کجارو من
مجله گردشگری
اخبار
کجارو پلاس

منطقه حفاظت شده کهیاز

شنبه ۲۴ شهریور ۱۳۹۷ - ۱۵:۵۳
مطالعه 7 دقیقه
کوه‌های منطقه حفاظت شده کهیاز 
منطقه حفاظت شده کهیاز از جاهای دیدنی اردستان در استان اصفهان است و در ۵ کیلومتری اردستان قرار دارد.
تبلیغات
منطقه حفاظت شده کهیاز
  • مدت زمان بازدید از این جاذبه: بین ۲ تا ۳ ساعت
  • بازدید از این جاذبه رایگان است
  • ایران، استان اصفهان، ۵ کیلومتری شرق شهرستان اردستان
کوه‌های منطقه حفاظت شده کهیاز 
مشاهده روی نقشه
بافت کویری منطقه حفاظت شده کهیاز 
منابع آبی منطقه حفاظت شده کهیاز 
جاده منطقه حفاظت شده کهیاز 
منطقه حفاظت شده کهیاز 
منطقه شکار ممنوع کهیاز 

منطقه حفاظت‌شده بخشی از زیست‌بوم است که همه عناصر آن اعم از زنده و غیرزنده، شامل جانوران (مهره داران)، گیاهان، حشرات و بندپایان، جلبک‌ها، قارچ‌ها، باکتری‌ها و تک سلولی‌ها و... و حتی منابع کانی، شکل زمین، مورفولوژی، منابع آبی و کلیه عناصر فیزیکی آن به‌طور کامل و با اهداف خاص در قالب طرح‌های پهنه‌بندی داخلی مناطق، در سطوح حفاظتی مختلف مورد حفاظت قرار می‌گیرند.

منطقه حفاظت‌شده کهیاز استان اصفهان یکی از این مناطق حفاظت‌شده است که از جاهای دیدنی اردستان محسوب می‌شود. این منطقه در چند سال گذشته، برای حفظ طبیعت و گونه‌های گیاهی و جانوری، به منطقه حفاظت‌شده تبدیل شده است.

کپی لینک

آنچه باید درباره منطقه حفاظت‌ شده کهیاز بدانید:

کپی لینک

منطقه حفاظت‌شده چیست؟

منطقه حفاظت‌شده، محدوده‌ای از منابع طبیعی مثل جنگل، مرتع، و...است که به جهت ضرورت حفظ و تکثیر جانوران و رستنی‌هایش تحت حفاظت قرار گرفته و در آن قطع درختان و شکار بدون مجوز ممنوع است. در یک تعریف ساده، این محدوده‌ها به مناطقی گفته می‌شود که به دست انسان آشفته نشده باشد.

حفاظت از این‌گونه مناطق بکر فکر تازه‌ای بود که در نیمه دوم قرن بیستم میلادی طرح شد. هدف از حفاظت، مطالعه و تحقیق، حفظ و نگهداری زیست بوم جهت نسل حاضر و آینده و گردشگری بوده است. هرچه جمعیت انسان و آثار تمدن در تمام جهان آشکارتر شود، اهمیت این‌گونه مناطق بیشتر خواهد شد؛ به‌خصوص اینکه پیشرفت تکنولوژی و به موازات آن استفاده غیرعاقلانه از مواهب طبیعت، پیکره مناطق طبیعی و محیط زیست انسانی را با لطمه‌های شدیدی مواجه کرده است. این عوامل اهمیت حفاظت و حراست از این مناطق آسیب‌پذیر را دوچندان می‌کند.

کپی لینک

منطقه حفاظت‌ شده کهیاز کجاست؟

کوه‌های منطقه حفاظت شده کهیاز 

عکس‌ از گوگل‌مپ | عکاس: Shahed R.Tabaei

منطقه حفاظت‌شده کهیاز در شرق شهرستان اردستان قرار دارد و در سال ۱۳۸۹ از منطقه شکار ممنوع به منطقه حفاظت‌شده ارتقا یافت

منطقه شکار ممنوع کهیاز با وسعت ۴۲,۰۰۰ هکتار از جاهای دیدنی اردستان است و در شرق این شهر در استان اصفهان قرار دارد. این منطقه متشکل از دشت‌ها، کوه‌ها و تپه ماهورهای متعدد است.کهیاز که دارای آب و هوای نیمه‌خشک و بیابانی است، از سال ۱۳۸۱ به‌عنوان منطقه شکار ممنوع اعلام شد و در سال ۱۳۸۹ به منطقه حفاظت‌شده ارتقا یافت. این منطقه از شمال به راه ارتباطی زواره روستای شهراب و مسیر راه آهن، از شرق به خط راه آهن نایین و از جنوب به روستای کهیاز منتهی می‌شود. کهیاز از بهترین زیستگاه‌های هوبره در استان اصفهان محسوب می‌شود.

کپی لینک

مسیر دسترسی به منطقه حفاظت‌ شده کهیاز

برای دسترسی به منطقه حفاظت‌ شده کهیاز، ابتدا باید خود را به شهرستان اردستان در شمال‌شرقی شهر اصفهان برسانید. پس از رسیدن به اردستان، به بخش شرقی شهرستان اردستان و شهر زواره حرکت کنید. در مسیر جاده زواره به نایین، تابلوی جاده فرعی روستای «همت‌‌آباد» به چشم می‌خورد که شما را به روستای کهیاز خواهد رساند. منطقه حفاظت‌شده کهیاز در حاشیه چندکیلومتری این روستا قرار دارد.

کپی لینک

پوشش گیاهی و جانوری منطقه حفاظت‌ شده کهیاز

بافت کویری منطقه حفاظت شده کهیاز 

عکس‌ از گوگل‌مپ | عکاس: سید مهدی رحمانی طبایی

منطقه حفاظت‌شده کهیاز از لحاظ شرایط جغرافیایی و اقلیمی دارای پوشش گیاهی و جانوری مناسبی است که شناخت و حفاظت از آن‌ها اهمیت بسیاری دارد. پوشش گیاهی آن شامل انواع گیاهان بوته‌ای و درختچه‌ای است. از مهم‌ترین گیاهان این منطقه، می‌توان به بادام کوهی، انجیر، تاغ، درمنه و قیچ اشاره کرد. از مهم‌ترین گونه‌های جانوری نیز می‌توان به آهو، قوچ و میش، پلنگ، کفتار، گرگ و انواع پرندگان مثل زاغ، کبک، تیهو و دیگر پرندگان خشک‌زی اشاره داشت. احتمال حضور یوزپلنگ آسیایی در این منطقه وجود دارد؛ اما تاکنون هیچ مشاهده مستندی در این مورد انجام نشده است.

کپی لینک

منابع آب منطقه حفاظت‌ شده کهیاز

منابع آبی منطقه حفاظت شده کهیاز 

عکس‌ از گوگل‌مپ | عکاس: سید مهدی رحمانی طبایی

منابع تامین آب منطقه حفاظت‌شده کهیاز از نزولات آسمانی و چشمه‌ها تامین می‌شود

منابع اصلی تامین آب منطقه از نزولات آسمانی بوده است که در سایر فصل‌ها به‌صورت چشمه ظاهر می‌شوند و اکثرا نیز دایمی هستند. این چشمه‌ها عبارت‌اند از چشمه نیار، چشمه توت، چشمه بابااحمد و غیره. از مهم‌ترین دشت‌های این منطقه می‌توان به دشت دره باغ، انجیله، ارتفاعات کهیاز و کوه‌سیاه اشاره کرد. این منطقه به‌عنوان کریدور مهاجرتی حیات وحش مابین منطقه شکار ممنوع خاور در شمال و منطقه حفاظت‌شده کرکس در غرب به شمار می‌رود و هم‌اکنون توسط یک پایگاه محیط‌بانی حفاظت می‌شود.

در اردستان، به‌دلیل ایجاد خشکسالی و شرایط خاص حیات وحش در نقاط مختلف برای تامین آب، چهار آبشخور در منطقه حفاظت‌شده کهیاز اردستان ساختند. در طول سال‌های گذشته تا به امروز، خیران در اردستان حرکت‌های طبیعت‌دوستانه‌ای انجام دادند و نذرهای مختلفی در ارتباط با حیات وحش روا داشتند. این افراد طبیعت‌دوست با نذر علوفه و ساخت آبشخور در نقاط مختلف، به‌ویژه در منطقه‌های حفاظت‌شده اردستان، به یاری محیط‌‌بانان آمده‌اند.

کپی لینک

دیدنیهای منطقه حفاظت‌ شده کهیاز

جاده منطقه حفاظت شده کهیاز 

عکس‌ از گوگل‌مپ | عکاس: سید مهدی رحمانی طبایی

منطقه حفاظت‌شده کهیاز دارای چشم‌انداز توریستی جذابی است

تاکنون مطالعه دقیق و جدی در مورد این مکان طبیعی و حفاظت‌شده انجام نشده است؛ اما وجود گونه‌های مختلف جانوران در این منطقه به اثبات رسیده است؛ بااین‌حال، نوع دقیق این جانوران به‌طور واضح، مشخص و مستند ثبت نشده است. منطقه حفاظت‌شده کهیاز از نظر توریستی دارای اهمیت زیادی است و گردشگران و طبیعت‌گردان علاقه‌مند بسیاری از این منطقه دیدن می‌کنند. وجود چشم‌اندازهای طبیعی خاص و چشمه‌سارهای زیاد، مزارع و باغات داخل و مجاور منطقه، گونه‌های گیاهی و حیوانی منطقه به زیباتر شدن چشم‌انداز آن کمک قابل‌ملاحظه‌ای می‌کنند.

کپی لینک

بهترین زمان بازدید از منطقه حفاظت‌ شده کهیاز

منطقه حفاظت شده کهیاز 

عکس‌ از گوگل‌مپ | عکاس: سید مهدی رحمانی طبایی

فصل بهار بهترین زمان برای بازدید از منطقه حفاظت‌شده کهیاز است؛ چراکه این منطقه سرسبزی و طراوت کافی را دارد و گردشران می‌توانند از تماشای حیوانات تازه متولد شده نیز لذت ببرند. در فصل تابستان آب‌‌وهوای منطقه گرم و خشک می‌شود و در پاره‌ای از موارد، طاقت‌فرسا خواهد بود. در فصل پاییز زمستان آب‌‌وهوای کویری منطقه رو به سردی می‌گذارد و شب‌مانی یا کمپینگ را غیرممکن می‌کند.

کپی لینک

جاهای دیدنی اطراف منطقه حفاظت‌ شده کهیاز

کپی لینک

کویر دق سرخ

کویر دق سرخ که در میان کویرنوردان به «آشیانه عقاب‌ها» مشهور شده است، با تلاقی کوه‌هایی کم‌ارتفاع، جنگل‌های تاغ و شوره‌زار یا دریاچه نمک، طبیعتی مسحورکننده دارد. در این منطقه که سرشار معادن ارزشمند است، پرورش شتر به‌شیوه سنتی انجام می‌شود و توجه گردشگران را جلب می‌کند.

کپی لینک

مسجد جامع چهار ایوانی

مسجد جامع چهار ایوانی با قدمتی از دوران سلجوقی، قدیمی‌ترین مسجد چهارایوانی کشور به شمار می‌آید که با مساحتی ۱,۲۰۰ مترمربعی خود، صحن چهار گوش، ايوان‌های چهارگانه، گنبدخانه، شبستان، رواق، سردر، مناره، محراب، گچبری‌های نفيس و كتيبه‌های زیبا را شامل می‌شود.

کپی لینک

نکات بازدید از منطقه حفاظت‌ شده کهیاز

منطقه شکار ممنوع کهیاز 

عکس‌ از گوگل‌مپ | عکاس: سید مهدی رحمانی طبایی

  • بازدید از منطقه حفاظت‌شده کهیاز نیازمند هماهنگی با پاسگاه محیط‌بانی حاضر در منطقه است.
  • هرگونه آسیب‌رسانی به جانوران پرشمار منطقه حفاظت‌شده کهیاز، پیگردهای شدید قانونی به‌همراه خواهد داشت.
  • منطقه حفاظت‌شده کهیاز فاقد هرگونه امکانات رفاهی و گردشگری است؛ بنابراین آب کافی و مایحتاج خود را از مناطق روستایی و شهرهای اطراف تهیه کنید.
  • منطقه حفاظت‌شده کهیاز از پوشش آنتن‌دهی تلفن همراه برخوردار نیست.
  • بازدید از منطقه حفاظت‌شده کهیاز به‌صورت شبانه‌روزی و رایگان امکان‌پذیر است.
  • در بازدید از منطقه حفاظت‌شده کهیاز حافظ محیط زیست و پوشش گیاهی منطقه باشید.

اگر سری به شهر اردستان در استان اصفهان زدید و قصد دیدن جاذبه‌های آن را داشتید دیدن منطقه حفاظت‌شده کهیاز و چشم‌انداز طبیعت زیبای این منطقه و دیدن گونه‌های نایاب گیاهی و جانوری در آن را از دست ندهید. نظر و تجربه‌های خود را در خصوص بازدید از این منطقه، با ما و سایر کاربران کجارو به‌اشتراک بگذارید.

سوالات متداول

  • منطقه حفاظت‌شده کهیاز کجاست؟

    منطقه شکار ممنوع کهیاز از جاهای دیدنی اردستان است و در شرق این شهر در استان اصفهان قرار دارد.

  • منطقه حفاظت‌شده کهیاز چقدر وسعت دارد؟

    ۴۲,۰۰۰ هکتار

  • مهم‌ترین گونه‌های جانوری منطقه حفاظت‌شده کهیاز کدامند؟

    آهو، قوچ و میش، پلنگ، کفتار، گرگ و انواع پرندگان مثل زاغ، کبک، تیهو و دیگر پرندگان خشک‌زی

  • منابع آب منطقه حفاظت‌شده کهیاز از کجا تامین می‌شود؟

    نزولات آسمانی و چشمه‌ها

نویسنده: زهرا آذرنیوش / پوریا محمدی پیوند

مقاله رو دوست داشتی؟
نظرت چیه؟
داغ‌ترین مطالب روز

نظرات