- مدت زمان بازدید از این جاذبه: بین ۱ تا ۲ ساعت
- بازدید از این جاذبه رایگان است
- ایران، استان سیستان و بلوچستان، چابهار، ۱۰ کیلومتری غرب خلیج چابهار، انتهای پادگان کنارک
شهرستان چابهار یکی از مناطق دیدنی استان سیستان و بلوچستان به شمار میآید که جاذبههای گردشگری بسیاری را در خود جای داده است. خلیج پزم یکی از جاهای دیدنی چابهار است که توانمندیها و پتانسیلهای گردشگری، تفریحی و اقتصادی بالقوهای دارد. گردشگران و مسافران میتوانند در فصول مختلف سال با حضور در سواحل بکر و زیبای پزم تیاب از طبیعت شگفتانگیز و بکر آن در کنار پرندگان بینظیر و جذاب لذت ببرند. در ادامه با ما همراه باشید تا شما را با این خلیج زیبا، مسیر دسترسی و دیدنیهای آن آشنا کنیم.
هرآنچه باید درباره خلیج پزم بدانید:
معرفی خلیج پزم
منبع عکس: iranvoyageland.com
یکی از سواحل زیبای جنوب ایران و جاهای دیدنی استان سیستان و بلوچستان، خلیج پزم است که درحاشیه دریای عمان و در شهرستان کنارک واقع شده است. خلیج پزم در بین مردم بومی به «خلیج تیاب»، «بندر صیادی پزم» و «پزم تیاب» معروف است. این بندر مانند شبهجزیره است و دماغه آن به وال یا نهنگ شباهت دارد. بهطور کلی، خلیج پزم از لحاظ شکل و موقعیت به خلیج چابهار شباهت دارد؛ با این تفاوت که از آن کوچکتر است. پزم یکی از بنادر مهم جنوب کشور است که شغل اصلی مردم خونگرم این خلیج صیادی است و بخش اعظمی از پروتئین کشور را تامین میکند.
خلیج پزم کجاست؟
- آدرس: استان سیستان و بلوچستان، چابهار، ۱۰ کیلومتری غرب خلیج چابهار، انتهای پادگان کنارک (مشاهده روی نقشه)
منبع عکس: گوگلمپ (عکاس: مهدی بابایی)
پزم یکی از روستاهای شهرستان کنارک است که خلیج زیبای پزم در آن قرار دارد. این خلیج در جنوب شرقی ایران و در حاشیه دریای عمان واقع شده است. خلیج پزم از چابهار ۶۰ کیلومتر و از شهرستان کنارک ۱۷ کیلومتر فاصله دارد. برای رسیدن به آن از تهران، چهار روش وجود دارد.
مسیر دسترسی
- خودروی شخصی: فاصله زمینی تهران تا خلیج پزم در حدود ۱۸۰۰ کیلومتر است که با خودروی شخصی بیش از ۱۹ ساعت رانندگی نیاز دارد. این مسیر از شهرهای، قم، کاشان، نایین، یزد، رفسنجان، کرمان و بم میگذرد و پس از ورود به استان سیستان و بلوچستان، با گذر از شهر ایرانشهر و در فاصله سه ساعت از این شهر، به شهرستان کنارک و خلیج پزم وارد خواهید شد.
- اتوبوس: با تهیه بلیط به مقصد چابهار میتوانید از پایانه جنوب (در تهران) یا پایانههای اتوبوسرانی دیگر شهرها به شهر چابهار برسید. از چابهار با استفاده از خودروهای کرایهایو با یک ساعت فاصله، به خلیج پزم خواهید رسید.
- هواپیما: بهترین راه برای سفر به ساحل تیاب استفاده از هواپیما است. با توجه به وجود فرودگاه چابهار در شهر کنارک، بهراحتی میتوانید با تهیه بلیط، از مبدا موردنظر خود به این فرودگاه بروید و از آنجا با طی مسیر ۲۰ دقیقهای با وسایل حمل و نقل عمومی خود را به خلیج پزم برسانید. مدت زمان پرواز تهران- چابهار در حدود دو ساعت است.
- قطار: اگر علاقه به سفر با قطار دارید بهتر است بدانید که مسیر ریلی برای دسترسی به چابهار هنوز راهاندازی نشده و نزدیکترین ایستگاههای قطار به آن در شهرهای کرمان (یا بم) و بندرعباس قرار دارند؛ هردوی این شهرها با خودروی سواری یا اتوبوس حدود ۱۰ ساعت با چابهار فاصله دارند. مسیر قطار تهران- بندرعباس در حدود ۲۰ ساعت و مسیر قطار تهران-کرمان (یا بم) در حدود ۱۵ ساعت است. پس از آن باقی مسیر را میتوانید بهصورت هوایی یا زمینی بپیمایید.
دیدنیهای خلیج پزم
منبع عکس: گوگلمپ ( عکاس: مهرداد اسکناسی)
خلیج پزم تیاب جاذبهها و مناظر طبیعی بسیار زیبا و چشمنوازی دارد و زیباییهایش هر بینندهای را ساعتها مجذوب خود میکند. در این ساحل بکر و طبیعی، هم می­توان از سکوت و آرامش ساحل ماسهای لذت برد و هم از تلاطم موجها در کنار ساحل صخره­ای شگفتزده شد.
در بندر پزم تیاب که تقریبا شبیه بندر بریس است چند جاذبه را می­توان یکجا دید؛ از جمله سواحل زیبای صخرهای، اسکله صیادی و سنگی، غار ساحلی، ساحل ماسه­ای یا شوکین، چشم اقیانوس، کوه، غروب آفتاب و خرچنگها. همچنین میتوان از قایقسواری و خرید در بازار ماهی لذت برد.
سواحل صخرهای
منبع عکس گوگلمپ (عکاس: فاطیما سلیمانی)
ساحل صخرهای بندر پزم ساحلی با صخرههای بلند و سنگهای پوشیده از صدف است. برای دیدن ساحل صخرهای باید بعد از گذشتن از جاده خاکی، مسیری خاکی و سربالایی را پیاده پیمود تا به ساحل صخرهای رسید. دماغه پزم صخرهای با ارتفاع تقریبا ۱۰ متر رو به نمای قایقهای کوچک و بزرگ است. در صخرههای این ساحل زیبا حفرهای ایجاد شده است که به دریا دید دارد و در هنگام اصابت موج به آنها، آبفشانهای زیبایی شکل میگیرد. در فصل تابستان بهدلیل وزش بادهای موسمی ارتفاع آبفشانها تا ۱۰ متر میرسد. میتوان ساعتها روی سنگهای این ساحل صخرهای به تماشای قایقها و لنجهای صیادی نشست و با دوربین عکاسی این مناظر بینظیر را ثبت کرد.
همچنین در کنار سنگهای پوشیده از صدف میتوان تعداد زیادی خرچنگ کوچک و بزرگ خجالتی دید که به سرعت خود را داخل سوراخهای صخره و سنگ پنهان میکنند. اگر کمی بیحرکت روی سنگها بمانید، این خرچنگهای زیبا آرامآرام از مخفیگاه خود بیرون میآیند و میتوانید آنها را از نزدیک مشاهده کنید.
غروب آفتاب در ساحل ماسهای
منبع عکس: yjc.ir
از جاذبههای اصلی این روستا، غروب دلانگیز در ساحل صخرهای و ماسهای آن است که با وجود قایقها و لنجهای صیادی، منظرهای خیرهکننده مقابل چشمان شما میگستراند. علاقهمندان بسیاری برای دیدن این غروب بینظیر به بندر پزم میروند و عکسهای فوقالعادهای را ثبت میکنند. در کنار غروب آفتاب بهدلیل آب و هوای معتدل، این منطقه مکان مناسبی برای لذت بردن از تماشای پرندگان محسوب میشود. پرندگانی از جمله پرستوی دریایی، کاکایی، فلامینگو، اگرت، آبچلیم، پلیکان، هوبره و عقاب دریایی در این منطقه بهطور ثابت یا موقت مشاهده میشوند.
از پدیدههای جالب ساحل پزم، فیتوپلانکتونها یا شبتابهای دریایی هستند که شبها مانند چراغهای آبیرنگ در ساحل خودنمایی میکنند و زیبایی خارقالعادهای به ساحل پزم میدهند. برای دیدن این پدیده باید ساعاتی پس از غروب آفتاب در ساحل منتظر بمانید؛ هرچند رویارویی با این پدیده در شبهای پاییز و زمستان محتملتر است.
غارهای ساحلی و چشم اقیانوس
منبع عکس گوگلمپ (عکاس: فاطیما سلیمانی)
غارهای آبی و ساحلی پزم از دیدنیهای منحصربهفرد این خلیج است که بهدلیل فرسایش برخورد امواج آب بهشکل آدمکهای سنگی درآمدهاند. معروفترین آنها گودالی بسیار زیبا به نام چشم اقیانوس است که شبیه به چشمی آبیرنگ است. غار زیبایی که با پایین رفتن سطح آب نمایان میشود و تبدیل به یکی از نقاط بکر این منطقه شده است. غارهای صخرهای بسیار زیبای دیگری نیز در این منطقه وجود دارد که حیرت هر ببیندهای را برمیانگیزد.
بهترین زمان سفر به خلیج پزم
ممنبع عکس گوگلمپ (عکاس: ناشناس)
اگر قصد سفر به ساحل پزم تیاب را دارید، بهترین زمان برای سفر به آن اوایل آبان تا اواسط فروردین است. این خلیج زیبا در برخی روزهای تابستان با بادهای خنک و موجفشانی دریا همراه است و در فصل زمستان نیز برخلاف سرمای سوزناک در دیگر نقاط کشور، هوایی معتدل و بهاری دارد. درمجموع میتوان گفت که این منطقه در طول سال نسبت به دیگر شهرهای گرم و خشک کشور آب و هوایی معتدل دارد و همه روزهای سال میتوانید به آن سفر کنید؛ اما بین ماههای آبان تا فروردین رطوبت هوا در کمترین حالت خود قرار دارد و نسبت به تابستان و ماههای اردیبهشت و خرداد شرجی هوا آزاردهنده نخواهد بود.
بهترین زمان برای سفر به خلیج بزم اوایل آبان تا اواسط فروردین است
اگر میخواهید زمانی خلوت به این منطقه سفر کنید، اردیبهشت تا اواخر تابستان زمان مناسبی برای سفر است زیرا بهدلیل گرمی هوا و رطوبت زیاد، مسافران کمتری به این منطقه سفر میکنند و این امر موجب کاهش قیمت هتلها، اقامتگاهها و خدمات گردشگری در این بازه زمانی است. البته این نکته نیز وجود دارد که برخی بهدلیل تعطیلات تابستانی، این زمان را برای سفر به چابهار و مناطق اطرافش انتخاب میکنند. معمولا تعطیلات نوروز از زمانهای پرطرفدار برای سفر به خلیج پزم است.
اقامت در خلیج پزم
منبع عکس گوگلمپ (عکاس: ناشناس)
اقامت یکی از بخشهای مهم در سفر محسوب میشود و باید مطابق با شرایط مالی و امنیتی انتخاب شود. در روستای پزم مکانی برای اقامت وجود ندارد و بیشتر گردشگران از چابهار یا کنارک برای بازدید از این خلیج زیبا میآیند یا در سواحل آن چادر میزنند و کمپ بر پا میکنند. بههمین منظور، بهترین گزینه برای اقامت شهر چابهار است. چابهار یکی از مقاصد مهم گردشگری در ایران محسوب میشود و هتلها، اقامتگاههای بومگردی و خانههای محلی مختلفی را در خود جای داده است.
این هتلها و اقامتگاهها با توجه به خدماتی که ارائه میدهند قیمتهای متفاوتی دارند. همان طور که از نام اقامتگاههای بومگردی پیدا است به سبک خانهها و زندگی محلی مردمان آن ساخته شدهاند و از مزایای اقامت در آنها میتوان به آشنایی با زندگی بومی مردم منطقه، چشیدن طعم اصیل عذاهای محلی و همچنین پرداخت هزینه کمتر اشاره کرد.
هتلهای چابهار
منبع عکس گوگلمپ (عکاس: حمید عامری)
هتل پنج ستاره لیپار
این هتل سه طبقه در جوار ساحل نیلگون دریای عمان در بندر چابهار قرار گرفته است. در این هتل میهمانان میتوانند از پنجره اتاق خود طلوع و غروب خورشید را با نمای دریا تماشا کنند. همچنین امکانات رفاهی مناسبی از جمله کافه رستوران بام و فستفود، باشگاه بدنسازی، استخر، سونا، سالن بیلیارد، اینترنت را در اختیار مهمانان گذاشته است. از ویژگیهای این هتل میتوان به نزدیکی به مناطق دیدنی چابهار و مراکز خرید اشاره کرد.
هتل چهار ستاره لاله
هتل بينالمللی لاله چابهار در كنار ساحل زيبای دريای عمان قرار دارد و مجهز به تمامی امکانات رفاهی از جمله رستوران، کافی شاپ، استخر، سالن بدنسازی، سالن همایش و غرفههای تجاری، تاکسی سرویس، اینترنت و پارکینگ است. موقعیت مکانی مناسب این مجموعه، دسترسی آسان به ساحل و لذت بردن از تماشای زیباییهای آن را فراهم کرده است.
هتل چهار ستاره فردوس
یکی دیگر از هتلهای معروف چابهار هتل چهار ستاره بینالمللی فردوس است و امکانات کاملی همچون رستوران، چایخانه سنتی، کافی شاپ، تاکسی سرویس، فضای سبز، اینترنت، اتاق بازی کودکان، سیستم تهویه هوا و امکانات بهداشتی مناسب را به مهمانان ارائه میدهد. فاصله کوتاه تا دانشگاه آزاد اسلامی چابهار، بازار و مراکز خرید، از نکات قابلتوجه هتل چابهار به شمار میرود. همچنین موقعیت مکانی خاص هتل چهار ستاره فردوس چابهار، موجب دسترسی آسان تا ساحل دریای عمان شده است.
هتل چهار ستاره شاهان
هتل چهار ستاره بینالمللی شاهان بهسبب فاصله دورش از بافت تجاری شهر محیطی دنج و همراه با آرامش را برای اقامت مهمانانش فراهم میکند و به خاطر نزدیکی به ساحل دریا، بافت قدیمی شهر، بازارهای سنتی و خیابان اصلی چابهار به یکی از اولویتهای انتخابی مسافران تبدیل شده است. رستوران، پارکینگ مسقف، صندوق امانات، امکانات بهداشتی، سالن کنفرانس، کافی نت، فروشگاه، تاکسی سرویس، لاندری، اینترنت، استخر از امکانات این هتل بهشمار میآیند.
هتلهای چابهار تنها به این هتلها ختم نمیشود و هتلهای سه ستاره مانند هتل آذین، هتل ونوس و هتل دو ستاره سپیده از دیگر هتلهای مناسب در چابهار محسوب میشوند.
اقامتگاههای بومگردی چابهار
منبع عکس: jabama.com
اقامتگاه بومگردی کلبه ساحلی گواتر
از معروفترین اقامتگاههای بومگردی چابهار اقامتگاه بومگردی گوآتر است که در خلیج گوآتر و در فاصله حدودی ۱۰۰ کیلومتری شرق چابهار قرار دارد. این اقامتگاه شامل ۹ اتاق بهصورت سرویس کفخواب است و درمجموع ظرفیت ۵۷ مسافر را دارد. اتاقهای آن دارای سرویس بهداشتی و حمام اختصاصی نبوده و مسافران باید بهصورت مشترک از این سرویس بهداشتی و حمام موجود در محوطه اقامتگاه استفاده کنند. در این اقامتگاه میتوانید از خوردن غذاهای خوشمزه محلی و صبحانههای تهیه شده از محصولات دامی و لبنی طبیعی منطقه لذت ببرند. اقامتگاه کلبه ساحلی گوآتر دارای امکاناتی مانند راهنمای تور گردشگری، پارکینگ غیرمسقف، سیستم سرمایشی پنکه و… است. نزدیکی به جاذبههای گردشگری چابهار از ویژگیهای این اقامتگاه محسوب میشود.
اقامتگاه سرای دُر بلوچ
از خاصترین اقامتگاههای بومگردی در چابهار میتوان اقامتگاه بومگردی در بلوچ را نام برد. این اقامتگاه در حال حاضر دارای ۱۶ اتاق است که مانند کلبههای کپری ساخته شدهاند و هرکدام ظرفیت پنج نفر را دارند. برخی از این کلبههای دارای سرویس کفخواب و برخی دارای تخت هستند. از امکانات اقامتگاه بومگردی در بلوچ میتوان به رستوران، پارکینگ غیرمسقف، سیستم سرمایشی اسپیلت، سرویس بهداشتی اختصاصی، راهنمای تور گردشگری محلی و محوطه سرسبز و زیبا اشاره کرد. در رستوران آن صبحانه محلی که از جمله کابلی، نان پراته و چایشیر است نیز سرو میشود.
اقامتگاه پرهیزگار بریس
اقامتگاه بومگردی پرهیزکار بریس در روستای بریس و در فاصله حدودی ۶۰ کیلومتری شرق بندر چابهار قرار دارد و از اقامتگاه های بوم گردی سنتی چابهار محسوب میشود. این اقامتگاه دارای دو اتاق، یک کپر و سه آلاچیق سنتی است و درمجموع ظرفیت ۵۰ مهمان را دارد. تنها دو واحد از اتاقها دارای سرویس بهداشتی اختصاصی است و مهمانان دیگر اتاقها باید از یک مجموعه سرویس بهداشتی که در محوطه قرار دارد استفاد کنند. از امکانات این اقامتگاه بوم گردی چابهار میتوان به پارکینگ غیرمسقف، راهنمای محلی، سیستم سرمایش گازی و رستوران سنتی اشاره کرد. در اقامتگاه بومگردی بریس انواع غذاهای محلی و سنتی نظیر بت ماش، تباهگ، تخلان، تنورچه، کراهی میگو، پلو زعفرانی، خوراک خرما و املت سوزی طبخ میشود. از ویژگیهای این اقامتگاه نزدیکی به دریای عمان و سواحل مکران است و مهمانان میتوانند از این ساحل زیبا و اسکله منحصربهفرد استفاده کنند.
اقامتگاه بومگردی شجره
اقامتگاه شجره واقع در روستای باهوکلات در ۹۰ کیلومتری شمال شرقی شهر چابهار است؛ دارای دو سالن بزرگ و دو اتاق با سرویس کفخواب است و درمجموع ظرفیت ۵۵ نفر را دارد. اتاقهای اقامتگاه شجره فاقد سرویس بهداشتی و حمام اختصاصی بوده و مهمانان باید از سرویس بهداشتی و حمام مشترک در محوطه اقامتگاه استفاده کنند. از امکانات اقامتگاه بومگردی شجره میتوان به پرسنل مسلط به زبان انگلیسی، سیستم سرمایش گازی، پارکینگ و راهنمای تور گردشگری اشاره کرد.
اقامتگاه بومگردی گل افشان
اقامتگاه بومگردی گل افشان در شهر کنارک، روستای کهیر، فاصله ۸۰ کیلومتری شرق چابهار واقع شده است و یکی از بهترین اقامتگاههای بوم گردی چابهار به حساب میآید. این اقامتگاه با ۱۰ کپر و پنج سوییت درمجموع قابلیت اسکان ۱۵۰ مهمان را دارد. مهمانان ساکن در کپرها باید از این سرویسهای بهداشتی محوطه بهصورت مشترک استفاده کنند؛ اما سوییتهای آن دارای سرویس بهداشتی، حمام و آشپزخانه هستند. از امکانات این اقامتگاه بومی میتوان به رستوران، راهنمای محلی، پرسنل آشنا به زبان انگلیسی و پارکینگ غیرمسقف اشاره کرد. گردشگران میتوانند در رستوران مجموعه انواع غذاها مانند جوجهکباب، چلو کباب کوبیده و... را سفارش دهند. غذاهایی مانند بریانی، ماهی، کراهی و سبزی پلو که از غذاهای محلی بهحساب میآیند، باهماهنگی قبلی برای مسافران طبخ میشود. جالب اینکه اقامتگاه بومگردی مزبور در فاصله کمی از گل فشان چابهار قرار دارد و میتوانید بازدید از آن را در برنامه سفرتان بگنجانید.
اقامتگاه بومگردی تیاب مکران
اقامتگاه بومگردی تیاب مکران با ارائه خدمات سنتی در روستای بندر تنگ و در فاصله ۱۲۰ کیلومتری غرب چابهار واقع شده است. اقامتگاه تیاب مکران که نزدیکترین اقامتگاه با ساحل معروف «درک» است، دارای هشت اتاق سنتی ۶ نفره با سرویس کفخواب است که درمجموع ظرفیت اسکان ۵۰ گردشگر را دارد. همه اتاقها فاقد سرویس بهداشتی و حمام اختصاصی هستند بنابراین مسافران باید از سرویس بهداشتی محوطه بهصورت مشترک استفاده کنند. از جمله امکانات و خدماتی که این اقامتگاه برای رفاه مسافران در نظر گرفته میتوان به پارکینگ غیرمسقف داخل محوطه، راهنمای محلی تورهای گردشگری، نمازخانه، رستوران سنتی، چایخانه و سیستم سرمایشی کولر گازی اشاره کرد. میتوان از انواع غذاهای محلی و سنتی این اقامتگاه مانند برنج ماهی سرخ شده، بریانی ماهی، بریانی مرغ، کراهی مرغ، کراهی گوشت، کباب ماهی، میگو، کباب محلی، استامبولی مرغ و استامبولی ماهی سفارش داد و نوش جان کرد.
اگر تاکنون تجربه بازدید از این جاذبه زیبا را داشتهاید، نظر خود را در بخش دیدگاهها با کاربران کجارو به اشتراک بگذارید.
نویسنده: زهرا مهرینیاری
سوالات متداول
خلیج پزم کجاست؟
در حاشیه دریای عمان و در شهرستان کنارک
نام دیگر خلیج پزم چیست؟
«خلیج تیاب»، «بندر صیادی پزم» یا «پزم تیاب»
دیدنیهای خلیج پزم کدامند؟
سواحل زیبای صخرهای، اسکله صیادی و سنگی، غار ساحلی، ساحل ماسه­ای یا شوکین، چشم اقیانوس، کوه، غروب آفتاب و خرچنگها
بهترین زمان سفر به خلیج پزم کدام فصل است؟
بهترین زمان برای سفر به خلیج بزم اوایل آبان تا اواسط فروردین است.