- مدت زمان بازدید از این جاذبه: بین ۱ تا ۲ ساعت
- ایران، استان البرز، کرج، مهرشهر، انتهای بلوار ارم، فرودگاه بینالمللی پیام
فرودگاهها در سراسر دنیا انجام خدمات هوایی حملونقل مسافربری، باربری (کارگو) و مرسولات پستی را بر عهده دارند. در ایران نیز فرودگاههای بزرگی بهمنظور انجام این خدمات هوایی احداث شدهاند. یکی از این فرودگاهها با نام فرودگاه بینالمللی پیام در منطقه ویژه اقتصادی پیام کرج قرار دارد که در ابتدا بهمنظور ترانزیت باربری، حملونقل تجاری و پست کالا ساخته شده بود و پس از گذشت چندین سال، خدمات حملونقل مسافربری نیز به فرودگاه افزوده شد.
با فرودگاه پیام کرج آشنا شوید:
- با فرودگاه پیام کرج آشنا شوید:
- فرودگاه پیام کجاست؟
- مسیر دسترسی به فرودگاه پیام
- معرفی فرودگاه پیام کرج
- تاریخچه فرودگاه پیام
- امکانات فرودگاه پیام
- خدمات هوایی
- هواپیماها
- باند و سطوح پروازی
- دستگاه کمک ناوبری
- دستگاههای رادیویی
- ایمنی و آتشنشانی
- برج مراقبت پرواز
- تجهیزات زمینی
- سوختگیری هواپیمایی
- امکانات رفاهی
- بخشهای مختلف فرودگاه پیام
- منطقه ویژه اقتصادی
- شرکتهای آموزش خلبانی
- دانشگاه صنعت هوانوردی ایرانیان
- شرکتهای تعمیر و نگهداری هواپیما
- شرکتهای هلیکوپتری
- مرکز پشتیبانی اورژانس هوایی
- پروازهای فرودگاه پیام
- مقصدهای فرودگاه پیام کرج
فرودگاه پیام کجاست؟
- آدرس: استان البرز، کرج، مهرشهر، انتهای بلوار ارم، فرودگاه بینالمللی پیام (مشاهده روی نقشه)
- تلفن: ۳۳۲۶۶۰۱۱ ۰۲۶
منبع عکس: freena.ir، عکاس: نامشخص
«فرودگاه بینالمللی پیام» واقع در استان البرز و شهر کرج بهعنوان یکی از فرودگاههای فعال و بزرگ ایران بهصورت ۲۴ ساعته فعالیت میکند. کرج در ۳۵ کیلومتری استان تهران واقع شده است؛ در نتیجه این فرودگاه نیز تا استان تهران مسافت کوتاه و دسترسی آسانی دارد.
مسیر دسترسی به فرودگاه پیام
خودروی شخصی: برای دسترسی به فرودگاه پیام با خودروی شخصی ابتدا بهسمت شهر کرج، سپس منطقه مهرشهر حرکت کنید. فرودگاه در انتهای بلوار ارم مهرشهر قرار دارد.
مترو: در حال حاضر هیچ خط مترویی بهطور مستقیم تا فرودگاه پیام وجود ندارد؛ اما میتوانید خود را به ایستگاه صادقیه یا ارم سبز در خط پنج متروی تهران (صادقیه-گلشهر) برسانید. زمانی که به ایستگاه آخر (گلشهر) رسیدید، از قطار پیاده شوید و از تاکسی برای رسیدن به فرودگاه استفاده کنید.
تاکسی: میتوانید از تاکسیهای فرودگاه پیام استفاده کنید. تعداد پروازهای فرودگاه کرج محدود است؛ به همین دلیل حدود ۱۰۰ تاکسی مخصوص فرودگاه در محوطه فرودگاه وجود دارد.
معرفی فرودگاه پیام کرج
منبع عکس: seeiran.ir، عکاس: نامشخص
فرودگاه پیام کرج یکی از فرودگاههای بزرگ ایران محسوب میشود که متعلق به وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات جمهوری اسلامی ایران است و مدیریت آن را شرکت خدمات بینالمللی پیام بر عهده دارد. کد یاتا این فرودگاه PYK و کد ایکائو آن OIIP است. این منطقه در ارتفاع ۱,۲۷۱ متر از سطح دریا قرار گرفته است.
فرودگاه پیام باندی با طول، عرض و مقاومت باند بالا دارد که قابلیت پذیرش هواپیماهای پهنپیکر را دارد. مساحت پارکینگ هواپیما (اپرون) برابر ۱۲۸,۰۰۰ متر مربع با ۹ استند و روشنایی است. بهدلیل نبود موانع طبیعی و دستساز در اطراف فرودگاه پیام، این فرودگاه از امنترین فرودگاههای کشور به شمار میرود.
ماموریتهای هوایی اولیه فرودگاه پیام باربری به تمام کشور و دیگر مناطق دنیا است و در مواقع اضطراری، میتواند جایگزین فرودگاه مهرآباد و فرودگاه امام شود. همچنین مرکز تعمیراتی هواپیما و بالگرد نیز در فرودگاه پیام مستقر است. فرودگاه پیام بهعنوان بزرگترین مرکز خدمات آموزشی هواپیمایی در کشور فعالیت دارد و در حال حاضر حدود ۱۰ مرکز آموزش خلبانی در پیام مستقر است و خدمات هوانوردی عمومی، پروازهای تفریحی و خدمات بالگرد در این مراکز ارائه میشود.
تاریخچه فرودگاه پیام
منبع عکس: samtik.com، عکاس: نامشخص
شرکت خدمات هوایی پیام بهدنبال توافق بین شرکت مخابرات ایران و شرکت پست جمهوری اسلامی ایران بهمنظور تسهیل در ارائه خدمات پستی و مخابراتی تشکیل شد. فرودگاه پیام در سال ۱۳۶۹ بهعنوان یک مرکز خدمات هوایی جهت حملونقل، توزیع بار، توزیع کالاهای پستی، ارائه خدمات ارسال هلیکوپتر به نقاط صعبالعبور در شرایط جوی متفاوت و همچنین پشتیبانی از عملیات توسعه، تجهیز و نگهداری دستگاهها و امکانات مخابراتی و پستی کشور تاسیس شد؛ اما فعالیت رسمی خود را از سال ۱۳۷۶ آغاز کرد.
بنا به مصوب هیئت دولت در تیر ماه ۱۳۸۲، با توجه به موقعیت و جایگاه شرکت پیام و همجواری با تهران، مساحت ۳,۶۰۰ هکتار از زمینهای ۱۰,۰۰۰ هکتاری فرودگاه پیام، بهعنوان منطقه ویژه اقتصادی تعیین شد و با مفاد مندرج در اساسنامه و قوانین این منطقه، فعالیتهای شرکت پیام به چهار بخش در زمینههای خدمات فرودگاه، ایرلاین، منطقه ویژه اقتصادی و هاب پستی تقسیم شد. هدف از تاسیس این منطقه ویژه اقتصادی، حملونقل بار هوایی و پستی، فرآوری کالا، انبارداری، خدمات سردخانهای، صنایع ICT و صادرات است.
امکانات فرودگاه پیام
منبع عکس: samtik.com، عکاس: نامشخص
خدمات هوایی
خدمات هوایی مانند حملونقل، انتقال بار و جابهجایی مرسولات پستی از امکانات فرودگاه پیام است.
هواپیماها
فرودگاه پیام به هواپیماهای حرفهای و بزرگی از جمله هواپیمای کارگو از نوع امبرائو و بالگرد ۲۱۲ مجهز است.
باند و سطوح پروازی
باند پروازی آسفالته فرودگاه پیام طولی برابر ۴,۱۵۰ متر و عرض ۶۰ متر و مقاومتی برابر ۷۵ pcn دارد. این باند دارای سیستم روشنایی مناسبی است و با توجه به افزودن پروازهای مسافری و برنامههای توسعهای، سیستم جدید روشنایی باند و اپروچ از سال ۱۳۹۷ نصب و راهاندازی شد. بهدلیل عدم وجود موانع طبیعی و دستساز در اطراف فرودگاه پیام، این فرودگاه از امنترین فرودگاههای کشور به شمار میرود.
دستگاه کمک ناوبری
در فرودگاه پیام از دستگاههای ناوبری پیشرفتهای مانند VOR/DME و NDB استفاده میشود که به سیستم ILS/DME مجهز است.
دستگاههای رادیویی
سیستمهای ضبط مکالمات، سیستمهای سوییچینگ، سیستمهای رادیویی و ارتباطی و سایر تجهیزات در این فرودگاه فراهم است.
ایمنی و آتشنشانی
از نظر ردهبندی (CAT)، ایمنی آتشنشانی فرودگاه در رده هفت قرار دارد و با توجه به ماشینآلات و سایر تجهیزات عملیاتی (۶ دستگاه کفساز، آمبولانس، فالومی)، این واحد قابلیت ارتقا به ردههای بالاتر با افزایش نیروی انسانی را دارا است.
برج مراقبت پرواز
برج مراقبت پرواز روزانه حدود ۲۵۰ پرواز، خدمات مراقبت پرواز و سایر خدمات هوانوردی را ارائه میکند و یکی از پرترافیکترین فرودگاههای ایران از نظر تعداد پرواز است و بههمین نسبت خدمات برنامه پرواز (Flight Plan) نیز توسط واحد شبکه پیامهای هوانوردی ارائه میشود. این برج مراقبت علاوه بر پروازهای فرودگاه پیام، پروازهای فرودگاه هلیکوپتری کردان و فرودگاه نیروی انتظامی را نیز تحت پوشش خود دارد.
تجهیزات زمینی
فرودگاه پیام در زمینه تجهیزات زمینی علاوه بر وجود سه باب آشیانه با مساحت هرکدام ۲,۵۰۰ متر مربع، فضای اداری، انبار و Shop با مساحت هرکدام ۵۰۰ متر مربع دارای تجهیزات هندلینگ و کارگو است. با امکانات و تجهیزات موجود در حال حاضر تا رده هواپیماهای ۷۴۷ سرویسدهی میشود. این سرویسها شامل تخلیه و بارگیری، Push Back ،GPU ،Air Starter و... است.
سوختگیری هواپیمایی
فرودگاه بینالمللی پیام از معدود فرودگاههای کشور به شمار میرود که دارای واحد سوختگیری است. این واحد با ظرفیت مخازن ۵۴۰,۰۰۰ لیتر، دو واحد سوخترسان ۳۴,۰۰۰ لیتری و دو دستگاه تانکر حمل سوخت ۱۹,۰۰۰ لیتری آمادگی ارائه سوخت به هر نوع هواپیما را دارد.
امکانات رفاهی
بخشهای مختلف فرودگاه پیام
منبع عکس: yjc.news، عکاس: نامشخص
منطقه ویژه اقتصادی
منطقه ویژه اقتصادی در سال ۱۳۸۲ داخل فرودگاه پیام تاسیس شد و همانند یک شهرک صنعتی از نوع ارتباطات و فناوری اطلاعات است. این منطقه، آماده جذب انواع سرمایهگذاران داخلی و خارجی از سراسر کشور است. در حال حاضر شرکتهای بزرگ با حمایت وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات میتوانند در این منطقه صاحب زمین، سوله و دفتر کار شوند و از خدمات متمرکز وزارت ارتباطات در حوزه تولید و مونتاژ محصولات IT، الکترونیکی و دانشبنیان در این ناحیه استفاده کنند.
شرکتهای آموزش خلبانی
در فرودگاه پیام چندین شرکت آموزش خلبانی مستقر شده است. در حال حاضر ۴۷ فروند هواپیما در دو نوع Ultra و Light در فرودگاه وجود دارند که با این هواپیماها به آموزش خلبانی و ارائه مدرک گواهینامههای خلبانی PPL (آموزش خلبانی هواپیماهای شخصی) و CPL (آموزش خلبانی تجاری) میپردازند. شرکتهای خصوصی آرتا کیش، پارساکیش، بوتیا ماهان، اطلس خمین، هما، پرسان، علوم فنون، فنآوران فراز هرمز، آریاپرواز و ایرانزمین از جمله مراکز آموزشی خلبانی فعال مستقر در شرکت خدمات هوایی پیام به شمار میروند.
دانشگاه صنعت هوانوردی ایرانیان
دانشگاه صنعت هوانوردی ایرانیان بهعنوان تنها دانشکده جامع صنعت علم و هوانوردی ایران در این منطقه مستقر است که در رشتههای هواپیمایی، به تعلیم و تربیت دانشجو و متخصص میپردازد.
شرکتهای تعمیر و نگهداری هواپیما
دو شرکت آسمان پرواز پارسینه کوش و آریا پرواز در منطقه ویژه اقتصادی پیام در زمینه نگهداری، تعمیر هواپیما و هلیکوپتر فعالیت میکنند.
شرکتهای هلیکوپتری
شرکتهای نوید، شفق بال و شرکت هلیکوپتری ایران از شرکتهای خدمات هلیکوپتری فعال در فرودگاه پیام به شمار میروند.
مرکز پشتیبانی اورژانس هوایی
فرودگاه پیام یکی از بزرگترین مراکز پشتیبانی اورژانس هوایی در ایران است. این فرودگاه به نگهداری و تعمیر بالگردهای اورژانس میپردازد.
پروازهای فرودگاه پیام
منبع عکس: mehrnews.com، عکاس: نامشخص
فرودگاه و منطقه ویژه اقتصادی پیام، در ابتدا با هدف حملونقل بار بهصورت هوایی، پست هوایی، خدمات سردخانهای، انبارداری، واردات و صادرات، صنایع ارتباطات و... تاسیس شد.
از شهریور سال ۱۳۹۷، فرودگاه پیام و همچنین منطقه ویژه اقتصادی، در راستای تحقق اهدافی مانند انتقال راحت مسافران به نقاط مختلف تلاش میکند. این فرودگاه یک ترمینال ۶,۰۰۰ متری جهت پذیرش مسافران دارد که آماده خدمترسانی به مسافران پروازهای داخلی و خارجی است.
فرودگاه پیام کرج، به کمک ایرلاینهایی مانند زاگرس، آتا، تابان و کیشایر پروازهای داخلی را انجام میدهد. این فرودگاه با بیش از ۲۵۰ پرواز مختلف روزانه، یکی از فعالترین فرودگاههای کشور به شمار میرود.
مقصدهای فرودگاه پیام کرج
منبع عکس: irna.ir، عکاس: نامشخص
فرودگاه پیام در دسته فرودگاههای مرز هوایی و بینالملل قرار دارد. پروازهای مسافربری فرودگاه پیام کرج در حال حاضر به مقصد شهرهای کیش، اهواز، مشهد مقدس و یزد صورت میگیرد. در برنامه و اهداف بلندمدت این فرودگاه، برنامه پرواز به مقصدهای شیراز، تبریز، ایلام، نجف و... نیز ذکر شده است. پروازهای باربری فرودگاه پیام نیز به نقاط مختلفی مانند روسیه، امارات و... صورت میگیرد. پرواز به چین در برنامههای آینده این فرودگاه قرار دارد.
اگر شما نیز تجربه بازدید از فرودگاه پیام کرج را داشتهاید، در بخش دیدگاههای مقاله با ما و دیگر کاربران کجارو به اشتراک بگذارید.
نویسنده: معصومه صادقپور
سوالات متداول
فرودگاه پیام کجاست؟
فرودگاه پیام در استان البرز، شهر کرج، مهرشهر و در انتهای بلوار ارم قرار دارد.
فرودگاه پیام کرج در چه زمینههایی فعالیت دارد؟
خدمات هوایی حملونقل مسافری، باربری (کارگو)، مرسولات پستی و خدمات آموزش خلبانی.
در حال حاضر مقصدهای مسافربری فرودگاه پیام به کدام شهرها است؟
شهرهای کیش، اهواز، مشهد مقدس و یزد.
پروازهای داخلی فرودگاه پیام کرج از طریق کدام شرکتهای هواپیمایی انجام میشود؟
زاگرس، آتا، تابان و کیش ایر