- مدت زمان بازدید از این جاذبه: بین ۱ تا ۲ ساعت
- ایران، استان اصفهان، اصفهان، خیابان توحید میانی، خیابان شهید قندی (مهرداد)، پلاک۷۴
شهر اصفهان که با لقب «نصف جهان» شناخته میشود، بخش وسیعی از بناهای تاریخی، فرهنگ و هنر ایران را در خود جای داده است. اصفهان را میتوان مهد موسیقی اصیل ایرانی دانست؛ در موسیقی قدیم ایران، مقامی به نام مقام اصفهان وجود داشته است. این شهر از گذشته محل تجمع افراد از اقوام و ادیان مختلف بوده و در گذر زمان این تجمع تا حدودی بر فرهنگ موسیقی شهر تاثیر گذاشته است؛ بهطوری که ترکیبی از سازهای لری و بختیاری، موسیقی کرمان و بم، موسیقی کوچنشینان قشقایی و سازهای ارامنه و گرجیان در موسیقی اصفهان بهچشم میخورد.
با مخالفت قاجاریان با موسیقی محلی، استفاده از سازهای محلی در اصفهان کمرنگ شد؛ اما تاثیر آن بر فرهنگ موسیقی اصفهان همچنان باقی ماند. از آنجا که موسیقی در این شهر نقش پررنگی دارد، موزهای خاص و منحصر بهفرد در این شهر افتتاح شد تا بازدیدکنندگان را با انواع سازهای ملی و سازهای محلی منطقه آشنا کند. این موزه با نام موزه موسیقی اصفهان در مدت زمان کوتاهی نظر افراد مختلف، بهویژه هنردوستان را بهخود جلب کرده است. موزه موسیقی اصفهان از دیدنیهای اصفهان به شمار میرود.
با موزه موسیقی اصفهان بیشتر آشنا شوید:
- با موزه موسیقی اصفهان بیشتر آشنا شوید:
- موزه موسیقی اصفهان کجاست؟
- مسیر دسترسی به موزه موسیقی اصفهان
- درباره موزه موسیقی اصفهان
- تاریخچه موزه موسیقی اصفهان
- بخشهای مختلف موزه موسیقی اصفهان
- تالار سازهای ملی
- تالار سازهای محلی
- گذر سرآهنگان از قدیم تاکنون
- تالار سُل
- کارگاه سازسازی
- کافه و فروشگاه
- شرایط بازدید از موزه موسیقی اصفهان
- جاهای دیدنی اطراف موزه موسیقی اصفهان
- کاخ هشت بهشت
- کاخ چهل ستون
- بازار هنر
موزه موسیقی اصفهان کجاست؟
- آدرس: اصفهان، خیابان چهارباغ عباسی، بوستان هشت بهشت، موزه موسیقی اصفهان (مشاهده روی نقشه)
- تلفن: ۲۲۵۱۴۸۴ ۰۹۱۳
- ساعت بازدید: ۹ تا ۲۱
منبع عکس: isfahanziba.com، عکاس: ناشناس
موزه موسیقی اصفهان در یکی از مشهورترین خیابانهای این شهر با نام خیابان «چهارباغ عباسی» و در محوطه کاخ زیبای هشت بهشت قرار دارد. این موزه، نخستین موزه خصوصی موسیقی در ایران است.
مسیر دسترسی به موزه موسیقی اصفهان
خودروی شخصی: موزه موسیقی اصفهان در خیابان چهارباغ عباسی قرار دارد. این خیابان امروزه به پیاده راه تبدیل شده و برای دسترسی به این موزه لازم است چند دقیقهای را روی سنگفرش این خیابان در میان درختان سربههم آورده قدم بزنید. به این منظور میتوانید خودروی خود را در نزدیکترین نقطه به موزه، در یکی از خیابانهای باغ گلدسته یا شیخ بهایی پارک کنید و مسیر باقیمانده را بوستان هشت بهشت را پیاده بپیمایید. همچنین میتوانید برای لذت بردن از حالوهوای دلنشین خیابان چهارباغ عباسی، خودروی خود را در حوالی یکی از میدانهای انقلاب یا امام حسین (ع) پارک کنید و طول خیابان چهارباغ عباسی قدم بزنید؛ مدت زمان این پیاده روی کمتر از ۱۰ دقیقه خواهد بود.
مترو: نزدیکترین ایستگاه مترو به موزه موسیقی اصفهان، ایستگاه مترو امام حسین است که در فاصله ۵۰۰ متری (حدود ۶ دقیقه پیادهروی) از موزه قرار دارد.
درباره موزه موسیقی اصفهان
منبع عکس: reiseniran، عکاس: ناشناس
«موزه موسیقی» به مکانی برای نگهداری و بازدید از انواع آلات موسیقی در سبکهای متفاوت این هنر گفته میشود. این موزه، نمایانگر قدمت و تاریخچه فرهنگ ارزشمند موسیقی یک منطقه، شهر یا کشور است. موزههای موسیقی در شهرها و استانهای مختلف کشور، تصویری گویا از علاقه و گرایش مردم آن منطقه به سبکهای مختلف موسیقی سنتی، کلاسیک و مدرن به شمار میرود.
در موزه موسیقی اصفهان علاوه بر آشنایی با بیش از ۳۰۰ نوع ساز موسیقی، از اجرای موسیقی زنده نیز بهره خواهید برد. کارشناسان متخصص، آشنا به موسیقی و مسلط به چند زبان زنده دنیا در این موزه برای شرح آلات موسیقی حضور دارند. همچنین فروشگاهی از آلات موسیقی و صنایع دیگر در موزه موسیقی اصفهان وجود دارد. از سازهای موجود در این موزه میتوان به ساز قانون (یکی از کهنترین سازهای ایرانی)، قیچک (ساز محلی جنوب شرقی ایران)، تار (ساز چند ملیتی)، چنگ، رباب، بربط، نی، کمانچه، تمبک، سنتور و... اشاره کرد.
تاریخچه موزه موسیقی اصفهان
منبع عکس: tripadvisor، عکاس: ناشناس
موزه موسیقی اصفهان نخستین و تنها موزه موسیقی خصوصی در کشور است که در ۱۱ آذر ۱۳۹۴، توسط دو تن از موسیقیدانان علاقهمند به موسیقی سنتی ایران، مهرداد جیحونی و شهریار شکرانی تاسیس شد. هدف از ساخت این موزه، آشنا کردن افراد با موسیقی اصیل ایرانی، آشنایی با سازهای محلی و نحوه ساخت آنها است. موزه موسیقی اصفهان ابتدا در ساختمانی در خیابان توحید اصفهان بنا شد و پس از چند سال به محل کنونی خود در پارک هشت بهشت انتقال یافت.
موزه موسیقی اصفهان یک سال پس از تاسیس، موفق به کسب رتبه نخست شاخص اصول فنی و استانداردهای فیزیکی از شورای بینالمللی موزههای ایران و کسب عنوان بهترین موزه خصوصی ایران از سوی سازمان میراث فرهنگی و گردشگری کشور شد. این موزه در مدت زمان کوتاهی توانست نظر بسیاری از افراد را به خود جلب کند و در بسیاری از سایتهای داخلی و خارجی شهرت یابد. بیشتر گردشگران از بازدید موزه موسیقی اصفهان رضایت کامل داشتهاند.
بخشهای مختلف موزه موسیقی اصفهان
موزه موسیقی اصفهان شامل تالار سازهای ملی، تالار سازهای محلی، گذر سرآهنگان، تالار سُل، کارگاه سازسازی، کافه و فروشگاه میشود.
تالار سازهای ملی
منبع عکس: tripadvisor، عکاس: ناشناس
تالار سازهای ملی از بخشهای بسیار مهم موزه موسیقی اصفهان به شمار میرود که بهجهت معرفی سازهای اصیل و تاریخچه موسیقی ایرانی به بازدیدکنندگان بهویژه گردشگران خارجی تاسیس شده است. سازهای این بخش شامل چنگ، قانون، رباب، تار، سهتار، نی، کمانچه، عود، قیچک، دف و تنبک است که به منطقه خاصی از ایران تعلق ندارد و در سراسر کشور نواخته میشود. تمامی آثار نگهداری شده در این موزه بهصورت دوزبانه فارسی و انگلیسی معرفی شدهاند.
تالار سازهای محلی
منبع عکس: iraninform، عکاس: ناشناس
تالار سازهای محلی که به موسیقی محلی مناطق مختلف ایران اختصاص دارد، یک شناسنامه جامع از سبک و فرهنگ موسیقی اصیل محلی است. در این بخش، سازها با توجه به مناطق مختلف، دستهبندی شدهاند و سازهایی مثل بینجو، دودوک، کوزه، دوتار، سرنا، کرنا، دهل، دایره، قیجاق، للـه، بالابان، تنبور، جره و آدم و حوا و حتی سازهای بسیار ساده که با حلب روغن و سیم مفتول ساخته شده است، در این سالن وجود دارند. در هر دو تالار سازهای ملی و سازهای محلی، امکانات صوتی و تصویری مناسبی قرار دارد که به درک بیشتر از ماهیت ساز کمک میکند.
در تالار سازهای محلی داستانهای جذاب بسیاری برای شنیدن وجود دارد؛ اینکه ترکمنها چگونه موقع اسبسواری قیجاق مینوازند و اینکه ساز آدم و حوا در جشن عروسی نواخته میشود؛ چراکه سازی دو لوله است که هیچیک بدون دیگری صدا ندارد. وقایع تاریخی گرهخورده با سازها مانند آغاز جنگ ایران و رم با نواختن کرنا نیز در این بخش بازگو میشود.
گذر سرآهنگان از قدیم تاکنون
در موزه موسیقی اصفهان برای احترام به اساتید برجسته موسیقی ایرانی بخشی را بهعنوان گذر سرآهنگان در نظر گرفتهاند که بازدیدکنندگان در آن با زندگینامه و آثار ارزشمند هنرمندان عرصه موسیقی از قدیم تا امروز آشنا میشوند.
منبع عکس ۱: تسنیم نیوز، منبع عکس ۲، ۳ و۴: تریپ ادوایزر، عکاسها: ناشناس
تالار سُل
تالار سل یا موسیقیسرا از بخشهای منحصربهفرد و پرطرفدار موزه موسیقی اصفهان است. این بخش از موزه با اجرای زنده موسیقی سنتی در تصنیفهای مختلف، دوستداران موسیقی را به تماشا مینشاند و تجربه لذتبخشی از طنین نوای سازها را بهآنها هدیه میدهد.
کارگاه سازسازی
در کارگاه سازسازی موزه با نحوه ساخت، اجزا و جنس چوب سازهای ایرانی آشنا میشوید که این بخش برای علاقهمندان به موسیقی اصیل بسیار آموزنده و جذاب است.
کافه و فروشگاه
موزه موسیقی اصفهان دارای کافه و فروشگاهی در مجموعه است که در آن برخی از آلات موسیقی، تعدادی صنایع دستی، سیدی نوازندگان و سیدی آموزش موسیقی وجود دارد که امکان تفریح و خرید را برای گردشگران این مجموعه فراهم میآورد.
شرایط بازدید از موزه موسیقی اصفهان
منبع عکس: arga_mag، عکاس: ناشناس
موزه موسیقی اصفهان هزینهای بهعنوان ورودی برای هر فرد در نظر گرفته که این مبلغ در تیر ماه ۱۴۰۱ برای گردشگران ایرانی ۴۰,۰۰۰ تومان است؛ گردشگران خارجی باید هزینه بیشتری پرداخت کنند. در ازای پرداخت این هزینه، بازدیدکنندگان از اجرای موسیقی زنده و همچنین توضیحات لازم کارشناسان مجموعه درباره سازهای موسیقی بهره میبرند. ساعت بازدید این موزه از ساعت ۹ تا ۲۱ است. با توجه به بخشهای متفاوت و جذابیت خاص این موزه، برای بازدید از این موزه بین دو تا سه ساعت زمان لازم خواهد بود.
جاهای دیدنی اطراف موزه موسیقی اصفهان
کاخ هشت بهشت
- آدرس: اصفهان، خیابان چهارباغ عباسی، خیابان باغ گلدسته، بوستان هشت بهشت (مشاهده روی نقشه)
- تلفن: ۳۲۲۲۵۹۵۸ ۰۳۱
- ساعت بازدید: ۹ تا ۱۷:۳۰
- ثبت ملی: سال ۱۳۱۳ باشماره ثبت ۲۲۷
منبع عکس: destinationiran، عکاس: ناشناس
«کاخ هشت بهشت» یکی از زیباترین کاخهای ایران به شمار میرود که در مجاورت موزه موسیقی اصفهان قرار دارد. این کاخ در دو طبقه و در میان باغی بزرگ ساخته شده است. ساخت کاخ هشت بهشت در سال ۱۰۸۰ هجری قمری و مقارن با سومین سال سلطنت شاه سلیمان صفوی به اتمام رسید. عدهای از تاریخدانان این عمارت را حرمسرایی برای اقامت هشت سوگلی پادشاه میدانند؛ ازاینرو نام این کاخ را هشت بهشت گذاشتهاند.
معماری کاخ هشت بهشت به سبک معماری اصفهانی و تزیینات این کاخ بسیار باشکوه و هنرمندانه است. این عمارت در ارتفاع دو متری از سطح زمین قرار دارد که بهوسیله دو سری پلكان در قسمت شرقی و غربی از زمین جدا میشود. در بالای پلهها ایوانی با دو ستون چوبی وجود دارد که با ورودیهای مختلف به سرسرای مرکزی کاخ ارتباط مییابد. دیوارهای داخلی قصر با نقاشی پرندگان و گلهای رنگارنگ، طلاکاری، شیشهکاری و آینهکاری تزیین شدهاند. در سرسرا دو تابلو نقاشی بزرگ از فتحعلیشاه دیده میشود.
در زمان قاجاریه این باغ به بانوی اول به نام افتخارالدوله با شرط عدم تغییر در معماری عمارت واگذار شد و پس از فوت افتخارالدوله، این باغ به ورثه رسید و دستخوش تغییرات بسیاری شد. در دوره سلطنت ناصرالدین شاه قاجار بهمدت دو سال به مدرسه همایونی تبدیل شد. سرانجام در سال ۱۳۴۳، این باغ تحت نظر وزارت فرهنگ و هنر قرار گرفت و تبدیل به پارک شد. کاخ هشت بهشت از مهمترین دیدنیهای اصفهان است.
- آدرس: اصفهان، خیابان عباس آباد، خیابان مسرور (مشاهده روی نقشه)
- تلفن: ۳۲۳۷۲۵۲۶ ۰۳۱
- ساعت بازدید: ۹ تا ۱۷
منبع عکس: خبرگزاری صبا، عکاس: ناشناس
«موزه ملی هنرهای اصفهان» که در فاصله حدود یک کیلومتری از موزه موسیقی اصفهان قرار دارد، در بهمن سال ۱۴۰۰ شمسی، به همت مؤسسه فرهنگی موزههای بنیاد مستضعفان، در خانهای دوطبقه به نام «عمارت دایره سقفی» در منطقه عباس آباد اصفهان افتتاح شد. قدمت این خانه به اواخر دوره قاجار و اوایل دوره پهلوی بازمیگردد. این عمارت پس از انقلاب به محیطی اداری تبدیل شد و اکنون عنوان جدیدترین موزه اصفهان را بهخود گرفته است.
موزه ملی هنرهای اصفهان بیش از ۳۰۰ اثر تاریخی از آثار هنرمندان اصفهانی از هزارههای پیش از تاریخ تا عصر حاضر را به نمایش میگذارد. مجموعه کاشیهای زرینفام و آثار لاکی، نقش بسیار ویژهای در این موزه ایفا میکنند. برای بازدید از موزه ملی هنرهای اصفهان، گردشگران ابتدا باید وسایل خود را به امانات مجموعه تحویل دهند، کاور پلاستیکی روی کفش خود بپوشند و از گیت امنیتی بگذرند. پس از عبور از گیت، تابلو راهنمای موزه مشاهده میشود که در آن ۶ گذر طراحیشده در موزه به دو زبان فارسی و انگلیسی برای بازدیدکنندگان نوشته شده است.
- گذر تاریخ (شامل سه اتاق برای سه دوره پارینهسنگی، مسسنگی و تاریخی)
- گذر رزم (شامل دو اتاق زین ابزار و رزم افزار)
- گذر مشق و نقش (شامل ۶ اتاق به نامهای کِلک، میرزا جان، نقش و جلا، ارسی، گلستان مشق و نگار)
- گذر رسام (شامل دو اتاق به نامهای میرزا آقا امامی و خطایی)
- گذر تاروپود (شامل دو اتاق قلمکار و ترمه)
- گذر چهارباغ (شامل چهار اتاق نقاشی، فلزکاری، خاتم و مینا)
کاخ چهل ستون
- آدرس: اصفهان، خیابان چهار باغ عباسی، میدان امام حسین، خیابان سپه (مشاهده روی نقشه)
- تلفن: ۳۲۲۲۰۱۸۱ ۰۳۱
- ساعت بازدید: ۹:۳۰ تا ۱۷:۳۰
منبع عکس: تسنیم نیوز، عکاس: ناشناس
«کاخ چهلستون» در شرق خیابان چهارباغ و در فاصله یک کیلومتری (حدود ۱۲ دقیقه پیادهروی) از موزه موسیقی اصفهان قرار دارد. این کاخ درون یکی از باغهای سلطنتی به جامانده از دوره صفوی در شهر اصفهان است که با نام باغ موزه چهل ستون نیز شناخته میشود. باغ چهلستون بهعنوان یکی از زیباترین نمونههای باغ ایرانی، در فهرست میراث جهانی یونسکو به ثبت رسیده است. در میان این باغ، شاه عباس اول عمارتی بهشکل کلاهفرنگی با اتاقهای کوچک اطراف آن ساخت که از آن بهعنوان هسته اولیه کاخ چهل ستون یاد میشود. این باغ درباری، برای پذیرایی از میهمانان دربار شاه در مراسم و جشنها استفاده میشد.
با شروع سلطنت شاه عباس دوم، عمارت چهل ستون گسترش یافت و بخشهایی مانند تالار آینه، تالار ۱۸ ستون، دو اتاق مجلل، ایوانهای دو طرف سرسرا و حوض بزرگ مقابل تالار بر بنای کاخ افزوده شد. عمارت جدید با نقاشیهای زیبا، آیینهکاری و کاشیکاری و مقرنسکاری دیوارها و سقفها تزیین شد. ایوان اصلی کاخ چهل ستون بر بیست ستون استوار شده است. بسیاری از محققان دلیل نامگذاری این کاخ را انعکاس بیست ستون روی استخر زیبا و بزرگ عمارت میدانند.
ساخت کاخ چهلستون در سال ۱۰۵۷ هجری قمری در زمان سلطنت شاه عباس دوم به اتمام رسیده است. این میراث تاریخی از جمله مشهورترین و محبوبترین دیدنیهای اصفهان به شمار میرود که با وجود آسیبهای وارد شده، هنوز زیباییهای خیرهکنندهای برای بازدیدکنندگان دارد.
بازار هنر
- آدرس:اصفهان، خیابانچهارباغ عباسی، ضلع جنوبی پارک هشت بهشت (مشاهده روی نقشه)
- تلفن:۳۲۲۲۵۴۵۸ ۰۳۱
- ساعت فعالیت: ۹ تا ۱۳ و ۱۷ تا ۲۰
منبع عکس: seeiran.ir، عکاس: ناشناس
«بازار هنر» از بازارهای سنتی اصفهان است که در فاصله ۱۵۰ متری (حدود دو دقیقه پیادهروی) از موزه موسیقی اصفهان قرار دارد. این بازار که از دوره صفویه تا امروز، بازار طلافروشهای شهر اصفهان به شمار میرود، معماری سنتی و منحصربهفردی دارد و گردشگران از قدمزدن در آن لذت میبرند. تمام زیورآلات، طلا و جواهرات این بازار در حقیقت هنر دست هنرمندان اصفهانی است که طرحهای بسیار ظریف و زیبایی دارند.
اگر شما نیز تجربه بازدید از موزه موسیقی اصفهان را داشتهاید، نظر خود را در بخش دیدگاههای مقاله با ما و دیگر کاربران کجارو به اشتراک بگذارید.
سوالات متداول
موزه موسیقی اصفهان کجاست؟
موزه موسیقی اصفهان در خیابان چهارباغ عباسی در بوستان هشت بهشت قرار دارد.
اولین موزه خصوصی ایران چه نام دارد؟
موزه موسیقی اصفهان
ساعت بازدید از موزه موسیقی اصفهان چگونه است؟
از ساعت ۹ تا ۲۱
هزینه بازدید از موزه موسیقی اصفهان چقدر است؟
ورودی موزه در تیر ماه ۱۴۰۱ برای گردشگران ایرانی ۴۰,۰۰۰ تومان است
نویسنده: معصومه صادقپور