کجارو من
مجله گردشگری
اخبار
کجارو پلاس

میل خویین

سه‌شنبه ۳ مهر ۱۳۹۷ - ۱۱:۳۸
مطالعه 7 دقیقه
منظره برفی میل خویین
میل خویین از جاهای دیدنی زنجان است و در فهرست آثار ملی ایران به ثبت رسیده است.
تبلیغات
میل خویین
  • مدت زمان بازدید از این جاذبه: بین ۱ تا ۲ ساعت
  • بازدید از این جاذبه رایگان است
  • ایران، استان زنجان، شهرستان ایجرود، روستای خویین
منظره برفی میل خویین
مشاهده روی نقشه
میل خویین و آسمان آبی
مسیر خاکی میل خویین
میل خویین بر فراز روستا
دورنمای روستای خویین
منظره غروب و میل خویین

در متون تاریخی ایران، میل یا برج به ساختمان یا مکانی بلند گفته می‌شود که معمولا به‌منظور دیده‌بانی، نگهبانی و... کاربرد داشته است. برج خویین یکی از آثار تاریخی روستایی به همین نام در شهرستان ایجرود استان زنجان به شمار می‌آید. این برج تاریخی که از جاهای دیدنی زنجان محسوب می‌شود، شاهدی از تاریخ غنی و قدمت دیرین روستای خویین است.

کپی لینک

آنچه باید درباره میل خویین بدانید:

کپی لینک

میل خویین کجاست؟

  • آدرس:‌ استان زنجان، شهرستان ایجرود، بخش حلب، روستای خویین، ارتفاعات ضلع غربی روستا (مشاهده در نقشه)
مسیر خاکی میل خویین

عکس‌ از گوگل‌مپ| عکاس:‌ بتول شجاعی

میل خویین در ۶۰ کیلومتری جاده زنجان به بیجار قرار گرفته است. این میل که شباهت زیادی به سایر برج‌های دیده‌بانی در تاریخ ایران دارد، بر فراز ارتفاعات ضلع غربی روستای خویین دیده می‌شود. نام این برج، از نام روستا گرفته شده است و اهالی روستا آن را «گنبذ» یا گنبد نیز می‌گویند. روستای خویین در سال‌های اخیر به‌دلیل برخورداری از جاذبه‌های تاریخی و طبیعی به‌عنوان روستای نمونه گردشگری شناخته شده است.

وجود گورستان متروکه در اطراف بنا با وسعتی بیشتر از چهار هکتار، ویژگی مهم این اثر تاریخی است. همچنین نزدیکی و چگونگی ارتباط بنا با آثار تاریخی روستا و موقعیت مکانی منحصربه‌فرد آن، از دیگر خصوصیات این میل باقدمت است که سبب جلب‌توجه کارشناسان و انجام تحقیقات بیشتری درباره آن می‌شود. برخی کارشناسان بر این عقیده‌اند که برج میل خویین، احتمالا در گذشته مزین به تزیینات و کتیبه بوده است؛ اما به‌دلیل تعمیرات غیرکارشناسانه، شواهد و مدارک مزبور از بین رفته‌اند و در زیر لایه‌های سیمان و گچ مخفی شده‌اند. برج میل خویین در شانزدهم آبان ماه ۱۳۷۹ با شماره ثبت ۲۸۷۸ به‌عنوان یکی از آثار ملی ایران ثبت شده است.

کپی لینک

مسیر دسترسی به میل خویین

برای دسترسی به روستای خویین و بازدید از میل تاریخی روستا، وارد جاده زنجان به بیجار واقع در جنوب غربی شهر زنجان شوید. با طی این جاده به‌مسافت ۶۰ کیلومتر، تابلوی روستای خویین در حاشیه سمت راست جاده به چشم می‌خورد. با ادامه مسیر در این جاده روستایی و گذر از روستای قزلجه، به روستای خویین خواهید رسید. میل خویین دقیقا در ارتفاعات غربی این روستا قرار گرفته است و از ورودی روستا دیده می‌شود.

کپی لینک

معرفی روستای خویین

دورنمای روستای خویین

عکس‌ از وب‌سایت Wikipedia | عکاس: Nazari1991

روستای خویین در بین کوه‌ها قرار دارد و در دل خود، آثار دیدنی ارزشمندی را جای داده است که هریک از این آثار طبیعی و تاریخی روایتگر گوشه‌ای از تاریخ دیرین این منطقه هستند. خویین از سال ۱۳۸۵ در ردیف روستاهای هدف گردشگری قرار گرفت؛‌ اگرچه پیش از آن نیز مطالعات زیادی در این منطقه صورت گرفته بود.

روستای خویین علاوه بر اینکه آثار تاریخی و معماری و طبیعت بی‌نظیری از لحاظ گردشگری دارد، میراث معنوی خاصی نیز برای ثبت در میراث ناملموس کشور داشته است که شامل زبان و گویش این مردم می‌شود. زبان و گویش مردم روستای خویین با شماره ۱۶۶ به ثبت رسیده است. این گویش خاص که برخی معتقدند در زبان پهلوی ریشه دارد، ترکیبی از زبان‌های ترکی، انگلیسی، تاتی، گیلکی و اسپانیایی است.

کپی لینک

قدمت میل خویین

میل خویین و آسمان آبی

عکس‌ از وب‌سایت Wikipedia | عکاس: Nazari1991

قدمت بنای برج میل به‌طور دقیق مشخص نیست و مدرکی دال بر اینکه بنا به کدام دوره تاریخی می‌رسد، وجود ندارد؛ اما توجه به معماری بنا و سبک و سیاق آن، موقعیت جغرافیایی و مقایسه آن با بناهای مشابه، به‌خصوص بنای مقبره قیدار نبی در خدابنده، زمان ساخت بنا را بین قرون پنج تا هفت هجری تخمین می‌زند. بر این اساس می‌توان گفت به احتمال بسیار برج میل خویین به عصر سلجوقیان تعلق دارد. گفته می‌شود که چهار نمونه‌ از میل خویین در چهار جهت روستا وجود داشته که امروز فقط یکی از آن‌ها باقی مانده است.

کپی لینک

معماری میل خویین

برج میل خویین با ارتفاعی بیشتر از ۱۰ متر و با بهره‌گیری از ارتفاعات طبیعی موجود، به‌طور مسلط می‌توانست منطقه پیرامون را تا شعاع ده‌ها کیلومتر از نظر حفاظت تحت پوشش قرار دهد. همچنین این بنا می‌توانست به‌عنوان یک میل راهنما برای مسافران و کاروان‌های خسته که از بیم گم شدن راه در هراس و نگرانی بودند، امیدبخش و خوش‌آیند باشد. این بنا دارای دو سقف است که سقف داخلی آن با سنگ ساخته شده و در نوع خود بی‌نظیر است.

منظره غروب و میل خویین

عکس‌ از وب‌سایت Wikipedia | عکاس: Ali.candle

برج میل خویین از دو بخش بدنه و گنبد تشکیل شده که قسمت تحتانی (بدنه) آن، مدور و با استفاده از مصالح لاشه‌سنگ، ملاط گچ و آهک و قسمت بالایی گنبد با آجر و ملاط ساخته شده است. گنبد بنای میل خویین از نوع زنگوله‌ای و دو جداره است. گنبد این بنا از لحاظ شکل و معماری با گنبد مقبره قیدار نبی در شهرستان خدابنده مقایسه می‌شود. تنها راه ورود به داخل بنا در حال حاضر در قسمت شرقی، به‌طرف دره و روستای خویین قرار دارد که در ابتدای ورود به آن سه پله تعبیه شده است. در ارتفاع پنج متری بنا و در اضلاع شرقی و غربی، دو پنجره جهت دیده‌بانی و نظارت بر منطقه در نظر گرفته شده است که در سال‌های اخیر بسته شده‌اند.

کپی لینک

مرمت و بازسازی میل خویین

بنای برج میل خویین در سال‌های اخیر توسط برخی از مردم و اهالی روستا، مرمت و داخل آن گچ‌کاری و بیرون آن سیمان‌کاری شده است. در حال حاضر، بنا مشکل خاصی از نظر ایستایی و استحکام ندارد؛ گرچه در قسمت انتهای بدنه، خوردگی حاصل از عوامل جوی (برف و باران) مشاهده می‌شود که مرمت آن ضروری است.

کپی لینک

نکات بازدید از میل خویین

منظره برفی میل خویین

عکس‌ از وب‌سایت Wikipedia| عکاس:‌ Ali.candle

  • بازدید از میل خویین به‌دلیل قرارگیری این بنا در ارتفاعات، نیازمند آمادگی جسمانی است.
  • هنگام بازدید از میل خویین، از نزدیک شدن بیش از حد به بنا خودداری کنید؛ چراکه امکان ریزش خاک و سنگ وجود دارد.
  • متاسفانه در سال‌های اخیر عده‌ای از نامهربانان با فرهنگ، روی دیواره‌های میل خویین یادگاری نوشته‌اند؛ بنابراین پسندیده است که در حفظ و نگهداری این اثر کوشا باشید.
  • بازدید از میل خویین رایگان است.
  • هنگام بازدید از روستای خویین به فرهنگ بومی منطقه احترام بگذارید و از محصولات روستا خرید کنید.
کپی لینک

جاهای دیدنی اطراف میل خویین

میل خویین بر فراز روستا

عکس‌ از گوگل‌مپ| عکاس:‌ مصطفی محمودی

کپی لینک

روستای بلوبین

بلوبین یکی از روستاهای خوش‌‌آب‌وهوای زنجان است که فرهنگ متفاوت و معماری جذاب خانه‌ها، آن را به یکی از مقاصد گردشگری کمترشناخته‌شده در غرب کشور بدل کرده است. این روستا که تنها ۶۶ نفر جمعیت دارد، مکانی دنج و فراموش‌نشدنی برای گردشی یک‌روزه است.

کپی لینک

غار حاجی کندی

غار حاجی کندی یکی از قدیمی‌ترین سکونتگاه‌های بشر محسوب می‌شود که در آن آثار زینتی انسان، متعلق به دوره‌های آشولین تا بردوستین از ۱۶,۰۰۰ تا ۳۰,۰۰۰ سال قبل از میلاد کشف شده است. این غار که در ارتفاع ۵۰ متری از سطح زمین قرار گرفته است، با مساحت ۷۰۰ متر مربع، شواهد مهمی را از زندگی انسان‌های نخستین به دست می‌دهد.

اگر تاکنون از روستای خویین و میل تاریخی آن بازدید کرده‌اید، تجربیات خود را با ما و سایر کاربران کجاروبه اشتراک بگذارید.

سوالات متداول

  • میل خویین کجاست؟

    میل خویین در ۶۰ کیلومتری جاده زنجان به بیجار قرار گرفته است.

  • ارتفاع میل خویین چقدر است؟

    حدود ۱۰ متر

  • میل خویین متعلق به چه دورانی است؟

    دوره سلجوقی

  • هزینه بازدید از میل خویین چقدر است؟

    رایگان.

نویسنده: زهرا آذرنیوش / پوریا محمدی پیوند

مقاله رو دوست داشتی؟
نظرت چیه؟
داغ‌ترین مطالب روز
تبلیغات

نظرات