم: جاده اشکورات به قزوین، یکی از زیباترین جادههای ایران به طول ۱۸۰ کیلومتر است. این جاده که مسافت کوتاهتری به نسبت دو مسیر قبلی دارد، از شهر قزوین، دانشگاه بینالمللی آزاد قزوین، جاده باراجین، زرشک، گردنه گدوک، کامان، فلار، بهرام آباد، شهر رازمیان (مرکز الموت غربی)، هیر، ویار، گردنه گون کوه، سپارده، لشکان، پرندان، بارگاه دشت، کاکرود، سی پل، گرمابدشت، جیرکل، نیلو، سفید آب؛ طول لات و شهر رحیم آباد میگذرد. این جاده در بیشتر بخشها آسفالته است و به قصد کوتاه کردن مسیر از تهران و کرج به منطقه شرق گیلان، غرب مازندران و منطقه محروم اشکور رحیم آباد، کاهش هزینهها، صرفهجویی در وقت و کاهش بار ترافیک آزادراه قزوین - رشت ساخته شده است.
هدف دیگر ساخت جاده اشکور به قزوین، کمک به اکوتوریسم مناطق در مسیر است؛ زیرا این جاده از مناطق بسیار بکر و زیبایی عبور میکند و خود، یک نوع جاذبه گردشگری به شمار میآید. جاده مذکور تا روستای هیر آسفالته است؛ پس از آن باید وارد جاده خاکی شوید تا از روستای ویار (آخرین روستای منطقه شمال قزوین) عبور کنید و به گردنه گون کوه (ارتفاع ۲۷۰۰ متر) برسید. پس از گذشتن از این گردنه به روستای سپارده (ارتفاع ۱۹۰۰ متری) از شهرستان رامسر خواهید رسید. پس از آن با حدود ۱۰ کیلومتر رانندگی به روستاهای لشکان (اولین روستای استان گیلان) و ابتدای جاده آسفالت میرسید (کل مسیر خاکی، حدود ۲۰ کیلومتر است).
منبع عکس: گروه طبیعت گردی افرا
نکته قابلتوجه اینکه مسیر روستای هیر تا روستای سپارده و در ادامه تا روستای لشکان، جاده خاکی و صعبالعبور است. دلیل عدم رسیدگی به این جاده این است که این روستاها در نواحی مرزی دو شهرستان یا استان واقع شدهاند. این ناحیه بین سه استان گیلان، مازندران و قزوین واقع شده است و بهخودیخود، منطقهای صعبالعبور محسوب میشود.
با محدوده اشکور بیشتر آشنا شوید
تاریخ اشکورات
منبع عکس: gardeshgari724.com
بر اساس یافتههای کاوشگران و شواهد بهدست آمده از مناطق مختلف و قلعههای بهجا مانده در اشکور، قدمت این منطقه را به ۳۰۰۰ سال قبل و عصر آهن تا دوره ساسانی نسبت میدهند؛ در حالی که برخی میگویند اشکور در دوران اسلامی تاسیس شده است. حاکمان آل بویه و آل زیار در اشکور حکومت میکردند و جالب است بدانید که روستایی به نام «بویه» در دهستان سمام، بخش رانکوه در شهرستان املش قرار دارد.
در سال ۱۳۹۱ هجری شمسی، گورستانی در محدوده اشکور کشف شد که در آن علاوه بر بقایای انسانها، اشیای مفرغی رزمی، تزیینی و همچنین سفالهای خاکستری بهدست آمد؛ کارشناسان قدمت بقایای به جامانده از انسانها و اشیای همراه آنها را حدود ۳۰۰۰ سال اعلام کردند.
محلههای قديمی اشکور
اشکور در گذشته دارای سه محله درویشان، کشان، و لوسن (درگاه کنونی) بوده است.
منبع عکس: gardeshgari724.com
درویشان
از محله درویشان در منابع تاریخی بهعنوان زادگاه دو پهلوان اسطورهای اشكبوس و كاموس كشانی یاد میشود.
کشان
محله کشان یا کلکاموس (قلعه کاموس) در مکانی پایینتر از دهستان شوئیل قرار داشته است. پیتر ویلی، خاورشناس انگلیسی در دهه ۱۳۴۰ شمسی، دو محل کشان و کلکاموس را پیدا میکند. از قرار در این منطقه در آن زمان، معبدی قدیمی، سنگفرشها، موزائیکها و سنگ محراب آتشکدهای زرتشتی یافت شده بود. منوچهر ستوده، پژوهشگر و جغرافیدان ایرانی درباره این منطقه در کتاب خود نوشته است:
اموس، پادشاه کشانی است که قلمرواش از سنجاب یا پسیچاب تا مرزروم گسترده بود.
لوسن
لوسن یا درگاه کنونی در ۵۹ كیلومتری رحيمآباد و ۷۴ كيلومتری جنوب شرقی رودسر قرار دارد. حاکمان در گذشته از این محله بهعنوان قصر ییلاقی خود استفاده میکردند و آن را پایتخت اشکورات مینامیدند. پیتر ویلی درباره لوسن مینویسد:
نشانههایی وجود دارد كه در گذشته لوسن شهری بزرگ و وسيع بوده است. در گوشه و كنار، بازماندههای برجها و ديوارهای سنگی ديده میشود كه دارای نقش و نگار هستند و از چاهی قديمی كه در دهكده وجود دارد، انواع كوزههای سفالی منقش، دشنههای برنزی و جامهای زرين یافت شده است.
پوشش گیاهی اشکور
منبع عکس: shahrak_arash.com
منطقه اشکور، ۴۷۰ هکتار مزرعه گل گاو زبان دارد و سالانه بیش از ۲۳۷ تن از این گیاه در این منطقه رشد میکند
منطقه اشکور دارای باغهای فندق و گردو و زمینهای مزروعی گندم، جو، عدس، لوبیا، سیبزمینی، سبزیجات، صیفیجات، بامیه، کدو حلوایی، ذرت، زعفران، سیر و پیاز است. حدود ۵۰ نوع گیاه دارویی نیز در این محدوده میرویند که در میان آنها میتوان به گل گاو زبان، باباآدم، بنفشه، قارچ خوراکی، گزنه، گلپر، کنگر، گون و همیشه بهار اشاره کرد.
جالب است بدانید که منطقه اشکور، ۴۷۰ هکتار مزرعه گل گاو زبان دارد و سالانه بیش از ۲۳۷ تن از این گیاه در این منطقه رشد میکند. گل گاو زبان اشکورات، جزو محصولات صادراتی ایران است و به کشورهایی چون ویتنام و چین صادر میشود. بسیاری از افراد، اشکور را با لقب «پایتخت گل گاو زبان» نیز میشناسند.
صنایع دستی اشکور
از صنایع دستی مشهور منطقه اشکور میتوان به جاجیم، گلیم، چادر شب، نمدمالی، چوخادوزی، خورجین، عرقجین، چموشدوزی، سفالگری، نخریسی، کلاهبافی، شال و دستکشبافی، باروتسازی، صنایع چوب، گلولهسازی، منبتکاری و غیره اشاره کرد.
مردم اشکور
منبع عکس: gardeshgari724.com
جمعیت اشکور بر اساس سرشماری مرکز آمار ایران در سال ۱۳۹۵، (۵۹۶۱ خانوار) ۱۶٬۱۹۶ نفر است که از این تعداد (۴۲۱۱ خانوار) ۹۷۲۷ نفر در سه دهستان رودسر زندگی میکنند. غالب جمعیت منطقه اشکور به کشاورزی و دامداری مشغول هستند. مردم اشکور گیلک هستند و به زبان گیلکی اشکوری صحبت میکنند.
شهرستان رودسر در تولید فندق، رتبه اول را دارد و بیشترین میزان فندق در این شهرستان در منطقه اشکورات تولید میشود. بیش از هزاران خانواده در منطقه اشکورات به کار در باغهای فندق مشغول هستند و از این راه، امرار معاش میکنند.
جشن نوروزبل در اشکور
منبع عکس: ایران هتل آنلاین
جشن نوروزبل، جشن آغاز سال نو و اولین ماه گیلانی در گاهشمار دیلمی است. این جشن در گذشته در نیمه مرداد هر سال، بین ۱۳ تا ۱۷ مرداد برگزار میشد. نوروزبل بهمعنای «آتش نوروزی» است. گالشان اشکور و دیلمان مانند دیگر مناطق اصیلنشین گیلان در غروب اسفندارما برابر با «نوروزماه» (۱۵ مرداد ماه) به استقبال سال نو میرفتند. آنها روی تپهای هیزم جمع میکردند و هیزمها را آتش میزدند. اهالی منطقه گرداگرد این آتش جمع میشدند و شادیکنان و در حال رقص، با ساز و آواز، ترانههایی در ستایش شعلههای بلند آتش نوروزی میخواندند:
گروم گروم - گروم بل ، نوروز ما و نوروز بل (ای شعله بلند آتش که گرگر میسوزی و فروزانی) نوسال ببی سال سو (امیدوارم در این سال نو، سال نور و روشنایی باشی) نوبدی خونه واشو (و به خانه و کاشانه ما نعمت و فراوانی ببخشی.)
جشن نوروزبل در سالهای اخیر به کوشش فعالان فرهنگی دوباره در مناطقی از استان گیلان برگزار میشود. این جشن برای آغاز سال ۱۵۹۲ دیلمی و گیلانی در تاریخ ۱۸ مرداد ۱۳۹۷ بهصورت رسمی و با حضور بسیاری از مردم و فرهیختگان گیلانی و غیرگیلانی برای نخستین بار در روستای چاکل اشکور شهرستان رودسر برگزار شد.
رودخانه اشکورات
منبع عکس: خبرگزاری صدا و سیما
پلرود، پرآبترین و بزرگترین رودخانه جاری در شرق گیلان و دومین رودخانه بزرگ استان گیلان بعد از سپیدرود است
منطقه اشکور بهدلیل بارش برف و باران فراوان و سرمای طولانیمدت، دارای رودخانههایی است که از ارتفاعات جریان پیدا میکنند و در نهایت به پلرود میرسند. پلرود، پرآبترین و بزرگترین رودخانه جاری در زیرحوضه آبریز شرق گیلان و دومین رودخانه بزرگ استان گیلان بعد از سپیدرود است. این رود در نهایت در شهر کلاچای به دریای کاسپین میریزد.
رودخانه پلرود از دو شاخه اصلی تشکیل میشود: شاخه اولی که از ارتفاعات اشکور سرچشمه میگیرد و شامل رودخانههای تینکارود و کاکرود میشود و شاخه دوم که از کوههای دیلمان، شاهیجان و لسبو چشمه میگیرد و به نام چاکرود مشهور است. این دو شاخه اصلی در محلی به نام میپل به هم میرسند و پلرود را تشکیل میدهند. طول شاخه اصلی رودخانه ۶۰ کیلومتر و وسعت اراضی آبخور این رودخانه ۸۱۴۷ هکتار است.
مناطق دیدنی اشکورات
عجایب هفتگانه اشکورات
۱. کوه سنگی عروس و داماد؛ روستای زیاز
منبع عکس: ion.ir
کوه سنگی عروس و داماد، یکی از عجایب هفتگانه منطقه اشکورات است که در روستای زیاز در دهستان اشکور سفلی قرار دارد. این روستا با روستاهای آغربن کندسر، گرمابدشت، دیورود و سجیران همسایه است. در شمال منطقه سی پل، یک کوه سنگی با شیب تند قرار دارد که در بالاترین نقطه آن دو مجسمه سنگی بهشکل عروس و داماد دیده میشود. این دو سنگ به شکلی در کنار هم قرار گرفتهاند که به چشم بیینده، یک عروس و داماد در کنار هم ایستاده میآیند.
کوه عروس و داماد در بین کوههای دیگر اشکور از زیبایی و ابهت خاصی برخوردار است و نظر هر بینندهای را به خود جلب میکند. در روستا روایتی درباره این دو سنگ وجود دارد. گفته میشود که دختر و پسر جوانی بدون اجازه والدین، زندگی زناشویی خود را آغاز میکنند؛ اما نفرین والدین آنها موجب میشود تا این دو در این منطقه به دو سنگ تبدیل شوند.
- آدرس روستای زیاز: گیلان، رودسر، ۲۶ کیلومتری بخش رحیم آباد و ۴۱ کیلومتری جنوب غربی شهرستان رودسر (مشاهده روی نقشه)
۲. دریاچه صمدآباد؛ روستای صمدآباد
منبع عکس: gilanmosavar.com
دریاچه صمدآباد، یکی از زیباترین جاذبههای گردشگری منطقه اشکورات است که در روستای صمدآباد در دهستان شوئیل قرار دارد. این روستا با روستاهای اکبرآباد، برمکوه، تلابنک، وگلخانی، دشتک و زراکی همسایه است. سکنان روستای صمدآباد اعتقاد دارند که نام این روستا در گذشته چیز دیگری بوده است. گفته میشود که در گذشتههای دور، دو سید در تاریکی شب وارد این منطقه شدند؛ اما کسی قبول نکرد که آنها را در خانه خود بپذیرد. در نهایت، این دو فرد، وارد خانهای میشوند که یک پیرزن تنها در آن زندگی میکرد. آنها به پیرزن میگویند که بهزودی تمام روستا را آب خواهد گرفت.
پس از گذشت مدت زمانی، حرف آن دو سید محقق میشود و تمام روستا را آب میگیرد. بعدها فردی به نام صمد، تصمیم میگیرد تا روستا را آباد کند؛ به همین دلیل، نام این روستا را صمدآباد گذاشتند؛ بهمعنای مکانی که صمد، آباد کرده است. دریاچه صمدآباد نیز یادگاری از دوران آبگرفتگی این روستا است که با فضایی آرامشبخش، تجربهای فراموشنشدنی از منطقه اشکورات را برای شما رقم میزند.
- آدرس روستای صمدآباد: گیلان، رودسر، ۵۴ کیلومتری بخش رحیم آباد، ۶۹ کیلومتری شهر رودسر (مشاهده روی نقشه)
۳. غار واردار؛ روستای دلیجان
منبع عکس: koochita.com
غار وادار یا واردار، یکی دیگر از عجایب هفتگانه منطقه اشکور است که در شرق روستای دلیجان قرار دارد. این روستا با روستاهای تواسانکش و یاسور همسایه است. در روستای دلیجان، بهغیر از این غار، نقاط مشهور و قدیمی دیگری نیز وجود دارند که در میان آنها میتوان به آثار آبادی و آجرهای قدیمی در کجیل سرا و یک آسیاب قدیمی به نام بومی تله اشاره کرد.
غار وادار در امتداد سرچشمه رودخانه آسمانرود واقع شده است. این غار از منطقه ونکش آغاز میشود و تا منطقه وادار ادامه پیدا میکند؛ واردار در فاصله این دو نقطه بهشکل تونلی زیرزمینی درآمده است که دهانه آن در منطقه وادار، پهن میشود. غار واردار از نظر قدمت، تاریخی طولانی دارد.
- آدرس روستای دلیجان: گیلان، ۴۷ کیلومتری بخش رحیم آباد، ۶۲ کیلومتری رودسر
۴. رودخانه و چشمه آسمانرود؛ روستای گیری
روستای گیری. منبع عکس: diyarmirza.ir. عکاس: ابولفضل شکری
روستای گیری از توابع بخش رحیم آباد شهرستان رودسر در دهستان سیارستاق ییلاقی قرار دارد. این روستا با روستاهای کیاشکول، میانرود و محمودلات همسایه است.
سرچشمه رودخانه آسمانرود در روستای گیری واقع شده است. روستای گیری را با یک آسیاب قدیمی نیز میشناسند که در جنوب روستا واقع شده است. این آسیاب از معدود آسیابهای اشکور است که مردم از مناطق دور و نزدیک برای آسیاب کردن گندم بهسمت آن میآمدند. دلیل اصلی ساخت این آسیاب در واقع آب فراوانی است که از دهانه یک سنگ بزرگ در سرچشمه رودخانه آسمانرود بیرون میآید. چشمه آسمانرود نیز یکی دیگر از جاذبههای گردشگری اشکور است که بهدلیل وجود آبی صاف و زلال در میان گردشگران شهرت دارد.
- آدرس روستای گیری: گیلان، ۶۸ کیلومتری بخش رحیم آباد، ۸۳ کیلومتری جنوب شرقی شهرستان رودسر (مشاهده روی نقشه)
۵. دارگردان رجه؛ روستای گیری
دارگردان رجه، یک اثر طبیعی است که دو استان گیلان و استان مازندران را از همدیگر جدا میکند
روستای گیری در منتهیالیه اشکور بالا و در پای قله معروف بزاکو قرار گرفته است. دارگردان رجه، یک اثر طبیعی است که در میان منطقه زورو و قله بزاکو قرار دارد و دو استان گیلان و استان مازندران را از همدیگر جدا میکند. در این نقطه، تصویر چند انسان به چشم میخورد که در حال حمل درخت بودهاند؛ این تصاویر بهصورت سنگ سیاه درآمدهاند و چشمان همه انسانها به طرف کوه بلور (شاه سفید کوه) است.
- آدرس روستای گیری: گیلان، ۶۸ کیلومتری بخش رحیم آباد، ۸۳ کیلومتری جنوب شرقی شهرستان رودسر (مشاهده روی نقشه)
۶. تونل یازن؛ روستای یازن
روستای یازن. منبع عکس: pixamour.ir
تونل یازن، یکی از عجیبترین عجایب هفتگانه اشکورات است. این تونل طولانی در روستای یازن و استان مازندران قرار دارد. روستای یازن با روستاهای تمل، نارنه و سپارده همسایه است. گفته میشود که ورودی تونل بسیار طولانی یازن در انبار کاه فردی به نام صدرالله یازنی واقع شده است که به عقیده اهالی یازن، به جایی راه دارد. منوچهر ستوده نیز در کتاب «از آستارا تا استآباد» از وجود این تونل بسیار طولانی در روستای یازن یاد میکند.
- آدرس روستای یازن: مازندران، ۱۱۸ کیلومتری جنوب شرقی شهرستان رامسر (مشاهده روی نقشه)
۷. مسجد ناصرالحق یا ناصرالکبیر (ع)؛ روستای رودبارک
منبع عکس: خبرگزاری تسنیم. عکاس: امید رجب پور
مسجد ناصرالحق یا ناصرالکبیر (ع)، مشهور به آستانه هفت امام در روستای رودبارک قرار دارد. روستای رودبارک در دهستان اشکور سفلی با روستاهای نرکی و توسه چال همسایه است. مسجد ناصرالحق که در قرن سوم هجری قمری بهدستور «ناصرالحق (ناصرالکبیر) ابومحمد حسن» معروف به «حسن اطروش نوه حسنبن زید» ساخته شده است، بهعنوان یکی از عجایب هفتگانه اشکور شناخته میشود. به شما پیشنهاد میکنیم که در بازدید از این مسجد، بههیچوجه تماشای بام سفالی و درب چوبی قسمت غربی آن که به درب «بی بی هیبت» شهرت دارد را از دست ندهید.
در داخل مسجد ناصرالحق، یک میله آهنی وجود دارد که مزار هفت امامزاده را از قسمت دیگر آستانه جدا میکند. از دیگر مشخصات ظاهری این مسجد میتوان به سه درب چوبی دو لنگه در سه جهت غرب، شرق و شمال، چهار ایوان در چهار طرف مسجد و ۲۲ ستون آجری اشاره کرد. در ضمن، یک چشمه با آب زلال و شور از زیر مسجد عبور میکند که گفته میشود برای دفع امراض، بسیار مفید است. تخته چوبهایی نیز در آستانه مسجد قرار دارد که روی آنها شعری از خیام حک شده است:
- آدرس روستای رودبارک: گیلان، ۳۵ کیلومتری بخش رحیم آباد، ۵۰ کیلومتری جنوب شرقی شهرستان رودسر (مشاهده روی نقشه)
جاذبههای زیارتی و بقاع متبرکه ییلاق اشکورات
ییلاق اشکورات دارای اماکن زیارتی و بقاع متبرکه بسیاری است که در میان آنها میتوان به >بقعه آقا سید حسین و بیبی سکینه در منطقه ییلاقی سجیران، بقعه آقای سید علی کیا در روستای نیلو، بقعه آقا سید سلیمان در روستای کاکرود، بقعه آقا سید قاسم و سید ابراهیم در روستای لسبو، بقعه آقا سید یحیی در روستای دلیجان، بقعه آقا سید میربهادر در روستای برمکو، بقعه آقا سید حسین و آقا سید جلال در روستای شبک، امامزاده آقا سید ابراهیم جورکلایه و بقعه آقاسید حسین در روستای نارنه اشاره کرد.
بقعه متبرکه آقا سید برهان و شاه سفیدکوه در روستای میج، بقعه متبرکه روستای ولنی، بقعه آقا شیخ کریم در روستای ویشکی، بقعه صلوات کوه «سام و لام» در روستای نیاسن، بقعه آقا سید جلیل در روستای گیری، بقعه آقا سید عمران در روستای جیر کلایه، بقعه سیده سلیم در روستای درگاه، بقعه آقا سید یحیی در چاکل، بقعه آقا شیخ سلیمان در روستای چاکان، بقعه آقا سید برهان در تکامجان، بقعه آقا سید وهاب الدین در شفیع آباد، بقعه سوری در روستای زراکی، بقعه آقاسید یحیی در لیما و بقعه بیبی سلیمه و سیدجعفر در جیرکل از دیگر جاذبههای زیارتی منطقه اشکورات هستند.
روستای گره گوابر
منبع عکس: خبرگزاری مهر
روستای گره گوابر با طبیعتی بینظیر، سرسبزترین و زیباترین روستای اشکورات است. این روستا که یکی از محبوبترین مقاصد گردشگران در اشکورات به شمار میآید، دارای موقعیت کشاورزی ممتازی در منطقه و شهرستان است. روستای گره گوابر از توابع بخش رحیم آباد رودسر در دهستان اشکور سفلی است و یکی از پرجمعیتترین مناطق اشکور محسوب میشود. این روستا با روستاهای لامشکن و میان لنگه و آغوزبن کندسر همسایه است.
نام روستای گره گوابر از چشمهای زیبا و بزرگ در وسط روستا گرفته شده است
نام روستای گره گوابر از چشمهای زیبا و بزرگ در وسط روستا گرفته شده است. درباره وجه تسمیه نام روستا آمده است که در گذشته و قبل از آبادی این روستا، این منطقه پوشیده از جنگل سبز راش بوده است. گوزنها که به اصطلاح محلیها، «گاو» خوانده میشوند، به این منطقه میآمدند و آب میخوردند. بعدها مردم در جواب «صدای گاوها از کدام طرف میآید؟!»، میگفتند: «از گاو گوره ور»؛ بهمعنای از جایی که گوزنها آب میخوردند. این اصطلاح گاو گوره ور بعدها به گره گوابر تغییر پیدا کرد. البته روایتهای دیگری نیز درباره وجه تسمیه این روستا وجود دارد.
منبع عکس: خبرگزاری مهر
فندق روستای گره گوابر بهعلت درشت و پر مغز بودن در بازارهای بزرگ کشور معروف است. گل گاو زبان نیز از دیگر محصولات پردرآمد این روستا به شمار میآید. روستای گره گوابر بسیار حاصلخیز است و شما میتوانید انواع میوه، سبزیجات و صیفیجات مانند گردو، گلابی، انار، انگور، سیب، انجیل، به، ازگیل و گوجهفرنگی را در اینجا پیدا کنید.
دو اثر تاریخی به نامهای جورچال (جواهر چال) و خمیردکان در روستای گره گوابر به ثبت ملی رسیده است. خمیردکان، مکانی است که در آن آثار کورههایی به چشم میخورد که مردم با آنها و با خاک رس، کوزههای سفالی و تنور درست میکردند. در این روستا همچنین انواع کلاسهای آموزشی و فرهنگی، انواع مسابقات ورزشی، جشنواره شکرانه فندق و گل گاو زبان و همایش پیادهروی خانوادگی برگزار میشود و از این روی، گره گوابر در اشکور، پیشتاز فرهنگی است.
غار سجیران
منبع عکس: وبسایت ویلا رابط
غار سجیران، غاری در جنوب روستای سجیران در دهستان اشکور سفلی است که قدمت آن به بیش از ۳۰۰۰ سال قبل برمیگردد. بررسیهای به عمل آمده در این غار، موجب کشف تعدادی قطعات سفال مربوط به عصر آهن و استخوان شده است که عمر طولانی این غار را تایید میکنند. غار سجیران در تاریخ دوم بهمن ۱۳۸۲ با شماره ثبت ۱۰۷۱۱ بهعنوان یکی از آثار ملی استان گیلان به ثبت رسیده است. بهترین مسیر دسترسی به غار سجیران، راه رحیم آباد به گرمابدشت و جاده معروف سفید آب است. پس از بازدید از غار سجیران، از چشمه آب معدنی، آبشار سجیران با ارتفاع ۶۰ متر و مسجد روستا نیز دیدن کنید.
- آدرس روستای سجیران: گیلان، ۴۰ کیلومتری رودسر (مشاهده روی نقشه)
آبشار میلاش
منبع عکس: jadeh.ir
آبشار میلاش در روستای میلاش در دهستان اشکور سفلی در بخش رحیم آباد شهرستان رودسر واقع شده است. این آبشار که بدون شک، یکی از بهترین جاذبههای طبیعی شهرستان رودسر است، در ارتفاع ۸۰۰ متری سطح دریا قرار دارد. آبشار میلاش در غرب رودخانه پلرود واقع شده است و تنها ۷۰۰ متر با آن فاصله دارد. در مسیر رویایی دسترسی به این آبشار میتوانید از طبیعت بکر، باغهای فندق و تماشای قله سماموس لذت ببرید.
آبشار میلاش در تاریخ دوم بهمن ماه سال ۱۳۸۲ بهعنوان یکی از آثار ملی ایران با شماره ثبت ۱۰۷۶۱ به ثبت ملی رسید. این آبشار از کوه بندبن سرچشمه میگیرد.
- آدرس: گیلان، ۴۸ کیلومتری رودسر، روستای میلاش (مشاهده روی نقشه)
منبع عکس: ایران هتل آنلاین
دریاچه شوک در روستای شوک در دهستان اشکورات سفلی قرار دارد و آب زمینهای زراعی و کشاورزی و باغهای منطقه را تامین میکند. منظره سد این دریاچه بهخصوص در فضای مهآلود، خاطرهای در ذهن شما میسازد که هرگز آن را فراموش نخواهید کرد.
- آدرس روستای شوک: گیلان، ۵۸ کیلومتری رودسر (مشاهده روی نقشه)
گورستان تله سر
گورستان تلهسر در روستای تله سر در دهستان شوئیل قرار دارد. قدمت این گورستان که با نام گورستان آستانه ورلرده تلهسر نیز شناخته میشود، به هزاره اول قبل از میلاد برمیگردد. گورستان تله سر در ۱۳۸۴ به ثبت ملی رسیده است و یکی از بهترین اماکن تاریخی منطقه اشکور به شمار میآید.
- آدرس روستای تله سر: گیلان، ۶۷ کیلومتری رودسر، روستای لرده (مشاهده روی نقشه)
گورستانهای اشکور
گورستان پس گور در روستای چاکل با قدمتی از هزاره قبل از میلاد مسیح، گورستان محوطه جردن در روستای یاسور، گورستان بوج ده در روستای ویشکی و گورستان روستای جورده در روستای جورده با قدمتی از دوران تاریخی پس از اسلام و گورستان بابا ملهودی گور در سیاکشان از گورستانهای باستانی اشکور هستند که همه در فهرست آثار ملی ایران به ثبت رسیدهاند.
تپههای باستانی در اشکور
تاکنون چهار تپه باستانی در اشکور کشف شده است که همگی در فهرست آثار ملی ایران، ثبت شدهاند. تپه کشک دشت در روستای لسبو، تپه پلنگدم در روستای درگاه، تپه لابن در ۲۰۰ متری جنوب شهرک مهدیه برمکوه و تپه سلم سو در سیاکشان با قدمتی از دورانهای تاریخی پس از اسلام از جمله اماکنی هستند که پیشنهاد میکنیم اگر به تاریخ علاقه دارد، حتما به بازدید از آنها بروید.
قلعه گردن طول لات
منبع عکس: وبسایت ویلا رابط
قلعه گردن طول لات یا قلعه گردان، یکی از آثار تاریخی و دیدنی منطقه رحیم آباد رودسر است
قلعه گردن طول لات یا قلعه گردان، یکی از آثار تاریخی و دیدنی منطقه رحیم آباد رودسر است که در ساحل رودخانه پلرود و در احاطه دشت­هایی زیبا قرار دارد. این قلعه قدمتی بسیار طولانی دارد و نمای سنگچین آن، ابهت خاصی به آن اعطا میکند. مورخان معتقد هستند این قلعه که از جاهای دیدنی اطراف رشت به حساب میآید، متعلق به دوره سلجوقیان و حتی قبل از آن است. مصالح بهکار رفته در قلعه گردن طول لات، گچ، سنگ و ساروج هستند.
برای دسترسی به قلعه پس از ورود به شهر رحیم آباد و گذشتن از اشکورات زیاز، باید حدود هشت کیلومتر دیگر رانندگی کنید تا به محدوده سد خاکی پلرود برسید. این قلعه زیبا از ضلع شمالی و در ارتفاعی نه چندان بالاتر از جاده قابلمشاهده است. مسیر ورودی به قلعه را باید پیاده طی کنید.
بهترین زمان سفر به ییلاق اشکورات
منبع عکس: وبسایت ویرگول
اشکورات در امتداد رشتهکوه البرز قرار دارد و بهواسطه موقعیت جغرافیایی خود از آب و هوایی کوهستانی برخوردار است. این منطقه زمستانهایی سرد و پربرف و تابستانهایی خنک و ملایم دارد؛ به همین دلیل جمعیت در منطقه اشکورات در فصل پاییز و زمستان به کمترین حالت خود میرسد؛ در حالی که فصل بهار با بارانهای دلپذیر و تابستان با آب و هوایی خنک و دلپذیر، شاهد بیشترین تعداد ساکنان و گردشگران است.
بهترین زمان سفر به ییلاق اشکورات رودسر، فصل بهار و تابستان است؛ البته برخی گردشگران ترجیح میدهند در فصل مبهوتکننده و رنگارنگ پاییز به اشکورات بروند تا شاهد طنازی طبیعت باشند. برخی نیز فصل سرد زمستان را برای رفتن به این منطقه انتخاب میکنند تا از مناظر برفی و سفیدپوش اشکورات لذت ببرند. به خاطر داشته باشید که در فصل زمستان، برای سفر به منطقه اشکورات باید تجهیزاتی مثل زنجیر چرخ، چادر و وسایل گرمکننده را بههمراه داشته باشید.
عکاس عکس اول: نااشناس. منبع عکس دوم: sobherankoh.ir. منبع عکس سوم: gardeshgari724.com. منبع عکس چهارم: virgool.io
اقامت در ییلاق اشکورات
منبع عکس: gardeshgari724.com
در منطقه اشکور، هتل وجود ندارد؛ البته شما میتوانید پس از یک روز گشتوگذار، خود را به شهرهای رودسر، رامسر، چابکسر یا املش برسانید و در هتلهای این شهرها اقامت کنید. برای اقامت در ییلاقهای اشکورات، چند اقامتگاه بومگردی گیلانی و همچنین خانههایی روستاییان وجود دارند که تجربهای دلچسب از زندگی در روستا را به شما ارائه میکنند. شما همچنین میتوانید در فضاهای مناسب، کمپ کنید و شب را در دامان طبیعت بگذرانید.
منبع عکس: shahrak_arash.com
نویسنده: نگین توکلی
سوالات متداول
ییلاق اشکورات کجاست؟
محدوده اشکور در امتداد سلسله کوههای البرز قرار دارد. این منطقه در واقع از جنوبیترین نقطه شهرستان رودسر آغاز میشود و تا جنوبیترین نقطه شهرستان رامسر ادامه پیدا میکند.
بهترین زمان سفر به ییلاق اشکورات کدام فصل است؟
بهترین زمان سفر به ییلاق اشکورات رودسر، فصل بهار و تابستان است.